IBM és a Harmadik Birodalom

2014. december 03. Andrassy Gabor (törölt)

Herman Hollerith, az amerikai népszámlálási iroda munkatársa 1884-ben szabadalmaztatta az általa feltalált lyukkártyás adatnyilvántartó gépet.

IBM_and_the_Holocaust_(cover)_2.jpg

Találmányának később jelentős szerepe lett a III. Birodalom nemzetiségi politikájában és az Endlösung - azaz a Végső Megoldás -  gyors és hatékony megvalósításában.

1908_Hollerith_Machine.jpg

Az első lyukkártyás nyilvántartás az 1890-es amerikai népszámláláskor készült. A kísérlet sikerült, több millió amerikairól sikerült egy belátható időn belül automatikusan leválogatható adatbázist létrehozni. Hollerith 1896-ban megalapította a Tabulating Machine Co.-t, és alig tíz esztendő múltán már hat vasúttársaság, az Eastman Kodak, a National Tube, az American Sheet and Tin Plate, a Western Electric és még mintegy száz másik nagyvállalat, de iskola is használta ügyvitelében gépeit.

Például egy egyetem tanulmányi osztályának nyilvántartása így nézhetett ki a húszas években: 

reg-card-45.gif

Hollertith gépe pedig azt tudta, hogy eme lyukkártyák ezrei közül belátható időn belül, automatikusan le tudott szűrni és egy külön fachba osztályozni különböző feltételeknek megfelelő rekordokat, adott esetben pl. a 36-os kurzus hallgatóit. Utána már csak szép sorban le kellett olvasni a neveket az egymás után sorakozó kártyákról.

A századforduló körül új szereplők jelentek meg az egyre bővülő lyukkártya-piacon, ám rövid konkurenciaharc után e cégek fuzionáltak, és ebből a fuzióból született meg 1911-ben a Computing Tabulating Recording Co., amely 1924-ben  International Business Machines Corporation-ra (IBM Co.) változtatta nevét. 

De  még mielőtt ezt megtette volna, 1923-ban felvásárolta a Németországban 1910 óta működő, a Hollerith-féle berendezéseket licensz alatt gyártó Dehomag GmbH 90%-át.

Tíz esztendővel később, 1933 április 12-én Hitler népszámlálást tartott, és az eredmények statisztikai feldolgozásával a Dehomagot bízták meg. 500.000 népszámláló biztos járta Németországot, és 450 operátor lyukasztgatta a kártyákat váltott műszakban. Egy-egy lyukkártya elkészítésének normaideje 24 másodperc volt. A 22-es oszlop hordozta az ekkor még jelentéktelennek tűnő információt: 1. sor protestáns, 2. sor katolikus, 3. sor zsidó.

volkszahlen_mit_hollerith.png

Az 1933-as német népszámlálás plakátja

Amikor az összes lyukkártya elkészült, a náci tisztviselők képessé váltak arra, hogy 24000 kártya/óra feldolgozási sebességű gépeiken akár néhány nap alatt leszűrjék az adatbázisból mondjuk az összes 40-65 év közötti, lengyelül beszélő, Berlin vonzáskörzetében élő zsidó férfit, névvel, címmel, és már csak át kellett adni a listát a helyi rendőrségnek, hogy a hatalom gépezete mozgásba jöjjön.

Ennek tudatában meglehetősen hátborzongatónak mondható a Dehomag GmbH. korabeli reklámplakátja:

R01tb.jpg

"Hollerith féle lyukkártyákkal mindent áttekinthet"

Több mint 2000 db tabulátor masinát szereltek föl szerte Németországban, jutott minden koncentrációs táborba, minden tartományi népességnyilvántartó hivatalba. A gépek a Dehomag tulajdonában voltak, technikusaik néhány hetente jártak karbantartani őket, mindenki pontosan tudta, hogy hol és mire használja őket Hitler.

IBM-Genetic-Data10oct05.jpg

Thomas Watson, az IBM igazgatója (középen) személyesen tárgyal Adolf Hitlerrel (balra) 1937-ben
ugyanezen évben Hitler kifejezetten neki kreált, speciális érdeméremmel tüntette ki Watsont

Watson közvetlen munkatársai, mint Harrison Chauncey és Werner Lier rendszeresen jártak a náci Németországba tárgyalni. Ha émelygett is kicsit a gyomruk, legyőzték, mert nekik óriási üzlet volt a holokauszt. Hogy mekkora, talán azzal érzékeltethető a legjobban, hogy csak Németországban évente 1,5 milliárd lyukkártyát adtak el.

A DEHOMAG munkatársai gondosan megtervezték az adatbázisok struktúráját. Példának okáért a koncentrációs táborok számára gyártott lyukkártyák kitöltési útmutatóján ott állott: 001 jelenti Auschwitzot, 002 Buchenwaldot, 003 Dachaut stb. A rabokat is osztályozták, a homoszexuálisok 3-as, a zsidók 8-as, az antiszociálisok 9-es, a cigányok 12-es kódot kaptak. A halálok hasonlóképpen be volt osztályozva: a természetes halált 3-as, a kivégzést 4-es, az öngyilkosságot 5-ös, a "különleges" elbánást (gázkamra) a 6-os jelentette.  

Dachauban a Hollerith gépeket a kétszintes légvédelmi bunkerben helyezték el és az SS-személyzet kezelte őket.

dachau 1945_1.jpg

A bunker egy korabeli légifelvételen, és napjainkban (az a sötétszürke a fák között):

03.jpg

02.jpg

Amikor 1941-ben az USA belépett a világháborúba, az amerikai és német leányvállalat közötti hivatalos kapcsolatnak meg kellett szakadnia. Ezután az IBM genfi irodáján keresztül támogatta tovább a német leányvállalatot, illetve a Lengyelország megszállása után sebtiben gründolt Watson Business Machines-t. (Mert az Auschwitzba vezető vasút is elfogyasztott évi 21 millió lyukkártyát.)

A holokauszt megtörtént volna az IBM technológia nélkül is, ez nem vitás. A különbség az hatékonyság és az intenzitás. Amit a tabulátorok pár nap alatt leválogattak, azon hivatalnokok évekig elnyammogtak volna. De az IBM szerette a pénzt, a totális hatalomra törő rezsimek meg szerették az IBM-et. Hogy mennyire, hadd mutassam be egy találós kérdéssel: szerintetek melyik volt az az egyetlen nagyvállalat, amelyet a legsötétebb Rákosi korszakban sem államosítottak be? Igen, az 1947-ben alapított International Business Machines Corporation Magyarország Kft. és ezzel pedig maga az IBM büszkélkedik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr596669205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekegsm 2014.12.03. 07:58:48

@HoldViola: és még egy csomó más ország. Pl. Svájc is közreműködött a holokausztban, sok aranyfog ment oda. Vagy Franciaország, ahol önként és boldogan gyűjtötték össze a zsidókat. Vagy a semleges Törökország, ahol rengeteg, a szövetségeseknek dolgozó ügynök tűnt el rejtélyes körülmények között, meg hasonlók

kekegsm 2014.12.03. 09:37:58

@stoppos76: Nem akartam indulatokat kelteni, ezért nem írtam be...

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.12.03. 10:04:35

Ha csak a fele is igaz lenne az ilyen sztoriknak, akkor fele annyian sem maradtak volna mára.
Így viszont lehet jogalapot kreálni az IBM lenyúlásához.
Good job, well done.

Namely 2014.12.03. 10:17:03

Ma is tanultam valamit... köszi JTom..... :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.03. 10:19:24

@Sandokohn - a maláj jiddis: melyik része nem igaz?
szerinted Hitler miről beszélgethetett az IBM igazgatójával? most komolyan tényleg nem akarok beléd kötni, távol álljon tőlem.
csak szeretném megérteni a makacsul tagadókat, mit gondolnak arról, mi lett volna velünk, ha a Német Birodalom megnyeri a háborút. értem én, hogy valaki gyűlöli a zsidókat, cigányokat, négereket, természetesen szíve-joga (én egyikről sem mondok semmit, igyekszem semleges és objektív maradni, pedig hidd el nekem is vannak fenntartásaim!!), de tényleg azt hiszik itt néhányan, hogy Hitler kebelére ölelt volna minket hosszútávon is? ugyanúgy szisztematikusan kiirtott volna a nyertes háború vége után. esetleg várt volna pár évtizedet, amíg halálra dolgozzuk magunkat nekik.
nagyon vonzó ennyi év távlatából a jól szervezett Birodalom az élére vasalt külsőségeivel és tagadhatatlanok az érdemei sok területen. ám ennek ára volt.

2014.12.03. 10:23:19

@HoldViola: Ilyenek. Otthon a pronyóknak nyomták a propagandát: youtu.be/CEVupZPE29g?t=1m11s
de azért közben meg Ford meg Watson meg a többi csinálta a jó kis zsíros bizniszeket vele.

p_ilonka 2014.12.03. 10:33:17

Az IBM a nagy gazdasági válság idején is állva maradt. A fegyvergyárak sem szoktak tönkremenni. Tehát: az IBM fából van.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.03. 10:43:03

Az IBM magyar leányvállalatát soha nem államosítottál? Ez meglepő...de elhiszem!

Csak a kommentek miatt... 2014.12.03. 10:44:52

@kekegsm: Ilyen alapon minden allam tettes, hiszen a nacik elso korben a zsidok atadasat ajanlottak fel szamos orszagnak, akik nem kivantak elni ezzel, illetve irrealisan magas arert cserebe fogadtak volna oket be.

szita szita péntek 2014.12.03. 10:57:10

@tromf: No erről nem tudok semmit. Valahol valami részletesebb infó?

vivike22 2014.12.03. 11:05:37

Ma is egy kituno poszt! En nagyon imadtam az iskolaban lyukkartyakat kesziteni, ill a szisztemakat a kulonbozo lyukkartyakhoz. Az, hogy itt egy nagy talalmany Hitler segitsegere volt, hat sajnos lattunk mar sok ilyet. De a gepek programozasanak a gyartastervezes alapja is lett a lyukkartya, es a hetkoznapi eletunket is megkonnyitette, pl a mosogepek szisztemaja is lyukkartya alapu volt. Felreertes ne essek, nem helyeslem, hogy Hitler ilyet tett! Gondolom, persze csak gondolom, hogy a nacik penze segitette a tovabbi fejleszteseket es mas tipusu felhasznalasait a lyukkartyaknak.

kekegsm 2014.12.03. 11:39:25

@tromf: Igen. De nem soroltam fel mindegyiket, hanem példákat írtam.

bagir 2014.12.03. 15:53:33

Ki lesz majd a következő, kárpifizető? Szerintem Olaszország, mert a rómaiak verték szét Júdeát.

J.László 2014.12.03. 20:56:32

Mi ebben a meglepő? Az amcsiknak szabad és kész.

J.László 2014.12.03. 21:02:20

@Hajszás Láncos:
Ja. A Wehrmacht mozdulni sem tudott volna a General Motors Opel Blitz típusú méltán híres teherautója nélkül:)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.12.03. 21:39:11

A hatékonyságot szinte mindenki hajlandó megfizetni - és szinte mindenkinek hajlandóak is eladni.

teddybear01 2014.12.03. 21:56:04

@J.László: Az Opel-Blitz ténylegesen a legnagyobb legyártott számmal büszkélkedhetett a hitleri Németországban a teherautók között, illetve a GM '29-ben felvásárolta a csődbe ment Opelt. Viszont a háború kitörése után már nem sok beleszólásuk volt az amerikaiaknak a cég működésébe, mert rendkívüli megbízottak vezetésével Hitler elvárásainak megfelelően hadiüzemkén működött tovább, ahogy a többi külföldi tulajdonú cég.

Viszont jó ha tudjátok, a háború kitörésekor a német haderő trénjének fele még csak lovaskocsikkal működött, meg a vasúttal. Abban az időben még így is a Wehrmacht volt a leginkább motorizált hadsereg Európában.
A teherautó-állomány sem volt egynemű, pl. a háború elején a Zsidó-tanács, vagy hogy hívták, családonként egy Ford teherautós áron kb. 3000 családot "vásárolt ki" a biztonságba.
AZ Opelen és Fordon kívül még jópár egyéb típus is volt, pl. a Krupp teherautó-család, de a meghódított államokban is tovább gyártották a helyi márkájú teherautókat.

A magyar Botondokat például előszerettel lopták el, vagy rabolták el a fronton, mert jobb terepjáró volt a német típusoknál.

J.László 2014.12.03. 22:06:34

@teddybear01:
OK, az kicsit poén volt, hiszen a háború alatt nyilván nem sok beleszólásik volt az amcsiknak a cég működésébe.

Az első teljesen motorizált (állati vonóerőt egyáltalán nem használó) haderő a brit expedíciós hadtest volt 1940-ben. Utána pedig az amerikai. A német hadsereg távolról sem volt a legjobban motorizált hadseregek között, még a háború végén sem.

protézisesh 2014.12.03. 22:13:18

És ha valaki antiszociális ÉS homoszexuális ÉS cigány is, akkor az hányas kódot kap?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.03. 22:26:16

@protézisesh: mindhármat kilyukasztják, akkor bármelyik tulajdonságra leválogatható.

ko.disszonancia (törölt) 2014.12.04. 01:31:27

fuuuhuu, megint a misztikus antikrisztus, az ördög, a pokolból kikelt és a háromfejú micsodán lovagló teremtmény, aki világháborút robbantott ki és legyilkolt több millió embert. Julius Caesarról és Napóleonról is így vélekedtek, minekután kiiktatták? Már eltelt több mint 75 év, és még mindig ez a téma, nap mint nap, kiderült, hogy a Máv is segédkezett ennek a bajszosnak, pontosabban a szörnyű tettének kivitelezésében, kiderült, hogy az amerikaik is támogatták(állítólag) ezt a fenevadat, és még sok más e gyéb kiderült. Minden héten megjelenik valamilyen németes/Hitleres cikk, nem unalmas már egy kicsit?
Most komolyan, már teljesen más világot élünk, mind gazdasági,mind társadalmi, mind nemzetiségi, mind vallási, mind kulturális,mind oktatási, egyszóval minden téren? Hogy jön minden héten, minden másnap ide egy 80 évvel ezelőtt létezett birodalom feje? Ja.... hogy volt benne valami, ami 80 évvel utána is kiváltja az emberek érdeklődését.. akkor ezt írd le bazzzzzdd...........

teddybear01 2014.12.04. 02:41:18

@ko.disszonancia: Izé, miért is fáj az igazság neked? Zavar, hogy Hitler annyit gyilkoltatott feleslegesen?

Azért jobb ha tudod, ha véletlenül nem vagy sváb, téged is, engemet is csak másodrendű embernek tekintett, akik "hasznos szolgafaj" besorolásban voltunk. Ha véletlenül mégis győzött volna, pár évtizedig még talán élhettünk volna a hazánkban, aztán nekünk is annyi lett volna. Amint felszaporodnak a németek, a mi földünk is kell az "élettérhez". Mi meg mehetünk, jobbik esetben hajcsárnak keletre, rosszabbik esetben meg a kéménybe.

Persze ha sváb vagy és megtagadod a magyarságod, akkor lehetett volna belőled "birodalmi német" is, ha belépsz a német hadseregbe, és végigharcolod a háborút. Volt ilyen, sok.

nyelv-ész 2014.12.04. 06:35:32

@teddybear01: A megszállt területen élő németeket is másodrendű fajnak tekintették. A háború vége felé az ő sorsuk kb. ugyanaz volt, mint a szlávoké. Persze a Wermachtban lehettek ők is ugyanúgy ágyútöltelékek, ahogy a többiek.

leotile 2014.12.04. 07:03:56

A belinkelt oldal szerint a '49-es magyar népszámlálást is IBM technológiára alapozták. Ideje lenne, hogy Recsk-túlélők perre menjenek.

heimdall 2014.12.04. 07:58:12

És akkor ehhez jön az Index, mint fantasztikus sajtó orgánum a saját címadásával: "IBM véletlenül segített a Harmadik Birodalomnak". Mondjuk miért pont most lepődnék meg ezen. Az Index mindig is ócska bulvár volt, manapság csak az Origó manipulatívabb nála.

barli 2014.12.04. 07:58:38

Hú akkor a viktor rosszabb mint a bajszos, mert vele már az amik sem üzletelnek :)

tcom 2014.12.04. 09:06:46

Ez undorító. Csalódott vagyok. Habár Magyarország Horthyval is igyekezett mindent megtenni Hitler kénye kedvére. Magyarország már 1920-ben kezdte a Numerus Classussal, aztán a zsidó törvényekkel, a deportálás intenzításával, Szálasival.... Tehát pont nekünk nincs alapunk valakiket is bírálni.

Nem is véletlen, hogy a legundorítóbb állatfaj az ember.

tcom 2014.12.04. 09:12:43

@barli: @ko.disszonancia:

Kur...ra nem unalmas!!!!
Minden nap 1 órát evvel kellene foglalkoznia mindenkinek. Minden évben el kelle menni egy kis koncentrációs tábor látogatásra a marhavagonokban, ahol esetleg kipróbálni meztelenül a gázkamrákba menetelést. Vagy esetleg a szétválogatásnál kipróbálni az élményt, ahogy elválasztanak a gyermekeidtől...
Ha ez megelenne, akkor esetleg nem lenne annyi háború, esetleg orbánfélék nem paroláznának újkori putyinokkal.

Hüvely Matyi 2014.12.04. 09:14:06

A pletyka szerint a KSH mainframeje miatt nem államosították az IBM-et Magyarországon.

tcom 2014.12.04. 09:26:57

@barli:

Orbán elsőtitkárelvtárs/nemzetvezető mondhatjuk, hogy rosszabb, mint a bajszos, mert a Kárpát-medence géniusza, egyszerre a szélsőjobbal (Jobbik a fideszből kinovő párt) haverkodó fasiszta és egyszerre jómunkásember Kádár-elvtárs is, aki gondoskodik a népnek (nyugdíjasok és fideszesek) a jólétről a 2,40-es kenyérről (rezsicsökkentés). A lehető legdemagógabb, populista hatalommániás.
Amikor ezt olvasom az IBm-ről egyből Orbánék jutnak eszembe, akik a hatalomért (pénz) simán elengednek egy gyailkost Azerbajbajdzsánba, simán rabosítják az országot Oroszországnak, simán lemondanak az euróról (miközben látszik milyen áldás Szlovákiában), mindezeket csak azért, hogy az orosz/azeri pénzből majd többet lehet sikkasztani.

tcom 2014.12.04. 09:34:22

@heimdall:
Akkor mit is olvassunk? Barrikád, hirtv.hu, mno.hu? :-)
Annyit azért hozzáfűznék, hogy pl. az index, origó a baloldalt sem kímélte, amikor azok kacérkodtak az internet megzabolázásával. Valahogy a magyar politikusok nem bírják elviselni a szabad vélemény nyilvánítást. Orbaneszkú ebben is élen jár. Csikorognak a kerek, hogy most tegyük tönkre az internetszolgáltatókat, vagy legalább a matávot, hogy megvehessük, oszt attól kezdve lehet szűrni a netet, vagy félelmlítsük meg (internet adó), vagy valamit.

LallR 2014.12.04. 09:38:39

a Hollerith féle lyukkártyával mindent áttekinthet.. érdekes plakát, ismerős jelképek, biztos csak véletlen

LallR 2014.12.04. 09:52:45

azért érdekes ez; elolvassuk a posztot, majd legyintünk, amerikázunk, esetleg párhuzamot vonunk a kormányunkkal, konteozunk.. de nem gondolunk bele, hogy voltaképpen mi is történt, mi lett az együttműködés eredménye, és hogy az a cég nem a történelem, hanem a jelen! és a jövő!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.04. 09:59:20

Mikor fogják már egy késelés után a kést gyártó céget is a vádlottak padjára ültetni?

Csak a kommentek miatt... 2014.12.04. 11:23:42

@szita szita péntek: a kurucinfon biztos mindenki beteve tudja ezt :) Viccet felreteve ezt eleg regen olvastam valahol, szoval ne vedd kezpenznek, de emlekeim szerint a nacik celja a "Lebensraum" zsidoktol valo megtisztitasa volt, nem a kiirtasuk. Ennek erdekeben meg a haboru elott tamogattak a kivandorlasukat, majd felajanlottak a nepcsoportot mas orszagoknak. Mivel erre nem talaltak erdemi partnert, alternativakent felmerult a madagaszkari deport, ami viszont kivitelezhetetlenul magas anyagi es logisztikai terheket jelentett volna. A vilaghaboruban a zsidokerdes csak egy "problema" volt a nemeteknek, amit tul sokaig huztak es megoldast kivant. Ez az ut vezetett a wansee-i konferenciahoz, ahol megszuletett a vegso megoldas, mint gyors es hatekony megoldas a "problemara".
En igy emlekszem, igyekszem valami hiteles dokumentaciot talalni erre, ha erdekel, de biztos van itt a blogon valaki, aki jobban ismeri a tortenetet es ki tud igazitani.
Megegyszer jelzem,

Csak a kommentek miatt... 2014.12.04. 11:27:59

@LallR: Valoszinu, abban az idoben meg ez nem jelentett hatterinformaciot, es meg a 1984 sem jelent meg, en ugy gondolom a media kepzett asszociaciot ezekbol kesobb

ko.disszonancia (törölt) 2014.12.04. 12:08:23

@tcom: értem, akkor ezt egy frappánsan megfogalmazott iróniának tekintem, mármint amit írtál, az egészet.

de azért, az is jó lenne, ha mindennap eljátszanánk, ahogy egy vörös katona csoport végig erőszakolja a család össze nő tagját, a 9 évestől az 50 évesig. Mit szólsz hozzá? Ez is azért ahhoz járulna hozzá, hogy ne legyen háború, nem?

heimdall 2014.12.04. 12:20:04

@tcom: onnan tájékozódsz, ahonnan akarsz. Nekem mindegy. :)

2014.12.04. 12:55:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csakhogy ez egy olyan késgyártó, amelynek munkatársai rendszeresen kijártak a kikötői kocsmákba a késeket fenni, és a késelőket jótanácsokkal ellátni. No ehhez azért kellett gyomor... bemenni egy üzleti tárgyalásra mondjuk Auswitzba, végig a füstölgő krematóriumkémények és szöges drótok között, és megbeszélni a táborparancsnokkal, hogy milyen mezőket szeretne a az adatbázisába... és amikor megbeszélték, akkor a Dehomag központi nyomdájában szépen kinyomtatták a kártyákat, munkatársuk kiszállította a haláltáborba, és ha már arra járt, gondosan megolajozta a tabulátor masinákat is, nehogy megakadjanak a holocaust fogaskerekei.

teddybear01 2014.12.04. 12:59:23

@ko.disszonancia: "már csak ez a kategorikus elutasítás is kétségbe vonja például a tudományos mivoltját egyes,és egyesek által kikiáltott történelmi igazságokról, a tudományosság első alapelve, hogy egy elmélet soha sem megingathatatlan, akkor tudományos, ha cáfolható is..."

Ha van olyan pontosan dokumentált tény a birtokodban, ami cáfolja azt amit írtam, lássuk! Különben meg nem kéne itt se hőbörögni, meg másutt sem.

""Felszaporodnak a németek"--> ez még is milyen megfogalmazás? Tán az agyfolyadékról beszélsz, ami olykor felszaporodik a pókhálóhártya alatt és az agykamrákban? Jézusom.... Az egész házamat merném rátenni, hogy ilyet egy bizonyos kivételezett és a bibliai "kiválasztott" népről nem írna le a többség.. akkor a németekről mi ez a megfogalmazás? "

A lehető legpontosabb. A zsidók ugyanis nem dolgoztak ki szaporítási eljárást saját maguknak, Hitler követői meg igen. Hitler kívánatosnak tartotta a "felsőbbrendű faj" létszámának minél magasabbra emelését, mert kellett az ember a hadigépezetébe, meg mindenhova.
De pl. az SS telepítési és fajnemesítési terveiből fajidegenként nem csak mi magyarok, de például az olaszok is egyértelműen ki voltak zárva. Mi sem voltunk elég jó Hitlernek, ami meg nem volt jó faj, azt előbb-utóbb elpusztította volna.
Mengele "ikerkutatásokat" végzett a lágerben a programon belül, azaz halomra gyilkolta a táborba bekerült ikreket, majd felboncolva a holttestüket arra próbált rájönni, hogy milyen anatómiai sajátosságok miatt születtek az alanyok ikernek. Persze nem jött rá semmire.

Én sohasem értettem az oldalak szerinti propagandát, amit egyesek történelemírásként próbálnak elsütni. A gyilkosság az gyilkosság, akárki is követi el, akármilyen indokkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.04. 16:25:19

@Hajszás Láncos:

"bemenni egy üzleti tárgyalásra mondjuk Auswitzba, végig a füstölgő krematóriumkémények és szöges drótok között, és megbeszélni a táborparancsnokkal, hogy milyen mezőket szeretne a az adatbázisába"

Ezt bizonyítani is tudod vagy csak a fantáziád túl élénk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.04. 16:26:57

@teddybear01:

"Ha van olyan pontosan dokumentált tény a birtokodban, ami cáfolja azt amit írtam, lássuk!"

Nem akarok beleszólni a vitátokba, de nem inkább neked kellene igazolnod azt, amit írtál?

tcom 2014.12.04. 17:24:52

@ko.disszonancia:

Az is olyan szörnyű volt. Majd ha lesz post a vörösök rémuralmáról, akkor ott is ott leszek a véleményemmel. De ez itt nem arról szól.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.04. 17:58:02

@Hajszás Láncos: lol, ennek annyi az értelme, mintha én ajánlanám neked a bibliát. éééérteeeeeeeed? ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.04. 18:13:45

@Hajszás Láncos:

Haj, ez tényléeg durva. Ezt nem tudtam, kösz az infót.

2014.12.04. 19:09:35

@JTom: Akit érdekelnek a zaftos részletek, itt talál 255 oldalnyit. Aki meg korlátolt és úgysem hiszi el, annak minek koptassam a gombokat? Mellesleg olvastam a Bibliát. A Mein Kampfot is. Csak éppen a helyén tudom kezelni ezeket a dolgokat. Ismerem az ócska kis kétezer éves retorikai fogásokat, amelyekkel a buta parasztokat manipulálják, és nem dőlök be nekik, sőt.

teddybear01 2014.12.04. 19:16:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mond, te mit tanultál a töriórákon? Amit én írtam azt ellenőrizni lehet.
A Google keresése a "fajnemesítési program"-ra 103 találatot hoz fel, amiből sok tényleg a náci fajnemesítési programról szól.
Az meg hogy a magyarok "hasznos szolgafaj" benne van a Mein Kampf-ban. Persze nem a magyar nyelvű kiadásokban, hanem az eredeti németben. A magyar nyelvűekből ugyanis kihagytak minden kényes szövegrészt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.04. 19:24:35

@teddybear01:

"Mond, te mit tanultál a töriórákon?"

Nem sokat, mindig is utáltam a tantárgyat. Jobban szerettem a magyar nyelv és irodalmat, amivel a jelek szerint te állsz hadilábon, MonDD, ugye igazam van? :)

Szégyenszemre bevallom, nem olvastam végig a Mein Kampfot. Sem a magyar, sem a német verziót. Elkezdtem, de nem bírtam sokat olvasni belőle, mert fájt. A stílus is meg a tartalom is.

teddybear01 2014.12.05. 09:51:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ami azt illeti, van vagy 3000 könyvem papírból itthon, meg úgy a duplája elektronikusan. Gyakorlatilag mindet olvastam már, a jobbakat többször is. Szépirodalom talán a fele, a többi szakmai, történelmi, földrajzi, geológiai, műszaki, történelmi mű.

Ai pedig a nyelvtant illeti, abban igazad van. Nem sokra becsülöm a nyelvtannácikat, én nem is szoktam ilyen hozzászólást produkálni. Szvsz azt mondom, hogy vagy érdemben kell hozzászólni a dolgokhoz, vagy sehogy. Aki csak a vesszőhasználat miatt böfög be egy posztba, az magáról állít ki bizonyítványt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.12.05. 13:16:40

@p_ilonka: Azt ugye megnézted, hogy a '60-as évek óta a nyugati világ nagy repülőgépgyártó vállalaitból hány húzta le a rolót, vásárolta fel a nagyobb és olvasztotta magába? Ezzel együtt a piacon levő cégek és alkalmazottak száma is csökkent.

A ‘60-as években nagyjából az alábbi nagy konszernek – régi jól csengő nevek – léteztek az Egyesült Államokban. Grumman, Farchild, North American, Lockheed, Boeing, Northrop, Rockwell, McDonnell Douglas, Martin Marietta, General Dynamics, Vought, Convair, Republic. Mára gyakorlatilag csak Boeing, Lockheed Martin és Norhrop-Grumman maradtak meg, mint cég önálló nagy cégek, akik harci repülőgépek tervezésével és gyártásával foglalkoznak. A többieket felvásárolták és / vagy összeolvadtak a többivel vagy képtelenek voltak a versenyt tartani és csak beszállítóként léteznek.

Az angol és kanadai cégek sem jártak jobban. Avro, Bristol, Hawker Siddeley, British Aerospace, Fairey, Handly Page, de Havilland, Canadair cégek nagy része már a múlté...

Rövden, téveszme amit ideböfögtél.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.12.05. 13:18:00

@teddybear01: Hát az angolokkal mi van? Tudtommal az expedíciós haderő 100%-ban motorizált/gépesített volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.05. 13:43:13

@teddybear01:

"Nem sokra becsülöm a nyelvtannácikat, én nem is szoktam ilyen hozzászólást produkálni."

Leszarom, mennyire becsülsz.

"Aki csak a vesszőhasználat miatt böfög be egy posztba, az magáról állít ki bizonyítványt."

A mond felszólító alakjának hibás írása nem vesszőhiba: annál sokkal súlyosabb. Aki ilyen hibát vét, az
magáról állít ki bizonyítványt.

Más lenyelvtannácizása meg végképp nem ad felmentést a helyesírás legalapvetőbb szabályainak ismerete alól. Nem mellesleg én egy szóval sem cikiztelek a helyesírásod miatt, csak megfelelő kontextusban én is leírtam az általad elrontott szót, ám helyesen. Ha ettől nyelvtannáci vagyok, ám legyen: annak gondolsz, aminek akarsz, magasról teszek rá.

Ugyancsak nem mellesleg a neked címzett eredeti kommentemben (@Kovacs Nocraft Jozsefne: ) semmi sértő nem volt, te viszont eléggé sértő módon, magas lóról és kioktatólag válaszoltál rá. Szóval elmész te a bús tudodhova, a sértegetést te kezdted, minden ok nélkül.

p_ilonka 2014.12.05. 17:31:20

@molnibalage: Szóval, szerinted nincs fából? Akkor mérjük meg, hogy melyik nehezebb, egy kacsa vagy az IBM? Angolh*lye.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.12.06. 08:18:08

@p_ilonka: Zavaros hasonlataidat nem értem, a lényeg az, hogy nagyon is képesek elhasalni a fegyverbizniszben levő cégek. Igazából ma már számomra kicsit vicces, hogy ha bárki is itt próbálkozik, mert eszméletlen rizikós, új belépő alig van, mert az elődök szellemi tőkéjének fölénye akkora, hogy nem lehet nagyon legyűrni. A Szuhoj cég 50+ éve gyárt harci repülőgépet, de a Superjet mégis akkora rakás szar volt az elején, még most is bukásnak látszik. A piacot lényegében pár nagy cég uralja és néhány esetben gyakorlatilag poltikai döntés keretében a vesztesnek is beszállítókét kell feladatot adni, mert különben a megszűnés határára kerülne. Állítólag ez is szerepet játszott abban, hogy miért az YF-22 győzött az YF-23-mal szemben és a X-32-őt is könnyebben dobták az X-35-ért, mert a Boeing a kereskedelmi gépekből is megél és a Super Hornet gyártása akkor is zajlott (meg még most is, ahogy az F-15E legacy export gépeké is). Ellenben az LM F-35 program nélkül igen nagy bajban lett volna...

Szóval a fegyverüzlet az, ahol iszonyatosan nagyokat és gyorsan lehet bukni és el lehet tűnni a süllyesztőben. A fegyvergyártók többnyire más hi-tech üzletben is érdekeltek, mert csak HT üzletágbólé megélni ma nemigen lehet úgy, hogy nem te vagy a nagy hal...

p_ilonka 2014.12.06. 19:47:32

Te kevered a dolgokat. Nem a süllyedés számít, hanem az úszás. És mi úszik még a vízen? Hasas bankó?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.08. 03:36:36

@kekegsm: Bizony, mindenki igyekezett hasznot huzni a nacikkal valo egyuttmukodesbol, egyedul Nemetorszag nem huzta volna olyan sokaig. Egy ideig tartosnak is tunt a nemet siker, persze mindenki be akart allni a zaszlajuk ala.

Svedek, danok, hollandok, norvegok, franciak, ukranok, oroszok, szerbek kozt is volt jocskan kollaborans. Az mas kerdes, hogy utolag megteremtettek ezek a nemzetek a nagy ellenallas mitoszat. A francia ellenallas valojaban a lakossag minimalis reszet mozgatta meg, toredeket erte el, megis ma mindenki azt hiszi, hogy mennyit szenvedtek es mennyire ellenalltak a franciak. Kozben meg kiszolgaltak a nemeteket, jol egyutteltek a helyzettel. Ehinseg se volt, igazi pusztito haboru se az egesz orszagban. Parizs is megmaradt.
A csehek is szepen termeltek tovabb a nemet hadigepezetnek, meg is usztak a haborut epsegben. A haboru utan meg nepirtasba kezdtek a helyi nemetek ellen.
Utolag mindenki mennyire okos es erkolcsos tud lenni vagy hirtelen koponyeget forditani. A magyar AVO allonanyaban is sok volt kisnyilas szolgalt. Miert pont a nagy cegek lennenek kulonbek. Az IBM rendszeret nem csak koncentracios taborokban hasznaltak am, hanem az elet sok egyeb teruleten is. A sved vasercbol se csak tankok keszultek.

@p_ilonka: Fegyvergyarak is mennek tonkre az USA-ban is. Csak leginkabb azok, amik civil piacra gyartanak.

LallR 2014.12.08. 19:37:28

@tromf: itt most nem az asszociációról van szó.. ez nem asszociáció.. hanem ugyan azt folytatják amit abbahagytak csak másképp próbálják csomagolni... óvatosabban

Meridian74 2015.10.01. 18:19:15

@Hajszás Láncos: "No ehhez azért kellett gyomor... bemenni egy üzleti tárgyalásra mondjuk Auswitzba, végig a füstölgő krematóriumkémények és szöges drótok között"

Biztos vagy-e abban hogy pontosan mi történt Auschwitzban? Mert ha nem voltál ott, akkor csak mende-mondákra építhetsz.
Csakhogy értsd is: eredetileg 6 millió zsidó kivégézését rótták fel az Au-i tábor számára... aztán sokszor módosították, most jelenleg valami 1.4millió körül áll a számláló...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.01. 22:24:48

@Meridian74: az még mindig pont 1.4 millióval több, mint aminek lennie szabadna.
szerintem.
egyébként a kérdéses szám 1.1 millió és nem csak zsidók. voltak lengyelek, szovjet hadifoglyok (köztük kárpátaljai magyarok is), jehovások, stb.

én személy szerint a kilencvenes években foglalkoztam a témával behatóbban.
ellátogattam három egykori koncentrációs táborba és sikerült egy idős sváb-magyar bácsival, akit fiatalként a kalandvágy a náci-német hadseregbe sodort, ahonnét a jugoszláv partizánokhoz került, mint hadifogoly. azért nem végezték ki, mert orvos volt. rettenetes dolgokon ment át, tucatszor volt a halál torkában.
aztán a szovjet hadseregbe került, hamis szerb papírokkal. személyesen vett részt auschwitz felszabadításában. rettenetes dolgokat látott. ahová az autójukat parkolták, reggelre beomlott. a vékony földréteg alatt százával voltak a frissen eltemetett kivégzettek. a katonák térdig gázoltak a rothadó húsban, mire kötelet kötöttek a kocsikra, hogy kihúzhassák őket.
...és még számtalan borzalom, amire nem voltak felkészülve az átlagos bakák.
elkezdtem lejegyezni a történeteit anno, de mire a sztori feléhez juthattunk volna, Jenő bácsi meghalt.
süti beállítások módosítása