in-FORMA-tika

2023. május 19. JTom

Sunsetjoy (a sajnos már nem működő retemu blog gazdája) beküldését láthatjátok ma. Neki számos cikkét olvashattátok már nálunk a blog első éveiben. A számítástechnikában utazó szerző bejegyzésében most - hogy úgy mondjam - a nem túl szép formatervű készülékekre koncentrált.

polyauarmy.jpg

A hetvenes évek első felének számítógépei sokszor nélkülözték a formatervezés finomságait (és ezzel együtt vadhajtásait is) a gyártástechnológia vagy a célorientáltság miatt.
Ezen az elkövetkező két-három évtizedben szerte a világon számos számítógép- és konzolgyártó túllépett, néha viszont kicsit túlzásokba is estek (vagy a körülmények szabták meg a lehetőségeket).
Következzen tehát egy csokornyi bemutató a különféle korszakokból, országokból és különféle fura/ötletes/ízléses/praktikus/ocsmány/felesleges megoldásokból.

spc-1500a.jpg

SAMSUNG SPC-1500

A dél-koreai oktatási minisztérium által meghirdetett iskolaszámítógép-programban 5 vállalatot támogattak, hogy 5000 számítógépet tervezzenek az iskolák számára. Az egyik cég a Samsung volt, amely 1983-ban az SPC-1000 típussal készült.
Ennek a sorozatnak névleg az egyik (a korábbiakkal nem kompatibilis) tagja az 1987-es SPC-1500. A korábbi változatok is beépített kazettás meghajtóval rendelkeztek, de ennél a változatnál máshová helyezték azt, így került kinézete alapján ebbe a válogatásba.
A gép egy 4 MHz-es Z80 processzorral működött (96 kB ROM, 122 kB RAM mellett), a képernyő felbontása 320x200 / 640x200 képpont volt. Háromcsatornás hangképzővel készült.

spc-1500ad.jpg

SAMSUNG SPC-1500 hirdetés

Itt is alkalmazták az oktatásban a „beszélő számítógép” módszert, ahol a kazettán tárolt hangot játszotta le a hardver az oktatóprogramok betöltése után az előrehaladás alapján a szóbeli utasításokat.
https://youtu.be/QNUIzdwujLo

 

tnshc08.jpg

JZD Slušovice TNS HC-8/HC-16 (Esküszöm ebbe a példányba hamuztak is! Ott a leégett csikk nyoma :) - Jtom)


A slušovicei (csehszlovák) egyesített termelőszövetkezet 1985 és 1989 között számítógépeket is gyártott eleinte agráripari, majd iskolai felhasználásra. A gépeiket TNS (Ten Náš Systém- A mi rendszerünk) névvel látták el, az HC-8 típus 1988-ban készült. Ezt 3 MHz sebességű Z80 (vagyis a klónja, a UB880D) processzor, 320 kB RAM, csehszlovák karakteres (illetve kurzorvezérlők) billentyűzet jellemezte. Grafikai képességei 256x256 pixel felbontásra tették képessé 16 szín használatával (illetve 512x256-ra, kevesebb színnel).

Használható vagy terminálként is kis- és nagygépekhez. Beépített akusztikus modemmel (600 baud) rendelkezett (a ház tetején a mélyedések a telefonkagylónak vannak kialakítva).

Az 1989-es HC-16 típus már egy XT-klón volt, de azonos külsővel. Számos esetben iskolai és irodai felhasználás volt rá a jellemző, vagyis konkrétabban a HC-16 szerepelt szervergépként, a HC-08 számítógépek pedig voltak a kliensgépek.

tnshc16.jpg

JZD Slušovice TNS HC16

A rendszer TNS-NET elnevezésű hálózata elég gyors volt ahhoz (12-13 kB/s), hogy a kliensek a szerverről töltsenek be, így csak ahhoz kellett például merevlemezt, floppymeghajtót csatolni.

 

maelidea2.jpg

Mael Idea


A hetvenes évek elején alakult az olasz MAEL, egy ipari elektronikával és informatikával foglalkozó cég. Az első időszakban számos országban és belföldön is telepítettek gépeket, pl. a postahivatalokban, vasútállomásokon (jegykiadó gép), illetve beléptető rendszereket. Később a nyolcvanas évek végén a számítástechnikáról áttértek a kivitelezésre is (pl. lottózók, repülőtéri terminálok).
De előtte még fűződik nevük számítógéphez is - a célhardvereken kívül készítettek számítógépet is Z80 alapokon, vagyis a Mael Idea gépeket 1981-ben.
A CP/M-kompatibilis gépek (Z80 processzor, 64 kB memória) egyediek voltak, hiszen egybe volt építve a gép, a monitor, a lemezmeghajtó, sőt a nyomtató is.
Az Idea 1080 és 2080 változatban volt elérhető, amelyek a beépített monitor, nyomtató mérete, illetve a beépített meghajtó meglétében különböztek.

 

squale.jpg

Apollo 7 SQUALE

A francia Apollo 7 cég az 1985-ös SICOB (IT kiállításon) mutatta be az 1 Mhz-es Motorola 6809 processzorra épülő gépét, amelyet az IPT (Informatique Pour Tous) iskolaszámítógép-programra terveztek.
A gép memóriakapacitása 92 kB (256-ra bővíthető) voltt, amelyből a felhasználó csak 28 kB-ot használhatott. A Squale beépített 1200 baudos modemmel rendelkezett, a gépen elhelyezett külső „cápauszony” pedig a cartridge-aljzat volt, pl. a BASIC számára.
A végül elkészült 1000 darabból azonban csak 4-500-at tudtak eladni, így a cég kénytelen volt csődöt jelenteni – még szoftverek, illetve perifériák sem készültek, maximum csak prototípusok. A tervek között szerepelt műanyag ház is, de az elkészült darabokat a túl magas ár miatt alumíniumból gyártották le.

 

elwro800-3.jpg

Mera-Elwro 800 junior, a kottatartóval!

A sorozat gépeit 1985-ben tervezték a poznani műszaki egyetemen a lengyel iskolaszámítógép programra. A gyártás 86-89 között az Elwro electronic gyárában folyt, a MERA pedig az állami automatizálás-ipar és mérőműszerek szövetség neve volt.
A gépnek olcsónak és Spectrum-kompatibilisnek kellett lennie, ezért a gép processzora egy Z80A (3,5 MHz), amely mellett 24 kB ROM és 64 KB RAM foglalt helyet. A módosított CP/M, vagyis a CP/J segítségével lehetett hálózatba kötni a gépeket a Junet hálózati interfészeken keresztül. A grafikai felbontás 256x192 pixel volt 8 színnel megjelenítve, ehhez 32 vagy 64x24 karakteres felbontás tartozott.
A korábban az Elwirka játék pianohoz használt fehér vagy barna műanyagdobozba (lásd a kottatartót...) háromféle változatot építettek be aszerint, hogy tanári avagy diák gépnek készült (a tanári 800-3 volt a lemezes változat).
elwro800-4.jpg
A széria legvégére készült egy prototípusnak megmaradt változat is, az Elwro 804 Junior PC, amelyből alig több mint 100 készülhetett: egy 3,5"-os floppymeghajtóval (720 kB) egybeépített 800 junior.

 

poly1.jpg

Polycorp Poly-1

Az új-zélandi fejlesztésű számítógépet két elektrotechnikát oktató egyetemi tanár fejlesztette 1980-ban, az oktatásban a számítógépek használatára növekvő igény kielégítésére. A fejlesztés/gyártás ötletére még az oktatási minisztert is megnyerték, így állami vállalatot hoztak létre Polycorp néven.
Azonban 1981 végére, mire az éles tesztek is lefutottak, a kormány visszamondta azt a előzetes megegyezést, ami 1000 gép 5 éven belüli megvásárlását jelentette volna az iskolák részére. Ennek főleg politikai (illetve korrupció-közeli) okai voltak.
Néhány ezer gépet el tudtak adni ennek ellenére kisebb szervezeteknek és az ausztrál haderőnek, de a kezdeti tesztidőszakot követően nem tudtak bejutni az iskolákba, ugyanis az Apple kínálatával nem tudtak versenyezni (minden iskolába egy ingyen Apple II gép, illetve 75%-os kedvezmény a további vásárlásokra).

polyauarmy.jpg

Az ausztrál katonaság szolgálatában

A későbbi fejlett Poly változatok már nem így néztek ki, mint a kezdeti változat, amely egy Motorola 6809-es processzorral (1 MHz) működött 64 kB RAM, valamint 48 kB VRAM (a speciális megjelenítési módokra) mellett. A saját memóriával rendelkező különálló lemezes meghajtók segítségével hálózatba is lehetett kötni a gépeket.

 

iskradeltaingrav.jpg

Iskra Delta Triglav

A szlovén Iskra Delta (amely 1974-ben alakult (mint Elektrotehna Ljubljana) az egyik legnagyobb számítógépgyártó volt akkoriban Jugoszláviában; az egyedüli olyan gyártó volt, amelynek lehetősége volt a nemzeti bank importengedélye nélkül számítógéprendszereket importálni, vásárolni stb.
Az 1985-ben megjelent számítógép a nevében is képviselte kiépítését, miszerint bár a Triglav a legmagasabb szlovén hegy, a "háromfejű" elnevezés a három processzor architektúrát is képviselte, amelyet a hardver támogatott.
Igen, a rendszer három különböző processzor fogadására volt felkészítve (nem egyszerre), név szerint a DEC J-11 AC (a PDP 11/70 miniszámítógép utasításkészletével felvértezve), Intel 80286 és Motorola 68010.
A megfelelő processzorok segítségével így számos operációs rendszer (az akkoriban elterjedt Xenix, OS-9, RMX vagy MS-DOS) futtatására volt képes. A billentyűzetet a monitor alatt lévő akasztókarra lehetett elhelyezni.

summershelldeltatriglav.jpg

Érdekesség, hogy a gép szerepelt a (magyar nyelven Nyár a kagylóban című) 1985-ös ifjúsági filmben (Poletje v skoljki), mint a főszereplő által használt intelligens számítógép. https://youtu.be/910lnzefuiQ

 

panasonicq.jpg

Panasonic Q

Az először 2001 végén kapható Japán-exkluzív konzol egy Nintendo Gamecube és Panasonic gyártmányú DVD-lejátszó keresztezése (az eredeti konzol erre nem tudott DVD lemezt kezelni). A Nintendo és a Matsushita (Panasonic) között egy szerződés jött létre a Gamecube optikai meghajtók gyártásáról, mellette pedig lehetővé vált a Panasonic számára, hogy olyan DVD-lejátszót készítsen, ami GC-lemezeket is kezel.
A Nintendo soha nem akart többet a Gamecube-tól, csak mint játékkonzolnak árulni, a Panasonic pedig DVD-lejátszónak készítette el a hardvert, ami képes volt játékok futtatására, így nem tűnt versengésnek, igazi közös piac híján.
A hardver (főleg a drágább változat) tehát japán és amerikai változatú Gamecube lemezeket volt képes kezelni, illetve több régióból származó (1-6) DVD lejátszásra is képes volt.
A rozsdamentes acél házba elhelyezett rendszer optikai kimenettel (Dolby Digital 5.1, DTS) illetve különféle hangzásmódokkal, távirányítóval, Panasonic-típusú GameCube kontrollerrel  volt teljes.
Majdnem pontosan 2 évvel a megjelenése után a gyártást megszüntették, 2003-ban.

 

sharppp.jpg

Sharp X1

A Sharp televíziós részlege jelentette az alapváltozatot 1982 novemberében, amely 88-ig az X1 sorozat kb. 8 típusának alapját képezte. A részleg nem hanyagolta el a videóképességeket, a rendszer RGB monitora beépített TV-tunerrel rendelkezett; mint tévét még a gép kikapcsolt állapotában is lehetett vezérelni. A kezdeti változatoknál a részegységek függőleges összeállításánál még az azonos (39 cm) szélességre is ügyeltek.
Az alapváltozat rózsavörös, fémszürke és hófehér változatokban volt kapható, a későbbi típusok szerencsére a vöröst megtartották lehetőségként.
Az alapváltozatot a következők jellemezték; Sharp Z80 A (4 MHz), 64 kB RAM, 6 kB ROM, 4 kB (48-ig bővíthető) VRAM, 8 színű grafikus megjelenítés 320x200 (vagy 640x200) felbontással, 40x25 (vagy 80x25) karakteres móddal. A hangot alaphelyzetben egy 3 csatornás, később pedig egy 8 csatornás audio-chip szolgáltatta.

 

famicomtv.jpg

Sharp Nintendo Television


Nem meglepő talán, hogy a Sharp készítette el a TV-vel egybeépített Famicom, illetve a Super Famicom (a NES és SNES konzolok japán elődjei/változatai) konzol/televízió(?) egységeket is, ahol a képminőség az elérhető legmagasabb volt.

sfamicomtv.jpg

Super Famicom Naizou TV SF1

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2618127182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klown 2023.05.19. 11:27:21

A jugó cucc eléggé hozza a Panasonic Toughbook széria vonásait! :) Nem egy szépség, de különleges! Na meg, hogy egyszerre 3 architektúrájú procit is képes kezelni, hát komoly! Most se lenne rossz egy olyan lap, amibe belemegy x64, meg Apple Silicon, IBM Power egyszerre, azt BIOS-ból választhatnád, hogy mi boot-oljon. (Windows/Linux, MacOS, AIX)

A Sharp piros "Ferrari edition"-je pofás! Manapság színes gépeket nem is nagyon forgalmaznak, csak a fekete, meg a szürke maradt szinte. Régebben voltak Lambo, meg Ferrari gamer notik, de azok is kikoptak. (Talán az Asus kínálatában, ha jól emlékszem.)

A SNES-szel egybeépített TV-nek nem tudom, hogy mi értelme! (Ahogy a videómagnóval, vagy DVD lejátszóval egybeépített TV-knek se tudom.) Javíthatósága megkérdőjelezhető. De tény, hogy poén, hogy ott a tetején a cartridge nyílás.

Számomra sokkal furább, hogy régen a műholdas tuner-eket nem építették be a TV-be, csak külön set top box-okban (vagy ahogy akkoriban neveztük: beltéri egység) voltak, pedig az ananlóg időkben az is elég szabványos rendszer volt. (Astra-ról jöhettt az RTL, Sat1, Viva, míg a Hot Bird-ről a Duna és az m2.) Max. a D2-Mac rendszer kavarhatta meg a dolgot, de az meg skandinávok kuriózuma volt. Mára szerencsére szinte minden lapostévében ott a DVB-S2 tuner. (Max. a kodeket nem támogatja, ami miatt mégiscsak set top box-ra van szükség... :D)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2023.05.19. 13:50:47

Nem értem: ez a cikk a formatervekről szól, vagy csak egy felsorolás a korai személyi számítógépekről? Ha az előbbi: a formaterv senkit sem érdekelt akkoriban, a lényeg a használat volt. De ettől függetlenül a fenti gépek mind szép, vagy legalábbis elfogadható formatervűek voltak a maguk korában.

gigabursch 2023.05.19. 14:47:18

Hiánypótlü cikk volt, Köszönöm!

Innen is látszukl hogy van élet a Commoder-ZX Spectrum-Amstradt vonalon túl is.

Az a csehszlovák üzem az ottani MEV analaóg gyára volt?

S végül egy kis kedves kifejezés.
197-ben tanultam meg Felvidéken a 32 bites mikroprocesszort, ami fonetikusan így hangzik
trinacatydvebitovémikroprocitácsi

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2023.05.19. 16:03:18

@Fotósképző: Részben talán meg is válaszoltad saját kérdésed. A belső kiépítettség és a használhatóság számított, de a tervezők ezen szempontok mellett vagy akarattal (főleg a japán, illetve olasz esetben), vagy kényszerből (lásd a lengyel és a csehszlovák gépeket) formailag is egyedi dolgokat hoztak létre.
Hogy ipari formatervezésről szóló cikk lenne? Nem is volt szándékom ilyesmire.

Tekintsd úgy, hogy felsorolás ("egy csokornyi bemutató"), amit egy téma (a szokásostól eltérő formájú hardverek) köré szerveztem.
Ahogy annak idején az ittenieket (a francia kivételével) a blogomon is külön kategóriákba (távol-keleti hardverek/olasz gépek/keleti blokk gépei) fejtettem ki ennél jóval bővebben.
Itt viszont nem, hiszen ez egy képesblog, nem "szakmai".

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2023.05.19. 16:29:25

@gigabursch: hogy az volt-e a gyára, nem tudom. De volt pár gyártó a szeren, ami számítógépeket gyártott.

A Tesla az állami cég volt, a ZBA a brno-i lőfegyver, autó- és traktorgyár, a ZPA Nový Bor (Závody průmyslové automatizace Nový Bor), a ZVT (Zavody automatizace a vypocetni techniky), illetve az említett "szocialista csodának" nevezett Slušovice-i egyesített termelőszövetkezet.
De ez utóbbinak saját gyártórészlege volt, szerintem mindegyik megoldotta házon belül. Lásd a videót, 8:05-től.
youtu.be/U4GKy3D0z7M?t=480

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2023.05.19. 21:42:52

@Sunsetjoy: "Hogy ipari formatervezésről szóló cikk lenne? Nem is volt szándékom ilyesmire." Ehhez képest a cikk címe:: in-FORMA-tika. Aztán jön két bekezdés a formatervezés említésével, és egy beharangozó, majd a cikkben már szó sincs a formatervekről, hanem csak műszaki leírásokat találunk. Szóval nem értem a szerkesztést: a cím és a bevezető nem fejezi ki a cikk mondanivalóját. Csak ennyi tűnt fel, nem kötekedni akarok, csak megemlítettem. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.05.20. 06:30:01

Haha, csatlakoznék az előttem szólókhoz gyönyörű itt néhány formaterv, az almazöld Poly "notebookok" vagy a Ferkapiros Sharp is, de még a Mael Idea is tetszetős.
Az meg, hogy Enzében is létezett korrupció, hát, egy világ omlott össze bennem. :-)

¿Qué tapas hay? 2023.05.20. 10:51:50

A szép, optimista világ, amikor a lakosságot kezdték rákapatni a számítógépekre. Még mindenki fejlesztett saját gyártásra, még Európa is. A formatervekben az a meglepő, hogy szinte mindegyik gépen használhatónak tűnő billentyűzet van; olyasvalami, aminek a tervezése és a gyártása az elmúlt húsz évben feledésbe merült. Mondjuk az is igaz, hogy a használhatatlan billentyűzetek máig verhetetlen csúcstartói, a ZX-81 és a Spectrum szintén e kor termékei.

@gigabursch: tridsaťdvabitový mikropočítač -> harminckétbites mikroszámítógép A mikroprocesszort tótul valami érthetetlen okból mikroprocesornak hívják.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2023.05.20. 12:05:46

@geegee: Nekem is a hivatalosan rózsavörösnek nevezett Sharp tetszik. Érdekesség, hogy a teljes (82-88) X1 sorozat 8+7 változatából csak az első 3 évben volt ilyen színű, az utolsó 4 évben már csak hófehér, fémszürke, irodaszürke, fekete változatok voltak.
A későbbi (87-93) Sharp X68000 sorozat (kb. 15-20 változata) már csak szürke/fekete/titánfekete volt.

Valószínűleg egyre inkább tértek át az irodai színvilágra a számítógépek terén, a játékkonzolokra hagyták a színes külsőt .)

@¿Qué tapas hay?: A jóképességű membránbillentyűk ott a legismertebbek, ja:)
De az öntöttvas házban lévő csehszlovák ZPA IQ-151 radiátor-gép vagy a bolgár Paldin-601 korai változatai is ilyen (a későbbiekre már szereltek PC XT billentyű csatlakozót is, ők is rájöttek, hogy szar:)

Club Sandwich 2023.05.21. 00:47:45

@Klown: Hogyne epitettek volna, a Grundig, a Loewe is gyartott muholdvevo tunerrel egybeepitett TV-ket (nyilvan nem az alapvaltozatokba raktak ilyesmit...)

gintonic.azigazi 2023.05.21. 04:44:56

Az ausztral katonasagnal szerelmesek voltak a zold szinbe, kar hogy a del keleti kis reszt kiveve az egesz kontinens vörös, szoval ott ( Tuhacsevszkij katona ruha szin logika szerint ) voros kene legyen a katona ruha.

gigabursch 2023.05.22. 09:40:20

@¿Qué tapas hay?:
Én annak is örülök, hogy annyi vágott sörrel a fejemben azt is megjegyeztem, amit fentebb leírtam.
De most már még jobban tudom! :-)))

Ólllyyyyeeeee!
süti beállítások módosítása