Hamlet - Gábor Miklós

2014. augusztus 24. D.David

Gábor Miklós színművész 1919. április. 7.-én született Zalaegerszegen. Édesapja mozi tulajdonos volt, így fiatalkora a filmek bűvöletében telt. Nagy hatással voltak rá Clark Gable és Laurence Olivier alakításai.
1940-ben végezett a Színművészeti Akadémián és játszott a Madách, a Nemzeti és a Kecskeméti Katona József színházban.1.jpg

Gábor Miklós Hamlet szerepében, Madách színház

Munkája megbecsüléseként 1953-ban Kossuth-díjat kapott, 1962-ben Érdemes Művésszé választották. Gondolatait és érzéseit élete során naplókban rögzítette. A Tollal című személyes hangvételű könyvét elsőnek 1964-ben adták ki, amiben a színész a saját írásait publikálja Shakespeare színműveihez kapcsolódóan.

Halála után (Budapest,1998. július. 2.) felesége, Vass Éva színművésznő megalapította a Gábor Miklós-díjat.

Kultikus alakítása; a Hamlet hozta meg neki az igazi népszerűséget, amit 1962. január. 14.-én mutattak be a Madách színházban, Vámos Miklós rendezésében. A tragédiára közel háromszáz alkalommal volt lehetősége jegyet váltani a színházkedvelőknek.

2.jpg
Gábor Miklós válasza, hogy mit vár az újévtől
1957, Film Színház Muzsika c. folyóirat szemelvénye

3.jpg
Gábor Miklós és Vass Éva
1962, Film Színház Muzsika címlapja

4.jpg
Gábor Miklós egy olvasó kérdésére válaszol
1962, Film Színház Muzsika 45. szám

5.jpg

Újra visszatér a régi kérdés
1967.Film Színház Muzsika c. folyóirat szemelvénye

6.jpgGábor Miklós, Greguss Zoltán, Simor Erzsi. Hamlet, Madách Színház

7.jpgGábor Miklós és Vass Éva
Hamlet, Madách Színház

8.jpgGábor Miklós és Vass Éva
Hamlet, Madách Színház

10.jpg
Gábor Miklós
Hamlet, Madách Színház

Hamlet, dán királyfi
Madách Színház, 1963 - A teljes előadás felvétele

Források:

Gábor Miklós életútja az alábbi cikk alapján készült:
http://zaol.hu/cimlapon/magyarorszag-hercege-gabor-miklosrol-lanya-julia-mesel-1503636


A Film Színház Muzsika c. folyóirat részletei Kocsis Katalin munkái nyomán
http://gabormiklos.blogspot.hu/

Amit olvass el:
Gábor Miklós- Tollal
http://moly.hu/konyvek/gabor-miklos-tollal

D. David

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr716617315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trónkövetelő 2014.08.24. 12:33:31

Nekem egy kissé bájgúnárnak tűnik (mint a heteroszexuális férfiszínészek 90%-a)

Horizont 2014.08.24. 17:53:38

@Trónkövetelő:
Gábor Miklós nem volt az, kissé sem, szerintem.

margueritka 2014.10.05. 22:45:25

FANTASZTIKUS SZÍNÉSZ VOLT, kölönösen kiemelkedő volt a Hamletje, a színjátszó körből sokszor megnéztük, olyan újszerű, korszerű volt. Nem szavalta Shakespeare-t, hanem átélte. Intellektuális gondolatait több könyvéből meg lehet ismerni, és kötelezővé tennem a fiatal színészeknek. Bájgúnár az nem volt, valami volt benne, amiről maga is vall utolsó könyvében, az ironikus címe annak: EGY CSINOS ZSENI...

Andor Albel 2017.02.27. 20:02:51

Egy remek dunakanyari hajókirándulás után elhelyezkedtünk a bordó üléseken és nyílt a függöny. Most fél évszázad elmultával ismét egy függönyt vonok fel, hogy az Margócsy tanár úr arcképvázlata vetüljön Helsingbor várának falára. Lelkesedett a színházért, a moziért és általában az előadó művészetekért és persze a sporttért. Talán miatta, egyénisége miatt lett felejthetetlen sokunk számára ez a dunakanyari osztálykirándulás, melynek fontos részeként tervezte a színházi előadást és persze másnap még a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum volt soron? Bánatára a Fradi éppen idegenben játszott. Felejthetetlen napokat szerzett nekünk bár ez szubjektív, talán sokunknak azért vállt azzá, mert előszőr járt pesti színházban, vagy egyáltalán színházban, és rögtön a Madáchban, és Shakespeare Hamletjét felejthetetlen szereposztásban élveztük. Bár vicces korholására is emlékszem, mit ezeknek kultútra? vagy: „Margaritas ante porcos” azaz gyöngyöket a sertések elé ne szórjatok, mégis a legjobb Hamletet mutatta meg nekünk: Gábor Miklós mellett, Vass Évával, Greguss Zoltánnnal, Simor Erzsivel. Történt 1963 május 8-án.
süti beállítások módosítása