A jó édes laktanyátok!

Princ, a katona (1966)

2020. február 14. arcanum

Ugyanaz az író, rendező, operatőr és zeneszerző jegyezte a második magyar tévésorozatot, mint az elsőt, A Tenkes kapitányát. Annyi köze volt emennek a jelen valóságához, mint amannak a múltéhoz. A gyerekeken kívül mindenki tudta, hogy a laktanyák világa egyáltalán nem olyan. De amilyen népszerűtlen volt a valóság, olyan népszerű a Princ.

f_ev19660714033.jpg

1966. július 14. Forgatják a "Princ, a katona" c. filmet. MTI Fotó: Keleti Éva

princ_1.jpg

Lobogó, 1966. augusztus 10.

Princben tetőzött az ifjúsági probléma. Rossz úton járt. Ivott, huligánkodott, paráználkodott és pénzhajhászott. Ő volt a könnyelmű élet hercege Angyalföldön. A kincstári televízió a Mafilm Katonai Filmstúdiójával együttműködve 13 félórás epizódban mutatta be, miként mossa ki a katonai szolgálat a kivételes pedagógiai képességekkel megáldott tisztikar áldásos pótapai tevékenységével a nyugatias züllöttségből ezt a jobbra hivatott, sármos, aranykezű autószerelőt, hogy kibontsa a benne rejtőző felelősségteljes, szocialista hazájához hű ifjút. Természetesen ez a sorozat is fekete-fehér volt még, és 4 millió akkori forintba került. (Az ugyanabban az évben forgatott, időben fele akkora színes mozifilm-párra, az Egy magyar nábob - Kárpáti Zoltán-ra több mint háromszor annyit, 13 és fél millió forintot költöttek. Hétfői Hírek, 1967. július 17.)

Princ (polgári nevén Rémai László) megpróbálja alkalmatlannak tettetni magát, elkésik a bevonulásról, ellopja a laktanyaparancsnok féltett rózsáit, tűzriadót okoz, kiszökteti társait italozni a laktanyából, népi táncosnak hazudja magát, hogy azzal az ürüggyel szabaduljon ki a laktanyából, női ruhában flangál, kecskét, libát fest festékszóróval, az ezredes sofőrjeként elkóricál, egy ledér nőszemély miatt elkésik, balesetet okoz stb., stb. Na de közben szakmája mestereként csodát tesz reménytelen gépjárművekkel, írástudóvá pártol analfabétaként a nyomor mélyéről bevonult cigányfiút, megment egy gázmérgezésnek kitett lánycsapatot, végezetül pedig közreműködik köztörvényes bűneik elől disszidálni készülő vagánykori társai lebuktatásában. A főbűnös elsüllyed a Fertő mocsarában, és vele együtt süllyed el Princ léha múltja is, hogy az ő sármja immáron végérvényesen a Népköztársaság iránti rokonszenvet gyarapítsa.

princ_2.jpg

Az elkéső újonc (Ernyei Béla) először találkozik a századossal (Zenthe Ferenc), kinek pedagógiai zsenije több epizódban megnyilvánul. (Lobogó, 1966. augusztus 10.)

1966. július 11. Ezen a napon kezdődött el Londonban az utolsó labdarúgó világbajnokság, amelyen a magyar válogatott figyelemre méltó eredményt ért el, és ezen a napon adta hírül az Esti Hírlap: "Ma az Árpád-hídnál új, mai témájú játékfilm forgatása kezdődik. A televízió és a MAFILM Honvédelmi Filmstúdió közös vállalkozásba kezdett. Tizenháromszor félórás adásból álló filmsorozat keretében mutatják be egy 18 éves fiú első katonaesztendejét. Kalandokban, különféle bonyodalmakban gazdag ez az egy év, már csak azért is, mert hőse nem mindennapi 'egyéniség': mielőtt bevonult katonának, a Lehel téri piac közismert figurája, 'princ' volt. A produkció érdekessége, hogy a több mint 120 színész és statiszta között újra találkozunk a Tenkes kapitánya szereplőivel. Újra látjuk Zenthe kapitányt, ezúttal modern környezetben és századosi rangban. A képzeletbeli helyőrség színhelye Eger. A film egy részét itt forgatják. Tekintettel Princ, a kiskatona korábbi működési területére, forgatnak a Lehel piac környékén is. A film alkotói is többségükben ugyanazok, akik a Tenkes kapitányát készítették: a forgatókönyvet Örsi Ferenc írta, a rendező Fejér Tamás, az operatőr Mezei István. A sorozatot előreláthatóan ősszel mutatja be a televízió."

A Lobogó augusztus 10-én még azt írta, októbertől jelentkezik a sorozat, de végül 1966. december 3-a és 1967. február 18-a között vetítették először hét végén, fő műsoridőben. (Ez tizenkét hétvége, az első két részt egyben adták.)

princ_3.jpg

Lobogó, 1966. augusztus 10.

"...öregem, én tősgyökeres angyalföldi srác vagyok. A Lehel téri galeri 'prince'. Príma életem van: dohány amennyi csak kell. Életelvem: kevés meló, sok pénz. Ahogy vannak aranylábú gyerekek, éppen úgy vannak aranykezűek is. Látod ezt a kezet: aranyat ér, Bűvölöm vele a Merciket, Wartburgokat Skodákat — és dől a dohány. Van nő is elég, egy-két este jól érzi magát velük az ember és passz. Hogy szerelem? Az meg micsoda? Szóval nincs itt semmi hézag öregem, ilyen az élet itt a Lehel téren..." Így mutatja be magát a főhős egy előzetes újságcikkben, mely jelzi, hogy ez az élet a bevonulás után minőségi változáson megy majd keresztül. (Lobogó, 1966. augusztus 10.)

A sorozatot beharangozó újságcikkek szerint Örsi Ferenc a katonai szakértővel, Sziklai László alezredessel hosszú heteket töltött el különböző laktanyákban, és ott gyűjtötték össze a képernyőre vitt sztorikat. A katonai tanácsadó ezt állítja: "Volt nekem évekkel ezelőtt egy gépkocsivezetőm. Vagány, angyalföldi gyerek, Rémay Lászlónak hívták. Sokat meséltem róla (csínytevéseiről, megkomolyodásáról) az írónak, a rendezőnek. S végül az ő alakjára épült a film." (Lobogó, 1966. augusztus 10.) Ezek szerint egy létező személy nevét adták volna a főhősnek, aki ma a hetvenes éveiben járó nyugdíjas lehet, de valószínűbb, hogy az újságíró értette félre az alezredest.

princ_4.jpg

Princet az ezredes pedagógiai célzattal magával viszi a katonai bíróságra egy könnyelmű harckocsi-vezető tárgyalására, aki ittasan vitte átkelési gyakorlatra a tankját, s a folyó mélyén rosszul lett, amiből nagy bajok származtak. (Film, Színház, Muzsika, 1966. augusztus 12.)

Formai, alaki szempontból a tévéfilmben minden olyan szabályos és előírásszerű volt, mint a katonai oktatófilmekben és kizárólag azokban. Az újoncok már az első napon úgy hajtják a stokit (az erre a célra szolgáló sámlira a ruhájukat) és úgy vetik be az ágyukat, ahogy azt a blogíró kevésbé szerencsétlen katonatársai hetek alatt tanulták meg, a blogíró hónapok alatt (se). Az eskütételre olyan profin vonulnak fel és az esküjüket olyan eltökélt komolysággal zengik el a kiskatonák, ahogy az eleven újoncokkal elő nem fordult. A szakaszvezető a "bal-" után nyel egyet és "-fékkel" folytatja, Princ azzal fenyeget, hogy "szétrúgom a miegymását". Hiába, amíg bizonyos szavak nem tűrik a celluloidot, addig egy laktanyás filmnek a realizmusra esélye sincs. Amikor a százados szembesíti Princet azzal a ténnyel, hogy a bevonuláskor közel két órát késett, és Princ erre azzal válaszol, hogy annyival is kevesebb van hátra a katonaidőből, a százados szájából így dől az életszag: „Nem gondolja, hogy rosszul van beállítva a sebességváltója. Azt ajánlom, kapcsoljon sürgősen honvédségi üzemmódra, mert különben karambol lesz pillanatokon belül.”

princ_5.jpg

Felföldi Anikó játszotta Bikinit, a kísértő ledért. (Igaz Szó, 1966. december 1.) A művésznő az idei év elején, január 7-én hunyt el életének nyolcvankettedik évében "tragikus hirtelenséggel". (https://hu.wikipedia.org/wiki/Felf%C3%B6ldi_Anik%C3%B3)

Ahhoz képest, hogy politikailag mennyire támogatott volt a sorozat, a sajtó már az egyes epizódokat is eléggé fanyalogva fogadta. "Erre a folytatásra alig futotta az ötletekből: a humor egyetlen forrása az a két alma, amelyeket a női ruhába öltözött Princ a blúzába dugdos. A negyedik rész igazi drámai feszültsége után kiábrándító ez az ötletszegénység; reméljük, a folytatás nem erre a fél órára fog hasonlítani." Ezt írta az Esti Hírlap (1966. december 27.) a népi táncos epizód után. Bertalan Lajos a Vas Népében (1966. december 29.) éppen ezt a részt találta az előzőeknél jobbnak, ami csak azt jelentette, hogy "Princ honvéd legutóbbi kalandja kevésbé volt unalmas, mint az előzők". Ami aztán jött, az volt a gáz: "Princ, a katona ezen a héten hőstettet hajtott végre. Becsületesen helytállt egy valóban nehéz szituációban. Az alkotók kevésbé. Olyan művi módszerekkel húzták, halasztották az időt, próbálták fokozni az izgalmakat, hogy minduntalan a profi futballcsapatok időhúzó taktikája jutott eszünkbe. Végül, akárcsak a hármas bírói sípszó, a teherautó, a terepjáró és a helikopter is megérkezett; de tulajdonképpen későn és hiába, hisz a veszélybe jutott lányok közül senki sem szenvedett gáz- mérgezést." (Esti Hírlap, 1966. január 9.) A fent idézett Bertalan tovább köszörülte a tollát a sorozat alkotóin: "A Princ valamelyik folytatását is átvészeltük. Szerencsére. az adásnak időben hátat fordítottunk, hisz a mondvacsinált konfliktusból már az elején láttuk, hogy itt csak a magasságbéli segíthet rajtunk, illetve a vészes ötletszegénységben szenvedő szerzőgárdán. A végén — sejtelmünkhöz híven —, meg is jelent a magasságbéli, azaz a helikopter. Közben a kiránduló lányok sokat köhögtek és tüsszögtek, néhányan közülük azt mondták, hogy 'itt még büdösebb van'. Igazuk volt. Valami bűzlik ebben a folytatásos játékban." (Vas Népe, 1967. január 10.) A Népszavában (1967. január 11.) azt olvassuk, hogy főleg az idősebbekben és a falusiakban ellenérzést kéltett "a Princ-sorozat némely jelenetének szexuális szabadossága". Miután csak az aktusok előzményeit és következményeit látjuk, az idősebbek és a falusiak vérnyomása legfeljebb Felföldi Anikó csupasz vállától szaladhatott föl.

princ_6.jpg

Princ búcsúestje. A jobbján Bikini (Felföldi Anikó), a balján Odol (Moór Marianna), felette szemüvegben Vaskuti (Horváth Gyula), aki majd elmerül a Fertő mocsarában. (Lobogó, 1967. március 1.)

Még a Népszabadságban (1967. február 11.) is lehetett (legalábbis az erős belügyi pozíciókkal rendelkező Pintér Istvánnak) viccelődni a Princcel: "Díszszemle, vigyázz! A tábornok fejnek tisztelegj! No, ne marhuljatok, srácok, csak átverlek benneteket. Mivelhogy én mindenkit átverek századostól lefelé. Az ezredes az más. Egészen rendes krapek, egészen jól elkocsikázok mellette, még ha oda is sompolygok a Bikinihez, az is csak azért van, mert a szolgálati szabályzat nem intézkedik határozottan ilyen esetekben. Úgy fejlődöm, srácok, mint a Magyar Televízió. Meglátjátok, a tizenharmadik folytatásra frankón tábornok leszek, meg feleségül veszem a Pancsát, aki nagyon rendes lány, s nem akarja, hogy lopott harckocsin vigyem el rázni. Szóval, fejek, már művelődtem is, az ezred-könyvtárban olvastam llf—Petrovot. Azzal a nyamvadt civil Osztap Benderrel mondom: 'A díszszemlét én vezénylem!' Most meg induljatok oszlásnak, mit bámultok? Egyáltalán nem is értem, mi van rajtam néznivaló?"

A nézők túlnyomó része persze talált rajta néznivalót. A Magyar Rádió és Televízió közvéleménykutató csoportjának felmérése szerint (Esti Hírlap, 1967. február 8.) 1966 végén majdnem a Princ első epizódjai voltak a legnépszerűbbek. Csak az Illés Béla regényéből készült két részes (korábban készült, ekkor csak megismételt) Honfoglalást szerették jobban a nézők. (Ez a Honfoglalás nem Árpád atyánkról szólt, hanem meglehetősen moszkovita szellemben arról, hogy a régi középosztály 1944-ben hogy szúrta el az utolsó lehetőségeit.)

princ_7.jpg

Lobogó, 1966. augusztus 10.

A sorozatról az első részletesebb elemzést Vilcsek Anna adta a Magyar Nemzetben (1967. február 12.), aki a maga idejében a Tenkest is levágta: "akik a Princ-filmet naivnak tartják, valószínűleg elnézték volna, ha nem mutatja be olyan pontosan a valóság felszínét. Például, ha Bernát tizedes (vele vetették el a két barátnője közül a pesti sznob csaj ellenpólusát képező szerény és állapotos helybéli kedvesét - Hacsa) nem kér engedélyt parancsnokától ahhoz, hogy megcsókolhassa szüleit vagy, ha a gázveszély sorsdöntő perceiben a telefon- és rádióbeszélgetések kétharmad részét nem a formaságok töltik ki. Talán azt is elnézték volna, ha egy-egy gyakorlatban kevesebb a gyakorlat és több a drámai cselekmény, s ha egyáltalán izgalmasabb dolgok történnek, vagy ha bonyolultabban mutatkoznak' meg ugyanazok a jelenségek. /.../ ... a film, amely azzal a tiszta szándékkal készült, hogy híven a valósághoz érzékeltesse, mit jelent ma a katonai szolgálat egy fiatalember számára, milyen gondoskodást, emberi, erkölcsi érlelődést, a felszínes részlethűség hajszolása következtében gyakran bürokratikus formaságokat hangsúlyoz, lényegtelent emel fontossá. Az esztétika mérlegén könnyű a Princ, még műfajához képest is..."

A Népszabadságban(1967. február 22.) Hegedűs Tibor értékelte a művet: "Nem is vitáznék ezzel a kissé erőltetetten kiszámított műfajváltogatással (bár még a szórakoztatás ürügyén sem épkézláb dolog, ha a gombhoz kerítik a kabátot), ha összhangban lenne, de legalábbis megférne a szerző, Örsi Ferenc egyéb igényeivel. Nevezetesen azzal a komoly szándékkal, hogy hitelesen bemutassa a mai sorkatonák mindennapi életét, feladatait, hogy aktuális gondokról, társadalmi problémákról ejtsen szót, hogy morális kérdéseket feszegessen, hogy a főhős jellemváltozásán át a katonai kiképzés jótékonyan átnevelő, emberformáló hatását bizonyítsa, és mellesleg még a kiképzés gyakorlati részéről is tájékoztasson. Ennyi mindent nem lehet összeegyeztetni. A sokat markolás eredménye, hogy egyik szándék sem teljesül, keresztezik egymást, egyik hangvétel üti a másikat./.../ ...így azután érthető, hogy Princ vegyes fogadtatásra talált. Inkább a gyerekek lelkesedtek érte (a mesét élvezték) mintsem a tizennégy éven felüliek, akik részére tulajdonképpen készült./.../ Az a furcsa dolog történt, hogy Rémai-Princ a gátló körülmények ellenére a szívükhöz nőtt. Ernyei Béla a csinált és naiv fordulatok közepette is valahogyan meg tudta őrizni figurájának emberi voltát, belső hitelét. /.../ A sorozaton végigvonul ugyanis valami furcsa szemlélet, amit így summázhatnék: 'öntsd ki szívedet katonai feljebbvalód előtt, és akkor minden jóra fordul.' Nos, az őszinte bizalom dicsérendő erény, de néphadseregünk tisztjei nem csodatevő mágusok, és aligha tartanak rá igényt, hogy bárki is ilyennek mutassa őket. Emberek ők, egyéniségek (bár ezt domborította volna ki a sorozat), akik segíteni akarnak — és olykor tudnak is —, de nem társadalmi méretekben, nem ujjcsettintéssel és nem az illető helyett, aki hozzájuk fordul. A film, sajnos, az ellenkezőjét igyekezett bizonyítani..."

princ_8.jpg

Hatvanban forgatják a sorozat egyik jelenetét. Jobboldalt háttal Ernyei Béla, mellette fehér ruhában Pörtyéni Ildikó. (Lobogó, 1966. augusztus 10.)

Hasonlóképp vélekedik Csík István a Néphadsereg lapjában, a Lobogóban (1967. március 1.): "Az alkotók néha már a komikumig hűségesen ragaszkodtak a szolgálati szabályzat írott betűihez; a hangsúlyokig pontos jelentéseken és azon, hogy Bemáth tizedes engedélyt kér szüleinek megcsókolásához, néha már-már mosolyognunk kellett. Annál inkább bosszankodtunk, hogy komoly dolgokban ennyire messzire vitt a cselekmény a hadsereg igazi szellemétől. A különböző konfliktusoknak a feljebbvalók által való tökéletes megoldása azt a látszatot kelti, mintha a tisztikar legfőbb kötelessége az lenne, hogy a legénység szerelmi és lakásproblémáit hadosztály-szinten tisztázza. Néha úgy tűnt, mintha a honvédség valamiféle pszicho-terápiai és gyógypedagógiai intézet lenne./.../ ...legérdekesebbnek az írástudatlan cigányfiú, Kalányos Vendel története bizonyult. Ebben a részben valóságos emberi dráma bomlott ki előttünk, olyan hiteles indulatokkal, hogy megérdemelné az önálló feldolgozást is... a lélektani hitelt pedig elsősorban csak Madaras József kitűnő színészi teljesítménye adta meg, úgy érezzük, ez az epizód kiemelkedik a meglehetősen semleges tanmesék sorából./.../ Minek köszönhető mégis, hogy hibái, tévedései, naivitása és didaktikus túlzásai ellenére Princ, a katona népszerűvé válhatott? Aligha tévedünk, ha a főszereplő alakjában keressük erre a magyarázatot. Rémai honvédból, a szerep ellentmondásaival együtt is sikerült rokonszenves, és érdekes figurát teremteni; ez nem utolsó sorban a színész, Ernyey Béla érdeme.

princ_9.jpg

Princ libát fest. (Igaz Szó, 1966. szeptember 1.)

Varga Imre (Alföld, 1968/1.) jósolt: "A tv 'Princ, a katona' című folytatásos filmje nyilván nem kísérlet, hanem szokvány, sokmilliós kockázatvállalással. Huszárik Zoltán 'Elégiája' a lovakról ellenben kísérlet. Melyik viszi előbbre a művészetet? Princről három év múltán a benne szereplők sem fognak beszélni."

A szerző abban természetesen nem tévedett, hogy a Princ - Huszárik remekművével ellentétben - nem vitte előbbre a művészetet. De ettől még beszélnek róla fél évszázad múltán is (sajnos többet, mint az Elégiáról). Az állami televízió a többi propagandisztikus pártállami televíziós termékkel együtt ezt is rendszeresen ismétli. Legutóbb 2018-ban láthatta a legújabb nemzedék a sorozatot, amely eddig másfél évtizeddel élte túl a sorkatonai szolgálat megszüntetését. Máig is Princ jut az eszébe a magyar nézőnek Ernyei Béláról, akit Vaskutival ellentétben nem elnyelt, hanem feldobott a nyugati "fertő". A Princ után néhány évvel Bécsbe szerződött, és német nyelvterületen ívelt legmagasabbra a karrierje. Németországban igazi erotikus filmekben is játszott Tordai Teri partnereként, s régóta osztrák állampolgárként vendégeskedik a magyar szórakoztatóiparban.

Akiről tényleg senki nem beszél, mert nincs is mit, az a Pancsát alakító Pöstyéni Ildikó, aki az angyalföldi hetérák ellenpontjaként vonta Princet a tisztességes, vidéki lányok és az igaz szocialista szerelem oldalára. Ő amatőr színésznő, civilben textiltervező volt, s nem is csinált színészi karriert.

Örsi Ferenc még lehúzott néhány bőrt a Princről. Megírta Princ, a civil címmel a folytatását, amelyet a jobbra nem érdemes darabok temetője, a Déryné Színház mutatott be, és még regény is lett a jó útra tért angyalföldi vagány történetéből.

princ_10.jpg

Pancsa néptáncolni tanítja Princet. (Képes Újság, 1966. november 19.)

A Princ, a katona teljes sorozata megtekinthető az MTVA Archívumában. Az első, dupla rész linkje: 

https://archivum.mtva.hu/m3/M3-WnlCYVdZMVJrdGc0c0VXMkF2cnVteGlTNzh4UFgzQ1lDOEd5OTFnZ21kUT0

A további epizódokat a 'Visszajátszható sorozatok' szalagmenüben találjátok. Jó szórakozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1915467492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2020.02.14. 03:58:50

No hát igen, megkapó, hogy az aztán a nyugatra "dobizott" színész volt Princ, a derék katona. :)

Terézágyú 2020.02.14. 09:11:23

Realizmust kár várni ettől a sorozattól (meg úgy általában az efféle sorozatoktól - beleértve a külföldi hasonló példákat is: a magyar tévében is láthattunk hasonló típusú olasz sorozatot pl.)
Ez egy szórakoztató(nak szánt), vicces sorozat. A kérdés legfeljebb az lehet, hogy valóban szórakoztató-e, illetve, hogy a szórakozást lerontja-e nagyon az a tény, hogy ez a sorozat (is) ideológiai hátterű...

Terézágyú 2020.02.14. 09:15:53

"Princet az ezredes pedagógiai célzattal magával viszi a katonai bíróságra egy könnyelmű harckocsi-vezető tárgyalására, aki ittasan vitte átkelési gyakorlatra a tankját, s a folyó mélyén rosszul lett, amiből nagy bajok származtak"

Na, hát itt a realizmus:) Bűn és bűnhődés :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2020.02.14. 10:37:21

Szerintem ez egy korabeli Angyalbőrben volt, csak nagyon szocialista elvekkel :) De a realitás kb ugyanannyi volt.

Terézágyú 2020.02.14. 10:54:18

@Head Honcho:
Ja, asszem ez volt a címe :))

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.02.14. 12:03:31

@Head Honcho: érdekes módon Ernyei teljesen legálisan távozott külföldre és gyakran hazajárt aprópénzért szerepelni (Szeleburdi család, Tündér Lala stb.). nekem valahogy sokkal szimpatikusabb hozzáállás mint pl. a Mándoki-féle vonal

Suzumebachi 2020.02.14. 17:48:54

"Princnek meg kell tanulni a géppisztoly tisztítását is...." - rendben is van, de előbb remélem azt tanulta meg, hogy amit tisztít a gépkarabély. Megnézném, mert alig emlékszek rá, de nem nézem meg, azért, mert ugyanúgy járnék vele, mint a Négy páncélos és a kutya és hasonló sorozatokkal. Csalódnék, hogy lassú, unalmas. Maradjon csak meg emléknek, mint Bors Máté - "megcsípjük Oszi...."

gigabursch 2020.02.14. 18:04:35

@Head Honcho:
Az nagyon jó volt...
Legalábbis akkor...

¿Qué tapas hay? 2020.02.14. 20:18:33

@T3.14: Princ a derék katona, és mindenki aki a XX. században a Magyar Néphadseregben ilyen fegyvert kapott szolgálati fegyverként, az pontosan tudta, hogy ez egy géppisztoly. Mert így hívták.

www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/amd-65-manual.pdf

Suzumebachi 2020.02.14. 20:31:41

@¿Qué tapas hay?: nos, 92-93 is a XX.században volt és, bár akkor már Magyar Honvédség volt az elnevezés, de bizony gépkarabély volt a tisztességes neve, mivelhogy 7,62x39 mm-es karabélylőszerrel és nem 9x21 mm-es pisztolylőszerrel működött.
felderitokblogja.blog.hu/2017/08/31/a_felderitok_igaslova_az_amd-65_gepkarabely

Head Honcho 2020.02.15. 03:15:20

@gigabursch: Nem minősítettem, de magam is egy habkönnyű, szórakoztató adásfolyamra emlékszem belőle.

gigabursch 2020.02.15. 08:39:34

@Head Honcho:
Sok és csinos csajszi volt benne...:
:.-)

Meg véresen komoly olasz hadsereg
:-)

sóskatáska 2020.02.15. 08:56:51

@T3.14: Pajtás! Nekem a katonakönyvemben is és az alegység fegyverkönyvében is AMD-65 gpi. van/volt irva. Akkor ez volt a megnevezése! Persze nost gépkarabélynak hivjuk mert az, de akkor géppisztoly volt.

¿Qué tapas hay? 2020.02.15. 10:56:34

@T3.14: Nem véletlen fogalmaztam úgy, ahogy az le van írva. Nem a fegyver rendszertani megnevezését, vagy a lőszer fajtáját vitattam, pusztán azt állítottam, hogy ezt a fegyvert igen hosszú ideig géppisztolynak hívták hivatalosan. Amire szerintem elég jó igazoló bizonyíték a fegyver HM által kiadott hivatalos kezelési és karbantartási utasítása (amire egyébként az általad hivatkozott blogbejegyzés is utal); ebben (a címet is beleértve) a "géppisztoly" kifejezés harminc helyen szerepel a ("karabély" vagy "gépkarabély" pedig egyszer sem) a harmincoldalas kiadványban.

Suzumebachi 2020.02.15. 11:44:56

@¿Qué tapas hay?: @sóstáska: Ebben igazatok van, akkor a fellelt dokumentumok szerint valóba úgy hívták, ezt nem vettem figyelembe, amikor az eredeti képalát kritizáltam.
Utána jártam, katonai csoportban és kiderítettük, hogy 91-ben még géppisztoly volt. Hibáztam, mea culpa. :)

sóskatáska 2020.02.15. 12:03:46

@T3.14: Semmi gond. Kellemes hétvégét:))

tudi 2020.02.15. 15:49:54

Amikor 2018 adták az m3-n akkor megnéztem, amikor először leadták akkor én még kanyarban sem voltam. Nekem érdekes kordokumentum volt.
@Head Honcho: Na erre gyorsan rá is kerestem és nekem is beugrott, hogy aztán a jó csajok miatt néztem, vagy csak mert más akkor nem volt amit nézni lehetett az már jó kérdés.

bioLarzen 2020.02.16. 14:11:49

Ahh, a Princ... mint azt korábban már írtam, szeretem a szocialista időszak magyar sorozattermését - de a Princet valahogy sosem tudtam igazán megszerettni... Leginkább azért, mert Ernyeyt végig nagyon hiteltelennek érzem - mintha egy operettben alakítana katonát... Néha egész jól eltalálja a pesti vagyányt, láthatólag megtesz mindent, ami tőle tellik - de szerintem rossz választás volt erre a karakterre. amúgy maga sorozat teljesen fogyasztható volt, bár semmiképp sem a legjobbak közül való. A végén a disszidálásos fonal legalább valamennyire izgalmasra sikeredett...
Odol és Bikini közé pedig bármikor bekéredzkedtem volna ;)

bioLarzen 2020.02.16. 14:14:53

@sóskatáska: Nálunk, Tatán se hívta anno senki gépkarabélynak, még az a tiszthelyttes se, akinek az volt a feladata, hogy megmutassa a kopaszoknak, hogy kell szakszerűen szétszedni és összerakni :)

bioLarzen 2020.02.16. 14:22:12

Kíváncsi vagyok egyébként, hogy a sorozat ötletének van-e bármi köze az egy évvel korábban, 1965-ben készült Patyolat-akció c. filmhez - az ugyan "csak" egy film, nem sorozat, de meglepő a hasonlóság: egy pesti űbermájer gitárhérosz (a fiatal Bodrogi Gyula alakításában) a bevonulás után is folytatja a nagyon-menőséget, együttest gründol, hogy indulhasson a Ki Mit Tudon... aztán, persze, a végén, itt is befigyel a cuccilista karakterfejlődés :)
Összességében jó kis vígjáték(-szerűség), midnenképp megéri megnézni szerintem.

KariKa 2020.02.17. 15:26:27

@JTom: Azért nem annyira szép ez a kép. Olvastam vele egy interjút, ahol elmondja, hogy annak idején be akarták szervezni, ez elől menekült. Azt mondta, kettéhasadt az élete, qrvára nem akart ő elmenni innen. Szomorúsággal beszélt, és azt is elmondta, hogy nem bocsát meg azoknak, akik jelentettek, mert volt másik út.

Rollende Landstrasse 2020.02.17. 17:03:41

@bioLarzen: annyi köze volt, hogy viszonylag gyorsan, egymás után több filmet rendelt a filmgyártól a Honvedelmi Minisztérium. Először készült a Princ, azrán a Patyolat-akció, és forgattak egy sorozatot a vadászrepülőkkel is Őrjárat az égen címmel. A hetvenes években is készítettek egy sorozatot, melyben egymás után bemutatták a fegyvernemeket. Ha jól emlékszem Hárman a seregben volt a címe.

¿Qué tapas hay? 2020.02.17. 23:19:08

@Rollende Landstrasse: A Patyolat-akció holtbiztos korábbi, mint a Princ, elég csak az egyenruhákat megnézni.

Az "Őrjárat az égen" viszont megérdemelne egy hasonló posztot. Na AZ propagandafilm-sorozat volt a javából.

bioLarzen 2020.02.19. 12:51:59

@Rollende Landstrasse: Na, az Őrjrat az égent imádom. Tényleg, nem irónia. Természetesen 100% propaganda az is - de valahogy mégis... Huszti mint antifőhős szuper.

A Princ és a Patyolat-akció közötti összefüggésnél egyébként inkább a vándortémára gondoltam. Az nyilvánvaló volt, hogy nem véletlenül ksézült nagyon rövid időn belül film, minisorozat és hosszúsorozat is ilyen honvédségi témában - de a Princ és a Patyolat alapotívuma annyira gyanúsan hasonló... Azon gondolkodtam, nem lehet-e, hogy ugyanazt a lecsupaszított történetgerincet beadták film- és sorozatötletként is, hátha valamelyiket elfogadják - és mindkettőt sikerült... Tudom, hogy csináltak ilyen duplacsöves támadást akkoriban, lehet, hogy itt is erről volt szó...

bioLarzen 2020.02.19. 12:53:16

@¿Qué tapas hay?: Nem tudom, melyik készült előbb, mindenesetre a Patyolat akciót több mint egy évvel előbb mutatták be - erősen gyanús, hogy előbb is készült, csak nem parkolztatták egy évig a már elkészült Princet...

bioLarzen 2020.02.19. 12:57:59

@¿Qué tapas hay?: Az Őjáratot illetően... franc tudja miért, de egyszerűen imádom a 60-70-es években készült magyar kémelhárító-propagandafilmeket. Nyilván nem a propaganda-része miatt :) Az Őrjárat az égen, a Fény a redőny mögött (spoiler: Latinovits mint villain!), a Különös vadászat... részben a Sellő a pecsétgyűrűn... mg a többi, ami mosst így hirtelen nem jut eszembe. Nem tudom miért, de nagyon bejön nekem mind. Ma már nyilván röhög az ember azon, milyen pancser mindegyikben a nyugati kémgépezet, és ehhez képest milyen űberkirály a magyar titkosszolgálat... De valahogy mégis.

bioLarzen 2020.02.19. 13:02:11

Kicsit off, de az Őrjárat az égen-ről jut eszembe: tud valaki olyan filmet/sorozatot mondani, amiben Balázsovits Lajos nem ezt a mindig kimért, végtelenül nyugodt entellektüellt alakítja? Emlékszik valaki olyan esetre, amikor Balázsovits egy szerepében mérges/dühös? Amikor kiabál? Amikor kikel magából? Vagy, amikor kiugrik a bőréből olyan boldog/lelkes? amikor bármilyen módon elveszti a nyugalmát?
Tisztára mintha ezt az egyetlen karaktert tudná csak hozni... pedig nyilván nem.

pmobilTB 2020.02.23. 09:11:44

@JTom: Ernyei azért ment Nyugatra, mert nem akart a barátja, Hollós István ellen vallani (akivel egy autós sportegyesületbe tartoztak), amikor azt meggyanúsították autóalkatrész-feketekereskedelemmel (ma röhögnénk egy ilyenen). Ernyeit választás elé állították, vagy vallomást tesz, vagy bevonják a nyugati útlevelét. A leghelyesebb erkölcsi döntést hozta, szerintem.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.02.23. 10:11:59

@pmobilTB: igen ezt én is hallottam, de nekem annyi sántít a dologban hogy akkoriban ez nem így működött hogy ha nem vallasz (szerveződsz be stb.) akkor szaladhatsz nyugatra...
én annyit sejtek és hangsúlyozom ez nem tény, hogy Ernyey anyja és húga Bécsben élt (anyja svéd férjével) és ezért engedték ki családegyesítés címén.
ott aztán megkapta az állampolgárságot (hamarabb mint az átlag a német-osztrák színészi teljesítményéért) és 1976-ban lemondott a magyarról, ahogyan ő mondta "politikai okokból"

bioLarzen 2020.02.23. 13:39:19

@JTom: Érdekesek ezek a "külföldre költözött, aztán később mégis hazatért" színészek történetei. Ráday Imre, Páger (az ő története tényleg pikáns, ugyebár...), Szabó Sándor, Turay Ida, Ernyey... még a rövidebb időre kiköltözőké is, mint ol. Bubik

bioLarzen 2020.02.23. 13:43:28

(Gyabronka kimaradt :) )

¿Qué tapas hay? 2020.03.01. 13:21:26

@bioLarzen: Köszönöm a filmajánlót, megnéztem a Fény a redőny mögöttet. Elsőosztályú mulatság volt. A stratégiai kempingcikkgyár története, meg azok a technikai eszközök... A lézer, meg az amerikai gyártmányú videomegfigyelő kocsi. parádés.

bioLarzen 2020.03.01. 15:28:58

Érdekes - nekem a fiatal Pécsi művésznő maradt meg leginkább ;)
Viccet félretéve: alapszabály, hogy ezeket a filmeket tilos igazán komolyan venni (noha annak szánták anno) - mert akkor tényleg már-már bohózat-kategória :)

Ha még nem volt meg, akkor folytatáskét javaslom az Őrjárat az égen című 4 részes minisorozatot ;)

¿Qué tapas hay? 2020.03.01. 22:33:23

@bioLarzen: Köszönöm, az Őrjárat-sorozat már régen megvolt.

Amúgy a Fény a redőny mögött, meg pl. Az alvilág professzora esetében érzek egy kis propaganda-ízt is, mindkét filmben azt sugallják, hogy a magyar rendőrség/elhárítás félelmetesen modern technikai eszközökkel rendelkezik, ami nem feltétlen állta meg a helyét a valóságban.

bioLarzen 2020.03.02. 21:32:41

@¿Qué tapas hay?: "egy kis propaganda-ízt"??? Olyan full-on propaganda volt az egész, hogy ha Fotósképző barátunk látbá, nem kommentet - egész cikket írna róla :D :D :D
Nyilván ezért születtek ezek a filmek (vagy az alapjukul szolgáló regények) - de, hát, ez ilyen kor volt... Ettől még lehetett szeretni őket ;)

(Amúgy, ha a 60-as évek magyar politikai/kémkrimijeit vesézzük, felltétlenül megemlítendő a Fotó Háber is, ugyebár.)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.03.15. 00:01:13

@bioLarzen: Igen, nekem is volt egy ilyen érzésem, hogy úri fiú vagányt játszik. A kenguruban is hasonló volt a felállás, csak Gálffy jobb színész.

bioLarzen 2020.03.15. 13:54:21

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Gálfy érdekes eset - ha jól emléxem, még valamikor régebben egy interjúban elmondta, hogy valamiért már fiatal színészként rákerült ez az értelmiségi-imázs, pedig egy abszolút normál, átlagos, semmiképp sem "elit" vagy különösebben értelmiségi budapesti polgárcsaládból származik, és így is nőtt fel. Pont a Kengurut említette, hogy sokan vélték úgy, hogy nem neki való szerep, pedig a valóságban pont az állt hozzá a legközelebb...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.03.15. 23:22:37

@bioLarzen: Érdeke, én arra emlékszem, hogy egy interjúban arról mesélt, hogy mennyire más világ volt ez a számára, hisz ő pl. sokkal inkább a komoly zenét szerette, és azt hallgatott. A főhős zenei ízlése pedig ugye egész más. De persze lehet , hogy rosszul emlékszem.

bioLarzen 2020.03.16. 00:48:50

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Akkor teljesen világos, hogy valamelyikünk részegen látta az interjút :D :D :D

Légy a levesedben · http://www.elitharcos.hu/ 2020.08.27. 14:53:29

@Suzumebachi: loszart gepkarabely, ezt a korabeli manual is geppisztolykent definialja.Attol fuggetlenul hogy un, eszosztok most karabelyoznak.A karabely a pontossag kedveert egy rovid csovu puska. Pont ugyanolyan guano elnevezes mint a geppisztoly. Azert neveztek geppisztolynak mert sulyaben es mereteben alig tert el. Ugyhogy semmi gond a geppisztollyal.

Ehetetlen Odó 2020.08.28. 11:45:35

@Légy a levesedben: Géppisztoly ez, bizony. Nekem is volt AMD-65-ösöm. A katonakönyvembe bele is írták szépen, hogy géppisztoly.

bioLarzen 2020.08.28. 12:24:26

Anno, amikor katona voltam Tatán, nálunk szigorúan gépkarabélynek kellett írni a nyilvántatártásokban, fogjegyekben és egyéb dokumentumokban. Külön kikötötték az írnoki képzési anyagban.

Suzumebachi 2020.08.28. 12:53:58

@Légy a levesedben: @Ehetetlen Odó: Olyanok vagytok, mint az Internet Explorer, ha meg nem sértelek ezzel benneteket. :) Ha végigolvassátok a hsz-eket, láthatjátok, hogy ez ki lett tisztázva, mert időszakonként eltérő hivatalos elnevezése volt a fegyvernek. Igaz, a válaszokat még T3.14-ként kaptam, de azóta nick-et váltottam és a válaszoknál az nem módosul, de azért látható, hogy a téma ki van vesézve. (Amúgy az érveid alapján az én időmben azzal indokolták, hogy nem pisztoly, hanem karabély, mert nem pisztolylőszerrel működik. És bizony elég jelentős súlybeli és méretbeli különbség van a pisztoly és a karabély között. De nem szándékozom vitatkozni, akkor úgy nevezték, belénk meg emezt verték a szolgálat alatt.)

Suzumebachi 2020.08.28. 18:21:43

OK, "csak" Wikipédia, de azért elfogadható ebben az esetben:

"A nyugaton általánosan bevett definíciónak némileg ellentmond a Magyar Néphadsereg fennállása idején bevett gyakorlat. Ekkoriban ugyanis az AK–47 és a belőle kifejlesztett fegyverek géppisztolyoknak minősültek, ami a nem kellően átgondolt rendszerszintű definícióalkalmazás hozadéka. Hasonló, de fordított eset állt fenn a második világháborúban alkalmazott Király-géppisztolyok esetében is, melyeket a kor géppisztolyainál nagyobb méretei, erősebb tölténye miatti jobb hatásadata és feladatköre értelmében gyakran gépkarabélynak is neveztek, noha egyértelműen pisztolytöltényt tüzelt. "

hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9pkarab%C3%A9ly
hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9ppisztoly

Mindenki úgy nevezi, ahogy tanították neki, vagy ahogy akarja, nekem mindegy.

bioLarzen 2020.08.29. 02:43:26

@¿Qué tapas hay?: Ebből egyértelműen látszik, hogy Szabadszállás =/= Tata ;)

bioLarzen 2020.08.29. 02:46:50

@Suzumebachi: Na ja - a Wikit ebben a dologban sajna tényleg nem feltétlen bölcs forrásnak tekinteni - az AMD-65-öt pölö gépkarabélynak nevezi a róla szóló szócikkben:

"Az AMD–65 (AMD – automata módosított deszantfegyver) a magyarországi Fegyver- és Gázkészülékgyár (FÉG) által gyártott Kalasnyikov-rendszerű gépkarabély." (hu.wikipedia.org/wiki/AMD%E2%80%9365)

Suzumebachi 2020.08.29. 07:35:01

@bioLarzen: és ezzel mi a baj? Ez a jelenlegi megnevezése.

Sajnos az eredeti cikket nem találtam meg, de ez egy haditechnikai csoport, csak ügyelnek a pontos megnevezésekre: www.facebook.com/Haditechnikalexikon/posts/1007811432644927/.

Itt is erről van szó: www.kalasnyikov.hu/old/hazai.htm.

De mint már többször említettem, a film elkészültekor géppisztoly volt, 1990 környékén valamikortól viszont gépkarabély a hivatalos megnevezés.

¿Qué tapas hay? 2020.08.29. 09:50:14

@bioLarzen: Végülis, ha hadosztályon belül sem volt egységes a terminológia, mit várunk az internet jámbor népétől - 35 évvel később.

omron 2020.08.29. 19:57:04

Elődúrtam a katonakönyvem, 1985 Vác, Sallai hotel: AMD 65 M gpi van beleírva. Utána Szegeden két puskám volt, símán csak AMD 65 M elnevezéssel.

Ehetetlen Odó 2020.08.30. 21:56:06

@Suzumebachi: Nekem géppisztolyom volt, másnak, más időben gépkarabélya...
süti beállítások módosítása