Magyar bakák a Nagy Háborúban

2015. február 18. JTom

Kajon Árpád által küldött, érdekes, első világháborús fotókat láthattok ma. Kértem, hogy mutassa be magát nektek, ő következőket írta:

"38 éves informatikus vagyok. A hadtörténelem és haditechnika már gyerekkorom óta érdekel, de ez általában kimerült mindenféle ismereterjesztő és szakkönyvek olvasásával a témában. Az első világháborúval feleségem nagypapája révén kerültem közelebbi kapcsolatba, aki fiatal tisztként végigharcolta a Nagy Háborút a cs. és kir. 83. gyalogezredben. Miközben az ő történetét kutattam, elkezdett jobban érdekelni az első világháború és az azt megelőző korszak. Tetszettek a korabeli fényképek és kb 6-7 éve, apránként elkezdtem gyűjteni azokat. A képek aztán rengeteg kérdést felvetettek, ki van rajtuk, milyen egyenruhát vagy felszerelést viselnek, hol vannak, mi történt ott, stb. Így aztán szép apránként beleástam magam a korszak szakirodalmába, illetve egyes témákban kisebb levéltári kutatásokat is végeztem illetve végzek."

001.jpg

A 15. gyaloghadosztály egyik lőszerszállító oszlopának katonái fürdőznek egy folyóban 1915 októberében az orosz fronton. A hadosztály csapatai ekkor Buczacz-tól délre, a Strypa keleti partjánál voltak állásban.

002.jpg

Legénységi kantin billiárdasztallal. Valószínűleg a karambol valamelyik változatát játszhatják. IV. Károly és Zita képe alapján már a háború második felében járhatunk.

003.jpg

98 M. kötött megfigyelő léggömb felbocsátása. A léggömböket elsősorban felderítésre és tüzérségi megfigyelésre használták.

004.jpg

Szépen megterített tiszti vagy altiszti étkezde ebéd előtt.

005.jpg

Szövetségesek kártyapartija. Ülő alakok balról-jobbra: török katona, török tiszt (osztrák-magyar tábori sapkában), monarchiás katona (török fezben) és meg egy osztrák-magyar katona lovassági sapkában.

006.jpg

Fiatal nő kedvese egyenruhájában, Szatmáron.

007.jpg

Katonák elesett bajtársuk sírját ássák egy tábori lelkész felügyelete mellett. Közvetlenül a katonák mögött egy friss sír látható, hátrébb pedig jó további hóval fedett sírok sorakoznak.

008.jpg

„Egy vidám este” az eredeti felirat szerint. A képen (balról-jobbra) Möller Károly vezérkari alezredes, a 65. gyalogezred parancsnoka, Gombos Mihály vezérőrnagy a 29. gyalogdandár és Markovits Kálmán huszár ezredes, a 30. gyalogdandár parancsnoka mulat tisztjeikkel 1917. szeptember 10-én Hollósarkán (ma Capu Corbului, Románia).

009.jpg

Gyalogosok mutatják be az előírásszerűen kiépített lövészárok használatát. Magának a lövészároknak az alja a kép bal alsó részén látszik, balról a harmadik katona lába alatt. A katonák egy ún. lőpadon állnak és a mellvéden kialakított lőréseken keresztül tudnak tüzelni. Balról a második és negyedik katona térdénél látható fém pajzsokkal a lőréseket lehetett még jobban megerősíteni.

010.jpg

Sebesült katonák kártyázással ütik el az időt a kórteremben.

011.jpg

Tiszti társaság vadászat után a terítékkel. Az orosz és román hadszíntéren hatalmas, vadakban gazdag erdőségekben vadászhattak a tiszt urak, mikor alkalmuk nyílott rá. A vadászat az élelmezéshez is hozzájárult, bár persze az elejtett állatok nagy része a tiszti tányérokra került

012.jpg

Sakkjátszma kibicekkel és zenés kísérettel. A bal oldali sakkozó egy huszár őrvezető, nem kizárt, hogy a többiek is huszárok, bár ez nem állapítható meg egyértelműen. A jobb oldali sakkozó igen szépen dekorált, 1. és 2. osztályú Ezüst, valamint Bronz Vitézségi Érmeket visel.

013.jpg

A m. kir. 29. népfölkelő gyalogezred II. zászlóaljához beosztott géppuskás osztag parancsnoksága 1917-ben valahol a Tarhavas-csúcs környékén. A gémeskútszerű szerkezettel a mögötte lévő épülethez lehetett a vizet eljuttatni. Talán fürdő vagy konyha lehetett.

014.jpg

A közös hadsereg Vitézségi Éremmel kitüntetett gyalogos közlegénye, családjával.

015.jpg

Egy osztrák Landesschützen ezred katonái tekézéssel mulatják az időt valahol az olasz fronton. A Landesschützen ezredek az osztrák Landwehrhez (a m. kir. honvédség osztrák megfelelője) tartoztak, nem a közös hadsereghez. A három ezred legénységét elsősorban Tirolból és Voralbergből sorozták. A három Landesschützen ezred két másik Landwehr ezreddel együtt alkotta az osztrák hegyi csapatokat.

016.jpg

A békéscsabai cs. és kir. 101. gyalogezred XVIII. menetszázadának 1. szakaszának katonái a frontra indulás előtt. A sok gyalogos közé azért beférkőzött egy tüzér vagy vonatcsapatos katona is (jobb szélső álló alak pisztolytáskával és karddal). A XVIII. menetzászlóalj 1916. február 21-én érkezett meg az ezredhez az orosz fronton.

017.jpg

A m. kir. 29. népfölkelő gyalogezred katonái tábori misén vesznek részt Mihályszálláson.

018.jpg

Marcona tábori csendőrök pózolnak különlegesen kiképzett harci kutyájukkal.

A tábori csendőrök jogköre megegyezet a „rendes” csendőrével, kiegészülve az őrszolgálatba vezényelt katonák jogaival. Ezen túl a hadműveleti területen jogában állt az intézkedésének ellenszegülő legénységi állományú katonát a helyszínen felkoncolni. Az intézkedését akadályozó tiszt hadbíróság elé került. A hadműveleti területen hatáskörét túllépő tábori csendőrt a tábori bíróság statáriálisan akár halálra is ítélhette. A tábori csendőr kötelességei közé tartozott a futárszolgálat ellátása, részvétel a beszállásolásban és a menetbiztosításban, a hadifoglyok őrzése, illetve esetenként részvétel a hírszerzésben.

019.jpg

Tábori piktor munka közben. Valószínűleg egy népfelkelő alakulat katonái lehetnek.

020.jpg

A budapesti Zita kórház lábadozó sebesültjei és az ápolószemélyzet néhány tagja. A kórház a Gyáli út páros oldalán épült 1898-ban 204 férőhellyel. 1914-re már 341 ággyal rendelkezett. A háború folyamán ideiglenes barakkokkal kb. 70 épületre és 3700 fekvőhelyre bővítették.

021.jpg

Tüzérségi gyakorlat Bálványospatakánál 1917-ben.

022.jpg

Morcos huszár altisztek pózolnak komoly harci bajuszokkal. Valószínűleg a 2. huszárezred, a 38. honvéd gyaloghadosztályhoz beosztott, két századának lehetnek a tagjai. 

023.jpg

Kötélhúzó verseny. A front mögött pihenő legénység számára gyakran szerveztek sportjátékokat, ami a szórakozás mellett a katonák testedzését is elősegítette.

024.jpg

Szépen dekorált tüzér őrmester műtermi képe. Kitüntetései: 2. osztályú Ezüst Vitézségi Érem, Bronz Vitézségi Érem, Koronás Ezüst Érdemkereszt, Károly Csapatkereszt, Jubileumi Kereszt. A jobb zsebén a török Vas Félhold kitüntetést viseli, nem kizárt, hogy megjárta a török frontot.

025.jpg

Három tartalékos tiszt üldögél egy ház udvarában 1916 novemberében valahol a balkáni fronton.

026.jpg

Egy honvéd gyalogezred vagy lóról szállított huszárezred katonái üldögélnek a zászlóaljparancsnoki fedezék bejárata előtt.

027.jpg

A cs. és kir. 3. gyalogezred műszaki századának két cseh altisztje pózol otthonosan berendezett fedezékükben.

028.jpg

Főhadnagy úr olvas az egyedi díszítésű fedezékében valahol az olasz fronton.

029.jpg

A m. kir. 10. honvéd gyalogezred tisztikara, középen jobbra Sáfrán Géza ezredes, az ezred parancsnoka.

030.jpg

Tartalékos hadnagy és emberi pózolnak a szögesdrót előtt az ellenséges állásokból zsákmányolt itallal és újságokkal valahol az orosz vagy román fronton.

031.jpg

Katonai temető kápolnával a Lovcen tövében, Montenegróban.

032.jpg

Osztrák-magyar gyalogezred vonul át egy orosz falun az ezredzenekar vezetésével.

033.jpg

Magas rangú tisztek várják az ebédet egy szabadban megterített asztalnál valahol az orosz fronton. Valószínűleg a hadtestparancsnok vagy esetleg más magasabb egység parancsnokának a látogatása egy gyalogezrednél.

034.jpg

Czesznák János aknavetős őrvezető műtermi képe, az asztalon a családja fényképei. Prága, 1917-18 k.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr337158531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

selgir 2015.02.18. 07:28:47

októberben pancsolni??? brrrrr....

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.02.18. 08:32:36

Vajon egy katona ideje hány százalékát töltötte ténylegesen harcolással? Iszonyú idő- és erőforrás pocsékoló műfajnak tűnik ez a háborúzás. Még ha minden mástól el is tekintünk.

szita szita péntek 2015.02.18. 09:11:54

@Littlewood: Nyilván rettenetesen keveset, különösen a lövészárok hadviselés volt várakozásokkal terhes. Játszunk egy picit a számokkal!
- Tegyük fel ha két haderő összecsap, akkor az egyik győz, a másik veszít, miközben a résztvevő felek elveszítik (a két fél összesen!) a katonáik negyedét. Azaz az egyik fél elveszíti katonái 12%-át.
- Az Osztrák-Magyar Monarchia (ha jó adatot találtam) durván 200k katonával bírt.
- Ha ezek mindegyike minden nap harcolt volna és elbukja a fenti 12% katonát, akkor 10 nap múlva már csak 55k katonájuk lett volna, 20 nap múlva 25k, 3 nap elteltével pedig gyakorlatilag már semmi (4.5k).

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.18. 09:19:59

Nagyon jó képek, kordokumentumok!

Néhány portrém van az I. világháborúból, ebben a bejegyzésben és a végén a linkeken: kugi.blog.hu/2015/02/16/492_katonak_az_i_vilaghaborubol

pannonfunk 2015.02.18. 09:26:37

@szita szita péntek: Izé, ha összesen 25%-ot veszítenek, akkor mindkét fél 25%-ot...

szita szita péntek 2015.02.18. 09:31:11

@pannonfunk: XD Háát, ezt benéztem csúful. Kínos.

szita szita péntek 2015.02.18. 09:33:41

No, szal' akkor helyesen számolva 200k katona 13 nap alatt 5k alá csökkenne.

stoppos76 2015.02.18. 09:58:27

@Littlewood: A mondás szerint hosszú, unalmas időszakok, néha-néha megszakítva egy rövid rettegéssel.

blindsideTackle 2015.02.18. 10:02:40

remek összeállítás, különösen élvezetes a részletes és hiteles információ a képek alatt

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.02.18. 10:05:19

@szita szita péntek: @stoppos76: Nem mondom, hogy a tömegpusztító fegyverek jobbak, de ez sem lehetett valami baba, éhezni, fázni, unatkozni évekig, távol a családtól, akik a kenyérkereső hiányában kb. ugyanezt csinálták. Nagyon nehéz lehetett visszatalálni a civil életbe utána.

Tejinashi 2015.02.18. 10:30:00

A Zita kórház a Tanácsköztársaság fennállása alatt, 1919. április 2-től, rövid ideig Balassa Közkórház néven működött. Az intézmény 1932-ben költözött át új helyére a Vilma királyné útjára (mai Városligeti fasor). 1919-től a kórházi tevékenység ellátása alól felszabadult barakkok java, a trianoni béke által elcsatolt országrészekből áttelepülők szükséglakótelepévé vált. Létrejött a ”Zita-telep”. A húszas évek derekán, az épületekben egy- és kétszobás szükséglakásokat alakítottak ki. A 3500 lakosú telep felszámolását az 1940-es évek elején kezdték meg. A telep egykori helyén ma az FTC Gyáli úti edzőpályája áll.

warr 2015.02.18. 10:30:48

Érdekes volt, jó kis képek, köszi.
Bakker, ennek is már 100 éve...

Namely 2015.02.18. 10:47:55

Mi a frászt szeretnek egyesek ezen a katonásdin?

wraith42 2015.02.18. 10:55:34

@szita szita péntek: A veszteségek nem igazán százalékosak, és kicsit mások a számok.

Az OM haderő békelétszáma kb 450 ezer fő volt. A mozgósításkor behívták a tartalékosokat, póttartalékosokat (ők elvielg kikpézett, a sorkatonaságot leszolgáltak voltak) így a létszám kb 1,5 millióra növekedett. Behívták az idősebb korosztályt is (30-40 év), belőlük elsősorban népfelkelő alakulatok lettek. A teljes mozgósított haderő kb. 3 millió fő körül volt. Az idő előrehaladtával be tudták hívni a korhatárt elérő fiatalokat illetve kiterjesztették a korhatárokat mindkét irányban. Ha jól emlékszem az adatra, akkor összesen valami 8-9 millió fő fordult meg a háború alatt az OM hadseregben.

pannonfunk 2015.02.18. 11:17:26

@szita szita péntek: Semmi gond :) De alapvetően jogos a felvetésed, a mindennapos harcok nagyon hamar elintézték volna a teljes hadsereget.

@Littlewood: Ha jól tudom, az első világháború volt az utolsó nagy háború, ahol a háború járulékos következményei miatt (tífuszjárvány, éhezés, stb.) többen haltak meg, mint közvetlenül csatában. Főleg, ha az utána jövő spanyolnátha járványt is beszámítjuk.

Tejinashi 2015.02.18. 15:41:39

@Namely: Lehetek őszinte? Fogalmam sincs. Én pl utálom a háborús filmeket és nem is nézem őket. Lehet akárhány Oscar díja, engem akkor sem érdekelnek.

J.László 2015.02.18. 20:20:40

Nagyon kedves az a lány az egyenruhában.

John Keegan egyik könyvében olvastam, hogy az orosz fogságba esett osztrák-magyar tiszteknek ugyanolyan szabad bejárásuk volt az orosz tiszti kaszinókba, mint az oroszoknak. Külön asztalnál ültek, ám minden esetben tisztelegtek egymásnak, ha összeakadtak a bejáratnál vagy máshol.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.18. 21:53:29

Létezett akkoriban nem bajuszos férfi?? A K. u. K.-ban biztos nem..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.18. 21:57:45

@J.László: Úgy 20-30 év múlva kissé más lett a helyzet e téren..

Peter Gombas (törölt) 2015.02.18. 22:05:26

Különlegesen jó képsorozat. Minél többet belőle.

wraith42 2015.02.19. 09:19:42

@A megvalósult amerikai ólom..: A háború előtt valóban elképzelhetetlen a bajusz nélküli férfi, de a háború végére azért már előfordultak, elsősorban higéniai okokból. De közben a divat is megváltozott (lehet, hogy részben ennek hatására) és sokkal elterjedtebb lett a simára borotvált arc illetve a bajuszok is kurtábbra lettek nyírva, lassan eltűntek a kackiás bajuszok.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2015.02.19. 10:42:56

@Ren42: meg aztán egy kackiás arcszőrzet sokat ronthatott a gázálarc hatékonyságán, és bár ebben a nagyon szép összeállításban az egész háború valamiféle úri huncutságnak látszik, ahol fényesre suvickolt csizmájú tiszturak és bátran a kamerának pózoló legények múlatják az időt jobb híján vadászattal vagy tekézéssel, a valóságban bizony nagy volt a jelentősége a végtelen sártengerben az életéért remegő baka számára, hogy ne szivárogjon be az a fránya harci gáz a gumi alá...

Abban, hogy a Nagy Háború az itthoniak számára így jelent meg, persze nagy szerepe volt mind a korabeli fotótechnikának (a nagy, nehézkes, hosszú expozíciós idejű gépekkel egyszerűbb volt a táborban fényképezni békés körülmények közt, mint a front poklában), mind a nagyon is éber katonai cenzúrának, ami ügyelt rá, hogy a hátországba a büszkén pózoló katonák képe jusson el, és ne a sárba és vérébe fagyott holttesthalmok látványa. A második nagy háború idejére aztán ez a dolog alapvetően változott meg...

Aki ismeri Hobó és a Ghymes közös, Bakaballada című lemezét, ott szépen fel van rajzolva az az ív, ami a vasútállomáson díszegyenruhába öltözött hős férfiak zenés búcsúztatása, és a pokol megélt emlékeivel hazavánszorgó rongyos katona képe közt feszül...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.19. 16:21:59

@Ren42: Ha nem is olyan mértékben, de azért időről időre vissza- vissza tér. A 30-as évektől megint divat lett, aztán az 50-es 60-as években eltűnt. A 70-es 80-as években aztán ismét visszajött. Maksa, Áder, Kövér, Soltész Rezső, Markos, Boncz, Bokros.. Csak hogy a legismertebb bajszokat említsem, de az ismeretségi körömben is számos olyan ember van , aki ezidőtájt volt fiatal, és a mai napig bajszos.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.19. 16:30:00

@Ren42: Kíváncsi vagyok mikor köszönt be ismét a nagy bajuszforradalom ? :)

aspitwilight 2015.02.19. 19:16:28

Én már annak is örülök, hogy megúsztam a sorkatonaságot mire én sorköteles lettem. Az én lelkiismeretemmel nem összeegyeztethető a katonalét nem hogy a mások gyilkolászása.

Vladimir Harkonnen 2015.02.19. 20:54:47

Nem vagyok zenész, de azért érdekel mi az a furcsa vonó a „Egy vidám este” c. képen amivel a középső zenész tolja. Valaki tudja?

teddybear01 2015.02.20. 11:11:05

@Vladimir Harkonnen: Az egy görbebot. Hogy hogy került oda azt nem tudom. Talán csak a fényképezés miatt bohóckodik vele a középső zenész, nem tudom.

teddybear01 2015.02.20. 11:20:36

@aspitwilight: Nyugodj meg, a kiképzés többé-kevésbé realistán van megjelenítve ezen a dián is. Fater sokat mesélt az egykori "jutasi őrmester" kiképzőiről, egyik se volt valami finom úriember, de mindegyik elől ment futáskor, rohamgyakorlatok alatt, nem hátulról, vagy kényelmesen üldögélve vezényelt. Kőkemény katona volt mindegyik, még a németek is elismerően emlékeznek meg róluk.
Ami pedig a felettesre támadást illeti azt sohasem tolerálta egy hadsereg sem. A menetszázadba történő beosztás meg csak másodlagos büntetés lehetett a Horthy-hadseregben, előtte volt még kikötés, meg fogda, és mindenféle egyéb testi fenyítés.

Ami pedig az "értékrendedet" illeti, igen hamar leszokik a pacifizmusról az akire lőnek. Ráadásul én általában úgy tapasztaltam eddig, hogy csak máz az ilyesmi.

vino-et-veritas 2016.07.17. 12:24:44

@Pirx pilóta:
Nemrég olvastam Neÿ Ákos (amúgy nem túl olvasmányos) visszaemlékezéseit. Nagyjából erről szól: a magyar középosztály a Nagy Háborúban...
süti beállítások módosítása