Wojtek a medve, aki katonának állt

#Villámtöri

2021. január 08. Hihetetlen Történelem

Mai bejegyzésünk Wojtekről, a medvéről szól, aki katonai rangot kapott a második világháborúban és a lengyelek oldalán harcolva vette ki részét a háborúból.

UPDATE: Több olvasónk is jelezte, hogy Wojtekről az interneten keringő képek egy része photoshopolt. Így az érintett képeket módosítottuk, és pótoltuk más Wojtekről készült képekkel.

vt_75_v2.jpg

A szerkesztett kép Wojtekkel

ezgif_com-webp-to-jpg.jpg

Az eredeti fotó, Wojtek nélkül. :(

1939-ben kitört a háború, és Lengyelország nagyon hamar abban a helyzetben találta magát, hogy a két nagyhatalom, Németország és a Szovjetunió kettéosztja az országukat. A lengyel katonák egy jó részét Szibériába vitték, ahol különböző munkatáborokban dolgoztak, azonban amikor Hitler megtámadta Sztálinékat, akkor a lengyel foglyok egy része katonának állt. A lengyelek egy része a németek ellen vonult, voltak viszont olyanok is, akik Iránban álltak szolgálatba. Itt történt, hogy a katonák egy napon találkoztak egy pásztorral, aki egy fiatal kis medvebocsot vitt a hátizsákjában. A medve szüleit vadászok lőtték le, így a pásztor magához vette, hogy felnevelje az állatot. A pásztortól egy rövid kitérővel került a medve a 22. tüzérségi ellátó századhoz.

vt_75_v6.jpg

A kis medvét itatják

vt_75_v3.jpg

Wojtek az őt befogadó katonák körében

A lengyel katonák hamar megbarátkoztak vele, és a Wojtek nevet adták neki. Eleinte nehezen evett, vodkás üvegből itatták sűrített tejjel. Később a sör vált a kedvenc italává, esténként általában elfogyasztott egy üveggel. Wojtek hamar eltanult egyet-mást az őt körülvevő katonáktól, így tanult meg szalutálni, de azt esti sörözésekben is részt vett, ráadásul saját csajkájával. Minden tevékenység közül talán a birkózást szerette a legjobban. Gyakran kelt birokra hadtársaival, viszont sosem ártott senkinek, maximum pár szakadt ruha volt a játék eredménye.

vt_75_v4.jpg

Kedvence a tej volt, de sört is gyakran ivott

A medve elkísérte a katonákat Irakon és Szírián át egészen Egyiptomig. Egy éjszakai tolvajt is sikerült elfognia, amikor az megpróbálta kifosztani az egyik tábori sátrat, viszont Wojtekkel találta magát szemben. A nagy lármára a lengyelek felébredtek és elfogták az illetéktelen behatolót. 1943-ban úgy tűnt, hogy az állat és a katonák útjai elválnak, amikor a csapat új feladatot kapott: részt venni az olaszországi offenzívában. A hajón történő utazásnak azonban szigorú szabályai voltak: kabala állatot vagy egyéb “háziállatot” nem lehetett a hajóra felvenni. Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha Wojteket bevennék a seregbe, hogy ő is a katonákkal utazhasson. Így lett Wojtek hivatalosan is a lengyel hadsereg közlegénye.

vt_75_v7.jpg

Wojtek közlegényt felkísérik az Európába tartó hajóra

nintchdbpict000436469482.jpg

Wojtek a volánnál

Ha már Wojtek katonává vált, akkor ki is vette a részét a harcokból. Monte Cassino ostrománál a szövetséges ütegeknél segédkezett, lőszeres ládákat hordott a raktárból az ágyúkig. A medve hősies helytállásának híre gyorsan elterjedt a katonák között, és nem sokkal később a 22. tüzérségi ellátó század címere is megváltozott: Wojteket ábrázolja, ahogy töltényeket szállít. A háború után tizedesként szerelt le, és az edinburgh-i állatkertben lelt otthonra, végül 21 évesen, 1961-ben hunyt el.

ezgif_com-webp-to-jpg_1.jpg

Wojtek segít a munkában

vt_75_v1.jpg

A 22. tüzérségi ellátó század címere a lőszert cipelő medvével

vt_75_v9.jpg

Wojtek szobra Edinburgh-ban

A híres medvéről több könyv és film is készült.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

hihetetlen_tortenelem_borito_640640.jpg

 

Források: youtube.com; rockdalenewtoncitizen.com; businessinsider.com; drsales.dk; index.hu; Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5216376666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIG-31 2021.01.08. 10:13:38

Aranyos történet, noha ezt már régebben is olvastam máshol, de akkor is. Nem értek hozzá, de egy medvét, ami lényegében mégiscsak vadállat, ennyire meg lehet szelidíteni? Néha látni a neten videókat, ahol úgy él a medve mintha családtag lenne, ölelgetik, játszanak vele, mint egy kutyával vagy macskával, csak ez nyilván nagyobb.

duplasuzy 2021.01.08. 15:01:16

@MIG-31: Én is láttam olyan videókat, hogy az idegen állatok csoportjában felnövekvő másik fajta állat annak képzeli, hiszi magát, amik között él. Ugye, mintának a másik fajta van előtte, annak a viselkedése a példa. Természetesen nem a csigák "válnak" pacsirtává. De láttam már kacsa-kutya, egér-macska "kapcsolatokat".
A medve emberek között szocializálódott, és biztosan idomították is, szóval a durvaságról leszoktatták.

OFF: Csinos vagy.

Suzumebachi 2021.01.08. 15:01:24

Nagyon komoly az első kép. :) Ahogy az is, hogy csak a medve ébred fel a tolvajra egy katonai táborban. Őr(ök)? Elment(ek) borért? :)
OK, a motoros beállított kép, de az aknavetős is? Vagy az egy jól elkapott pillanat?

duplasuzy 2021.01.08. 15:14:57

@Suzumebachi: Lehet, hogy beállított, mert valószínűleg a háborúban nem az elsődleges volt a medve működésének dokumentálása. Ráadásul akkoriban nem állt rendelkezésre annyi film, hogy azt a "bajtársra" használják el. :)

Suzumebachi 2021.01.08. 15:23:35

@duplasuzy: elképzelhető, hogy igazad van. Én mégis abból, hogy a jobb oldali kezelő (bármi is a megnevezése a katonának, tüzér, irányzó, nemtudoménmi) nem a kamerába mosolyogva pózol, arra következtetek, hogy a csőben közlekedő gránát nem csak úgy oda van lógatva, hanem éppen távozni készül. :) (Nem értek ehhez sem, látom, hogy nincs füst, de elképzelhetőnek tartom.) Az elkapott pillanatra viszont pont rácáfol a mozdulatlan gránát, merthát lehet illene elmosódnia, hamár röppen. :) Na, de a fotózáshoz se értek. :)

janos900 2021.01.08. 15:40:33

Az sorakozós, az aknavetős meg a motoros képen német ejtőernyősök vannak, nem lengyelek brit egyenruhában. Szerintem azok a képek nem passzolnak ide. Amikor Londonban dolgoztam egy erős skót akcentussal beszélő kamionsöfőr bizonygatta nekem, hogy ő egy lengyel emigráns fia, és az apja van a wikipédia képen Vojtekkel. :)

Palánta 2021.01.08. 15:43:33

Kis adalék:
A nemrég megjelent lengyel készítésű Iron Harvest című rts-ben, ami egy alternatív I.vh-t mutat be, a lengyel kampányban is van egy Wojtek nevű medve aki ott nem lőszert cipel, hanem EÜ csomagokat, így segítve a "társának" Anna-nak.

Úgy látszik a történelem változhat, de Wojtek állandó. Vagy így állítottak neki emléket. Akárhogy is, jó döntés volt.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.01.08. 17:23:42

Na, szóval, akkor: egy arab maci Iránban lengyel katonákkal, aztán meg Egyiptom és Olaszország. Jó, már ez sem egyszerű, de akkor Edinburgh hogyan kerül ide? Egy lengyelek nevelte medve automatikusan skóttá válik? Vagy Skócia Lengyelország része lett, miközben nem figyeltem oda?

Egyébként meg mindig is tudtam, hogy a macik tudnak vezetni. Láttam a cirkuszban gyerekkoromban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.01.08. 17:32:45

@Suzumebachi: Azt a gránátot egy fotós sem tudja így lefényképezni, mert egyrészt nincs az a mázli, hogy éppen abban az ezredmásodpercben készüljön a fotó (azaz előtte éppen a megfelelő idő_pillanatban_ exponáljon a fotós), amikor kilép a csőből a lőszer, másrészt meg ha mégis elkapja ezt a pillanatot, akkor a gránát biztosan elmosódik a képen a gyors mozgása miatt. Ez ugyanúgy beállított fotó, mint sok más hasonló fénykép, ami a fronton készült (mint Roberkápa, híres," lövést kapó" katonáról készült képe).
(Ha nem értesz a fotózáshoz, tanuld meg, éppen most indulnak az újévi csoportjaink! ;))) )

Kedélyes Paraszt 2021.01.08. 17:43:02

Aztán ilyenkor szoktak olyan hírek megjelenni, hogy xyz álat halálosan megsebezte a 10-zenix éve nevelő felügyelőjét. Nyilván élő a sztori, meg alapja is van.

MIG-31 2021.01.08. 19:03:06

@duplasuzy: valószínűleg úgy van ahogy írod.
OFF: az csak egy avatar kép.

nincs1agy 2021.01.08. 19:06:14

Csak bennem vetődik fel, hogyha a lengyelek tartották ,miért németekkel van több fotón is lefényképezve?

CheckpointCharlie88 2021.01.08. 19:12:36

Az írásban szereplő képek közül három photoshoppolt kép, az első és 6. és a 7. Ezeken német ejtőernyősök (fallschirmjager-ek) vannak, akiknek közük nem volt Wojtekhez. Az első kép pl szerintem egy archív videóból van kivágva. Ezek a képek pár éve jelentek meg a neten, nem tudom miért, de sajnos semmi valóságalapjuk nincs a lengyel macival kapcsolatban.

Hihetetlen Történelem 2021.01.08. 19:33:55

@CheckpointCharlie88; @janos900: Köszönjük az észrevételeket! Sok cikket elolvastunk a témában, de sehol nem ütköztünk bele, hogy a hamis fotók keringenének az interneten. (Pedig a német sisakok gyanúsak lehettek volna.) Módosítottuk is a bejegyzést ennek megfelelően.

KaeL 2021.01.08. 19:38:20

@duplasuzy: OFF: mielőtt bárkit is fotó alapján dicsérsz, érdemes utánanézni a kép valódiságának. Jelen esetben HotKinkyJo, további képeire ráguglizás saját felelősségre :)

Quattroman 2021.01.08. 20:15:38

@Fotósképző:
Úgy kerül Edinbughba hogy a lengyelek az angolokkal együtt harcoltak
olvasgass történelmet.

CheckpointCharlie88 2021.01.08. 20:27:52

@Hihetetlen Történelem: Részemről semmi gond, csak kijött belőlem a hadtörténelem rajongó. A cikk ettől függetlenül jó és az oldalt továbbra is szeretem. Magam és mások nevében köszi a gyors korrekciót ;)

MIG-31 2021.01.08. 22:47:32

@CheckpointCharlie88: Kösz a kiegészítésket a cikkhez! Ez már majdnem annyira jó, mint az olajfalók! Tényleg legalább olyan érdekes a kommenteket olvasni, mint a cikkeket. : ):) :)

Béla Fagyal 2021.01.09. 11:57:08

Lehet, hogy off, de a Scythe nevű kiváló társasjátékban is szerepel Anna és Wojtek, egy képzett lövész és egy segítőkész medve Polónia frakció karaktereiként.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.01.09. 22:15:04

@nincs1agy:

Kétkulacsos mackó, esetleg foglyul ejtették a friccek, de az ő szívüket is meglágyította.:))

duplasuzy 2021.01.10. 14:29:21

@KaeL: Ugye, jól látom, hogy a smile vonatkozott az egész megjegyzésedre?

duplasuzy 2021.01.10. 14:30:27

@MIG-31: De sajnálom! :) Pedig!
:)

KaeL 2021.01.10. 14:46:28

@duplasuzy: persze :) bár igazából úgy általában is komolyan veendő mindenki számára. Nem is személyes megjegyzésnek szántam, csak ez adta az apropót.

omron 2021.01.10. 16:03:24

A rohamsisak nem tűnik wehrmachtosnak.

¿Qué tapas hay? 2021.01.10. 20:47:30

@omron: Az egy 35M ejtőernyős-sisak, az eredeti WM-sisak karimáját és a szemernyőjét levágták, hogy kisebb legyen a légellenállása és kevésbé húzza a nyakát a katonának.

duplasuzy 2021.01.11. 17:33:40

@KaeL: Különben főleg azért dicsértem meg, mert egy harci repülős nicket alapból férfinek képzelek. Úgy emlékszem, hogy régebben nem volt fotója, de nem venném a fáradságot, hogy ennek utána nézzek.
süti beállítások módosítása