Manipulált történelem a Szovjetunióban

2013. november 25. JTom

...Kínában és Kubában.

Az első manipulált fotók már Lenin hatalomra kerülése után megjelentek. A nem kívánatos, politikai életből (elitből) így vagy úgy kikerült elemeket a fotókról is el kellett tüntetni.

10.jpg

Eredeti fent: Lenin és Trockij az ünneplő tömegben / Manipulált lent: Trockij már csákánnyal a fejében Mexikóban, Lenin nélküle kénytelen ünnepelni.

13.jpgEredeti: Lenin szintén Trockijjal

14.jpgManipulált: Trockij már a másvilágon by CseKa

Sztálin sem maradhatott le a versenyben

Stalin_JezovNKVD_1940.jpgJezsov az NKVD kisnövésű vezetője kegyvesztése és kivégzése után a fotókról is eltűnt.

stalin.jpgFogynak ez elvtársak Sztálin mellől. Először Antipov tűnik el (az élők sorából is), majd Kirov, végül Szvernik. Őt csak a portré kedvéért törölték, 1970-ben halt meg.

Aztán a háború idején a németeket hozták kellemetlen helyzetbe a manipulált fotókkal:

5.jpgManipulált: Német katonák falut fosztanak ki és ártatlan civileket akasztanak.

6.jpgEredeti: Német katonák... na jó, hát valószínűleg falut fosztanak ki. :) De nem biztos.

7.jpgManipulált fent: Németek ártatlan nőket aláznak meg és végeznek ki. / Eredeti lent: Német katonák volgai németekkel barátkoznak

1.jpgManipulált: Akasztott szanitécnőn nevetnek német katonák.

2.jpgEredeti: Német katonák bűvésztrükkön nevetnek.

bloggerman77 szerint:

A németek egy ultraortodox zsidót a szakálla levágatására kényszerítettek és ezen röhögnek.

8.jpgManipulált: Német katona ártatlan nőket lő főbe.

9.jpgEredeti: Német katona egy zsákmányolt Maxim géppuskával pózol.

3.jpgManipulált: Civilek ágyúcsőre akasztása,

4.jpgEredeti: Walter Kruge tábornok kitüntetése.

11.jpgManipulált: Auschwitzi kemencesor, égetésre váró halottal.

12.jpgEredeti: Auschwitzi kemencesor... hát most mit mondjak? Biztos nem pizzát sütöttek.

1961-russian-cosmonaut-removed.jpgA háború után is folytatódott ez a gyakorlat, a propaganda miatt. Eredeti jobbra: Nyeljubov még az űrprogramban Manipulált balra: már a képről is kiretusálták

mao-tse-tung-removes-po-ku-from-photo.jpgKínában sem volt ritka, hogy Mao Ce Tung eltűntette kivégzett ellenlábasait a közös fotókról. erről Po Ku hiányzik, aki tisztázatlan körülmények között lezuhant gépben lelte halálát.

fidel_carlosfrank.jpgManipulált fent: Eltűntették a Szovjetunió Csehszlovákiai bevonulását ellenző Carlos Franqui-t Castro mellől / Eredeti alul: ...de sikerült Olaszországba menekülnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr135655423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Allesmor Obranna 2014.01.25. 11:57:36

Ez a Jezsov tényleg eléggé törpe lehetett, ha a nagy Sztálin se volt magasabb 160 cm-nél...

bloggerman77 2014.02.17. 03:38:34

"Eredeti: Német katonák bűvésztrükkön nevetnek."

>>

Ritka aljas vagy. Vagy ostoba. Vagy mindkettő.

A németek egy ultraortodox zsidót a szakálla levágatására kényszerítettek, és ezen röhögnek.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.17. 08:44:39

@bloggerman77: és ha azt mondom ez volt a kép aláírása? elfogadtam, mert nem voltam ott.
akkor aljas vagyok, vagy ostoba, vagy mindkettő?

Affeneegyemeg 2014.12.04. 14:30:21

Ha a német katonák Oroszországban egy félig levágott szakállú zsidón röhögnek, akkor ezt bűvésztrükknek nézed, akkor az ostoba a minimum.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.04. 17:20:38

@Affeneegyemeg: azért ez az ostoba ember elég jó blogot csinál, ha időről időre visszajössz nem?
néha én is benézhetem nem? havi több ezer képpel dolgozom...
egyébként a javítás ott van alatta ha nem tűnt volna fel, annak ellenére elfgadtam az igazát az úriembernek, aki csípőből lealjasozott...

Affeneegyemeg 2014.12.04. 19:18:22

Amikor én néztem, még nem volt alatta. A történelem - és a források is - tele vannak torzításokkal. Ha ilyen képet látsz, minimum el kell gondolkodni. Ha csak az ember arckifejezését jobban megfigyelted volna, nem veszed át a képaláírást. Szerinted így néz egy bűvész a közönségre? Így az néz, akit megaláztak, és tudja, hogy hamarosan megölik.
Egyébként rendszeres olvasód vagyok, és általában nagyon tetszik amit művelsz, de ezen bepöccentem. Valószínűleg rossz helyre születtem. Éppen azért nem tartalak aljasnak, mert nem szándékosan tetted, csak figyelmetlen voltál. Legközelebb légy kritikusabb!

J.László 2014.12.06. 10:04:58

Amidőn megpillantottam az első német katonás manipulált fotót, nagy összegben fogadtam volna bárkivel, hogy ebből balhé lesz:)

totyy528 2014.12.06. 21:23:46

Affeneegyemeg, és bloggerman77: csinálj jobbat ha tudsz! És ne sírjatok már a történelmen! Én sem hánytorgatom fel állandóan Trianont, meg a ruszkikat, pedig azok ölték meg a dédpapát.

walter sobchak 2014.12.06. 22:23:41

Ajaj, szovjet-német témájú poszt, fasten your seat-belts :D. A Lenines kép benne volt a 12.-es törikönyvben is, meg volt mellette egy Sztálinos képsorozat is (nem a posztban levő), ahol a soktagú társaságból a végén egyedül a Generalisszimusz maradt meg.

@Allesmor Obranna: Jezsov 150 centi magas volt, és ha jól emlékszem a törióráról, neki volt a gúnyneve a "Törpe". Bár ezt (gondolom) csak a kegyvesztése után merték mondogatni.

Dzsézön 2014.12.09. 10:44:27

Affeneegyemeg
Rengeteg ilyen kamukép van. Mindenkinek kicsit kritikusabbnak kéne lennie minden esetben és akkor nem lehetne birkát csinálni belőlünk ilyen könnyen.

cicnyapempöli 2014.12.13. 19:07:20

@bloggerman77: még nem szóltam hozzá egyetlen poszthoz sem, pedig elég régóta figyelemmel követem a blogot, nagyon kivételes, hiánypótló, és szórakoztató, biztos sok munka van benne......szóval, csinál a blogger egy hibát (?) egyszer, és akkor te veszed a bátorságot, nem tudom honnan, hogy ilyen minősíthetetlen stílusban nyilatkozz az illetőről- nem a munkájáról, bár ahhoz sem lett volna jogod-, felháborító, hogy egyesek mit meg nem engednek maguknak. Csak téged minősít!
A bloggernek gratulálok, remek munka, amikor csak tehetem megnézem!!! Ne törődj az ilyen suttyókkal!!!!

cicnyapempöli 2014.12.13. 19:08:58

persze ugyanez vonatkozik a kis "barátjára" is -Affeneegyemeg......minek jártok ide?!

Mesterlövész 2015.01.10. 22:30:08

Jó ez a blog, a bejegyzés is, nem kell a rinya.

kovácspéterke 2015.01.28. 12:06:01

mondjuk az a német katona valeszeg ártatlan nőkre lőtt.

Béla Hoffmann 2015.01.31. 20:56:05

Az egész világ tele van hamisításokkal. Szép munka!!

Tökönrúgott Feleségek 2015.02.23. 20:50:18

Szerintem a negyedik képsorozat harmadik fényképén Kirov áll Sztálinnal kettesben. Akkor viszont nem jó a felsorolt "kihalási sorrend".

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.02.24. 20:53:23

@Mrs. Jackman: Lehet,de nem feltétlenül, le lehet fotózni egy beállított képet színészekkel, majd azt fogni és összemosni egy másikkal. Ilyenek az akasztásosok is szerintem.

Számomra az elképesztő ezekben az, hogy azt hitték, hogy egy ember egy képről való léradírozása, megváltoztat bármit is. Az előtt viszont le a kalappal, hogy a kor technikai színvonalán meg tudták ezeket a képeket így csinálni.

Janos Mohacsi 2015.02.28. 02:29:16

Ha az akkori technikaval egesz hiheto dolgokat csinaltak, akkor most is lehet barmiről...

Mikrobi 2015.02.28. 19:40:41

Hogy csinálták ezeket akkor Photoshop nélkül? Visszamentek lefényképezni a Névát a fodrozódó víz miatt? Meg a házat, ami előtt álltak a fotóalanyok? Vagy fotórealisztikusan odarajzoltak mindent? Eszméletlen!

lezsír (törölt) 2015.06.08. 14:54:06

@Mikrobi: faterom nagy fotós volt, még a roll és kisfilmes korszakban
Több eljárás is van a retusolásra, én magam is "hamisítottam" családi kirándulásos képre felhőket, fákat.
volt egy pár felhőnegatívunk, meg fás negatív, azt betetted a nagyítógépbe a retusálandó negatívval és egymásra vetítetted
De az igazi profik eleve a negatívot mahinálták. Szike, ecset, miegymás, kapargatás... Ehhez én kicsi voltam még akkor.
Fekete-fehér filmet, pláne sík vagy rollfilmet könnyű megbuherálni. Nagy felület, nagyon precíznek se kellett lenni hozzá, még egy átlagos fotós is megvariálhatott bennük akármit.

A szovjet propagandafotókról az oroszok máig úgy hiszik, hogy igazak. Nők, civilek, gyerekek, vöröskeresztes szanitécek, ortodox pópák akasztása, nyilvánvaló propaganda, hamis képek. De az orosz ember máig elhiszi és erre épül a putyini szovjet-cári összemosott nosztalgia, kultusz. A kelet-ukrajnai agymosott orosz szakadárok máig fasisztaként emlegetnek minden nyugatit. Bele se gondolnak, hogy mi az a fasizmus és hogy Putyin rendszere közelebb áll hozzá, mint a mai német demokrácia.
Az auschwitzi képre inkább nem is mondok semmit. Ilyenekre hivatkoznak ma is sokan. Legendák kelnek önálló életre, minden visszaemlékező beszámol egy SS tisztről, aki lovaglóostorral járkált és verte az embereket... Függetlenül attól, hogy Jugoszláviában, Lengyelországban, Hollandiában, Ukrajnában vagy Franciaországban éltek. Ez egy érdekes visszatérő elem, valószínű egy propagandafilmből vagy fotóról emlékeznek egy SS tiszt képére és keverik a valósággal. A propaganda működik, minél távolabb vagyunk az eseményektől, annál kevesebb a hiteles tanú. Végül csak a média, propaganda marad forrásként.

Uevenentropym8 2016.05.23. 11:03:24

@bloggerman77: @Affeneegyemeg: @JTom:

Egyébként a félig levágott szakáll bibliai eredetű (és így persze egyértelmű a jelentése is):

Sámuel II. 10:4 "Elfogatá azért Hánon a Dávid szolgáit, és szakáloknak felét lenyiratá, és ruháikat félben elmetszeté az alfelekig, és elbocsátá őket."

Affeneegyemeg 2016.05.23. 11:11:19

@SIEPISE: És gondolod, hogy ezt a bibliai passzust a képen látható katonák ismerték? Mellesleg, ez semmit se von le a "bűvésztrükkből".
süti beállítások módosítása