Olvasnivaló - 35. Fraxinetum

2017. június 17. JTom

Egy elképesztő iszlám arab erőd Európában. Hogyan jutottak odáig? Miért tudták évszázadig megőrizni az ellenségtől? A régmúltba kalauzol a HOGYAN TÖRTÉNT? hétvégi hosszú posztja.

Fraxinetum

Ne feledjétek, holnap délben Napi érdekes!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9712602833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.06.19. 18:14:51

MIndenképpen érdekes a téma, főleg ha nem csak az akadémiai történelemtudomány szemüvegén keresztül nézzük.

Fraxinetum - Kőrishegy (lenne talán a legmegfelelőbb fordítás)

HA!!!(!!!)
azonban az egész muszlim hódítás kérdését egészen más szemüvegen keresztül nézzük sok érdekesség kerül elő.
De nem csak ott, hanem a Nagy Károly kérdéskörben is.
Személy szerint a kérdésnek lelkes híve vagyok (és épp ezért egy kicsit elfogult is), de meggyőződésem, hogy az európai történelemtudománynak túlontúl sok gondja van, amire első körben az Illig-féle Kitalált Középkor elmélet ad választ, de azt messze meghaladóan.
Ugyanis Illig csak egy állomás a kérdéskörben.
Sokan továbbgondolták már a kérdést és közülük volt aki ezt kellően rendszerezte is, azaz az ismétlődő anomáliákra keresett és talált is választ.
Ebből kiemelkedik @( Tóth Gyula ) blog.hu/user/563745/tab/data, aki a maghreb.blog.hu oldalon kezdte el fejtegetéseit és sajnos három éve pang, pedig több kérdést is nyitva hagyott (remélem folytatja).
De ami az érdekes:
Ha és amennyiben az ember érdeklődő (és most vonatkoztassunk el a dogmatikus "ez egy baromság és kész" típusú válaszoktól) és elmereng a feltárt problémakörökön és végigolvassa az elejétől a végéig a blog eddigi bejegyzéseit, akkor számára egy érdekes kérdéskör kerül megvilágításra, azaz a hogy érdekes a kapcsolat az iszlám és az arianuzmus, az eretnek Arianus püspök kereszténysége és Mohamed próféta Jézussal kapcsolatos kinyilatkoztatásai között.
(Ne feledjük ezen(!) a ponton több a hasonlóság az iszlám és az unitárius felekezet álláspontja között, mint bármelyiküknek Rómával)
Hogy egyenlő-e? Nem, az szerintem kizárt. De sok-sok olyan dolog van a világon, amit egy nép megél, más csak felvesz, és az a nép aki megél, esetleg egy kicsit még igazít rajta.
Túlontúl gyorsan lett az ariánusi világ iszlámmá. Mondhatni pikk-pakk.

S mindez hogy kapcsolódik mégis ide a bloghoz:
Egyfelől ősi regék (pl. Nieblung-ének) szót nem ejt a muszlim "kortársakról", ráadásul összeegyeztehető a magyar krónikás hagyománnyal, de csak azzal, másfelől a magyarok sosem hont foglaltak, pusztán csak második bejövetelük volt, ráadásul vastagon keresztények voltak, Harmadfelől: Az iszlám három oldalról támadt Európa központi magjára - ami még mindig a Kárpát-medence. Vajon miért?
S ennek a támadásnak volt egy kicsiny és különleges fészke Fraxinetum.

Tanulság:
Ma is Európa közepe a cél.
Ne legyünk vakok...
süti beállítások módosítása