Egy nyári kirándulás képei 1.

2015. március 04. JTom

Eddig még saját képeket nem láthattatok tőlem lévén, hogy személyesen nem voltam a nagy idők nagy tanúja. Azonban most egy tavalyi kirándulásom képeit nézhetitek meg, amiknek természetesen vannak történelmi vonatkozásai, hiszen egyébként nem kerülhettek volna a blogra.

dsc01675.jpg

Az állandó olvasók közül talán többen tudják, hogy Ausztriában élek. Erről bővebben nem akarok beszélni, sem az okokról, amik miatt áttelepültem. Az ország csodálatos és igyekszünk bejárni szabadidőnkben. De nem csak Ausztriát, hanem a szomszédos országok közelebbi részeit meg-megnézzük, ha tehetjük.

Tavaly nyáron egy meleg napon Salzburgból indulva (ami természetesen önmagában is megérne egy bejegyzést) egy két nap alatt könnyedén bejárható, érdekesnek ígérkező túrát tettünk a szomszédos Németország határ menti látnivalóit is érintve.

Ezt a túrát akár egy hosszú hétvégére is ajánlom mindenkinek (egy salzburgi városnézés mellé), akit nemcsak a bevásárló turizmus érdekel és szívesen mászkál, de a komoly, hosszú túrákat kihagyná.

0. km: Mattsee 

Salzburgtól alig 15-20 percre fekszik a három tó: a Mattsee az Obertrumersee és Grabensee találkozásánál, az egyik tóról elnevezett városka Mattsee.

dsc01624.jpg

Rövid belvárosi séta után a tópartra igyekeztünk, ahol rögtön ráleltünk a magyar vonatkozású emléktáblákra. A második világháború végén a Szálasi kormány koronaőrei a szovjet előretörés elől menekülve valóságos ámokfutást rendeztek a Szent Koronánkkal. Különböző elásások és kiásások követték egymást amelyiknek egyik állomása éppen itt volt a Mattsee partján. Csaknem három hónapig pihentek a földben az ereklyék egy amerikai üzemanyagos hordóban.

dsc01633.jpg

dsc01630.jpg

dsc01628.jpg

Magyar nyelvű emléktábla, amin az eredeti helyszín is fel van tüntetve (klikk a nagyobb képért)

"...s végül április 7-én voltunk Mattseeben! (…) A front közeledése miatt április 26-ról 27-re virradó éjszaka felnyitottuk a nagy ládát és kivettük a Szent Koronát, a jogart és az országalmát. A kincsek eredeti bőrtokjukban nyugodtak (…) belehelyeztem őket egy kettévágott katonai benzines hordóba. A ládában csak a kardot hagytuk. (…) Egy sziklafal előtt (…) mély gödröt ástunk, beletettük a hordót és betemettük a helyet is, hogy az ásásnak semmi nyoma nem maradt. A sziklafal könnyen felismerhető volt. Környéke lakatlan!"

38. km: Braunau am Inn

Ha megkérdezem a törirajongókat miről nevezetes Braunau am Inn, akkor mindenki rávágja, hogy ott született Adolf Hitler. Már régóta terveztem hogy meglátogatom a városkát, így a második állomás még délelőtt Braunau lett, ahol nem volt nehéz megtalálni a szülőházat.

dsc01636.jpg

A ház sorsa elég mostoha, a helyiek természetesen nem rajonganak a hírhedt szülöttükért. Jelenleg a helyi önkormányzaté az épület, de épp zárva van, nincsen semmi funkciója. Tervek vannak rá és az épület hátsó homlokzatát is felújították.

dsc01648.jpg

dsc01637.jpg

Az egyetlen ami a diktátorra emlékeztet az a ház előtti kő, amit 1989-ben helyeztek el - eredeti mauthauseni gránitból - rajta a felirat: soha többé fasizmust.

Azért érdemes körülnézni a városkában, hasonlóan rendezett és szép, mint a legtöbb osztrák, vagy bajor kisváros. Pár perc sétával elérhetjük a főteret és az Inn-hídját, ami már átvezet minket Németországba.

 

67. km: Burghausen

A városka három érdekességet tartogat, ebből csak kettő régi, a harmadik vadiúj. A néhány éve elkészült Marktler utcai mélygarázs, ahová sikerült beparkolnom nagyon látványos. Persze gondolhatjátok mekkora hülyeség már egy mélygarázsról írni...

dsc01649.jpg

A település sajátosságából adódóan a régi belváros a határfolyó és a várhegy közé ékelődve helyhiánnyal küzd. Ezért a parkolóhelyeket három mélygarázsba igyekeztek elhelyezni a helybéliek. Ezek közül a Marktler utcai a leglátványosabb 500 férőhelyes és valószerűtlenül hosszú, teljesen olyan érzésünk van, hogy sehol sincs vége. Persze voltam már sokkal nagyobb, vagy 6-7 szintes mélygarázsban is, de ez valahogy érdekesebb, mert egy utca alatt van és a közepéről nem látni el egyik végéig sem.

A másik két látványosság természetesen sokkal érdekesebb, ezek nem mások, mint maga a régi belváros és a Guinness-könyv szerint is a világ leghosszabb vára!

dsc01675.jpg

Az egy kilométernél is hosszabb, pontosan 1051 méter hosszú erősség, néhány pontján alig 10 méter széles és a település fölé magasodik. Hat udvarból áll, ezek mindegyike lezárható és az ellenség betörése esetén a többi udvar tovább védhető volt. A várban több család is lakik a régi épületekben, ami meglehetősen furcsa és érdekes. A várba nincs belépődíj.

dsc01650.jpg

A burghauseni vár rajza (klikk a nagyobb képért)

A várat először 1025-ben említik, a többi öt udvar a hozzá tartozó épületekkel egészen a 16-17-ik századig bővült. A várba a legkönnyebben a hatodik udvar felől, a település újvárosi részéből lehet behatolni (a fent említett mélygarázshoz közel), itt találjuk a legkésőbbi épületeket, többek között itt áll a kis óratorony. Említésre méltó még a György-kapu (második udvar) és az előtte található várárok, a Hedwigskapelle (ötödik udvar).

A történelmi belvárost semmiképpen se hagyjuk ki!

Ide a várból több meredek lépcsőn juthatunk le, vagy az autóhoz visszaslattyogva a belvárosi mélygarázsba átparkolva :D.

Néhány fotó búcsúzóul Burghausen belvárosából:

105. km: Laufen

Laufenben már tettünk egy sétát előző télen, de a túra útvonalába beleillik, így a téli képeket most a nyáriak közé keverem nektek. :)

dsc01061.JPG

Laufen és a túlparti osztrák Oberndorf szintén a Salzach két partján fekszik és egy híd köti össze a két települést, mint az előbbiekben meglátogatott Burghausent és Ach-ot. Érdemes mászkálni egyet a kisvároskában és átsétálni a gyönyörű címerekkel díszített hídon Ausztriába.

A Salzach egy nagy kanyarral öleli körbe a történelmi belvárost, így az az érdekes helyzet állt elő, hogy a város központjából keletre és nyugatra indulva is átkelhetünk Ausztriába. A nyugati oldalon egy újonnan épült gyalogoshíd vezet át a túlpartra.

A túra utolsó két állomásáról - Berchtesgadenről és a Königsseeről - a jövő héten szerdán olvashattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr287208673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2015.03.04. 06:35:24

Köszönöm! Még sok ilyen túraleírást :) (Főleg osztrákot, egy ideje oda járok motorostúrázni, és mindíg jól jön egy kis túraajánlat :) )

Bebő 2015.03.04. 08:45:54

Köszönöm, hogy haza küldesz egy másfajta gondolkodás mintát.
Hihetetlen, hogy bármelyik hazai település így is festhetne.

TheRminator 2015.03.04. 09:09:18

@Bebő: Hihetetlen, de nagyon sok település néz ki hasonlóan Magyarországon.

Bebő 2015.03.04. 09:17:24

@TheRminator: Örülök ha így látod. :)
Képeken nem tiszták az utcák, rendezett a környezett. Ezeket hiányolom itthon.

selgir 2015.03.04. 09:21:12

hogy mi a különbség az osztrák és a magyar falvak között? mert itthon is vannak nagyon szép, virágos, gondozott települések! a falu végén a cigányputri...

na odakint nincs:)

ha nagyon rasszista volnék, bátran törölhető hsz

Bebő 2015.03.04. 09:31:42

@TheRminator: Szerintem magyar.
Sokat nézem az útpadkákat, út szélét, rézsűt.
Van hova fejlődnünk.

Bebő 2015.03.04. 09:32:27

Természetesen simán rosszul is láthatom.

katarakta 2015.03.04. 09:41:23

A szatmári-beregi tájakon nagyon szép, rendezett falvak (is) találhatók, ez nem pénzkérdés, hanem az ott élők igényessége - vagy ennek hiánya - a meghatározó. Tákos v. Csaroda temploma nem marad el szépségben és hangulatában a híres katedrálisoktól sem!

selgir 2015.03.04. 09:41:57

kőszeg? sopron? szép...

selgir 2015.03.04. 09:45:42

és mekkora kontraszt, amikor egy hangulatos, virágos falvacska "főterén" megállsz pihenni, és a padok körül szét van köpködve a szotyi! eltaposva a csikk, holott a szemetes 2 méterre sincs. hónaljig érő gaz a falu végén, pelenka szárad a kerítésen, méteres kötélre vert kutya ugat a sáros udvaron...

folytathatnám

selgir 2015.03.04. 09:51:59

szófosásom van, bocsánat...

és ezek az igénytelenséggel megáldott emberek akarnak kimenni külföldre "dolgozni". tehát kimegy, elhinti rossz hírnevét a magyarnak. viselkedni ott sem tud, a körülményei klasszisokkal jobbak, tehát a szemetet nem a szobában gyűjti, hanem elmegy vele az erdőig, ott dobja ki! a szotyit köpködi továbbra is...

szeretem ausztriát és svájcot is, pont azért, mert rendezett ország. és ehhez nem kell fotosop. adózás után megmaradt forintjaimat inkább odakint költöm el :D

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2015.03.04. 10:06:00

" 1051 méter hosszú erősség"

Legyen inkább eröd vagy erödítmény.
Danke

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.04. 14:09:50

@malenykij polgar: miért? a erősség az szinonimája a várnak... keress rá bátran.
Bitte :)

pannonfunk 2015.03.04. 17:31:16

@Bebő: Ezen a fényképen mi bajod van az útpadkával? :-O
Egyébként Kiskundorozsma, gondolom a kép címéből...

johnibyg 2015.03.04. 18:04:50

Salzburg, mennyire szerettem a várost és a tartomány is :-)
Ugye majd a déli részről is lesz bemutató (Golling, Hallstatt usw), rég jártam már arra. A tartományi kártyával elég sokmindent meg tud nézni az ember olcsón.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.04. 18:19:09

@johnibyg: lehet éppen, ott is jártam és még sok más látnivaló is van.
de Karintia biztosan lesz. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.03.04. 18:40:57

@JTom: Hű, akkor igényelnék egy gmündi Porsche múzeum beszámolót! Tíznél több éve voltam, akkor az volt a benyomásom, hogy nagyon pici, csak azért odautazni nem éri meg, de egy több napos karintiai kirándulásból kár kihagyni.

Amúgy azt gondolom, hogy valamikor arrafelé a múltban lezuhanhatott egy klingon Ragadozómadár és a túlélők falvakat alapítottak. "Pörtschach", "Nötsch", "Keutschach"... Ha ezek nem klingonul vannak, akkor semmi! 8-]

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.03.04. 21:38:57

Nagy kedvenc ez a környék. Salzkammergut beszámoló nem lesz?

Rollende Landstrasse 2015.03.04. 22:00:48

Jó tipp egy hosszú hétvégére. Olcsó szállásban is tudsz tanácsot adni? Kedved csináltál egy szép nyári motorozáshoz. :-)

J.László 2015.03.04. 22:06:44

Gyanús vagy Te nekem. Braunau, Berchtesgaden.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.04. 23:22:04

@Rollende Landstrasse: ha késő tavasszal, kora nyáron indulnál, akkor a salzburg környéki tóparti kempingeket ajánlom, nagyon sokban lehet fix lakókocsit bérelni, az mégsem sátor és tóóóóóóparton ébredsz, olcsóbb, mint a szálloda + beállíthatod a mocit az ajtóba, érkezel-indulsz amikor akarsz stb.
ha több napod is van, ki tudom bővíteni az útitervedet egy-két motoros élménykanyarral is... :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.04. 23:24:55

@Ződ2000: éppenséggel volna hozzá anyagom, de kevés benne a töriblogra való, szóval még nem tudom. hidd el a karintiai kanyart nem fogod megbánni, érdekesebb, mint salzburgland.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.04. 23:37:30

@Sam. Joe: kb 5 éve voltam ott, szóval az idegenvezetésnél hallottak már rég elszálltak, az öreg meg nem engedett fotózni. 8 euró volt a beugró talán és igen, elég kicsi, kb 15-16 autó van nála. nemrég szervált egy osztrák rendőrségi festésű autópálya elfogót, benne volt az újságban.

sokszor autózom el a maltatal mellett, azért néztem be, mert idegesített a tábla és hogy még nem láttam. :) nekem kicsit felejthető volt. persze porschesoknak kötelező!

Trónkövetelő 2015.03.04. 23:40:07

Érdekes, hogy Mussolini szülőházát Predappioban útjelző táblák jelzik, egyébként teljesen érdektelen, a falu többi házától semmiben el nem ütő épület.
Ellenben a Duce sírja igazán érdekes: 13 évvel a halála után a hatóságok engedélyezték a Predappioban található Mussolini családi kriptába temetését, és jelenleg is ott nyugszik, egy vasbeton szarkofág alatt, a kriptában fasiszta vesszőnyalábokat ábrázoló domborművek és Mussolini életnagyságút jóval meghaladó méretű fejszobra található. A sírt rendszeresen elborítják a virágok és koszorúk, illetve kis vesszőnyalábok, amik engem magyarként a Mikuláskor kapott virgácsokra emlékeztettek :). A sír jelenleg is fasiszta zarándokhely, az évtizedek alatt április 28., a Duce halálának évfordulója 3 napos "fesztivállá" fejlődött. Kíváncsi vagyok, mi lesz az idei szép kerek évfordulón... :) Azt tudom, hogy Hess sírját felszámolták, mint az egyetlen prominens nácinak a sírját, amelyik helye ismert volt, mert a kisváros lakói nem kértek az évről évre a Hess-napi egyre durvább skinhead-invázióból, de Predappio évről évre profitálni tűnik a dologból, és úgy tűnik az olasz államot sem izgatja különösebben a dolog.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.04. 23:45:18

@Trónkövetelő: ugyanez járt a fejemben nekem is braunauban, hogy ha ez amerikában lenne, már egy egész díznilend park lenne a szülőház környékén, nem egy bezárt kégli a főutcán... :)

Drago Brutic 2015.03.05. 08:16:44

@JTom: Már csak ismétlem magam: lenyűgöz a blog, amilyen alapossággal dokumentálsz egy utazást is! Inspirálsz. Húsvétkor megyek Grúziába, meglátogatom Sztálin házát is, Meg Iaszón aranygyapját, Médeát és szegény Prométheuszt a Kaukázusban :)
Így tovább, várom a következő posztot!

GERI87 2015.03.05. 13:03:09

@Trónkövetelő:

Hitler valószínűleg jóval népszerűbb a nácik, szélsőjobbosok között mint Mussolini és a nemzetközi megítélése is rosszabb (kb ő a nyugati világban a "sátán"), ezért nincs rá "szülőváros turizmus".
Mussolini kb olyan mint Horthy: egyesek szobrot emelnek neki a többség meg (ezt) leszarrja.
Sztálin megítélése meg mindenhol sokkal pozitívabb (sajnos).

@TheRminator:

A megyeszékhelyek, nagyobb települések belvárosa rendbe van téve (uniós pénzek) meg a nevezetesebbek, de azon kívül olyan amilyen....
A falvak, kisvárosok amúgy baromi lepusztultak tudnak lenni: lószar az úton meg sár, a házak, kerítések elhanyagolva, az udvarokon lom, a földön szemét...
Ausztriában ilyen kb nincs.
De már (Dél-) Szlovákiában is sokkal jobb a helyzet: látszik hogy senkit nem vet fel a pénz, de nincs kosz, dzsuva, lom, szemét...pusztuló, omladozó ház is kevesebb stb.

@selgir:

Nem csak a cigányputri.
Leharcolt minden.
Most hogy a többség átállt fa meg szén tüzelésre még büdös is van...

TheRminator 2015.03.05. 13:26:44

@GERI87: Érdekes, én viszonylag sokat járok dunántúlon, és itt azért jó a helyzet. Természetesen ausztriában eleve több pénz van a házak rendberakására. Menj át romániába, na ott aztán tényleg olyan sok helyen, mint amit írsz.

GERI87 2015.03.05. 14:03:40

@TheRminator:

Én is sokat járok a Dunántúlon, kérdés hogy neked mi a jó...
Menj át Szlovákiába: hasonló keresetek és mégis rendezettebb a vidék.
Ha csak a Kisalföld szlovák és magyar oldalát hasonlítod össze már rosszabbul állunk..

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.03.05. 16:28:38

@Trónkövetelő: @JTom: Az osztrákok és különösen a németek kínosan ügyelnek arra, nehogy bármiféle, akár a leghalványabb náci, fasiszta utalást is tehesse rájuk bárki is. Még mindig eléggé magas a társadalmi, kollektív bűntudat szintje. Érthető, hogy semmilyen formában nem akarnak díznilended csinálni a Hitlerhez kapcsolható helyekből.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.05. 16:44:44

@Hátrányos helyzetű kaviár: az osztrákoknak semmilyen kollektív bűntudatuk sincs a háború miatt.
főleg az ifjú generációval lehet poénkodni onkel adiról... az idősebbek úgy élték meg a vh-t kb. mint mi. besorozták őket, menni kellett.
a németek más tészta, de braunau nem a német oldalán van az inn-nek.

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.03.05. 19:20:03

@JTom: Igen, főként a németekre gondoltam, az osztrákok csak arra ügyelnek, hogy nehogy díznilend legyen Hitler szülőházából, ha már sikeresen rásózták a csávót a németekre ;)

Trónkövetelő 2015.03.05. 21:13:41

@GERI87:
Ha már szóba került Horthy: Predappio egyik testvérvárosa pont Kenderes :)

GERI87 2015.03.06. 10:35:45

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Szerintem túllihegik sokszor (német-izraeli kapcsolatok, himnusz, zászló stb) de inkább ebbe az irányba kompenzáljanak túl, mint ami nálunk egyre inkább van hogy: "mi nem tehetünk semmiről...ott se voltunk!"

@JTom:

Persze, mert a háború után úgy döntöttek a győztesek hogy Ausztriából a nácik által elsőnek megszállt ("az első áldozat") és nem csatlós államot csinálnak.
Ez is segített abban hogy az osztrákok a háború után már nem tekintették magukat németnek.
Így a kollektív "németellenességből" ami akkor volt, kivonhatták magukat.

GERI87 2015.03.06. 10:39:28

@Trónkövetelő:

Valószínűleg nem véletlen:)

Trónkövetelő 2015.03.08. 19:33:49

@JTom:
"meg a vh-t kb. mint mi. besorozták őket, menni kellett."
Ez azért nagyon nem igaz, az osztrákok számarányukat messze meghaladóan vettek részt a Waffen-SS-ben és egyébként is lelkes támogatói voltak a nemzetiszocializmusnak. Nem véletlen, hogy hitler ausztriai bevonulása egyetlen hatalmas diadalmenet volt. A mostani megfelelőjük a montenegróiak, akik szintén úgy tesznek, mintha semmi közük nem lett volna az egész délszáv háborúhoz, holott végig ott voltak a szerbek mellett az első sorokban. És ráadásul minő párhuzam: Milosevics is montenegrói volt... :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.08. 23:35:36

@Trónkövetelő: PERSZE HOGY NEM IGAZ! nem is az én véleményem. lehet nem kerek a fogalmazásom, de úgy értettem, hogy jelenleg ez az idősebb korosztály hozzáállása a II vh. témához. senki sem emlékszik már arra, hogy a nagypapa milyen erővel verte a földhöz a csizmáját a meneteléskor és hogy esetleg ő volt a faluban az első, aki jelentkezett...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.03.09. 16:21:26

@JTom: Akkor nem sok minden változott. Ha nem lenne "szent föld jellege a dolognak" - az Öreg ott dolgozott a háború alatt - akkor nekem se lett volna őszinte a mosolyom. Papír képeim vannak róla valahol - még akkor voltam, mikor a legfejlettebb "túrista" digi gép a Sonyé volt, ami 1,44 MB-os flopira dolgozott, kb. bélyeg felbontásban. 8-)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.03.09. 16:31:26

@GERI87: 8-) Évekig dolgoztam osztrák főnökségű cégnek és az egyetlen jó arc, labanc kollégával mindig az volt egymás ugratásának tárgya, hogy ő mondta nekünk, hogy "salamituristen". Erre én meg mindig levezettem neki, hogy az osztrákoknak az a mázlijuk, hogy Hitlerről sikerrel elhitették a világgal, hogy német volt, Mozartról meg hogy osztrák. 8-)

@Trónkövetelő: Volt valami csávó pár évszázaddal korábban, szintén az olasz csizmán lakott, aki kifejtette, hogy a pénznek bizony nincs szaga. Hogy mennyire igaza volt! 8-)
süti beállítások módosítása