Leonyid Iljics Brezsnyev

2013. november 24. JTom

A partiszemöldök feltalálója és ismert fürdőruha-modell.

A nagy(szemöldökű) ember 1906-ban született ukrán területen, ám mindig orosznak vallotta magát.

1977. Ez a rendkívül dekoratív úriember Leonyid Brezsnyev a partiszemöldök feltalálója, egykori szovjet elsőtitkár és ismert fürdőruhamodell. Szocsiban nyaralva is neki első a munka..jpg

Szocsiban nyaral, de a munka az első.

Ha nem első titkári teendőit látta el akkor két szenvedélyének hódolt:

brezs4.jpg

Neem, nem arra gondolok. Sokkal inkább erre:

B2282692.jpg

Dehogyis emberekre... Még Kádár elvtárssal is űzték a vadakat. Itt éppen megpihentek a soponyai vadászaton 1965-ben.

1965 Soponya Kadar.jpg

A másik káros kedvenc szenvedélye az autók és a vezetés. Rengeteg gépkocsi fölött rendelkezett. Ez az emelt futóművű Volga M24 kifejezetten neki készült, mindjárt öt példányban. Kettővel feljebb éppen ilyenből céloz a disszidáló disznóra.

sirW9vCxIs8.jpg

Imádta vezetni a kifejezetten erős kocsikat, ám nem mindig sikerült épségben hazaérni. A lenti képen egy alaposan lezúzott 1966-os Rolls-Royce Silver Shadow látható. A kortanúk szerint Brezsnyev nagyon szerette a drága autókat, de a jó vodkát is. A Rollst is állítólag részegen törte össze, méghozzá egy katonai felvonulás alkalmával, 1980-ban, amikor belehajtott egy előtte guruló teherautóba. Pedig egyáltalán nem állt rossz sofőr hírében, egyszer például elvitte Kissingert kocsikázni, aki hazaérve azt nyilatkozta: „Nem valami nagy politikus, de remek autóvezető!”

brezsnyev1.jpg

Budapesti látogatásával egyszer meglepte Kádárt. A Szovjetunió szerint a reformokkal távolodó magyar vezetőt meg kell leckéztetni, ezért Leonyid titokban a tököli szovjet reptéren szállt le, ahová elhívatta Kádárt. A magyar pártvezető megrémült, amikor meglátta Brezsnyevet, de megbeszélésük után másnap "hivatalosan" úgy fogadta a Ferihegyi reptérre érkező első titkárt, mintha régóta nem látták volna egymást.

Az alábbi kép az 1965-ös budapesti látogatáskor készült:

1965-kadar-janos-es-brezsnyev-budapesten.jpg

Ám az élet nem fenékig tejfel, Pelikán elvtárs. Brezsnyevet 1969-ben egy "zavarodott elméjű" katonatiszt, bizonyos Iljin próbálta lelőni.

"A szovjet főváros szerdán ujjongó lelkesedéssel fogadta a szovjet űrhajósokat – írta az 1969. január 23-i Népszabadság. – A dermesztő, 29 fokos hidegben a vnukovói reptéren sokszázan gyűltek össze, hogy köszöntsék Satalovot, Volinovot, Hrunovot és Jeliszejevet. A repülőteret, az űrhajósok moszkvai fogadtatásnak első színhelyét zászlók és feliratok ékesítették: "Köszöntjük az űrhajósokat, Moszkva szeretettel várja a kozmosz hőseit". A repülőtéri díszemelvényen ott voltak a párt és a szovjet állam legmagasabb rangú vezetői, élükön Leonyid Brezsnyevvel és Nyikolaj Podgornijjal."

A négy űrhajós küldetése világszenzáció volt: két űrhajót kapcsoltak össze, átszálltak egymáshoz, majd visszatértek a Földre. A repülőtéri ünnepség után az űrhajósok a Lenin sugárúton a Kremlbe hajtattak. Amerre csak a motoros rendőröktől kísért gépkocsisor elhaladt, éljenző, zászlócskákkal integető, az űrhajósok nagy méretű fényképeit magasra tartó moszkvaiak köszöntötték őket. A kremli fogadás azonban elmaradt, történt ugyanis egy kis malőr: meg akarták ölni Brezsnyevet.

A merénylő egy bizonyos Iljin nevű katonatiszt volt, aki nagybátyja rendőrtiszti egyenruhájában, és rendfenntartónak álcázva maghát beállt a kordonba, majd lövöldözni kezdett a konvojra, de Brezsnyev autója addigra már kivált. Az egyik sofőr életét vesztette. A merénylőt elmebetegnek nyilvánították, és csak 1992-ben engedték ki. Azt nyilatkozta, hogy a szabad életében végig csak igazságtalansággal találkozott, és úgy gondolta, hogy ez ellen az egyéni terror a legjobb megoldás. A bírósági tárgyalásán akarta kifejteni nézeteit arról, hogy Oroszországnak alkotmányos-demokratikus köztársaságra, többpártrendszerre, igazságos társadalmi rendszerre van szüksége.

1969. Az egyetlen hiteles kép a sikertelen Brezsnyev merényletről. Két űrhajós megsérült, a gépkocsivezető meghalt..jpg

Az eseményre sok külföldi újságíró érkezett, ezért az malőrt nem lehetett eltussolni. A szovjet távirati iroda közleménye alapján a következőket írta Népszabadság:

"Szerdán, az űrhajósok ünnepélyes fogadtatásakor provokációs cselekmény történt Moszkvában: több lövést adtak le arra a gépkocsira, amelyben Beregovoj, Nyikolajevna-Tyereskova, Nyikolejev és Leonov űrhajósok tartózkodtak. A gépkocsivezető és a kocsioszlopot kísérő motorkerékpárosok egyike megsebesült. Az űrhajósoknak nem esett bajuk. A lövöldöző személyt a bűncselekmény elkövetésének színhelyén elfogták. A vizsgálat folyik."

 

Később már Szocsi sem volt akkora élmény:

B2282648.jpg

Aztán 1982. november 10-én végleg letette kitüntetéseit. Temetése örök élmény marad, mert egész héten nem volt esti mese a tévében.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr615654353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jizzler 2014.03.06. 15:57:29

Halála után 5 nappal pedig megszületett a párom, aki helyett mindenki Brezsnyev temetését bámulta a tévében. A mai napig nem heverte ki. :D

Béla Hoffmann 2015.02.10. 11:57:56

A merényletnél a közelben álltam. A konvojban időnként váltották egymást a gépkocsik. A Moszkva folyó hídjáig Brezsnyev ült az első kocsiban, a híd alatt az űrhajósok kocsija ment előre, így rájuk tüzelt.
süti beállítások módosítása