Napi érdekes (20 kép) - 97

2014. december 22. JTom

1907_a_gyonyoru_viktorianus_stilusu_cliff_house_etterem_es_szallo_eg_porig_a_san_francisco-i_partokon_sohasem_epult_ujja_eredeti_formajanban_cr.jpg

1907. A gyönyörű viktoriánus stílusú Cliff House étterem és szálló ég porig a San Francisco-i partokon. Sohasem épült újjá eredeti formájában.

1906_a_nagy_foldrenges_es_tuzvesz_utani_allapotban_a_san_francisco-i_varoshaza_.jpg

1906. A nagy földrengés és tűzvész utáni állapotban a San Francisco-i városháza.

1922_albert_es_elsa_einstein_japanban_.jpg

1922. Albert és Elsa Einstein Japánban.

1926_londoni_noi_tuzoltobrigad_egy_tagja_munka_kozben_.jpg

1926. Londoni női tűzoltóbrigád egy tagja munka közben.

1928_ss_vestris.jpg

1928. Az SS Vestris utasszállító elsüllyedése. A fedélzeten lévő fotós jóvoltából több kép is készült a tragédiáról. 110, más forrás szerint 127 utas és személyzet vesztette életét a gőzösön. A kialakult káoszban a férfiak ököllel küzdöttek a helyekért a mentőcsónakokban. Jellemző, hogy a 13 gyermekből egy sem és a 33 nőből is csak 9 élte túl a katasztrófát.

1941_martha_o_driscoll_amerikai_szineszno_bucsuztatja_a_frontra_indulo_katonakat_.jpg

1941. Martha O'Driscoll amerikai színésznő búcsúztatja a frontra induló katonákat.

1945_a_kanadai_rockcliffe_legibazison_felderitok_altal_keszitett_papir_alapu_legifotokbol_rakjak_ossze_a_megfigyelt_teruletet_terkep_keszitese_celjabol_.jpg

1945. A kanadai Rockcliffe légibázison, felderítők által készített papír alapú légifotókból rakják össze a megfigyelt területet térkép készítése céljából.

1945_augusztus_6_egy_tavolabbi_nezopontbol_lathato_a_hiroshimara_dobott_atombomba_felhoje_egy_oraval_a_detonacio_utan_.jpg

1945. Augusztus 6. Egy távolabbi nézőpontból látható a Hiroshimára dobott atombomba felhője egy órával a detonáció után.

1953_koreai_haboru_amerikai_helikopterek_.jpg

1953. Koreai háború. A "repülő banán". Amerikai helikopterek.

1955_a_legutolso_foto_james_dean-rol_kevesebb_mint_egy_ora_mulva_szenvedett_halalos_balesetet_.jpg

1955. A legutolsó fotó James Dean-ről. Kevesebb, mint egy óra múlva szenvedett halálos balesetet.

1956_korabeli_new_york-i_tuzszereszek_hozzak_ki_george_metesky_azaz_a_mad_bomber_egyik_csobombajat_a_paramount_szinhazbol_metesky_35_bombat_telepitett_ebbol_22_fel_is_robbant_a_16_evig_tarto_amokfutasa_soran_.jpg

1956. Korabeli New York-i tűzszerészek hozzák ki George Metesky azaz a Mad Bomber egyik csőbombáját a  Paramount színházból. Metesky 35 bombát telepített, ebből 22 fel is robbant a 16 évig tartó ámokfutása során.

1960_arlington_virginia_egy_a_szegregacio_ellenere_a_fehereknek_fenntartott_kavezoba_betert_feketet_inzultalnak_a_vendegek_.jpg

1960. Arlington, Virginia. Egy a szegregáció ellenére a fehéreknek fenntartott kávézóba betért feketét inzultálnak a vendégek.

1963_jim_morrison_rabositasi_fotoja_amit_tallahassee_florida_rendorsegen_keszitettek_egy_futballmeccs_utani_randalirozas_eredmenyekeppen_.jpg

1963. Jim Morrison rabosítási fotója, amit Tallahassee, Florida rendőrségén készítettek, egy futballmeccs utáni randalírozás eredményeképpen.

1965_vietnam_dong_xoai-i_csataban_egy_serult_vietnami_ranger_harcol_a_vietkong_csapatok_ellen_.jpg

1965. Vietnám. Dong Xoai-i csatában egy sérült vietnami ranger harcol a vietkong csapatok ellen.

1968_a_kesobbi_microsoft_alapito_bill_gates_13_es_paul_allen_15_kapcsolodik_a_washingtoni_egyetem_gepehez_a_teletype_terminalon_keresztul_az_iskolajukbol_seattleben_.jpg

1968. A későbbi Microsoft alapító Bill Gates(13) és Paul Allen(15) kapcsolódik a 6 mérföldre lévő University of Washington gépéhez a teletype terminálon keresztül az iskolájukból Seattleben.

1974_ontarioi_rendor_oriz_egy_gyogyszertarat_egy_arviz_idejen.jpg

1974. Ontariói rendőr őriz egy gyógyszertárat egy árvíz idején

1975_gerald_ford_amerikai_elnok_tart_bemutatot_pelenek_a_kor_egyik_legnagyobb_labdarugojanak_.jpg

1975. Gerald Ford amerikai elnök tart bemutatót Pelének, a kor egyik  legnagyobb labdarúgójának.

1975_prostitualt_teheran_piros_lampas_negyedeben.jpg

1975. Prostituált Teherán piros lámpás negyedében

1982_argentin_katonak_kepeslapot_vasarolnak_egy_brit_boltban_a_falkland-szigeteki_port_stanleyben_egy_honappal_a_brit_partraszallas_elott_.jpg

1982. Argentin katonák képeslapot vásárolnak egy brit boltban a Falkland-szigeteki Port Stanleyben, egy hónappal a brit partraszállás előtt.

2013_januar_egy_fiatal_takaritono_elinditotta_majd_kisiklatta_a_szerelvenyt_stockholm_kulvarosaban_.jpg

2013 január. Egy fiatal takarítónő elindította, majd kisiklatta a szerelvényt Stockholm külvárosában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr607000179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toto92 2014.12.22. 00:25:47

Az a korabeli tűzszerész felszerelés nem tűnik túl bíztatónak... Olyan van, de minek érzésem van vele kapcsolatban.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.22. 02:24:37

@1928. Az SS Vestris utasszállító elsüllyedése.

Ja, a Titanic eseteben meg nok es gyerekek alig vesztek oda, ellenben ferfi tulelo alig volt, mert atadtak a helyeiket a mentocsonakokban a noknek azok a mocskos ferfisovinisztak.
Mert elt bennuk az a tevhit, hogy noket es gyerekeket elore kell engedni es fel kell aldozni magukat ertuk.
Ilyen ez a patriarchalis elnyomas...

@1960. Arlington, Virginia.
Karba tett kezzel nezik a neger faszit egy fehereknek fenntartott kavezoban. Legalis volt ilyet uzemeltetni akkor, tehat a neger van rosszhiszemuen ott. Ez inzultus? Akkor probaljon meg bemenni valaki ma feherkent vagy meginkabb feher nokent San Diego, Miami, Oakland, Compton, Detroit, Birmingham no-go zonejaiba, esetleg Marseille egyes egzotikus reszeire, garantalt a kozeli, surgossegi ellatast igenylo, fizikalis multikulti elmeny.
Sokat valtozott a vilag. Nem lett faji beke es felhotlen egyutteles, csak most a sotet paraszt uti feher futot, sakk-matt.

A teherani prostinak jo dudai vannak, bar gyanitom az arca nem vilagbajnok.

teddybear01 2014.12.22. 06:11:24

@toto92: Ha egy ilyen csőbomba ekkora távolságban robban a testedtől viselhetsz bármilyen páncél belehalsz. A modern tűzszerész felszerelés talán megvéd a repeszektől, de a robbanás lökéshulláma attól még pürévé töri a belsőszerveid.

teddybear01 2014.12.22. 06:23:27

@aki mást mond az hazudik: "Ja, a Titanic eseteben meg nok es gyerekek alig vesztek oda, ellenben ferfi tulelo alig volt, mert atadtak a helyeiket a mentocsonakokban a noknek azok a mocskos ferfisovinisztak."

Na, ez sem igaz. Egyrészt igaz hogy az első osztályon tényleg nem sok gyerek és nő veszett oda, de már a harmadosztályú utasok közül több mint a felük nem élte túl a hajótörést. Igaz, hogy a harmadosztályon utazó férfiaknak a 86%-a halt meg.
Az első osztályon utazó férfiaknak meg a kétharmada halt meg.
Viszont a Titanicon nem volt komolyabb pánik.

Greg36 2014.12.22. 08:13:47

@aki mást mond az hazudik:
Konkrétan a harmadosztályon utazó gyerekek 66%-a meghalt a Titanicon, ez magában 52 gyerek (a fedélzeten utazó összesen 109 gyerekből 53). A harmadosztályon utazó nők 54%-a. Jó, nyilván a Te szemszögedből a 13/13 helyett 109/53 már botrányos gyengeség.
Az általad jelzett patrialchalis elnyomás abban nyilvánult meg, hogy az első/másodosztályt maguknak megengedő személyek pusztán attól megérdemlik, hogy túléljenek, mert megengedhették maguknak a drágább jegyet. (Ez kb. le is fedte a kor szellemét, aki vagyonos, vagy felsőbb osztályból való, az a születésétől fogva kiválóbb és értékesebb.)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.22. 08:37:03

@Greg36: ez ma is igy van, mindig is igy volt.
Manapsag is kimondja neha ezt az alapigazsagot par ember, politikus es botrany van belole (Johnny Laser). Ma el kell jatszani a szegenyt, a szocialisan erzekenyt.
Nyugaton is igy van ez meg keleten is. Ahol most elek vannak rendes cseledek, akiknek meg az utlevelet is elveszik es nem vonatkoznak rajuk a minimalber szabalyok, a gazdag gazdag, a szegeny szegeny. Ez a vilag rendje.
A nok egyenlosege egy mesterseges dolog, amit kiharcoltak, ahogy a tarsadalmi retegek latszategyenlosege is. A nyugat erre izgul vagy 100 eve es minden kulturatol elvarja az igazodast.

@Hajszás Láncos: hat igen, az egyenjogusag azzal is jarna, hogy nem csak az elonyok, de a hatranyok is sujtjak az illetot
Pl. vajar, szemetes, nehez fizikai munkakra nem tolonganak a nok ma se. Csak marketinges, tanar, jogasz, penzugyes lenne mind.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.22. 09:40:27

Martha O'Driscoll színésznő minden katonát ilyen nagy odaadással búcsúztatott? :)

Namely 2014.12.22. 10:57:17

@aki mást mond az hazudik:
"Ja, a Titanic .."
Akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe.
-Jééé, nézd, ott egy szép, piros autó!
-Jaj, már megint elnyomják a férfiakat ezek a mocskos feministák!
(kezeltesd magad, cimbora)
:)

"1960. Arlington, Virginia. Egy a szegregáció ellenére a fehéreknek fenntartott kávézóba betért feketét inzultálnak a vendégek."
Pedig meg is verhették volna. Békések, vagy csak aznap nyert a csapat, így jó napjuk volt.

Trónkövetelő 2014.12.22. 12:13:00

@aki mást mond az hazudik:
Amikor ökölharc van, a nők és a gyerekek mindig hátrányban vannak a férfiakkal szemben. Ellenben nem tudom, Te hogy vagy vele, de azért bennem van egy elég komoly gátlás annak elkerülésére, hogy megüssek egy nőt :) Sőt, tovább megyek: van egy bizonyos ösztön a férfiakban a nők védelmére. Pl. amikor Denverben ámokfutott egy csávó a moziban, és a közönségbe belelőtt, a több férfi halt meg, mint nő, mert a férfiak önkéntelenül a nők elé vetették magukat.
Az arlingtoni nigrót meg becsülni kell, mert vállalta azt, hogy inzultálni fogják és utána a jogi következményeket is vállalnia kell. Vajon Te megtennéd ezt azért, amiben hiszel? Én is egy kissé szalonrasszista vagyok, de azért a másik fél bátorsága előtt megemelem a kalapom :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.12.22. 12:17:25

@aki mást mond az hazudik: és az a szegény rendőr is ott áll mellyig vízben, nehogy a női rendőrök felfázzanak... és Ford elnök focizik, nehogy helyette egy nő sérüljön le, amikor belerúg... nekem ez jutott eszembe a képekről.

Trónkövetelő 2014.12.22. 13:02:22

@Littlewood:
Sőt maga Pelé is azért focizott, hogy a nőket védelmezze, nem azért, hogy nemzeti ikon legyen, meggazdagodjon, és vagy 30 törvénytelen gyermek édesapja legyen :)

Trónkövetelő 2014.12.22. 13:05:48

@Littlewood:
A női tűzoltónál is biztos arról van szó, hogy a férfi tűzoltók valami nagyon kemény bevetésen vannak, azért nem láthatók a képen :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.12.22. 13:14:42

@Trónkövetelő: Hát ja. Ez meg csak áll szexi pózban, 'szt csépeli az ablakot. Hát ilyet mindenki tud, hát nem?

JoeP · http://mivanvelem.hu 2014.12.22. 13:59:42

@JTom: A képaláírás a Bill Gates-es képnél egy kicsit gyanús. Bizos, hogy Washington városba volt csatlakoztatva az a teletype masina, nem pedig valamelyik Washington _állambéli_ egyetembe?

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2014.12.22. 15:06:27

@JoeP: Nagybetűvel kellett volna írni: Washingtoni Egyetem, azaz University of Washington.

Fellegjáró Marci 2014.12.22. 15:40:20

És a női tűzoltónak még 3mpig voltak meg az ujjai... :D

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.22. 16:02:21

@JoeP: igaz! pontosítottam. szóval a Lakeside iskolából a hat mérföldre lévő Washington University gépéhez kapcsolódtak. mindkettő Seattle-ben van.
köszönöm!

riddick0 2014.12.22. 17:17:36

Az utolsó képen lévő vonatott , mint később kiderül, nem a takarítónő "indította el " ha nem elgurult / szaknyelven:megfutamodott/.

Csak a kommentek miatt... 2014.12.22. 17:25:48

off; Nekem csak ket szakallas szexista vicc jutott eszembe az ertekezeseteket olvasva;
@Namely:
Szoke no felhivja a tuloltosagot, hogy eg a haza, a tuzolto kerdezi:
-Es hogy jutunk el magahoz?
- Hat mar nincs meg az a szep nagy piros autojuk?

@Hajszás Láncos:
Zuhano repulon a no letepi magarol a ruhajat, es felkialt;
- Utoljara az eletben szeretnem meg nonek erezni magam!
Erre egy ferfi szinten felpattan, letepi az inget es hozzavagja a nohoz:
- Akkor vasald ezt ki b@szdmeg!

Bocs.

J.László 2014.12.22. 18:41:22

Képzelem, mi lenne, ha New Orleansban ma betérnék egy négerkocsmába.

Bikli néni 2014.12.22. 21:19:56

Az utolsó képnek van valami bővebb története? Hogy tud egy takarítónő elindítani majd kisiklatni egy egész szerelvényt? A portörlővel meglökte a kéziféket vagy mi? :) Rollende Landstrasse olvtárs, ha itt vagy, kíváncsi lennék a kifejtős válaszodra, köszi.

A sérült vietnamit meg valahogy nem tudom sajnálni. Ugyan nincsenek mélyreható történelmi ismereteim a témában, de nem igazán értem, miért kellett az amcsiknak odamenni és ölni a helyieket.

A hajó elsüllyedéséhez pedig: nem akarom védeni a férfiakat, de azért nem ítélkezem, mert nem tudom, én hogy cselekednék hasonló helyzetben, ahogy nem tudhatja senki más. A monitor mögül a legkönnyebb leírni, hogy én bizony feláldoznám az életem másokért, de élesben... A saját szeretteimet nyilvánvaló, hogy az életem árán is menteném, de lehet, egy idegen nő sorsa nem hatna meg annyira, hogy vesszek miatta. A gyerek sorsa sokkal inkább meghatna, de kérdés, mit tudnék tenni, ha mellettem száz másik verekedne egy árva helyért a csónakban. Szomorú ebbe belegondolni is, és hála az égnek, hogy nem kerülök ilyen helyzetbe.

Pootj 2014.12.22. 21:29:03

A hajós képhez: A Lusitania süllyedésekor is a 30 körüli férfiak felülreprezentáltak voltak a túlélők között. content.time.com/time/health/article/0,8599,1969142,00.html Ez egy olyan dolog, hogy ha pánik alakul ki, akkor aki erősebb, az menekül és pont. Érdekes lenne megvizsgálni ilyen szempontból más tragédiákat is. Pl. egy mozitűzben hogyan alakul atúlélők nem és életkor szerinti aránya.
Az ember semmit nem fejődött az elmúlt pár ezer évben. Nem jobb és nem rosszabb, mint az egyiptomi óbirodalom vagy a sötét középkor idején. Egyszerűen az eszközök mások...

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.22. 21:43:14

@professional: Egyébként nagyon komoly a női tűzoltó szerelése! :)
(Van pár képem magyar női tűzoltókról az '50-70-es évekből: kugi.blog.hu/2014/11/12/456_a_noi_tuzoltok, igaz, gyakorlat közben készült.)

Hiller Józsué 2014.12.22. 22:42:55

Úgy hallottam Einstein direkt felemás zoknit hordott, most már ezt is ellehet felejteni. - A fekete a kávézóban kép szerintem beállított.

Bikli néni 2014.12.22. 22:59:40

@Hiller Józsué: Ugyan nem tudok Einstein zokniviselési szokásairól, de nem lennék meglepve, ha előtte finoman felvilágosították volna, hogy illik megjelenni. A kép minden bizonnyal egy első osztályú teaházban készült, a képen három gésa is látható (vagyis az a szaké, amit E. épp iszik, valakinek egy vagyonba került), és a gésákról tudni kell, hogy ott vannak előírások, nem lehet akárhogy megjelenni, sőt, még a teáscsésze vendég általi megfogására is vannak szabályok.

Trónkövetelő 2014.12.23. 01:14:32

@Pootj:
Inkább arról van szó, hogy a férfiak nyílt erőszak, külső támadás esetén védik a nőket, ellenben természeti katasztrófa vagy egyéb arctalan veszély esetén (pl egy hajó elsüllyedésekor) meg másfajta ösztönök lépnek működésbe, olyankor simán átgázolnak nőkön, gyerekeken, míg, ha lőnek, meg eléjük vetik magukat. Ezek ösztönös dolgok. Ezért kár okolni vagy dicsőíteni a férfiakat, nem tehetnek róla, ahogy a nők sem.

Namely 2014.12.23. 09:50:05

@tromf: :D

@J.László:
Főként úgy, hogy törvényileg is tilos volna..... :[]

pacagánycsök 2014.12.23. 10:15:52

@Bikli néni: továbbmenve: nemrég olvastam valami friss svéd vagy valami más skandináv filmről, ahol pont azt boncolgatták, hogy a saját szeretteid mentése sem feltétlen reflex, a pánikhelyzet nagyon sokmindent felülír... A legjobb úgy, ahogy te írtad: nem tudhatjuk hogyan reagálnánk, reméljük soha nem is tudjuk meg.

tryclops 2014.12.23. 10:24:36

Köszi a válogatást, megint hangulatosra sikerült.
Az a kanadai rendőr nagyon laza hónaljig a vízben. :))

Max Cuda 2014.12.23. 10:50:23

@toto92: jó akkor te jössz anélkül mit szólsz? lehet hogy nekem csak egy végtagomat roncsolja a robbanás de neked letépi a fejedet meg a belső szerveid

Rollende Landstrasse 2014.12.23. 13:26:22

@Bikli néni: Próbáltam rákeresni a neten, de csak az alaphírt találtam meg. Először azt hitték, hogy a takarítónő próbált mozdonyvezetőt játszani. Aztán néhány nap múlva kiderült, hogy a takarítónő nem akart játszani, csak rossz helyen volt rossz időben, a vonat megfutamodott. Ennek több oka lehet, de csak találgatni tudok, mert egy semmitmondó, szakszerűtlen "a mozdonyvezető bekapcsolva felejtett egy műszert" megjegyzést találtam. Ráadásul a megfutamodott motorvonatot (ez a pontos meghatározása a járműnek) nem ismerem, ismeretlen a műszaki háttér.

1. találgatás: A korszerű motorvonatokon, mozdonyokon van valamilyen parkoló üzemmód. Ilyenkor a járművet nem lehet elindítani, a vezérlés letiltja a vontatást, befékezett állapotban van a rögzítőfék, de fent van az áramszedő, működik a segédüzem, van levegőtermelés meg fűtés. Talán a parkoló (előfűtési, stand by, stb...) üzemmód aktiválásakor hibázott a mozdonyvezető, jött a takarítónő, meglökte a menetszabályzó kart véletlenül és bár kezdődött a száguldás.

2. találgatás: Nincs semmiféle parkoló üzemmód, a mozdonyvezető egyszerűen otthagyta bekapcsolt főmegszakítóval a gépet. Jött a takarítónő, innentől ugyanaz.

1. találga

JoeP · http://mivanvelem.hu 2014.12.24. 00:30:06

@Hiller Józsué: Faludy szerint (aki a nagybátyja révén személyesen is ismerte Einsteint), Einstein ha csak tehetette, egyáltalán nem hordott zoknit. Azt mondta, hogy rontja a vérkeringést.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2014.12.24. 00:34:29

@JTom: Köszi. :) Most egy kicsit úgy tűnik, hogy apróságon rugózom, de ez igazán most sem jó. Az a bizonyos egyetem a University of Washington, tekintve, hogy Seattle Washington állam fővárosa. Amit te írsz, a Washington University viszont egy George Washingtonról elnevezett egyetem St. Luisban. (És akkor még az USA fővárosáról nem is beszéltünk. :))

Vladimir Harkonnen 2014.12.24. 08:51:20

@kugi: Nem, volt aki jól le is monikaluinszkizett...

Angol beteg 2014.12.24. 18:06:33

A 15 éves Paul Allen-nek olyan pajesza van mint egy 40 évesnek. :)

l. ember 2014.12.27. 12:17:38

@Bikli néni: ami a történelmi ismereteket illeti, akkoriban az ún. hidegháború határozta meg a geopolitikát: az USA és a Szovejtunió különböző módokon próbálta növelni a befolyását a világ államaiban: pártok, felkelők, frakciók, államok támogatásával fegyverrel, tanácsadókkal, expedíciós hadseregekkel, állandó katonai jelenléttel. Vietnám, Afganisztán, Nicaragua, Kuba, Magyarország... A gimiben ez már általában kimarad, hogy hosszan el tudjunk kéjelegni az árpád-házi királyokon

Mindez mondjuk lényegtelen, a vietnámi férfi, akit látsz, alighanem sorozott volt

mocor2 2014.12.27. 17:45:46

A kávézó esetében az üzletvezető a felelős azért, kit enged belépni és ott tartózkodni. Ha ez már megtörtént, mindenkinek kuss. Akinek ez esetleg nem tetszik, mehet a vezetőhöz reklamálni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 21:10:56

Haha, jó képek.Vigécék hogy hackerkednek már a Robotron írogéppel... :-)))))

És hát itt a Stoki-beli metrókisiklatás is egy külön sztori, hogy egy takaritókiscsaj hogy a rákba tud és mer bejutni a vezetőfülkébe...

butyko 2015.02.01. 16:34:49

A Titanic 1912 április 15.-én süllyedt el.Nagyon sokan azért pusztultak el,mert nem volt elegendő mentőcsónak." Az akkori előírások nem tették kötelezővé a teljes utaslétszámnak megfelelő hellyel ellátott mentőcsónakok felszerelését, mert nem az utaslétszám, hanem a vízkiszorítás számított. Ez azt jelentette, hogy a Brit Kereskedelmi Kamara előírása alapján egy 10000 tonnás hajó 16 mentőcsónakot volt köteles magával vinni, vagyis 962 embernek elegendő helyet kell biztosítaniuk. A Titanic még négy pót-mentőcsónakkal meg is toldotta a rendelkezésben előírtakat, így a befogadóképességük 1176 személyre terjedt ki. Ez azonban még mindig csak a 30%-át tette ki a hajó teljes kapacitásának. A tragédia következtében ezt az elavult szabályt megváltoztatták.A katasztrófát követően törvényben írták elő, hogy minden hajó köteles az utasai számára maradéktalanul elegendő mennyiségű mentőcsónakkal rendelkezni. Előírták azt is, hogy a rádió mellett 24 órás szolgálatnak kell lennie. Előírták továbbá, hogy nyílt vízfelületen nem szabad tűzijátékot fellőni, hajóról (csak partközelben), a jelzőrakétákkal való összetéveszthetősége miatt. "

Az 1928 novemberében (tehát 16 évvel később elsüllyedt SS Vestrisen elvileg kellett volna lenni elegendő mentőcsónaknak. Az időjárás szépnek mondható (fotó!) ,a pánikkal önmagában nem indokolható,hogy 326 emberből 111 meghaljon.Kellett ott még lennie másnak is!

Tejinashi 2015.06.01. 17:14:15

@Rollende Landstrasse:
Az eset 2013. január 15.-én történt a stockholmi Saltsjöbana (Sóstó-vasút) helyiérdekű vasút egyik járműtelepén

Az esetről még video is készült, íme néhány linkje:
www.youtube.com/watch?v=32x1zG5eVG4
www.youtube.com/watch?v=U3o7L7zc8T8
www.youtube.com/watch?v=fZCSaYYjZpY
www.youtube.com/watch?v=HrweLEwj2G4
www.youtube.com/watch?v=fophQeWodZ4

Némelyiknél elég hosszú szöveggel van felvezetve a videó, nem tudom, hogy aki ért a vonatokhoz, ki tud-e valamelyikből valamit silabizálni.

Az iho.hu többet is foglalkozott vele és viszonylag részletesen leírt sok mindent:
iho.hu/hir/elkototte-a-vonatot-a-takaritono-nekiment-egy-haznak-130115

Még egy térkép is van, hogy hol történt a baleset:
iho.hu/hir/a-kockacukor-el-van-vetve-130120

És íme, még az is kiderült, hogy nem ellopni akarta, hanem épp takarította a szerelvényt, amikor az elindult és meg akarta állítani, de sajna ez nem sikerült neki:_
www.bevezetem.hu/cikk/megsem-akarta-ellopni-vonatot-sved-takaritono
süti beállítások módosítása