Fekete-fehér kis színesek 1928-ból

2018. augusztus 23. DDQ

"Állandó szerzőnk, DDQ folytatja cikksorozatát korabeli bulvár témákkal, könnyed de mindenképpen érdekes és garantáltan ritkán látható képekkel a múlt század húszas éveinek újságaiból. Ma éppen 90 évet ugrunk vissza az időben!" - Jtom

Igen, nem tévedés, ugrottam egy évet. Sajnálatomra az újság 1927-es évfolyama nem elérhető, így kicsit tovább léptem. Bár, talán aggodalomra nincs ok, ez az év is tartogat érdekes képeket, néhány még érdekesebb adattal kiegészítve.

Nyissuk a sort a Gundel családdal:

gund.png

Gundel Károly (Budapest, 1883. szeptember 23. - Budapest, 1956. november 28.) vendéglős és gasztronómiai művek írója. 13 gyermekétől 26 unokája született, többek között Latinovits Zoltán, Bujtor István színművész és Frenreisz Károly rockzenész. Sok dédunokája él szerte a világban, közéjük tartozik Gundel Takács Gábor sportriporter, műsorvezető is.

Mai bejegyzésünk az Arcanum Digitális Tudománytár anyagait felhasználva került a képernyőkre

adt_logo_cr.jpg

nevtelen3.png

Kertész Mihály(Michael Curtiz), 1905-ig Kaminer Manó (Budapest,1886. december 25. - Hollywood, 1962. április 10.) (j) Oscar-díjas magyar-amerikai filmrendező. A Casablanca film rendezéséért kapta meg az Oscar-díj a legjobb rendezőnek elismerést.

Eredetileg Kaminer Manó néven látta meg a napvilágot. Erről változtatta meg nevét a későbbiekben. 1926-ban Kertész Amerikába  emigrált és Michael Curtiz-re angolosította nevét. Hosszú karrierje során több mint 100 filmet készített.

 

Az alábbi képen bepillantást nyerhetünk egy gyár belsejébe:

nevtelen4.png

Dávid Károly 1873-ban alapította a gyárat. Az első telephely Óbudán volt, majd 1895-ben a gyáros megvásárolta az I. kerületben a Mészáros utcai telkeket, ahol a gyár az 1960-as évekig működött, az államosítás után Budai Dobozgyár néven. A gyár helyén jelenleg a Zsolt udvar épületei állnak.

 

nevtelen232.png

Habsburg Ottó (1912. november 20. – 2011. július 4)

Habsburg Ottóról hosszasan lehetne írni, de itt most csak teljes nevét említeném: Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen

 

nevtelen2222.png

Henry Ford kezdetben a Detroit Edison Electric Companynál dolgozott, majd felmondott a cégnél, mert ott nem nézték jó szemmel az autók iránti érdeklődését. Ennek ellenére Edison és Ford jó barátok voltak, ezt bizonyítja a fenti kép is.

 

nevtelen555555.png

A képen szereplő gyermek Pável Dmitrijevics (1928. január 27.- 2004. február 10.), Romanovszkij-Iljinszkij herceg, később Palm Beach polgármestere. Az Egyesült Államokba költözött, ahol Paul Ilyinsky néven vált ismertté. Háromszor is a floridai Palm Beach polgármesterévé választották.

 

nevtelenz.png

Charles Lindbergh (Detroit, Michigan, 1902. február 4. - Kipahulu, Maui, 1974. augusztus 26.) amerikai pilóta, író, feltaláló, felfedező és környezetvédelmi aktivista. Eredeti foglalkozása postaküldönc volt, a légierőtől dandártábornokként ment nyugállományba. 25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, másodpilóta vagy navigátor segítsége nélkül. A hírnév és a dicsőség Amerika egyik leghíresebb emberévé tette.  Nem csak repülős teljesítménye miatt, hanem gyermeke elrablása miatt is sokat szerepelt a címlapokon. A gyerekrablás tragikus véget ért, bár a váltságdíjat kifizették, a gyermeket holtan találták meg. 

 

Rendkívüli időjárás nem csak mostanában fordul elő. Az augusztusi hőségben következzen két havas kép, nem éppen havas tájairól híres helyekről:

nevtelen.png

nevtelen2.png

 

A következő képeken az újság, az 1928-as utcaképet színesítő, frissen beszerzett járművekről közöl képeket. Az első képen áruszállító kiskocsik láthatóak, alatta egy öntözőkocsi képe munka közben.

nevtelen212.png

nevtelen51.png

 

S egy érdekes kép az angliai szépségversenyről:

ne222.png

 

Szovjet munkásművészet bőven a második világháború előttről:

nevtelenuuuu.png

 

Szakmai futóversenyt nem csak a pincéreknek rendeztek, itt éppen a Párizs utcáin versenyeznek a rikkancsok:

nevtelenee.png

 

Forrás: ADT - Arcanum Digitális Tudománytár

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr214180827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2018.08.23. 15:06:47

A dobozgyárhoz: az az 1960-as évszám valószínű elírás, a gyár még több mint harminc évig működött ott. 1980-ig önálló vállalatként, majd '81-től a Papíripari Vállalat budafoki papírgyárának üzemegységeként. A kilencvenes évek elején a technológiát áttelepítették Budafokra, a Mészáros utcai telephely '93 január elsejével szűnt meg.

Vittore. 2018.08.23. 22:33:45

Ez aztán a jó sablon! Végre van egy igazi fotóblog sablonja a RLT-nek :)

Namely 2018.08.24. 14:46:27

"Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen"

(facepalm)
Komolyan mondom, nem értem, hogy minek adnak valakinek ennyi nevet. A tippem az, hogy ezzel akarták érzékeltetni, hogy ő valaki, ő mennyire számít, mennyire nagy ember.
Azt' közbe' 00.....

Flashy7 2018.08.25. 09:29:02

@Namely: amikor a neveket kapta, akkor még nagy embernek is számított... de nyilván nem voltak ezek se annyira hülyék hogy minden egyes alkalomkor amikor ebédhez hívták az összes nevét mondani kelljen.

¿Qué tapas hay? 2018.08.25. 13:06:29

@Namely: Lássuk Ottó kir. hg. teljes nevét mégegyszer:

Ferenc József Ottó (Róbert Mária Antal Károly Miksa Henrik Sixtus Xavér Félix René Lajos Gaetano Pius Ignác)
A Habsburgoknál (mint áltb. a királyi családoknál) a névadásnak hagyományai és jelentősége volt, mert az újszülött királyi hercegnek adott nevekkel a család rokoni kapcsolatainak fontosságát hangsúlyozták. Az első három név volt a főherceg valódi, gyakorlatban használt neve, trónra lépéskor ebből egyet (vagy mint Ferenc József kettőt) tartott meg uralkodói névként. A többi adományozott nevet megnézve látható, hogy ott Zita királyné családjának a (Habsburg-házzal többszörösen összefonódott) Bourbon-Pármai hercegi családnak nevei vannak túlsúlyban (Róbert, Henrik, Sixtus, Xavér, Félix, René, Lajos, Gaetano, Pius). Az elsődleges keresztnevek és az adományozott nevek maradéka a Habsburg-Lotaringiai családban a főherceg közeli felmenői, illetve keresztapja I. Ferenc József keresztnevei (Ferenc, József, Ottó, Mária, Antal, Károly, Miksa) voltak. Ignác meg spanyol-olasz módra védőszent loyolai Szt. Ignác után.

jamboox 2018.08.26. 15:09:37

Oké, hogy a név meg minden, de nem gondoltam, hogy Gundel Takács és Bujtorék ilyen közeli rokonságban voltak.
süti beállítások módosítása