Régi temetések

2014. november 02. JTom

01.jpg

1865. Abraham Lincoln koporsóját szállító szerelvény Philadelphiában. A vonat 1600 mérföldet tett meg Washingtontól Springfieldig 13 nap alatt.

02.jpg

1885. Ulysses Simpson Grant tábornok, az Egyesült Államok 18. elnökének koporsója a temetés napján.

03.jpg

1890. Portsmouth. Ismeretlen tengerészeti temetés menete, rengeteg gyászolóval.

04.jpg

1898. Az elhunyt brit miniszterelnök William Gladstone temetésére öltözött gárdisták, balról egy harsonás, jobbról egy dobos, középen a tamburmajor.

05.jpg

1900. Díszes, egyedi, üvegfalú halottszállító menetkocsi Portsmouthban.

06.jpg

1900. Nápolyi temetés

07.jpg

1901. Viktória királynő koporsóját szállító Great Western Railway szerelvény Londonban.

08.jpg

1920-as évek, London. Temetésre érkezik egy koporsó a feldíszített csónakon.

09.jpg

1905. A Patyomkin páncéloson történt lázadásban megölt tisztek holttestei Ogyesszában. 

10.jpg

1908 november. A dalai láma érkezik hordszéken Ce-Hszi kínai császárné temetésére. A császárné, férje - a császár - után egy nappal halt meg. 2008-ban törvényszéki vizsgálattal kiderítették, hogy arzén okozta a halálát. Hogy önként vette be, vagy megmérgezték az eleddig nem derült ki.

11.jpg

1908. A császárné temetési menete

12.jpg

1908. A császárné temetési menete

13.jpg

1908. I. Károly portugál király és fiának temetési menete. Mindketten merénylet áldozatai lettek.

14.jpg

1908. I. Károly portugál király és fiának temetési menete. Mindketten merénylet áldozatai lettek.

15.jpg

1910. Hindu szertartás szerinti égetésre előkészített test Indiában.

16.jpg

1910. Isztambuli hősök temetőjében tartott szertartásra érkezettek gépkocsijainak sora.

17.jpg

1910. VII. Edward angol király koporsója

18.jpg

1910. VII. Edward angol király koporsója a Buckingham palotában

19.jpg

1910. VII. Edward király temetési menete

20.jpg

1910. A londoni Paddington állomásra várják VII. Edward koporsóját, amit vonattal szállítanak tovább.

1963. jfk-funeral.jpg

1963. John F. Kennedy temetése

1965. Churchill 2.jpg

1965. Winston Churchill koporsóját hozzák ki a Szent Pál katedrálisból

1965. Churchill.jpg

1965. Winston Churchill temetési menete

1971. szojuz 11.jpg

1971. A Szojuz-11 legénységének (Georgij Dobrovolszkij Vlagyiszlav Volkov és Viktor Pacajev) ravatala. A sikeres küldetés és leszállás után fedezték fel, hogy az űrhajósokkal valami nem stimmel. A kabinból valahogy elszökött a levegő és egyszerűen megfulladtak. 

brezsnyev.jpg

1982. Leonyid Brezsnyev ravatala. A vicces képaláírás szerint az asszony ezt mondta: "Odanézzenek! Még pislog'!" 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr506841127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.11.02. 08:58:36

VII. Edward király temetési menetéről megjegyzendő, hogy részt vett rajta egy pici foxikutyus is... a király kutyája, amely túlélte gazdáját:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Edward_VII_Funeral_Charger_and_Caesar.jpg

2014.11.02. 18:26:48

No mi van, nem jár ide egyetlen csaj sem, akinek tetszene a történetem a szomorú kutyusról?

Rollende Landstrasse 2014.11.02. 19:31:46

A A Szojuz-11 katasztrófáját egy szelep okozta, melynek a leszállás utolsó fázisában kellett volna kiegyenlítenie a kabin belső nyomását a légkörivel. Ez a szelep túl korán nyitott, és a kabin nyomását kiengedte a sztratoszférába.

Legrosszabb az lehetett a fedélzeten, hogy tudtak a hibáról, de az ülésbe szíjazva nem érték el a megfelelő kapcsolót. A technika ördöge a szelepet közelebbre rakta hozzájuk, Pacajev a kezével próbálta meggátolni a levegő elszökését, de az eredmény sajnos ismert.

Megint csak a technika ördöge, hogy a Szojuz-11 legénysége nem viselt szkafandert, mert addigra már veszélytelen rutinfeladatnak vélték a küldetést. Ez a vélemény rögtön megváltozott, azóta nincs szkafander nélküli indítás és visszatérés. Emiatt viszont nem fért el a három ember, ezért a továbbiakban csak kétfős személyzettel repültek a Szojuzok a TM változat megjelenéséig.

HgGina 2014.11.03. 00:16:54

Még ha Brezsnyev a mi számunkra sokak szemében a szemét kategória, ebben az összeállításban a vicces megjegyzésnek nincs helye.
Magyarország történetében pedig Churchill is legalább olyan erkölcsi hulladék mint Brezsnyev. Tehát, tessék akkor Churchillhez is valami jópofit biggyeszteni!

@Rollende Landstrasse: és honnan tudják, hogy Pacajev kézzel próbálta? Volt belső kamerakép? Vagy mondta?
Ha meg tudták, akkor a vizsgálat minek kellett? Kicsit zavaros a dolog. Vagy csak a szokásos ruszki kamuvizsgálat és titkolózás volt mögötte?

HgGina 2014.11.03. 00:22:09

@Rollende Landstrasse: ha jól emlékszem, a Farkas Berci előtti bolgár srácnál is valami szelepbalhé volt, amiatt tolták el Berci fellövését december elejéről a következő év elejére.
A fáma szerint ott is csak pár tizedmásodpercen múlt, hogy a bolgár még valami kapcsolót meg tudott nyomni és elájult.
Persze az igazságot valószínűleg sose tudjuk meg, marad a szóbeszéd.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 02:23:58

@HgGina: Churchill-el kapcsolatban egyetértünk, azt hiszem Kelet-Európában nem lenne szabad pozitív történelmi személyiségként látni őt. A brit világbirodalmi érdekeket képviselte és odadobta a Kelet-Európát Sztálinnak.

Én ezt a nyitott koporsós halottcsókolgatós kultuszt sose fogom megérteni és elfogadni.

Rollende Landstrasse 2014.11.03. 07:57:47

@HgGina: Először a "ruszki kamuvizsgálatról". Az űrhajózásban nagyon komolyan vették a legkisebb hibát is, ezért szigorú (és szakszerű) vizsgálat követett minden balesetet. Itt senkinek nem volt érdeke a hibák elkenése, hiszen az űrversenyt nagyon komolyan vették. A hetvenes években már nem lehetett eltitkolni a katasztrófákat. (Gagarin repüléséig igen, onnantól nagyon füleltek és figyeltek fölfelé az amerikaiak. Komarov katasztróváját például élő adásban hallgatták Hustonban.) Épp ezért a vizsgálatok egy részét is muszáj volt nyilvánosságra hozni. Néhány éve pedig (viszonylag) szabadon kutatható a szovjet űrkutatás levéltára.

a Szojuz-11 nyomáskiegyenlítő szelepe még a világűrben nyílt ki. Volt rádiókapcsolat, érkezett róla telemetrikus adat, beszélhettek az űrhajósokkal. A levegő lassan fogyott el. A sztratoszférában az ionizáció miatt fellépő rádiócsendig hallották az űrhajósokat. Mikor újra helyreállt a rádiókapcsolat, érkeztek a telemetrikus adatok, működött a leszállást vezérlő automatika, csak a személyzet volt néma.

Farkas Berci repülése tényleg csúszott a bolgár program miatt. Nem szelep romlott el, hanem sikertelenül próbálkoztak a Szaljut-6-hoz dokkolni.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.11.03. 10:52:01

Érdekes képek!
Kár, hogy Festetics György kettős temetéséről nem készült (még) fotó: kugi.blog.hu/2011/10/20/23_egy_four_ket_temetese_kozsegunkben

visóvölgy 2014.11.03. 12:10:37

@HgGina: "Még ha Brezsnyev a mi számunkra sokak szemében a szemét kategória, ebben az összeállításban a vicces megjegyzésnek nincs helye."
Akkor itt meg is kellett volna állni a komentben.
Ami pedig Churchill történelmi szerepét illeti, jobban utána kéne nézni a dolgoknak, mielőtt ilyen nyilvánvaló hülyeségeket leírsz, hogy "Magyarország történetében pedig Churchill is legalább olyan erkölcsi hulladék mint Brezsnyev."

HgGina 2014.11.03. 12:19:24

@Rollende Landstrasse: nem a kapcsolódási problémára gondoltam, hanem a visszatéréskor volt probléma. A ruszki párja már eszméletlen volt, amikor a bolgár még megnyomott valami gombot. Amennyire emlékszem, mindkettőt eszméletlen állapotban szedték ki a kabinból, de lehet, hogy erre rosszul emlékszem. Mindenesetre ez a szájhagyomány. Farkas Bercivel volt alkalmam beszélgetni 1980-ban, de akkor sem mondott semmit erről az előzményről. Nyilván felsőbb utasítás tiltotta neki is.
A kamuvizsgálat inkább a vizsgálati eredmények eltitkolására vonatkozik, mert ugye azt azért nem kéne elhinnem, hogy az igazat írták az oroszok?
A vizsgálat komolyságáról meg lehetne bőven vitatkozni. Kezdve ott, hogy Gagarin balesetének a vizsgálatát az az Iljusin vezette (a Szuhoj főmérnökeként), aki Gagarin előtt négy nappal már fent volt, csak valami kis hiba miatt leesett a kínaiaknál, és "szanatóriumi kezelésen 1 évig vendégeskedett Kínában". Tekintve, hogy békésen szerzett túsz volt, és egy kicsit összetörte magát. Ezt persze azóta már a fél világ tudja, de a ruszkiknak eszük ágában sincs rábólintani, elismerni.

HgGina 2014.11.03. 12:29:28

@visóvölgy: Igazad van. Jobban utána kellene nézned. Javaslom neked pl. a Hadtörténeti Múzeum Irattárát, és a magyar hírszerzés iratait. Különösebb nehézség nélkül ezek ma már kutathatók, bár az iratok sorszámozása alapján elég jól követhető, hogy milyen papírokat nem adnak ki ma sem. Nekem volt szerencsém 1984-ben megkapni olvasásra bizonyos iratokat.

A szemét pedig akkor is szemét, ha egyes darabjait díszpapírba csomagolod. Vagy egyiket se csomagold, vagy mindkettőt, de akkor egyformán!
Tetszik vagy sem, Churchill tipikus XX. századi nyugati politikus (értsd: erkölcsi hulladék) volt. ÉS mellé teheted a nagy humanista amerikai elnököt, Wilsont is a pátoszos wilsoni elveivel együtt.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.11.03. 12:46:18

@HgGina: kedves gina.
hogy az általam készített összeállításokban minek van helye és minek nincs, azt engedd meg, hogy én döntsem el.
hogy churchillnek hol a helye abban nem foglalok állást, sem brezsnyevről ebben az összeállításban.
a képaláírás a valamikori forrásnál volt, szerintem vicces, aki élt abban a korban tudja mennyi vicc született a nagy szemöldökű emberről.
amit a blogon látsz azt pedig ne vedd annyira komolyan, lévén nem vagyunk szakmabeliek, csak műkedvelők.
inkább szórakoztatni, meghökkenteni akarunk, nem pedig lexikális tudást elmélyíteni, vagy szemléletet, ideológíát stb. terjeszteni.
nem vagyunk se zsidók, se cigányok, pedig mindegyik témában olvashattál bejegyzést.
se jobb, se bal oldaliak, sem liberálisok sem klingonok.
és néha viccelünk. nagy ügy, lépj túl.
a kommentekben pedig bármiről vitatkozhatsz, ha van értelme és nincs köze orbánhoz, vagy gyurcsányhoz, vagy ___________-hoz (nem kívánt törlendő és a vonalra bárki általad utált lény nevét odaképzelheted).
ölel, csókol a bloggazda.

Elim 2014.11.03. 13:03:25

@HgGina: Mi az, hogy odadobta? Itt voltak a britek, de kivonultak, mert úgy gondolták, jobb nekünk orosz megszállás alatt?

Ki üzent hadat a Szovjetuniónak? Szerintem ő juttatta az országot az oroszok kezére. Talán ha kihúzta volna a fejét Hitler seggéből, jobban átlátja az erőviszonyokat.

visóvölgy 2014.11.03. 13:17:46

@HgGina: Azt írod: "Nekem volt szerencsém 1984-ben megkapni olvasásra bizonyos iratokat." Nosza, add közre, akkor nem csak véleményed lesz a dologról.
Azt is írod: "...tipikus XX. századi nyugati politikus (értsd: erkölcsi hulladék)..."
Egy ilyen sommás megítélésre kényelmesen fönntarthatom, amit az előbb is írtam: Hülyeségeket írsz.

2014.11.03. 13:24:57

@Elim: No hát ez az! Az oroszok kurvára ellettek volna a Molotov-Ribbentrop paktummal, eszük ágában sem volt a nácikkal háborúzni. Annyira nem, hogy amikor megindult a Barbarossa, akkor Sztálin egy teljes napig nem adott ki tűzparancsot, mert úgy vélte, hogy egy harmadik fél provokálja a németek nevében, hogy összeugrassza őket. Aztán amikor a szovjet hírszerzés megerősítette, hogy csakugyan a németek jönnek ellene, akkor aztán éktelen haragra gerjedt, és meg sem állt Berlinig. De ehhez az amerikaiak technikai segítségére is szüksége volt, mert teljesen felkészületlenül érte ez a háború. Így esett, hogy az orosz katonák (egyebek között) Dodge Weapon kocsikkal érkeztek Magyarországra.

2014.11.03. 13:32:46

@visóvölgy: Pedig azért templomhegy elvtársnak volt a róvásán egy s más. Már a búr háborúban sem okozott neki nagy lelkifurdalást nőket és gyerekeket gyilkolászni... amit meg Drezdában művelt, az igazán vaskos pofátlanság. Nem csupán porig égetett egy stratégiailag nem jelentős várost, hanem pofátlanul még be is mondatta a BBC-ben előző nap, hogy a történelmi belvárost megkíméli. A civilek erre behúzódtak, és ott is égtek porrá az utcákon, vagy fulladtak meg az óvóhelyeken, főttek meg az Elba zubogva forró vizében.

visóvölgy 2014.11.03. 13:48:23

@Hajszás Láncos: Nem védek senkit.A hülyeséget támadom.

Rollende Landstrasse 2014.11.03. 14:49:54

@HgGina: Persze, a fél világ azt is tudja, hogy a holdraszállás csak stúdióban történt... Összeesküvé-elméletekkel nem vitatkozom, túl fárasztó. De néhány tőmondat:

1. A szovjet-bolgár űrpáros nem eszméletlen állapotban ért földet.

2. Iljusin űrbéli kalandját eddig sem hitelt érdemlően bizonyítani nem tudták. Iljusin mindig tagadta. Ennek ellenére van némi valószínűsége, de ez még nem a "fél világ tudja" kategória.

3. Az oroszok (éppen a kommunizmus és az űrverseny technikai fölényének binyonyítása miatt) fontosnak tartották, hogy a rekordjaik bekerüljenek a hivatalos (FAI, Űrkutatási Hivatal, NASA) listájába, ezért bizonyos eseményeket a megfigyelők jelenléte miatt nem tudtak eltitkolni.

4. Gagarin katasztrófája egy visszaszoktató repülésen történt. Sajnos, elég gyakran előfordult abban az időben, hogy több év kihagyás után pilótahibát vétettek a nehezen kezelhető MiG-17 vadászgéppel. Ma már hozzáférhető a viszgálat, annak idején azért titkolták, mert

a) katonai gépek balesetét egyébként se hozták nyilvánosságra.

b) kínosnak tartották, hogy a világ első űrhajósa, a legenda egy bagatell, kezdő pilótákra jellemző hibát vétett.

degeco 2014.11.03. 15:55:52

Vlagyimir Iljics temetéséről miért nincs kép?
Muhaha

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.03. 17:28:30

@Hajszás Láncos:

Sztálin valójában versenyt futott Hitlerrel, és Hitler megelőzte. (Nem véletlen, hogy támadásra berendezkedett hadserege egy darabig nem is tudott normálisan ellenállni.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.03. 17:31:37

@JTom:

Azért ezt a mondatot rendbe lehetne rakni egy kicsit, mert ha szó szerint akarom értelmezni, már nem tudom, ki kinek a férje.:)

"A császárné férje a császár után egy nappal halt meg."

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.03. 17:33:01

@Elim:

Horthy hibái nélkül is gyakorlatilag biztos, hogy a szovjet érdekszférába kerülünk, csakúgy, mint a bolgárok, akiknél beépült kommunisták oldották meg a dolgot.

2014.11.03. 19:03:20

@Mj: Na persze, sőt, tulajdonképpen Sztálin maga volt Hitler, Hitler meg egy stróman, akivel azért támadtatta meg saját magát, hogy ezt az egészet elleplezze. :)
Bírom, ahogy a történelem évről-évre vátozik. De amióta egyesek horthyt "a zsidók megmentőjeként" kezdték emlegetni, azóta engem már aligha lehet meglepni bármivel is. Legfeljebb kimegyek a budiba egyet hányni, ha a "legújabb történészeti kutatások eredményéről" olvasok. :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.03. 19:09:08

@Hajszás Láncos:

A szalmabáb érvelésen kívül te most nem velem, hanem a kutatási eredményekkel vitatkozol, amelyek szerint Sztálin ugyanúgy tervezte, hogy megtámadja Hitlert, ahogy Hitler is meg akarta, majd meg is támadta Sztálint, aki szintén támadásra rendezkedett be.
Egyébként részvétem, ha neked a nem is annyira új fejleményektől hánynod kell, gondolom, hetekig rosszul vagy, ha egy tudományos konferenciának akár csak a közelébe vetődsz.:D

2014.11.03. 22:54:09

@Mj: a történészek és az újságírók mind gusztustalan férgek, az aktuális hatalom ideológiáit gombnyomásra harsogó bohócok. Horthy kultusz, szerecsenmosdatás, naná, hogy akkor át kell értelmezni Sztálin szerepét is. A tények makacs dolgok (bár megesik, hogy pofátlanul azokat is lehazudjátok), azt viszont bárkire bármikor rá lehet fogni, hogy ezt meg amazt akart, meg hogy így meg úgy lett volna, ha... de az igazi tudomány ilyen spekulációkat nem ismer, és mélyen megveti az ilyen seggnyaló áltörténészeket.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.03. 23:41:44

@Hajszás Láncos:

Abban egyetértünk, hogy a tények makacs dolgok, úgyhogy szerintem itt fejezd be, mert csak saját magadról állítasz ki bizonyítványt. Azt meg minden, a szakmaiságra valamit is adó történész rühelli, ha az általa művelt tudományt a politika szolgálólányává akarják tenni. (Nem csak magyar hadtörténészek kezdték el kutatni ezt a témát, főleg nem most, a versenyfutás és az előkészület meg nagyon nem ugyanaz a kategória, mint a puszta akarat vagy fikció. Még a büntetőjogban sem mindegy, hogy akarsz-e valamit, vagy meg is teszed az előkészületeket.)

2014.11.04. 10:18:59

@Mj: Akkor itt nem sok szakmaiságra valamit is adó történész van, mert nagyon is lelkesen kiszolgálták kádárt is, antallt is, olyan 180-ast csinált hirtelen ez az "objektív tudomány" hogy sokan csak pislogtak.
A történetírás sosem volt független az aktuálpolitikától, nem is lehetett, hiszen mindig és mindenhol az aktuálpolitika csecsén lógtak a drágalátós krónikások. És nem is csak balkanisztánban... ugye egy Orwell nevű angol is észrevételezte, és karikírozta a történészek és újságírók undorító szervilitását, mely az 1984-ben odáig megy, hogy még a könyvtárak régi napilapjait is évekre visszamenőleg átírják az aktuálpolitika kívánalmai szerint. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.04. 13:21:22

@Hajszás Láncos:

Egyetemes történelemről beszélek, amit számos külföldi történész is kutat, úgyhogy még mindig a saját csapdádban vergődsz, egy darab érv nélkül.
Egyébként pont fordítva ülsz a lovon, a politikusok szeretnék elkurvítani a történészeket, csak erre pont azok nem vevők, akik a legszínvonalasabban művelik a tudományt. Ungváry Krisztiánt többször még be is perelték a kutatásai miatt.

2014.11.04. 13:46:47

@Mj: Nem vergődök én semmiben. Sztálinnak esze ágában sem volt háborúba kezdeni a németekkel, noha tudta, hogy ez előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, mert Hitlernek kellett a nyersanyag a háborújához. Ennek ellenére amikor eljött nap, csak lesett, mint hal a szatyorban, mert ő még 1941 májusában is abban bízott, hogy van még 2-3 éve. Azt, hogy Sztálin Európa lerohanására készülne, éppen hogy a náci propagandagépezet dobta be a köztudatba. Esze ágában sem volt. Ha komolyan ilyesmire készülődött volna, nem tudtak volna a nácik 600km-nyire benyomulni Szovjet területre... ugyan már! Egy invázióra készülő hadsereg nem ilyen tehetetlen.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.04. 13:50:22

@Hajszás Láncos:

Pont az volt a lényeg, hogy semmiféle akadály- és védelmi rendszert nem építettek ki azért, hogy majd könnyebben haladhassanak előre, ráadásul már a mozgósítás is megtörtént Románia irányába. Hitler pont azért lehetett annyira sikeres a kezdetekkor, mert Sztálin hadserege támadni, nem pedig védekezésre készült.

2014.11.04. 17:26:53

Sztálin hadserege teljesen felkészületlen volt bármire is. Nem akartak ők semmit se.

teddybear01 2014.11.05. 07:58:12

@Hajszás Láncos: Dehogynem akartak. Csak éppen kellett volna legalább két-három év még, amíg az új fejlesztésű tankokból, repülőgépekből eleget le tudnak gyártani, illetve pótolják a lefejezett tisztikart újonnan képzett, rendszerhű tisztekkel. Meg ahhoz is kellett még idő, hogy a polgárháborús hősökből álló tábornoki kart felfrissítsék fiatalabb, értelmesebb tisztekkel, mert például Bugyonnij stratégiai tervezői képességei maximum egy őrmester szintjén mozogtak. Csak éppen egy legendás háborús hős volt, azaz szent és sérthetetlen és elmozdíthatatlan.

A finnekkel lezavart Téli Háború azért megmutatta Sztálinnak, hogy a túlerő és a modernebb fegyverzet még nem elég a győzelemhez. '41-ben meg azt is megtapasztalták, hogy egy szakmailag felkészült irányítással vezetett haderő mekkora károkat tud okozni.
süti beállítások módosítása