A biatorbágyi merénylet

Kinek állt érdekében?

2020. október 17. JTom

1931. szeptember 13-án Matuska Szilveszter felrobbantotta a biatorbágyi vasúti viadukt pályájának egy részét. A robbantás 22 halálos áldozatot követelt, ezt követően pedig statáriumot vezettek be Magyarországon, ami elsősorban a kommunisták elleni harc legfőbb fegyverévé vált. Időutazó legújabb videós posztjában megtudhattok mindent az eseményről és a hátteréről. (10:59)

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3116243264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.10.17. 18:20:44

"...Sorba húzzák ki alóla a halott anyát, az apát és a leányukat. Megindul a fotgráfusok pergőtüze..." Na, ezért nem értékelem a riportfotózást sokra, csak a hír (és a pénz) számít, semmi más...

Egyik ismerősöm orvos nagyapja amatőr fotós volt és sok sztereó, azaz térhatású képet is készítettt. Többek között lefotózta ezt a merényletet is, mármint ami a végeredmény volt. Láttam a térhatású fotókat, nagyon komoly élmény volt, konkrétan mintha ott lettem volna a helyszínen akkor...

A történet tényleg furcsa Matuska személyével együtt. Igazi konteók melegágya. Ahogy látom, már itt is fel volt dolgozva a téma (a film szövege iinnen is van?): ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2018/11/24/5_eves_a_blog_816
Azt nem értem, hogy ha a bomba a 2. és 3. kocsi között robban fel, akkor a mozdony hogyan esik le? Az egy hatalmas tömeg, ami elöl van és előre megy ezerrel, a többi kocsi mögötte meg könnyen leszakad(hat) ilyenkor, azaz nem rántják a mozdonyt magukkal...

Scriptor. 2020.10.18. 19:42:10

Az akkoriban egyre erősebb szélsőjobb és főleg a hatalmon lévő Horthysta rendszer érdeke a baloldal teljes ellehetetlenítése és üldözése volt. Kapóra jött nekik Matuska akciója (még segítették is), hisz erre hivatkozva betilthatták és medvükre üldözhették a baloldali pártokat és szerveződéseket!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.10.18. 20:33:45

@¿Qué tapas hay?: Köszönöm szépen az ajándékot! ;)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.18. 21:55:53

@ascriptor:Akkor nem lett volna logikusabb Matuskát futni hagyni és rákenni valamelyik komcsi hülyegyerekre?

Posztoló Péter 2020.10.18. 22:44:55

@ascriptor: az akkortájt megerősödő nemzeti mozgalmaknak enélkül is lett volna épp elég indokuk a bolsevik felforgatók megsemmisítésére.

gintonic.azigazi 2020.10.19. 05:26:10

A tettes kb. 1,5–2 kg tömegű robbanóanyagot használt, amit előre a helyszínre vitt. A robbanóanyag nem a vágányon áthaladó mozdony alatt robbant fel, mint azt korábban feltételezték, hanem a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonalon Bécs felé közlekedő nemzetközi gyorsvonat második és harmadik kocsijának áthaladása között, a sín terheletlen állapotában. Emiatt a megszakadt vágányrészen nagy sebességgel áthaladó gyorsvonat mozdonya és az utána besorozott poggyászkocsi, négy személy- és egy hálókocsi kisiklott és a mélybe zuhant. A szétszakadt vonat többi kocsija sértetlenül a vágányon maradt.

nem ertem.

szoval nem a mozdony alatt robbant fel, hanem a 2. es 3. kocsi koztt... akkor a mozdony miert zuhant le es hogyhogy "a tobbi kocsi sertetlenul meguszta" azoknak nem kellett volna lezuhanni a serult palya miatt?

Nem ertem.

Scriptor. 2020.10.19. 08:37:39

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: És az neked "megvan" hogy a Bethlen-Peyer paktum 1921-ben született, a Biatorbágyi eset pedig 1931-ben egy teljesen más történelmi helyzetben. A különleges felhatalmazással a merényletre hivatkozva üldözhették és foghatták el a kommunista mozgalmárok vezetőit. Sallai Imrét és Fürst Sándor kivégzése megvan?

Scriptor. 2020.10.19. 08:40:13

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Pont ezt tették: rákenték valakire, azt mondván a kommunisták embere.
@Posztoló Péter: Nem egészen. Kellett egy konkrét eset, amire ráfoghatták, hogy ezért indítanak hajtóvadászatot minden kommunista vezető ellen.

Az egész merénylet alapvetően két lehetőséget vet fel:
Az egyik lehetőség, hogy Matuska Szilveszter valóban egyedül, saját döntéséből robbantott (amihez egy vagy két ismeretlen személy segítségét is igénybe vette), majd az esetet a kormány felhasználta a kommunisták bemártására és ezért csempészték oda a helyszíneléskor a Kommunista Pártra gyanút terelő levelet. (Amire hivatkozva aztán kivégezhették a kommunisták vezetőit, üldözhették pártjuk tagjait.) Mint ismeretes, Adolf Hitler, Németország 1933 januárjában hatalomra került kancellárja, kinevezése után egy hónappal (1933 február 27-én) arra használta fel a Reichstag (azaz német parlament) felgyújtását, hogy üldözze és betiltsa a kommunisták szervezeteit.

A másik lehetőség, hogy a kezdetektől a kormány tervezte meg majd hajtotta végre a merényletet, hogy legyen valamilyen ürügye a kommunista pártra lesújtani, és Matuska Szilveszter csupán arra kellett, hogy legyen egy személy, aki elítélhető az ügy lezárásához. Akárhogyan is, de a biatorbágyi merénylettel kapcsolatban még mindig nagyon sok a tisztázatlan tényező. Teljes feltárása még várat magára.

midnight coder 2020.10.19. 09:08:03

@ascriptor: Végül is, Matuska a merénylettel együtt is egy kiscserkész volt a kommunistákhoz képest...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.19. 21:35:36

@ascriptor: A Bethlen-Peyer paktum konszolidálta a magyar belpolitikát a német megszállásig.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.19. 21:36:40

@ascriptor: Matuska spekuláns volt és feltaláló, semmi köze nem volt a kommunistákhoz.

¿Qué tapas hay? 2020.10.19. 22:06:47

@gintonic.azigazi: A vonat közepe alatti robbanás egyértelmű ostobaság. Ha ott lett volna a robbanás (kb. 60 méterre a vonat elejétől) , akkor már a mozdony kb. a híd közepén lett volna addigra. Mire a harmadik kocsi fölér a hídra, addig a mozdony már túl lett volna azon a ponton ahonnan lezuhant.
Ezért linkeltem be följebb a Bárdos Imre-féle leírást. Imre kifejezetten vasúti balesetekre szakosodott technikatörténész, ő a hivatalos balesetvizsgálati anyagokból dolgozik, nem szóbeszéd alapján.

gintonic.azigazi 2020.10.20. 19:45:57

@¿Qué tapas hay?: .....kezdem erteni. Ugy semmi esetre sem tortenhetett ahogy le van irva mert akkor pl az utolsokocsiig le kellett volna zuhanni mindennek

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2020.10.25. 03:22:32

Mondjuk nekem a kommunisták olyan marhára nem hiányoznak...

eMM2 2020.11.29. 01:35:34

Egyértelmű hogy a mozdony alatt kellett robbannia a robbanóeszköznek,azért zuhant le.A hátrébb levő vagonok szerencséje az lehetett hogy elszakadt az összekapcsolás így azokat már nem rántotta őket magával, na akkor mégtöbb áldozat lett volna.Szóval ez a videó nem sokat ér, azt sem értem hogy a mindössze 2 kg-nyi robbanószert Matuska ugyan miért nem vihette volna oda egyedül?
süti beállítások módosítása