Drakula: mítosz és valóság

#Podcast

2021. április 30. Hihetetlen Történelem

Ha meghallod a nevet, "Drakula", ki jut eszedbe elsőre? Egy XV. századi nemes, aki elszántan harcolt a török ellen? Vagy egy fekete köpenyes alak, aki képes denevérré változni, és vérrel táplálkozik? Adásunkban bemutatjuk az embert, aki a vámpírmítosz mögött áll, és akinek az élete legalább annyira érdekes és véres, mint egy rémisztő vámpíros történet!

(Kiegészítés: Amikor felvettük az adást, sajnos nem tudtuk, hogyan kell helyesen kiejteni Vlad Tepes nevét. Azóta több hallgatónk is felvilágosított minket erről. A hibáért elnézést kérünk, reméljük, hogy ezzel együtt is tetszeni fog nektek az adás! :) )

 

A teljes történetet meghallgathatjátok a fenti linken, alább pedig egy rövid, képes összefoglalót láthattok:

vlad_tepes.jpg

20170820_090426_drakula_szulohaza.jpg

Habár nem bizonyított, de egyes történészek szerint a hírhedt Drakula Segesváron született 1431-ben, állítólagos szülőháza mind a mai napig megtekinthető. Más vélemények szerint a ma is álló házban csak megfordult Vlad Țepeș Drakula, de nem ott született.

 

1280px-order_of_the_dragon_insignia_svg.jpg

Drakula édesapja 1431-ben Nürnbergben belépett a Societas Draconistrarumba, azaz a Sárkányos Társaságba, ami Luxemburgi Zsigmond által létrehozott főúri családokat magába tömörítő szerveződés volt. Célja az igaz hit védelme, amit akár önfeláldozás árán is meg kell valósítani. A rend szimbóluma egy sárkány volt, mely saját farkával fojtotta meg önmagát, ami azt jelképezi, ahogyan a rend tagjai képesek feláldozni akár magukat is a nemes ügy érdekében. III. Vlad havasalföldi vajda felvette a Sárkányos Társaságra utaló nevet és később Drakula néven vált ismerté. Másik gyakran használt neve Vlad Țepeș, mely szó szerint azt jelenti: Karóbahúzó Vlad.

 

1920.jpg

Kegyetlen uralkodó volt és voltak évek, amikor rendszeresen betört a dél-erdélyi szász városokba, ahol nagy pusztítást végzett. Már az 1450-es évek végétől, azaz még életében német és szász eredetű elbeszélések kezdtek elterjedni az uralkodóról, amik arról számoltak be, hogy mennyire kegyetlen vajda. Az egyik legismertebb ilyen jellegű fennmaradt írásos emlék Strasbourgban jelent meg német nyelven, és hat oldalon keresztül sorolja Drakula rémtetteit. Nagyon változatos eseteket sorol fel, amikben csak egy hasonlóság található: szinte minden esetben karóba húzta az embereket. A kép éppen azt az esetet ábrázolja, amint a vajda jóízűen fogyasztja el ebédjét, miközben egy dél-erdélyi település lakóit karóba húzzák.

poenari2.jpg

Egy másik legenda szerint az egyik város lakói közrejátszottak a vajda fivérének és apjának halálában, ezért Drakula bosszúból húsvét napján kiterelte a népet a közeli hegy tetejére azzal a paranccsal, hogy egy évük van kővárat építeni a hegy tetejére. A lakosok éjjel-nappal dolgoztak, sokan belehaltak a nehéz munkába, de közel egy év után ott állt Poenari vára a hegy tetején. A kép egy illusztráció, hogyan nézhetett ki fénykorában a Poenari vár, ma romos állapotban van.

vlad_l_empaleur_by_theodor_aman.jpg

Egy másik legenda szerint a III. Vlad Țepeșhez érkező török követek nem voltak hajlandók levenni turbánjaikat a vajda előtt, mivel ezt vallási előírásaik nem engedték. Drakula azt mondta nekik, hogy szeretné őket ennek a szokásnak a fenntartásában megerősíteni, és azt parancsolta, hogy szögezzék a törökök fejéhez a turbánjukat.

salamon-torony-visegrad.jpg

Kevésbé ismert, hogy Drakulát 12 évig tartotta fogságban Mátyás király Budán és a visegrádi Salamon-toronyban

drakula1.jpg

További érdekesség, hogy Mátyás és Drakula kapcsolata annyira megjavult a fogság évei alatt, hogy Drakula második felesége Szilágyi Jusztina lett, Mátyás unokahúga. Sőt, nemrég derült fény arra, hogy Drakula és felesége rövid ideig Pécs mostani főterének a helyén birtokolt egy házat, melynek pincéjét pár éve fedezték fel. Azt hogy Drakula lehetett a tulajdonos, azt egy Drakula halála után egy évtizeddel készült adásvételi szerződésből következtették ki, ahol a volt tulajdonosként a vajda és özvegye van feltüntetve. Az még a jövő történészeinek a feladata, hogy bizonyítsák, hogy a talált pince tényleg a Drakula házhoz tartozott-e.

d03e6c3ed691952b8c32dc375b797f72.jpg

A legendák mellett idővel a német nyelvterületeken elterjedtek a Drakula-ikonográfiák is. Több olyan oltárkép is volt, ahol Drakula személye megjelent valamilyen formában. A képen Pilátust testesíti meg Jézus elítélésekor.

vlad-the-impaler-art.jpg

Egy másik ábrázolásban Szent András keresztre feszítésében segédkezik

158464.jpg

A Drakula-mítosz megteremtésében hatalmas szerepe volt Bram Stoker írónak, aki regényében (1897) összemosta a történelmi személyt a vérszívókkal kapcsolatos néphiedelmekkel. A könyv első kiadása még nem aratott nagy sikert, mivel sárga borítóval jelent meg, ami akkoriban a pornográf tartalmat jelölte Angliában. A második kiadás nem sokkal később beváltotta a reményeket, és hatalmas siker lett a könyvből, amit két-három évtizeddel később már mozgóképfilm formátumban is élvezhettek az érdeklődök.

lugosi_bela_1916-ban_egy_kozak_tiszt_egyenruhajaban.jpg

A Drakula-filmek kapcsán megkerülhetetlen Lugosi Béla, született Blaskó Béla. Maga Lugosi harcolt szakaszvezetői rangban az I. világháború során a betörő orosz csapatok ellen, és többször is súlyos sérüléseket szenvedett. A tanácsköztársaságban vállalt szerepe miatt hagyta el az országot, és végül Amerikában próbált szerencsét. A képen Lugosi Béla 1916-ban egy kozák tiszt egyenruhájában.

dracula_7.jpg

A híres 1931-es Drakula film egyik forgatási képe, bal oldalon Lugosi Bélával

lugosi-mirrors-product.jpg

Lugosi Béla "Drakula-sminkjét" mindig magának készítette el, annak ellenére, hogy a stúdió sminkmestere mindig tiltakozott ez ellen. Sajnos a horror zsánerből sosem tudott kikerülni, és kevésbé nívós filmekben játszott pályafutása során. Halála után Drakula-jelmezben temették el 1956-ban

78334.jpg

A 21. század legismertebb vámpírtörténet feldolgozása az Alkonyat (Twilight), melyben Edwardot az a Robert Pattinson színész játszotta, akiről kiderítették, hogy rokoni kapcsolatban áll a történelmi Drakulával. Ugyanez elmondható a brit királyi családról is, akik szintén távoli rokonai Drakulának

dracula-22ea0521-307706.jpg

A legrégibb egészalakos Drakula-ábrázolás a fraknói várban található, ami az Eszterházy családhoz tartozik. Az Eszterházy család, sok más nemes családhoz hasonlóan csak később vált ismerté és gazdaggá. Akkoriban divat volt fantom- és fantáziaősökkel megtűzdelni a családfákat, s ez nemcsak az esetleges hézagok kitöltését szolgálta, de egy megfelelően megalkotott vagy kiválasztott ős a család rangját is emelte. Így került az Eszterházy fantom ősök közé Attila hun király, Nagy Károly és Drakula is. Természetesen akkor még nem tudták, hogy 200 évvel később Bram Stoker regénye miatt mennyire másképp fognak tekinteni a történelmi Vlad Țepeșre

5365_2.jpg

Zárásként, ha kíváncsi vagy Lugosi Béla szobrára, akkor érdemes körbejárnod a budapesti Vajdahunyad várat, aminek keleti oldalán található a műalkotás. A szobrot még érdesebbé teszi, hogy egy gerilla akció részeként helyezték el és évekig nem tudták, hogy ki készítette. Ma már tudjuk, hogy a szobor Hartmutch Zech német képzőművész alkotása

Most, hogy a képek végére értetek, hallgassátok meg a teljes történetet is! Az adást eléritek a fenti linken keresztül vagy meghallgathatjátok Apple Podcasten, Spotify-on és a többi podcast alkalmazásban.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

Képek forrása: studhist.blog.hu; accessonline.com; turistamagazin.hu; 24.hu; wikiwand.com; fidelio.hu; kozterkep.hu; lwcurrey.com; alfahir.hu; visitvisegrad.hu

hihetetlen_tortenelem_borito_640640.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr416503634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2021.04.30. 10:50:47

"A trombitás " c. magyar film végén van egy karóba húzás, amire ha csak rágondolok, kiráz a hideg...

Endre Udvaros 2021.04.30. 15:16:14

"Egy másik ábrázolásban Krisztus keresztre feszítésében segédkezik" Andráskeresztre? Kötéllel?

Örömhernyó 2021.04.30. 15:40:32

@Endre Udvaros: Igen, ez nekem is feltűnt.
A kereszt nem tipikus keresztény jelképre hasonlít és kötéllel "szegezik" rá a szakállas öregember alakot.
Krisztus elég túlkoros azon a képen, öregember, nem 33 éves, mint a Biblia szerinti sztoriban.

Meg lehetett volna említeni a posztban az Ed Wood című filmet is, amiben Martin Landau formálta meg Lugosit. Bár ez már messze vezet a történelmi Drakulától.

gigabursch 2021.04.30. 16:03:48

Akkoriban divatos....
A fenéket!
Az Esterházy család vsz többet tud a saját családjáról, mint a magyartalan tudománytalan ákádémija.

nincs1agy 2021.04.30. 16:25:03

@Endre Udvaros: Simán lehet, hogy András keresztre feszítették a Megváltót. A ma is ismert keresztrefeszítés ábrázolás több száz évvel később terjedt el..

nincs1agy 2021.04.30. 16:31:37

@ZON:

A Középkorban használt módszer,( a gerinc mentén felnyomni a karót, úgy, hogy minél kevesebb kárt okozzon a belső szervekben), csak az egyik módszer. Egy másik szerint egy vastagabb bezsírozott karóba ültetik a szerencsétlent, ami lassan egyre jobban átmegy rajta.

Tejinashi 2021.04.30. 23:35:05

@nincs1agy: @Endre Udvaros: Láttam egyszer egy dokumentumfilmet arról, hogy a valóságban a keresztre feszítés nem lehetséges oly módon, ahogy Jézust ábrázolják, mert egyszerűen leesik a keresztről, akárhogy odaszögelik, mert az ember súlyát a tenyér nem bírja el és átszakad rajta a szög. Csak andráskereszttel lehet ilyet csinálni és erre találtak is bizonyítékokat, hogy ilyennel hajtották végre ezeket a kivégzéseket.

gigabursch 2021.05.01. 06:49:39

A keresztre feszítésnek már Jézus előtt évszázadokkal komoly hagyománya volt Rómától Japánig és még utána is évszázadokig.
Több különböző megoldással.

Ezzel csak arra kívánok kilyukadni, hogy egy áltudományos csatorna mit süketek - kb értelmetlen, max érdekesség.

Örömhernyó 2021.05.01. 08:31:11

@gigabursch: Az Esterházy család egyáltalán nem biztos, hogy többet tud, az meg még kevésbé valószínű, hogy nem gyártottak maguknak nevezetes ősöket. Az én családomban is vannak olyan ősök, akikre büszkébbek vagyunk, a kutyabőrös nemesek, meg vannak olyanok, akikre nem annyira (tótból magyarrá lett ősök), és vannak eltitkolni való vonalak is, akik mondjuk izraelita nőt vettek felségül.

gigabursch 2021.05.01. 09:29:16

@Örömhernyó:
Olvastál valaha is egy komplex, kritikai vizsgálatot a Kismartoni Kastély homlokzatán lévő Esterházy felmenők dolgában, vagy csak "nyomod a hivatalos mantrát"?
Mindezt azért kérdem mert a hivatalos mantrát kb annyira erôs lebakon áll, mint a finnugrizmu, itt mondjuk az érvelés ezen a szinten áll: "Hülyeség, mert csak".

Az meg, hogy egy család kire büszke és kire nem - családi magánügy, amit ráadásul egyes korszakok felülírhatnak.

¿Qué tapas hay? 2021.05.01. 10:25:28

"Egy másik ábrázolásban Krisztus keresztre feszítésében segédkezik"

Hm. A kép András apostol mártírhalálát ábrázolja (XV. századi ismeretlen stájer festő műve, a lilienfeldi ciszterci apátságból való oltárkép, jelenleg a bécsi Belvedere gyűjteményében sammlung.belvedere.at/objects/3727/martyrium-des-hl-andreas ) A kép még bőven Vlad Ţepeş életében készült (1470 körül).

nincs1agy 2021.05.01. 11:01:20

@Tejinashi: Találtak ilyen csontleletet, és ott is a csuklón volt átütve a szög, nem a tenyéren, ahogy a reneszánsz festményeken ábrázolják..

ZON 2021.05.01. 13:43:17

@nincs1agy: A "videa" oldalon fenn van a teljes film , 1:18:50-nél indul az akció...

omron 2021.05.01. 17:38:15

@nincs1agy: Igen, és a lábfejen a boka alatt átvert szeg megtámaszthatta annyira a vázcsontot, hogy az elítélt tudott levegőt venni a bordái megemelésével. Amit a két kézfején vagy csuklóján rögzítve nem sokáig bírt.

J.László 2021.05.01. 21:13:54

Havasalföld akkoriban magyar hűbér volt. Így csukathatta le Mátyás királyunk ezt az oláh csirkefogót.

soarvány 2021.05.01. 23:23:47

@omron: Egy jeruzsálemi maradvány alapján a sarokcsontba verték a szögeket, oldalról.

gigabursch 2021.05.02. 08:27:21

@soarvány:
Azt is ki lehetett bírni mosolygás nélkül.

gigabursch 2021.05.02. 08:34:35

" Így került az Eszterházy fantom"

Esetleg nem ártana helyesen leírni a család nevét...

¿Qué tapas hay? 2021.05.02. 12:32:36

@gigabursch: Én ennyire nem lennék szigorú egy XXI. századi bloggerrel. Ha a Kempelen-monográfiákban (Magyar főrangú családok, Magyar nemes családok) Eszterházy-családként szerepel, akkor itt is jó. Amúgy a korabeli névtárakban is elég nagy zűrzavar van ebben e kérdésben, szinte évente változik, hogy melyik írásmódot használják. Talán még a Magyarország földbirtokosai a legkövetkezetesebb, ahol a galántai-ághoz tartozók s-sel, a cseszneki és zólyomi ág családtagjai sz-szel szerepelnek. (Amúgy a családnév változó írásmódja nem példátlan, gondoljunk a Széchényi-családra, ahol ma már azok is az újabb írásmódot használják, akik nem is István gr. leszármazotti ágába tartoznak)

wraith42 2021.05.07. 15:27:00

Az első világháborúban nem hadnagyként, hanem "csak" szakaszvezetőként harcolt a cs. és kir. 43. gyalogezredben. Meg is sebesült vagy betegedett valamikor 1915-ben, utána már nem is tért vissza frontra, hanem maradt a színháznál. A félreértés onnan eredhet, hogy van egy ismert képe, amin hadnagyként látható, de az valamelyik színdarabhoz készült "promóciós" kép.

Hihetetlen Történelem 2021.05.07. 15:37:30

@wraith42: Köszönjük a kiegészítést! Javítottuk.
süti beállítások módosítása