A II. világháború krónikája - 1939 szeptember - 2.

2014. október 01. JTom

az előző poszt folytatása... 

Hitler Lengyelországban és az 1939. október 5-i német győzelmi parádé:

 

Varsó a német hódítás után:

Szeptember 28-án, közvetlenül Varsó kapitulációja után a németek és szovjetek Moszkvában együttműködési és barátsági szerződést kötöttek, amelyben kijelölték a német-szovjet határt a megszállt lengyel területen. A Molotov–Ribbentrop-paktumhoz képest eltolták a határt Németország javára: a Birodalom megkapta a területet a Visztula és Bug folyók között, cserébe Litvánia a német érdekszférából a szovjetbe került. A Szovjetunió átengedte Wilnót Litvániának és cserébe Litvánia beleegyezett, hogy 20 ezer szovjet katona állomásozzon a területén. Annak ellenére, hogy Litvánia hivatalosan nem üzent hadat Lengyelországnak, elfoglalta a Wilnói Földet és megkezdte kitelepíteni az ottani lengyeleket. A litvánok öröme nem tartott sokáig 1940 júniusában a szovjetek mondvacsinált szerződésszegésre hivatkozva megszállták Litvániát és a Szovjetunióhoz csatolták.

Lithuanian military parade in the old capital of Vilnius, October 15, 1939..JPG

Litván katonai parádé Vilniusban a lengyelországi (wilnói) bevonulásuk idején

A papírforma szerint a lengyelekkel kötött megállapodásaik alapján szeptember 3-án Nagy-Britannia és Franciaország hadat üzentek Németországnak.

A lengyel hadjárat végén - október 6-án - Hitler nyilvánosan békét javasolt Franciaországnak és Nagy-Britanniának azzal a feltétellel, hogy elismerik a Lengyelország meghódítását és felosztását Németország és Szovjetunió között. Október 12.-én a britek ezt elutasították. Nagy-Britannia a háborút választotta Németország ellen és diplomáciai eszközökkel a Hitler ellenes koalíció kiépítésébe fogott. A lengyel-német háború ezzel világháborúvá alakult át.

Természetesen a megszállt területeken azonnal elkezdődött a német berendezkedés. Október 26-án a Wehrmacht átadta a parancsnokságot a német civil hatóságoknak, akik Lengyelországban is azonnal hozzáláttak a kényszermunkások megszervezéséhez és a zsidók elkülönítéséhez. 

A németek az elfoglalt területeket két részre osztották. A nyugati országrészt, mint történelmi német területet az anyaországhoz csatolták. A többi területen létrehozták a Lengyel Főkormányzóságot Krakkóval, mint fővárossal. A terület vezetője Hans Frank lett. A létrejött 94 ezer négyzetkilométeres területre a maga 12 milliós lakosságával, amolyan ingyen munkaerő lelőhelyre tekintettek. A távlati terveikben a lengyel lakosság kiirtása és az elfoglalt területek teljes germanizálása szerepelt. Az első zsidók számára elkülönített tábort (gettót) már 1939 október elején létrehozzák Piotrkówban, amit csaknem 500 többi követ.

Bundesarchiv_Bild_121-0270,_Polen,_Krakau,_Polizeiparade,_Hans_Frank_cr.jpgHans Frank, a Lengyel Főkormányzó egy 1940-es krakkói rendőrségi felvonuláson. A háború után Nürnbergben  a tárgyalása alatt beismerte a zsidók elleni atrocitások elkövetését. Halálra ítélték és kivégezték.

A szovjetek által megszállt területeken hamarosan kialakították a szovjet közigazgatást – körzeti tanácsokkal és kommunista pártbizottságokkal. Október 1-jén a Szovjetunió kormánya népgyűlések összehívásáról döntött. Az ukránt Lwówban, a fehéroroszt Białystokban. Ezeknek kellett megszavazniuk a "kérelmet", hogy a Szovjetunió részévé válhassanak a Vörös Hadsereg által elfoglalt területek. Október 7-én megkezdődött a választási kampány, amelyet terror és tömeges letartóztatások kísértek. Csak az előre kijelölt jelöltekre, a kommunista párt tagjaira volt szabad szavazni. Az ilyen módon képviselők kérelemmel fordultak a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsához, hogy az unió tagjaivá válhassanak e területek Ukrán és Fehérorosz Szovjet Szocialista Köztársaságok részeként. Kihirdették a kártalanítás nélküli kisajátítást, amely a földbirtokokra, állami hivatalnokokhoz és az egyházakhoz tartozó földtulajdonra, épületekre és az ingóságra vonatkozott. Államosították a bankokat és az ipari üzemeket.

A lengyel kormány a vereség után először Romániába menekült a lengyel-román szövetségesi egyezmény értelmében és Franciaországba készült távozni. A románok azonban felrúgva az egyezményt német és szovjet nyomásra internálták a lengyel köztársaság elnökét, miniszterelnökét és a hadsereg fővezérét.

Később a Franciaországban létrejött lengyel vezetés Londonba költözött miután a németek megszállták az országot és emigráns kormányként próbálta segíteni Lengyelország felszabadítását.

 

Máshol:

 

Franciák a Saar-vidéken:

Az egyedüli tényleges fegyveres támadás Németország ellen a szeptember 3-i hadüzenet értelmében a Saar-vidéken történt, ahová szeptember 7-én, a hadüzenettől számított negyedik napon került sor: 11 francia hadosztály indított támadást egy kb. 32 km széles fronton Saarbrücken térségében, gyenge német ellenállás mellett. A francia hadsereg kb. 8 km mélyen benyomult Németország területére és elfoglalt 20 falut, amelyet a németek már korábban kiürítettek. Az előrenyomulást azonban a francia hadvezetés leállította, amikor a Warndt erdőséghez értek, ahol a németek aknazárat létesítettek. Szeptember 12-én az Abbeville városban összeült legfelsőbb brit-francia főparancsnokság eldöntötte, hogy azonnali hatállyal leállítják a támadó hadműveletet és védekezésre rendezkednek be. Szeptember 21-ig az összes francia haderő elhagyta Németország területét és visszavonult a Maginot-vonal mögé.

 

Távol-kelet:

Ebben az időszakban Japán ázsiai terjeszkedésének elsődleges iránya a Koreai-félsziget és észak-kelet Kína voltak. Ennek eredményeként próbálkoztak meg 1939 késő tavaszán az erős szovjet befolyás alatt lévő Mongol Népköztársaság elleni támadással.  Az egész nyáron váltakozó sikerrel zajló ütközeteket a szovjetek megelégelték és augusztusra olyan méretű és felszereltségű sereget csoportosítottak át a térségbe, amelynek a rosszul felszerelt - -sokszor koreai és kínai lakosokból kényszerrel verbuvált - japán hadsereg már nem tudott ellenállni. 

A sorozatos kudarcok után a japánok fegyverszünetet kértek, és szeptember 16-án a harcok véget értek. A halhin-goli csata következményeképp a japán csapatok végleg letettek arról, hogy megtámadják Mongóliát vagy a Szovjetuniót, így a Szovjetunió teljes erejével az európai helyzetre koncentrálhatott. Ezután egészen 1945 augusztusáig nem volt fegyveres érintkezés japán és szovjet csapatok között és Japán ettől a vereségtől kezdve Dél-Ázsia irányába fordult érdekszféráját kiterjeszteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr236751703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GERI87 2014.10.02. 01:31:25

"Litván katonai parádé Vilniusban a lengyel bevonulás idején"

Szovjet bevonulás nem?

"az unió tagjaivá válhassanak e területek Ukrán és Fehérorosz Szovjet Szocialista Köztársaságok néven."

Mármint e tagállamok részévé válhassanak..

"a Koreai-félsziget és észak-nyugat Kína voltak."

Észak-kelet Kína: észak-nyugat az Dzsungária.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.10.02. 08:43:27

Olyan beláthatatlanul távolinak tűnnek ezek a dolgok, pedig csak most történtek, nemrég.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.02. 10:35:35

@Littlewood: a litvánok a lengyel vilnói földekre vonultak be, ezt ünnepelték.

a többit átfogalmaztam illetve javítottam, köszönöm az észrevételt!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.10.02. 10:48:37

@Littlewood: Mert lassan azok. Egyre kevesebb az olyan ember, aki úgymond aktívan, felnőtten vett részt benne és értve a dolgokat élte át. Még az, aki 6-7 éves kisgyerek is volt ma 80 felé ballag...

A legöregebb I. vh-s veteránok pár éve mentek el. Kíváncsi vagyok, hogy a legutolsó II. vh-s, mikor fog.

2014.10.02. 11:56:39

OFF

Törölve lett a tegnapi "Élet a kései középkorban" poszt?
Az adózásos rész valóban nem volt jó, de a többi azért érdekes volt. A képek különösen tetszettek. :)

ON

Amúgy ebben a blogban leginkább tényleg csak a képekért járok ide. Amit írtok mellé történelmi szempontból, azok sokszor hagynak kívánnivalót maguk után. De a képek nagyon jók. Én a helyetekben csak arra koncentrálnék.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.10.02. 12:24:01

@molnibalage: Azt akartam írni, hogy azért ők még elég soká, de aztán utánaszámoltam.

teddybear01 2014.10.02. 14:28:43

@zombigyilkos: Még meg van, bár szerintem a kommentárok miatt a szerző letiltotta a címlapról.
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/10/01/elet_a_kesei_kozepkorban#c24626447

Elég sokan kritizálták.

teddybear01 2014.10.02. 14:30:44

@Littlewood: Már nem sokáig fognak élni, hisz olyan 1920 körül született a legfiatalabb közülük.

Thomas Dantes 2014.10.02. 16:22:03

@teddybear01: Hát nagyon szép viselkedés. Tele van tárgyi tévedésekkel, és ahelyett, hogy javítaná, inkább eltüntetni, mert nem tetszik a szerzőnek, hogy jogosan kijavítják a hibáit. Klassz.

krcsirke 2014.10.02. 18:22:51

Ejj, utolsó képen aki nem ismeri fel a ZIS-eket, az nem tudom holt élt eddig :)

GERI87 2014.10.02. 19:01:07

Azt hittem azért lett törölve a 'kései középkor' mert a "mindennapoktortenete.blog.hu-ból lett átvéve sok minden, egész szövegek, mondatok is.

Nem leszünk gyarmat ! 2014.10.02. 19:56:47

Lényeges, hogy Magyarország a német nyomás ellenére sem volt hajlandó csatlakozni a német és szovjet agresszióhoz, nem engedte át a német csapatokat sem, sőt befogadott mintegy 100 000 lengyel menekültet.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.10.02. 21:02:02

A probléma egyik forrása éppen az volt, hogy Adolf nem uszította eléggé a japánokat, mert ha Japán 1939-től folyamatosan támadja a Szovjetuniót, akkor 1942-től Sztálinnak kétfrontos háborút kellett volna vívnia - ezáltal nem úgy alakul a történelem, ahogy ismerjük.
Bár az is érdekes kérdés, hogy alójában nem is úgy volt az, ahogy ismerjük...

J.László 2014.10.02. 21:38:44

Japánnak megvolt a maga külpolitikája, amire Hitlernek semmiféle befolyása nem volt. Japánt nem orosz, hanem amerikai embargó sújtotta, így a maguk szempontjából kézenfekvő volt, hogy az USA-t támadják meg, nem a Szovjetuniót.

crochet 2014.10.02. 22:24:23

Szuper ez a poszt, alig várom a következő részt! (Meg persze az egész blog nagy kedvencem!) Köszi

blindsideTackle 2014.10.03. 00:52:21

@Tom Bobb: Japán csak úgy lehetett volna befolyással az eseményékre, ha decemberben szárazföldi támadást indít, így a szibériai hadosztályok nem jöhettek volna. Bár, ez mint említették, a japánoknak nem volt érdeke, ráadásul a hadseregük tüzérségben és páncélosokban lényegesen gyengébb volt a szovjetnél, ráadásul, ha választani kell melyiket veszítik el, Szibériából néhány százezer négyzetkm-t vagy Moszkvát, gondolom előbbit választva mindenképpen lett volna átcsoportosítás, ráadásul olvastam olyan elemzéseket, ami szerint Moszkva bevétele sem kényszerítette volna térdre a szovjeteket. Az igazság, hogy az orosz medve a felvonultatott erőkkel legyőzhetetlen volt.

teddybear01 2014.10.03. 08:27:09

@J.László: Plusz a potenciális zsákmány sem volt igazán kecsegtető. Szibéria akkoriban gyakorlatilag ismeretlen, alig feltérképezett terület volt. Tudták, hogy jelentős ásványkincs található benne, de se infrastruktúra, se munkaerő nem volt ott.
Sokkal kecsegtetőbb volt az Indonéz-szigetvilág, kiépített, működő iparral, ültetvényekkel, munkaerővel. Ráadásul a termékeket a tengeren könnyen Japánba lehetett szállítani. Szibériában meg csak a Transzszibériai Vasút létezett, más nem.

kekegsm 2014.10.03. 13:07:18

@blindsideTackle: Azért az az orosz medve nem sokon múlott. Sztálingrádnál eléggé hajszálon múlt a győzelem. Márpedig ha ott megverték volna őket, akkor a Volgán átkelve a német csapatok az Urál felé (Ufa, Orenburg/Magnyitogorszk, Perm, a Volga partján Samara, Uljanoszk, Kazan)nyomulhattak volna, számottevő szovjet védekezés nélkül, és meg is nyerték volna a háborút. A németek pár idióta döntés miatt vesztettek. Pl ha a románokat nem frontvonalra, hanem a partizánok ellen vetik be, és helyettük a hátországban tisztogató SS és Wehrmacht egységeket teszik a Don partjára, akkor nem tudták volna őket bekeríteni, és a magyar csapatok sem vesztel volna el. Vagy ha Moszkvát és Leningrádot nem ostromolják hosszú időn keresztül, iszonyatos veszteségeket szenvedve, hanem megkerülik, és hagyják kiéhezni őket... De ez ugye mind ha...
Elbízták magukat, és a kezdeti sikerek még csak felerősítették ezt, és felületesen kezeltek sok mindent emiatt (pl téli ruházat, vagy fagyálló a járművekbe, ilyesmi.) Talán szerencsére, mert ki tudja, hogy egy náci Európában mi hol lennénk. Ezt már senki meg nem mondja.

2014.10.03. 15:04:49

@teddybear01:
Nálam nem jön már be semmi.

/Bár a Google tárolt változatából azért meg lehet még nézni, meg akinek kell, el tudja menteni. :) /

2014.10.03. 15:12:31

Mindkét fél megnyerhette volna sokkal könnyebben is a háborút. Pontosabban az angolok/franciák megakadályozhatták volna a kitörését. A németek meg 1939 után nyerhették volna meg - függetelnül az oroszoktól és az amerikaiaktól.

Ezzel kapcsolatban kiváló olvasmány lehet az alábbi néhány könyv:
- Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
- Len Deighton: Vadászrepülők
- Robert Jackson: Lángoló hídfő
- Christopher Chant: A harmadik birodalom hadviselése

blindsideTackle 2014.10.03. 19:33:22

@kekegsm: első látásra valóban így tűnik, ahogy te mondod, én is ezt gondoltam régen. Azonban elég olvasmányt bújva és a józan észt használva:
-Sztálingrádnál nem múlt hajszálon a győzelem, a szovjetek tudatosan élőerő háborúra kényszerítették a németeket a városban, ezalatt a szárnyakon hatalmas seregösszevonásokat végeztek, az Uránusz hadműveletben több mint egymillió katonát vetettek be, amivel porrá törték a szárnyakat és bekerítették a 6. hadsereget. Majd nem sokkal ezután még a Szaturnusz-hadműveletre is volt erejük, és még ez sem merítette ki a Sztavka tartalékot, tehát látható, hogy közel sem voltak a vereséghez, inkább csak direkt Sztálingrád környékére vonták az ütőképes német hadosztályokat, hogy a szárnyakon már csak másodrangú seregek maradjanak. Ebből is látszik, hogy ha még sikerült volna is elfoglalni magát a várost, (ugye a folyón átkelni a túlpartra megint más kérdés hidak nélkül, harcérintkezésben), az általad említett továbbnyomulásra már semmiféle tartalékuk nem volt.
- '42ben nem sok harcképes SS alakulat harcolt a partizánok ellen (Wehrmacht több, de ezek nem frontszolgálatra felszerelt hadosztályok). Semmiféleképpen nem elég, hogy kiváltsa az emlékeim szerinti 4 szövetséges hadsereget (2 román, 1 olasz, 1 magyar).
-Moszkvát nem ostromolták egyáltalán, pár napra pár tíz kilométerre megközelítették, majd az orosz ellentámadás száz kilométerekkel dobta vissza őket.
-Leningrádot valóban ostromolták, sőt be is kerítették, a kiéheztetése mégsem sikerült.

Egyébként én is örülök, hogy nem egy náci Európában élünk.
süti beállítások módosítása