Üresjárat az égen

Őrjárat az égen, televíziós sorozat (1970)

2020. június 17. arcanum

Ez volt a legkevésbé sikeres és legfeledhetőbb magyar tévésorozat Kádár János fénykorában. De egyetlen Kádár-korabeli tévésorozat sem tud olyan felejthető lenni, hogy elfelejtsék rendszeresen ismételgetni a kincstári nosztalgia tévében. Ez volt az az eset, amikor nem sikerült a propagandagombhoz filmkabátot varrni. Vigyázat, SPOILERES!

163n1.jpg

A Honvédelmi Minisztérium propagandafilmet rendelt a Magyar Televíziótól, hogy kedvet csináljon a fiataloknak a repülős tiszti pályához. A Népszabadság munkatársának, Ferencz Gábornak az amerikai repülős "toborzófilmről", a Top Gunról jutott eszébe a magyar repülős "toborzósfilm": 

orjarat_1.jpg

De micsoda különbség! (Népszabadság, 2011. július 16.)

A szocialista Magyarország televíziós sorozatairól szóló mai bejegyzés is az Arcanum adatbázisa segítségével készült.

A sorozat lefogyott, mire elkészült. 1969 január 25-én a Film, Színház, Muzsika a Magyar Televízió az évi tervei között említette, hogy "hat szombat este kerül bemutatásra Molnár Géza 'Az MX 50-es őrjárat' című folytatásos filmje, amely a szuperszonikus repülők életét dolgozza fel". Ugyanez a lap az év végén már csak ötrészes sorozatot ígért:

orjarat_2.jpg

Film, Színház, Muzsika, 1969. december 20.

Néhány héttel később, 1970. február 8-án a Magyar Hírlap már olyan négyrészes sorozatról beszélt, amely "közvetlenül jubileumi céllal", vagyis a "felszabadulás" negyedszázados évfordulójára készült, pedig dehogy, hiszen az eredeti tervek szerint az előző évben kellett volna bemutatni. A késés azonban módot adott arra, hogy a bemutatót a három (ekkoriban "forradalmi napok" néven összekötött) tavaszi ünnepre, az 1848-as forradaloméra, a Tanácsköztársaságéra és a "felszabaduláséra" időzítsék. Az első részt március 15-én, vasárnap este sugározták, a negyediket pedig az április 5-re eső vasárnapon. 

A sorozatot Molnár Gézával íratták meg, aki gyenge író, viszont erős káder volt. A Rákosi-korszakban a pártközpont sajtóalosztályának helyettes vezetőjeként tevékenykedett, ő volt az Írószövetség titkára, a forradalom utáni megtorlás éveiben pedig az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese. A gyatra alapanyagból próbált kihozni valami nézhetőt a sok népszerű sorozatot, a Princ a katonát, később az Egy óra múlva itt vagyok-ot, még később a Lindát jegyző Deme Gábor dramaturg, a Magyar Televízió egyik legjobb rendezője, Mihályfi Imre, egy kitűnő operatőr, Bíró Miklós és a pályakezdő, huszonéves színészgeneráció színe-java, Huszti Péter, Balázsovits Lajos, Almási Éva, Koltai Róbert, Benkő Péter, Csomós Mari és mások. Igazából csak az operatőrnek sikerült nagyot alkotnia, mert a remek és látványos légi felvételeket nem zavarta az "irodalmi" alapanyag.

orjarat_3.jpg

A Mézga-családdal ültették a tévé elé az új sorozat nézőit. Itt az utolsó középiskolás kajaktúrán mutatja ki Létai Géza (Huszti Péter) a foga fehérjét. (Ország-Világ, 1970.március 4.

A sorozat első és második részének nem jutott más feladat, minthogy bemutassa, milyen jó kis társaság, milyen jó kis mester vezetésével tanul meg repülőzni az MHSZ-ben, és milyen jó nekik, ha hivatásos repülőtisztnek állanak. Az újságíróknak fel is tűnt, hogy a tévéjátékból hiányzik a játszani való. "A nyilván expozíciónak szánt első rész inkább oktató-ismeretterjesztő filmnek tűnt, afféle toborzónak. Reméljük, a folytatásokban a nagy magasságokon kívül több mélységet is láthatunk majd." (Esti Hírlap, 1970. március 16.) "A hangsúly a szuperszonikus repülők életének ábrázolásán és egyben propagandáján van, ami ellen semmi kifogás sem lehet, ha épkézláb történetben, életszerű alakok mozgatásával történik. Ítéletet persze még korai mondani, az első részben azonban mintha túlságosan sok lenne a konstruáltság, a szokványos." (Zalai Hírlap, 1970.márcus 17.) A Hajdú Bihari Napló (1970. március 18.) névtelen kritikusa nem fogalmazott ilyen óvatosan: "KRITIKÁN ALUL  Aligha lehet elképzelni rosszabbul megírt filmet, mint az 'Őrjárat az égen'-t, melynek vasárnap első részét láthatták a nézők. Túlontúl Is egyszerű sablonnal készült, összekevertek egy apa-fiú konfliktust egy szerelmi háromszöggel. néhány hosszan tartó ejtőernyős ugrás; egy tragikus halálesettel, a haragos apát az ideális gyárigazgatóval és máris tálalhatták a se íze, se bűze turmixot. Az előzetesben fegyelmezett nagy családot, nagyszerű közösségi szellemet ígértek, melyet a mindenki egyért, egy mindenkiért törvénye éltet, de sajnos, ezt sehogy se találjuk. Találunk viszont papírízű figurákat, ötlettelen szituációkat, egysíkú jellemeket és unalmas beállításokat. Egyszóval az Őrjárat az égen se nem kalandfilm, se nem hősi film, egyáltalán nem is film."

02.jpg

1969. Almási Éva és Huszti Péter színművésszel Bokodi Béla riporter készít interjút az Őrjárat az égen című tévésorozat forgatásán (FORTEPAN)

Az Esti Hírlap 1970. március 27-én (talán kompenzációként) interjút közölt Molnár Gézával, aki elárulta: "Mindig élt bennem a nosztalgia és a kielégíthetetlen érdeklődés a repülés iránt. Ezt az erős kötődést élhettem ki egy kicsit, amikor írás közben kijártam a katonai repülőterekre. Szeretném, ha a nézőnek is hasonlóan izgalmas lenne a képernyőn figyelni az 'éles repüléseket', mert Mihályfi Imre rendező az ilyenkor szokásos makettfelvételek helyett mindent 'élesben', azaz: élőben filmezett." Ez persze csak annyiban volt így, hogy valóban igazi repülőgépek repültek igazi felhők között, de a színészek lent maradtak. Huszti Péter elárulta a nyilvánvalót: "Természetesen nem mi, színészek, hanem ők repültek a filmbeli jelenetek során. Mi a földön beültünk egy szuperszonikus gép kabinjába, s bár egy centivel sem emelkedtünk fel, az operatőri trükkök jóvoltából úgy tűnhetett, mintha sok ezer méter magasan szállnánk. Az ejtőernyős ugrásokat pedig úgy hajtottuk végre, hogy a gépet egy 3-4 méter magas bakra emelték és mi gumiszőnyegre ugrottunk. Az egyik szuperszonikus pilóta még az operatőr szerepét is átvette: kamerát szereltek a gépébe, s ö kitűnő légifelvételeket készített. Máskor meg Miklós László, az ejtőernyős válogatott edzője a sisakjára erősített kamerával a levegőben vette fel társai ugrását." (Igaz Szó, 1970. május 1.)

orjarat_4.jpg

Létai Géza (Huszti Péter) "repül". (Igaz szó, 1970. május 1.)

A harmadik részre azért már jutott dráma. A csapat egyik tagja, Juhász Péter (Kiss István) súlyos magánéleti konfliktusokból kifolyólag lezuhantatja a gépét és szörnyet hal, a társai pedig tépelődnek, hogy ki mit mulasztott el megtenni a tragédia megelőzése érdekében, különös tekintettel Létaira, aki tudott a Juhász házaspár válságáról, és mégsem... Az Esti Hírlap (1970. március 31.) azonban még mindig nem volt teljesen elégedett: "A félidő után felgyorsult, mozgalmassá lett az Őrjárat az égen története. A szombati, harmadik részben a fiatal pilóták már a felnőtt élet, az önálló döntés konfliktusait élték át. Tragikus sorsú barátjuk halálának rejtélyét kutatták, s bár szinte minden titok világossá vált, az az írói módszer, hogy az előzmények néhány szereplő elbeszélése nyomán visszaperegtek, nem nyújtott teljes lélektani hitelességet." Viszont teljesen elégedetlen maradt a Hajdú Bihari Napló (1970. április 2.) immáron a nevével jelentkező kritikusa, Kőhalmi J. Ferenc: "Ugyancsak halovány filmecske a több részre szabdalt 'Őrjárat az égen', amelynek harmadik folytatását adták. Úgy vélem, nemcsak az egész esik szét részekre, de maguk a részek is. Az epizódok esetlegesek, papírízűek, pedig a téma - ahogy mondani szokták - sok lehetőséget ígér. A légvédelem bizonyára legérdekesebb területe a honvédségnek, ahol fokozottan érvényesülnek a pozitív emberi tulajdonságok: a hivatástudat, a bátorság és így tovább. Ebből a különös, vonzó világból csak reklámsnitteket kapunk, a sikerekkel, kudarcokkal zajló itteni életből nekünk csak mesterkélt fordulatok, melodrámát idéző jelenetek jutnak. Talán ha Molnár Géza író és Mihályfi Imre rendező megpróbálták volna sűríteni az anyagot, kevesebb látványosságra és több valósághűségre törekedtek volna, akkor a nézőknek is több örömük telne a filmsorozatban." 

Bersényi Iván is hosszallotta a sorozatot a Magyar Ifjúságban (1970. május 15): "Miután nemrég ismételték meg — szerencsésen a felére rövidítve — Az aranykesztyű lovagjait és még él bennünk az Őrjárat az égen emléke, ismét felvetődnek magának a műfajnak a problémái. Az egyik legfőbb — és az eddig látottak alapján — közös hibájuk ezeknek a filmeknek, hogy időben túlméretezettek. Nem utolsósorban televíziónk honoráriumrendszere következtében, amely még mindig inkább a terjedelem, semmint a művészi színvonal arányában előnyös a szerzőknek."

orjarat_5.jpg

LI-2-es repülőgép. Ezzel szálltak föl a fiúk az ejtőernyős alapkiképzésre. (Aero história, 1993/11.)

A negyedik rész másfélszer olyan hosszú volt, mint a többi, és teljesen más jellegű. Egy nagyjátékfilm hosszában előadtak egy kémtörténetet. Az ellenséges nyugati hírszerzők arról pusmognak a film elején, hogy a szovjetek kiváló új harci repülőgépet fejlesztettek ki, amellyel előnybe kerültek velük szemben, és amellyel semmit nem tudnak szembe állítani. Ezért aztán mindenképpen meg kell szerezniük a gép adatait. A Szovjetunióban lebuktak az embereik, ezért Magyarországon kell a hamarosan ide érkező gép körül tevékenykedőket becserkészniük. A legtehetségesebb, de simlis, nagyképű, felelőtlen, érzéketlen és uralkodhatnék Létai Gézát is, a sokkal nehezebben indló és boldoguló, de szorgalmas, felelősségteljes, tisztességes Dávid Gyulát (Balázsovits Lajos) is megpróbálják behálózni. A látszat először Dávid ellen szól, aztán meg a bizonyítékok szólnak a zsarolással beszervezett Létai ellen. Hermann (Kállai Ferenc), a katonai kémelhárítás példázatosan emberséges alezredese, aki mindent elkövet, hogy az értékes embereket megmentse önmaguk és a szocialista haza számára, nagy kockázatot vállalva hagyja futni a maga pályáján nem csak a jó fiút, de a rosszat is, mert bízik abban, amit a pedagógiai optimizmusa sugall, s az utolsó pillanatig várja, hogy Létai őszintén megvallja és megbánja bűneit. Ő azonban az egyszerű beismerés helyett arra készül, hogy a sorsdöntő éjszakán, amikor az ellenséges kémrepülőgép behatol az országba lefotózandó a katonai repteret, ő fogja el a kémgépet, ő adja át a hatóságoknak, és ezzel a hőstettel teszi jóvá a megtévedését. Ám azt a kockázatot már nem vállalhatja a kémelhárítás, hogy Létait, kinek szándékait egyébként sem ismerhetik, hagyják fölszállni. Őt letartóztatják, a behatoló repülőt pedig Dávid fogja el. Ez mindenképpen disszonáns befejezés, mert a szimpla jellemekhez és klisékhez, amelyekből a filmet összerakták, szimpla befejezés passzol. Vagy az, hogy Létai következetesen rossz, az is marad, nem az ellenség elfogása, hanem a hozzájuk való átszökés céljából szállna fel azon az éjszakán. Vagy az, hogy diadalt arat a pedagógiai optimizmus, happy end igazolja az alezredes kockázatvállalását, és a gyarló ifjú a hőstettével megváltja bűneit. Ám ehhez a bonyolultabb befejezéshez, amelyben az élet szigora megakadályozza, hogy a javulásra hajló tehetséges ifjú a maga módján megjavulhasson, egészen más film illett volna. Olyan, amely azt érzékelteti, hogy az életben a dolgok nem egyértelműek, és nem olyan, amely azt érzékelteti, hogy azok. 

orjarat_6.jpg

MIG-21F-13-as gép. Ezzel mennek a főhadnaggyá avanzsált tisztnövendékek éjszakai gyakorlatra, ezzel hajtanak végre éles elfogást. (Haditechnika, 2006/5.)

A Zalai Hírlap (1970. április 7.) kritikusának sem tetszett ez a befejezés, de őt nem a mű egésze és a vége közötti diszkrepancia zavarta: "Amit kifogásolok a történetben, az az, hogy ilyen szörnyűségig, a kémkedés és a hazaárulás bűnéig juttatták el Létayt. Ennek a tehetséges, csak kissé fölényes, modortalan, és túlzottan magabiztos fiatalembernek ilyen 'fejlődése' egyáltalán nem indokolt. Didaktikai szempontból pedig egyszerűen káros. Tudniillik arra tanít, hogy nem jó, ha egy vadászrepülő egyéniség. Ez pedig nem hiszem, hogy igaz."

Jovánovics Miklós a Népszabadságban (1970. április 12.) így foglalta össze a véleményét: "Az egyébként kulturáltan rendezett és merészen fényképezett repülős sztori sehogy sem találta meg a maga műfaját. Ahány rész, annyi útkeresés különböző irányba. Kezdetben dramatizált szakmai ismertetőnek, toborzónak, kedvcsinálónak látszott a film, majd elérte nem túl magas csúcspontját a két kiképzőtiszt korunkra oly jellemző, ám a képernyőn sematizált konfliktusában, hogy végül egyszerű krimivé, kémhistóriává váljék. Ügy látszik, legújabb történelmünk minden periódusában csinálunk egy 2x2 néha 5-höz hasonló repülős filmet — jegyezte meg valaki, nem tudom rosszmájúan-e vagy bölcs megértéssel." De hol volt ennek a sorozatnak az élvezeti értéke a Kétszer kettő néha ötéhez képest?! 

orjarat_7.jpg

Ferrari Violetta és Zenthe Ferenc a Kétszer kettő néha ötben. (Film, Színház, Muzsika Évkönyv, 1974)

Az Őrjárat az égen olvasóinknak most június végéig elérhető az MTVA Archívumának jóvoltából:

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2815754096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gintonic.azigazi 2020.06.17. 05:21:55

ne legyunk ilyen szigoruak ezzel a sorozattal szemben, nekem tetszett kiskoromban. A film toborzo hatasat elerte, sokan akartak vadaszrepulo pilotak lenni.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.06.17. 08:31:07

Bevallom, nem hallottam róla korábban, de most meg fogom nézni.

RTB 2020.06.17. 08:32:18

erről a sorozatról még csak nem is hallottam.

kószák egyike 2020.06.17. 08:43:38

Tehát a lényeg összefoglalva: a gaz kapitalisták simán lenyúlták az ötletet és megcsinálták a Top Gun c. filmet. ;) :D

Munro 2020.06.17. 14:30:06

Gyerekkoromban akárhányszor adták, mi ott ültünk a TV előtt,
azóta a MIG-21F-13 a kedvenc gépem... :)

bioLarzen 2020.06.17. 16:10:42

Nem tudom miért, de az egyik nagy kedcvencem ez a minisorozat. Persze, nyilván demagóg és rendszerpropaganda - akkoriban mi más készülhetett volna? - de nekem kiérződik alóla, hogy legalább próbálkoztak. Külön tetszett, hogy szinte minden rész egy külön műfaj: az első szinte egy coming-of-age ifjúsági film, a második amolyan egyetemi történet, a harmadik egy mély emberi dráma (Juhász Peti és felesége drámája), alassan bekúszó krimi-szállal, a negyedik rész pedig full-blown kémsztori. Remek alakítások (kivéve a meglepően lapos, szinte robotszerűen játszó Zenthét, illetve a főszereplő Balázsovits Lajost, akiről továbbra is állítom, hogy egyetlen figurából áll a teljes színészi karakterkészlete - tegye fel a kezét, aki látta már a hűvös-kimért-megfontolt-indulattalan-entellektüellen kívül mást alakítani..), Huszti mint negatív hős (és a Gyilkos a házban van-nal ellentétben itt szinte végig ő a rosszfiú, nem csak a legvégén derül ki)... Plusz a fiatal Almási Éva... Somogyvári rudolf, akinél jobban magyar színész nem alakított katonatisztet, Tomanek Nándor és Kállai pedig... Tomanek Nándor és Kállai.
Az egyetlen igazi negatívum számomra ebben a sokszor rendkívül papírízű dialógus volt. Csak néhol sikerült az írónak eltalálni a köznapi, spontán beszédstílust, többnyire kínosan írott-megfogalmazott a szöveg.
Egy szó mint szzáz, én szeretem, nagyjából évente meg is nézem. Ja, és külön bravúros lett az egyáltalán nem lopott főcímzene :D

bioLarzen 2020.06.17. 16:11:39

@kószák egyike: A Borsból meg megcsinálták a Bond-sorozatot ;)

J.László 2020.06.17. 19:38:01

Gyerekkoromban nagyon tetszett a zenéje. Akkor természetesen még nem tudtam, hogy akkora lopás, mint ide Lacháza.

Sentiero Acesso 2020.06.17. 22:59:04

Ugyan már, közel nem akkora gáz, mint aminek beállítják.

Takacsi 2020.06.18. 10:30:53

Bizonyára sok a jogos kritika, de be kell vallanom, hogy én is szerettem.

clemens 2020.06.18. 11:33:36

Tény hogy nem veheti fel a versenyt egy való világgal, vagy egy barátok közttel.
Ja, de igen!

Lobo Marunga 2020.06.18. 11:41:43

Számomra a poszt legfélelmetesebb része, hogy 2011-ben így írt valaki a Top Gunról ami akkoriban már jócskán klasszikusnak számított.
Az összehasonlítás érdekes játék, nekem mondjuk eszembe se jutna egy 70-es magyar sorozatot egy 85-ös amerikai mozihoz hasonlítani. Látvány, rendezés, tempó, dramaturgia stb. két teljesen eltérő költségvetés és filozófia. De ha a sztorit nézem, akkor a Top Gun faék egyszerű a magyar sorozathoz képest.

Blindmouse 2020.06.18. 11:42:22

Gyerekkoromból nem emlékeztem rá, pár éve belefutottam, végignéztem természetesen..

Apropó az első rész pár hete felkerült kiszínezett verzióban is!!!

gigabursch 2020.06.18. 11:42:31

Nekem kimaradt a sorozat.

Viszont az Első Emelet: Őrjárat az Égen c. számát épp a sorozat ihlette
www.youtube.com/watch?v=BnfTW3n-Ggg

_belo_ 2020.06.18. 12:44:57

szerintem teljesen jó ez a sorozat. még ma is nézhető. propaganda mindig is volt és még ma is van.. tudni kell kezelni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2020.06.18. 14:10:44

Ezt a primitív, ostoba bevezetést... Nem is olvastam tovább. Régen ez egy jó blognak tűnt. Kàr, hogy ennyire lezüllött.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2020.06.18. 14:13:48

@gintonic.azigazi: ahhoz nem volt szükség erre a sorozatra. Sokan szerettünk volna vadászpilóták lenni már azelőtt is, hogy ez a sorozat képernyőre került.

Alick 2020.06.18. 14:29:29

A maga idejében nem volt rossz... az egyetlen igazi erénye az volt, hogy közel hozta a nézőkhöz a repülést.

hátramozdító 2020.06.18. 15:13:25

Gyerekként láttam, foszlányok vannak is az emlékeim között, de tartok attól, hogy ha megnézném újra, keservesen csalódnék és sokkal szigorúbb kritikákat írnék. Ott és akkor minden teljesen más volt, ez a film egész egyszerűen nem állta ki az idő próbáját. Nem úgy, mint a Gyula vitéz télen-nyáron, ami mind a mai napig vinnyogva röhögős. Köszönjük a posztot!

bioLarzen 2020.06.18. 15:45:31

@Blindmouse: Wow, ezt nem is tudtam! Van esetleg egy linked?
Előre is köszi!

bioLarzen 2020.06.18. 15:46:16

@Le a spammerekkel: Ez most is egy király blog, pontoan annyira, mint "régen".

bioLarzen 2020.06.18. 15:47:07

Elnézve a kommenteket... komoly pozitív meglepetés, hogy nem csak nekem jött be ez a sorozat.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2020.06.18. 16:13:38

@bioLarzen: anno egy ehhez hasonló színvonaltalanságú poszt miatt hagytam abba az olvasását. Ez most megint... Ennyire demagóg, ostoba "kritikát" írni egy filmről úgy, hogy valószínűleg sem a filmet, sem a kort nem ismeri a szerző... Elég gáz.

spinat 2020.06.18. 16:51:22

Balázsovits nem mert leszállni. Féltem, hogy odacsapódik.

nyerafidesz 2020.06.18. 17:43:19

Azért annyira nem kellett a propaganda a repülőtiszti pályához. Soxoros túljelentkezés volt. Én 74-ben jelentkeztem, sajnos a szolnoki orvosin kirúgtak. Örökké sajnáltam. Más szakon kezdtem, de azt leszartam, úgyhogy a pályát messze elhagytam. Csak a reptiszti érdekelt. Sokan voltunk így.

bioLarzen 2020.06.18. 18:01:49

@Le a spammerekkel: Na várj... ha abbahagytad a blog olvasását, akkor hogyhogy ezt most mégis elolvastad?

bioLarzen 2020.06.18. 18:02:42

@nyerafidesz: Amennyire tudom, a repülősön az orvosi/alkalmassági vizsálat brutál szigorú volt.

bioLarzen 2020.06.18. 18:03:54

@spinat: Hát még ő hogy félt ;)

Perler Zuárd 2020.06.18. 18:31:35

@hátramozdító: A Gyula vitéz nagyjából a legjobb magyar film volt a komenizmus évtizedei során.

kirst 2020.06.18. 18:39:22

Akkor az amerikai rendőrös, katonás filmek is propagandafilmek? Miért érzem mesterkéltnek a cikk íróját? Ma már nyilván vannak jobbak, de anno 30-40 éve egy nagyon is nézhető sorozat volt. Manapság a Barátok közt talán jobb?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.06.18. 18:56:59

@Le a spammerekkel: a színvonaltalan blog havi háromnegyedmillió kattintást kap. de ha neked szar, miért nem húzol el? amúgy a szerző a hatvanas éveiben jár és kiválóan ismeri a korszakot és a televíziózást.
a cikksorozat a korabeli újságkritikákból íródott, ha végignézed rájöhettél volna...

Peter Smeaton 2020.06.18. 19:34:38

Nekem gyerekkoromban nagyon tetszett, sőt, fiatalkoromban is. Sőt-sőt: azt hittem kezdetben, hogy Morricone lopta el az Őrjárat... főcímzenéjét, az anyja kiskésit neki!!! :D

Charly Firpo 2020.06.18. 22:33:33

Nem tudom ki írta ezt a csacskaságot, de az biztos hogy anno mindenki imádta ezt a sorozatot. Gyerekkoromban az egész család -és a szomszédok is- alig várta, hogy kezdődjön.

Rollende Landstrasse 2020.06.18. 22:59:28

A hatvanas-hetvenes évek filmkritikusait olvasva úgy tűnik, hogy se moziban, se televizióban nem vetitettek jó es szórakoztató fi,met. Mintha féltek volna jót irni. Mennyire volt igazuk? Felejthető-e sorozat? Nem tudom. Az Őrjarat az égen viszont minden évben lefut a szamitogépemen legalább egyszer. Igaz, én repülésrajongó vagyok.

bioLarzen 2020.06.19. 15:08:12

@Rollende Landstrasse: Valamiért a film- és színikritikusok mintha úgy érezték volna, hogy a munkájuk az, hogy mindenben a rosszat vegyék csak észre. Nem csoda, hogy nincs ember, aki szerette volna őket... A mai napig állítom, hogy a kritikus a világ tán legfeleslegesebb szakmája. Megmondják nekem, hogy miért kellene, hogy utáljam azt, amit szeretek... Bravó.

gintonic.azigazi 2020.06.20. 19:03:25

@bioLarzen: pontossan. Ezert kapjak a penzuket es ez teremti meg a letezesuket. Ha jot irnanak a kritikusok akkor nem lenne rajuk szukseg. Lattal valaha olyan kritikust ( a neveben is benne van: kritizal ) aki mindig jot irt? :D

@kirst: A Baratok Kozt et akkor neztem online mikor a lanyom rabeszelt: szamomra ertekelhetetlen, szineszi kepesseg nelkuli valami, ertem en hogy a reklamok kozotti idot valamivel ki kell tolteni de nem hinnem hogy ennyire igenytelen a magyar nezo hogy ezt szereti. ( lasd Monika Show ba belefut az ember a YTon, nincs mese: az a legalja. Szerencsetlen, tanulatlan es aggressziv embereket feltuzelnek es kiteszik mint veres hust az oroszlanok ele: nesze, ebedido, lehet csamcsogni!

A nyolcvanas evekben ( pre-Izaura korszak ) szineszeket lathattunk a tv ben mikor magyar gyartasu musorok voltak, ( esztrad musorok, konnyu kabarek, rovid szinjatekok, felejthetetlen Ratonyi Robert varietek) aztan a Bujtor korszak hozta el a verekedos film copyrightot, ott mar elindultunk a lejton, a korszak kemenyen dolgozo hakni mestereitol az sem volt zavaro hogy egy uveg Lanchid konyak utan fellepo Komar Laci varazslatos tanclepesei oriasi bukasban vegzodtek a sarbogardi muvelodesi hazban vagy hogy Koos-Aradszky mata reszegen probalta ugy nyitni a szajat ahogy kellett volna a playback re de volt ezekben azert teljesitmeny - innen jutottunk el a monikasok es baratok kozt teljesitmeny nelkulisegehez.

Az Orjarat az Egen ezekhez kepest hollywoodi mester darab.

gintonic.azigazi 2020.06.20. 19:10:59

@Le a spammerekkel: az egyetemre neha rendszertelenul bejartak Taszarrol a pilotak/tisztek, ok akkora kiralyok voltak hogy azt most itt max 5000 karakterben leirni nem lehet, en realisan neztem mar gyerekkoromban is a vilagot mas urhajos akart lenni meg vadaszpilota en autoszerelo ( az is meno volt akkor - ma mar kicsit mas a vilag ) az Orjarat az Egen gyakorlatilag mitosz erosito - progaganda musor volt, de termeszetessen ez nem von le semmit abbol amit akkor adott nekunk : kicsit belathattunk oda ahova jol tudtuk soha nem fogunk tartozni.

gintonic.azigazi 2020.06.20. 22:07:21

@Perler Zuárd:

- te, miert van a fejenel befottes uveg?
- mert biztos szereti!

:D

( Madaras Jozsef es Csakanyi Laszlo parbeszede a vegen )

A Gyula Vitez .... megismetelhetetlen :D a poenok kivalosaga es surusege fantasztikus!!! :)))

bioLarzen 2020.06.21. 12:47:35

@gintonic.azigazi: Nana, klasszikus csak szó szerint!

- Te, minek van a fejénél befőttesüveg?
- Hol?
- A fejénél.
- tudja a rosseb... biztosan szereti.

És, ugyanabban a jelentetben, Molnár Tibor szájából: "Azért cikis dolog lehet meteorrajba kerülni... nem lennék a helyükben" :D

A dobogó harmadik fokára pedig nálam a film legelején elhangzó klasszik kerül - amikor a piacon random civilekkel mondatják el a próbaszöveget, benne az "a keresztségben Gyulának adtak" sorral, ami annyit tesz: a Gyula nevet kaptam. Az egyik random civil: "A keresztségban a Gyulának adtak" - priceless :D

Amúgy a magyar filmgyártás egyik legnagyobb alkotása ez a film, aki még esetleg nem látta, az egyrészt kérdezze meg magától, hol ment félre az élete, másrészt sürgősen pótolja:
www.youtube.com/watch?v=6Eo-oHSCsWk
(A Magyar Nemzeti Filmintézet YouTub-cstornájáról van, tehát teljesen frankó, legálisan nézhető, no és jó minőségű, és vélhetően nem szedetik le...Az NFI csatornáján amúgy még jó sok film van fent jó minőségben és legálisan, mindenkinek ajánlom, aki szereti az 50-80-as évek agyar filmtermését.)

gintonic.azigazi 2020.06.22. 05:49:46

@bioLarzen: erre a muvelt orosz is azt mondana hogy "priceless" :D

koszonom a linket vegignezettem csaladom azon tagjaival is akik a "Hidember"-nel ( Beremenyi Geza, 2002 ) kezdtek nezni a magyar filmeket, eleinte szajhuzas a minoseg ( jah, hat nem HD, es?? ) meg eleve hogy otveneves a film de a vege teljes siker lett :D

bioLarzen 2020.06.22. 19:15:37

@gintonic.azigazi: Kiru ;)
(meggyőződésem, hogy megfelelően megválogatott filmekkel (szerintem pl. a Felmegyek a miniszterhez, a Gyula vitéz és a Tizedes és a többiek kiváló választás) a legmodernebb generációkkal is megszerettethetők a régebbi filmek)

Segna 2020.06.23. 13:19:14

Aki szereti a műfajt, az oroszoknál megvan a "testvér-sorozata" 2014-ből kb. Az ég ölelésében címmel, és a zseniális Danyil Sztrahovval és a kedvenc Nagyvasammal... ;-)
www.youtube.com/watch?v=lyseyfiuD2Y kedvcsinálónak...

Csapraki 2020.06.27. 10:27:02

@JTom: lehet felkapni a vizet, de a cikkeken kívüli mondatok sem az elvárható objektivitás jegyében íródtak. Elég csak a "frappáns" címet nézni. Nekem a bloggal semmi bajom, de ez a cikk tényleg rossz és indokolatlanul negatív. Ha nem hiszed el, csak nézd meg a kommenteket, mindenki kb. ugyanazt írja: 'lehet velem van a baj, de szerintem nem olyan rossz...' Bevallom a sorozatot most láttam először, (amiért óriási köszönet a blognak és ez lehetne az egyik kedvenc cikkem) de nekem kifejezetten tetszett. Persze nem egy profi mű, de érdekes és szórakoztató magyar filmekhez nem megszokott módon egy-két meglepően mély üzenettel. Mégegyszer kiemelem, hogy a cikk stílusa és mondandója az, ami nekem elfogadhatatlan (ezen a blogon ilyet nem is láttam még), tehát a bloggal semmi gond.
ui.: leaspammerekkel felhasználó valóban tróger stílusú, arra ne is figyelj, de részben igaza van, sajnos

szánmonoxid 2020.06.30. 15:13:39

Én imádtam. Mondjuk egy vadászrepülőtér berepülő légtere közelében nőttem fel, szóval ha kimentem a "határba", repülő vadászgépet láttam eleget épp a fejem fölött, műrepülni meg földközelben repülni is. Később egy másik repülőtéren voltam katona, és minden katonatársam csodálkozott, hogy az éjszakai repülések alatt (amikor épp nem voltunk szolgálatban), én simán tudtam aludni, pedig a körlettől kb. 1 km-re lévő kifutópályán egyes forszázzsal felszálló MiG-21-esek azért nem voltak nagyon lopakodó üzemmódban.
Majd egyszer meg kéne nézni újra a sorozatot. Fent van valahol a neten?

Ja, a MIG-21F-13-as változatokat Magyarországon sosem festették terepszínre, mint a képen láthatót, mind fémszínű volt. A későbbi változatok egy része a 70-es évek második felében már valóban kapott terepszínű festést.

@Lobo Marunga:
Valóban hülyeség, mert a mozi magyarul egy épület. A szó, amit keresel: film.

@nyerafidesz:
A reporvosi Kecskeméten volt, nem Szolnokon. Én is voltam. :-)

@Perler Zuárd:
Hát biztos van olyan közönségréteg, akiknek igen.
De azért gondold át kissé a filmtermést 1945-től 1990-ig, olyan filmekkel, mint A tizedes meg a többiek, Valahol Európában, Az ötödik pecsét és a sor hosszan folytatható.

@kirst:
30 éve a rendszerváltás volt. Ez a sorozat több mint 50 éves.

@gintonic.azigazi:
Mindig nem lehet jót írni, az nem kritikus, hanem seggnyaló.
Viszont az sem kritikus, aki mindig rosszat ír.

@Csapraki:
+1

bioLarzen 2020.06.30. 20:15:12

@ZON: Hsaha, ezt nem láttam, bocsi - ez a "LEKÖPTE!!!" örök benyögés nálunk, természetesen az adekvát Őze-féle hanglejtéssel/hangerővel :) 10/10

Gregor78 2020.07.31. 14:33:46

Pár éve újranéztem. Engem lekötött és lebilincselt az első pillanattól kezdve az utolsóig. A sztorija kifejezetten jó. A karakterek is hozzák a mércét. Arról nem is beszélve, h micsoda klassz légifelvételek is vannak a filmben. A kádár kort kötelezően lesajnáló vélemény meg manapság szinte kötelező. De az igazság az, h a szuper elmúlt 30 évben ehhez fogható magyar sorozat még mutatóban sincs. Egyébként nem hiszem, h abban a korban egy nyugati sorozat ennél jelentősen jobb lett volna.

Orszag 2020.08.02. 00:44:28

@bioLarzen: Ha nem lennék lusta, most belinkelnék egy imgur linket a "video unavailable" képernyőről.

Suzumebachi 2020.08.02. 09:10:10

@bioLarzen: "vélhetően nem szedetik le." Nem, a csatornát törölték. Megírnád, hogy mi volt az, hátha más forrásból meg lehet nézni!

bioLarzen 2020.08.02. 13:08:49

@Orszag: Ha nem lennél lusta, akkor megkeresnéd máshol... Ha már erről lekéstél.

bioLarzen 2020.08.02. 13:13:41

@T3.14: Jaja, sajna ezt benéztem. A jelek szerint csak a lockdown idejére tették elérhetővé. Az így járás tipikus esete... Ilyen-olyan megosztó- és torrenthelyeken még valszín fent van, de ilyeneket nem akarok itt linkelni...

bioLarzen 2020.08.02. 13:16:50

@T3.14: Ja, egyébként a Gyula Vitéz télen-nyáron című parádés vígjátékról van szó. Megjelent hivatalos DVD-n és Blu-Ray-en is, úgyhogy tuti ezer helyen megtalálod rippelve - vagy, ha az is játszik, DVD-n ;)

Légy a levesedben · http://www.elitharcos.hu/ 2020.08.27. 14:18:41

@Munro: pedig egy szar volt. Iszonyu baleseti statisztikaval.Ez volt az igazi "özvegycsinalo"
süti beállítások módosítása