Az angyalföldi desperado

2019. június 14. arcanum

Vérengzés a Csillag börtönben - 1984

 

1984 október: A szegedi Csillag börtön előtti piac népe csak annyit látott, hogy szirénázó mentők érkeznek a börtönhöz és véres testeket hoznak ki. A várost elárasztották a rémhírek. „A Szegedi Dózsa—Makó futballmérkőzésen... a szurkolók... a városban bujkáló fegyencekről beszélnek. Fegyverrel kitörtek a sittről, lehet, hogy lövöldözés lesz...Lemészárolták a smasszereket.” (Magyar Ifjúság, 1985. június 28.) Egészen más történt.

fnyip19850207010.jpg

1985. február 7. Richter Richárd az ítélethirdetést hallgatja. A Legfelsőbb Bíróság halálra ítélte Richter Richárdot, aki 1984. október 19-én három művezetőt megölt, négy másik személyt pedig megsebesített a szegedi Csillag börtön fegyenceként. Az ítélet jogerős. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Mai írásunk az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével került a képernyőkre!

Az Arcanum szerzőjének tollából a régi magyar bűnesetek sorozatban immár a nyolcadik részt olvashatjátok!

Egy akrobata család lezüllött ágán, szülei legkisebb, tizedik gyerekeként született meg Richter Richárd 1956 decemberében. (A világhírű Richterekkel nem álltak rokonságban.) „Későn tanul meg beszélni, óvodába két hétig jár, 14 esztendős koráig az általános iskolának csak az első osztályát fejezi be. Kilencévesen állami gondozásba kerül (szülei betegek, testvérei börtönben vagy külföldön), nevelésére egy rokon sem vállalkozik. Az intézetből megszökik, hol egyik, hol másik testvére rejtegeti. Szülei halála után egyik nővére fogadja be, de ő sem bír az állandóan csavargó, gyújtogató kisfiúval. Richárd gyermekvédő intézetbe kerül, innen a fiatalkorúak fogdájába... Az általános iskola második—hetedik osztályát felnőttként végzi el.” Magyar Ifjúság, 1985. június 28.

A Richter-testvérek Angyalföld legrettegettebb bandáját alkották. „A család jórészt büntetett előéletű tagjai a gyermekkorú, s emiatt nem büntethető, de rutinos tolvajként tevékenykedő Richter Richárdra építették 'vállalkozásukat'.”

11.jpg

Népszava, 1972 május 25. A teljes cikk idekattintva elérhető

12.jpg

Richter Richárd alig múlt 14 éves, amikor már szerepelt a Kék fényben. A Hétfői Hírek 1977. szeptember 19-én arról adott hírt, hogy Richter Richárd „két és fél év után szabadult, rögtön lebukott”.

A legközelebbi szabadulása után nem sokkal egy kocsmai összeszólalkozás után kiment egy ifjúval „szólózni”, és leszúrta. „Huszonnégy éves életkor ellenére több mint nyolc évet börtönben ülni ugyan nem rekord, de nem is kis 'teljesítmény'. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya által előzetes letartóztatásba helyezett Richter Richárd, aki a múlt év december elsején este késével életveszélyesen megsebesített egy fiatalembert, kereken ennyit ült.” (Esti Hírlap, 1980. február 16.)

Ebből a hétéves börtönbüntetéséből már soha nem szabadul, mert 1985. február 26-án felakasztják. Ez volt az utolsó kivégzés a Csillag udvarán.

richter-ugy_1.jpg

Képes Újság, 1984. november 24.

Richter Richárd két évig jól viselkedik, aztán rosszul. Rengeteg büntetést kap, 1983 óta a legveszélyesebb foglyok között tartják nyilván. A büntetések miatt ámokfutása előtt már fél éve nem találkozhatott a rokonaival. „Az ügyvéd kérdésére, miszerint Richter április óta nem beszélhetett, konktaktusba nem léphetett, rokonaival, hozzátartozójával, nem befolyásolta-e károsan személyiségét? — az elmeszakértő azt válaszolta, hogy ez többek között általános 'börtönártalomnak' tekinthető. Mindenkire hasonló hatással van az elzártság, így ez nem befolyásolta speciálisan hátrányosan Richter személyiségét.” (Magyar Hírlap, 1985. január 9.)

Az esetet legrészletesebben feldolgozó Horváth Kálmán a Magyar Ifjúságban megjelent cikksorozatában ezt írja ezekről az évekről: „Richter tehát szorong, a börtön levegőjétől fuldoklik. Ételében mérget keres, indulatai levezetéséhez a munka oly kevés, mint egy kanál víz a mosdáshoz. Egyre többet gondol a külvilágra, a szabadságra. Két rabtársa rendszeresen hergeli: Innen élve nem szabadulsz ki! — mondják ki a szentenciát. Richter kar- és láberősítő gyakorlatokkal védekezik a fizikai elsorvadás ellen. A szellemi tunyaság elkerüléséért olvas, az idegen szavak szótárát is lapozza.” (Magyar Ifjúság, 1985. június 28.)

A rabtársak a tárgyaláson megerősítették, hogy Richter annyira rettegett a mérgezéstől, hogy a börtönkosztból szinte semmit sem fogyasztott, jószerént a kantinban vásárolt nápolyin és csokoládén élt.

A Richter-fiúk önbecsülését a testi erő adta, annak fejlesztésére fordították idejük jelentős részét. Richárd is rendkívül erős volt, a testi erejét a börtönben is fenntartotta, százával nyomta le a fekvőtámaszokat. A Csillaghoz tartozó, a rabok olcsó munkaerejére alapozott Alföldi Bútorgyárban dolgozott, amelyet a börtönnel alagút kötött össze. Itt jutottak hozzá a rabok olyan vasakhoz, amelyekből késeket készíthettek maguknak. Ezekkel késdobáló versenyeket is rendeztek. Ilyen kései voltak Richternek is a bútorgyár műhelyében elrejtve.

Október 18-án Frank Tibor művezető elkobozta Richter egyik kését. Ő pedig tudta, hogy ebből másnap fegyelmi lesz. Másnap reggel az ideges rab megszökik a munkahelyéről. A művezetőnek, aki visszakíséri, mindenféle cifrát mond, ezért a főművezető elé viszik. Látta, hogy a főművezető készenlétbe helyezte a gumibotját. Ő a rab támadásától, a rab pedig gumibotozástól tartott. A gumibotot meglátva Richter megfordul, elrohan, a műhelyben magához veszi két másik, elrejtett kését. Egy főtörzsőrmester gázspray-vel akarja megállítani, a spray nem hat, Richter szúr, a főtörzs hátra tud ugrani, ő az egyetlen, aki könnyű sérüléssel megússza. („A Csillagban használt gázspray-t kipróbáltam. Egyik munkatársam kérésemre közvetlen közelről az arcomba permetezett. A hatása? Körülbelül 5 perc elteltével enyhén könnyezni kezdtem....” - ezt nyilatkozza Kárpáti Zoltán alezredes a megyei rendőr-főkapitányság osztályvezetője Horváth Kálmánnak. Magyar Ifjúság, 1985. jűlius 12.) Ebben az esetben négy élet múlt azon, hogy használhatatlan védőeszközzel látták el a börtön alkalmazottait.

Richter tovább rohan az összeállító-műhelybe, ott találja Frank művezetőt, aki előző nap elvette a kését. Hátulról nekiugrik, elvágja a nyakát, a művezető néhány perc alatt elvérzik.
A lakköntő műhelynél Tóth András művezető próbálja spray-vel megállítani Richtert, de persze neki sem sikerül. Richter lekaszabolja, Tóth öt nappal később belehal a sérüléseibe.

Richter kirohan az udvarra, Szabó Béla művezető négy elítélttel üldözi. Szabót négyszer szúrja meg az ámkfutó. Szabó életveszélyesen megsebesül, de túléli. Richter elbújik a gépterembe, a rejtekhelyéről támad rá az arra járó Varga József főtörzsőrmesterre, majd szintén hátulról Konkoly István anyagellátóra. Mindketten életveszélyesen megsebesülnek, de túlélik. Időközben elrendelik a riadót. Nagy Ferenc művezető a gépteremben rendezi a rabokat, amikor Richter berobban, kétszer beleszúr, a művezető hat nappal később meghal. Richtert végül beszorítják egy vécébe, ahonnan nem tud tovább menekülni, és megadja magát.

richter-ugy_5.jpg

Magyar Ifjúság, 1985. június 28.

Egy teljes hétig az egész magyar sajtó hallgat a történtekről, miközben a rettegő városban a legvadabb rémhírek terjednek börtönlázadásról, kiszabadult vérengző bűnözőkről.

Október 27-én, amikor már háromra emelkedett a halálos áldozatok száma, a helyi napilapok végre engedélyt kapnak arra, hogy röviden hírt adjanak a Csillagban lezajlott drámáról. (Délmagyarország, 1984. október 27.)
Másnap a Népszabadság szegedi tudósítójának (a Richter-ügyet később részletesen feldolgozó Horváth Kálmánnak) a rövid cikke a párt országos napilapjában így kezdődik: „Több mint két hétig tartotta idegfeszültségben Szeged és a környék lakóit a Csillag börtönben történt súlyos bűntény. A helybeli sajtóban tegnap végre közzétett közlemény arról tájékoztat...” (Népszabadság, 1984. október 28.)

Ez a „végre” két dolgot jelentett. Egyrészt azt, hogy a pártközpontban sem örültek a hosszú hírzárlatnak, másrészt azt, hogy a pártközpontban sem merték felülvizsgálni a megyei hírzárlatot. (Ezek voltak a nagy hatalmú Komócsin-klán csongrád megyei uralmának utolsó hónapjai. 1985-ben ifj. Komócsin Mihály megyei párttitkárt nyugdíjazták, és még a parlamentből is kibukott.) Horváth Kálmán immár Komócsin bukása után írta le a Magyar Ifjúságba:
„Ma sem értem, miért nem jelenhetett meg ez a szöveg egy héttel korábban? A tettest elfogták, a rendőrségi vizsgálatot a fegyházon kívül történtek nem befolyásolhatták. Hogy kinek, minek, a jó hírét féltették az ügyet elhallgatni akarók — rejtély.” (Magyar Ifjúság, 1985. június 28.) Ezt a rejtélyt ma sem tudjuk megfejteni.

Tódor János börtönnevelőként harminc percre bezáratta magát az gumifalú elkülönítőbe: „...az intézet pszichológusa beavat, miként is fokozható a dühöngő hatása. Meztelenre kell vetkőztetni a delikvenst, mert a pucérság még inkább kiszolgáltatottá tesz. Nem tudom, számomra ez az alig harminc másodperc is félelmetesnek és elviselhetetlennek tűnik. Hosszú percekig aligha tudnám ép ésszel elviselni./.../ ...a szegedi fegyházból... érkezett elítélt könyvtárosunk mesélte, hogy annak idején az ámokfutó Richter Richárd is befalcolt. Meztelenül tették a dühöngőbe, s ő kiszedett néhányat a burkolatot rögzítő százas szögekből, aztán azokkal falcolt, sőt még nyelt is belőlük.” (Mozgó Világ, 1988/2.)

Richter Richárdot súlyos állapotban vitték kórházba és megoperálták. Vérmérgezést kapott, tíz kilót fogyott, s nagyon rossz bőrben volt, amikor 1985 januárjának elején megkezdődött a bírósági tárgyalása. Első fokon január 8-án halálra ítélték. Ő nem is akart fellebezni, csak a kirendelt védőügyvéd beszélte rá. Február 7-én másodfokon is halálra ítélték, s az ítéletet február 26-án végrehajtották.

richter-ugy_3.jpg

Délmagyarország, 1985. január 9.

Védője Dr. Pálinkó Ilona arra alapozta a védelmet, hogy a vádlott elmeállapota kizárja a büntethetőségét. A bírósági tárgyakásokról szóló cikkek túlnyomó többsége szerint ez a próbálkozás komolytalan volt. Stépán Balázs és Horváth Kálmán írásaiból azonban nem egészen ez derül ki. Stépán cikkében azt olvassuk, hogy az elmeszakértő szerint: „Richter súlyosan deviáns, a társadalmi együttélésre talán teljesen alkalmatlan ember. /.../ Eléggé ellentmondásos az elmekór leírása is. Kétszer volt elmekórtani megfigyelő intézetben”, s tizenöt éves korában „úgy jellemezték, hogy a normális társadalmi együttélés szintjének alsó határát súrolja.” (Magyar Hírlap, 1985. január 9.) Horváth Kálmán: „Az ügyvédnő az Országos Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet jelentésében bízik. Richtert itt egyhónapos vizsgálat után kóros fokú gyengeelméjűnék minősítették. Csakhogy nem ma, nem tegnap, hanem 1971 februárjában. Ráadásul a megismételt tesztek már a normál övezet alsó határán lévő alacsony intelligenciára utaltak. /.../ A tárgyaláson megjelenő testvér segíteni próbál a védelemnek. Beszél az életét zárt elmeosztályon végző apai nagymamáról. Arról, hogy a család kezdettől fogva 'nyomottnak' tartotta a legkisebb fiút, mert születésekor fogóval szorították az agyát.
A budapesti II—XI—XII. Kerületi Bíróság tényállásrögzítése egy 1971-es tárgyaláson: 'Értelmi fogyatékos, súlyos fokú morális defektussal. Erkölcsi és magatartási normái hiányoznak. Cselekményeinek társadalomra veszélyes következményeit csak korlátozottan tudja felismerni.'” (Magyar Ifjúság, 1985. június 28.)

Nagy bajban lettek volna a bíróságok, ha nem tudják valahogy elkerülni, hogy Richter elmeállapotát, korlátozott belátó képességét legalábbis enyhítő körülményként vegyék figyelembe, hiszen a közvélemény, a politika és főleg a büntetésvégrehajtás apparátusa számára nyilvánvalóan minden ítélet elfogadhatatlan lett volna a halálbüntetésen kívül.

A másodfokú ítélet meghozatalában Dr. Vágó Tibor tanácsának tagjaként Dr. Pálinkás György is részt vett, aki az állam gyilkolási jogának legelszántabb védelmezője lett, amikor Magyarország bekerült a halálbüntetést elutasító jogállamok körébe. Pálinkás az interjúiban mindig a Richter-üggyel érvelt amellett, hogy miért nem jelent megoldást az életfogytiglani börtönbüntetés: „Emlékezetes Richter Richárd ügye, számomra etalon, megkérdőjelezi az életfogytig tartó szabadságvesztés visszatartó hatását. Richter ugyanis a börtönben ölt meg öt embert.” (Kurir, 1996. július 25.) Dr. Pálinkás számára a Richter-ügyből „is az derült ki, hogy nem lehet mit csinálni egy olyan emberrel, akinek minden mindegy, mert mondjuk harminc évre ítélték.” (Színes Vasárnap, 1996. június 23.)

richter-ugy_9.jpg

Dr. Pálinkás György, Kurír, 1996. július 25.

Pálinkás bíró egy évtized távlatából már a halálos áldozatok számára sem emlékezett, ("azért ha velem készítettek volna interjút én azért utánanéztem volna előtte..." - Jtom) arra pedig végképp nem, hogy Richter azelőtt sosem gyilkolt, tehát semmiképp nem ítélhették volna halálra, s nem ítélték életfogytiglanra sem, 30 évre sem. Mindössze két év volt hátra a hétéves börtönbüntetéséből.

 

- hacsa -

arcanum

 

 

MOST érdemes ellátogatni az Arcanum standjára, mert régi újságokat adnak ajándékba!

Helyszín: Duna Korzó (Petőfi és Vigadó tér)

Kedvezményes előfizetési lehetőség az Arcanumnál június 12-17. között!

thumbnail.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9614893196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2019.06.14. 00:44:51

Ki volt követve az életútja a kezdetektől...

Gazz 2019.06.14. 07:15:25

Nagyszerű poszt, köszönöm.

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.06.14. 09:44:05

"Tódor János börtönnevelőként harminc percre bezáratta magát az gumifalú elkülönítőbe" ... "számomra ez az alig harminc másodperc is félelmetesnek és elviselhetetlennek tűnik. "
Perc vagy másodperc?

David Bowman 2019.06.14. 12:04:48

A Magyar Ifjuság is egy hazug lap volt. Semmi se volt biztos abból, amit leírtak.

IamTwo 2019.06.14. 14:00:07

Azt hittem a gyilkosságos posztok arcanumhoz tartoznak.
A legnagyobb tisztelettel, de nem lehetne más témákat is feldolgozni? Oké, néha van más is, de a napi érdekes posztokon kívül az elmúlt fél évben hét gyilkosos, gépeltérítős, pedofilos bejegyzésre mindössze négy más téma jutott.

Punxsutawney Mormota 2019.06.14. 15:55:00

Kösz, jó volt. Illetve rettenetes volt, egy kicsit még ezt a barmot is sajnálom.

Mikrobi 2019.06.14. 19:54:04

Meg kellett és meg lehetett volna előzni ezt az ámokfutást. Időben el kellett volna kezdeni nevelni ezt a szerencsétlent és nem újabb büntetéssel megtorolni minden kihágását.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.06.14. 20:56:18

Nem értem, most akkor az a poszt tanulsága, hogy miért kellett kivégezni ezt a véglényt?

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.06.14. 21:16:22

A társadalmunknak szüksége van a halálbütentésre...

Kelly és a szexi dög 2019.06.14. 21:38:30

Most már megint kint lenne, ha akkor fel nem kötik!

erkölcsi hulla 2019.06.14. 21:39:34

@Hungarian Geographic: Ellene vagyok. A rendszert ne lehessen a halállal kicselezni, nem úszhatja meg a büntetését így.

Tényleges életfogytiglan, munkatáborban. Vigyázva hogy ne dögöljön meg, de fizikailag kényszerítve a kemény munkára.
Vonjanak meg tőle pár alapvető emberi jogot.

A munka említésétől ezek azonnal hidegrázást kapnának, pláne ha egész életükben csak ez lenne hátra.

BaliBa 2019.06.14. 21:49:58

Dr. Pálinkással pedig a rosszul elkészített csülök, pontosabban az általa okozott botulizmus végzett 19 évvel az utolsó halálos ítéletét követően.

morph on deer 2019.06.14. 21:59:09

@erkölcsi hulla:
“A munka említésétől ezek azonnal hidegrázást kapnának”

Aztán hogyan veszed rá, vagy kényszeríted munkára?
Mert ha már egyébként is a maximális büntetést kapta, akkor mivel lehet ezt még fokozni, ha azt mondja, hogy kösz, nem?

Mert ha nem vagy egyébként beteg, pl klausztrofóbiás, vagy zakkant mint hősünk itt fenn, akkor mit tudnak tenni veled, aminél jobb, ha engedelmeskedsz, - és mindezt azért, hogy még vagy harminc évig ugyanazt csinálhasd ugyanott?
Mert az tényleg annyira vonzó, vagy mi?

HgGina 2019.06.14. 22:02:49

Szándékos emberölésre ma is halálbüntetés járna minden demokratikus országban.
Bezzeg itthon az olaszliszkai lincselő cigányokat most kezdik kiengedni. Szép sorban.

ostvan2 2019.06.14. 22:29:22

Amikor 96 % fölött van a vádemelésekkel megegyező ítéletek száma, akkor biztos, hogy sok a téves ítélet. Ezért nem jó a halálos itéletek rendszere. Mert ott még több a tévedés. Mondom ezt azzal a tudattal, hogy vannak a társadalomban olyanok, akik alkalmatlanok az együttélésre. Valamilyen módon ki kell vonni őket a forgalomból. A jó megoldást még keresni kell.

kéki béla 2019.06.14. 22:34:51

@mihi4: gáz, hogy itt nem lehet cigányozni, ugye? Pedig pont ez az eset mutatja, hogy nem a cigányokkal van baj, hanem a nyomorban élő, sokszor nem túl intelligens emberekkel.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.06.14. 22:35:23

@IamTwo: igyekezni fogok. látom nagyon figyelsz, ennek örülök. ha megnézed mostanság már csak a Napi érdekeskre van időm, a többit külsős szerzők írták, de júliustól reményeim szerint másképpen lesz és fognak jönni a régihez hasonló változatos posztok, amellett természetesen a hasonló témák is maradnak, mert szerencsére nagyon sokan olvassák.

@BaliBa: köszi a kiegészítést, érdekes...

@Androsz: nem hiszem hogy van tanulság, de ha van is azt az olvasónak magának kell levonni.

kéki béla 2019.06.14. 22:35:24

@HgGina: jajj, a náci picsa azért tud cigányozni még itt is.

gigabursch 2019.06.14. 22:58:03

A mai napig tél vannak fütyül kötél pozitív lényekkel.
Embereknek nem nevezném őket.

A börtöntöltelékek gyúrása meg egyenesen tilos.

gigabursch 2019.06.14. 22:58:49

@gigabursch:
Fütyül => kötél
Android intelligens szójavítás.

Paeonia 2019.06.14. 23:28:48

@BaliBa: ez érdekes, írnál erről?

Paeonia 2019.06.14. 23:45:43

@BaliBa: ja, közben rágugliztam.
Érdekes, hogy a kivégzett Richter Richárd félt betegesen az ételmérgezéstől, és az őt elítélő bíró vált ételmérgezés áldozatává.

2019.06.14. 23:57:30

Csak óvatosan jegyezném meg - mivel ma már ezt nem tudom bizonyítani -,
hogy a Ricsivel együtt ültem a Gyűjtőben, amíg a II. fokú tárgyalásra várt.
Nyilván nem ír ide minden olyan volt elítélt, aki ezt szintén tudja, de a halálra ítélteket a Jobb csillag földszintjén, a fogda részlegben tartották, ahol két szintén fogvatartott volt az ún. őrzője. Az egyik őrző volt mellesleg az én egyik zárkatársam. A nevét nyugodtan leírhatnám, mert már nem él, azonban éppen kegyeleti okokból ezt nem teszem. másrészt meg amúgy is irreleváns a dolog szempontjából.

Viszont, hogy egy kicsit igazoljam az állításomat, annyit megjegyeznék, hogy a cikkben szerepelt nővérnek "Maszat" volt a beceneve, és többen is gyakran jártunk hozzájuk, amikor megszöktünk a Róbert Károly krt. Nevelőotthonból, amely szintén a XIII. kerületben volt. A Richter család pedig az ún. Lóportáldűlőnek nevezett városrészben, a Kassák Lajos utcában lakott.
Márpedig a nővére becenevét csak azok ismerték és ismerik, akik a családot is ismerik.

Természetesen ezt nem azért írtam meg, hogy bármivel is büszkélkedjek, csak pusztán a tények miatt, mielőtt ugye...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.06.15. 00:10:24

@morph on deer:
csak kenyeret és vizet kap, éjszaka a cellájában +30 fok egyenletesen
mindez addig, amíg el nem kezd dolgozni
vajon meddig bírná a munkakerülő tróger

svajcineger 2019.06.15. 00:29:24

@Látens Inszinuáció:
Lehet, hogy velem van a baj, de nem igazan ertem, hogy a kommenteddel mit is szerettel volna igazolni...

Leooo 2019.06.15. 00:44:53

@mihi4: Nagy barom vagy, de kevés eső hatására még nőhetsz is! Amúgy te meg az alsó-széle-közepe, ha jól emlékszem még a lőkiképzés alapjaira...

Bicepsz Elek 2019.06.15. 01:09:54

Persze. Az ilyeneket hagyni kell eletben, hogy meg tobb embert gyilkoljanak meg

Bicepsz Elek 2019.06.15. 01:18:22

@kéki béla: Jol van hülyegyerek. Honnan veszed, hogy nem cigany? Az eletmod teszi a ciganyt, nem a bőrszin(lasd a feher ir ciganyokat). A nagycsaladi maffia, a lopasra neveles,a kiskoruak hasznalata buncselekmenyekre, a keseles szeretete stb. mind gyanus, hogy nagyon is cigany csalad volt.

FogarasiArpi 2019.06.15. 03:41:55

Ha esetleg az elvtársi népi Rendőrség nem a politikai ellenzék üldözésével lett volna elfoglalva, hanem esetleg a "XIII. kerületet és könyékét másfél évig rettegésben tartó" bandának minden tagját kapcsolták volna le korán, akkor lehet idág nem fajultak volna el a dolgok...

Az, hogy az elkövető már 8 évet ült, amig a többi huszonvalahány maffiatag szabadon folytatta a csencselést és várták a kenyérkereső kiszabadulását, nem éppen az események pozitiv kimenetelének tett jót.
Ülették volna le az egész bagázst idejében és lehet, a kis Ricsikének is más lett volna a sorsa.

A halálbüntetést meg állitsák vissza a pedofilok, többszörös visszaesőként erőszakos bűncselekményeket elkövetők, nemi erőszakolók és terroristák számára.

flort 2019.06.15. 05:48:48

@FogarasiArpi: Nem tudom, emlékszel-e a móri tömeggyilkosságra, ahol két embert csak azért nem végeztek ki, mert már eltörölték a halálbüntetést. Hihetetlen eljárási hibák után született meg a téves ítélet, azaz a rendőrségtől kezdve az ügyészségen keresztül a bíróságig mindenhol borzalmasan rosszul végezték a munkájukat.

Nem ártatlan ma született bárányokról van szó, de ezt a történetet még emésztgesd.

gintonic.azigazi 2019.06.15. 06:10:31

1. 1992 ben voltam a szekszardi bortonben ( forgatni, az egy nagyon szep epulet a varos sziveben, a katolikus templom es a megyehaza mellett kozvetlenul, helytorteneti film keszult ) es elotte par hettel voltunk a vasutas uduloben Balatonboglaron: a szekszardi borton kifejezetten udulonek nezett ki, a bboglari udulo meg hozta egy lepukkant kelet europai borton szintjet. --- nincs elrettento hatasa a bortonoknek, a bunozoi reteg tovabbtanulni jar oda.

2. A biroi kar liberalis resze raszabaditja sokszor a csocseleket a tarsadalomra, en ahogy latom innen. Az USA lakossaganak 1 -1.3%-a ul bortonben, Magyarorszagon sokkal jobb az arany de olyan aron hogy sokan kint vannak pedig bent kene hogy legyenek

3. A halalbuntetes visszafordithatatlan. Az USA ban is gyakran 20 evet varnak vele mire vegrehajtjak, volt ra pelda hogy egy halalraiteltet 17 ev varakozas utan felmentenek mert valaki a halalos agyan bevalotta ( bizonyitekkal ) hogy o volt. Itt osszecsap Sparta es Athen: uljon 1000 artatlan minthogy elfusson egy bunos vagy szaladjon ezer bunos minthogy valaki artatlanul uljon.

Tanulsag: nincs. Nincs tokeletes tarsadalom, nincs tokeletes itelkezes. Magyarorszagon amugy is jogszolgaltatas van nem igazsagszolgaltatas. Ahogy mondani szokas: Igazsag ott fent, Jog itt lent.

gintonic.azigazi 2019.06.15. 06:14:20

@flort: a mori ugy a magyar igazsagszolgaltatas es rendrseg allatorvosi falova. Meg aznap igazoltattak es elegendtek a tettest, "muszaj valakit vadolni" alapon bekaszliztak ket pasit ( akik amugy hardcore bunozok nagyot nem vesztett volna a haza ha felkotik oket, egyik azota embert is olt ) az igazi tettest veletlenul ( egy gombaszedo es egy jo memoriaju pek segitsegevel ) fogtak el, stb stb 19 eve volt, remeljuk azota a magyar rendorseg es biroi kar jobban felkeszult.

gintonic.azigazi 2019.06.15. 06:20:17

@FogarasiArpi: regen a rendorsegnek voltak spiclicei ( utanna a 90-es evekben ezeknek a spicliknek lettek rendorei de az egy masik teszta ) es nem kapcsoltak le sok bunozot mert "hoztak a hireket" ellenseges bandakrol vagy rendszerellenes emberekrol, ellopattak gyanus nyugati turistak kocsijat atvizsgalni aztan vagy meglett a kocsi vagy nem, ( csinalj egy kis penzt magadnak Dezso, vidd le jugoba add el feketen ... ) neha betorettek veluk szamizdat nyomdakba, vagy csak hirtelen feltorekvo elvarsak lakasaba/hazaban "neztek korul" a betorok, ha lebuktak tuti senki nem gondolt a pol.rendorsegre... megverettek veluk embereket stb...stb stb elvegeztek a piszkos munkat cserebe nem figyeltek oda rajuk. ( Ecserin mar a 80-as evek elejen vehettel drogokat... ) szoval voltak bunozok akiknek minden szabad volt, ezek a Richterek is ilyenek lehettek

gintonic.azigazi 2019.06.15. 06:24:11

@Bicepsz Elek: szamomra onnantol vilagos hogy ciganyok mikor olvastam hogy 22 tagu a csalad es a kisgyereket kuldtek lopni. A keseles a bonus. Az meg hogy 14 evessen az elsot teljesitette az mar illik a kepbe. Az hogy nem barna az egy dolog, valoszinu beas cigany ( a zenesz ciganyok, Gabor ciganyok is feherek, a lole, teknovajo es varazslo ciganyok barnak fokepp )

Head Honcho 2019.06.15. 06:27:07

@gintonic.azigazi: Nem a "biroi kar liberalis resze", hanem a helyhiány a BV intézetekben...

gintonic.azigazi 2019.06.15. 06:27:13

@Paeonia: ha ezeket szereted: Kennedy es Lincoln kozotti osszefugges ( amugy Kennedyt egy Lincoln markaju kocsiban lottek le, Lincoln pedig a Kennedy szinhazban, es meg egy rakas egyezes alabb ( angolul )
Both presidents were elected to Congress in '46.[5]
Both presidents were elected to the presidency in '60.[5]
"Lincoln" and "Kennedy" each have 7 letters.[5]
Both were particularly concerned with civil rights.[5]
Both wives lost a child while living in the White House.[5]
Both Presidents were shot on a Friday.[5]
Both were shot in the head.[5]
Lincoln's secretary, Kennedy, warned him not to go to the theatre. Kennedy's secretary, Lincoln, warned him not to go to Dallas.[5]
Both were assassinated by Southerners.[5]
Both were succeeded by Southerners.[5]
Both successors were named Johnson.[5]
Both successors were born in '08.[5]
Both assassins, John Wilkes Booth and Lee Harvey Oswald, were born in '39.[5]
Both assassins were known by their three names.[5]
Each assassin's name is composed of fifteen letters.[5]
Booth ran from the theater and was caught in a warehouse; Oswald ran from a warehouse and was caught in a theater.[5]
Booth and Oswald were assassinated before their trials.[5]

gintonic.azigazi 2019.06.15. 06:28:22

@Head Honcho: azt nem tudom, csak szoktam olvasni hogy enyhe iteleteket szoktak kiadni ( lasd Szogi Lajos ugy, most szabadulnak pedig agyonvertek egy embert a csaladja szeme elott )

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2019.06.15. 07:31:41

@mihi4: Te egy igazi hülye vagy. Mondd már el, hogy jönnek ide a balliberálisok, a jobboldali beállítottságú B középnél is lehet találni ilyen embert.

Cycmen 2019.06.15. 08:33:53

@kéki béla: "gáz, hogy itt nem lehet cigányozni, ugye? Pedig pont ez az eset mutatja, hogy nem a cigányokkal van baj, hanem a nyomorban élő, sokszor nem túl intelligens emberekkel."

Igazad van drága barátom, csúnya dolog az általánosítás, én sem szeretem! Például ismerek nagyon rendes cigányokat, de mégsem gondolom, hogy mindegyik az!

kéki béla 2019.06.15. 09:24:28

@Cycmen: barátod neked a doktor Kotász.

Alick 2019.06.15. 09:34:15

@morph on deer:
"Aztán hogyan veszed rá, vagy kényszeríted munkára?"

Az engedetlen gályarabokat rendszeresen megkorbácsolták. Persze bele lehet halni vagy falcolhat is az illető, de sok esetben inkább engedelmesen elfogadja a sorsát.

Cycmen 2019.06.15. 09:34:37

@kéki béla: Ez csak egy szófordulat volt, nem akartam h.lye b.zit írni.

kéki béla 2019.06.15. 09:56:26

@Cycmen: hidd el, nem véletlen, hogy dr. Kotászt említettem...

Cycmen 2019.06.15. 10:00:06

@kéki béla: Jaj bocs hogy elfelejtettem méltatni a szenzációs jópofaságodat, biztosan a Farkasházy Tivadar Humorakadémián végeztél, attól vagy ennyire vicces!

Raven! 2019.06.15. 10:56:15

mihi4 +1

morph on deer: akkor mit tudnak tenni veled, aminél jobb, ha engedelmeskedsz, - és mindezt azért, hogy még vagy harminc évig ugyanazt csinálhasd ugyanott?

Szeles korben vannak erre megoldasok. Eleg ha csak "Sziberiara" visszagondolsz.
Nem szabad ugy hozzaallni, hogy ugyse megyunk semmire, csak azert mert gyengek vagyunk. Illetve pl TE vagy gyenge. Szerencsenkre azert mindig van valaki aki tobbet tud annal mint aki epp feladja. Azert koszonjuk, hogy vagy nekunk, fotelkahuszar.

erkölcsi hulla Bizony, bizony draga uram! Van ra megoldas.

Egy Hun Hunniából 2019.06.15. 11:37:47

@gintonic.azigazi: Tánczos Gábor ügye is hasonlítható a móri esethez. Csak itt a valódi tettes sohasem került megbüntetésre!

KissGecihuszár 2019.06.15. 11:43:05

én ezen mondatokat emelném ki a storyból, hogyaszongygya: "(...)Egy teljes hétig az egész magyar sajtó hallgat a történtekről, miközben a rettegő városban a legvadabb rémhírek terjednek börtönlázadásról, kiszabadult vérengző bűnözőkről. Október 27-én, amikor már háromra emelkedett a halálos áldozatok száma, a helyi napilapok végre engedélyt kapnak arra, hogy röviden hírt adjanak a Csillagban lezajlott drámáról. (Délmagyarország, 1984. október 27.)
Másnap a Népszabadság szegedi tudósítójának (a Richter-ügyet később részletesen feldolgozó Horváth Kálmánnak) a rövid cikke a párt országos napilapjában így kezdődik: „Több mint két hétig tartotta idegfeszültségben Szeged és a környék lakóit a Csillag börtönben történt súlyos bűntény. A helybeli sajtóban tegnap végre közzétett közlemény arról tájékoztat...” (Népszabadság, 1984. október 28.)
Ez a „végre” két dolgot jelentett. Egyrészt azt, hogy a pártközpontban sem örültek a hosszú hírzárlatnak, másrészt azt, hogy a pártközpontban sem merték felülvizsgálni a megyei hírzárlatot. (Ezek voltak a nagy hatalmú Komócsin-klán csongrád megyei uralmának utolsó hónapjai. 1985-ben ifj. Komócsin Mihály megyei párttitkárt nyugdíjazták, és még a parlamentből is kibukott.) Horváth Kálmán immár Komócsin bukása után írta le a Magyar Ifjúságba:
„Ma sem értem, miért nem jelenhetett meg ez a szöveg egy héttel korábban? A tettest elfogták, a rendőrségi vizsgálatot a fegyházon kívül történtek nem befolyásolhatták. Hogy kinek, minek, a jó hírét féltették az ügyet elhallgatni akarók — rejtély.”(...)" Ezen "egzotikumok" tekintetében érdemes végiggondolni, miféle őrül ámokfutás zajlott itt a kádár regime alatt, még a sokak által már oly negédes rózsaszín ködpárával visszasírt '80-as évek alatt is, amikor úgy bájdövéj totál gazdasági, pénzügyi és társadalmi csődben volt Hazánk, amikor már nagyrészt minden, 2-ig számolni tudó polgár totálisan képben volt, hogy nem az összeomlás a kérdés, hanem az, hogy mikor történik mindez. Ezen regime "aktív" ,felnőttkorú korosztálya a ratkó kölkök, akik ma a legnagyobb NER loverek, azon NER erektálók, akik minden ellenvetés nélkül elfogadják azt a rendszert, mely számos vonatkozásában tökéletes reinkarnációja a "legvidámabb barakk" gulyáskommenizmusnak, s melytől egyáltalán nem idegen a kádári hazudozás, mellébeszélés, süketelés, parasztvakítás és propaganda!

vmaast 2019.06.15. 12:20:34

@HgGina: Milliós kártérítéssel...

József Kodácsi 2019.06.15. 12:20:44

@Mikrobi: Cápát arra nevelni hogy hínárt egyen!?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.06.15. 12:57:36

@KissGecihuszár: érdekes párhuzam, de a magyar aktuálpolitika tilos errefelé. következő esetben jár a tiltás.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.06.15. 13:00:57

@Cycmen: @The Ghost Wolf O1G: @Bicepsz Elek: olvassátok el a kommentszabalyokat. A jövőben az ilyen kommentekért tiltás jár.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.06.15. 13:03:49

@maxvaI baIcán bircaman: mit keresel már megint itt? és mindjárt elsőre ezzel nyitsz.
Tényleg birka vagy, annyit tanulsz meg hogy a kutya beterel este a karámba.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.06.15. 13:06:14

@kéki béla: a kommentszabalyokba ütközik a hozzászólásod, kérlek a jövőben kerüld a hasonló kirohanasokat

2019.06.15. 13:18:14

Nem elhanyagolható, hogy a fenti gyilkos milyen családból jött. Meglehetősen szegény közegben élő gyerekgyáros família 10-ik gyereke. El lehet képzelni azt a nyomort amit ennek az egyednek a szülei teremtettek azzal, hogy nem álltak meg 2-3 gyermek után a szaparodással. Ekkora családot mégis hogy lehet eltartani? Hogy lehet azt elérni abban a mélyszegénységben, hogy a 10 gyerek közül egy se legyen fekete bárány és mind megtalálja a helyét az életben?
Sehogy!
Mint ahogy a fenti példa tökéletesen mutatja ebben a családban, szinte az összes gyerek úszott a bűnben, mint hal a vízben. A szülők nem kis felelőssége az, hogy csak csinálták a gyerekeket, de nevelni meg eltartani na az már nem ment.
A gyilkosságokra ráterve, pedig mindenképpen figyelembe kell venni, hogy 3 darab kést készített és rejtett el az Alföldi bútorgyárban. A késdobáláson kívül mi volt még a célja a késekkel, ha nem gyilkolni akart vele?

"Egy akrobata család lezüllött ágán, szülei legkisebb, tizedik gyerekeként született meg Richter Richárd 1956 decemberében. (A világhírű Richterekkel nem álltak rokonságban.) „Későn tanul meg beszélni, óvodába két hétig jár, 14 esztendős koráig az általános iskolának csak az első osztályát fejezi be. Kilencévesen állami gondozásba kerül (szülei betegek, testvérei börtönben vagy külföldön), nevelésére egy rokon sem vállalkozik. Az intézetből megszökik, hol egyik, hol másik testvére rejtegeti. Szülei halála után egyik nővére fogadja be, de ő sem bír az állandóan csavargó, gyújtogató kisfiúval. Richárd gyermekvédő intézetbe kerül, innen a fiatalkorúak fogdájába... Az általános iskola második—hetedik osztályát felnőttként végzi el.”

Csodálozott valaki azon, hogy gyengelméjűnek nevezték? Ami nem menti fel a tettének súllyossága alól.
Ilyen háttérrel persze, hogy bűnöző lesz az esetek túlnyomó részéből. Kár volt megszületnie!

2019.06.15. 13:41:24

@Egy Hun Hunniából:

Plusz harmadiknak Balla Irma ügy. Meghurolták a fiát és aztán kiderült sok-sok év után, hogy mégsem ő volt.

KissGecihuszár 2019.06.15. 16:52:33

@JTom: bocsánatodért esedezem, nem tudtam, hogy ilyen szigorság van ittenség, mert eleddig nem találkoztam eme jelenséggel, ezért ütött nyakon a figyelmeztetés, épp ezért jelezni szeretném, hogy én itt nem aktuálpolitikát vittem bele a dologba, csupán párhuzamot vontam a tekintetben, miszerint szeretett Hazánkban az elmúlt 30 "demokratikus" év alatt egy jottányit sem változott a közfelfogás, erkölcsi és emberi hozzáállás, és ezen megállapításom még nyomokban sem tartalmaz aktuálpolitikát, ez csupán a nyers, őszinte TÉNY, melyet hadd legyen szabad 47 évesen megállapítanom. Köszönöm!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.06.15. 16:56:16

Bár egyébként szerintem teljes mértékben kiérdemelte, amit kapott, már ebből az írásból is tökéletesen kiviláglik, hogy a faszi ultrasúlyos pszichiátriai eset volt. A történet minden egyes mozzanata kinyújtott ujjként mutat a végkifejlet felé.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.06.15. 16:58:10

@Pár dollárral többért: nem gyilkolni akart a késekkel, hanem megvédeni az életét. Paranoid skizofrén lehetett, aki reszketve féltette az életét.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.06.15. 18:48:56

@KissGecihuszár: nem kell ez a cinizmus. A NER emlegetése magyar aktualpolitika amiből nem kérünk. Igen természetesen tehetsz megállapításokat. Azért is írtam hogy szép a párhuzam. Amúgy én is hajszálra pont annyi éves vagyok szóval még értem is.

KissGecihuszár 2019.06.15. 19:42:20

@JTom: rossz az, aki rosszra gondol... viszont annak örülök, hogy vetted az adást, mert sajnos számosan nem képesek venni...

M. Péter 2019.06.15. 23:11:45

@gintonic.azigazi: Lincolnnak nem volt Kennedy nevű titkára, John Wilkes Booth 1838-ban született, nem 1839-ben, és a Ford Színházben lőtte le Lincolnt.

kéki béla 2019.06.16. 06:29:10

@KissGecihuszár: csak ott a gond, hogy a gulyáskommunizmusban nem nagyon kellett nyomorogni, éhezni, pláne nem volt hajléktalan.

pitcairn2 2019.06.16. 10:45:51

@Androsz:

ha mentséget nem is de magyarázatot mindenképpen lehet találni erre az ámokfutásra

és ez már csak azért is fontos, mert három halálos áldozat is volt...

pitcairn2 2019.06.16. 10:47:39

@Hungarian Geographic:

ezzel akár még egyet is lehet érteni, de az ördög a részletekben lakik

jelesül abban, hogy kik és milyen szempontok alapján fognak efféle ítéleteket hozni

és az állam által szponzorált professzionális gyilkos (mert a hóhér az lenne) is meglehetősen kényes téma etikai szempontból...

pitcairn2 2019.06.16. 10:49:16

@erkölcsi hulla:

az feltűnt, hogy a poszt témája is "munkahelyen" játszódott?

pitcairn2 2019.06.16. 10:58:04

@flort:

és jó sok ilyen eset volt, pl. egy a sok közül...

Apám nevében (1993)

videa.hu/videok/film-animacio/apam-neveben-1993-vRIEMJe2Eadvnur8

itt még csak nehézfiúkat se kerestek, bőségesen elegendő volt néhány szerencsétlen - teljesen ártatlan - pancser is...

pitcairn2 2019.06.16. 11:01:22

@gintonic.azigazi:

az USA katasztrofális példa...

libertyblitzkrieg.com/wp-content/uploads/2015/02/Screen-Shot-2015-02-12-at-3.05.01-PM.jpg

efféle hülyeség helyett inkább a war on drugs című dogmaffia szubvencionáló különszámot kéne befejezni...

gigabursch 2019.06.16. 19:28:08

@Bicepsz Elek:
Szerintem simán lehet askenázi kombó is.

KariKa 2019.06.16. 19:47:23

Anno Szegeden ez olyan nagy port kavart, hogy a mai napig emlékszem a névre. Pedig az esemény idején 7 éves voltam.

erkölcsi hulla 2019.06.17. 15:24:19

@morph on deer:
"Aztán hogyan veszed rá, vagy kényszeríted munkára?
Mert ha már egyébként is a maximális büntetést kapta, akkor mivel lehet ezt még fokozni, ha azt mondja, hogy kösz, nem?
Mert ha nem vagy egyébként beteg, pl klausztrofóbiás, vagy zakkant mint hősünk itt fenn, akkor mit tudnak tenni veled, aminél jobb, ha engedelmeskedsz, - és mindezt azért, hogy még vagy harminc évig ugyanazt csinálhasd ugyanott?
Mert az tényleg annyira vonzó, vagy mi?"

Figyelj, logikusnak tűnhet az érvelésed, de szerinted az orosz és német munkatáborok hogy működtek anno?
Ha szibériába kerültek, vagy valami vasút építésre, mint életfogytra ítélt rab, mégis miért végeztek volna bármely munkát el, a semmiért, a napi fél adag kajáért?
Logikusan nincs értelme, mégis MIND dolgozott még pedig nem is keveset, szó szerint halálra dolgozták/dolgoztatták őket.
Szóval, te is most vagy kemény legény, hogy miért nem lövették rögtön fejbe magukat, de mégis, elenyésző ember tette meg tényleg, a maradék pedig még így is élni akart, vagy legalábbis nem tudott meghalni, vagy/és lebecsülöd a testi fenyítés erejét, is, ugyanúgy kemény lehet valaki szóban, de ha előkerülnek a fenyítő/kínzó szerszámok, a 99,999% összevizeli magát, és megy dolgozni, legtöbben még ezen eszközök használata előtt.

Szóval, csak annyit akartam írni, hogy rossz az érvelésed, mert az eddigi történelem mást mutat.

ugyanaz a dilemma, mikor sorokban, egyenként lövik fejbe az embereket, két puskás alak 50 kivégzendő térdelő emberrel szemben, és az összes hagyja magát meggyilkolni, nem lázadnak fel.

pitcairn2 2019.06.17. 15:34:33

@erkölcsi hulla:

speciel a cári időkben jószerivel csak kicsapták a fegyenceket a tajgába oszt azt csináltak amit akartak

a naaagy Sztálin pl. szívesen vadászgatott + teherbe ejtette a szállásadója 14 éves lányát:)

Siberian pensioner IS grandson of Josef Stalin, DNA test reveals
siberiantimes.com/other/others/news/n0635-siberian-pensioner-is-grandson-of-josef-stalin-dna-test-reveals/

gigabursch 2019.06.18. 08:19:12

@pitcairn2:
Igen, de ennek volt egy olyan vonzathalmaza, hogy a kicsapott emberek előbb-utóbb egyfajta civilizálást hajtanak végre és akarva-akaratlanul elkezdenek infrastruktúrát fejleszteni, stb.
Ráadásul nincsenek szem előtt.

Érdekes dolog, de jópár olyan tudós volt, aki ki akart maradni az Uralon inneni harcokból és inkább elment kutatni a másik oldalra, mert ott nagyjából békén hagyták.
Aztán, ha később kirakták őket büntiből megint a tajgára, az nekik nem feltétlen volt bünti...

gigabursch 2019.06.18. 08:22:45

@erkölcsi hulla:
Teljesen egyetértek.

Ugyanis az alapelv az, hogy: Az Élet él és élni akar.
A legnagyobb (testi-lelki) nyomorban is mindenki arra törekszik, hogy túléljen.
A szuicidizmus nem jellemző az életben, kivéve azoknál a lényeknél, akiknek a testéből táplálkozik a következő generáció.

Ebből kifolyólag a legelnyomottabb helyzetben is az ember nem azt nézi, hogy hogyan kaphat tarkólövést, hanem azt, hogy hogyan élhet túl.

OvisAries 2019.06.18. 10:42:01

@ostvan2: a megoldas egy olyan borton lenne ahol az elitelt emberi kontakt nelkul tengeti az eletet. Kap enni, kaphat konyveket, rendes ellatas van, de zero emberi kapcsolat. Sokaig azt hittem, hogy mindenki javithato, nem ez nem igy van, Sajnos a korai bevesodeseket nagyon nehez, szinte lehetetlen ujrarendezni.
Aki elveszi mas eletet az lenullazza az emberi jogait, csak mielott valaki azzal jonne, hogy de az eliteltnek is vannak jogai. Nincsenek, aki gyilkolt (itt most nem a veletlen, balesetbol etc kategoriat emlitem, hanem a szandekost) az elveszitette a jogait egy normalis, egeszseges tarsadalomban.

gigabursch 2019.06.19. 07:10:45

@OvisAries:
Alapvetően egyetértek a második bekezdéseddel.

Az elsőt nem támogatom.
Az ilyen embereknek kényszermunktáborban van a helyük, ahol ~5 év alatt elkopnak.
süti beállítások módosítása