Megszabott sorsok

2016. június 04. JTom

1973 júliusában Pham Van Dong - a kommunista Vietnam miniszterelnöke - baráti látogatásra Magyarországra érkezett. A repülőtéren a lelkes úttörők és pártvezetők mellett egy a kordont áttörő, karján kisgyermekét tartó magyar fiatalasszony állta az útját és a segítségét kérte vietnamiul. Az eset oly annyira meglepő volt, hogy még a híradófelvételbe is bekerült, persze magyarázat nélkül. Ki volt ez a nő és mit akart? Vajon segített neki és gyermekének a főtitkár? Megtudhatjuk ebből a rövid, érdekes dokumentumfilmből.

Nekem sok a kérdőjel a kétség kívül érdekes történetben. A Ti véleményetekre nagyon kíváncsi vagyok.

00.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr978779296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyiri 2016.06.04. 13:12:00

Szomorú történet, de nem értem a nő mit várt? Egy elnyomó diktatúra kellős közepén megmondták nekik hogy csak tanulni vannak itt. Semmi más. Egyedül szembemenni az államhatalommal nagyon nagy butaság volt.

David Bowman 2016.06.04. 18:54:16

Nna, két mondatot halgattam meg a videóból. Szóval:
A Kilián Katonai Kollégiumban többek között vietkongokkal is foglalkoztam. Nagyon sok érdekeset tudnék róluk mesélni, de csak a témába vágót mondom. Mind buzerántos volt. A klotyóban egymást kúrogatták. Mindezt azért, mert ha valamelyiket magyar (vagy más) nővel látták (a besúgók), azonnal mehetett haza. Vietnámnál minden hely csak jobb, és ha a legkisebb lehetőségül lett volna, sose mentek volna haza.

Disznó Úr 2016.06.04. 21:34:48

Szörnyű történet, jellegzetes szocialista embertelenség. "A legfőbb érték az ember."

Az is sokatmondó, hogy szegény srác mennyire le van harcolva, de persze haladó országokban ez nem meglepő.

2016.06.05. 05:32:29

@David Bowman: ezt simán el is hiszem, de tudni kell, hogy a vietnami férfiak közt a buzerantosság az eléggé elterjedt dolog. Ahol most élek, rengeteg a vietnami bevándorló, vendégmunkás, a vietnami férfiakat száz méterről ki lehet szúrni: festett haj, hihetetlenül vékony, inas, feminin testalkat, széles járomcsont (jó, ez viet nőknél is megvan), hosszú körmök és derékban karcsúsított póló, ing, jellemzően a legfeltűnőbb csilicsáré mintázattal. Persze itt nem lenne tilos a nőkkel ismerkedniük, vannak viet nők is itt, de a viet férfiakról lerí, hogy minimum két kapura játszanak.

A videóhoz: érdekes, de nem meglepő. Rengeteg ilyen eset volt, hogy egy baráti szocialista országból Magyarországra keveredett férfi próbált Magyarországon maradni. Mégis csak jobb volt Mo-on az élet, mint Jemenben, Szíriában, Irakban vagy Kubában.
Több ilyen félvér gyereket is ismertem gyerekkoromban, a legtöbbnek azért Magyarországon maradhatott az apja (kubai, afrikai, arab is volt köztük, az más kérdés, hogy sok közülük simán elhagyta a magyar családját később). A vietnamiaknak lehetett ez a mániája, hogy szigorúan vissza kellett térni a küldő országba a hallgatónak, más fejlődő országokból származók közül azért sokan maradtak Magyarországon. És meg is tanultak magyarul rendesen.

2016.06.05. 05:35:04

@Disznó Úr: Észak-Koreában simán ki is végzik ilyen kilengésért. Vietnam se volt finom rendszer, de ott akkor háború volt, emberek százezrei haltak meg évente. Észak-Koreában meg békeidőben is durvább a rendszer.

Szappany 2016.06.05. 11:56:43

Nagyot csalodtam! Egy ilyen szomorú évfordulóra egy vietnami-kommunista posztot kaptunk ...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.06.05. 12:50:50

@Szappany: osztozom a csalódottságodban, hat szerzőnk van de csak én posztolok. egy hónapos kislányunk akkor sem hagy aludni, ha napi 4-5 órát otthon töltök a melóból. most is indulok egykor vissza és reggel fél hétkor jöttem haza ma reggel. délután talán lesz egy-két órám valamire, ne várj csodát tőlem mostanság...

Szappany 2016.06.05. 18:27:28

Elég lenne egyetlenegy kép is,egy emlékeztető a "külföldön" ragadt magyarságra ... a kicsi meg majd idővel megszokja azt hogy az éjszaka alvásra való -addig is sok kitartást,türelmet! :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.06.05. 19:08:24

@Szappany: köszönöm. a mai Napi érdekesben van a két aktualitás, a Muhammad Ali kép és a Trianon kert.

Gringo 2016.06.05. 21:07:42

Nehogy már a Szappany szabja meg, milyen képek legyenek a blogon!

protézisesh 2016.06.06. 08:59:07

@David Bowman: "Vietnámnál minden hely csak jobb" volt akkor. Mára talán nem annyira gáz már Vietnam.

fairlane 2016.06.06. 16:14:49

@protézisesh: Ugyanaz a vadkapitalizmus van ott is szocialista mázzal leöntve, mint Kínában. Ha nem kérdőjelezed meg a rendszert, akkor békén hagynak és csinálhatod a magad bizniszét. A korrupció persze alapvetés. A kaja az egész délkelet ázsiai régióban a thai mellett a legfinomabb.
süti beállítások módosítása