A Balkán-félsziget 1913-ban

2014. december 13. JTom

Az Albert Kahn által pénzelt és kezdeményezett "Világörökség" programról, melynek során emberei végigjárták az akkori világ nagy részét és dokumentálták az ott élő népek szokásait, viseletét és városait, már olvashattatok nálunk.

Ma a Balkán-félszigeten készült fotókból láthattok válogatást.

albanok.jpg

Albánok

bolgar_katonak.jpg

Bolgár katonák

bolgarok_macedonia_teruleten.jpg

Bolgárok Macedónia területén

bosznia_mostar.jpg

Bosznia, Mostar

gorogorszag_szaloniki.jpg

Görögország, Szaloniki

korfu_gorogorszag.jpg

Korfu, Görögország

limonadearus_belgrad_szerbia.jpg

Limonádéárus Belgrád, Szerbia

piacon_krusevac_szerbia.jpg

Piacon, Krusevac, Szerbia

serbia_2.jpg

Szerbia

macedon_ferfiak.jpg

Macedón férfiak

macedonia.jpg

Macedónia

macedonia_debarca.jpg

Macedónia, Debarca

macedonia_hid_a_crni_drim_folyon_struganal_.jpg

Macedónia, Híd a Crni Drim folyón Strugánál.

macedonia_ohrid.jpg

Macedónia, Ohrid

macedonia_ohrid2.jpg

Macedónia, Ohrid

macedonia_openitsa.jpg

Macedónia, Ohrid

melnik_bulgaria_oszman_birodalombol_menekultek_csoportja.jpg

Melnik, Bulgária. Oszmán Birodalomból menekültek csoportja

torokorszag_drinapoly.jpg

Törökország, Drinápoly

turkey_2.jpg

Törökország

Forrás: Albert Kahn Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr566969421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 05:43:22

Macedónok 1913-ban? Akkor még nemigen létezett ilyen etnikum.

Gazz 2014.12.13. 09:35:49

A Balkán jól le volt pukkanva már akkor is.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.13. 09:40:13

@maxval bircaman szerkesztő: szerintem most sem léteznek, de ebbe ne menjünk bele. azért 1913-ra már túl voltak a nemzeti ébredésen, a Krusevo köztársaságon és vagy fél tucat nacionalista párton...
privát véleményem szerint bolgárok, keveredve szerbekkel és albánokkal a történelmi makedóniához az ég világon semmi közük (és ezt ők is tudják).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 10:00:10

@JTom:

Nehéz téma ez. Ami biztos: a XIX. sz. 90-es éveiben még nem léteztek macedónok, a XX, sz. 60-as éveiben pedig már igen.

Az, hogy ez 70 év alatt hová tesszük az etnogenézist már szubjektív teljes mértékben.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.13. 10:52:14

@maxval bircaman szerkesztő: csak érdekesség szintjén mesélem el:
évek óta van egy macedón ismerősöm, idősebb muki, elég jó fej. sokszor előkerült már ez a téma a beszélgetések során. természetesen nem tartja magát maKedónnak és csak az ország neve miatt macedón. ohridi, utálja az albánokat (többek között azért mert az üzletektől védelmi pénzt szednek).
2500 euróért vett bolgár állampolgárságot Bulgáriában (a hivatalban az ügyintézőtől..., nem kispályáznak), így tud az EU országokban dolgozni.
de nem ezért írtam le ezt az egészet, hanem azért, mert állítja, hogy az egyik őse a 48-as magya szabadságharc leverésére szerveződött Stevan Petrović Knićanin által vezetett szerb önkéntesekkel együtt létrehozott macedón brigád tagja volt és Szeged alatt harcolt. sok magyar vonatkozású dolgot tud még dédapjától.
ami jelen esetben érdekes az a macedón brigád. 1848 körül ez igen fura nekem. persze lehet, hogy egyszerűen összefogdosták a szerbek őket az "önkéntes" csapatba és nem keveredtek velük, lévén nem önszántukból jöttek és jobb volt elkülöníteni őket.

tomeckk 2014.12.13. 15:33:53

@JTom: {grat a poszt-hoz} az oral history nagyon fontos ága a történelem kutatásának. minden esetre sokkal érdekesebb eredményeket hozhat, mint amikor 1 félművel félnótás szabadbölcsész szerint id. antall józsef komenista volt :-). sztem próbálj meg ebből a macedón ismerősödből mindent kiszedni ;-)

totelcamp 2014.12.13. 15:40:00

az a török manus egy fában lakott?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.13. 15:52:10

@tomeckk: még egy nem történelmi anekdota de igen jó (bár mondhatjuk történelminek is):
nevezett ismerősöm nagyapja nagy kujon volt. miután lerobbant és tolószékbe kényszerült 75 évesen, sajnálta, hogy nem tud már nőket becserkészni állapota miatt, ezért gondolt egy nagyot.
fogta atyai örökségét, ami jó el volt rejtve évtizedeken át és egy barátjával feltette magát a szkopjei vonatra. a fővárosban elkezdett nőt keresni és nyilvános házak után érdeklődni.
minden kedves segítőnek kiosztott egy-egy napóleon aranyat! mindezt a tito marsall idejében, a hatvanas évek jugoszláviájaban! mire letartóztatták, 6 aranyat osztott szét. a maradékot elkobozták tőle.
amikor kiengedték, egy kórházban várta a hozzátartozókat, ahol elmondása szerint egy idősebb nővért azért sikerült becserkésznie, aki orálisan lerendezte :) egy aranyért.
amikor fia felelősségre vonta és megkérdezte, hogy honnét adott a nővérnek ezek után aranyat, az öreg csak annyit mondott "szerencsére mindenhová nem néztek be".

Trónkövetelő 2014.12.13. 19:40:40

@maxval bircaman szerkesztő:
A macedón nyelv és a bolgár nyelv között kb. annyi a különbség, mint a szerb-horvát-bosnyák-montenegrói között, azaz a két nyelv gyakorlatilag egy. Ugyanakkor a macedón nemzeti öntudat tényleg létrejött a XIX. szd. második felében. 1923-ben például egy macedón terrorszervezet vetett véget Alekszandar Sztambolijszki bolgár exminiszterelnök életének, olyan brutálisan, hogy az még az ottani normák szerint is kirívó volt.

micsoda? 2014.12.13. 21:58:05

A csodaszép Macedón hegyek között azért még található hasonló életforma. Azokon a filmeken amelyek a Jugoszlávia széthullása után készültek, látható. Hogyan ejtjük? Macedón v. Makedón.
A fotók látványáért köszönet!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.12.13. 23:16:02

Szerintem meg nem kívülről kell eldönteni, hogy egy nép létezik-e. Ha a macedónok megkülönböztetik magukat a bolgároktól, szívük joga így tenni. Az osztrákok is különböznek a németektől. A szerbek és a montenegróiak között sokkal több hasonlóság van. Mégis, Montenegróban is rengetegen vannak azon a véleményen, hogy az ottani emberek nem szerbek és kész. Persze Macedónia területe valamikor bolgár volt, ez igaz. De éppúgy volt egykor szerb is (Dušan Silni idejében), mégis mintha a bolgárok jobban nyomnák ezt a "nemléteznekmacedónok" dumát, mint Šešeljék húsz évvel ezelőtt....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 09:06:44

@Trónkövetelő:

Eleve macedón nyelv 1944 óta létezik.

A macedón irodalmi nyelv a nyugat-bolgár nyelvjárásokon alapul, míg a bolgár irodalmi nyelv meg a nyugat- és kelet-bolgár nyelvjárások keveréke.

Pl. a Szófia környéki falvakban beszélt nyelv közelebb áll a macedónhoz, mint a bolgárhoz.

Azaz az egész abszolút esetleges.

Nincs valójában egyetlen olyan macedón nyelvi elem, mely ne lenne meg a bolgárban. Míg a macedón-bolgár és a szerb-horvát-bosnyák-montenegrói között komoly különbségek vannak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 09:09:01

@bikmakk:

Bulgáriában a vélemények megoszlanak.

Egyetértés csak abban van, hogy a XIX. század végéig nem léteztek macedónok. Abban, hogy most vannak-e, sokféle vélemény van.

Ez nem területi kérdés, azaz semmi köze ahhoz, hogy a mai Macedónia egykor bolgár volt.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.14. 13:35:53

No, igen, a balkáni nemzetek identitása, ill. annak kialakulása nehéz kérdés. Sokszor talán még maguk az érintettek sem tudják (vagy tudták fél évszázaddal ezelőtt), hogy kik is ők valójában. Illetve nem tartották fontosnak. Talán csak a mindenkori politikai elit hatalmi ambíciói erőltettek rá egy identitást egy adott népcsoportra...

Trónkövetelő 2014.12.14. 13:54:34

@maxval bircaman szerkesztő:
Az egy dolog, hogy a macedónok által beszélt nyelv és a bolgárok által beszélt nyelv között gyakorlatilag semmi különbség nincs. A lényeg az adott nyelv beszélőinek öntudata. Márpedig a macedónok önmagukat macedónoknak tartják. Éppígy az amerikaiak amerikaiak, és nem angolok, pedig angolul beszélnek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 15:36:19

@Trónkövetelő:

Ez tény. Jelenleg a macedónok 95 %-a macedónnak tartja magát. Értve ez alatt macedóniai macedónt.

Mert a "macedón" szó használatos Bulgáriában és Görögországban, más jelentéssel. Pl. a bulgáriai macedónok nem tartják magukat macedónnak a fenti értelemben.

GERI87 2014.12.14. 16:10:56

A külön macedón identitás kialakulásához lehet az is hozzájárult hogy a térség elég sok népnek adott helyet az idők folyamán (vlachok, trákok, illírek, albánok, kunok, törökök stb), így bár a nyelv és a fő szláv elem bolgár, az identitásban mások is közreműködtek és a lokálpatriotizmus erősebb volt.
A bolgár nemzeti ébredés, nacionalizmus lehet integrálta volna a régiót teljesen, csak épp nem volt bolgár uralom. 1912-ig török, 13-tól meg szerb a vidék.

Ki tudja: ha a székelyek is a magyar államtól elzárva érik meg a XIX.századot, akár külön nemzet is lehettek volna (immáron modern, etnikai értelemben).

Lett volna mire alapozni, építeni: pl hun eredet mítoszuk, mint erdély első határőr lakói, vagy a nem is olyan ritka katolikus-református ellentétek a múltban, amikor egész Moldváig futottak, vagy a székely rendi kiváltságok folyamatos megkérdőjelezése a hatalom által...
Ezt a romantikus nacionalizmus simán magyar-székely ellentétre vetíti ki és már kész is...

fairlane 2014.12.15. 11:46:53

@bikmakk: Egyetértek veled. Elég arrogánsnak tartom azt a hozzáállást, hogy macedón nép/nyelv nem létezik. Laknak ott kb. 2 millióan. Ha nem is mindenki (az albánok nyilván nem), de jó részük macedónnak tartja magát. Hagyjuk meg nekik azt a jogot, hogy maguk határozhassák meg az identitásukat.

polgári kór 2016.10.06. 14:16:04

A legnagyobb városokat kivéve jó nagy ganajdomb volt a balkán 100 éve, a görögöket is beleértve. Persze most is az.
süti beállítások módosítása