Az elfeledett Aérotrain

2014. február 10. JTom

Az Aérotrain a hatvanas évek Franciaországában a távolsági tö-megközlekedés jövőjét vetítette előre.  

1141.jpg

Jean Bertin francia mérnök álma - a légpárnás, kötöttpályás jármű -, a hatvanas évek elején kezdte pályafutását. A későbbi tesztek alatt elérte a 430 kilométer/órás sebességet. A jármű egy fordított T-alakú "sínen" haladt, amelyhez a 12 évig tartó fejlesztés és tesztek alatt Franciaországban 3 különböző pálya is épült, majd még egy az Egyesült Államokban.

zzz.jpg

Jean Bertin (szürke kabátban)

Az első egy 6,7 km-es szakasz a tesztek elején 1966-ban, a 01 és 02-es típushoz. A 01 egy busz jellegű, a 02 inkább egy nagyobb autó méretű jármű volt.

001.jpgA 01-es prototípus más néven Skytrain

zz_3.jpg

 A 01-es vezetőállása. Az ülések a Citroen DS-ből származnak.

002.jpg

A 02-es prototípus, amivel elérték a 430 km/h sebességet

1969-re már az I80-250 kifejlesztésén dolgoztak, amit abban az évben be is fejeztek. "I" azaz interurbain (tehát városok közötti, kb. InterCity), "80", mert 80 személyes és "250", mert 250 km/h sebességre volt képes. Ez az Aérotrain lett volna a legfontosabb szereplője a projektnek. A 80 személyes, távolsági "sínbusz" akkor még elképesztőnek számító sebességgel szállította volna az utasokat az országon belül. A tervezett Párizs-Marseille vonalon kevesebb, mint három és fél óra lett volna a menetidő (a TGV jelenleg - ötven évvel később - három óra alatt futja meg a távot).

A motorkocsi propellereit két Turbomeca's Turmo III E3 motor hajtotta, melyek összesen több, mint 1600 lóerő (1200 kW) teljesítményt adtak le. A motorjai igen hangosak voltak, a vonattól kb. 60 méterre 90-95 dB zajszintet mértek. Az I80-250-et később átépítették 350 km/h sebességre és a zajszintet is próbálták csökkenteni valamelyest. 

A motorvonat 25,6 méter hosszú, 3,2 méter széles és 3,3 méter magas volt. Teljes tömege meghaladta a 11 tonnát.

A remények - és a közlekedési minisztérium ígérete - szerint a két legforgalmasabb repülőteret (Orly és Roissy) egy-egy Aérotrain vonal kötötte volna össze Párizzsal. Későbbiekben egy Párizs-Orléans és egy 780 kilométeres Párizs-Lyon-Marseille vonal épült volna ki.

462.jpg

Az Aérotrain I80-250 bemutatója az Párizs-Orly repülőtéren:

zz_1.jpg

zz_2.jpg

zz_4.jpg

zz_5.jpg

1966_i80-250.jpg

548.jpg

1966_i80-250_2.jpg

Az I80-250-es

aero_z1k_1.gif

aero_z2k_1.gif

aerotrain02_2.jpg

Az I80-250-es működési elve és metszetei

Az I80-250-nel párhuzamosan egy elővárosi kocsit is fejlesztettek, ami szintén elkészült 1969-re ennek a neve S44 (44 személyes, suburban/elővárosi) lett. Ez teljesen elektromos meghajtású volt, de egy kis dízelmotort is beépítettek egy esetleges áramszünet esetére.

1969_s44.jpgAz S44-es, amit elővárosi közlekedésre szántak 44 férőhellyel

zz_7.JPGAz S44 utastere...

zz_6.jpg...és metszetei.

Ebben az évben mindkét futó projekthez elkészült egy-egy új pályaszakasz is. Az S44-hez az első pályával párhuzamosan építettek egy azzal megegyező hosszúságú szakaszt, alumínium és aszfalt felhasználásával. Az I80-250-nek pedig - teljesen új helyen - a leendő Párizs-Orléans vonalba illeszkedően készítettek egy 18 kilométeres pályát ezen már fordítókorong is dolgozott..

építés_cr.jpgA pálya építése

A sikeres tesztek után csak nem akart a kormányzati megrendelés megérkezni. Teltek az évek és közben a cég a Rohr Industries-nek is eladta a pálya licenszét, amit az az USA-ban akart üzemben helyezni (erről majd később).

Közben elkészült egy kis kabinos 4 személyes változat is Tridim néven, ami reptéri/expo stb. személyszállításra lett volna ideális.

tridim01.jpg

tridim02_cr.jpg

tridim03.jpg

1974-ben a kormány felfüggesztette a támogatást és törölte a Párizs és Orly, valamint Roissy repterek közötti aérotrain vonal kiépítésének tervét. 1975-ben bejelentették, hogy a kormány a nagysebességű TGV vonatokat fogja támogatni az Aérotrainnel szemben, és az első Párizs-Lyon közötti szakasz kiépítésére már meg is kötötte a szerződést. 

A TGV kisebb üzemeltetési költségével az Aérotrain nem tudott versenybe szállni. További hátránya volt a pálya kiépítésének többletköltsége, amelyből addig csak a tesztekhez épített néhány tíz kilométeres szakasz épült fel. Az Aérotrain nem illeszkedett a meglévő infrastruktúrába, ahogy a TGV. Tehát ha a nagysebességű pálya elfogy, a TGV kisebb sebességgel, de a városközpontig tudta szállítani az utasokat többletbefektetések nélkül. Ezt az Aérotrain csak egy költséges, saját pálya építésével tudta volna elérni, amit - a városközponti beépítettség miatt - eltérő szintmagasságban, vagy alagútban kellett volna megépíteni. És akkor még ott volt a zajterhelési probléma...

A programot végérvényesen törölték.

A pálya több darabja ma is látható, bár egyre nagyobb szakaszait bontják le. A képek a Panoramio-ról valók.

Base de Chevilly01.jpg

dormaville02.jpg

X01.jpg

dormaville01.jpg

Viaduc_de_l27aC3A9rotrain_03798.jpg

8210815.jpg

Egy emlékmű a projektről a Gometz-le-Châtel-i körforgalomban. (Panoramio)

Bertain Aerotrain Longueville 17Sep11 Bob Barby.780.jpg

A 01-es prototípus mai állapotában

02_Retromobile.jpg

A 02-est is rendszeresen kiállítják

xxx.jpgAz I80-250-et vicces kedvű fiatalok felgyújtották a hangárjában 1992-ben.

ZZZZ_s442.jpgAz S44-es a kétezres évek elején

Tridim_Plaisir.jpg

A Tridim mai állapotában

Itt egy kis összefoglaló filmet láthattok a teljes francia Aérotrain projektről:

A francia Aérotrain sikertelensége nem vette el a kedvét az amerikai Rohr Industriesnek, akik - ahogy fentebb írtam - megvásárolták a pálya licenszét és a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején nagy reményeket fűztek az amerikai kontinenshez. A francia Aérotraintől eltérően ők modernebb, elektromos meghajtással kísérleteztek. A legnagyobb szabású tervük egy Los Angelest New Yorkkal összekötő nagysebességű vonat lett volna. A tervek szerint a szuperexpressz ezt nyolc óra alatt teljesítette volna. Ezzel akár a repülőgépekkel is felvehette volna a versenyt. A coast-to-coast légitársaságok nem örültek a tervnek. Az áraikat már akkor is mesterségesen alacsonyan tartották a hatalmas verseny miatt. A légiszerencsétlenségek híreire pedig időlegesen mindig visszaestek kissé a helyfoglalások. A 350-440 kilométer per órával száguldó Aérotrain csak nehány órával a gépek mögött érkezett volna, de az időigényes becsekkolást és kicsekkolást, poggyászidőt megspórolva, a lezuhanásbiztos Aérotrain komoly versenytársnak ígérkezett. Hirdetéseiben is a "Legjobb megoldás New Yorkba repülni" szlogent használták, amiből mindenki a repülőgépekre asszociált.

ZZ_8_Aerottrain._The_best_way_to_fly_to_New_York.jpg

ZZ_10.jpg

Kísérleti pályaszakasz építése Pueblóban, USA. Csak egy 2.4 km-es szakasz épült fel.

ZZ_9_Aerottrain._The_best_way_to_fly_to_New_York.jpg

A Rohr Industries-nél Chula Vistában, Kaliforniában 1973-ban épített Aérotrain prototípus.

ZZ_12.jpg

A motorkocsi belseje...

ZZ_11.jpg

...és vezetőállása.

A következő nagy lehetőség egy a los angeles-i repteret a San Fernando völggyel összekötő vonal építése lett volna. Végül ez a projekt is kútba esett. A későbbiekben még kifejlesztettek egy hasonló kötöttpályás járművet, ami nem egy középső sín fölött lebegett, hanem két "korlát" közé volt szorítva, de ez már nem volt a klasszikus Aérotrain...

zzz1.jpg

 

(Forrás: aerotrain.fr, shonner.com)

Nemsokára további elvetélt tömegközlekedési eszközök ötleteiről is olvashattok majd a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr175730440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rollende Landstrasse 2014.02.10. 18:28:17

A Tridim biztosan ennek a projektnek a része volt? Ugyanis az nem légpárnás, hanem fogaskerekű hajtással működött.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.10. 18:41:42

@Rollende Landstrasse: érintőleges. Bertin készítette. ott ül benne a bemutatón. :) tervezték elektromotoros légpárnás változatát is, de az akkori akumulátortechnika nem tette lehetővé.
tudom, sok minden mást is "gyártott" az öreg, ez is akkor és ott készült. amolyan plusz infónak szántam.

walter sobchak 2014.02.11. 09:00:43

Azta, nagyon részletes poszt, köszönöm! Tavaly tartottam előadást ezekről a gépekről, az általad betett első kép volt a ppt-m borítója, ezzel a kombájn vs. gázturbinás vonat együttállással nagy derültséget okoztam, azt hitték, tök modern a kép, nem 40 éves :D.

Annyit hozzáfűznék, hogy a projekt alapvetően az 1973-as (majd az 1979-es) olajválság és Bertin halála miatt esett kútba, illetve persze - ahogy írod is - a légpárnások átjárhatatlansága miatt (hasonló gondok miatt nem fognak szerintem egyelőre elterjedni a maglevek sem, hiába tudnak 450-nel is menni; már a hagyományos motorvonat is majdnem ekkora utazót tud). A TGV-ből is gázturbinás volt az első változat, több mint 300-zal tudott menni az is (a mai napig tartja a gázturbinás vasúti sebességrekordot). Az 1973-as olajválság után került előtérbe ott is a villamos meghajtású. Még a 01-es kocsi első, légcsavaros változata is 850 litert fogyasztott óránként, kétszer annyit, mint az M62-es mozdonyok :D. Persze kísérleti cuccról volt szó, szóval nem akkora gond, de érthető, miért hagytak fel később a fejlesztéssel.

A légpárnások és a maglevek "harca" ezekben az időkben szintén érdekes fejezete volt a technikatörténetnek (a brit RTV-projekt mindkettőt alkalmazta, mágnesek segítségével haladt, légpárnával lebegett), az emberek azt hitték, hogy néhány évtized múlva (mondjuk most :) ), már mindenképp kerekek nélkül fogunk vonatozni, bőven hangsebesség felett. Aztán kiderült, hogy iszonyat drága a pálya, a vonat, és a TGV-k megjelenése után már a sebesség sem volt akkora előny.

Kisebb léptékben egyébként a mai napig használják a légpárnásokat (bár ezzel biztosan összefutottál a gyűjtés során), reptéri utasszállítóként vagy hegyi sífelvonóként, bár ezek ugye csak a lebegéshez használnak légpárnát, és drótkötéllel haladnak.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2014.02.11. 13:03:28

Erről a témáról én is írtam a blogomban korábban. A két cikk, bár a téma ugyanaz, inkább kiegészíti egymást, mint hogy ismételné az Aerotrain történetét:

vonattal-termeszetesen.blog.hu/2013/07/02/az_aerotrain

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.11. 13:45:47

@Balogh Zsolt: anno olvastam. szeretem ezt a témát, az Aérotrain különösen a szívemhez nőtt. nálam a teljesség mellett a képek dominálnak, ahogy a bloghoz illik.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.02.11. 13:59:12

a tridim inkább vmi James Bond-ellenfél titkos vulkánbázisának belső közlekedőeszközére hasonlít :) (Csak kétszer élsz.)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.11. 14:01:25

@walter sobchak: köszi a plusz infót, a fogyasztási adaton lepadlóztam. rengeteg az információ a gépről a francia aérotrain fórumon, de sajnos nem parlé franszia :) és a gugli transzlétör sem erős a műszaki szavak tolmácsolásában. finoman szólva.

walter sobchak 2014.02.11. 14:23:35

@JTom: Hát nem, emlékszem, amikor a "firearm" szót tűzkarnak fordította, illetve a "spoilers end here"-t "a légterelők itt véget érnek"-re :D. A következő különleges közlekedőeszköznek javaslom a légcsavaros vasúti járműveket (Schienenzeppelin, Bennie Railplane) a II. vh előtti időkből, nem olyan nagy téma, érdekes, meg történelmi is :), a Schienenzeppelin ugye összeforr a Harmadik Birodalom érdekes közlekedési terveivel, illetve szegről-végről a repülőkkel és a léghajókkal is :).

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.11. 14:33:57

@walter sobchak: a légterelőkön besírtam... a Hajók a viharban posztomnál is kaptam hideget-meleget pl. az orrsugártoló-ért. :)
a két javaslatoddal uumvára beletaláltál. :) a Bennie Railplane csaknem készen van (igazából egy korabeli cikket keresek még, ami tudom hogy megjelent, de nem könnyű rábukkanni), talán valamikor nyáron-kora ősszel meg is jelenhet, a Schienezeppelin pedig szerepelni fog egy tágabb, érdekes vonatokkal foglalkozó (sorozat??)posztban.
ha a villamos is érdekel: lesz egy szuper képes poszt a szovjet villamosbalesetekről is, április-május körül.

walter sobchak 2014.02.11. 15:17:23

@JTom: Igen, oda kell figyelni, mert egy ilyen hibás fordítás egy igazi rajongónak olyan rosszul eshet, hogy emiatt leírja az egész blogot, ráadásul sokszor a rajongók körében is külön vallása van, hogy mit hogy kell hívni :D (bár általában egységes az álláspont; az utánajárás hatásfokát pedig rontja, hogy sokszor a rossz megnevezés fut közszájon, így nem is gondolod, hogy utána kéne nézni, és úgy meg a laikusok nem értik :D). A különleges vonatok volt az OTDK témám 2 éve, úgyhogy ott vagyok a témában, azt javaslom, hogy sorozatot készíts belőle; Ground Effect, vitorlás (!), hőlégballon-vontatású sikló (!!!) stb. A gázturbinás mozdonyokról és motorkocsikról szóló fejezetet én is hamarosan bemutatom.

Nem mintha sürgetnélek, de hogyhogy csak akkor mutatod be, ennyire előre megvan a menetrend? :)

Érdekelnek a villamosok, naná, kaptam egyszer a világ nagy katasztrófáiról szóló könyvet, és most be is ugrik egy villamosbaleset, amikor az 50-es, 60-as években Kijevben egy árvíz során a sár elmosott egy komplett villamos járműtelepet (bár az csak egy kis része volt az egész katasztrófának).

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.11. 15:43:39

@walter sobchak: áh most esik le... techstory. :)
igen. rengeteg cikk van beidőzítve. mag aztán nem akarom, hogy minden héten legyen egy hasonló cikk. fő a változatosság :)
süti beállítások módosítása