A madár, ami halálával győzte le Kínát

Mao veréb-genocídiuma

2021. április 13. JTom

Alig több mint 60 éve ért véget a madarak és három másik faj ellen hirdetett téboly a kommunista Kínában. A Négy Kártevő Kampányban a legyek, a szúnyogok, a patkányok mellett a szerencsétlen veréb is bekerült az irtandó fajok közé. De amíg az irdatlan populációjú legyeket, szúnyogokat vagy a hasznot semmilyen formában nem jelentő patkányokat gond nélkül lehetett ritkítani, addig a verébpusztítás évekre kibillentette egyes régiók ökológiai egyensúlyát az országban, ezzel éhínséget és milliók halálát okozva. Nem néhány tíz- vagy százezer madár kiirtásáról beszélünk, hanem több mint kétmilliárdéról.

00.jpg

A kommunista vezető, Mao Ce-tung és "kiváló" tanácsadói által életre keltett kampány ötlete először 1955-ben vetődött fel, végül 1958 és 1960 között valósították meg. Azóta a világ számos országában bekerült a biológiai, ökológiai tankönyvekbe, mint a tudományosan megalapozatlan, a természet rendjébe való beavatkozás elrettentő példa. Az ornitológusok jelenlegi generációja nem ismeri a kínai történelem eme szeletének minden részletét, de már tudjuk hogy a kommunista országnak is megvoltak a maga "Liszenkói", akik áltudományos tanaikkal, ideológiai alapon megközelített természetformáló tevékenységeikkel hatalmas károkat okoztak.

"A párt nevében: nőjjetek!" - Trofim Gyenyiszovics Liszenkó

Bár a szovjet Micsurinról és az ő "fantasztikus" növénynemesítéseiről és kísérleteiről talán többen hallottunk (ezekről kiváló viccek is születtek Magyarországon - várom őket a kommentszekcióban!), ám a lehetetlent nem ismerő, kommunista növénytermesztés abszolút elsőségét nem lehet elvitatni Liszenkótól. A magyar citrom, narancs, gyapot vagy gumipitypang mind-mind a Sztálin által kegyelt áltudós tanainak "köszönhetőek".

Liszenkó 1927-ben - mindössze 29 évesen - egy azerbajdzsáni mezőgazdasági állomáson dolgozva egy szokatlanul enyhe télen zöldborsó termesztésével próbálkozva, a talajt a következő évre műtrágya alkalmazása nélkül tette jól termővé. Szerencséjét eladva haladt az ismertség útján, ehhez még egy mázli társult: egy tudományos konferenciára tartva a vele együtt utazó Zajcev növénygenetikus professzor az út közben meghalt. Az ő eredményeit sajátjaként eladva került Sztálin közelébe, aki a vernalizáció néven bemutatott eljárásban és annak gyakorlati megvalósításában reális lehetőséget látott. Az elv különösen tetszetős volt a kommunista ideológia mentén, hiszen a növények edzésével érte volna el az egyre északibb termőterületeken történő meghonosításukat (pl. sarkköri búzatermesztés, vagy a dinnye a tajgán). Ám tény hogy Liszenkó kicsiben elért - amúgy is megkérdőjelezhető - eredményeit nagyüzemi méretekben soha, sehol sem sikerült megismételni. Liszenkó mindig a kulákok és a nyugati szabotőrök aknamunkájának állította be sikertelenségét. Ebben segítségére volt a párt megtorló politikája is, hiszen a neki ellentmondó tudósokat nem egyszer elhurcolták, sőt egykori kollégáját, N. M. Tuljakovot - aki az első, azeri "sikerét" lebuktathatta volna - koholt vádak alapján agyonlőtték. 

531px-trofim_lysenko_portrait.jpg

Trofim Gyenyiszovics Liszenkó (1898-1976)

Liszenkó sikeresen mentette át magát és a darwini szelekció tagadását Sztálin halála után is a hruscsovi érába, ám 1964 után a Szovjet Tudományos Akadémia elnöke bejelentette, hogy Liszenkó tanainak kritikával szembeni védettsége megszűnt. Szakértői bizottságot küldtek kísérleti munkájának felülvizsgálatára, a bizottság lesújtó véleményét pedig nyilvánosságra hozták. Munkájának azonban még sok évig hatása volt Kína, sőt Nicolae Ceausescu regnálása alatt Románia mezőgazdaságára is. Mindkét országban hatalmas károkat és visszaesést eredményezett a józan észt nélkülöző liszenkóizmus.

1955-ben mozgalom kezdődött Kínában - elsősorban Peking környékén - a kártevők megritkítására: verebek, egerek, patkányok, legyek és szúnyogok ellen esküdtek hadat. Fiatalok és idősek, férfiak és nők, gyerekek, mindenki részt vett az egyszerire tervezett kampányban: a diákok elhagyták az osztályukat, a tisztviselők abbahagyták a munkát az irodákban, a parasztok a földeken, és így Peking-szerte fülsiketítő gongok és dobok hangjai hallatszottak, amelyek verebeket rettentettek ki fészkükből, és addig üldözték őket, amíg teljesen ki nem merültek, és le nem estek a fákról. A nyílt területeken hálókat és mérgezett csalikat használtak, de csúzlikkal is folyamatosan lőtték a madarakat. Három napi folyamatos zajjal Pekingben a verebek szinte mindegyike elpusztult vagy elmenekült.
A következő évben a Kínai Állattani Társaság megtartotta második országos találkozóját Csingtaóban, amelyen felvetődött a verebek kérdése. Néhány tudós azzal vádolta ezeket a madarakat, hogy sok gabonát esznek, házi tolvajoknak nevezve őket. Az előző év sikeres pekingi verébirtását hozva fel a megoldás lehetőségeként a kis szárnyasok ellen. Mivel verebek élnek Kína nyílt mezőgazdasági tájain is, a tudósok e gabonarablók teljes megsemmisítésére szólítottak fel. Ugyanakkor néhány más kolléga megjegyezte, hogy a verebek számos rovar elpusztításával hasznosak, ezért nem szabad őket kiirtani, de ezek a hangok süket fülekre találtak. A kezdeményezés szerzőjének Csu Jian biológusnak - aki akkoriban az ország oktatási miniszterhelyettese volt -, könnyűnek bizonyult meggyőznie Mao Ce-tungot saját igazáról: akkor az országnak szüksége volt a rossz termésátlagok emelésére, az induló Nagy Ugrás program része lehetett a probléma megoldása. Úgy gondolták, hogy a patkányok, legyek és verebek pusztulása az ország mezőgazdasági ágazatának hosszútávú felvirágzásához vezet.
Mao Ce-tungot nem igazán kellett meggyőzni. Gyermekkorát falun töltötte, és első kézből tudott a parasztok és a kártevők örök konfrontációjáról. A rendeletet boldogan írta alá, és hamarosan az egész országban az Éljen a nagy Mao szlogenekkel vonuló kínaiak rohantak elpusztítani a győzedelmes vezető rendeletében kijelölt kis ellenségeit.

Mao Ce-tung, a kommunista pártvezető tehát 1958 februárjában jóváhagyta a négy kártevő: a szúnyog, a légy, a patkány és a veréb kiirtásáról szóló rendeletet. Ezen a napon az ország nagy hibát követett el, amiért hatalmas éhínséggel és halállal fizetett. Az egész kínai nép hitt a vezetőkben, azok tanácsadóiban, és remélték, hogy ez segít megszabadulni az éhségtől.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

 

A veréb irtását először méreggel kezdték, ám ez pénzigényes volt, és más fajok is elfogyasztották a kihelyezett csalikat. Így a Pekingben már megismert módon folytatták. Százak vonultak összefogva síppal, dobbal, hosszú rudakon zászlókat, rongyokat lengetve és a madarakat végkimerülésükig hajszolták. Az elgyengült szárnyasokat a földre esve ütötték, taposták, csúzlizták halálra. A törvény bevezetése után mindössze három nap alatt körülbelül egymillió madár pusztult el az országban és két év alatt a kínaiak több mint kétmilliárd verebet öltek meg.

A kínai állampolgárok lelkesen ragaszkodtak a kártevők elleni küzdelemhez, de a kormány és a média folyamatosan ontotta a propagandát azáltal, hogy képeket tett közzé hegyekben álló verébtetemekről. Addigra már mindenki megfeledkezett a legyekről, a szúnyogokról és a patkányokról, mivel rendkívül nehéz volt harcolni ellenük, csak a könnyen és látványosan pusztítható verebekre koncentráltak. Az iskolások a propagandára hivatkozva otthagyták az osztálytermeket, hogy elpusztítsák a madarak fészkeit, kedvükre csúzlizhassanak, és ezért még okleveleket és különböző elismeréseket is kaptak.

01.jpg

 

1958 végére szinte nem maradt madár a KNK-ban, amit a politikusok lenyűgöző eredménynek neveztek és lám 1959 rendkívül gazdag termést hozott, olyat mint soha azelőtt! A tél még ünnepléssel telt, a kamrák tele voltak.

1960 tavaszára és különösen nyarára viszont a rovarkártevők olyan mértékben kezdtek szaporodni, hogy sok helyen nem volt mit betakarítani, a termésátlag az előző évi harmadára esett vissza a termelők erőfeszítései ellenére. A hatóságok megpróbáltak javítani a helyzeten, a verébirtásban kimerült tömegeket küldték a különböző rovarok, hernyók és sáskák begyűjtésére, amelyek hihetetlen mennyiségben kezdtek el megjelenni a termőföldeken. Ám mindez már hasztalan volt, a rovarok túl gyorsan szaporodtak, mert hiányzott a természetes szabályozás: kétmilliárd veréb. Amikor a kártevők megették a szántóföldi növényeket, elpusztították a gyümölcsösöket, erdőket, az év végére mindennél nagyobb éhínség támadt az országban.

A hatóságok kezdték felismerni az óriási hibát, amit hamis és elsősorban ideológiai alapon követtek el, végül az Országos Tudományos Akadémia jelentésével bizonyította hogy egy veréb élete során hány rovart fogyaszt el. A hatóságok próbálták bizonyítani hogy ez csak átmeneti baj, de az éhínségben elpusztult ezreket, majd százezreket ez már nem érdekelte. Kétmilliárd verebet nem lehet jövő nyárra a földekre rendelni. Az emberek újra olyan dolgokat kezdtek enni, amire a háború nyomora óta nem volt példa. Sáskát, bőrárut, fakérget, sőt  egyes régiókban a kannibalizmus is felütötte a fejét. Független becslések szerint mintegy 25-40 millió ember halt meg a következő években Kínában. Végül a kormány a Szovjetunióhoz és Kanadához fordult azzal a kéréssel, hogy minél több verebet küldjenek nekik, és a szomszédos országok is pozitívan reagáltak. Verebekkel megrakott tehervonatok és repülők érkeztek az országba, és lassan, de biztosan a madarak újra elkezdték pusztítani a soha nem látott méretűre duzzadt rovarpopulációkat.

Kína tragikus tapasztalata e tekintetben figyelmeztetés - nemcsak a többi országnak hanem az egész emberiségnek - a természetbe való ilyen mértékű  beavatkozás beláthatatlan veszélyeire.

A pusztítás mértékét és mikéntjét jól szemlélteti ez a néhány perces kisfilm:

 Forrás: WIkipédia angol és orosz nyelvű szócikkei, news.rambler.ru

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3116494712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

5valve 2021.04.14. 09:05:46

Nem semmi csak nézek.... Lehet ezért (is) lett védett madár a veréb?

HowAreYouOneAVetésün? 2021.04.14. 12:41:17

Liszenkó beszuszakolása kissé nyögvenyelősre sikeredett.

porthosz 2021.04.14. 12:41:40

És ez újból és újból meg fog történni, mert feltételezem a 25-40 millió halott után, semmilyen felelőst nem lőttek a folyóba.

Szolo 2021.04.14. 12:41:47

Magukat sajnos nem pusztították el a kínaiak....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.14. 12:41:58

Az ne feledjük el, hogy szeretik a kommunizmus áldozatai közé betudni ezt a sok millió éhen halt embert, holott ez csupán egy idióta döntés volt. Hasonló mint amikor különböző állatokat telepítettek/hurcoltak be olyan földrészekre amelyek erre nem voltak felkészülve.

bandiras2 2021.04.14. 12:42:12

A párt pontosan tudja hogy ki az ellenség. Aki megkérdőjelezi a párt bölcsességét, az szintén ellenség. Éljen a kommunizmus, éljen a vezér!
Mi a tanulság? Üssed a verebet, mert ha nem, agyonüt az ÁVÓ. Ha meg ütöd, akkor családostul éhen halsz.
Szóval fogj egy puskát és lődd agyon a komcsikat mielőtt megerősödnek.

Nbl 2021.04.14. 12:42:26

Ezt már régebben is sokszor hallottam és azt még el is tudom képzelni, h sűrűn lakott városokban tényleg így működött, de vidéken, ahol sokkal kisebb a népsűrűség, hogy tudtak több millió hektár szántón és erdőben mindenhol egyszerre kolompolni? Én ha a saját telkem elején kolompolok, a másik végén vígan hahotáznak a verebek, pedig Bp közvetlen közelében vagyok..

68nyara 2021.04.14. 15:04:30

Ja, Micsurin és a vicc: Hogyan halt meg Micsurin? A gyorsvonatot keresztezte biciklivel. (OK, szar vicc...)

kárárámaispj 2021.04.14. 15:04:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Az ne feledjük el, hogy szeretik a kommunizmus áldozatai közé betudni ezt a sok millió éhen halt embert, holott ez csupán egy idióta döntés volt. "
Hát ja. Mint az, hogy XY elvtárs menj el Szibériába vasutat építeni.

Már bocs, igen, idióta döntés- akkor az kinek az áldozata? Nem egy idiótának, aki belesúgta a marhaságot a drága mao fülébe, hogy irtson verebet?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.04.14. 15:08:11

"Mindkét országban hatalmas károkat és visszaesést eredményezett a józan észt nélkülöző liszenkóizmus."
Helyesen: Minden országban hatalmas károkat és visszaesést eredményezett és eredményez ma is a józan észt alapjaiban nélkülöző kommunizmus.

Az apokalipszis lovasa 2021.04.14. 15:08:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az ne feledjük el, hogy szeretik a kommunizmus áldozatai közé betudni ezt a sok millió éhen halt embert, "

pedig nyilvánvalóan semmi, de a világon semmi közük nem volt hozzá azzal, hogy olyan rendszert építettek ki, ahol a kedvezményezettnek ellentmondókat agyonlőtték

Konzervtigris 2021.04.14. 15:08:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Jó, de mutass egy nem kommunista országot, ahol egy ilyen verébirtást végig lehet vinni! Ehhez súlyos állami terrorfenyegetés kell.

68nyara 2021.04.14. 15:09:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Akkor most helyettesítsd be ezt azzal, hgy a holokauszt csak egy ostoba döntés volt, és nem a nemzetiszocializmus bűne. Nem, kedves vezértroll, ez IS a kommunizmus egyik bűne volt. Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy kik vitelezték ki ezt a tökéletes népírtást, mert az maga a relativizálása a bűnnek, amit más esetekben szerettek oly lelkesen támadni. Az a frázis, amit úton útfélen lehet olvasni és hallani, hogy ez, vagy az a bűn, vagy hiba, az nem a kommunizmus/szocializmus bűne volt, mert az adott helyen és időben nem is az volt, mert Marx, Engels meg persze Lenin eredetileg nem is így értették, nem is így írták le az elméleti szocializmust/kommunizmust az egy ordas nagy hazugság, mert ezek bizony mind a létező szocializmus/kommunizmus hibái és bűnei voltak. Nincs olyan, hogy elméleti kommunizmus, ami valami elvont és elérhetetlen állapot, mint Buddha, és az összes hiba az csak a megvalósításból fakad. Nem, már az elv is hibás. Maga a kommunizmus (és szelidített verziója a szocializmus, amit meg lehetett etetni a balos nyugati ifjúsűggal 68-ban) egy utópia, amiben egyetlen kicsiny dologgal nem számoltak az emberrel. Erről könyveket lehetne írni (és írtak is) de egyszerűbb ha csak szimplán megnézed Az Ember Tragédiáját. Mert minden ember egyenlő és egyforma, ja a borotváló gép után, mint az ismert viccből tudjuk.

Nincs tökéletes rendszer, sem a kapitalizmus (pláne nem a feudalizmus, stb.) sem a liberalizmus nem az, mint ahogy ennek bármilyen kombinciója, a demokrácia minden formája rejt hibákat, de a kommunizmus, nemzetiszocializmus, fasizmus mind az emberiség elleni bűntettek (igen az emberiesség ellen is vétenek, amit oly sokszor összekevernek az előbbivel). Aki pedig mentegeti ezek bármelyikét, az ugyan úgy részes ezekben a bűnökben.

J.László 2021.04.14. 20:02:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Az ne feledjük el, hogy szeretik a nemzetiszocializmus áldozatai közé betudni ezt a sok millió táborban meghalt embert, holott ez csupán egy idióta döntés volt. Hasonló mint amikor különböző állatokat telepítettek/hurcoltak be olyan földrészekre amelyek erre nem voltak felkészülve. "

desw 2021.04.14. 20:03:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Az ne feledjük el, hogy szeretik a kommunizmus áldozatai közé betudni ezt a sok millió éhen halt embert, holott ez csupán egy idióta döntés volt."

:DDDDDD

"Hasonló mint amikor különböző állatokat telepítettek/hurcoltak be olyan földrészekre amelyek erre nem voltak felkészülve. "

Rasszista vagy!

leroi 2021.04.14. 20:03:38

@68nyara: Nekem tetszik, jót röhögtem...

rednek 2021.04.14. 20:04:23

Mi lett abból, amikor Micsurin keresztezte a kígyót a sündisznóval? .................................Szögesdrót.

Mi történt, amikor Micsurin keresztezte a jobb lábát a ballal? ................................Hasra esett.

Mi történt, amikor Micsurin keresztezte a szentjános bogarat a poloskával? ......................................Azóta fényárban úszik ....(itt egy tetszőlegesen behelyettesíthető város neve volt annak idején).

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.14. 20:04:29

Jellegében hasonló a mostani facebook hepajkodáshoz..A jakobinus elmebaj korról korra új arcot ölt.:)

Ha nem írok ne válaszolj! 2021.04.14. 20:04:38

Több országban is van ilyen vagy hasonló probléma, érdemes rákeresni Ausztráliában a nyulak, Új-Zélandon pedig a macskák, azt hiszem oda már csak kasztrált példányt lehet bevinni és nagyon szigorú a tartása is.

omron 2021.04.14. 20:04:51

@Nbl: Kínában nem nagyon van kisebb népsűrűség. Vagy lakhatatlan, vagy rizset termelnek rajta, vagy k...a sokan vannak egy csomóban. Kínai ügyfelem mesélte egyszer, hogy milyen furcsa neki Mo. mert náluk egy akkora városban mint Békéscsaba, laknak vagy ötmillióan.

omron 2021.04.14. 20:04:59

@68nyara: Hogyan csinál Micsurin lekváros derelyét? Kirak egy zsák lisztet a szilvafa alé.

Nbl 2021.04.15. 08:45:00

@omron: Na ok, de a lakhatatlan területen meg a rizsföldeken nem éltek verebek? Mert ha igen, akkor azok gondolom túlélték... és hát felteszem, nem a városi verebek pusztítják a legtöbb kártevőt, hanem amelyikek a rizsföldön meg a lakatlan területen élnek.

gigabursch 2021.04.15. 08:46:01

Liszenkóhoz és Micsurinhoz kapcsolódóan:
(egy kicsit másképp)

Élt Oroszországban majd a SZU-ban egy tudós, Morozov, aki ugyan cárhű volt, mégis megélt ott fél évszázad alatt 18 kiadást tankönyve, címe: Az erdő élettana.
Szóval még Sztálinék sem tették félre, nyomták el, stb. Igaz egy vérbeli kutató erdésszel Szibéria nem feltétlenül ki.szás.

Ennek a könyvnek az ismereteit is bedolgozta a kor világszinten legnagyobb tudású erdőmérnök professzora Roth Gyula a maga enciklopédikus művébe (Erdőművelés II.).
Ugyanakkor az eredeti mű jó volt arra, hogy önálló tankönyvként is fusson.
1948-50 körül fordította le.
Mivel a párt tudta, hogy Morozov egy a fontos, de megtűrt emberek közül, így a hazai vonal is ellenőrizte, hogy "szakszerű"-e a fordítás. (Roth Gyula amúgy vagy 4-5 nyelven volt akadémiai képességű, így oroszból is).

Roth zsenialitása abban állt, hogy a legfontosabb részeket kiemelte és labjegyzeteket fűzött hozzá, kb így:
- Ez reakciós, ellent mond a Liszenkói elveknek.
- Micsurin tézisei szerint ez meghaladott, stb...

Szóval a csinivnyikokat szépen megvezette, a kor diákjai meg pontosan tudták, hogy mik a legsarkosabb részek.

Metálvörös 2021.04.15. 15:23:07

Utólag nyilván lehetetlen felmérni, de elég valószínű, hogy nemcsak verebek estek áldozatul, hanem egyéb, a rovarok szempontjából fontosabb fajok is (pl. fecskék). Mert hát nem minden kínai volt képzett ornitológus, jó részüknek minden tyúknál kisebb madár veréb volt. A szelektíven csak a verebeket felriasztó sípok, dobok és nádi hegedűk kifejlesztésére sem utal semmi sem.

marék lepke 2021.04.15. 15:23:14

Micsurin-vicc:
-Miért nem született Micsurinnak gyereke?
-A felesége jól keresztezte a lábait.

Weißkopf 2021.04.15. 15:23:38

Talán Einstein mondta valamikor: "2 dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság. Az elsőben nem vagyok biztos."

omron 2021.04.15. 18:47:45

@Nbl: Nem vagyok madarász, de gyerekkori emlékeim szerint a tyúkudvarban meg a kerítésen mindig voltak verebek, a szántóföldön a krumpli és kukorica ültetvényen nem. Ezek tásaságkedvelők, mint a szúnyog meg a légy. Ezért nem vonzódnak a Himalájába se.

oassasa 2021.04.15. 18:48:03

@68nyara: Nem a nemzetszocializmussal van a baj, a nácizmus legnagyobb bűne a FAJELMÉLET.

Szándékosan belehajt valaki egy kamionnal a tömegbe , meghal 10 ember, egy másik sofőr elalszik a volán mögött és belehajt a tömegbe, meghal 20 ember.

Mi a különbség a kettő között ? Melyikük a nagyobb gazember ?

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.15. 18:48:35

@marék lepke: Sok orosz muzsik azt hitte, hogy a kombájn is Micsurinnak köszönhető..:)

-Hogy halt meg Micsurin?
-?
-Keresztezte az autóját a villamossal..Háhhááhhhááá

hátramozdító 2021.04.15. 20:40:10

Köszönjük! Úgyamúgy itt, Magyarországon se láttam verebet évek óta, pedig elég igénytelenek. Gyerekkoromban ott voltak a parkokban, a vezetékeken, mindenütt, de mára Budapest is verébmentessé vált. Erős ajjaj.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.15. 23:14:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Idióta döntés..Mire gondolsz? Hogy elszedték a muzsikok minden élelmét, majd körülzárták a településeket a belügyi alakulatok, nem engedve ki senkit? Ezt kiéheztetésnek hívják..

gigabursch 2021.04.15. 23:15:07

@hátramozdító:
Van.
Mezei a helyén.
S hobbi lótartás jótt tett a populációnak, a nagyüzemi agràriun viszont odaver...

Viszont a házi veréb nem csak kevesebb lett, hanem kevésbé is látszik.
Ennek oka egyik, hogy a városi vörös vércse, karvaly stb állomány nagyon durván megerősödött.
Csak a Kossuth tér összes nagy épülete aktív vércse részekkel rendelkezik. Csakhogy!
A verebek-gslambok részben átszoktak az éjszakai mozgásra, mert akkor nyugodtabb minden.
De a ragadozók is
Baromi sok a fény, ahhoz alkalmazkodtak.

szellemkor 2021.04.15. 23:15:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Látom, közben a kommenttársak megspórolták nekem a hosszas bejegyzéseket. Elég szomorú, hogy 2021-ben valaki menteni próbálja a menthetetlent, magyarázni a magyarázhatatlant. Pol Pot is csak egy ártatlan tévedés miatt irtotta ki minden negyedik kambodzsait.

Aureliano Buendía 2021.04.17. 19:41:57

@gigabursch: felénk a szarkák (és a varjak) szaporodtak el az utóbbi években elég látványosan, azt gyanítom, hogy ez is összefüggésbe hozható a kisebb madarak eltűnésével.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.04.17. 19:42:09

A legyél és a szúnyog mindenfajta radikális ritkítását csak támogatni tudom.Dögöljön meg az összes ilyen roha dék.
:-))
De ez a verébholokauszt egy eszetlen ba romság volt, meg is itták a levét.Csak hát nem azok, akik kitalálták.

MIG-31 2021.04.17. 19:42:42

@gigabursch: "Roth zsenialitása abban állt, hogy a legfontosabb részeket kiemelte és labjegyzeteket fűzött hozzá, kb így:
- Ez reakciós, ellent mond a Liszenkói elveknek.
- Micsurin tézisei szerint ez meghaladott, stb...
Szóval a csinivnyikokat szépen megvezette, a kor diákjai meg pontosan tudták, hogy mik a legsarkosabb részek."

Nagy koponya volt, már csak ezért is. Így a valódi szakmai olvasók tudták hogy mi a valódi tudományos, és mi a micsurini és liszenkói tanok része.
-------------------
És hátramozdító kommentje hova tűnt? Kimoderálták? Mert csak a válaszodat látom rá.

Ennek a Liszenkónak még a szeme se áll jól, micsoda szúrós tekintete van.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2021.04.17. 19:50:14

@MIG-31: "És hátramozdító kommentje hova tűnt? Kimoderálták? Mert csak a válaszodat látom rá."

nem moderáltam ki. a törzsolvasók kommentjeit sosem kell.

2021.04.17. 23:25:50

amíg szar van, veréb is van

omron 2021.04.18. 10:09:45

@MIG-31: "Ennek a Liszenkónak még a szeme se áll jól, micsoda szúrós tekintete van."
Ez egy érdekes téma. Az ilyen sarlatánok, mint Liszenkó/Micsurin azért tudtak karriert csinálni, mert a lánglelkű forradalmárok kiírtották a valódi tudással rendelkező elitet. Mert hozzájuk képest hulyének érezték magukat. Ami persze igaz is volt.

MIG-31 2021.04.18. 12:54:59

@JTom: Most meg látom. na mindegy.

MIG-31 2021.04.18. 12:55:23

@omron: Szerintem van a diktátoroknak egy olyan szintje, mikor már azt hiszik hogy tényleg élet és halál urai, és ekkor jön az hogy a biológiát meg a tudományt is át akarják formálni a saját kedvükre, és ehhez általában találnak is asszisztálókat.

omron 2021.04.18. 21:11:49

@MIG-31: Ezzel egyet tudok érteni. De most azt látom, hogy amolyan inverz diktatúra van.
süti beállítások módosítása