A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr448121000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2015.11.28. 10:02:16

szívet melengető képek! :) vesszen a dohányzás!

mindenannyi 2015.11.28. 11:25:03

Jó kis anyag! :) Mondjuk szerintem az ijesztgetéssel leszokás hatásfoka elég csekély volt akkor is, és ma is az.

RetroGer 2015.11.28. 12:46:43

Érdekes hogy akkoriban még határozottan úgy gondolták "BETILTANI NEM LEHET!" azóta ez némiképp változott, abba is érdekes belegondolni hogy hogyan alakult azóta a dohányzás gazdasági oldala...

perszepolisz 2015.11.28. 16:03:17

Szerintem a dohányzás elleni harcot az emberiség megnyeri. Én már ma is sokkal kevesebb dohányost látok magam körül, mint akár csak 15 évvel ezelőtt. Újabban dohányozni nem divat - meg arányaiban még a csempészett cigaretta is drágább, mint korábban. (Na jó a csempészett talán nem)

2015.11.29. 00:57:27

@perszepolisz:
Kevesebb dohányost legintkább csak azért látsz, mert:
- Törvény tiltja, hogy bizonyos helyeken dohányozzanak, így nincsenek szem előtt.
- Idősebb korosztályoknál gyakoribb a leszokás (és te ugye nem fiatalodsz, így a környezeted sem).

Valamennyit ugyan valóban csökkent a dohányzási ráta (nagyjából 2%-al), de ez nem igazán észrevehető egy átlagembernek. Ráadásul ez a 2%-os csökkenés sem ad túl sok okot a bizalomra, mert felfogható ingadozásnak is (korábban is volt már, hogy némileg csökkent, majd újra nekiindult).

Ráadásul a fiatalok körében is ugyan csökkent 2%-al, viszont esetükben cserében növekedett a drogfogyasztás, illetve a nem hagyományos dohányfogyasztás (vizipipa, stb.) is. Tehát kezdenek más "divatok" felé fordulni (fű, extasy, speed, LSD, stb.). A 16 éves fiatalok 20-25%-a minősül dohányosnak, és hasonló arányuk (ha nem több) már próbált ki kábítószert. Emellett további probléma, hogy az életkor, amelyben elkezdik a káros szerek használatát, tovább csökkent.

Bocs, ha lelomboztalak, de sajna ez a helyzet. :(
A reklámkampányok és az iskolai tanrendben való oktatás jóformán semmit nem ér.

2015.11.29. 06:34:43

@zombigyilkos: a USA-ben mar nagyon ciki a dohanyzas, de az alkoholfogyasztas is
ugyanakkor a marihuana fogyasztast egyre tobb helyen legalizaljak, es bar eddig is elterjedt volt, ezutan egyre inkabb elfogadott lesz
nincs ezzel baj, mindenki maga ura, en minden drogot legalizalnek, felesleges kriminalizalni a dohanyzast, droghasznalatot, alkoholfogyasztast, ez egy szemelyisegfuggo dolog, aki erre vagyik, az ugyis csinalni fogja, ezert meg nem kell bigott modon uldozni es bortonnel fenyegetni
autot ne vezessen, masokra is veszelyes tevekenyseget ne folytasson szer hatasa alatt, ennyi lenne a kikotesem

jo lenne, ha mindenki maga fizetne a gyogykezeleset, lenne egyeni biztositas, akkor nem a tobbi embert terhelne a kezelesenek a koltsege
ilyen feltetelekkel azt csinalhat magaval, amit csak akar

A diafilm szuper, Balazs-Piri Balazs figurait azonnal fel lehet ismerni.

Mészáros Laci 2015.11.29. 08:07:41

Cukiság :-) olyasmi, mint az "...El kell fogadnod a kultúránkat" plakátkampány.

pinaszaggató · http://cams.rocks 2015.11.29. 09:30:23

Én 6. hete nem dohányzom, sokkal jobban érzem magam és marad spórolok heti 5000 forintot!
Az első 1-2 nap viszont tényleg nagyon nehéz

Köldök_szösz 2015.11.29. 14:30:48

A dohányzás tiltása egy rohadtul személyes ügybe való belemászás. Tiltsuk a csokizabálást is, a sok cukor is egészségtelen...és még ehhez hasonlóan annyi ilyet ki lehetne találni és megmagyarázni úgy hogy abban is legyen igazság.
Mindenkinek joga van elcsesznie a saját egészségét azzal ami neki jól esik, kellően vagyunk tájékoztatva a kockázatokról, tudjuk őket vállalni is.
A nemdohányzók meg nem halnak bele abba az irtózatosan kevéske nudlifing passzív dohányzásba amit elkapnak max az utcán amikor elmennek egy éppen dohányzó előtt. Annyi füstöt a gyárak, kocsik is produkálnak amúgy is a nagyvárosokban, azokat is tiltsátok ki gyökerestül.

2015.11.29. 15:14:24

@tiller foch:
"a USA-ben mar nagyon ciki a dohanyzas, de az alkoholfogyasztas is"

Azt azért nem mondanám, hogy ciki (középiskolás fiatalok körében még mindig 15% körüli az arányuk, ami nem sokban marad el az európaitól). Mindenesetre abban igazad van, hogy ott látványosabban csökkent az aránya az utóbbi időben. Mint ahogy írtam is, meg te is írtad, cserében jönnek más szerek.

"nincs ezzel baj, mindenki maga ura"
A felnőtt lakosság körében valóban nincs vele baj.
Feltéve ha úgy állnánk hozzá, ahogy te is írod:
Mindenki fizesse a saját zsebéből a saját orvosi ellátását.
/Ezzel az elvvel maximálisan egyetértek./

Viszont a gyerekek és fiatalok körében nem tudhatjuk ezt le azzal, hogy mindenki a maga ura. Ott szerintem igenis tenni kellene ellene (nem csak a dohányzás, hanem más területeken is).
Ugyanis ez nem személyiségfüggő!
Legalábbis csak kis mértékben. Sokkal inkább társadalmi/szociális hatásra történik. A gyerekek megfelelő nevelése megvédheti őket. Az meg már csak plusz bónusz lenne, hogy ezzel idővel egészségesebb felnőtteket fogunk kapni.

.

@TrójaiVasParipa:
"A nemdohányzók meg nem halnak bele abba az irtózatosan kevéske nudlifing passzív dohányzásba amit elkapnak"

Valóban?
- Évente 2300 ember hal meg idehaza a passzív dohányzás következtében.
- A világon minden 100. haláleset köthető a passzív dohányzáshoz (WHO adat). Ez évente 600ezer halálesetet jelent.
- Az ilyen áldozatok harmada gyerek!
- A gyerekek 40-45%-a kénytelen rendszeresen elviselni a passzív dohányzás hatásait a szüleiktől, környezetétől, stb. (Felnőtteknél ez 50-60% körüli.)
Hát ennyit a "nudlifing" passzív dohányzásról...

Köldök_szösz 2015.11.29. 15:22:25

@zombigyilkos: Hogyne. ilyen alapon tényleg minden 2. fingásba bele kellene hallnunk...
Ne haragudj de ezt én nem hiszem el. Azok a gyerekek akik meg úgy vannak kitéve a dohányzásnak azoknak a szülei nem normálisak... mármint hogy esetleg egy alig szellőztetett helységben nyomják a bagót a kölyök mellett. Persze lehet ezt is szarul csinálni meg túlzásba vinni, de csak ezért tiltani és üldözni nekem akkor is sok.
Én tudok rendesen, másokra tekintettel dohányozni és még túlzásba sem viszem.

vlagyimirputyin 2015.11.29. 15:25:03

@TrójaiVasParipa: "A nemdohányzók meg nem halnak bele abba az irtózatosan kevéske nudlifing passzív dohányzásba amit elkapnak max az utcán amikor elmennek egy éppen dohányzó előtt."

Pont hogy az utcan kene elsosorban betiltani a fustolest. Undorito, hogy az ilyen degeneralt lelkinyomorekok miatt nem lehet az utcan nyugodtan lenni.

2015.11.29. 15:40:38

@TrójaiVasParipa:
Az, hogy te mit hiszel el, az egy dolog.
Megint más az, amit ezzel foglalkozó emberek felmértek.

Hogy saját példát mondjak, egy jó ideig én is így nőttem gyerekkoromban. Óvodás koromban majd minden hónapban beteg voltam, az esetek 90%-ban megfázással. Anyám (meg egy időben apám is) a lakásban szívta a cigit. Mikor elköltöztünk és már nem voltam állandóan olyan helységben, ami tele volt füsttel, onnantól évente ha 2X voltam beteg, akkor sokat mondok.
De a családom más részeiről is ezt látom sokszor. Két gyerek ül a szülei ölében a konyhában, a két szülő meg pöfékel. És vagy 2-3 órán át szívják együtt a füstöt, egyikről a másikra gyújtva - együtt a gyerekekkel. (Utána meg azt hazudják maguknak is, hogy a két gyerek biztos a környezeti levegőtől asztmás. Ja. Mikor meg a két szülő pár hétig nincs a gyerek mellett, mert nálunk vannak, akkor érdekes módon még gyógyszer nélkül sem köhög meg tüsszög a gyerkőc.)

Minden függő hazudik!
Még saját magának is.

Emellett nem írtam tiltást.
Én sem értek vele egyet. Annyiban csak, hogy ahol más emberek is vannak, ott ne. Egyébként nem adóztatnám, nem tiltanám egyáltalán, még a drogot sem. Amíg másnak nem árt vele, azt csinál, amit akar.
/Kivéve persze 18 alatti korban, de az más kérdés./
Ja és persze mindenki magánbiztosítónál gyógyíttassa magát. Én a küzdősport miatt fizetnék magasabb biztosítást, a dohányos meg a tüdőropi miatt. Mindenki feleljen a saját sorsáért.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.29. 20:29:45

Nagyon bájos! :)
Ahogy a fecskét és az egereken végzett kísérletezést megjelenítette, az valami fantasztikus!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.11.30. 22:21:44

@TrójaiVasParipa: a csokizabáló nem károsít engem meg a gyerekemet
Idióta

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.11.30. 22:32:03

@enpera: kedves gábor, felhívom figyelmedet a kommentszabályokra.
kérlek olvasd el és vedd ezt most szóbeli figyelmeztetésnek.

köszönettel: bloggazda

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.12.01. 09:17:54

@JTom: ebben igazad van, csak mindig felkapom a vizet ha mást ennyire leszaró embert látok
sorry
süti beállítások módosítása