A II. világháború legbizarrabb csatája + Náci kincsek nyomában (podcast)

2020. szeptember 21. JTom

Új vendégszerző-csapatunk a Hihetetlen Történelem névre hallgat, mostantól gyakran olvashatjátok majd rövid, de felettébb érdekes történeteiket a blogon, sőt podcasteket is meghallgathattok tőlük, az elsőt mindjárt ma! - Jtom

Mai bejegyzésünk azt a hihetetlen második világháborús történetet meséli el, amikor 1945. májusában az Itter kastélyért folyó csatában német és amerikai katonák egy oldalon harcoltak, hogy legyőzzék az őket támadó SS csapatokat.
119761905_180242770285761_5545466124551816963_o.jpg

Itter kastélya az osztrák Alpokban található és fontos szerepet kapott a háború kitörését követően, ugyanis ide szállásolta el az SS a potenciálisan később túszként is felhasználható befolyásos szövetséges rabokat. A Dachau koncentrációs tábor üzemeltetése alatt álló kastélyban lakott többek között Franciaország előző miniszterelnöke, nevesebb tábornokok és Charles de Gaulle nővére is.
A többi fogolytábortól eltérően az itteni rabok viszonylag jó életkörülmények között éltek, a kastély inkább hasonlított egy hotelre mint egy börtönre. Pár nappal a háború vége előtt, 1945. május 4-én a foglyok őrzésére kirendelt erők elhagyták helyüket az amerikai csapatok közeledtére. Azonban a kastély lakói nem tudtak elmenekülni a közelben tartózkodó német csapatok miatt, sőt azt az információt kapták, hogy a közelben tartózkodó SS csapatok parancsot kaptak, hogy öljék meg az összes foglyot.
Viszont a kastély egyik lakója sikeresen kicsúszott a gyűrűből és sietve felkereste a legközelebbi falut, hogy segítséget hozzon. Azonban a Worgl nevű településen még a németek állomásoztak, úgyhogy egészen Innsbruckig kellett szöknie, hogy az amerikaiakkal tudjon beszélni. A szövetségesek azonnal egy csapatot küldtek a térségbe, de még mielőtt odaértek volna heves tűzpárbajba keveredtek.
Mivel a kastély lakói 2 napja nem kaptak friss híreket, ezért egy újabb hírnököt küldtek a közeli faluba, ahol felvették a kapcsolatot Josef Sepp Gangl őrnaggyal, aki az osztrák ellenállás tagja volt és csak pár napja állt át a másik oldalra. Mivel az amerikaiak nagyon lassan közeledtek Innsbruck felől, ezért a másik irányba próbált keresgélni és egy fehér zászlós küldöttséggel felvette a kapcsolatot a kufsteini amerikai csapatokkal és ismertette velük a szituációt. Jack Lee százados azonnal cselekedett, egy csapatot hozott létre a felszabadításra, ő maga pedig a német őrnaggyal az Itter kastélyhoz hajtott.
A kastélyba érkezve felkészültek az SS csapatok támadására és még a volt raboknak is fegyvereket osztottak. A kastély védelme 14 amerikai és 12 német katonából állt, amikor elkezdődött a háború legfurcsább csatája. Május 5-én az SS támadást indított a kastély és azokat védők ellen mintegy 150 fővel. A létszámfölénnyel szemben nehezen tartották magukat a védők, mígnem pár órás elkeseredett küzdelem után megjött az amerikai felmentő hadsereg, így a német-amerikai csapatok győzelmével zárult az Itter kastélyért folyó csata.

A Hihetetlen Történelemtől ma - a blogon először - még egy érdekes podcastet is meghallgathattok, ami egy népszerű II. világháborús témát dolgoz fel:

Mostani adásunkban a "náci műkincsek" nyomába szegődünk. Szó esik többek között a 77 vagonos magyar "aranyvonatról", amin a magyar műkincseket menekítették; azokról, akik a második világháborúban hősiesen mentették az elkobzott műkincseket - és azokról, akik meg akarták kaparintani maguknak a zsidó családok magánvagyonát; végül egy izgalmas műkincsvadászat történetét is elmeséljük. Tartsatok velünk!

90056749_103573911285981_5821268767417565184_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4716206004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ehetetlen Odó 2020.09.22. 17:19:37

Wörgl lesz az a Worgl...
(Egyébként amikor egyszer ott nyaraltunk, vagy 25 éve, a helyiek azt pletykálták, hogy a kastélyt Niki Lauda vette meg... hogy igaz-e, azt nem tudom).

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.09.22. 23:08:23

Érdekes. Ennyi. Podcastot, azaz magyarul műsorfelvételt nem hallgatok, a rádión is átkapcsolom a csatornát, ha valaki elkezd pofázni.
Majd legyen valami magyar történet is, ilyenekkel nem lehet mit kezdeni (lóg a történelem levegőjében...).

Ja és a podcast hirdetésen Hitler és Sztálin között ki lenne az arc? Remélem, nem Széchenyi!

nincs1agy 2020.09.23. 10:17:44

Állítólag Horthyékkal azért nem végeztek, mert a külső őrizetet adó SS megkapta ugyan a kivégzési parancsot, de a belső őrizetet ellátó Gestapo nem.
A fafejű Gestapo parancsnok pedig azzal koptatta le az SS-t, hogy amíg ő nem kap erre parancsot, addig nem lesz semmiféle kivégzés.

gigabursch 2020.09.27. 10:26:02

@nincs1agy:
Erről már egyszer hallottam, de ezt mindig is ilyen zuhanyhiradós értesölésnek tartottam.

aszterixagall 2021.01.13. 17:17:54

Ha! A podcast főcím több ponton is emlékeztet a Dan Carlin-féle Hardcore History-ra. Véletlen az egybeesés? Mindenesetre bennem instant növelte a bizalmat a podcast iránt :)
süti beállítások módosítása