A II. világháború krónikája - 1939 szeptember (18+!) - 1.

2014. október 01. JTom

Lengyelország lerohanása és felosztása

1939. szeptember

1939fb_ww2_1.jpg

A híres fotó színesben. Ha Lengyelország lerohanásáról van szó, hajlamosak ezzel a képpel illusztrálni a német csapatok lengyel határátlépését. Valójában a fotó nem szeptember 1-jén készült, hanem két héttel később 14-én és nem a német-lengyel határon, hanem Danzig szabad város határán Kolibkinél, kimondottan propaganda célra.

"Ahogyan korábban ígértem, a blogon kronológiai sorrendben fogjuk követni a 75 éve történt eseményeket. Ma 1939 szeptembere van soron. 

Azért néha ki fogunk lépni a lineáris eseménysorból, hogy visszaugorjunk az időben kicsit. Mindez a jobb megértést fogja segíteni, természetesen - ahogyan már nálunk megszokhattátok - rengeteg ritkán látható fotóval.

Számítunk mindenkire, akit kicsit is érdekel a téma, aki tanulja, tanulta és szívesen feleleveníti, vagy más szemszögből is kíváncsi rá. Továbbá nagyon számítok hozzáértőkre is, akik kiegészítik, vagy kijavítják a leírtakat.

Ha valaki érez magában kedvet, természetesen szívesen látjuk egy, vagy több poszt erejéig vendégbloggerként is! Rengeteg fotóval tudom segíteni a munkáját." - Jtom

Akkor vágjunk bele...

Természetesen a háború nem az első lengyelországi puskalövéssel kezdődött. Amikor az első német tankok átgördültek a lengyel határon, addigra már számtalan esemény megtörténte vezetett a tevőleges háborúhoz. Gondoljuk csak az Anschlussra, a Cseh-Morva protektorátus megalakítására, az Első bécsi döntésre, vagy a Német Birodalomban és Olaszországban végbement szélsőséges megnyilvánulásokra. Ezekről is olvashattok nemsokára, mintegy visszatekintésként az előzményekre. Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a második világháború, az első világháború lezárásával már elkezdődött. Az akkor Németországra kényszerített feltételek elkerülhetetlenül generálták az eseményeket egy további háborúhoz. Hitler keleti területszerzési álmai - a végtelen orosz sztyeppék, mint német élettér - mellett meg kívánta valósítani a Franciaország elleni revansot és Anglia elpusztítását, de legalább is lefegyverzését. Később ez a kétfrontos háború vezetett szükségszerűen Német Birodalom bukásához.

Mégis ha a háború előtti utolsó heteket, napokat vizsgáljuk és keressük az okokat, láthatjuk, hogy a politikai sikerei teljében lévő Hitler kétségbeesve próbált ürügyet találni keleti szomszédjának lerohanására, amit végül néhány elszigetelt provokációra fogva indított el.

Előbb azonban - belátva, hogy immár puskalövés nélkül nem foglalhat el további területeket - 1939 nyarának végén Hitler döntő lépésre szánta el magát. Javaslatnak álcázott ultimátumban követelte a lengyel kormánytól Danzig azonnali átadását és a Kelet-Porosz német területtel való szárazföldi összeköttetés biztosítását - egy német autópálya és vasútvonal engedélyezését - lengyel területeken.

august1939.jpg

Az ultimátumot - nyugati segítségben bízva - a varsói kormány elutasította, így augusztus végére Hitler kitűzte a támadás megkezdésének időpontját és az azt megelőző megrendezett provokációk előkészítését.

Gleiwitz és a többiek

A megrendezett provokációk a "Himmler művelet" néven futottak a német titkosszolgálatok (az SD, az Abwehr és a Gestapo) "gondozásában" és azt a célt szolgálták, hogy a németek által saját területükön elkövetett provokatív cselekményeket a lengyelek nyakába varrják, ezúttal szolgálva ürügyül a "válaszlépésekre".

Ezek a következők voltak:

  • a legismertebb: a német gleiwitz-i rádióadó megtámadása
  • egy német vámépület elleni támadás Hochlindenben
  • a stratégiailag fontos Jablonków vasúti alagút elleni támadás (ez a cseh-lengyel határon volt)
  • egy erdészház elleni támadás Pitschen-ben
  • a neuberschtisch-i kommunikációs állomás elleni támadás
  • az Alt Eiche-i vasútállomás elleni merénylet

A gleiwitzi rádióadó elleni merénylet szolgált amolyan kirakateseményként, hiszen a külföldi (köztük brit és amerikai) újságíróknak is megmutatták a helyszínt.

gleiwitz-radio.jpg

A gleiwitzi rádióadó  épületei 

1939. augusztus 31. éjszakáján lengyel szabadcsapatokéhoz hasonló ruhába öltözött német ügynökök támadták meg és foglalták el az akkor Németországhoz tartozó felső-sziléziai Gleiwitz városkában működő adótornyot. Alfred Naujocks SS Sturmbannführer öt vagy hat embere élén behatolt az adótorony épületébe, a személyzetre pisztolyt fogtak és a pincébe zárták őket, majd megszakították az adást, és egy párperces, lengyel nyelvű felhívást olvastak be:

Alfred_Naujocks.jpg

Alfred Naujocks SS Sturmbannführer

„Figyelem! Figyelem! Itt Gliwice beszél. Az adó lengyel kézben van. ... Elérkezett a szabadság órája...” a négyperces üzenetet a „Sokáig éljen Lengyelország!” felkiáltással fejezték be.

Az akciót megelőző nap a Gestapo letartóztatta a német állampolgárságú sziléziai, Lengyelországgal szimpatizáló aktivista Franciszek Honiokot, akit szintén lengyel ruhába öltöztettek, méreginjekcióval kivégeztek. A holttestet lőtt sebekkel a helyszínen hagyták, majd a német ügynökök elhagyták az adótornyot és visszatértek Németországba.

De nem mindegyik provokációs akció végződött ilyen sikerrel. Az egyik gyakorlatilag viccbe fulladt, lévén, hogy Hitler az előzőleg kitűzött augusztus 26-i - a háború megkezdését jelző - időpontját az utolsó pillanatban módosította szeptember elsejére. Azonban a már 25-én elindult provokatőrök és kommandósok nem mindegyikét sikerült visszahívni. Így járt a stratégiailag igen fontos Varsó-Bécs vasútvonalon lévő Jablonków-alagút elleni kommandóakció Abwehr különítményének vezetője Hans-Albrecht Herzner hadnagy is. Ők a parancs szerint megkezdték az akciót és bár a lengyelek által aláaknázott alagutat nem tudták elfoglalni, de Mosty állomást igen.

jablonkow_1.jpg

Hans-Albrecht Herzner hadnagy és emberei

Kínos visszavonulásuk után Eugen Ott őrnagy a Zsolna környéki német parancsnokság vezetője hivatalosan kért elnézést a szomszédos terület lengyel parancsnokától Józef Kustroń tábornoktól, mondván egyik renegát egységük önhatalmúlag cselekedett. Az alagutat végül szeptember 1-én reggel 6 órakor - 75 perccel a német hadigépezet megindulása után - robbantották fel Witold Pirszel mérnök-ezredes emberei.

A módosított időpontban azonban 1939. szeptember 1-én hajnali 4.45-kor megindultak a német csapatok Lengyelország ellen. Németország Lengyelország ellen 1,8 millió katonát, 2800 tankot, kb. 3000 repülőgépet valamint 10 000 ágyút vetett be.

warsaw.jpg

 Német gépesített egységek Varsóban egy gyönyörűen újraszínezett fotón

A háború első fázisának képei az alábbi mozaikgalériákban (majd' minden képhez tartozik képaláírás is):

Lengyel ellenállás képei: 

Varsó közelében:

A Harmadik Birodalom Lengyelországot a területén élő német nemzetiségűek ellen elkövetett etnikai tisztogatással is vádolta. Erről azóta sem bizonyosodott be, hogy valóban megtörténtek volna a háború megindulását megelőzően, ám tényszerűen dokumentálható a szeptember 1-je utáni eseményekben. Tény hogy miután a német csapatok átlépték Lengyelország határát, több ízben követett el a lengyel lakosság spontán pogromokat a német kisebbség ellen. Mintegy 3.400-an haltak meg ezekben a támadásokban. A külföldön élő német nemzetiségűek Lengyelországban is létrehozták a két világháború között a Selbstschutz nevű félkatonai szervezetet, amely a német ajkúak védelmét volt hivatott szolgálni, természetesen az Vaterland támogatását élvezve. A fent említett spontán pogromokat természetesen a Selbstschutz megtorlásai követték. Bizonyítékok híján nehéz utólag megállapítani az áldozatok számát és a "Ki kezdte?" kérdés is megválaszolhatatlan. Az alábbi galériában a lengyelországi németek ellen elkövetett kegyetlenségek képei láthatóak.

Varsó ostroma:

Háború Kelet-Lengyelországban:

További fotók Lengyelország lerohanásáról:

Lengyel megadások képei: 

Szeptember 17-én Lengyelország keleti határait a Vörös Hadsereg 650 ezer katonával és 5000 tankkal átlépte két helyen: a fehérorosz és ukrán fronton. A szovjetek ezzel teljesítették a Molotov–Ribbentrop-paktum-hoz csatolt titkos záradék határozatait. Az agresszió hivatalos oka a Kelet-Lengyelországban élő ukránok és fehéroroszok védelme, valamint a lengyel nép háborútól való megóvása volt.

A lengyel Határvédelmi Hadtest nem tudta feltartóztatni a támadást. Edward Rydz-Śmigły marsall még szeptember 17-én, a román határon kiadta a parancsot, hogy a hadsereg a legrövidebb úton kivonuljon Romániába és Magyarországra. Nem adott ki viszont egyértelmű parancsot a harcra a szovjet hadsereg ellen, a kormány és az elnök pedig hivatalosan nem hirdettek ki háborút Lengyelország és a Szovjetunió között. Ez zavart idézett elő a katonák és parancsnokok között, aminek következtében kb. 250 ezer többségben nem ellenálló katona és tiszt fogságba esett. Közülük több mint tízezret lemészároltak Katynban.

XEC6_001c.jpg

A felosztott Lengyelország

A szovjet bevonulás képei:

Hadifoglyok: 

A cikk folytatása ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr146738995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnibyg 2014.10.01. 22:43:56

Egybe van kitéve a főoldalra a bejegyzés
Am biztos most akartad JTom kirakni őket?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.01. 22:48:37

@johnibyg: köszönöm, technikai probléma akadt, talán túl hosszú a poszt, mert a kétharmada után elvágták és a vége egyszerűen nem jelent meg.
gyorsan új bejegyzésbe kellett másolnom a kimaradt részt és az oldaltörés csak a végén jutott eszembe :)

Trónkövetelő 2014.10.01. 23:55:41

A "lengyel ellenállás" képei sorozatban az első kettő kép valószínűleg hadgyakorlaton készült beállított felvétel, a páncéltörő ágyúkat és légvédelmi lövegeket kizárt dolog, hogy a nyílt mező közepén, fedezék nélkül állították volna föl harci körülmények között.
Naujocksról meg a fotó valószínűleg a felvétel az 1945-ös rabosítási képe, nem az a skatulyából kihúzott SS-Soldat :)

blindsideTackle 2014.10.02. 03:29:56

tényleg apróbetűs megjegyzés, hogy a Liebstandarte '39-ben még csak ezred volt. a látható tankok, ha valóban hozzájuk tartoznak, akkor a felderítő század kötelékében lehettek (bár nem emlékszem, h lett volna nekik)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.10.02. 10:40:46

"Németország Lengyelország ellen 1,8 millió katonát, 2800 tankot, kb. 3000 repülőgépet valamint 10 000 ágyút vetett be."

www.ww2.dk/misc/ob1939.htm

ww2-weapons.com/luftwaffe-orders-of-battle-september-2-1939/

Azért összefésülném a kettőt, mert aztért én kicsit túzónak érzem a számokat.

A 10k ágyú elég furcsa adat0, aknavetőkkel talán, de a klasszik tüzeréségi lövegből 75-88 mm kalibertől felfele mínuisz páncéltörő lövegek (követlen vs. nem közvetlen irányzás) ezres nagyságrend, ha volt és azok egy része is elavult és régi maradék volt.

A német hadigépezet 1939-ben közel sem volt annyira félelmetes, mint aminek lefestik. Az ezres nagyságrendű tank túlnyomó része Pz I. és II. változatok voltak, a Pz. I változatok nagy része is géppuskával vagy legfeljebb gépágyúval bírt, gyakorlatilag alig voltak többek, mint lánctalpas páncélkocsik...

Ha a fenti számok igazak, akkor a LW teljesítménye is eléggé kettős. Többszörös túlerőben és technikai fölényben a veszteségeik összemérhetőek voltak a lengyelekével...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.02. 11:00:49

@molnibalage: szia,
mobilról vagyok ma úh. lehet én nézem rosszul, de a linkben amit küldtél a háromezres repcsi szám kábé stimmel. az ágyúk és lövegek számában a "mortars" aknavetők is benne vannak.
a 39-es német hadsereg állapotával én is egyet értek, bár láthatóan még így is bőven elég volt haderejük egy harmincmilliós ország három hét alatti lerohanására.
azért persz voltak német halottak is és ezres nagyságrendben hadifogoly (látható a hadifoglyos képeken is néhány).

kunz 2014.10.02. 12:38:22

Nagyszerű poszt - mint mindig, gratula érte! De néhány apró hibát észrevettem: a bevezető szövegben "német életér" szerepel - hiányzik egy 't' betű. Aztán a 18+ -os képek előtt "Fatherland" áll, pedig az németül Vaterland. Végül Modlin parancsnokát Wiktor Thommée -nak hívták. Nagy munka, várom a folytatást!

Blogger Géza 2014.10.02. 18:08:23

Szerintem Hitler egyáltalán nem akarta elpusztítani Nagy-Britanniát. Bőven kiegyezett volna velük bármikor egy különbéke keretében.

fefe79 2014.10.02. 18:50:39

A címlaphoz: a világháború szigorúan kis betű, mivel nem tulajdonnév.

andrzej · http://jankowskiek.wordpress.com 2014.10.02. 19:09:16

Szia JTom!

Nagyon jó a cikk. Egy apró észrevételem hadd legyen: Varsóban Wolska utca van, nem Volskaja.

Sok sikert a továbbiakhoz.

andrzej

Generic Jingle 2014.10.02. 19:13:54

Az első kép emlékeim szerint egy filmhíradóból származik, szóval nem fotóként született, ettől függetlenül persze lehet propaganda.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.02. 19:16:19

@fefe79: akkor ezt az index-szel levelezd le :)
nem győzöm hangsúlyozni, hogy az indexen megjelenő cikkajánlót nem a bloggerek írják, hanem az i2 szerkesztői.

Crass 2014.10.02. 19:47:07

A cikkböl kimaradt az, hogy bizony a lengyelek a háborút megelözöen a német kisebbséget nyíltan üldözték. Napi szinten vertek meg és gyilkoltak meg olyan lengyel állampolgárokat, akiknek az volt az egyetlen büne, hogy német nemzetiségüek voltak. Ez aztán érthetö módon nem erösítette a lengyel államiság iránti lojalitást, inkább az elkülönülést és a pángermán egyesületek támogatottságát. Hitler taktikája sem egészen egyértelmü volt a háború megkezdéséig a lengyelekkel egyezkedni akart, amit azok elutasitottak. Ha valaki ért németül és a téma érdekli:www.youtube.com/watch?v=GUKP_fB8Fws

sanyix 2014.10.02. 20:47:30

@Crass: "lengyelekkel egyezkedni akart, amit azok elutasitottak." méghozzá brit, francia bátorításra, akik aztán cserbenhagyták lengyelországot, sőt a háború végén még oda is dobták sztálinnak, közép európa többi országával. Nagy szarkeverő népségek ezek...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.02. 20:47:55

@Crass: javaslom, hogy olvasd el a 18+ képek fölötti szakaszt.
tehát nem maradt ki a cikkből, mindössze leírtam, hogy nem bizonyíthatóak egyértelműen az invázió előtti atrocitások (gondolom jó okuk volt titkolni, ha megtörténtek), utána azonban már dokumentálták a megszállók.
további tény azonban, hogy Lengyelországban megjelent német újságokban 1939-ben szaporodtak meg az olyan hirdetések amelyben eltűnt németek tucatjait keresték, kérték, hogy jelentkezzenek, ha élnek.
nem szeretnék egyik fél pártjára sem állni, igyekeztem teljesen objektív maradni, remélem azért látszik a cikkből. továbbá éppen ezért nem minősítettem a románokat sem, akik a barátsági szerződés ellenére feladták az oda menekült lengyel vezérkart. pedig van róla véleményem.

peterthefirst 2014.10.02. 20:48:39

Nagyon jo post, erdekes latni szovjeteket es nemeteket egy kepen 39'-ben.
Sok sikert a tovabbi cikkekhez

johnibyg 2014.10.02. 20:49:24

@JTom: Hová lett Andrassy tegnapi írása a paraszti életről?

J.László 2014.10.02. 21:12:36

"Németország Lengyelország ellen 1,8 millió katonát, 2800 tankot, kb. 3000 repülőgépet valamint 10 000 ágyút vetett be."

Az 1,8 millió katona költői túlzásnak tűnik.

A 2800 német páncélos elsöprő többsége Panzer I. és Panzer II. típusú harcjármű volt, amelyeket még viccből sem lehet tanknak nevezni.

Jellemző a német hadsereg háborús felkészültségre, hogy a franciaországi hadjáratban is a T-38 típusú (de.wikipedia.org/wiki/%C4%8CKD-Praga_TNH) csehszlovák gyártmányú harcjárműből rendelkeztek a legtöbbel.

10 000 lövegjük (ha a 75 mm-es és annál nagyobb űrméretű lövegeket vesszük alapul) a Szovjetunió elleni hadjáratban sem volt a németeknek.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.02. 22:04:58

@J.László: "Panzer I. és Panzer II. típusú harcjármű volt, amelyeket még viccből sem lehet tanknak nevezni."

én azért annak nevezem, valójában könnyű harckocsi a hivatalos megnevezése, de hát ha az első világháborús guruló ruhásszekrényekre is tank szót használták - márpedig használták, sőt arra találták ki! - akkor szerintem a jó öreg Pzkfw-k is megérdemlik ezt a jelzőt.
az 1,8 millió emberes lexikális adattal pedig ki vagyok én műkedvelő történelemb**i, hogy vitába szálljak :D

staropramen 2014.10.03. 08:14:00

Nagyon jó poszt.
Talán a Westwerplatte és Hel hősies védelme pár sort megért volna.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 08:21:50

Kelet-Poroszország miért világoszöld?

kekegsm 2014.10.03. 09:27:36

képaláíráshoz: A 7TP tank nem Renault. Lenygel gyártás és fejlesztés, a brit Vickers E alapjaira

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.10.03. 10:16:16

@J.László: Akkor szemmel tankok voltak, csak éppen nagyon lightos kategória. A II. vh alatti fejlődés félelmetes volt.

1939-ben a 20 tonnás tank már nehéz kategória volt, a magyar terminológia szerint a németektől kapott Pz IV. 1942/43-ban nehéz tank volt a maga huszonix tonnájával.

1942-ben mára Pz III. és Pz IV. is közepes kategória volt, sőt a németek saját terminológiája szerint a Panther is az volt a maga 40+ tonnájával, míg a jenkiknél a hasonló M26 Pershing meg nehéz kategória volt. A háború eleji könnyű és gyors harkocsik lényegében 1-1,5 év alatt elavultak, csak kényszerből és réskitöltőnek használták őket.

István Krén 2014.10.03. 11:29:42

érdekes meghallgatni a német verziót is -egy biztos-a németektől jelentős területeket raboltak az 1. világháborut lezáró rablóbékékben-ezzel egyrészt lengyelországot jutalmazták hogy az antant helyett harcolt a szovjetköztársaság ellen másrészt a németek elleni cordon sanitaire-t,annak ütőképes kiépítését a sziléziai iparvidék lengyel kézre adásával akarták erősíteni.le.o. mint újdonsült és megerősített középhatalom bízva az őt többszörösen cserbenhagyó nyugati demokráciák beigért támogatásában irreálisan merev álláspontot képviselt az egyébként német illetőségű területekkel kapcsolatban.saját csapdájába esett mikor a két szocialista nagyhatalom kétfrontos háborut idézett elő.

István Krén 2014.10.03. 11:34:57

egyébként a képanyag fantasztikus és ha már a mai valós!!! nem pedig a már régen lejárt lemezt azaz a közelítő valóságot tükrözi a blog akkor akár hiánypótló is lehet

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.03. 14:00:07

@István Krén: szép hosszú mondat. azért értem ám :P
kivéve az utolsó mondatot:
"saját csapdájába esett mikor a két szocialista nagyhatalom kétfrontos háborut idézett elő."
ezt kifejtenéd? köszi.

István Krén 2014.10.03. 18:39:03

nacionalista és internacionalista

Benoke2 2014.10.06. 11:15:08

Mielőtt a totális német felelősséget emlegetnék amit a mai napig fizettetnek velük, holott a mai generációnak ehhez semmi köze. Azt nem említik a történelem könyvek, hogy voltak tárgyalások a Német és a Lengyel fél között a helyzet megoldásáról. Az hogy a helyzetet most a Németek szándékosan élezték vagy az valójában a lengyelek műve volt, vagy London által megrendelt provokáció azt nem fogjuk megtudni, a hivatalos verzió természetesen Németek felelőssége minden. Viszont jó sok tárgyalás és tárgyalási kísérlet volt a Németek részéről. A lengyelek pedig jó sokat egyeztettek a Francia és Angol kormánnyal az ügyről, tekintettel arra hogy hajlottak volna engedményekre, amiről London/Párizs hallani sem akart, mert hogy az első VH utáni békeszerződést nem lehet megváltoztatni, miközben London azt a saját részéről konkrétan az első perctől kezdve csak részben tartotta be. A saját véleményem az hogy London igen is tudott a Németek terveiről, és ezt is szerette volna, szándékosan élezték a helyzetet a végsőkig, akár csak az első VH -kirobbantásában is aktív szerepet játszottak... Nekem a sok elolvasott anyagból az tűnik, hogy a hivatalos változatok nagyon egy húron pendülnek, vannak bőven elhalhatott részek, apró finomságok amik igen más színben tüntetnék fel az eseményeket mint ahogy most mutatják...

lecsokepuababam 2014.10.13. 06:33:23

@Benoke2:
Milyen helyzet megoldasarol targyaltak volna amit nem emlitenek a tankonyvek ? Kifejtened ?
Lengyelorszag lerohanasa elott egyezseget kotott Sztalinnal
(Molotov-Ribbentrop paktum.)
Amiben szerepelt Lengyelorszag felosztasa. Majd ezutan ultimatum formajaban benyujtotta az igenyeit Lengyelorszagnak. Azert tegyunk kulonbseget az ultimatum es targyalas kozott. Akarmilyen kontosbe is bujtattak.
A lengyelek nem hunyaszkodtak meg mint egyes kis rszagok. Mindenki gondoljon amire akar.
Nemetek bevonultak aztan bevonultak a szovjetek is. Pontosan ahogy megegyeztek elotte.
A sajat velemenyed pedig egy olyan szintu osszeeskuves elmelet, aminek az a vege, hogy Hitler kis nyuszi volt es vilagbekere torekedett. A gonsz nyugat pedig mindenrol tudott es lebombaztatta sajat magat, hogy ennek urogyen elfoglalhassak Berlint. Nem ertem miert kell minden moge odaokoskodni valamit.
A tortenelem az teny, nem valami misztikus hokuszpokusz.
Hitler hatalomatvetele ( Nacht der langen Messer) is pontosan alatamasztja az o egyiniseget es azt, hogy mit is jelent az o szotaraban a targyalas.

Aztana totalis nemet feleloseg amit a mai napig fizetettnek veluk ? Mit fizetettnek veluk ? Lausanne-i szerzodesben elengedtek nekik mindent.
Ha lyan sokat olvasol ajanlanek egy konyvet. Nemzetközi szerződések 1918-1945.
Az apro finomsagok emg elhallgatott reszek amik mas szinben tuntetnek fel az esemenyeket az meg egy teoria amit te kmbinaltal ki a sorok kozti ures terbol.
Egyik fel sem volt szent.
De, hogy Hitler merhetettlenul gonsz pszichopata volt az teny.

Benoke2 2014.10.17. 10:54:20

@lecsokepuababam: Nem kell halálra váltan az embernek esni hót ideg voltál és átsiklottál a lényeg felett. Nem ellened vagy bárki ellen irányult, csak próbáltam megvilágítani, hogy nem fekete fehér amit leírnak, és arra is, hogy amit leírnak az nem biztos hogy úgy volt pontosan. A tények valóban tények attól függetlenül hogyan írják le. Persze Német a legbűnösebb nép a Magyar után. Kis csúsztatás, kis elhallgatás, és már is másnak tűnik a dolog mint amilyen volt, és még csak nagy hazugság sem volt. Az angolok is igen sok mindenről tudtak már az első VH és a második VH előtt is, sőt élezték is a helyzetet ahol csak tudták. A háború elkerülésével olybá tűnik nem is próbálkoztak.

Már az oroszokkal kötött megállapodásról is tudtak. A tárgyalások is folytak a Német és a Lengyel féllel, sőt az Angolok is részt vettek némelyiken. Ultimátum az már csak a vége felé volt a Németek részéről. Az hogy ez az egész elterelés volt vagy mi volt, nem tudjuk. A tankönyvek szerint nyilván csak is a németek felelőssége minden. Mindenhol ferdítenek, hazudnak, és minél többet olvasok annál nagyobb kérdőjelek vannak bennem, mert sok a hiányos apró részlet. Nyilván az első VH után a békében most elvonatkoztatva a Magyar területek 2/3. elvesztésétől, a Német oldalon ekkora veszteség nem volt, de a határokat elég hülyén húzták meg, ez vagy ki lett használva a Német oldalon, a háború kirobbantására (mármint tudatosan), vagy a helyzet hozta így? A végeredmény szempontjából mára ez mindegy, de azért csak érdekes lenne ez is, sőt minden ilyen apróság.
A lengyelektől senki sem várta hogy meghunyászkodjanak, a tárgyalásnak ugye ez a lényege, hogy megoldják a problémát, egyességre jussanak. Németek részéről fontos volt a kérdés, mert az energiaéhség problémás volt...

Mit fizettetnek a Németekkel? A Zsidóknak a Holokauszt miatt a mai napig még te is és én is fizetünk jóvátételt a jogcímeket nem tudom, nagy a hallgatás meg a titkolózás kormányzati berkekben, egyszer volt egy kis balhé, hogy az alapítvány akiknek fizetnek nem tudott elszámolni a pénzel, persze előtte sem tudott, meg azóta sem. A mai generációk nem tartoznak felelősséggel a régiekért.

A könyvet olvastam amit javasoltál, érdekes volt és tanulságos, de 1900 évek előtti szerződések is fontosak, már akkor is voltak érdekességek... Illetve nem csak a nemzetköziek, és olyan helyen bukkan érdekes dolgokra az ember, ahol nem is gondolná. Két ilyen könyv közé érdemes némi felüdülést is szánni, jómagam Rejtővel próbálkozom, és elég sikeresen, hiába van amit többször is jó újraolvasni.

Nem arról van szó, hogy a Németek nem felelősek, de a mai Németek nem azok, Hitler pszichológiai jellemzésébe nem mennék bele, mert egyrészt ugye nem ismertük, másrészt nem értek hozzá, nekem mindenesetre úgy tűnt, hogy az amilyen a végén lett az egy folyamat volt nem pedig az alap természete. Mindenesetre mára már mindegy is.
A saját véleményem a sajátom, nyilván nem feltétlenül érdekel mindenkit, a fórum még is ennek a megosztására is szolgál. Összeesküvésekről sajnos a legtöbb esetben kiderül, hogy a valóságban sokkal durvább mint amit kitaláltak. Viszont a válaszokat keresem, ez a kíváncsiságom oka, de valahogy sehol sem találom, a lyukak kitömetlenek, számomra mindenképpen. Mert hát annyira régen nem volt mint a Római birodalom kialakulása, és még is rengeteg a sötét folt...

Na nem vitát akartam... Csak gondoltam, valaki tud olyan infóval irodalommal teóriával szolgálni ami érdekes lehet (amit még nem ismerek) a 2 VH kirobbanásáról.

2015.05.29. 22:46:59

Csak egy észrevételem lenne, az szép meg jó, amiket ebbe a posztba felraktál, gratula a képekért szépen kigyűjtötted, de a forrásokat nem látom, amiből dolgoztál, vagy csak kimásoltad valahonnan - akkor is illene feltüntetni - mondjuk a wikipediáról? Ha annyira érdekel a történelem, akkor tudhatnád, hogy a történelemben, mindig kötelező hivatkozni és forrásokat megadni, ez így kb. Földi Pál és a többi hasonló aluljárótörténész kategória! :D

2015.05.29. 22:51:17

@lecsokepuababam: A történelem forrásokon alapszik, a tény pedig az, amit forrásokkal alá is tudsz támasztani, lehetőleg elsődleges forrásokkal, ha az nincs, akkor a másodlagos források is megteszik, mint mondjuk jelen esetben!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.05.29. 23:18:52

@ariskerase: szokd meg itt ezt. nem mindig tudok forrást prezentálni, lévén a képek hosszú ideje a gépe(i)men vannak. leginkább igaz a Napi érdekesre, amiből ezerszám gyűjtöttem be és a háborús képekre, amikkel megalapoztam a képgyűjteményemet.
nem akarok én történészkedni, nem is igen értek hozzá, épp ezért minden kiigazítást szívesen veszek, ahogy az állandó olvasók ezt már jól tudják.
teljesen hobbiszinten űzöm a dolgot, szóval légy elnéző, ahol van (emlékszem rá, friss gyűjtés), ott mindig feltüntetem.

pitcairn (törölt) 2015.05.30. 12:22:48

@molnibalage:

azaz ménkű nagy biznisz volt ez a hadiiparnak:)

pitcairn (törölt) 2015.05.30. 12:27:36

@lecsokepuababam:

"A tortenelem az teny, nem valami misztikus hokuszpokusz. "

a XX. század történelme még inkább __aktuálpolitika__:)

pitcairn (törölt) 2015.05.30. 12:34:41

@lecsokepuababam:

a franc se akarja mentegetni Adolfot, de én most már olyan dolgokról is többet hallanék, mint pl. a __Nyugat-Európába__ menekült ex-szovjet állampolgárok __GULÁG-ra való deportálása__:)

"a total of 5.5 million Russians were repatriated from formerly occupied areas, of these 20% either received a death sentence or a 25-year labor camp sentence, 15–20% received sentences of 5 to 10 years, 10% were exiled for 6 years or more, 15% worked as conscripts in assigned areas and not allowed to return home subsequently, and 15–20% were allowed to return home, but remained ostracized.[8] The remainder was "wastage", that is people who died in transit, got lost, or escaped"

en.wikipedia.org/wiki/Victims_of_Yalta

vagy olyanokról, hogy milyen szerepet játszott a Roosevelt által meghirdetett __feltétel nélküli kapituláció + hadbíróság doktrína__ a háború __-eszkalálásában__...

különösen amikor olyan dolgokkal fűszerezték, mint pl. a Morgenthau-terv...

vagy olyanokról, hogy miért adott egy cirka __két Marshall tervvel__ felérő segélycsomagot az USA és az UK egy __népirtó rezsimnek__

elvégre a SZU az volt...

de a kínai kommunista hatalomátvételhez hozzájáruló USA "hibák" is megérnének egy misét...

stb., stb.

pitcairn (törölt) 2015.05.30. 12:38:57

@lecsokepuababam:

különben a revizionista történeleminterpretációk már a mainstream történetírásban is megjelentek...

Nial Fergusson - The War of the World — Episode 1
www.youtube.com/watch?v=q5AbQF1jJ_A&list=PLC46CE7D51E1F77B5

en.wikipedia.org/wiki/Niall_Ferguson

és szerintem még csak a szerény kezdet...

pitcairn (törölt) 2015.05.30. 12:41:00

@Benoke2:

speciel az UK birodalmában is hullottak a II. vh alatt a civilek rendesen...

Bengal Famine Of 1943 - A Man-Made Holocaust
www.ibtimes.com/bengal-famine-1943-man-made-holocaust-1100525

mondjuk ennek sincsen különösebb hírértéke...

pitcairn (törölt) 2015.05.30. 13:00:49

@Benoke2:

ha nem probléma, hogy angol egy rakás libertárius "revizionista" könyvet találsz pl. a mises.org-on

mondjuk ilyeneket

Back Door to War: The Roosevelt Foreign Policy 1933-1941
mises.org/library/back-door-war-roosevelt-foreign-policy-1933-1941

Great Wars and Great Leaders: A Libertarian Rebuttal
mises.org/library/great-wars-and-great-leaders-libertarian-rebuttal

As We Go Marching
mises.org/library/we-go-marching

Pearl Harbor: The Story of the Secret War
mises.org/library/pearl-harbor-story-secret-war

stb.

2015.05.31. 11:15:05

@JTom: Ok csak érdekelt volna. Mondjuk nem konkrétan a képekre kérdeztem rá, hanem a hozzájuk írt szövegre! Azt valahonnan csak kimásoltad? Vagy tévedek?

mi vok én 2017.07.16. 09:33:13

Lengyelország szerepét néztem meg, azért a történelmet kicsit jobban illenék tudni, aki merészkedik ilyen oldalt nyitni. Javaslom a II világháború igaz történetét olvasgatni, forgatni. Megjegyzem a háború előtti, Lengyel pogromok halálos áldozatait 30000 felettire teszik források, mélyen hallgatva erről milyen felháborodást idézve elő Németországba, egyben politikai nyomás alá helyezve Hitlert. Megjegyzendő angolok heccelésére indított lengyel mozgósítás sem kerülte senki figyelmét! Mint írták valóban az első világháború folytatása lett a II. olyan békeszerződésekkel amit épeszű ember nem fogadhat el!! Ebből következik miért kellett vajon mindenféleképpen az elsőt kirobbantani!!!!! Hát a válaszom az ANGOL VILÁGBIRODALOM hegemóniájának megőrzése miatt!!!

mi vok én 2017.07.16. 09:42:41

Talán Benőke 2 írása a legérdekesebb! Írja a valóság sokkal rémisztőbb az összeesküvéselméletnél :-)
süti beállítások módosítása