Bács megye gyászban

A Malév MA 110-es járatának katasztrófája

2023. június 28. DDQ

Egy 1971-es sajnálatos magyar légiszerencsétlenségről, egy akkoriban nagy port felkavart ügyről írt régi szerzőtársunk DDQ. - Jtom

ha_lbd_lic-994x620.jpg

 

1971. szeptember 16-án sajnálatos, magyar vonatkozású tragédia történt Kijev közelében. A Malév MA 110 számú, menetrend szerinti járata, a fedélzetén 41 utassal és a 8 főnyi személyzettel lezuhant. A katasztrófát senki sem élte túl és szeptember 18-án már úton is volt a szakértői bizottság, hogy kivizsgálják a tragédiát.

Az utaslistából az megállapítható volt, hogy a gépen utazók többsége egy bizonyos megyéből utazott, s a tragédia okát elsődlegesen az rendkívül rossz időjárási körülmények számlájára írták.

Ahogy a vizsgálattal egyre jobban haladtak, úgy derültek ki egymás után a részletek és lassan körvonalazódott a katasztrófa pontos oka, valamint ismertté váltak az áldozatok is.

Azon a végzetes napon a Malév Ma 110-es járatára a légitársaság TU-134-es, HA-LBD lajstromjelű repülőgépe volt beosztva 8 fő személyzettel. Az utasok többsége egy Bács-Kiskun megyei delegáció tagjai voltak, akik Kecskemét testvérvárosába, Szimferopolba tartottak.

Azt már az induláskor tudni lehetett, hogy a célállomáson rosszak az időjárási viszonyok, így a repülőgép indulása több mint egy órát csúszott. A meteorológiai jelzések alapján a Kijev Boriszpol repülőtéren a felhőalap 80 méter, a látótávolság 1700 méter volt aznap reggel. A menetrend szerinti indulás időpontjára - 07 óra 50 perc – ez tovább romlott, immár 50-60 méter volt a felhőalap, és a látástávolság 400-600 méter között változott, s változó intenzitású eső is esett.

A startot nemcsak a rossz időjárás hátráltatta, hanem a gép kapitányának, Mészáros Sándornak időjárási minimuma sem tette lehetővé az indulást. Ez azt jelenti, hogy a repülőgépet vezető pilóta időjárási minimumát egy korábbi repülési eseménye miatt az akkori típus-főpilóta, dr. Fülöp András 150 méter felhőalapra és 1800 méter vízszintes látásra korlátozta. (Más források szerint ez a korlátozás 120/1200 volt. A gép kapitánya korábban megszerezte a jogosítást arra, hogy 60 méter felhőalap és 600 méter látás mellett repüljön, de ezt nem sokkal a tragikus repülés előtt, a kifogásolható eltérésekkel végrehajtott ellenőrző repülés után a főpilóta megvonta.)

967316f000b54913b4a8b5cc4a140595.jpg

 

Időközben a kijevi meteorológia szolgálat jelzései alapján javulás volt várható az időjárásban, 90 méter felhőalappal és 1300 méter látótávolsággal számoltak. A pilóta a beérkezett új, javulást mutató adatok alapján - bízva a további javulásban - a felszállás mellett döntött. A felszállás után a repülőgép 200-300 méter magasan belépett a felhőzetbe, s emelkedett az utazómagasságra. A felhőzetet 8500 méteren hagyta el. Az utazómagasságot elérve, a felhők feletti napsütésben minden gond nélkül repültek céljuk felé. Az országhatárt elérve elköszöntek a magyar repülésirányítástól és bejelentkeztek szovjet repülésirányításnak, majd egyeztették az útirányt, és megkapták a repülési engedélyt és a szükséges adatokat.

A tragédiát követő vizsgálat első körben azt állapította meg, hogy 50 perc repülés után, amikor a gép 9700 méter magasan járt, elektromos meghibásodás történt a repülőn.

A repülőgép hajtóművei által hajtott generátorok – akkor még ismeretlen okok miatt – nem szolgáltattak tovább energiát. A 28 voltos egyenáramú hálózat vészhelyzeti üzemmódra váltott, a generátoroktól érkező hibajelzés szerint a négy, egyenként 12 kW-os generátor működésében zavar lépett fel, megszűnt az áramellátás. (A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy nem a generátorok, hanem a vezérlés automatikája hibásodott meg egy hamis jel miatt, amely a tűzjelző rendszer egyik áramköréből érkezett.)

A meghibásodás és a bonyolult időjárási körülmények együttese vészhelyzetet jelentett, annak ellenére, hogy a gép fedélzeti akkumulátorainak közel egy óra időtartamra még biztosítaniuk kellett a gép létfontosságú rendszereinek működését. 

A legtragikusabb, hogy a hiba megszüntetéséhez elegendő lett volna a hátsó csomagtérben található műszaki panelen egy megszakítót visszakapcsolni, amely sajnos nem történt meg.

A gép kapitánya nem jelentett vészhelyzetet, így az MA-110-es folytatta a süllyedést a kapott engedély alapján 5400, aztán 4800, végül 3600 méter magasságig. A fekete doboz adatai szerint a meghibásodástól a 3600 méteres magasság eléréséig 14 perc és 30 másodperc telt el.  11 óra 12 perc 30 másodperckor a személyzet átkapcsolt a körzeti irányításhoz, bejelentkezett, megadta a helyzetét.

Az alábbi közlemény hangzott el a pilótafülékéből:

„MA-110-es kérek egyenesből való bevezetést, generátoraim nem működnek, a műszerek áramellátása csak akkumulátorról történik! Kérem a leszállás feltételeit!”

Mi történik, ha vészhelyzetet jelentenek? Életbe lép a nemzetközileg elfogadott protokoll, megkapja a bajba került gép a kizárólagos elsőbbséget, „eltakarítanak” mindenkit az útjából. S a vészhelyzetnek megfelelően riasztják a földi készültségi szolgálatokat, felkészülve mindenre. Amíg a vészhelyzetben lévő géppel le nem szállnak, a fent lévő gépeket a várakozási légtérbe irányítják,  lent  pedig biztosítanak egy futópályát, csak nekik, és elhalasztják a felszállásokat is.  

rbo63b.jpg

 

A gép transzponder-jelzését nem módosították a vészhelyzetnek megfelelően, és egyértelműen nem is jelentettek vészhelyzetet. Bár a gép személyzete úgy értékelhette, hogy az általuk közöltek alapján egyértelmű a vészhelyzet, de a repülésirányítás nem biztosított elsőbbséget a repülőgépnek, és a szokásos rutineljárás szerint irányította a leszállást. Ennek megfelelően, hat lépcsőben csökkentette a gép repülési magasságát 400 méterre.

Miközben a repülőgép végrehajtotta a kapott utasításokat, tovább romlottak az esélyeik, ugyanis a nem létfontosságú berendezések közül jónéhány bekapcsolva maradt, mert a kapitány úgy ítélte meg, hogy a bonyolult időjárás miatt minden műszerre szüksége lesz. A  főhálózat visszakapcsolásával pár szükségtelen fogyasztó is bekapcsolódott, melynek következtében az akkumulátorok üzemideje a felére esett vissza. A repülőtéren pedig nemhogy javult volna az időjárás, erősen rosszabbra fordult.

A légiirányítás 11 óra 13 perckor az alábbi közleményt továbbította a gépnek:

„Felhőzet 10/10, réteges esőfelhők. A felhőalap 80 méter, esik az eső. Látás 1500 méter, változó. Barometrikus nyomás 754 higanymilliméter. A leszállópálya a 357-es jobb oldali. A fékhatás közepes. Engedélyezem a továbbsüllyedést 2400 méterig. Milyen az ön időjárási minimuma?”

A fedélzeten lévők számára itt talán már világos volt, hogy nagy bajban vannak. Az időjárás jóval rosszabb, mint várták, a gép meghibásodott. Nem jelentettek egyértelmű vészhelyzetet, nem kaptak elsőbbséget, az akkumulátorok egyre merültek, a pilóta időjárási minimuma pedig nem elegendő a leszálláshoz. Ha a pilóta most közli a valódi adatokat, lehet, hogy máshova irányítják őket, ahová sosem érnek el.

A kapitány a következőt mondta az irányításnak:

„A leszállás feltételeit értettem. Leszállok a jobb oldali 357-es pályára. Kérem engedélyezze a megállás nélküli folyamatos süllyedést, mert generátoraim nem dolgoznak, csak az akkumulátorok üzemelnek. Kérek távolságot Boriszpolig. Az időjárási minimumom 60/600 !”

A rendelkezésre álló adatok alapján a repülésirányitó nem látott okot a beavatkozásra. Tovább folytatták a megközelítést és ereszkedést. Engedélyezték a további süllyedést egészen 1800 méterig, és megadták a távolságot is a repülőtértől, amely 30, 21, majd 19 kilométer volt.

A megközelítés során a radaron észlelték, hogy a gép mozgása során eltért a siklópályától. A már így is nagyon válságos helyzetben lévő gépet ezért átstartolásra utasították. Az átstartolás után megismételt megközelítésre adtak utasítást, radartámogatással. A gép az ilyenkor szokásos eljárást követve úgynevezett iskolakörbe kezdett. Közben az időjárás tovább romlott:

„MA-110-es, közlöm, hogy a látás 700 méterre csökkent, a repülőtéren köd és pára van. Az ön távolsága most 22 kilométer.”

A repülésirányítás a vizsgálatok szerint nem adott időben utasítást a következő forduló megkezdésére, csak akkor szólt a gépnek, amikor az már jelentős késésben volt.

„MA-110-es forduljon azonnal jobbra! Ön már az alaptól 800 méterre van!”

Valószínűsíthető, hogy az időközben jelentős energiaveszteséget elszenvedő gép műszereiben pontatlanság léphetet fel, tovább súlyosbítva a helyzetet.

„MA-110-es, adom az új leszállási feltételeket. A felhőalap 60 méterre, a látás 700 méterre csökkent. Vegye fel  a 357 fokos irányt! Távolsága a leszállópályáig 9 kilométer. Ön jobbra van az alaptól 100 méterre. Iránya 355 fok.”

A gépen eközben egyre kiélezettebb lett a helyzet, az energia vészesen fogyott, az ismételt bejövetel sem sikerült, az időjárás is egyre romlott…

„Ön a siklópálya alatt van 15 méterrel. Azonnal fejezze be a süllyedést!”

A repülőgép helyzete ekkor kb. 300 méterre volt az alaptól, 7 kilométer távolságban a reptértől és 200 méter magasan repült. A sebessége is magasabb volt, mint az előírás…

„MA-110-es! Ebből a bevezetésből nem tud leszállni! Menjen új körre!”

A kabinban ekkor már talán tudatában voltak annak, hogy végzetes események következnek.

„Értem! Emelkedem 400 méterig. Nálam nincsenek generátorok csak akkumulátorok! Hová forduljak?!”

A beszélgetés elhangzása során a földön lévők hallották, amint egy repülőgép úgy 200 méteres magasságban áthúz a repülőtér felett a sűrű ködben.

Elhangzott az utolsó utasítás és válasz az irányítás és a gép között:

„MA-110 forduljon jobbra, 90 fokra!”

„Értem.”

rbo63a.jpg

 

A gép még elvégezte a fordulót, de közben megszakadt a rádiókapcsolat. Feltehetően már nem volt energia a rádiók számára. A gép még látszott a lokátorokon, de azzal már nem lehetett kommunikálni.  A rádión adott utasításokra nem érkezett válasz, a repülőgép még lerepült pár manővert, újból áthúzott a repülőtér felett, és északi irányban eltávolodott.

A repülés utolsó perceiben a folyamatosan csökkenő elektromos energia miatt a műszerek működése egyre bizonytalanabbá vált, majd sorra le is álltak. A műhorizont fokozatos leállása okán a gép repülése kilengésektől vált bizonytalanná, majd a műhorizont végleg leállt és balra lebillent. Az megállt berendezés által adott jelzést a pilóta egyre nagyobb jobb irányú fordulóval igyekezte korrigálni. Feltehetően arra gondolt, hogy a műszer még a valós adatokat szolgáltatja. Az erőteljes forduló hatására a repülőgép 50-70 méteres magasságban elérte a felhőalapot. Azon áthatolva a pilóta meglátta a rendkívül közeli földfelszínt. A fedélzeten lévők igyekeztek javítani a gép helyzetén, de az ütközést nem tudták elkerülni.

11 óra 43 perckor, 31 perccel a vészhelyzet kialakulása után, enyhén jobbra dőlve, megemelt orral, de még lefelé süllyedve, a jobb szárnyvéggel és a törzs hátsó részével, közel 600 kilométer óra sebességgel a földnek ütköztek. Az ütközés ereje visszadobta a gépet a levegőbe, mely a becsapódástól összetört, és végezetül egy vasúti töltésbe fúródva állt meg. A vizsgálat szerint a gépen tartózkodók az első ütközés során életüket vesztették. 

h0910legi02.jpg

rbo63d_1.jpg

 

A katasztrófa után:

A magyar vizsgálóbizottság munkájába a szovjet légügyi hatóság is besegített. A vizsgálat kiterjedt a gép műszaki állapotára, a személyzetre, a rendelkezésre álló adatokra, az irányítás munkájára, valamint a szemtanúk által elmondottakra is.

A vizsgálat során a repülés utolsó szakaszát többször le is repülték.

A vizsgálat eredménye a következő megállapításokat hozta a katasztrófa okaival kapcsolatban:

  1. A repülőgép kapitánya a kialakult vészhelyzetben helytelen elhatározást hozott, amikor a rossz időjárási viszonyokkal rendelkező repülőteret választotta. Az Odesszai és Budapesti repülőtéren is sokkal jobbak voltak a lehetőségek. Rosszul döntött a fő energia hálózat visszakapcsolásával, valamint nem takarékoskodott a létfontosságú energiával.
  2. A Kijev-Boriszpol repülőtéren uralkodó időjárási viszonyok nem tették lehetővé azt, hogy egy vészhelyzetben lévő gép le tudjon szállni.
  3. Az energia rendszer meghibásodása miatt elfogyott az elektromos energia, a létfontosságú műszerek hibás működés után leálltak.
  4. Az irányítószolgálat tevékenységében, a kiadott utasításokban szakmailag kifogásolható elemek is voltak. Az irányítószolgálat nem rendelkezett minden lényeges információval a gépről, így nem ismerte fel a repülőgépen kialakult és egyre romló vészhelyzetet, így a gép részére adott utasítások nem is voltak alkalmasak a vészhelyzet kezelésére.

A kapitány tevékenységével kapcsolatban:

  • Nem adta le a vészhelyzet jelentést.
  • Nem kapcsolta be a vészhelyzeti jeladót.
  • Valótlan adatokat közölt a személyi időjárás minimumával kapcsolatban az irányítással.
  • Nem választott kedvezőbb időjárású kitérő repülőteret. 

  tablo63.jpg

A lezuhant gép személyzete: Mészáros Sándor parancsnok, Veres László másodpilóta, Papp Sándor főnavigátor, Deák Andor navigátor, Takács Márton utazó szerelő, Szőke Valéria, Székelyhídi Katalin, Takács Zsuzsanna légiutaskísérők

  

Mi történt idehaza?

A korabeli sajtó már másnap közölt szűkszavú híreket a katasztrófáról. A későbbiekben aztán megjelentek bővebb beszámolók is, de mivel az okokról sokat nem tudtak, leginkább az áldozatokkal foglalkoztak.

A hírekből lassan kiderült, hogy az áldozatok többsége Bács- Kiskun megyei akik Kecskemét testvérvárosába tartott. Az IBUSZ által szervezett csoporton kívül még a megyei tanácselnök által vezetett pártdelegáció is a gépen volt. Továbbá a Budapesti Kertészeti Egyetem két tanára, valamint két amerikai állampolgár is az áldozatok között volt.

1971-ben már tíz éve működött a testvérvárosi kapcsolat a Szovjet-Magyar Baráti Tárasaság égisze alatt. Ennek okán egy kiállítást szerveztek amely Bács-Kiskun Megye népművészeti, természeti értékeit, kultúráját és gazdasági teljesítményeit kívánta bemutatni a testvérvárosban. A kiállítás teljes anyaga már a nyáron megérkezett Szimferopolba, összesen 7 konténernyi kiállítási anyag utazott ki, konténerenként 5 tonna súllyal.

 szbe-02t-3-01p-n.jpg

A küldöttséget vezette: Erdősi József, a megyei tanács elnöke

A delegáció:

Ábrahám János, a Bács Megyei Filmstúdió vezetője,

Benke János, a Kecskeméti Szolgáltató Javító és Vegyesipari Vállalat igazgatója, Besenyi János, a Kecskeméti Szolgáltató Javító és Vegyesipari Vállalat csoportvezetője, Bíró Zoltán, az Észak-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat főkönyvelője,

Bíró Zoltánné (Földváry Sára), a Bács megyei Állami Építőipari Vállalat csoportvezetője, Botocska György, a Közép-magyarországi Pincegazdaság igazgatóhelyettese,

Braunitzer Ferencné (Brlski Jolán), a Habselyem Kötöttárugyár kecskeméti gyárának raktárvezetője,

Csellik Dénesné (Takács Jolán) a Bács-Kiskun megyei Textilfeldolgozó Vállalat laboratórium-vezetője,

Dobó Mária, a Bács Megyei Filmstúdió gyártásvezetője,

Erdős Dezső, a megyei tanács mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályának kertészeti felügyelője,

Gereben László, a megyei tanács művelődési osztályának művelődési felügyelője, Horváth István, a Kunfehértói Állami Gazdaság személyzeti vezetője,

Mészöly István, a Bács Megyei Tervező Vállalat modellezője,

Mihók Antal, a Közép-magyarországi Pincegazdaság Alföldi Üzemének igazgatója, Öcsvári Mihály, a Dél-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat főkönyvelője,

Öcsvári Mihályné (Kiss Julianna) háztartásbeli,

Posszert Gyula, a Kiskunsági Ruhaipari Vállalat igazgatója,

Posszert Gyuláné (Szabó Edit), a Kiskunfélegyházi Háziipari Szövetkezet műszaki ügyintézője,

Puchardt Antal, a Kecskeméti Magnetofongyár energetikusa,

Rendetzky János, a Bács-Kiskun megyei Kéményseprő és Cserépkályha Építő Vállalat igazgatója,

Rendetzky Jánosné (Kemény Krisztina),

Sebők Erzsébet, a Kalocsai Háziipari Szövetkezet adminisztrátora,

Szilágyi István, a Bács megyei Tervező Vállalat igazgatója,

Szlovencsák Miklós, a Kunfehértói Állami Gazdaság igazgatóhelyettese,

Taba Sándor, a Kalocsa vidéki Fűszer- paprika és Konzervipari Vállalat osztályvezetője,

Tamáska Jánosné (Grau Teréz), a Bács-Kiskun megyei Textilfeldolgozó Vállalat főkönyvelője,

Tokai István, a Kecskeméti Magnetofongyár osztályvezetője,

Varga Ferenc, a kalocsai pártbizottság első titkára

Vízin Miklósné (Nyina Szurgajenko), a Közép-magyarországi Pincegazdaság Alföldi Üzemének laboratórium-vezetője,

Zoboki László, a megyei tanács építési osztályának osztályvezető-helyettese,

Kiss Istvánné (Kórász Rozália) IBUSZ-kísérő ,

Bakonyi Béla, a Képzőművészeti Alap Kiadó Vállalat fotóriportere,

Draskóczi Attiláné (Gőbel Erzsébet), a Képzőművészeti Alap Kiadó Vállalat ügyvitelszervezője.

 A delegácóin kívül kiutazott még a Kertészeti Egyetem két tanára: dr. Hankó Mihály, dr Dezső Imre is.

A repülő utasai között volt két amerikai állampolgár is: William és Florence Miller.

A temetésre 1971. szeptember 28-án került sor, több helyszínen. Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunhalason és Kiskunfélegyházán azonos időpontokban került sor a szertartásra. tizezrek63b.jpg

A teljes lapszám EZEN A LINKEN olvasható. Forrás: Hungaricana

Petőfi Népe tudósítása:

A koszorúszállításnál segédkező katonák mellett jelen volt a munkásőr díszszázad, a Pénzügyőr-zenekar, az Óvónőképző 200 tagú kórusa és a sajtó munkatársai is. Az ünnepélyes szertartástól a tömeget egy 300 fős rendfenntartó, élő kordon tartotta távol. Bizonyos helyekre csak külön engedéllyel lehetett belépni. A gyászszertartás napján a városi autóbuszok sűrített járatait úgy kívánták megoldani, hogy akár 10–15 ezer utas szállítási igényét is kielégíthessék.

Később, az áldozatok emlékére 1972. október 31-én közös emlékművet avattak a kecskeméti köztemetőben

Minden jelentősebb napilap hozott le tudósítást, illetve ismertette az áldozatok névsorát, életútjukat.

Bár a hivatalos vizsgálati eredmények sokáig nem voltak publikusak, s az akkori érában nem is volt ildomos feszegetni a témát. Ennek ellenére a súlyos katasztrófa mind pártállami és egyéb szinteken foglalkoztatta a közvéleményt.

Hivatalos vizsgálati eredmény híján vadabbnál vadabb találgatások kaptak szárnyra, s lettek közbeszéd tárgyává, vagy akár pártgyűlések témájává. A párton belül azért is foglalkoztak külön az esettel, mert magas rangú vezetők is voltak a gépen. Persze ezekről a beszélgetésekről, pletykákról szorgos kezek jelentéseket gyártottak, s jelentették felfelé. Így számos akkori, az üggyel kapcsolatos találgatásról is maradtak feljegyzések, s némelyik igencsak elrugaszkodott a valóságtól. A pártbizottságokban széles körben volt téma a katasztrófa, sokan sürgettek hivatalos állásfoglalást. Volt, aki egyenesen Kádárhoz fordult az üggyel, a jelentések a legmagasabb pártvezetői szinten voltak elemezve, kezelve.

Sokan megkérdőjelezték a vizsgálat szakmaiságát, ugyanis abban az időben erősen hittek a szovjet technika felsőbbrendűségében. Így eleve kizártnak tartották, hogy a szovjet csúcstechnika csak úgy leessen az égről. Meg voltak bizonyosodva arról, hogy szabotázs történt. Mások biztosak voltak abban, hogy az esetleges technikai hibákat akarja a szovjet fél palástolni azzal, hogy a pilótára kenik a katasztrófát.

Született feljegyzés arról is, miszerint valaki biztosan tudni vélte, hogy szovjet katonai géppel ütközött a repülőgép. (Az egyik hozzátartózó egyenesen a pilótát okolta, hogy nem várta meg az értük felküldött két MiG-21-est. Szerinte az irányítás két gépet küldött az utasszállító levezetésére. Arról nem maradt fent adat, hogy ezt honnan vette, a hivatalos jelentésekben sem szerepelnek ezek a gépek.) Más szerint a gépet a pilóta magasfeszültségű vezetéknek vezette, azért zuhantak le. Egy budapesti jelentés szerint a repülőgép pilótája tudta, hogy a gép hibás, mégis felszállt. Ezt politikai okokra nézve látták igazoltnak, mint ahogy azt is, hogy a rossz időjárás miatt mégis elindultak. Az okoskodók szerint, egy határozott politikai körökből származó utasítás miatt, kényszerből szállt fel a pilóta.

Akadt, aki biztos forrásból tudta, hogy sztrájkolnak a Malév pilóták, a gépeket orosz és magyar katonák vezetik.

A sok találgatás és rémhír odáig vezetett, hogy a hozzátartozók Kádárhoz fordultak: 

KEDVES KÁDÁR ELVTÁRS!

Érzelmi alapon fordulunk Önhöz mi, akik 1971. szeptember 16-án a kijevi légi szerencsétlenség miatt elvesztettük legkedvesebb hozzátartozóinkat: szülőket, férjeket, feleségeket, akik mint megyénk delegációjának tagjai utaztak volna testvérvárosunkba, Szimferopolba. A tragédia bekövetkezése óta valamennyien a legelkeserítőbb kétségek között vagyunk, nem találunk megnyugvást, mivel nem tudjuk felfogni és elfogadni a haláleset puszta tényét az eddigi közlések alapján. Nekünk, közvetlen hozzátartozóknak, úgy érezzük, jogunk van a hivatalos tájékoztatónál többet, részletesebbet megtudnunk. Helyzetünk – érzelmi állapotunk – kialakulásához a következő tények vezettek: – 1971. szeptember 16-án közölték a légi szerencsétlenség tényét és hozzátartozóink halálát. – Napokkal később tudomásunkra hozták, hogy a gép felrobbant, a benne utazók a felismerhetetlenségig elégtek, ezért az azonosítás lehetetlen, és csak a hamvaikat fogják hazaszállítani. – A temetés időpontját – indoklás nélkül – háromszor módosították, míg végül szeptember 28-án, azaz 12 nappal a tragédia után temettük el őket. […] – Október közepén módosultak értesüléseink úgy, hogy a gép áldozatai nem égtek el, hanem csak felismerhetetlenségig összeroncsolódtak, és utólag, Moszkvában kerültek elhamvasztásra. – Újabb értesülés volt, hogy fel sem robbantak, nem is égtek el, hanem kényszerleszállás közben egy vasúti töltésnek ütköztek, ahol úgy összeroncsolódtak, hogy azonosíthatatlanokká lettek. Mint a rövid leírásból – mely a valóságban sokkal több variációból állt – is kitűnik, azon a közlésen túl, hogy hozzátartozóink meghaltak, haláluk körülményeiről semmi bizonyosság nem áll rendelkezésünkre. Jobb egy borzalmas bizonyosság, mint a jó szándékú kíméletességből eredő bizonytalanság, mely a tájékoztatás hiánya miatt bennünk kialakult. Ezért kérjük Kádár elvtársat, hogy tegye lehetővé számunkra a szerencsétlenség körülményeinek részletes megismerését, a részletes tájékoztatással könnyítse meg számunkra a le nem írható, ki nem mondott, bennünk élő bizonytalanságot.

Fáradozását és intézkedését előre is köszönjük.

Tisztelettel és elvtársi üdvözlettel: A hozzátartozók megbízásából ügyintéző: R. J., Kecskemét (és 18 saját kezű aláírás)

A levélen Kádár János kézírásával az alábbi szöveg olvasható:

Nyers elvtárs, kérlek foglalkozz az üggyel!

Feljegyzés Kádár elvtárs részére:

A Gazdaságpolitikai Osztály felkérésére a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium és a MALÉV vezető beosztású dolgozói Kecskeméten a városi pártbizottság székházában a hozzátartozók kérdéseire egyéni beszélgetések során felvilágosítást adtak. A hozzátartozók tájékoztatást kaptak többek között: – a katasztrófa körülményeiről, – az áldozatok azonosításának módjáról, – az áldozatok hamvasztásáról és hazaszállításukról, – az áldozatok megmaradt személyi tárgyairól. Az áldozatok hozzátartozói a tájékoztatást megköszönték, és az információkat megnyugvással fogadták.

Klézl Róbert, KB Gazdaságpolitikai Osztály

A dokumentumot Nyers Rezső láttamozta, ezt követően került Kádár elé. Kádár a következőt vezette rá az iratra:

„A feljegyzésben foglaltakat tudomásul veszem, az ügyet a magam részéről lezártam. Kádár”

  szbe-02t-3-11p-n.jpg

 

Videók az esettel kapcsolatban:

https://www.youtube.com/watch?v=slKW1vDj_tU

https://www.youtube.com/watch?v=OPEDIUSF918

https://www.youtube.com/watch?v=gtEYWQuwAoE 

A HA-LBD korábbi balesete:

  1. januárjában a budapesti leszállás során a repülőgép a pálya középvonalától 15 méterrel eltérve érkezett a leszállópályához. Az irány helyesbítésekor a gép jobb szárnyvéggel a betonnak ütközött, az ütközéskor a gép rendszere azonnal automatikusan bekapcsolta a hajtómű tűzoltó berendezését, a generátorokat leválasztotta a hálózatról és vész üzemmódba kapcsolt. A vizsgálatok során nem tudták kizárni azt, hogy ekkor keletkezhetett valami olyan hiba, ami akkor látens maradt, de később katasztrófát okozott.

 

DDQ további írásait ITT találjátok.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6018135612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puch 2023.06.28. 12:08:27

A nevüket tudjuk, de amúgy kik voltak az amerikaik? Sima turisták ? Vagy vajon kik?

DDQ · https://www.facebook.com/Menetszel2016/ 2023.06.28. 12:12:25

@Puch: Sajnos nem jutottam nyomukra... De hátha itt valakinek lesz róla infója.

Puch 2023.06.28. 12:23:56

@DDQ: köszönöm ! ez a része is izgalmas a szomorú történetnek!

Club Sandwich 2023.06.28. 15:39:29

Hm, a kommentem a hibas datummal eltunt, de legalabb korrigalta a szerzo a cikket. Erdekes eljaras, de legalabb pozitiv a hozadeka...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.06.28. 17:34:47

Ez egy teljesen fölösleges baleset volt. Gondolkoztam már azon, hogy a gépparancsnok miért nem mondta ki azt, hogy szükséghelyzetben vagy vészhelyzetben vannak, mindig csak elmondta, hogy akkumulátorról mennek. Amit persze azért az irányító is komolyabban vehetett volna, de a szóbeszédek szerint a pilóták még ma is kényesek arra, hogy ne az irányító akarja helyettük eldönteni, milyen a gép állapota, majd a pilóta megmondja, amikor kell. A csúcson a pilóta van a hierarchiában, az irányítók ezt zárkózottsággal kompenzálják, elég áldatlan helyzet.

A gép egy órát (!) repült generátorok nélkül, ennyi idő alatt igazán kitalálhatták volna, hogy van a vészhelyzet szó oroszul. Lehet, hogy valamilyen kedvezőtlen következménytől féltek? A parancsnok újabb visszaminősítéstől tartott? Nem elképzelhetetlen, de nem jutunk előbbre ma már a találgatással. A nyugati világ légiforgalmában a tenerifei katasztrófa olyan változást indított el a fónia szabályaiban, a rossz szokások kiirtásában, a irányítók és a pilóták viszonyában, ami biztonságosabbá tette a repülést. Lehet, hogy a szocialista világ repülésében sem volt még rendben az ilyen helyzetekre vonatkozó kommunikáció.

Az súlyos vétség volt, amikor a gépparancsnok hazudott a minimumáról, akkor már meg lehetett ijedve. Legalább ekkor kimondhatta volna, hogy vészhelyzet van, akkor nem küldték volna kitérőre, ami elvileg azt is jelenthette volna, hogy visszaküldik egészen Budapestre, ami ez esetben reménytelen lett volna. Nem fogjuk már megtudni, mi járt a fejében, pedig az embert feszíti a kíváncsiság.

Aztán amikor kimúlt a rádiójuk, 60 méteres felhőalapnál, onnantól meg volt pecsételve a sorsuk. Látszik a vázlaton, hogy megpróbálták eltalálni a futópályát, de mellélőttek. Aztán megpróbáltak kibújni a felhőből és körülnézni, de nem sikerült. Egy Tu-134-es rádiónavigációja 52 évvel ezelőtt még teljes áramellátással sem volt egy mámor, hát még így. Nem is látom, hogy a Zsuljanyi rádióadón és a két markeren kívül lett volna-e bármilyen irányjelük. Nem tudom, hogy az a kis kör a marker jelén belül körsugárzó adót jelent-e. Amíg volt kommunikáció, addig kellett volna az irányítótól vektorálást kérni, persze oda a büszkeség, de így meg büszkén haltak meg. Kár értük.

Szép cikk volt.

@Club Sandwich: A poszter bizonyára hálásan fogadta a kiegészítést, de nem akarta a kommentek közé odatenni.

IamTwo 2023.06.28. 22:09:12

Minden tiszteletem a szerzőnek, de ennek a tizedét sem olvastam el.
Ennyi (részben felesleges) számadatot, egy részét az sem tudom, hogy mit jelent, brrrr.

Pootj78 2023.06.28. 22:41:00

@IamTwo: Nekem nagyon tetszett. Én még a drámát is kiéreztem belőle, főleg, hogy a megközelítés lokátorrajza is ott van. Durva, amit a pilótafülkében az utolsó 10 percben átélhettek...

@Puch: Ez egyből bennem is felmerült. Abban az időben nem lehetett olyan könnyű amerikai állampolgárként csak úgy passzióból utazgatni a szocialista tömbben és a Szovjetunióban. Jó eséllyel valami üzlet lehetett a háttérben nem sima turistáskodás.

omron 2023.06.29. 08:48:41

@Androsz: Tom Wolfe: Az Igazak. Egy könyv az amerikai űrhajósok kiválogatásáról. Miért a tesztpilóták közül szedték össze őket? Mert ismerték az észjárásukat. Sem véletlen, sem végzetes műszaki hiba nincs, csak ügyetlen pilóta. Akkora egójuk volt, ami nem engedte meg, hogy vészhelyzetet jelentsenek. Inkább odaverték magukat, aztán a susnyót, ahova becsapódtak, róla nevezték el. Amikor lejárt a szerződésük, és még éltek, elmentek polgári pilótának

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.06.29. 13:26:25

@IamTwo: Ez egy nagyon részletes összegzése volt egy emlékezetes balesetnek, azok számára, akiket érdekel, valamint azok számára, akik a jövőben ennek a balesetnek a történetét keresik. Ha téged zavarnak a számadatok, akkor megtetted, amit ilyenkor kell, és abbahagytad az olvasást. Én nem félek a számoktól, értettem is a jelentésüket, szerintem a poszt érthetően is használta őket, nekem hasznosak voltak.

@omron: Abban igazad van, hogy a "Harci Marcik", amikor egyedül repültek, képesek voltak ilyenre. De egy utasszállító parancsnoka? Megnéztem, hátha találok valamit róla, hogy esetleg ő is katonai pilóta volt korábban, nem volna lehetetlen, de nem találtam semmit. Nem tudhatjuk meg már, mi zajlott le a pilótafülkében. A fekete doboz az út végén állítólag már nem működött, mert elment minden áram, de lehet, hogy akkor az még csak a műszeradatokat rögzítette, a beszélgetéseket nem. Hát, most már úgyis mindegy, sírba vitték a titkot. Látjuk, itt ez a poszt bizonyítékul, hogy nem felejtették el az emberek őket teljesen, nyugodjanak békében.

Head Honcho 2023.06.29. 17:49:13

Érdekes. Az elhunyt delegáció nevei között látok két ismerőst. Az egyik az egyik rokonom férjének nevét viseli, a másik pedig egy volt kollégáét, egyik sem túl gyakori.

gintonic.azigazi 2023.06.30. 10:50:11

A mérnökök egy dologra nem tudják felkésziteni a repulot: a kapitanyi hibara

gigabursch 2023.06.30. 16:59:12

Érdekes volt, köszönöm!
süti beállítások módosítása