Lúzer Gézák vagyunk...

A Mézga család 1970, 1973, 1980.

2020. május 15. arcanum

Addigi legnagyobb vállalkozásával tört be a rajzfilm a televízióba. Olyan sorozattal, amely arról szólt, hogy a pesti embernek semmi sem sikerül. A csoda sem segít rajta. A rádióban Szabóék képviselték a mintát, a tévében pedig Mézgáék az ellenmintát. Ez volt az első tévésorozat, amely nélkülözte a politikai nevelőszándékot. A 39 epizódhoz nagyjából egymillió rajzot kellett készíteni.

mezga_1.jpg

A Mézga család: Mézga Krisztina, kamaszkorú leánygyermek (Földessy Margit), Mézga Aladár, technikailag magasfokon önképzett és öntevékeny csodagyerek (Némethy Attila, a harmadik sorozatban Geszti Péter), Mézga Géza, családfő, bérelszámoló (Harkányi Endre), Mézga Gézáné született Rezovits Paula, háztartásbeli (Győri Ilona). (Film, Színház, Muzsika, 1970. február 14.)

A szocialista Magyarország televíziós sorozatairól szóló mai bejegyzés is az Arcanum adatbázisa segítségével készült. 

Ezzel a vállalkozással a magyar rajzfilmgyártás magasabb osztályba lépett. A három 13-13, egyenként 24-26 perces epizódból álló sorozat közül már az első is sokszor annyi munkát és pénzt igényelt, mint az addigi gyártott rajzfilmek. Szükséges volt hozzá a televízió pénze, de nem elégséges. Francia pénzforrás nélkül már az első sorozat sem készült volna el. Így is sokat csúszott. Először 1968 karácsonyára ígérték a bemutatót, aztán 1969 nyarára. Ekkor már benne is volt az első rész a lapoknak leadott tévéműsorban! Íme:

mezga_2.jpg

Mint látható, a Mézga-családnak éppen akkor kellett volna belépnie a tévébe, amikor Neil Armstrong lelépett a Holdra. Mézgáék azonban lekésték ezt a jeles napot. (Népszabadság, 1969. július 20.)

Végül is 1970. január 11-én sikerült elkezdeni a sorozat vetítését, de akkor már nem a fenti műsorban jelzett A csodabogyó című rész volt az első, hanem beelőzte azt A távszerviz. Vasárnap, főműsoridőben adták a sorozatot.  

A két másik folyam elkészítése is elég sokáig húzódott. A másodikról már az első bemutatása után hírt adtak, s csak 1973-ban mutatták be. A harmadikhoz 1978-ban kezdtek hozzá, de csak 1980-ra készült el. A negyedikből 2005-ben pénz híján csupán két kilenc perces epizódot tudtak legyártani, amelyet csak alkalmi vetítéseken láthattak a szerencsések. Pedig igény biztosan lett volna rá, hiszen a 2004-es ismétlést is alkalmanként nagyjából félmillió ember nézte meg Magyarországon. Mézgáék Németországban, Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehszlovákiában is nagy sikerrel vendégszerepeltek. Könyvalakban is vették, mint a cukrot.

A sorozatot Nepp József és Romhányi József írta, Nepp József és Ternovszky Béla rendezte, a zenéjét pedig a rímhányó Romhányi szövegére Deák Tamás szerezte.

mezga_4.jpg

Egy lap a forgatókönyvből. (Magyarország, 1968. november 24.)

A főcímdal: https://www.youtube.com/watch?v=Z8zXDpWSMoc

Mézga Géza önéletrajzát Romhányi József írta meg (Film, Színház, Muzsika, 1970. február 14.), s ebben az áll, hogy "köbükunokám, Emzéperix voltaképpen előbb született nálam. Ö adta egész családom alapötletét." Emzéperix (helyesebben írva: MZ/X) a 30. században élő Mézga-utód, aki időkibővítő készülékkel lép kapcsolatba egy évezreddel korábban élt őseivel, és fénypostán küld nekik mindenféle csodálatos ketyerét a távoli jövőből, hogy megoldja velük balga, atomókori ősei problémáit. Ezek szerint az alapötlet az volt, hogy lássuk, mit kezd egy mai család a messze jövendő határtalan lehetőségeivel. Ehhez a gombhoz varrták tehát a Mézga-kabátot. 

A köbükunokasággal azonban van egy kis probléma, amelyre eddig nem figyelt föl a Mézga-irodalom: Az ükunoka ugyanis negyedízigleni leszármazott, a négy köbe pedig 64. A 30. században csak akkor élhetne a 64. leszármazott, vagyis a köbükunoka, ha utódaink átlagosan 15-16 éves korukban szültek, illetve nemzettek volna gyereket. Ez pedig már csak azért sem valószínű, mert a 30. században már 80 általános és 40 gimnáziumi osztály lesz a mese szerint kötelező, s MZ/X éppen az első sorozat idején teszi le 125 éves fejjel az érettségit. 

mezga_3.jpg

MZ/X (Somogyvári Rudolf) az időjárás tetszés szerinti beállítására képes meteoromutomotorral, újmagyarul: memumoval. (Kisalföld, 1969. január 18.)

Mézga Géza konformista kispolgár, aki olyan családfő szeretne lenni, amilyen a kispolgárok nagykönyvében meg van írva. Úgy akar megfelelni magasabbra néző neje növekvő kispolgári igényeinek és úgy akarja patriarchális szigorral jólneveltté dorgálni gyermekeit. Csak hát ő egy szerencsétlen slemil, és az első sorozat az ő kudarcainak a sorozata. A gyerekeivel sem bír, a feleségének sem tud megfelelni. A 30. századdal való páratlan kapcsolata azt ígéri, hogy az utolsóból ő lehet az első, de mindig rosszabbul végzi, mint ahogy kezdte, mert a fiával ellentétben nem tud kilépni a korából, nem tud szótérteni a köbükunokájával és annak küldeményeivel, s a jövő minden csodáját maga ellen fordítja.. Amikor a rossz tévéje helyett csodatévét kap, az annyira élethű, hogy elárasztja vízzel a lakást. A csodatápbogyóval sokszorosára hízlalja a családját és a vendégeit, akiket el akart kápráztatni. A készülékkel, amely a kempingezéshez széppé alakította volna a csúnya, esős időt, szörnyű hőséget dermesztő hideget és pusztító vihart idéz elő. Amikor a rossz autója helyett csodajárművel kápráztatná el a vidéki rokonságot, szétkarambolozza a lakodalmat. A háztartási robottal szétvereti a lakását. Rosszul jár, amikor az űrben jár, s akkor is, amikor a középkorban. A felokosító csodaszertől nem a rossz tanuló lánya, hanem a Blöki kutya és a Maffia macska lesz zseni, de csak addig, amíg le nem járatják a gazdát az Akadémián. Az akaratkiterjesztő készülékkel addig rendel mindent az akarata alá, amíg le nem sodorják róla a készüléket, és akkor megint neki kell menekülnie. A kertjében a gyümölcsnövesztő szertől a kukacok és bogarak nőnek óriásivá, a kacsalábon forgó palota kiforgatja őket a világból stb. stb. A vége mindig az, hogy felesége, Paula, akinek családfőként bizonyítani akar, elsóhajtja magát, hogy miért nem a Hufnágel Pistihez ment feleségül. A fiának pedig, aki minden holmiját kisajátítja a maga csodagyerekes kísérleteihez, ki van szolgáltatva, mivel csak rajta keresztül tud érintkezni az újmagyarul beszélő 30. századdal, az a zseniális büdös kölyök pedig csak egy (félszázaddal ezelőtti) forintért mondja meg neki, amit nem ért. 

mezga_5.jpg

Az 1970. évi Debreceni Virágkarneválon első díjat kapott a Műanyaggyár Mézga-családja. (Hajdú-Bihari Napló, 1970. augusztus 22.)

Az első sorozat legnépszerűbb figurája természetesen nem a lúzer családfő volt, hanem az életrevaló, a jelenben is, a jövőben is kiválóan eligazodó Aladár. Nem csoda, hogy ő lett az 1973. január 7-től sugárzott második sorozat főhőse. A család csak a kerettörténetben szerepel, a kalandokat Aladár és az immár nem csak agygyantázott állapotában beszélő kutyája éli át, amikor az Aladár által összebütykölt űrhajón, a Guliverkli 5-ön szálldosnak a világűrben. Ez a sorozat a földi jelenségeket különböző bolygókra vetíti ki, és úgy teszi őket mulatság tárgyává. Az eszperente diktatúrájában élő kétdimenziós szolgalelkek közül még Eretnek mesternek sem kell a harmadik dimenzió. A mesebolygón nem lehet elviselni a túlcukrozott élet édességét. Egy másik bolygón az a normális, ami abnormális, Masinián a robotok rabságában robotolnak az emberek, amíg Aladár fel nem szabadítja őket, miként a zenezaj bolygóján az értelmes zene muzsikusait. Másutt krimi az egész világ, amelyben bűnözők, nyomozók és áldozatok folyvást szerepet cserélnek. A divatdiktátor egyedül maradt a bolygóján, mert már nem maradt átalakítható alany. Egy másik bolygón az iszonyatosan fölgyorsult világot sikerül Aladárnak normálisra lassítania. Superbellumon 300 éve folyik a háború, és már senki sem tudja, miért. Luxurián minden kívánság teljesül, s csak igen trükkös módon lehet kiszabadulni a vágyteljesítők hatóköréből. Az utolsó bolygón pedig a hazugság az igazság és fordítva. 

Immáron tehát nemcsak a családban, hanem az egész kozmoszban a javíthatatlanul szófogadatlan és nonkomformista Aladár képviseli a normalitást. 

mezga_10.jpg

mezga_11.jpg

Karikatúrák Kriszta macskájáról, Maffiáról (Váradi Hédi) és Aladár kutyájáról, Blökiről (Szabó Ottó). (Lobogó, 1971. december 29.)

mezga.jpg

1977. november 25. A 13 részes Mézga-család filmjének munkálatain dolgozik egy rajzoló a Pannónia Filmstúdióban. MTI Fotó: Balaton József

1980. június 15-én kezdték sugározni a harmadik sorozatot. Ha az első még meghagyta volna a nézőnek azt a reményt, hogy van a csóró és reménytelen Mézga Gézának magyarországi alternatívája Hufnágel Pisti személyében, akkor ezzel a harmadik sorozat leszámolt. Ekkor tudjuk meg, hogy Hufnágel Pisti külföldön él, Ausztráliából küldött meghívót és repülőjegyet Mézgáéknak, akik útra is kelnek. Ám kiderül, hogy Hufnágel egy svihák kalandor. Mézgáék sorozatos átverésekből és félreértésekből kifolyólag elvetődnek a világ minden sarkába a leghidegebbtől a legforróbbig. A potyautasságtól a cápaőrségig mindenfélét kipróbálnak. Mindenhol rosszul járnak. Hufnágel után kajtatva belekeverednek a maffiába, bebuknak a börtönbe. Kiderül, hogy a magyar (s a magyarnak) külföldön még rosszabb, mint itthon. Hufnágel ausztráliai csendestársa elhanyagolt desperado, és a lehető legkétesebb egzisztencia. A márianosztrai börtönbe vezet a múltja a másik ottani hazánk fiának, aki  abból él, hogy cápajelmezben riogatja a fürdőzőket. A dél-amerikai maffiózók között egy volt váci rabbal találkozunk, az USA-ban pedig Pupos Billyvel, akit egyszer már majdnem ki is végeztek. Miután pedig a nagy világcsavargásból Mézgáék hazaérkeznek, kifosztva találják a lakásukat, mert azért Magyarországon is maradtak még bűnözők.

mezga_9.jpg

A világkörüli útra Máris szomszédot, teljes nevén Máris Ottokárt (Tomanek Nándor, a harmadik részben Bárdy György) is magukkal vitték Mézgáék tolmácsnak. (Heti Válasz, 2005. június 9.)

K. Horváth Zsolt (Korunk, 2010/9.) mélyenszántó tanulmányt írt Mézgáékról. Ennek alaptézise szerint "az alkotók éppenséggel ellenpélda gyanánt teremtették meg Mézgáékat, mert ha jobban belegondolunk, történetük, kalandjaik inkább arra szolgálnak például, hogy miképpen nem állják meg a helyüket a saját idejükben és helyükön - ezért van okvetlenül szükség egy azon túli világra.(...). Mindhárom folyam sajátossága tehát, hogy térben és időben elvonatkoztat a mindenkori jelen evidenciájától, másképpen fogalmazva: a kortárs Magyarország terétől és idejétől eloldott - bahtyini értelemben vett - kronotoposzokat alkalmaz, s ezzel fontos műveleti területet nyit meg a társadalmi képzelet elemzése számára." Ez a "kronotoposz" az első sorozatban a 30. század, a másodikban a világűr, a harmadikban a Föld kereke.

A játékfilmes sorozatokkal ellentétben ezekről a rajzfilmsorozatokról nem írtak kritikát. A filmkritikusok a rajzfilmhez nem ereszkedtek le. Az egyetlen kivétel Lőcsei Gabriella írása (Magyar Nemzet, 1980. szeptember 10.) a harmadik sorozat után: "Kritikátlan nyugatimádatuk, nyerészkedési vágyuk, pedagógiai elvük, pontosabban elvtelenségük mind-mind köznapi jelenség. Persze, ha csupán mirólunk, itthoni átlagpolgárokról derülne ki mindenféle nevetséges tulajdonság, aligha lenne egyértelműen felhőtlen a mulatság. Ugyan ki szeret egy nyáron át arról hallani, hogy milyen kicsinyes, sete-suta, hiszékeny, pénzsóvár, mily ügyefogyott szülő stb., stb. A Mézga-sorozat leleményes készítői azonban gondoskodtak arról, hogy legyen oka a nézőknek a hozzájuk nem hasonlatos, legfeljebb áhított életformájú típusokon is kacagni. Feltérképezték hát az egész világot. Észak-, Közép- és Dél-Amerika, Távol-Kelet és India, Afrika mind megkapja a magáét. Gengszterizmus, terrorizmus, kis és nagy kóklerség szembesül a világjáró magyar gyámoltalanokkal. Mulatságos kalandjaik alkalmával Mézgáéknak módjuk van kiábrándulni mindvalahány álmukból, reményükből, kiábrándulhatnak — velük együtt a nézők is — az egész világból. Dib-dáb figura ebben a világnak nevezett színes kavalkádban az ember ismert, alig ismert és félreismert erők és hatalmak kezében. Értéktelen kacat az élet. A véletlenen és a vakszerencsén múlik minden, mint a régi századok rettenetét megörökítő, pikareszk regényekben. Mézgáék azonban nem ábrándulnak ki sem a világból, sem 'kedves' meghívójukból, Hufnágel Pistiből. Mézgáék minden bajból feltápászkodnak és új hittel, új reménnyel indulnak tovább, akár — engedtessék meg a profánnak tetsző hasonlat — a Tragédia Ádámja. És a néző sem ábrándul ki — önnön tükörképéből, a Mézga-típusból. Nevetve, bosszankodva fogadja el, hogy ők (mi) már csak ilyenek (vagyunk). Gyógyíthatatlan álmodozók, reménykedők,. feltápászkodók. És talán éppen ez az, ami megment a világtól, a banditizmussal, terrorral, szélhámossággal fenyegetőtől."

mezga_8.jpg

Gyermekrajz Mézgáékról. (Kisalföld, 2000. június 30.)

 

- hacsa -

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4615671560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2020.05.16. 00:30:28

Máris szomszéd keresztneve változott a sorozatok között, először dr Máris Márton (Mézga Aladár különös kalandjai), majd dr Máris Ottokár (Vakáción a Mézga család). Amúgy ő a legjobb figura a főszereplők között ("Azért ilyen olcsó a lakásom bére, mert a szomszédság miatt félkomfortosnak tekintik.")

gintonic.azigazi 2020.05.16. 05:44:49

a naiv tortenetvezetes ellenere a parbeszedek es a grafika ( 50 eves animaciorol beszelunk ) jo, nagy sikerenek az egyik komponense hogy egyszeruen nem volt mas.

"Mézgáék Németországban, Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehszlovákiában is nagy sikerrel vendégszerepeltek."
maradjunk annyiban hogy az emlitett orszagokban is musorra tuztek.

5valve 2020.05.16. 08:23:43

Nagy kedvencem Vakáción a Mézga család még mindig egyszerűen zseniális azok a szó poénok a történet, megrajzolás, nincs hozzá hasonló a legjobb.

hátramozdító 2020.05.16. 10:31:09

A lényeget tálcán kínálta a bloggazda, ebben a sztoriban nem voltak didaktikus kiszólások, vörös farok és szocialista erkölcs, legalábbis nagyon erőltetetten nem, de amúgy igen, merthogy a korszak bizony visszaköszönt, plö az exhóhér jegyszedő a várban.... Köszönjük a posztot!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.05.16. 11:01:04

@Visceroid: a magyar aktuálpolitika tilos a blogon, kérlek ezt vedd figyelembe a további hozzászólásaidban. köszönöm.

cicmen 2020.05.16. 11:32:01

@¿Qué tapas hay?: Ha már idézet, akkor az sem volt rossz, amikor Mézga Géza vitatkozott valakivel és az mondta neki, hogy " magára uszítom a feleségemet" !

Alick 2020.05.16. 12:16:29

Romhányi szövegei eléggé feldobták a sorozatok élvezhetőségét.

Nem csoda, hogy a hazatérő amerikás magyarok közül többen beleszerettek a Flintstones magyar szionkronjába, pedig kint már látták a sorozatot.

kukasmacska 2020.05.16. 14:20:02

@¿Qué tapas hay?: "Csöngettek! Süteményt, italt eldugni!"

kukasmacska 2020.05.16. 14:21:47

"Miután pedig a nagy világcsavargásból Mézgáék hazaérkeznek, kifosztva találják a lakásukat, mert azért Magyarországon is maradtak még bűnözők."

Nem Huffnágel Pisti fosztja ki a lakásukat?

bioLarzen 2020.05.16. 15:00:39

@gintonic.azigazi: "maradjunk annyiban hogy az emlitett orszagokban is musorra tuztek."

Úgy érted, hogy nem volt siker?

bioLarzen 2020.05.16. 15:02:13

@kukasmacska: Ha jól csal az emlékezetem, de.

bioLarzen 2020.05.16. 15:04:40

Tán az első könyv, amit együltömben ovastam el anno, a Mézga aladár kalandjai volt - abból tudtam meg pl., hogy Aladár február 29-én született ;) - amikor először találkoztam évtizedekkel később a Sliders című amerikai sorozattal, egyből Aladár kalandjai jutottak eszembe :)

Flankerr 2020.05.16. 15:40:33

@bioLarzen: Szintén az első könyveim között volt, (Mokép műsoros videókazettán is meglett később a 10 rész a 2. évadból), 30 oldal felvezetés van a kalandok előtt, és igen, február 29, ezért annyival okosabb mindenkinél mert csak 4 évente van születésnapja :)
A könyv évekig csak általam volt kikölcsönözve a könyvtárból.

Tejinashi 2020.05.16. 17:25:46

Érdekes... Nemrég hallottam valami riport műsorban, hogy a Mézga család úgy jött létre, hogy a Pannónia filmstúdió Amerikából kapott valami megbízást és a rajzoló stáb is összegyűlt, minden együtt volt és az utolsó pillanatban visszavonták a szerződést a stúdióval. Viszont mivel a stáb együtt volt, arra gondoltak hogy akkor már lehetne valami másik rajzfilmet készíteni. Felkérték Romhányit, hogy írja meg a sorozat szövegét és így találta ki a Mézga családot, amit úgy írt, hogy hetente adtak le belőle egy részt és egy hét alatt kellett megírni és elkészíteni a következő részt. Sajnos nem emlékszem, hogy kivel készült a riport, de megpróbálok utánanézni...

Csákovics Lajos 2020.05.16. 18:40:18

@Tejinashi: Kedves Tejinashi itt elég sok a téves információ. A Mézga család a Televízió megrendelésére készült. Nepp Józsefet bízták meg egy családi rajzfilmsorozat kitalálásával. Két ötletet adott le: egy Vizi Gizi címűt, ami egy úszólányról szólt volna (ha jól emlékszem) és a Mézga családét. Ez utóbbira esett a választás. Ő találta ki a karaktereket, ő maga írta valamennyi epizód történetét. A dialógokat Tabi Lászlóval szerették volna megíratni a részletes szinopszisok alapján, aki nem tudta vállalni a feladatot, így került Romhányihoz a feladat. Mivel igen jól tudtak együttműködni Neppel, a második sorozat felállása is ez maradt: Nepp a sztori, Romhányi a dialóg írója. A harmadik sorozathoz viszont Neppnek már nem volt kedve, sosem szerette a folytatásokat, így azt már egészében Romhányi József írta, Nepp csak időnként segítette tanácsokkal, ha megrekedt a történet folyása.

eßemfaßom meg áll 2020.05.16. 20:46:53

Látom az Aladár könyv sokaknál betalált, én is imádtam, egy időben az volt a kádban fürdés közben újraolvasós könyvem :)

IamTwo 2020.05.17. 00:35:26

@kukasmacska: de, csak ő spoilermentesen fogalmazott :)

gintonic.azigazi 2020.05.17. 05:23:06

@bioLarzen: nyom nelkul kiment a kollektiv emlekezetbol, merem fogadni nincs olyan nemet, bolgar, francia... stb akinek beugrana. ( en nemetet kerdeztem tobbet is, fogalmuk nincs rola ) de ez persze nem az alkotok hibaja hanem ket okra lehet visszavezetni: a nyugati orszagokban a Walt Disney ( Miki eger ) Looney Tunes Cartoons ( tapsi hapsi ) Metro Goldwyn Mayer - William Hanna és Joseph Barbera - fele Tom es Jerry, es akkor meg nem szoltunk az ABC altal keszitett The Road Runner SHow rol ( kengyelfuto gyalogkakukk ) szoval ezek kozott a felhokarcolok kozott csoszkunyho volt a Mezga Csalad Kalandjai, arrol nem is beszelve ( es ezert nem tudott befutni a fejlodo illetve keleti orszagokban ) a szinkron agyoncsaphatta a kivalo Romhanyi rimeket.

ezert irtam hogy tulzas hogy nagy siker volt. Nyom nelkul eltunt. A vizipok-csodapok is azert volt siker Iranban mert nem volt mas: az iszlam forradalom utan szetnezett az illetekes a piacon es olyan rajzfilm kellett amiben nincsenek nok - bar gondolom mikor a perzsak csinaltak hozza a szinkront a "keresztes baratom" megszolitas kimaradt :D

gintonic.azigazi 2020.05.17. 05:30:02

@Alick: Sylvester STallone nak volt egy filmje,
www.youtube.com/watch?v=rt34-DpXNRw&t=1106s
errol a filmrol nem is tud a legtobb altalam megkerdezett amerikai, megneztem angolul - nem csoda. Magyarul brillians, foleg amikor a nyelvtanar, a Finuccsi Testverek es Aldo parbeszedei vannak... egyszeruen zsenialis.

vannak viszont olyan filmek amiket inkabb ne szinkronizaltak volna, pl az utolso Star Wars filmek.... atyaeg...

Dan da Man 2020.05.17. 09:15:39

@Csákovics Lajos: Na ezt szeretem. Amikor megjön az igazság. Tök jó néha a szimpla, legendátlan valósággal is megismerkedni. Bármennyire kevéssé izgalmas is, de jó belelátni a valós alkotófolyamatba. Úgyhogy köszönöm a kommentet is, meg a posztot is, mert az is érdekes volt.

Dan da Man 2020.05.17. 09:19:22

@gintonic.azigazi: Igen, Magyarországról szeretünk egy kicsit mindent színesebbnek látni. Konkrétan pirosnak, fehérnek és zöldnek.
Ettől persze még lehet, hogy sok embernek tetszett és nagyon élvezte, de azért a kultstátuszt másoknak tartanám fenn.

VISZONT: én ma már ilyen magyar sikernek is örülnék - ahol van egy külföldre eladható audiovizuális termékünk.

Head Honcho 2020.05.17. 15:13:21

Vagy csak rossz külföldieket kérdeztek. Ahogy én is pl. lemaradtam a hazai kollektív tudatban ragadt nevezetes eseményről, az Antall József halálhíre által megszakított Kacsamesékről...

gintonic.azigazi 2020.05.17. 15:29:00

@Dan da Man: nincsenek mar "koponyaink", Zene, irodalom, kepzomuveszet, technologia.... senki. Silanysag van, koppintas van, seggnyalas van allami penzekert. ( mielott kitiltanak politizalasert: kb 40 eve ez van. )
A hetvenes evek vegere kikoptak a ragyogo elmeink.

Irbisz 2020.05.17. 17:18:32

@gintonic.azigazi:
" nyom nelkul kiment a kollektiv emlekezetbol, merem fogadni nincs olyan nemet, bolgar, francia... stb akinek beugrana. ( en nemetet kerdeztem tobbet is, fogalmuk nincs rola ) de ez persze nem az alkotok hibaja hanem ket okra lehet visszavezetni: a nyugati orszagokban a Walt Disney ( Miki eger ) Looney Tunes Cartoons ( tapsi hapsi ) Metro Goldwyn Mayer - William Hanna és Joseph Barbera - fele Tom es Jerry, es akkor meg nem szoltunk az ABC altal keszitett The Road Runner SHow rol ( kengyelfuto gyalogkakukk ) szoval ezek kozott a felhokarcolok kozott csoszkunyho volt a Mezga Csalad Kalandjai, arrol nem is beszelve ( es ezert nem tudott befutni a fejlodo illetve keleti orszagokban ) a szinkron agyoncsaphatta a kivalo Romhanyi rimeket."

hát szerintem meg teljesen érthettelen volt a magyar gulyáslomenista háttér számukra, de még egy keleti blokkban ülő emberke sem értette a spéci magyar viszonyokat (mint ahogy nekünk is érthettelen lett volna egy prágai v. szófiai sztori), plusz a szinkron amit emlitettél.
mert az emlitett amcsi rajzfilmek faékegyszerüségüek voltak hozzá képest, nem felhőkarcolók voltak azok, hanem házgyári igénytelen tömbházak.
2 nagy előnyük volt csak: nem kellett hozzá semennyi gondolkodás v. értelmi képesség, igy érthette a leegyszerübb felnött is, másrészt a látványos, gyorsan pörgő "akciók" és vibráló képi világ a nulla tartalom ellenére székhez szögezte a tátott szájjal bámuló gyerköcöket.

Másik Gábor 2020.05.17. 17:48:19

Nyugaton már biztos nem emlékeznek Mézgáékra, de volt Csehszlovákiában, ahol készült külön cseh és szlovák szinkron is elég gyakran ismétlik a rendszerváltás óta is. A második széria pont most megy hétköznap esténként az egyik cseh kereskedelmi adón.
A TV-műsor ís kultikus magyar rajzfilmsorozatként említi.

bioLarzen 2020.05.17. 18:26:29

@gintonic.azigazi: "nyom nelkul kiment a kollektiv emlekezetbol, merem fogadni nincs olyan nemet, bolgar, francia... stb akinek beugrana. ( en nemetet kerdeztem tobbet is, fogalmuk nincs rola )"

Ja, OK, szóval csak a saaját véleményedet próbáltad tényként tálalni. Értem.

(Ami meg a német ismeerőseidet illeti: mennyire repreznatatív minta? Tudod: az én angol ismerőseim között pl. egyetlen Nigel sincs - ettől még téves lenne azt a következtetést levonni, hogy egyetlen angolt sem hívnak Nigelnek...)

bioLarzen 2020.05.17. 18:30:39

@Dan da Man: De könyörgöm, a cikk nem is említ semmiféle "kultstátuszt" - annyit ír mindössze, hogy "Németországban, Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehszlovákiában is nagy sikerrel vendégszerepeltek" - szó sincs kultuszról meg ilyenekről... az, hogy manapság már nem nagyon emlékeznek rá, nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna nagy siker anno... Manapság pl. kinek a fejében van még ott alapszinten a Rabszolgasors? Pedig az aztán siker volt... és "csak" jó 35 éve, nem 50 mint a Mézga...

bioLarzen 2020.05.17. 18:33:42

@Head Honcho: Ha engem kérdeznének, úgy tűnne pl., hogy a valóságshow-k meg Mónika-féle beszélgetős műsorok nem is léteztek - a Borsot meg a Tenkest viszont évente hatszor adnák :D :D :D

Head Honcho 2020.05.17. 19:27:15

@bioLarzen: Na igen, számít az egyéni percepció. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.17. 21:19:06

A bpégár foDballválogatottban szerepelt Máris szomszéd, úgy hívták, hogy Jordan Lecskov.
Bróhaha.
:D
kep.cdn.index.hu/1/0/148/1481/14812/1481237_7f5468a927809e86255d543f4454d169_wm.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.17. 21:20:31

Na, szóval, a BOLGÁR válogatottban.Azt a karakterhalmazt meg nem én írtam...

_Neville 2020.05.18. 02:29:34

@¿Qué tapas hay?: Igen, Máris, a kiábrándult értelmiségi a legnagyobb arc a sorozatban. "Még egy vendég, és magamra nyitom a gázt". :D Amúgy egészen zseniális és társadalomkritikus szitkom a sorozat, mindig felhúzom magam azon, mikor "mesének" hívják, csak mert rajzfilm.

Gézabá 2020.05.18. 08:47:51

@_Neville: ott a pont!
Egyébként köszi a posztot, mind a mai napig imádom minden egyes epizódját!

gigabursch 2020.05.19. 17:38:18

Ahogy idősödök egyre jobban taszító ez a sorozat.

Namely 2020.05.20. 17:29:01

@¿Qué tapas hay?:
sőt, az is változik, hogy hol lakik Máris szomszéd. Van olyan rész, ahol alattuk, van olyan, ahol viszont mellettük.

A Mézga nagyon speciálisan magyar és azon kívül felnőttek értik meg inkább. A legtöbb poén gyerekként le sem jött, de elég csak ezt a sorozatot megnézni, és máris világossá válik a jelenlegi, hamisítatlan hazai politikai rendszer is.

Szerintem.

@gigabursch:
miért?

gigabursch 2020.05.21. 15:05:37

@Namely:
Nem tudom röviden elmondani, a hosszút meg inkább leülünk és beszélgetünk róla esetben lehetne normálisan kezelni.

Egyszerűen nekem nem vicces, hanem visszataszító a családfő és a neje viselkedése, reakciói. Tipikusan azok az emberek leszármazottai, akik 100 éve beköltöztek faluról Pestre, majd 'kádár-elvkatonáiként' csak arra képesek, hogy a másikon irigykedjenek.
Paula a semmire hordja fenn az orrát, Géza úgy hülye, ahogy van, okoskodik.
Viselkedni, társadalmi szinten cselekedni képtelen, de ahhoz is hülyék, hogy kimásszanak a szarból.
Mindig mindenért mást okolnak.

Máris szomszéd művelt, nagytudású. De nem érvényesülhetnek sosem a képességei, mert az tilos.
Lehet számos oka, nincs családja, vagy elhagyták. Tipikusan olyan ember, aki mondjuk, teszem azt a Horthy-rendszerben közalkalmazott, köztisztviselő, banki ügyintéző lehetett, de a háború és utána a módszerváltás ezt elseperte tőle.
S jön a tahó, akinek jogai vannak meg pofája, de soha semmiben nem hallgat az okosabbra, kárt okoz, de a kárt vigye el helyette más.

Van az a rész, amikor utaznak körbe a földön, aztán egy szigetre vetődnek.
A helybeliek próbálkoznak néhány nyelven, mire megszólal Géza (kb.): Hagyjuk Aladár, ezek semmilyen értelmes nyelven nem beszélnek.

Szóval pont ilyenek a Kádár-szavazók, akik egy kanál gulyásért eladták magukat, és majd a párt megmondja helyettük, hogy mit akarnak gondolni.

Persze furcsa, mert a két gyerek kiválóan előrevetíti az 1990-es évekre várható ifjúság sorsát és lehetőségeit.

De mégis undorodom az egész sorozattól.

adg 2020.05.23. 01:58:44

@gigabursch: korrekt osszefoglalas. Tetszik.

¿Qué tapas hay? 2020.05.25. 21:06:16

@gigabursch: Érdekes elmélet, bár kicsit túl van gondolva. A mézgagéza-típus nem rendszerfüggő, Kabos Gyula filmkarriert alapített ennek a típusnak a kifigurázásából a harmincas években (Meseautó, Dunaparti randevú, Ez a villa eladó stb.)

Amúgy ez a sorozat felnőttként nekem sem tetszik. Romhányi dialógusai nehezen ellensúlyozzák az elnagyolt rajzokat, az erőtlen történeteket, illetve a sűrűn ismételt, hosszú azonos jeleneteket (fényposta).

Rollende Landstrasse 2020.05.28. 23:35:55

@gigabursch: Túl komoran nézed. Ez a sorozat egy karikatúra. nem a rajztól kell undorodni, hanem ezen keresztül nevetni a tipikus embereken. Egyébként igazad van. Bár Paula engem inkább a dzsentrivilágból átörökölt, magát a világ fölé emelő, de egyébként semmi értéket nem képviselő figurára emlékeztet.

Namely 2020.05.31. 16:52:02

@Rollende Landstrasse:
"Bár Paula engem inkább a dzsentrivilágból átörökölt, magát a világ fölé emelő, de egyébként semmi értéket nem képviselő figurára emlékeztet."
Az is. Ahogyan nagyzol a semmire, az tipikusan onnan eredeztethető. Meg az elejtett információk róla, a családjáról mind ezt erősítik (egy Rezovits lány, régi családi házvezetőnő, a Pisiték a földszinten laktak).

Swanky77 2020.06.20. 09:22:31

Azt észre vette valaki,hogy(Flintstone Frédit leszámítva)Mézga Géza volt az első Homer Simpson jellegű karakter,és kb a Family Guy is ezen a koncepción alapszik?Csupó Gábor amerikai magyar rajzfilmes ismerhette a karaktert.. Véletlen hasonlóság Mézga és Simpson között..?hm

Swanky77 2020.06.20. 09:36:13

@gigabursch: Az egész csak (ön)irónia,vicc, elsősorban szórakozás volt a cél.nem hiszem,hogy van valaki az Usában,aki mellre szívna egy sitcomot.ez is az.ne láss bele népnevelő célt.oké idegesít téged.ne nézd.De azt lássuk be,50 év után is tud rajta valaki röhögni.

pitcairn2 2020.06.20. 11:47:21

@gigabursch:

érdekes interpretáció és így átolvasva van benne igazság, ettől függetlenül én még most is imádom ezt a sorozatot:)

Swanky77 2020.06.20. 17:17:49

@gigabursch: de azt is értem,amit mondtál.de nem kell utálni..én sem dugnám meg Mona Lisát,de azért másnak tetszhet

UV pót 2021.09.20. 23:56:30

Hufnágel Istvánnak Nagytétényben, a Duna (ma Kastélypark) utca és a Nagytétényi út sarkán volt kávéháza.
Romhányi József nagytétényi születésű volt.
Csak megemlítettem.
süti beállítások módosítása