Magyar bakák a Nagy Háborúban 2.

2015. március 17. JTom

Ma ismét Kajon Árpád által beküldött képeket láthatjátok, amikhez személyes kutatómunkája által felderített részletes képaláírások tartoznak. Tudjátok mi volt például a "menázsi faszolása"? Ebből az összeállításból ezt is megtudhatjuk. Magyar katonákkal emlékezzünk a 101 éve kitört Nagy Háborúra!

028.jpg

Valószínűleg a cs. és kir. 16. gyalogezred tisztjei sífelszereléssel egy sítanfolyamon. Hadosztályonként nagyjából 40 fős síosztagokat alakítottak, ezek feladata elsősorban felderítés és járőrözés volt.

001.jpg

Gyalogsági százados eltávozáson valahol egy nagyvárosban.

002.jpg

Osztrák-magyar tisztek olasz fogságban, 1919 elején. A két szélen és a háttérben olasz katonák. A képeslap küldője azt írja, hogy jól tartják őket, ő maga 10 kg-mal több a szokásos súlyánál. Az öt osztrák-magyar tiszt egy szobában lakott, amihez a jobbra fent megjelölt két ablak tartozott.

003.jpg

Tábori cigányzenekar. Valószínűleg nem az ezredzenekar tagjai, mivel nem viselik a zenészek lantjelvényét a gallérjukon. Bal oldalt egy tábori lelkész áll, talán ő lehet a zenekar vezetője. A zene fontos szerepet játszott, meneteknél és ünnepélyes vagy hivatalos alkalmakkor, de talán még fontosabb volt a tisztek és a legénység szórakoztatása a háború sötét napjaiban.

004.jpg

II. Vilmos német császár egyenruhájára Marzsó ezredes feltűzi a cs. és kir. 34. gyalogezred jelvényét 1917. júliusában.

II. Vilmos volt a 34-esek ezredtulajdonosa, ami ebben az időben már csak szimbolikus jelentőséggel bírt és nagyjából kimerült abban, hogy az ezred felvette az ezredtulajdonos nevét. Ettől függetlenül a császár a szívén viselte az ezred sorsát, figyelemmel kísérte a harcaikat, komolyabb fegyvertények után kitüntetéseket küldött az ezred tagjainak, és ha alkalma adódott rá, akkor meglátogatta az ezredet. A fénykép az egyik ilyen alkalommal készült, az ezred egy kombinált zászlóaljat küldött hátra a frontról, hogy tisztelegjenek a császárnak.

005.jpg

A 40. honvéd gyaloghadosztály tüzérei üldögélnek egy erdőszéli tisztáson valahol az orosz fronton.

A gyaloghadosztályhoz egy – általában a hadosztály számát viselő – tábori tüzérdandár tartozott. A tüzérséget sokszor átszervezték a háború folyamán, de általánosan egy tábori ágyúsezredből, egy tábori tarackosezredből és némi nehéztüzérségből állt. A háború utolsó évében a 40. tüzérdandár az alábbi alakulatokból állt:40. honvéd tábori tüzérezred (ágyúk), 140. honvéd tábori tüzérezred (tarackok), 40. nehéz honvéd tábori tüzérezred, 40. honvéd hegyi tüzérosztag (1-1 üteg hegyi ágyú és hegyi tarack)

006.jpg

IV. Károly és Ferdinánd bolgár cár elhagyják a bolgár főhadiszállás épületét Kjustendilben, 1918. május 18-án.

Érdekesség, hogy mindketten a másik uralkodó hadseregének tábornagyi egyenruháját hordják (azaz Károly bolgár, Ferdinánd pedig osztrák-magyar egyenruhát). II. Vilmos még 1900-ban megkapta az osztrák-magyar tábornagyi rendfokozatot, Ferdinánd bolgár cár 1916 januárjában kapta meg, V. Mohamed pedig 1918 májusában.

007.jpg

Honvédek a frontra indulás előtt, a háború elején, 1914 októberében. Valószínűleg egy menetzászlóalj egyik szakasza lehet.

Érdekes módon mind a puskájuk (88 M. Mannlicher), mind a tölténytáskájuk a régebbi modell. Talán a mozgósítás után elfogytak a készletek a modernebb darabokból és ideiglenesen a régebbi darabokat adták ki, amíg a gyárak nem tudtak elegendő új fegyvert és felszerelést előállítani.

008.jpg

Hegyi csapatok távírászai és eszközeik valahol az olasz front alpesi részén 1916 körül. A katonák egy heliográfot (fénytávírót) mutatnak be használat közben.

009.jpg

A m. kir. 7. honvéd huszárezred géppuskás osztaga, 7/12. M. Schwarzlose géppuskával, valahol az orosz fronton. A huszárok ekkor már gyalogosként harcoltak, huszár voltukra már csak a lovassági sapkájuk utal.

010.jpg

A 37. nehéz tábori ágyúsezred jól álcázott tiszti lakja. Az ezred 1916 júniusában alakult meg és két 10,4 cm-es ágyúsütegből és négy 15 cm-es tarackosütegből állt.

011.jpg

Tüzér alezredes pózol a tekintélyes méretű, 30,5 cm-es 11/16. M. Skoda mozsárágyú előtt.

Bár alapvetően beton erődítmények ellen szánták, minden fronton jól bevált. A mozsár a nehezebb, 384 kg-os lövedékét is közel 10 km-re tudta eljuttatni. Egy közvetlen találat ellen még 2 méter vasbeton sem nyújtott védelmet, a becsapódó lövedék repeszei még 100 méterre lévő szilárd építmények falán is áthatoltak és 400 méterig halálosak volt a szabadban tartózkodó emberekre.

012.jpg

Kilátás egy 7/12. M. Schwarzlose géppuska fából épített állásából. A géppuska pajzsát és a másik lövészpajzsot valószínűleg a fotó kedvéért rakták félre.

A háború kitörésekor  a monarchia hadseregében zászlóaljanként két géppuska volt rendszeresítve, ez a háború végére nyolcra növekedett, ami még mindig sokkal kevesebb volt, mint pl. a német vagy az ellenséges hadseregeknél rendszeresített mennyiség.

013.jpg

29-es népfelkelők orosz katonákkal barátkoznak, valószínűleg a Breszt-litovszki békét megelőző tűzszünetben, 1917 végén vagy 1918 elején, valahol Tarhavas környékén.

Az eredménytelen 1917-es nyári orosz-román offenzíva után aránylag nyugodt hónapok következtek a román fronton. Október végére szinte teljesen megszűnt az ellenségeskedés, december 6-ától pedig hivatalosan is fegyverszünet lépett életbe.

014.jpg

A cs. és kir. 52. gyalogezred katonái pózolnak a harc elengedhetetlen kellékeivel (puska, gránát, bor), frissen kiépített állásaikban Zagvozdz-nál 1916 őszén.

Az osztrák magyar csapatok a Bruszilov-offenzíva hatására több helyen kénytelenek voltak visszavonulni és területeket feladni. A 36. gyaloghadosztály, amihez az ezred is tartozott, szeptemberre a Bystrzyca mögé volt kénytelen visszavonulni. Itt sikerült megszilárdítani az állásokat és a frontvonal egészen 1917 nyaráig itt is maradt.

015.jpg

Osztrák-magyar katona teljes menetfelszereléssel, puskával és szükségszuronnyal. Felszerelése az egyenruhán kívül ezekből állt: hátbőrönd (váltás alsóruha, tisztálkodó szerek és eszközök, sátorfelszerelés), köpeny a hátbőröndre szíjazva, tölténybőrönd (80 lőszer), kenyértarisznya (tartalék élelem), két kettős tölténytáska (40 lőszer), 95. M. Mannlicher puska, szurony.

016.jpg

Tüzér hadnagy (balra) és autócsapatbeli katonák egy 12. M. Austro-Daimler tüzérségi vontató előtt. A közel 10 tonnás járművet egy 100 lóerős motor mozgatta, ami maximum 16 km/h-ás sebességet tett lehetővé. Leggyakrabban a 30,5-es mozsár részegységeinek (lövegcső, lövegbölcső és lövegtalp) mozgatására használták.

017.jpg

Tüzérek, „Gizi” nevű 14. M. 10 cm-es tábori tarackjukkal a román fronton 1916 novemberében. A közel 1,5 tonnás tarackot hatlovas fogat vagy gépjármű vontatta, a maximális lőtáv 8 km körül alakult.

018.jpg

Valószínűleg vonatcsapatos (az utánpótlást szállító csapatok hivatalos elnevezése) lovas katonák orosz foglyokat kísérnek.

019.jpg

Lelőtt orosz repülőgép elfogott pilótái, valószínűleg a cs. és kir. 83. gyalogezred katonái között.

020.jpg

16. M. légaknavető és hősi halált halt kezelője.

A légaknavetők sűrített levegő segítségével lőtték ki a lövedékeket, így hang és füst nélkül működtek, ami megnehezítette a felderítésüket. A 12 cm-es 16. M. légaknavető 4,5 kg-os lövedékeit (ebből 1 kg robbanóanyag) 1100 méterre tudta ellőni.

021.jpg

Gáztanfolyamot végzett tisztek csoportképe, Bécs, 1917-18. A tanfolyamra vezényelt tisztek megismerkedtek a különböző harci gázok hatásával, alkalmazásuk módszereivel és legfőképpen az ellenük való védekezéssel. Alakulatukhoz visszatérve a megszerzett tudást továbbadhatták a többi tisztnek illetve a legénységnek is.

022.jpg

Péntek Ignác őrvezető (balra) feleségével és testvérével, Péntek János szanitéccel. Az őrvezető már az 1908-ban rendszeresített csukaszürke egyenruhát viseli, testvére azonban még a korábbi sötétkék zubbony hordja, vöröskeresztes karszalaggal és az egészségügyi személyzet részére a szurony helyett rendszeresített utászkardot.

023.jpg

Szász Ágoston alezredes (balról a második), a 310. honvéd gyalogezred egyik zászlóaljparancsnoka, német tüzéreknél tesz látogatást. A löveg egy német 15 cm-es nehéz tábori tarack (15-cm-schwere Feldhaubitze 13)

024.jpg

Utánpótlás szállítása keskeny nyomtávú, lóvontatású vasúton. A 0,76 m nyomtávú tábori vasútból több ezer kilométert építettek a háború alatt. Létezett ló-, gőz-, elektromos és benzin-elektromos vontatású is.

025.jpg

„Menázsi faszolása”. Katonák élelemosztásra várnak, egy 9. M. mozgókonyha mögött. Előtérben a konyhaszolgálatos katona éppen minőség ellenőrzést végez. A mozgókonyhán nagyjából egy gyalogszázad egyszeri étkezését lehetett elkészíteni, azaz 250-260 adag ételt. Ehhez az élelmiszereken kívül 10-15 kg fára volt szükség és 2-3 óráig tartott.

026.jpg

A m. kir. debreceni 3. népfelkelő gyalogezred VI. zászlóaljának tiszti kaszinója Jakobeny-nél (most Iacobeni, Románia) 1917 júliusában. A zászlóalj ekkor az ezredtől kikülönítve, a Papp-dandár kötelékében harcolt a román fronton.

1917 tavaszán ez a front aránylag nyugodt volt (ezt az is mutatja, hogy ráértek ilyen szépen kidolgozott tiszti kaszinót építeni) egészen a nyári orosz-román offenzíváig.

027.jpg

A cs. és kir. 51. gyalogezredbeli Buzogány tartalékos hadnagy és tisztiszolgája hóval lepett fedezékük bejáratánál, 1917 februárjában. Ekkortájt az ezred az 35. hadosztály kötelékében harcolt a többi osztrák-magyar csapattesthez képes egészen északon, Breszt-litovszktól keletre.

029.jpg

Tizedes úr ülve felügyeli az élelem kiosztását egy kezdetlegesen kiépített lövészárokban.

030.jpg

Szögesdróterdő a m. kir. 29. népfölkelő gyalogezred állásai előtt Tarhavas környékén valamikor 1917 végén.

Az 1917 nyári sikertelen orosz-román támadás után a román front aránylag nyugalmas lett. A tüzérség volt néha aktív, a gyalogsági támadások ritkák és elszigeteltek voltak. A barátkozási kísérletek is ismét egyre gyakoribbak lettek, bár ezúttal az osztrák-magyar hadvezetés szigorúan ellenezte ezek viszonzását.

031.jpg

Tábori mészárosok szerszámaikkal és vágásra szánt szarvasmarhákkal pózolnak. A háború elején egy katona napi fejadagja 400 gramm húst tartalmazott.

Ennyi ritkán jutott a katonák evőcsészéjébe, a háború végére az adagot hivatalosan is leszállították 200 grammra. Ebbe beleszámolták a csontot és a zsiradékot is, így ritkán jutott 100 gramm húsnál többhöz a baka, ha egyáltalán eljutott az étel hozzá.

032.jpg

Hansa-Brandenburg C.I-es repülőgép kétfős személyzetével.

Felderítő, tüzérségi megfigyelő, könnyűbombázó és kiképző feladatkörökben használták. A német Hansa-Brandenburg gyár 84 gépet gyártott a császári és királyi légierő számára, az osztrák Phönix gyár 400-at, a magyar UFAG pedig 834-et. Jól repülhető, könnyen vezethető típus volt, a pilóták szerették, bár a háború vége felé már nem volt ellenfele a modernebb vadászgépeknek.

Az előző részt ITT megnézheted, ha kimaradt volna!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr547253855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.03.17. 00:12:32

Én pl eddig is ismertem a faszolás szót, ráadásul ebben az értelmében.:) Klassz képek!

whw (törölt) 2015.03.17. 04:42:34

Tyű, ez nagyon szuper képsor és a képaláírások is informatívak.

Tejinashi 2015.03.17. 08:57:20

Mennyi elpocsékol pénz és emberi élet néhány ország vezetőjének hatalmi mámora, vagy büszkesége miatt...

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.03.17. 09:27:36

A hadifoglyok ált. meglehetősen jó helyre kerültek a frontszolgálathoz képest, a hadifogolytáborokban is (az elején) viszonylag jó volt az ellátás, akit pedig messzebb vittek a fronttól (pl. egy uradalomba dolgozni), annak arany élete lett. Akit nem kötött haza családi kötelék, gyakran ott is maradt.
Egy katona portréja (továbbiak pedig a posztban lévő linkeken): kugi.blog.hu/2015/02/16/492_katonak_az_i_vilaghaborubol

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.03.17. 17:22:55

Nagyon tetszik, hogy nem csak 3-4 szóval van elintézve egy-egy kép, látható, hogy a kutató át kívánta adni a megismerés/felfedezés izgalmát, amit ő is érzett a kutatása alatt - persze nem a globálisan vett témának való izgalomra gondolok.
Így 2-3 mondatban le van írva az, amit egy-egy laikus olvasó elsőre feltehet magának: "mi ez? mire való? kik vannak rajta?"

Harrison Bergeron 2015.03.17. 17:36:13

Kajolom a tömör, informatív képalákat, alapos munka, hála!!!

ZON 2015.03.17. 20:59:10

Szélpuskáról (korábbi háborúkban használták) már hallottam, de ez a légaknavető teljesen meglepett.

protézisesh 2015.03.17. 21:37:56

A század miért 250 ember? Az ezredben miért 4+2 "ágyú" van csak? Mi ebben a logika?

Fredddy 2015.03.17. 22:03:16

@protézisesh: a századok létszáma sokmindentől függött, a legritkább esetben volt csak pont száz fő. Az első vh előtti években a honvédségnél bőven 100 alatti létszám is előfordult, ugyanekkor a szerb határnál duplaekkora századok állomásoztak.

A tüzérezredben meg nem 4+2 ágyú van baszki, hanem 4+2 üteg. Az üteg egy szervezeti egység, egy üteg akkoriban legtöbbször hat löveget (,,ágyút"), a hozzá tartozó személyzetet és a vontatójárműveket jelentette, de ez se fix, a 48-as szabadságharcban 8 löveg volt egy ütegben, az első vh-ban a harmincésfeleseket kettesével szervezték ütegekbe, a mai Honvédésgben négy löveges egy D-20-as üteg. Ritkán van egylöveges üteg is, de azok a nagyon nagy ágyúk, a második vh-ban így használták a harmincésfeleseket, utána, meg, amíg volt,a Scud rakétákat is egyesével szervezték ütegekbe (persze ehhez is hozzátartozott a kiszolgálószemélyzet meg a járművek)

A háborúban nincs logika.

Fredddy 2015.03.17. 22:03:53

Amúgy jók a képek.

wraith42 2015.03.17. 22:07:53

@ZON: A légaknavetők elég egyedi fegyverek, nem voltak túl elterjedtek. Az OM hadseregen kívül még a franciáknak volt, de amennyire tudom egymástól függetlenül fejlesztették ki. Az első 8 cm-es példányoknál a sürített levegős tartályt kb 200 atm nyomásra töltötték fel. Egy lövedék kilövéséhez kb 50-60 atm kellett. Az állandó kezdősebességet úgy érték el, hogy az aknát egy szakadócsavar tartotta, ami mindig adott nyomásnál engedett, így amíg a tartályban lévő nyomás nagyobb volt a lövéshez szükségesnél, addig lehetett lőni. Ez általában 30 lövés körül volt. Szükség esetén melegítéssel lehetett még pár lövésni nyomást előállítani :) A légaknavető előnye volt a pontosság és a nehezen felderíthető működés, hátránya az aránylag alacsony hatótáv 300-600 lépés (8 ill 15 cm-es légaknavető)

Dr_utcai_arcos 2015.03.17. 22:09:28

Nem tudom én érzem e csak úgy, de nekem szinte minden kép mögött egy fekete "iszonyat" rejtőzik. Ahogy pl. az orosz erdőszélen üldögélő tüzéreket elnézi az ember, valahogy fel se merül, hogy lehet, 10 perccel később már csak véres cafatok maradtak belőlük :(. Amíg nem tudatosul az emberben, hogy ezek a fiúk az otthontól ezer meg ezer kilométerre egy istentelen vidéken üldögélnek/tek :(. Újabb zseniális összeállítás!!

J.László 2015.03.17. 22:17:01

A 88 M. Mannlicher puskával felszerelt szakasz valószínűleg népfelkelő (Landsturm) egység. Első vonalbeli és tartalékos kötelékek 95 M. Mannlichert kaptak. Ez minden hadseregben így volt, a harmadik vonal (népfelkelők) kapta a gagyi felszerelést.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.03.17. 22:18:35

Kedvelem ezt és a "társtopikokat", mégiscsak véletlenül vetődöm erre , ha meglátom az index főoldalán

Tudjátok nekem mi jut eszembe a katonák láttán?
A ma nagyon "divatos" nuggerezés, meg felélik/feléljük a jövőt. Talán ők is felélték apáink vagy a mi jelenünket?
Parancsot kaptak, ott voltak , harcoltak. Nem miattuk lett Trianon és 1945
Jónéhány olyan családi fotóm van ebböl az időböl és későbbröl, akikröl nem is tudom kik voltak
:(

Fredddy 2015.03.17. 22:31:34

@J.László: aki Mannlichert kapott, ha régebbi modellt is, annak szerencséje volt, mert ezek legalább ismétlőpuskák. Voltak olyan alakulatok, amiket az egylövetű Werndl-puskákkal szereltek fel. Egyébként ezekre a harmadvonalbeli csapatokra volt jellemző az is, hogy az 1908-9-ben bevezetett világosszürke helyett a régebbi, sötétkék egyenruhát hordták, mert már csak az jutott.

Fehérlapos 2015.03.17. 22:38:59

A Felvidéken ma is használják a "faszolás" kifejezést, általában valamilyen munkahelyi segédeszköz, pótalkatrész, munkaruha raktárból való vételezésére. A másik jelentése, hogy vereséget szenvedett, kikapott a csapatunk: baszki, vasárnap jól kifaszoltunk a komáromiaktú!

gily0607 2015.03.17. 22:42:17

16. M. légaknavető és hősi halált halt kezelője.

Hol van szegénynek a lábbelije????

Fredddy 2015.03.17. 22:52:33

@Fehérlapos: sok helyen használják, én meglepődtem, hogy van, akinek nem kézenfekvő.
Német Fassen szóból jön egyébként, ami felvételt jelent (mármint valaminek a megkapása, osztásán való részvétel)

wraith42 2015.03.17. 22:56:31

@gily0607: Valószínűleg a cipőhiány miatt (mármint a készítéséhez használt bőrből volt hiány) valaki már hasznosította :(

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.17. 23:52:49

@Fredddy: így van, ahogyan a régies katonai kifejezések majd' mindegyike. még a baka is a német Wachen szóból került ide, de említhetném a kaszárnyát, obsitost...
aztán még: adjusztál, avanzsál, hapták, glancolni, istápol, porció, kvártély ami hirtelen eszembe jut és még százával van...

wraith42 2015.03.18. 00:07:20

„Ha azt kommandirozom, hogy indiblánc, akkor ájncra a rekte arm mögfogja fölül a geverszíjat. Cvájra fölemeli a sultertul, és a linke arm középütt kapja a gevert. Drájra pedig indibláncra gyün a gever, és nyomi a rekte arm kisujja középön, úgy, hogy a mündung a sulterung irányában hóhh lögyön.”

Praktikum 2015.03.18. 07:05:48

@gily0607: A háború folyamatos "recycling". Valaki megmentette a saját lábát......Sok-sok háborús képen látni. Amikor olyan háborús képeket látok amin az elhunytaknak van csizmája akkor kezdem elhinni hogy ... a kép csata közben készült vagy közvetlen utána, ....a visszavonulás "gyors" volt....nagyon hideg volt (ráfagyott a csizma).

Praktikum 2015.03.18. 07:09:29

@Ren42: Hmmm....most már világos miért kellett (a gyakorlati oldalát nézve kizárólag) a német nyelvet(hochdeutch) mint a kommunikáció hivatalos formáját rendszeresíteni a hadseregben.

totelcamp 2015.03.18. 07:23:31

@Littlewood: mi használjuk még mindíg itt Szlovákiában. Két értelme is van, faszolni valamit, valamilyen tárgyat és faszolni például verést, gyereknek momndják hogy ha rossz leszel kifaszolsz.

ZON 2015.03.18. 08:18:35

Ren42: köszönöm!
Nem lehetett egyszerű a harctéren 200 atm. nyomást produkálni.

protézisesh 2015.03.18. 08:24:59

@Fredddy: tisztára, mint az "imperial" mértékegységrendszer...
azért kösz a felhomályosítást :)

Muad\\\'Dib 2015.03.18. 08:41:57

@kugi:
Vagy nem. Lásd pl. : Szamár-sziget, ahol (és ahová vezető úton) jó néhány magyar baka is nyomorúságos körülmények között halt meg.

kewcheg 2015.03.18. 09:18:18

@Ren42: Tersánszky-Józsi Jenőnek (remélem jól írom) van egy remek írása egy Pongó nevű cigány tisztiszolgáról, aki levette egy elesett német pazar bakancsát a fronton, és emiatt érzett undorában a gazdája kirúgta. De szerencsére a történet vége hepiend...:)

Chariot33 2015.03.18. 10:40:02

A 2. képen a gyalogsági százados a Vörösmarty téren, a cukrászda sarkán áll.
https://www.google.hu/maps/@47.49694,19.050709,3a,75y,33.3h,92.73t/data=!3m4!1e1!3m2!1s_psLvgdQmN8BAIbJ1XJXKA!2e0!6m1!1e1

wraith42 2015.03.18. 11:04:48

@Chariot33: Wow, nagyon jó a szemed! Én is Bécsre vagy Budapestre tippeltem, de nem ismertem fel pontosan a helyszínt.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.03.18. 11:52:15

@Chariot33: hát persze a zserbó mellett! a tudat alattimban ismerős volt... nagyon szép kiegészítés! köszönjük!

Fredddy 2015.03.18. 12:02:57

@protézisesh: a századok létszámát még a tisztek, őrmesterek és társaik létszáma is meghatározta, egy bakát három hónap alatt ki lehet képezni úgy-ahogy, de hozzáértő altiszteket és tiszteket nem lehet futószalagon előállítani- akkor már inkább adtak egy tisznek több embert, mint hogy a csapat felét egy gyorstalpalón kiképzett kókler keze alá beosztva küldjék a biztos halálba. (a háború legelején ráadásul sok régi tiszt el is esett, amikor kivont karddal embereik élére állva vezették a rohamot a géppuskák ellen).

Terézágyú 2015.03.18. 17:11:24

Hiányolom a "borjú/bornyú" kifejezést egy ilyen cikkből :)

Egyébként Herczeg Ferenc leírja, hogy némelyik új egyenruha "itatóspapírból" készült, olyan könnyen szakadt, meg hogy a Kárpátok havában olyan csizmát kaptak a bakák, amelynek a talpa nem bőr volt, hanem valamilyen papundekli-féle...

Gutowsky 2015.03.18. 20:11:11

Egy képet lehetne kérni nagyobb méretben?
Amelyen a "géppuskás osztag" látható.

Engem mindig ámulatba ejt amúgy az első világháborús képeken a fedezékek, lövészárkok kidolgozottsága. Mi munkát beleöltek ezekbe...

vino-et-veritas 2016.07.16. 20:23:31

@Gutowsky: Nagyjából az életük függhetett tőle. Lásd az isonzói, doberdói vagy tiroli, illetve a nyugati frontot.

vino-et-veritas 2016.07.16. 20:25:18

@wraith42: Fontosabb szerepe volt az olasz fronton, a hegyi harcok során.

vino-et-veritas 2016.07.16. 21:35:18

@Fredddy: Basszus, már itt tartunk? A D-20-as üteg már csak négy lövegből áll? A mi időnkben (80-as évek) még 6 volt. Akkor 2 aktív és 1 M-zárolt üteg adott egy osztályt.

Fredddy 2016.07.18. 22:57:43

@vino-et-veritas: már nem tudom, hol olvastam, de most én is csak hatos ütegről találok leírást. Két üteg egy osztály, a gáz inkább, hogy hány ilyen osztály van... Meg persze, hogy csak ez van: BM-21, 2Sz1, 2Sz3 utód nélkül lettek kivonva, 120mm-es aknavető helyett csak 82mm-es van, stb.

vino-et-veritas 2016.07.19. 06:15:49

@Fredddy: Lehet, hogy a "békelétszám" annyira olvadt, de harcászati szempontból (legalábbis amit a tűzvezetésről "tanultunk" anno /"kidolgozó" voltam/) kevésnek tűnik...
Mára a tömeghadseregből mára "operetthadsereg" lett...
süti beállítások módosítása