Úttörő tűzoltók

2014. június 14. Andrassy Gabor (törölt)

Mindenki ismeri az úttörővasutasokat, de ki hallott már az úttörő tűzoltókról? Pedig voltak olyanok is... Ma egy igen ritka, rövid kisfilmben bepillanthattok a kis tűzoltók életébe.

tuzolto.jpg

"Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nem tudok betelni a szocialista kisfilmek hangulatával. Ahogy az ingerküszöböt alulról sem súroló témákból próbálnak valami bemutathatót csinálni..."  - JTom

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr396228230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.14. 07:40:59

Rövid, gyorsan váltakozó snittek, vidám kísérőzene, választékos modorú narráció képzett színművész által felolvasva, és kész is a szoci híradófilm.
Kár, hogy a rendszerváltás óta ez gyakorlatilag ugyanolyan kihalt műfaj lett, mint a burleszk.

Rollende Landstrasse 2014.06.14. 09:32:34

Azért nem lehet betelni a filmek hangulatával, mert volt rá pénz, akarat, no meg komolyan vették a saját munkájukat a megrendelők és a készítők is. A MÁV például a MAFILM-mel készíttette az oktatófilmeit. Micsoda nevek a stáblistán!

KI hínné, hogy az ügyeleti szolgálatról lehet szórakoztató filmet készíteni? (Mellesleg ez nagyon ebbe a blogba illik, mert láthatjátok, milyen volt Kelenföld negyven évvel ezelőtt.)

www.youtube.com/watch?v=2tmpyA6MRXc

A térközi közlekedés tipikus altató óra a tanfolyamon. De nem így:

www.youtube.com/watch?v=ioAGbVZdXYs

De a menetrend szerinti megálló vonatok rendkívüli áthaladásából is lehet vígjátékot csinálni (ugye milyen jól hangzó téma?)

www.youtube.com/watch?v=mwIKvW8aY9M

A gőzmozdonyok veszélyforrásairól pedig dráma készült:

www.youtube.com/watch?v=y-eFRX6VBkU

Na de hogy a mai témával is foglalkozzak: én akartam úttörőtűzoltó lenni, de Szegeden nem volt ilyen csapat. Nagyapám miatt első komoly "mi leszel ha nagy leszel" álmom a tűzoltóság volt.

XXL 2014.06.14. 13:30:53

3:10-nél egy kicsit már túlkoros a dekket szívó faszi. És amúgy mit csináltak, mert én voltam úttörő, de soha nem hallottam ilyen brigádról.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.14. 17:42:06

@XXL: és 3:32-nél az a szürke kosztumös, kontyos elvtársnő? Naftalinba rakták az ötvenes években, és az uttörő-tűzoltó-tábor idejére elővették? :-)

XXL 2014.06.14. 22:22:53

@Andrassy Gabor: És milyen keményen néz a kontyos elvtársnő a terminátor szemüvegében:-) Végig röhögtem az egész filmet, hisz ez volt a gyerekkorunk és akkor fel sem tűntek ezek a dolgok. A kiöregedett kubai elvtárs-pajtások is alig várták már, hogy leszálljanak Ferihegyen és bénára egyék-igyák magukat, meg meghúzhassanak egy pár menyecskét.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.15. 00:37:01

@XXL: Ja, meg a napszemcsis, bajuszos, karba tett kezű smasszer... meg a Che Guevara imitátor... egy rossz vicc az egész pedagógus gárda, szegény gyerekek nem szórakozhattak túl jól...

gabest1 2014.06.15. 14:08:41

Észak-kóreai kisfilmek hasonló hangulatúak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.15. 14:12:44

Én 1977-ban lettem útörő. Úgy, hogy fel se avattak!

1977 elején, szeptemberben úgy esett, hogy egyik nap nem kellett iskolába menni, mert helyette az a hatalmas öröm ért bennünket, hogy úttörők lehetünk.

Úgy történt, hogy azon a napon elvittek bennünket egy hárshegyi úttörőtáborba, De korán értünk oda, így nem kezdődött rögtön az avatás. Így szétszéledtünk. Többen, köztük én, elmentünk kártyázni a fák közé. Észre se vettük, hogy az avatás már megkezdődött. Már a vége után értünk oda. Osztályfőnök szúrós szemmel nézett ránk, majd a kezünkbe adott egy-egy piros nyakkendőt meg egy-egy tagkönyvet. Így lettünk úttörők avatás nélkül.

A piros nyakkendő egyébként úgy került a munkásőrök kezébe, hogy előző héten mindenki szülője vett piros nyakkendőt, s bevitte az iskolába. Az enyémet anyám velem együtt vette meg. Három boltba kellett bemenni, mert nem volt mindenhol, végül nagy nehezen találtunk a József Attila utcai Úttörő Áruházban – utólag persze már nyilvánvalónak tűnt, hogy eleve oda kellett volna menni, dehát ki tudta ezt előre?

Később – 2-3 évvel később – amikor velem nagyjából egyidős cseh jóbarátommal megosztottam ezt az élményt, ő megemlítette, hogy király élet van Magyarországon, hogy ilyen lazán lehet mindezt intézni. Elmondta, hogy náluk nem is lehet kapni úttörő-nyakkendőt, mert az Úttörőszövetség adja ingyen, viszont ennek az a hátulütője, hogy ha az ember elveszti, nem tud újat beszerezni, s megnézheti magát. Mesélte, hogy vele ez bizony megtörtént, s utána nagy bajban volt, mert ráadásul ahelyett, hogy szólt volna nagymamájának, hogy varjon házilag egy piros nyakkendőt, még be is vallotta az iskolában, így egy évig a magatartása egy jeggyel le volt csökkentve, valamint alaposan megdorgálták, hogy ezzel a magatartással a kapitalistákat segítette, mert amit elvesztett, az nem csupán egy szövetdarab volt, hanem a Nagy Vörös Zászló egy darabja, s most ez a darab rossz kezekbe juthatott. Én meg is jegyeztem, hogy biztosan az elvesztett nyakkendője a három szövetséges haderő nyugat-berlini főhadiszállására kerülhetett, ahol pokoli tervekre használják azt a Nagy Vörös Zászló ellen… ezen aztán sokat röhögtünk cseh barátommal.

Egyébként volt az osztályban egy 56-os harcos gyermeke is. Ő eleve el se ment az avatás helyszínére sem. Érdekes módon ő is úttörő lett.

Egyszer valamelyik élelmesebb gyerek fel is vetette az osztályfőnöknek, hogy hogyan lettek azok is úttörők, akiket fel se avattak, de az osztályfőnök gyorsan elhalgattatta azzal, hogy tanuló=úttörő és kész.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.15. 14:18:18

Volt iskolámból mára katolikus iskola lett.

Pár éve elmentem egy iskolai ünnepségre, ahová meghívták a régi diákokat is.

Egyszer csak az ünnepség elején az igazgató azt mondja:
- Most felkérem XY atyát, áldja meg gyűlésünket!

Ki is jött egy pap és áldani kezdett. Én meg halkan odaszóltam pár, hozzám hasonló korú régi diáknak:
- Érdekes, a mi időnkben még a munkásőr osztott áldást ilyenkor...

Erre persze mindenkinek röhögőgörcse lett, a szeréncsetlen diákok meg csak bámultak kik ezek az infantilis 40-éves bácsik, akik képtelen komolyan végigülni egy ünnepséget.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.15. 14:55:46

@maxval a gondolkodó birca: hú, én is voltam idén a volt sulimban. 2006-ban még egy tök jó hangulatú hely volt, csak úgy besétáltam, beszélgettem a lyukas órás régi tanárokkal, akik udvarias (bár nem biztos, hogy őszinte) érdeklődést tanusítottak a sorsom iránt... na most is arra volt dolgom egyszer, hát gondoltam, benézek... már az udvarra sem jutottam be, mert kulcsra zárva a rácsos kapu. Kaputelefon, megnyomom, "maga mit akar itt?" há mondom hogy az X.Y. tanár úr hívatott. Erre beengedett a smasszer. Iskola kapuján hatalmas "kamerával megfigyelt terület" tábla. "Értekezlet van, itt üljön le!" Mutatott egy bicegő hokedlire a portásfülke mellett, a folyósón. Ültem, ültem, már éppen le akartam lépni, amikor szólt, hogy fölmehetek. X.Y. tanár úr persze nem emlékezett rám, gyorsan elbúcsúztunk. Visszafelé még megálltam a tanári előtt végigolvasni, hogy ki van még ott a régi gárdából, ki ment már nyugdíjba, egy perce sem ácsorgok ott, hát egyszerre csak rámtámadt az igazgatói titkárnő, hogy "maga még mindig itt van? Tilos az iskolában idegeneknek mászkálni!" (Gondolom kiszórt valamelyik kamerán.) Na ennyi elég is volt az iskolalátogatásból. Hihetetlen, hogy pár év alatt egy egykoron barátságos iskola így elkurvuljon... tisztára olyan hangulata lett, mint egy büntetésvégrehajtó intézetnek. :-(

tomwar 2014.06.15. 15:02:11

@XXL: Pedig nem csak tuzoltok voltak uttorogardistak...
Amugy eleg komoly dolog volt. Jartunk versenyekre is, es sokat gyakoroltunk. Jo buli volt, erdekes.

Darkcomet 2014.06.15. 15:37:49

Azért ha félretesszük ennek, és az ehhez hasonló filmeknek a nyilvánvaló propaganda jellegét, azért azt tudni kell, hogy kib.szott nagy bulik voltak az ilyen összeröffenések.

Én specile ifjúgárdista voltam a középiskoláimban, de nem az elv meg a propaganda miatt, hanem mert a legbevállalósabb csajok a gárdában voltak. Aztán ugye a megyei meg országos versenyeken napokra el lehetett tűnni hazulról meg az iskolából igazoltan. Tábor az erdő közepén, pia a faluból, a sátrak nagyon hamar átértékelődtek baszós és beszélgetős platformokká.

Szóval egyik oldalon a felnőttek részéről ott volt a kommunista propaganda, a srácok oldaláról meg a határok feszegetése. Jó balhékat csaptunk egy-egy ilyen, és ehhez hasonló versenyen.

csedársajt 2014.06.15. 16:29:11

Volt sokféle foglalkozás és mozgalom az úttörő mozgalmon belül is

Mi 10évesen olyan táborba jártunk két huszonéves tanárnénivel, 37gyerek, hogy erdő közepén, petróleumplámpa, fahasáb, vödröskút.

Mi a "fiuk" hasogattuk a fát, balta, fejsze, fűrész.
Huztuk a vizet, mindennap volt ügyeletes mindenre, kútra,tűzre, konyhára, takaritásra.., mert mágse a kistanárnénik a meg a kislányok melózzanak.. ez fel sem merült.

10éves fiuk, alsósok, negyedikesek.

És az volt amit főztünk, abbol raktunk tüzet volt ami letört fát az erdőről becipeltünk és felvágtunk,..

Megnézek egy mai 10évest és nem hiszem el, ha nem én éltem volna át, kétségbe vonnám, hogy ez igaz lehet. De igy volt.

Anyám -máig emléxem- gyűlölte az erdei táborokat, koncentrácios tábornak hivta, hazakerültünk éhesen, szakadt ruhában, füstszaguan, piszkosan, büdösen. Nabumm.

Később az űttörőknél megtanultam lőni, általában légpuska, de honvédelmi napon éles 22-es kispuka is volt.
Tanultunk rádiózni is, de pölö hetedik-nyolcadikban már olyanokat csináltunk, hogy leszakadt a kirándulóhíd, mert elvitet tavasszal a patak, ácsolni kell másikat.

De ne ilyen kis szutykot cisnáljunk, mert a kaját 40emberre rohadt nehéz 1.5km-et még kézben becipelni, márpedig az autó csak arra tudna jönni, amikor jött egy apuka heti egyszer szakadt volgával.

Nosza, olyan hid készült, talán egy zsukot is elbírt volna, kézifűrésszel kalapáccsal, fejszével, semmi több,... gépek, tervrajzok, számítások, minden nélkül.
Mindehez voltunk 14-15 évesek.

Mai 14évesek mit tanulnak? Kinek van ájfonja, és nemtudomén milyen cipője, nadrágja, stb. Szánalom.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.15. 18:13:44

@tomwar: Csak nem Bolyai? Vagy általános a jelenség?

@Darkcomet: @csedársajt: Igen, jópofa volt ez a kiránduló mozgalom meg a vele kapcsolatos társadalmi munkák, építő táborok. A kicsit fölnőttebbeknek meg ott volt az MHSZ, ahol jelképes tagdíjakért olyan sportokat űzhettek, amelyek manapság bizony keményen zsebbe nyúlósak (lovaglás, síelés, ejtőernyőzés, vitorlázórepülés, lövészet, modellezés, búvárkodás, auto- és motorkerékpár versenyek stb.) Ja, és azért azt is jegyezzük meg, hogy akkoriban valahogy a szüleink is normálisabbak voltak. Én pl. már elsős koromban lakáskulccsal, önállóan jöttem-mentem, harmadikos koromban már saját bérlettel rendszeresen átbuszoztam a XII. kerületből Angyalföldre meglátogatni a nagymamát. Ma meg tisztára meg vannak bolondulva, semmit sem engednek a gyerekeknek, autóval hozzák-viszik őket, meg furtonfurt telefonálgatnak utánuk, vagy GPS-t dugnak a seggükbe, hogy mindig tudják, merre jár a nyomorult... Én nem tudom, honnan jött ez az őrület, de attól tartok, hogy nagyon csicskák lesznek a mai fiatalok, ha fölnőnek.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.15. 18:14:30

ui: azért cipő-nadrág sznobizmus volt a szocban is...

Darkcomet 2014.06.15. 18:26:56

@Andrassy Gabor: "Én pl. már elsős koromban lakáskulccsal, önállóan jöttem-mentem..."

Persze, miközben a szülők nagy része látástól-mikulásig robotolt a másod meg harmad állásokban. Ilyenkor nyaranta árasztották el az utcákat, lakótelepeket a kulcsos gyerekek :-) Az igaz mondjuk, hogy lényegesen nagyobb önállóságot kapott az ember abban az időben, de persze csak kényszerből. Pl. hamar megtanult bevásárolni, kistesóra vigyázni, ezt-azt elintézni, mellette meg csavarogtunk (legalább is én) mint a kóbor macska. Viszont lényegesen veszélytelenebb volt egy gyerek vagy kiskamasz számára a világ. Ezzel nem azt akaom mondani, hogy régen minden jobb volt, és vissza a Kádár rendszert, pusztán csak annyit, hogy más volt egy csomó dolog. A pénzes gyerekeket (orvos, mérnök, stb.), meg a pártfunkcik kölykeit meg már akkor is kocsival vitték mindenhová a szülők. Csak ez akkoriban nem volt igazán természetes, és faszán le voltak nézve az ilyen kis mama kedvencei.

Darkcomet 2014.06.15. 18:32:08

@Andrassy Gabor: Ja igen! Ami viszont lényeges különbség, hogy igazi közösségek épültek ebben az időben. Volt ugye a kényszerű úttörő/kisdobos/KISZ-es izék (habár itt is szerveződtek jó kis kapcsolatok), és mellette a lakótelepi, utcai, kerületi bandák, csoportok. Húsvér srácokkal, gyerekekkel, nem virtuális izékkel meg lájkokkal.

nickM 2014.06.15. 18:54:05

@Rollende Landstrasse: :) Köszi-köszi! Végre megvan a sógorom születésnapi ajándéka! :)

@Darkcomet: "Viszont lényegesen veszélytelenebb volt egy gyerek vagy kiskamasz számára a világ."
Az ugye megvan, hogy a legnagyobb veszélyforrás számukra pontosan az önállótlanság, a túlféltés, a "virtuális közösség"-hez tartozás, a "ki villant nagyobbat". :(
Semmivel sem veszélyesebb ma "kicsapni a gyereket legelni az udvarra", mint 20-50-100 évvel ezelőtt. Ennél sokkal veszélyesebb kiengedni a netre. Csak valamilyen homályos okból a mai szülők az elsőtől védik őket mindenáron.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.15. 19:05:41

@nickM: Hozzáteszem, a Kádár érában nem nagyon lett volna mit csinálni odahaza... kompjuter nem volt, a tévé adás 17 órakor kezdődött... max társasozni vagy könyvet olvasni lehetett volna, de azt a strandon is lehetett. :)
Én igazán nem értem, mitől féltik a mai szülők annyira a porontyaikat... azért ma Magyarországon még igencsak ritkaság számba megy a gyermekrablás. Legrosszabb esetben elveszik a biciklijét, na mondd már, majd hoz neki a jézuska egy másikat, nem olyan drága dolog ez ma már.

Darkcomet 2014.06.15. 19:18:31

@nickM: De, sokkal veszélyesebb. Amikor egy szutyok mobilért hülyére verik egymást a srácok, vagy egy huszasért elvágják a torkod, az a világ veszélyes. Amikor a bandázás olyan tettlegességé fajul, hogy csontok törnek, vér folyik, az a világ veszélyes. És a net is veszélyes, és az a szar benne, hogy arra aztán tényleg nincs rálátása egy szülőnek. Nem technikai szempontból, hanem az idő miatt. Nincs ideje az embernek mindenre odafigyelni. Annak idején sem volt, de nem morzsolódott szét száz felé. Az az igazság, hogy az egész világ és az egész életünk veszélyessé vált, csak önmagunknak sem akarjuk bevallani. Pedig apám meg anyám mennyire aggódott értem a nyolcvanas években. Most biztosan felkötnék magukat, ha most lennének egy hozzám hasonló öntörvényű kamasz szülei. Bizonyos esetekben túlzásba visszük azt a pórázt, amit a kölykökre aggatunk, de nincs egyértelműen meghúzható határvonal, mint annak idején volt. És ez nem nosztalgia, csak tényszerű vélemény a részemről.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.15. 20:31:56

@Darkcomet: Az az igazság, hogy mi is verekedtünk gyermekkorunkban. Akinek meg kirablásfóbiája van, az ne vegyen százezer forintos mobilt a porontyának, és akkor nem is érheti kár. Ez ilyen egyszerű.

nickM 2014.06.15. 20:52:42

Nagyon OFF, bocsánat bloggazda, leállítom magam!

@Andrassy Gabor: Viccelsz? :) Otthon volt NEM menzakaja! :D Úgyhogy az első útja mindenkinek oda vezetett. :D

@Darkcomet: Tán ezért nem kellene pl. egy 6 évesnek mobil? (Egyébként azért kérem figyelembe venni, hogy azt írtam, "az udvarra" ;) ) :) Kamasznak mindenki rettenetes, de nevelni sem akkor kell. (Idióta példa, de a családunkban aki kulcsos gyerek volt/nevelte a patakpart, almafa és ha leesett, hát így járt olyan kamasz lett, aki ugyan közölte a szüleivel, hogy most nektek coki, de határidőre hazaért. Akit a legkisebb széltől is óvtak 2 nap múlva került elő - ki tudja honnan, de csak azért mert akkor jöttek rá, hogy még csak 13 és bezsuppolták egy taxiba...)

Mindkettőtöknek: Nyilván vannak olyan helyek, ahol jóval problémásabb a helyzet, mint volt sajnos. :( Ugyanakkor annyi mindenben azt látom ma, hogy a gyereket - jujj, de rossz szó! - hülyének nézik. Kellenek az alapszabályok nyilván (pl. idegennel sehová, stb.), de hagyni kell nekik azt is, hogy megszerezzék a saját negatív tapasztalataikat. Minél későbbi, annál nagyobb a pofon. :( De őszintén: ha pl. egy lakóparkban/normálisabb környéken hagyják "kulcsoskodni" a gyerekeket, azzal mi a gond? (Csak sajnos egyre kevesebben gondolkodnak így, ezzel meg persze növelik a kockázatot. Egy 6-8-10 fős társasággal jóval kisebb eséllyel történik meg, hogy "legfeljebb elveszik egyikük bringáját", mint egy egyedül kóborló gyerekkel.)

ON

nickM 2014.06.15. 20:57:18

@nickM: A poszthoz is kapcsolódva: a filmek hangulatához - nekem - az is hozzátesz, hogy mennyivel önállóbbak voltak(voltunk) akkor. El tudjátok képzelni, hogy ma mi lenne abból, ha valódi 10-14 évesek valódi tüzet oltanának?
(A dolog másik olvasata az a "tűz-víz-levegő" vonal: már az általános iskolásokat is kiképezték arra, hogy amennyiben mégiscsak hadiállapot lenne, mit is csináljanak...)

tomwar 2014.06.15. 22:03:49

@Andrassy Gabor: Mennyire altalanos, nem tudom, de mifelenk az volt.
1984-85, Zoja uttorocsapat, Szekszard!
@Darkcomet:
Nana, hogy ifjugardistak akartunk lenni! :-))))

HarrisonBergeron 2014.06.16. 02:23:10

HELP!!!!!! 7:22-nél tényleg azt mondja, hogy: A legnagyobb sikere a gépezetes tolólétrának volt? GÉPEZETES TOLÓLÉTRA? Ez ilyen csodálatos szakkifejezés?

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.16. 06:47:18

@nickM: Nekem anyám lefőzött minden este, úgyhogy suliból haza, iskolatáska a sarokba, megmelegítettem a főzeléket a gázon, zabáltam, és utána mentem csavarogni.

@HarrisonBergeron: Igen, aszongya. A tűzoltóknak is megvan a maguk nyelvezete, mint a vasutasoknak. Csak e film narrátora direkt kerülte, ahol lehetett, mert nem szakmabelieknek készült. (Hogy egész pontosan kinek és hol akarták vetíteni, azt kicsit nehéz elképzelni.)

Rollende Landstrasse 2014.06.16. 08:01:49

@Andrassy Gabor: Szerintem a Filmhíradó részére forgatták. A mozikban a film előtt hetente adtak aktualitásokat.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.16. 08:23:11

@Rollende Landstrasse: Volt híradó, de az külön cég volt. Ennek a végén pedig ott van: gyártotta a Nehézipari Minisztérium Műszaki Filmszolgálata. Nem az MTV, nem a MAFILM, hanem valami minisztériumi káder-temető, amelynek fő profilja valószínűleg a belső használatú oktatófilmek készítése lehetett.
Esetleg még azt el tudom képzelni, hogy uttörőtáborokban vetítették a vándormozisok. Emlékszem, gyermekkoromban egyszer a mi táborunkba is jött vándormozis bácsi, oldalkocsis motorkerékpáron hozta a kis meoclub-16-osát meg az Elvarázsolt Dollár orwocolor kópiáját, oszt jól megnéztük.

slowmotion 2014.06.16. 12:06:44

@HarrisonBergeron: bezonyám. mint ahogy a legtöbb tűzoltóautót is gépjárműfecskendőnek hívják az avatottak :)
idei gyereknapon elmentünk megnézni a kerületi tűzoltóságot, előttem anya a kislányának mutatta, hogy "és itt az oxigénmaszk", mire a két méterrel arrébb álló szakember a nem létező bajsza alatt elmormolta azt, hog "légzőkészülék"... hát ez van, na.
süti beállítások módosítása