Bakancslistás kaland - 1. rész

2018. november 01. JTom

Ausztráliától Angliáig egy kis Fiattal

 

Amikor 1967-ben az ausztrál Bruce Thomas és a brit Stuart Harper először találkozott a kontinensnyi ország isten háta mögötti részében, mindketten geológiai felméréseket végeztek. Gyorsan összebarátkoztak, főleg amikor kiderült hogy Stuart éppen azt tervezi amit Bruce is: autóval eljutni Ázsián át Londonba. Gondoltak egyet, és úgy döntöttek, hogy bakancslistájukon közösen pipálják ki ezt a tételt, azaz együtt teszik meg az utat.

002.jpg

Az autóválasztáson nem kellett sokat gondolkodni, hiszen Stuart már beszerezte a járgányt az utazáshoz, egy 1961-es Fiat 600 Multiplát, amit 175 ausztrál dollárért vásárolt (mai áron körülbelül 450 ezer forintért). Persze a vásárláskor még nem gondolt rá, hogy egy helyett két kalandort és annak minden felszerelését fogja szállítani a kisautó.

1969 elejére sikerült mindent elintézni az utazáshoz. Éppen az izraeli-egyiptomi konfliktus közepén, amikor a Szuezi-csatornát nyolc évre (!) lezárták. Nehéz volt hajót kapni, ami az ázsiai kontinensre szállította volna hőseinket. 12 hónappal előre lefoglalt helyekkel sikerült mindhármójuknak: Bruce-nak, Stuartnak és a Fiatnak is szállítót találniuk az Oriana óceánjáró személyében. Az eredeti terv szerint Srí Lankából (amit akkor még Ceylonnak hívtak) indultak volna útnak az ázsiai kontinensen, ám a hajó előbb Hongkongban, majd Szingapúrban is kikötött pár napra a colombói végállomása előtt. Végül 1969. február 12-én hajóztak ki Sydney-ből.

Az általuk 'Colombo to London Overland' túrának nevezett elképesztő kaland 277 fotójából válogattam ide 171-et Bruce Thomas engedélyével, Flickr oldaláról. Tartsatok velem és a kalandorokkal. Vigyázat, hosszú utazás lesz!

A képekhez leírás is tartozik, ki ne hagyjátok! Egy olyan megismételhetetlen korszak képei ezek, aminek helyszínei, alanyai lassan örökre eltűnnek a föld színéről. Lássuk!

Hongkong:

 

Szingapúr:

 

Srí Lanka (azaz akkor még Ceylon):

 

India:

 

Nepál:

 

Pakisztán:

 

Afganisztán:

 

És itt ebben a pillanatban elértük a blog.hu határait. A szerkesztő technikailag nem tesz lehetővé hosszabb blogbejegyzést. Gondolkodtam, hogy két részre bontom a történetet, és két egymást követő héten posztolom, de nem volt szívem hozzá, mert ez így kerek. Éppen ezért egy új cikket kezdek - ami szintén egy időben jelenik meg az első résszel -, amiben folytatom az útleírást, immár Irántól.

>>> A FOLYTATÁSHOZ KATT IDE >>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7812087607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása