Kém volt-e Mata Hari?

#Podcast

2021. szeptember 17. Hihetetlen Történelem

Honnan jött Mata Hari? Hogyan vált belőle Európa-szerte híres táncosnő? Mi volt a sikere titka? Valóban kémkedett az I. világháború alatt? Mi áll a kémhistória mögött? Nos, ha meghallgatjátok az adást, mindezekre fény derül!

A teljes történetet meghallgathatjátok a fenti linken, alább pedig egy rövid, képes összefoglalót láthattok:

mat01.jpg

pat-5.jpg

Margaretha Zelle néven látta meg a napvilágot 1876-ban Hollandiában. Családja tehetős volt, édesapjának kalapkészítő üzeme sokat hozott a család konyhájára. A kis Margaretha volt apja kedvence; 3 fiú testvérével ellentétben a lány mindent megkapott, amire csak vágyott. A képen Adam Zelle, Margaretha édesapja látható.

ezgif_com-gif-maker.jpg

Margaretha ezt a kecskefogatot kapta a 6. születésnapjára édesapjától. A kislány igencsak nagy feltűnést keltett, ahogy ezen az eszközön közlekedett a városban.

a_16_eves_mata_hari.png

A fényűző életmód és csillogás addig tartott, amíg apja üzletei jól működtek, azonban amikor Margaretha 13 éves lett, apja rosszul befektetett pénze csődbe vitte a családi vállalkozást. Az anyagi csőd szétzilálta szülei házasságát, ami végül válással végződött.

Édesanyja halála után Margaretha egyik pillanatról a másikra nagybátyjánál találta magát. Rokonai óvónőképző iskolába iratták be a lányt, akit ez a hivatás egyáltalán nem vonzott. Egy botrány fűződik az itt töltött rövid időhöz: Margaretha viszonyba keveredett az iskola 51 éves igazgatójával. Az ügy kiderült, Margarethát elküldték az iskolából, míg a férfi megtarthatta állását. A képen a 16 év körüli Mata Hari.

ezgif_com-gif-maker_1.jpg

A csalódott nagybácsiék a botrány után Margarethát még távolabbi rokonokhoz küldték, akik úgy ítélték meg, hogy a lányt csak a házasság tudja kimozdítani reménytelen, pénztelen helyzetéből. Margaretha egy újsághirdetésben talált rá Rudolf MacLeod felhívására, melyben a 39 éves katonatiszt feleséget keresett magának. A lány levelet küdött Rudolfnak, melyhez egy képet is csatolt magáról. Habár Margaretha még csak 17 éves volt ekkor, kettejük között hamar fellángolt a szerelem, nagyon rövid időn belül eljegyezték egymást és összeházasodtak.
A házasságuk nem volt boldog, Rudolf a nászútról visszatérve megcsalta Margarethát, valamint alkoholproblémákkal küzdött, szenvedélye pedig szegénységbe sodorta az ifjú párt.

picture-i-dont-know-2out-margaretha-geertruida-macleod-zelle-later-mata-hari-extreme-left-on-board-of-amalia-of-the-princes-nederland-stoomvaart-maatschappij-on-the-way-_-.jpg

Házasságuk után nem sokkal Holland Kelet-Indiába költöztek, mivel Rudolf ott teljesített katonai szolgálatot. A későbbi Mata Hari számára ez az állomás nagyon fontos volt, mivel itt ismerkedett meg a távol-keleti kultúrákkal. A képen balra lent, férje előtt látható Margaretha, egy Holland Kelet-Indiába tartó hajón.

45b90e27b3f9c315b8b9a9583b840d0b.jpg

A házasságból két gyerek született, Norman és Non. Sajnos a család boldogsága nem tartott sokáig. Rudolf a szifiliszt a sok éves katonai szolgálat alatt kapta el és adta tovább feleségének, majd a gyerekek is örökölték a súlyos betegséget. A szifiliszt akkoriban a mérgező higannyal kezelték, és egy alkalommal túladagolták a "gyógyszert", ami végül két és fél éves fiuk halálához vezetett. A fiú halála megpecsételte a már amúgy is rossz házasságot, és 1902-ben Hollandiába visszatérve elváltak útjaik.

mlle_mata_hari_de_l_odeon.jpg

Margaretha Zelle ekkor utazott Párizsba, hogy ott próbáljon szerencsét. Eleinte egy lovas cirkuszhoz szegődött, később más helyeken is fellépett táncos műsorával. Ekkor fejlesztett ki egy rituális táncot, amelyet állítólag Kelet-Indiában tanult, és elkezdett különböző legendákat terjeszteni magáról, pl. hogy ő egy jávai hercegi család sarja.

mata-hari-guimet-f.jpg

Első fellépésén még nem Mata Hari néven lépett színpadra, hanem a „Lady Gresha Macleod” nevet használta. Különleges táncát egy hindu Siva isten-szobor előtt adta elő. Később a Mata Hari művésznevet választotta magának, ami egy maláj kifejezés, amelynek jelentése „napfelkelte”, vagy irodalmiasabban „a nap szeme”.

mata_scala.jpg

Táncainak köszönhetően Mata Hari rövid idő alatt hatalmas hírnévre tett szert, mindenki kíváncsi volt előadására és egyre több helyre hívták meg fellépőnek. Az előadások után rendszerint megjelent a nézőközönség előtt elegáns európai ruhákban és különböző történeteket mesélt kitalált távol-keleti életéről. Az 1900-as évek elején több európai nagyvárosban is fellépett, többek között Madridban, Monte-Carlóban, Bécsben és a milánói Scalában.

1_ziyfucdckrwcf3ouw22uwa.jpg

A táncosnői karrier mellett Mata Hari a magasabb osztály köreibe is beférkőzött. Udvarlók tucatjai álltak sorba kegyeiért, amit amennyire csak lehetett, ki is használt. Számláit, tartozásait, csekkeit, ruháit, ékszereit rendszeresen szeretőivel fizettette meg. Szeretői között voltak politikusok, magas beosztású tisztek, diplomaták és bankárok.

800px-mata_hari_on_the_day_of_her_arrest_13-2-1917-467x640_1.jpg

1915 őszén egy végzetes találkozóra került sor. Az amszterdami német konzul, egy bizonyos Karl Kroemer nevű férfi felkereste Mata Harit azzal a céllal, hogy beszervezze a nőt német titkosügynöknek. Mata Hari hozzá volt szokva, hogy pénzt fogadjon el férfiaktól, így Kroemernek is alighanem azt mondta, hogy teljesíti a kérését, cserébe fizessen neki 20 000 frankot. Kroemer a kért összeget oda is adta a nőnek, valamint adott még neki három üvegcse láthatatlan tintát, hogy azzal írja meg jelentéseit. Mata Hari a pénzt elvette, a tintát pedig a tengerbe dobta, ezzel az ügyet lezártnak tekintette. (Kép: Mata Hari az elfogása napján)

georges_ladoux.jpg

Georges Ladoux, aki a francia titkosszolgálat nevében megbízta Mata Harit, hogy kémkedjen Franciaországnak. Mata Hari a férfitől cserébe jelentős összeget kért, amit sosem kapott meg. Ladoux-ról később kiderült, hogy lehetséges francia-német kettős ügynök volt. Egy másik elmélet szerint mindvégig meg volt győződve arról, hogy a háború alatt országok között utazgató táncosnő egy kém, és ezt minden áron be akarta bizonyítani.

legendary-spy-mata-hari.jpg

Mata Harit a legtöbbször úgy emlegetik, mint aki soha semmilyen hasznos kémtevékenységet nem folytatott, de az igazság az, hogy több hasznos információt is megtudott a németektől, annak reményében, hogy hatalmas összeg üti a markát. (Kép: a börtönben készült fotó Mata Hariról)

prison_saint-lazare_1912.jpg

Egy igen rossz hírű börtönbe tartották fogva, ahol borzasztó körülmények uralkodtak, főleg egy olyan nő számára, aki éveken keresztül luxusban élt. A börtönben közel fél évet töltött, és 17-szer hallgatták ki. A kihallgatás vezetője mindvégig meg volt győződve Mata Hari bűnösségéről, és ezzel kapcsolatban eltántoríthatatlan volt. (Kép: a Szent Lázár börtön)

mata_hari_appearing_before_the_war_council_photo_circa_1917.jpg

Mata Harit azzal vádolták, hogy kémkedésével 50 000 francia katona halálát okozta. Utólag teljesen egyértelműnek tűnik, hogy egy olyasvalakit kerestek, aki megfelelő bűnbak lehet a katonai vezetés kudarcaiért. Ő magát végig ártatlannak vallotta, és sokáig továbbra sem értette, mi történik körülötte. A helyzetét súlyosbította, hogy eleinte annyira meg volt győződve ártatlanságáról, hogy nem kért ügyvédet, ő saját magát szerette volna megvédeni a bíróságon. Később egy volt szeretője védte őt a perben, azonban a férfi egyáltalán nem volt jártas a katonai perekben és jogban.

1917. július 25-én a francia hadbíróság golyó általi halálra ítélte Mata Harit.

the_execution_of_mata_hari_in_1917.jpg

Mata Harit 1917. október 15-én végezték ki. Beletörődve a megváltoztathatatlan helyzetébe, méltósággal fogadta a halált. Megtagadta, hogy bekössék a szemét, így szembenézett kivégzőivel, 12 puskás férfival. A vezényszó kiadása után egyszerre vették célba Mata Harit és lőttek rá, 3 golyó találta el a testét. Összeesett, majd az egyik tiszt odalépett mellé és fejbe lőtte.

Mata Hari holttestét senki nem kérte ki, alighanem attól rettegve, hogy esetleg az illetőt is kémkedéssel fogják összefüggésbe hozni. Holttestét így a párizsi anatómiai múzeum kapta meg, ahol a fejet leválasztották a testről, és bebalzsamozták. A 2000-es évek elején kiderült, hogy Mata Hari feje eltűnt, nincs a raktárban és alighanem egy 1954-es költözködés során tűnhetett el. Fejéhez hasonlóan testét sem találták meg és mind a mai napig nem tudják, hol van. (Kép: Mata Hari kivégzéséről nem maradtak fent képek, a fenti fotó egy korabeli filmjelenetet ábrázol, amire gyakran úgy hivatkoznak, mint a kivégzésről fennmaradt egyetlen fotó.)

A Mata Hari peranyagot 100 éve titkosították, ami 2017-ben járt le. Ennek a titkosításnak a fő oka két dolog lehet, egyrészről félhettek attól, hogy később elítélik a perben résztvevőket azért, mert egyértelműen nem állt rendelkezésre kellő információ ahhoz, hogy elítéljék Mata Harit. A titkosítás másik lehetséges oka az lehet, hogy a tanúvallomásokban több olyan magas rangú és beosztású politikust is megemlítettek Mata Hari szeretőjeként, akik nem szerették volna ha nevük nyilvánosságra kerül, így inkább titkosították az ügyiratokat. Hogy mi az igazság, sosem fogjuk megtudni.

Most, hogy a képek végére értetek, hallgassátok meg a teljes történetet is! Az adást eléritek a fenti linken keresztül vagy meghallgathatjátok Apple Podcasten, Spotify-on és a többi podcast alkalmazásban.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

Képek forrása: wikimedia; hindustantimes.com; ujkor.hu; warscapes.com; mata-hari.raftis.org

hihetetlen_tortenelem_borito_640640.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6216683702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2021.09.17. 12:54:59

2017 óta hozzáférhető a peranyag, de semmit sem tudatunk meg belőle? Miért? Vagy valami részlet felett elsiklottam?

Örömhernyó 2021.09.18. 02:29:36

Ma sokkal hamarabb végeznének ezzel a Mata Hari művésznevű nővel a polkorrekt megmondóemberek. Nem várnák meg, amíg kémmé válik.
Ugyanis már akkor széttépnék, amikor cultural appropriation-t követ el, amikor fehér európaiként (gyarmattartó nemzet polgáraként) nem-európai öltözékben és díszletek közt ázsiai táncot imitál.

Ha 2017-ben lejárt a titkosítás, akkor hogyhogy nem tudják az igazságot?
Meg kell nézni a neveket, amiket felhozotak a perben, a vád bizonyítékait, érveit. Ennyikeh!

Nyilván kém volt, ha elfogadott pénzt a németektől kémkedés céljából, akkor be lett szervezve. Ez minimum egy bűncselekmény kísérlete, ami hasonlóan büntetendő, mint a befejezett cselekmény. De lehet, hogy önmagában is befejezett bűncselekmény.

Az első vilgháborúban a franciák és britek sokkal több kivégzést hajtottak végre saját katonáikon (zendülés, engedetlenség, ellenség előtti megfutamodás stb. miatt), mint az általuk vérszomjasnak tekintett németek. Elég nagy pánik volt akkoriban a nyugati fronton és a francia hátországban, hisz az ő térfelükön pattogott a labda.

lomposfarkas 2021.09.18. 03:56:26

"Mata Hari remek kis táncos volt és pocsék kém."
(James Bond)
:)

chrisred 2021.09.18. 05:42:13

@Örömhernyó: "Az első vilgháborúban a franciák és britek sokkal több kivégzést hajtottak végre saját katonáikon (zendülés, engedetlenség, ellenség előtti megfutamodás stb. miatt), mint az általuk vérszomjasnak tekintett németek."

Pont azért, mert kevésbé voltak "vérszomjasak", bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy kevésbé voltak fegyelmezettek a vágóhídra vonulásban, sokkal többen próbálták megúszni a frontszolgálatot.

Örömhernyó 2021.09.18. 06:17:57

@lomposfarkas: James Bond egy fiktív karakter és ha a való életben úgy ügyködött volna, mint a filmekben, akkor szarabb kém lett volna, mint Mata Hari. Pedig hát utóbbi se volt egy nagy szám.

A franciák pánikoltak, rettenetesen dilettáns katonai vezetőik voltak, kellettek nekik a bűnbakok.

Örömhernyó 2021.09.18. 06:30:11

@chrisred: Nem. A franciáknál azért voltak lázadások, mert a németekkel ellentétben rettenetesen dilettáns katonai vezetőik voltak.
A Monarchia hadereje se volt a helyzet magaslatán, de a németek kihúzták őket a kakiból sokszor, német parancsnokokat kaptak egész monarchiabeli frontok, hadseregek.

A franciák gyűlölték a parancsnokaikat, mert rettentes vezetőknek bizonyultak, vágóhídra küldték az embereket, aztán pingvineztek, széttárták a karjukat.
A németekről az angolszász fake news propaganda terjesztette el, hogy ők gyakorlatilag a hunok leszármazottai, nem is emberek, rengeteg idegengyűlölő szellemiségű propaganda plakát és újság karikatúra született akkor, ami a németeket vadállat fejjel ábrázolta. Pedig hát akkor még csak nem is nácultak.
Híres az a plakát, talán amerikai, ami majomként ábrázolja a német népet, amint egy bunkósbottal tör előre, karjában tartva egy ájult szőke csajt. Ez elképesztő rasszizmus, idegengyűlölet, egy tőröl fakad azzal a szellemiséggel, amit aztán a nácik képviseltek, amikor a zsidókat ábrázolták.
Közben a britek, amerikaiak, franciák is a gyarmataikon gyilkolták az embereket hűvös halomba.
Franciaország egy válságból válságba zuhanó viccállam volt az egész 19-20. században. Gyakorlatilag az ilyen válságállamokat a történelem folyamán törvényszerűen szétcincálták a szomszédaik (lásd Magyarország) Franciaország ahhoz képest jól megúszta, mert mindig a hónuk alá nyúltak a britek, amerikaiak.

Örömhernyó 2021.09.18. 06:47:33

@chrisred: Ugyanazért a katonai bűncselekményért a franciák és britek nagyobb eséllyel szabtak ki halálbüntetést a saját katonáikra, mint a németek. Az antant brutálisabb volt ilyen tekintetben is.

BölcsÉsz 2021.09.18. 08:05:40

Valószínűleg a franciák és britek gyakrabban sértették meg a törvényeiket, mint a németek. Példát kellett statuálni.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.09.18. 09:04:12

@BölcsÉsz: Mert ugye “a statuálás a lényeg, teccik tudni apuka”.:)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.09.18. 09:11:18

Valójában Hata Mária kisújszállási kasszírnő. Későbbi művésznevén Hata Mari. Viszont első műsoros plakátján már nyugaton tévesen írták a nevét: Mata Hari. Rájött, hogy így jobban hangzik, és így hagyta.

RSlash 2021.09.18. 13:58:26

"ami végül két és fél éves fiúk halálához vezetett" most akkor egy fiú (fiuk) vagy kettő (fiúk)?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.09.18. 14:28:37

Jó volt a marketingje, a fellépő ruhájával együtt.

Örömhernyó 2021.09.18. 17:01:26

@Fotósképző: Akkoriban sok ku®va, kurtizán, táncos, énekesnő kitalált magának valami alteregót, művésznevet, háttérsztorit, hogy érdekesebb legyen.
Az egyik jávai hercegnő (bár vonásai nem hasonlítottak az indonéz-maláj csajokra), a másik apja szigora elől szökött orosz grófkisasszony, a harmadik milliomos argetín marhahús konzerv gyáros tűzrőlpattant, tangót járó lánya. Aztán közben meg mindenféle huszadrangú euro trash lotyócskák voltak, akik valami provinciális közegből akartak kitörni.

chrisred 2021.09.18. 18:11:46

@Örömhernyó: Pont azérrt, amit leírtam, az antant katonák kevésbé voltak hajlamosak voltak arra, hogy harcba menjenek, sokkal drasztikusabb szabályokkal kellett rákényszeríteni őket.

chrisred 2021.09.18. 18:12:54

@Örömhernyó: A nyugati fronton a németek voltak az agresszorok.

Örömhernyó 2021.09.19. 11:02:07

@¿Qué tapas hay?: Wow!

Sőt! Hűha!

@chrisred: Az antant parancsnokok (főleg a franciák) csapnivalóak voltak, nem bíztak bennük a katonáik. Látták, hogy vágóhídra hajtják őket. De az oroszoknál is, ezért tört ki ott a forradalom.

A németeknél és magyaroknál a háború elvesztése után jött a kiábrándulás, majd a forradalom, mert gyakorlatilag úgy vesztettek háborút (a politikusok), hogy az országukat nem szállták meg antant csapatok, nem ostromoltak Münchent, Berlint, Budapestet, Bécset. Magyarországon is a fegyverszünet után vonultak be a román-szerb-francia rablók, ezért a politikát okolták az emberek, hisz folyamtosan, hétről hétre rosszabb helyezetbe került az ország, mint bármikor a háború alatt.

Az antantnál a háború alatt volt elégedetlenség, lázongás és emiatt volt rengeteg kivégzés. Hisz francia földön folytak a harcok, Párizstól nem messze, nagy volt a pánik.

queenagi 2021.09.20. 13:59:06

Szerintem sem volt kém, egyszerűen túl buta lehetett ahhoz, hogy felfogja mibe mászott. Vagy nem is mászott, csak nem tudta mit jelent az, ha pénzt fogadsz el egy kémtől, aki még be is akart szervezni. Örült, hogy valahonnan pénzhez jutott, és sikerül kifizetni a heti szállodaszámlát. Még a bíróságon sem kért ügyvédet, kémkedési vádhoz!
Apu féltett kicsi lánya rosszul házasodott, utána önállósította magát, csak nem tudta mi mindentől kell tartani a kegyetlen külvilágban, főleg háborús időkben. Hát ez nem sikerült.

queenagi 2021.09.20. 14:00:17

@szeme közé, laposan!: Szerintem senkit nem érdekel, ezért nem nézik meg az anyagot.
süti beállítások módosítása