MÁSFÉL Tucatnyi észbontó tény a múltból - 7

Olimpiai 'agyameldobom'

2020. július 21. JTom

Bár az idei nyári tokiói olimpiai játékok az ismert okok miatt elmaradnak, ennek az összeállításnak anyagát már csaknem egy éve gyűjtögetem és nem volt kedvem jövő ilyenkorig aszalni, szóval ha tetszik, ha nem, ezt most megkapjátok. :) Szóval most - szerdán - kezdődne a sportünnep (labdarúgással és softballal, mert a hivatalos megnyitó csak pénteken lenne) ha nem halasztották volna el 2021-re.

Az ezzel a bejegyzéssel újra feléledő sorozatban (Tucatnyi észbontó tény a múltból) olyan - jelentős vagy csak egyszerűen érdekes - tényeket gyűjtöttem csokorba nektek eme jeles napra - természetesen fotókkal -, ami a modern nyári olimpiákon vagy olimpikonokkal történt és szerintem - ha másra nem - legalább egy hitetlenkedő fejcsóválásra érdemesek.

000.jpg

 

z_1896_dimitriosz_lundrasz_10_eves_torna.jpg

1896. Dimitriosz Lúndrasz, a legfiatalabb

Kezdjük is mindjárt az elején, a legelső modern olimpiával, ami elsősége lévén számos "legelső"-vel büszkélkedhet, de tudjuk-e hogy minden idők legfiatalabb olimpikonja (aki ekkor ráadásul csapatban korláton bronzérmet is szerzett) a 10 éves Dimitriosz Lúndrasz. Gondolhatnánk hogy elsőségét nem igen fenyegetik, pedig a tokiói játékokon idén részt vett volna a szíriai asztaliteniszezőlány, Hend Zaza, aki csak egy évvel késett le Lúndrasz rekordjáról. Persze ha jövőre a terv szerint megrendezik a nyári játékokat akkor már kettővel. 13 évesen többen is indultak már olimpián a közelmúltban, Rióban például egy nepáli úszó, Gaurika Singh. Aranyat nyert legfiatalabb versenyző az 1996-os atlantai olimpián győztes 14 éves Dominique Moceanu, amerikai tornász.

 

z_1912_oscar_swahn_legidosebb.jpg

1912. Ha már a legifjabbról szót ejtettünk, említsük meg a legidősebbet is, Oscar Swahn svéd sportlövőt

A fenti fotón nem nyugdíjasként látható, hanem a három olimpiája közül a másodikon vett rész éppen Stockholmban és még nyolc évvel később Antwerpenben is indult, ahol egyedüli ellenfele szinte csak fia, Alfred volt. Így 64 évesen szerezte első aranyérmét és 72 évesen az utolsót, egy ezüstöt. Oscar bácsi három olimpiájáról  összesen 3 arany, 1 ezüst és 2 bronzéremmel tért haza. Az 1924-es párizsi játékokra is készült, de betegsége miatt már nem tudott rajta részt venni. 1927-ben halt meg.

 

oi17x4xeo8l31_cr.jpg

1912. A felemás cipőjű amerikai, Jacobus Franciscus "Jim" Thorpe nevéhez - akinek a sportok körül forgott az egész élete - rengeteg érdekesség társul

Amerikai indián származása miatt folyamatosan rasszista megkülönböztetéssel kellett szembenéznie, pedig a modern idők egyik legeredményesebb és legsokoldalúbb versenyzője, olimpiai aranyérmet nyert öt- és tízpróbában is. Gerelyhajításban úgy lett bronzérmes, hogy előtte sosem próbálta ki a sportágat, de látta a többiek dobásait az edzésen, és úgy gondolta, hogy ekkorát ő is simán tud dobni. Ezenkívül profi kosárlabda-, baseball- és amerikaifutball-játékos volt, de magasugrásban és távolugrásban is jeleskedett. Az Associated Press (AP) hírügynökség a 20. század első felének legnagyobb sportolójának választotta 1950-ben. Sikerei ellenére Thorpe szegényen tengette életét. Olimpiai aranyérmeit, amit a svéd király és az orosz cár akasztott a nyakába, visszavették tőle, mert mint kiderült, a megélhetésért kénytelen volt profi sportolónak állni. 1982-ben posztumusz kapta vissza őket. A fenti fotón a megnyert tízpróbaszám után látható felemás cipőben, mert a saját cipőit aznap reggel valaki ellopta, ezeket a közeli szemetesben kukázta ki a versenyhez.

 

z_1970_johnny_weissmuller_es_csita.jpg

Sokan tudják Johnny Weissmullerről, minden idők legismertebb Tarzanjáról hogy Weismüller Jánosként jött a világra a most Temesvárhoz tartozó, egykor önálló Szabadfalván, és azt is hogy 1924-ben Párizsban és 1928-ban Amszterdamban úszóként összesen öt aranyat nyert (és egy bronzot is vízilabdában!)

De azt már talán kevesebben hogy elszegényedve, alkalmi kikötői munkából élt élete utolsó éveiben a mexikói Acapulcóban. Filmbeli társa Csita, a csimpánz volt, akiről már ekkoriban nem tudott gondoskodni, így egy menhelyen helyezte el. A csimpánz jóval túlélte Weissmullert, aki 1984-ben 79 évesen hunyt el, Csita 80 éves korában, 2011-ben halt meg. A fenti fotón 1970-ben láthatók.

 

z_1920-32_eddie_eagan0.jpg

Vajon van olyan versenyző aki aranyat tudott nyerni téli és nyári olimpián is?

Ketten is! Az amerikai Eddie Eagennek (fent mindkét képen) 1920-ben Antwerpenben sikerült az arany ökölvívásban, majd az 1932-es Lake Placid-i téli olimpián négyes bobban. A svéd Gillis Grafströmnek nem kellett másik sportágat is megtanulnia, úgy nyert aranyat műkorcsolyában három ízben, hogy először még - téli olimpia híján - a számot a nyári olimpiákon rendezték meg.

 

tlxmc4td1z331_cr.jpg

Még érdekesebb az amerikai Betty Robinson esete

Betty - mindössze 16 évesen - az 1928-as amszterdami olimpián világrekorddal lett első 100 méteren. Lelkesen készült a következőre, amikor 1931-ben egy repülőgép-szerencsétlenség során életveszélyes sérüléseket szenvedett. A mentőcsapat tagjai halottnak nézték, és csak jóval később szállították be a bonctanra egy autó csomagtartójában, egy holttesttel együtt. Betty nem volt halott, a boncolóorvos felfedezte életjeleit, és azonnal ellátták súlyos belső sérüléseit. 16 sérülése mellett szilánkosra törtek a lábai, és a lány tolókocsiba kényszerült. Elképesztő akaraterővel még abban az évben megtanult járni, és lassan erőnléte is visszatért. Alig öt évvel később a berlini olimpián 4 x 100 méteren, csapatban aranyérmet szerzett a német váltó előtt. Azért választotta ezt a számot, mert csapatban nem első emberként indulva nem kellett szabályos térdelőrajtból rajtolnia, amire összeroncsolt térdkalácsa miatt képtelen lett volna.

 

1936_mack_robinson_masodik_lett_jesse_owens_mogott_0_4_masodperccel_lemaradva_iakolai_karbantartokent_dolgozott_a_nyugdijaig.jpg

Ha már eljutottunk a berlini olimpiáig - Hitler olimpiájáig - amiről oldalakat lehetne megtölteni, azért akadt ott is bőven érdekesség. Ugye mindenkinek megvan Jesse Owens, aki "alsóbbrendűként" nyert négy aranyérmet az árja felsőbbrendűséget hirdető játékokon? 

De ismeritek-e Mack Robinsont, aki második lett Owens mögött? Bizony, ketten álltak a dobogó első és második fokán. Feketeként - Owensszel együtt - ő sem lehetett próféta saját hazájában. Iskolai karbantartóként dolgozott a nyugdíjazásáig. A fenti képen a berlini férfi 100 méter befutója Robinsonnal és Owensszel.

 

fun-facts-berlin-olympics-wtf-fun-fact_cr.jpg

Ugyanezen az olimpián két japán rúdugró végzett holtversenyben a második helyen

Egyikük sem szerette volna az ezüstérmet hazavinni; a játékok után elmentek egy tokiói aranyműveshez, és mindkét érmét félbevágatták, majd két darab arany-ezüst érmét olvasztattak össze belőlük.

 

z_dora_ratjen.jpg

Sok legenda és valóságos történet is kering férfiakról, akik nőként indultak az olimpiákon (hogy a hormonkezelt NDK-s és szovjet sportolókról ne is beszéljünk).

De a legdurvább talán a német Dora Ratjen esete, aki a berlini olimpián negyedikként végzett magasugrásban. 1938-ben a bécsi világbajnokságon vett részt, amit meg is nyert a mi Csák Ibolyánk előtt, ám a hazafelé tartó kölni vonatúton egy kalauznak feltűnt a női ruhában utazó férfi, akin határozottan látszott már a délutáni borostaárnyék. Magdeburgban leszállíttatta a sportolót, akit azonnal őrizetbe vettek. Az orvosok megállapították hogy Ratjen valójában férfi volt, ám születésekor ez nehezen volt eldönthető így szülei lánynak nevelték. Világbajnoki érmét Csák Ibolya kapta meg végül. Ratjen felvette a Heinrich nevet, majdnem besorozták 1944-ben, de állítólag korábbi, női nevére szóló papírjaival sikerült megúsznia. Az ötvenes években azt nyilatkozta hogy a náci rezsim kényszerítette az olimpiai indulásra, pedig tisztában voltak azzal hogy ő férfi. Hát akkor már bármit mondhatott, ugye.

Persze több hasonló eset is előfordult a későbbi olimpiákon, így egy időben bevezették a nemvizsgálatot, amit megalázónak tartottak a női sportolók, így felhagytak a gyakorlattal. A későbbiekben felmerülő csalásokat igyekeztek kromoszómavizsgálattal kiszűrni, így akadt fent ezen a hálón például Ewa Kłobukowska lengyel sprinter, aki nem is látszott férfinak, de egy 1967-es orvosi vizsgálat kimutatta hogy a kelleténél egyel több kromoszómája van. Onnantól nem engedték indulni a sporteseményeken, megbélyegezték. A kromoszómahiba azonban csak egy genetikai rendellenesség volt, olyan, amely semmi előnyt sem nyújtott neki – ezt a tudomány azóta bebizonyította. Kłobukowska már 1968-ban elég erős bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy nem férfi, hanem nő: egy egészséges kisfiút szült. A NOB 1996-ban látta végül bizonyítottnak, hogy a nemvizsgálat nem elég megbízható, ezért 1999-ben felfüggesztette a használatát. Azóta tulajdonképpen semmilyen biztosíték sincsen arra, milyen nemű egy olimpián nőként induló sportoló.

 

psaz15hen7731_cr.jpg

A második világháború idejére felfüggesztették az olimpiákat, de volt olyan olimpikon aki nem hazudtolta meg magát a világégés idején sem

A francia Cherles Rigoulot - aki az 1924-es párizsi olimpián a férfiak 82,5 kilogrammos mezőnyében súlyemelésben szerzett aranyérmet, és később erőemberként kereste kenyerét - 1940-ben a pomerániai Stalag-II-D Stargard fogolytáborban megvert egy német katonát, amiért fogdába küldték. Innét a rácsok meghajlításával többedmagával kijutott, megkereste a németet, akit újra megvert, és hazaindult. Elfogták és visszavitték, végül 1944-ben szabadult és tért haza. Lánya is olimpikon lett műkorcsolyában.

 

1956_olympic_torch_relay_vet_student_barry_larkin_tricked_lookers_by_carrying_a_fake_torch_made_of_a_chair_leg_pudding_can_and_flaming_underpants_he_managed_to_hand_it_over_to_the_mayor_of_sydney.jpg

1956. A Melbourne-i olimpiára tartó lángot ezrek várták Sydney-ben. A televízió is közvetítette az eseményt, és a fáklyás futó meg is érkezett

Lelkesen ünnepelte a tömeg, amíg fel nem bukkant az igazi láng. Kiderült hogy Barry Larkin ausztrál állatorvostan-hallgató széklábból, konzervdobozból és lángoló alsógatyából tákolt "olimpiai lángja" csak viccből készült, ami annyira jól sikerült hogy ünnepélyesen át is adta a város polgármesterének a ceremónia keretében, amit aztán az igazival is meg kellett ismételni

 

fun-facts-in-1956-rower-vyacheslav-ivanov-won-the-gold_cr_cr.jpg

Az 1956-ban, a magyar forradalom árnyékában rendezett melbourne-i olimpián az ismert események miatt a szovjetek brutálisan játszottak vízilabdásaink ellen. A medencében vér is folyt, és az utolsó percekben az elszabaduló indulatok miatt (a közönség a korlátokon átugorva fenyegette a szovjeteket) a meccset magyar 4:0-nál, a vége előtt egy perccel lefújták (mások szerint le sem fújták)

Ekkor a szovjeteket érintő - ennél sokkal viccesebb - másik esemény is történt. Bár a történtek vélhetően csak a külső szemlélő számára voltak humorosak. A 18 éves Vjacseszlav Ivanov megnyerte az egypárevezősök versenyét, méghozzá kőkemény hajrával, úgy, hogy 200 méterrel a cél előtt megelőzte a hazai Stuart Mackenzie-t, aki végig vezetett. Mackenzie ugyanis éppen megállt, mivel azt hitte, már a célban van, és megnyerte a versenyt. Mire rádöbbent a hibájára, Ivanov behozhatatlan, több mint öt másodperces előnyre tett szert.

A szovjet evezős olyan boldog volt, hogy a díjkiosztó során izgatottságában beleejtette az aranyérmét a Wendouree-tóba. Azonnal utána ugrott, de hiába merült le többször is, az érmet soha többé nem találta meg. Később azért kapott egy másolatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól.

 

1960_fun-facts-muhammed-ali-olympic-medal2.jpg

1960. Muhammad Ali, azaz akkor még Cassius Clay első olimpiai aranyérmét egykori középiskolai tanárának ajándékozta...

...annak, aki mindig azt hajtogatta, hogy "Fiam, te az életben sosem viszed majd semmire"

 

z_1968_hans-gunnar_liljenwall_az_elso_dopping_miatt_kizart_sportolo_ottusaban_szerzett_bronzermet_vesztette_el_ket_sor_miatt_amit_a_loveszet_elott_ivott_meg.jpg

Sokszor merült már fel a tiltott szerek használatának gyanúja az olimpiák során, ezért 1968 volt az az év, amikor elsőként volt doppingellenőrzés a játékokon, Mexikóban

Hans-Gunnar Liljenwall volt az első dopping miatt kizárt sportoló. Öttusában szerzett bronzérmét vesztette el két sör miatt, amit a lövészet előtt ivott meg, bevallása szerint azért hogy megnyugtassa az idegeit.

 

fun-facts-mark-spitz-wtf-fun-fact_cr.jpg

Mark Spitz amerikai úszót - aki az 1972-es müncheni olimpián hét aranyérmet szerzett - a szovjetek úszócsapatának vezetője hihetetlen eredményeinek okairól kérdezte

Spitz komoly arccal válaszolta hogy mióta bajusza van sokkal jobbak az eredményei, mert (és itt komolynak látszó fejtegetésbe kezdett arról, hogy) a szőrszálak elterelik a vizet a szája elől, és rövidebb idő alatt tud levegőt venni a felbukkanás pillanatában. A szovjet bekajálta a marhaságot, és a következő évi versenyeken minden szovjet úszó bajuszosan állt a rajtkőre.

 

1984_edwin_moses_elfelejti_az_olimpiai_eskut_a_nyito_ceremonian_csak_1948-72_es_80_nem_volt_baj_a_nyito-_vagy_zaro_ceremonian.jpg

A második világháború óta csak három olyan olimpiai nyitó- vagy záróceremónia volt,  amin nem történt valamilyen malőr (1948, 1972 és 1980)

Rengeteg bakit könyvelhettek el a szervezők berohanó bajkeverőktől kezdve elbotló atlétákon át kigyulladó zászlókig, elromló emelőkig és egyéb technikai nehézségekig. De a leggyakoribb mégis az olimpiai eskü szövegének elfelejtése, az izgalom miatti "rövidzárlat". Ez már négy esetben is előfordult, először a fenti fotón látható Edwin Moses amerikai atléta az 1984-es Los Angeles-i olimpia megnyitóján felejtette el az eskü szövegét. Bakiztak azonban a ceremóniákon többen is, mint például Ronald Reagan, George W. Bush, Björk, Muhammad Ali vagy számos megszólaló olimpiai sportvezető vagy politikus.

 

fun-facts-olympic-sprinter-was-unable-to-catch-kids-who_cr.jpg

Ben Johnson világbajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes kanadai rövidtávfutót egy ízben Rómában egy csapat cigánygyerek zsebelte ki, akik szanaszét futottak, és Johnson egyiküket sem érte utol. 7300 dollárja bánta 

 

1992_lihuanian_basketball_olympic_team_cr2.jpg

1992-ben a Szovjetuniótól frissen felszabadult Litvánia kosárlabda csapatának pénz híján esélye sem volt hogy Barcelonába utazzon az olimpiára

Az NBA-ben játszó litván Šarūnas Marčiulionis azonban nem adta fel, és szponzort kezdett keresni. Végül megtalálta a segítséget az amerikai Grateful Dead együttesben, akik felajánlották hogy állják a csapat utazásának teljes költségét, és még egy fiatal képzőművész által tervezett egyedi mezt is készíttettek a válogatottnak, amin egy csontváz zsákolja be a labdát. "Skully" a litván kosárlabda ikonjává vált. A litvánok végül bronzérmet nyertek.

 

 

+1: Ki tudta hogy Magyarország 1 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzot nyert NEM sport versenyszámokban kiosztott eredményekben?

Mező Ferenc 1924-ben epikus művéért aranyat, Hajós Alfréd és Lauber Dezső 1924-ben Athénban közösen építészetben ezüstöt, Manno Miltiades szobrászatban ezüstöt és Földes Éva 1948-ban szintén epikában bronzot. Mert ilyen versenyszámok is voltak a régi olimpiákon, a huszadik század első felében, ahogyan például zeneszerzés, érem- és domborműkészítés, festészet, de élőgalamb-lövészet, pisztolypárbaj, kötélhúzás, siklórepülés, motorcsónak-verseny, baszk pelota, lovaspóló, kötélmászás, akadályúszás is és egyebek... 

 

 

Forrás: az nincs, ezeket mind egykor vagy nemrég olvastam vagy láttam a neten és összegereblyéztem évek alatt

 

A 'Tucatnyi észbontó tény a múltból' sorozat régebbi részeit itt találod:

001_t2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3616039716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.21. 20:41:42

@J.László: á nem, én tévedtem de nem tudtam elég gyorsan kitörölni :) szóval lehet hogy igazad van, mert a láng 1928-tól ég, de a futás valóban 1936-ban volt először és még az lehet hogy Onkel Adi ötlete volt. talán más majd megmondja. :)

J.László 2020.07.21. 20:45:14

@JTom:
Adi, mármint Adi Dassler pedig szépen lefizette Owenst, hogy Adidasban fusson.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.07.21. 21:11:21

A lánggal futást meghekkelő ausztrál srác és a ruszkikat átverő Mark Spitz nagyon nagy arcok voltak! :)

¿Qué tapas hay? 2020.07.21. 22:06:23

"olimpiai aranyérmeit ... visszavették tőle, mert mint kiderült a megélhetésért kénytelen volt profi sportolónak állni"

Kíváncsi lennék, hogy ezt a szabályt alkalmazva, az elmúlt ötven év olimpiai érmesei közül hányan tarthatnák meg az érmüket.

dr utcai arcos 2020.07.21. 22:14:45

Megverte, bezárták, kiszökött, megverte, megszökött, elkapták. Ha ez nem kívánkozik filmre, akkor semmi :D :D .

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.21. 22:24:45

@J.László: na szépen elbeszélünk egymás mellett :D

Secnir 2020.07.22. 07:36:41

@dr utcai arcos:
ez ugrott be nekem is, lehetne egy Rejtő-regény kezdete is...

al Dajjal 2020.07.22. 08:45:37

@¿Qué tapas hay?: Az olimpia kezdetben az amatőr sportolóknak volt. Csak a '80-as évektől engedélyezik a profik részvételét.

tamasgabor 2020.07.22. 08:47:36

Az 1992-es olimpián a Dream Team atomjaira vert mindenkit. Litvániát is.
"A litvánok végül bronzérmet nyertek, az elődöntőben az Egyesült Államok mindössze két ponttal tudta verni őket." Ez sajnos nem így van. Az elődöntőben 127-76 lett az amcsiknak.

registerz 2020.07.22. 09:00:58

@JTom: Az USA nem cuculista európai ország, ahol mindenkit támogatnak, ott van felelősség a tetteidért, ha rosszul fekteted be a pénzed, elbukod, nem az állam segít ki az adófizetők pénzén, ráadásul olyan adófizetőén is, aki speciel éppen rühellte Tarzant, mert ő éppen a fene tudja kiért rajongott.

slowmotion 2020.07.22. 09:01:06

kevés lesz az a két pont, a Dream Team lemosott mindenkit, aki az útjába került. a horvátok kerültek hozzájuk a legközelebb, mindkét meccsükön majdnem harmincon belülre. de csak majdnem.
a kétpontos vereség kicsit később jött össze, Sydney-ben. ott már elérhető közelségbe került az amerikai csapat, 2004-ben meg már le is lehetett győzni őket.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 09:13:22

@tamasgabor: @slowmotion: baszki valamiért a 2000-es olimpia adatait néztem... javítom és köszönöm

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 09:19:17

@registerz: nem is arra gondoltam hogy az állam támogassa... éppen csak a hozzászólónak reagáltam, hogy azért ha vannak barátaid azok kisegíthettek volna, ha nem is mély gödörből, hanem a rossz befektetések elől. természetesen így van ahogyan írod, nem lehet mindenki pénzügyileg talpraesett aki sok lóvét keres valamiből, amihez isten áldotta tehetsége van.
millió példa van erre. rászakad valakire a bank és évek alatt feléli, mert kastély kell, meg ferrari, személyzet, milliós karóra meg csillámf*szpóni az istállóba. és kábszer. sok kábszer, mert anélkül senki vagy abban a ligában.

huncut_kata 2020.07.22. 09:24:24

Aranyat nyert legfiatalabb versenyző az 1996-os atlantai olimpián győztes 14 éves Dominique Moceanu, amerikai tornász.

ez nem pontos, Egerszegi fiatalabban nyert 1988-ban (a román lány már majdnem 15 volt, amikor nyert, Egér pedig épphogy 14)

lobaszopiatej 2020.07.22. 10:03:12

Aki gyerekkortól csinálja, annak jobban megy (jé...).
Aki doppingol, annak mégjobban megy (jé....).
Szinte mindenki doppingol, aki olimpia közelébe kerül, legfeljebb felkészüléskor (jé...).

Más kérdés, minek csinálják ezt a teljesen értelmetlen és egészségtelen hobbit, minek fizetünk érte mi, adófizetők.

Ez őnekik jó, mármint akik érmet szereznek (sokuk közül).
Nem kellene fizetnünk azért, hogy elbasszák az életüket, míg mások rendesen dolgoznak.

kárárámaispj 2020.07.22. 10:17:50

@lobaszopiatej: A görbehátú, aputestű szerencsétlenek végső érvét hallottuk.

Metálvörös 2020.07.22. 10:27:15

Hajós és Lauber 1924-ben kapták az ezüstöt (1898-ban nem is volt olimpia...)

Punxsutawney Mormota 2020.07.22. 10:29:36

Sírok a röhögéstől

"...A francia Cherles Rigoulot...megvert egy német katonát, amiért fogdába küldték. Innét a rácsok meghajlításával többedmagával kijutott, megkereste a németet, akit újra megvert és hazaindult..."

Igazi rejtői figura volt.

hátramozdító 2020.07.22. 11:03:49

Jó kör volt, köszönjük! Kár, hogy az olimpia ma már a sportdiplomácia és az orvostudomány játszótere, na de majd amikor Budapesten lesz, megdől minden magyar rekord és újfent fennen ragyog az olimpiai eszme. Vagy valami ilyesmi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.07.22. 11:04:39

@kárárámaispj: Én bringázok, röplabdázok és úszok is, de akkor magyarázd meg, hogy n+1 élsportra miért kell költeni, de az átlagember a fővárosban nem fér hozzá egyetlen 50 méteres medencéhez sem...?
Vagy miért van az, hogy az én sportolásom nincs támogatva, saját zsebből kell fizetnem, de döntik a pénzt a focitól kezdve minden szarba...?

Hm....?

vwxyz 2020.07.22. 11:08:39

@JTom: Weissmuller elköltötte a pénzét, dolgozni tudott, így elment dolgozni, és keresett pénzt. Miért kellett volna bárkinek adományt adnia? És miért kellett volna neki elfogadnia? Ő még nem Kádár népének volt a gyermeke.

Mr. Rocketfinger 2020.07.22. 11:11:01

Charles Rigoulot my man. :)
Spitznek ezért faarccal lenyomott bullshitért órási pacsi jár.
Jim Thorpenak és a lenullázott térdkaláccsal futó kislánynak riszpekt.

MostKomolyan??? 2020.07.22. 11:46:45

Aszittem már senki sem veszi észre....
Aranyat nyert, lezuhant egy repülőgéppel, elkezdték eltemetni, tolókocsiba kényszerült, majd ismét dobogón állt....

Szuper válogatás.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 12:00:44

@vwxyz: na jó most már feladom. Nem értem ezeket miért nekem irogatjatok. Idezd már ide legyszives hol mondtam hogy bárkinek is PÉNZZEL kellett volna támogatnia Weissmullert. köszi

nincs1agy 2020.07.22. 12:02:34

@molnibalage: És ugye nem csak Mgyaarországon van ez így..

nincs1agy 2020.07.22. 12:04:51

@registerz: És mi van, hogyha valamelyik adófizető nem rajong a nemátalakító műtétért, mégis támogatja az állam? Vagy akárcsak nem rajong a színházért, és mégis támogatja az állam..

pitcairn2 2020.07.22. 12:16:27

@registerz:

ez most vmi abszurd humor akar lenni a 2008 óta teljesen nyíltan folyó végtelenített "piacmentés" tükrében?:)

UV pót 2020.07.22. 12:27:22

"két japán rúdugró végzett holtversenyben a második helyen"
Shuhei Nishida ezüstöt, Sueo Oe bronzot kapott a csapat döntése értelmében. A fabrikált érem nem arany -ezüst, hanem ezüst-bronz volt.

lobaszopiatej 2020.07.22. 13:04:58

@lomposfarkas: "hu.wikipedia.org/wiki/Tak%C3%A1cs_K%C3%A1roly
Ez az életút se hétköznapi! "

ez itt meg egy Katyusa: hu.wikipedia.org/wiki/Katyusa_(fegyver)

Nem kérdés, melyik az esélyesebb.

vwxyz 2020.07.22. 13:12:26

@JTom: 2020.07.22. 09:19:17

kárárámaispj 2020.07.22. 13:22:00

@lobaszopiatej: "(egy naponta tömegsportot űző, rendszeresen gyúróval szemben"
Te? :D:D::D:D
Ja. Álmaidban. Ha bármi közöd lenne a sporthoz, akkor értenéd, hogy mit néznek rajta az emberek.

lobaszopiatej 2020.07.22. 13:59:00

@kárárámaispj:
Elárulok neked egy apró kis titkot: a sportot nem nézni kell, hanem csinálni.
Mégegy kis apró titok: nem másnak kell csinálnia a sportot (pl olimpilikonnak), hanem neked!
A sport akkor jó, ha tömegek csinálják, nem 1-2 kiválasztott, és nem túlzásba esve!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 14:12:06

@vwxyz: nem jó. Már az első mondat is ellentmond ennek. Kisegíteni nem csak pénzzel lehet hanem tanácsokkal. Állami segítségről pedig szó sem esik.

toncsi64 2020.07.22. 14:21:38

@JTom: Úgy látom bajba kevertelek :DDD
Persze én is értem a történteket, de azért azt gondolnám, ilyen "ikonoknak" nem lenne szabad ennyire elengedni a kezét még akkor sem ha "életképtelenek". Gondolok itt valamiféle nyugdíjas otthonra, de példaként akár említhetném - tudom ez teljesen más - a hazai Nemzet Színésze státuszt is ami biztosít egy nyugodt időskori életet. Elkerülendő az "énadómbólnem" hozzászólásokat, természetesen a filmipar finanszírozásában gondoltam a dolgot. Ezért is írtam eredetileg a "reklámcélból" kitételt :)

Punxsutawney Mormota 2020.07.22. 14:37:27

@JTom: Nicolas Cage és Johnny Depp napjainkban. És egy statisztika szerint az NBA játékosok 75%-a csődöt jelent 5 éven belül, ahogy befejezik a pályafutásukat.

queenagi 2020.07.22. 14:45:06

@¿Qué tapas hay?: én azt nem értem, hogy ha amatőrként nyert érmet, és később profinak állt, az miért jogosít fel visszamenőlegesen az érmek visszavételére? Volt erre szabály meg fogadalmat kellett tenniük, hogy sose lesznek profik?
És a profik hogy keletkeztek volna, ha nem úgy hogy rendkívül jó amatőrök voltak először, akik naná, hogy olimpiára is mentek?
Érthetetlen.

queenagi 2020.07.22. 14:51:43

Jaj, hagyjátok már abba! Gyűlölködésre van más fórum is. Nem tudjátok "csak" élvezni a képeket, a történelmet, a vicces sztorikat és az intelligenciát? Azért vagyunk itt mert ez utóbbit szeretnénk életben tartani, nem megölni.

lobaszopiatej 2020.07.22. 15:08:14

@queenagi: "És a profik hogy keletkeztek volna, ha nem úgy hogy rendkívül jó amatőrök voltak először, akik naná, hogy olimpiára is mentek?"

A "profik" zöme ma úgy keletkeznek, hogy gyerekkortól basszák széjjel az életüket.
Lásd még NDK (itthon is voltak hasonlók).
Amatőröket nem ismerik fel elég korán, esélyük sincs ha nem gyerekkortól nevelik ki (persze van ellenpélda).
Akinek sikerül érmet szerez (ritka eset), a többi selejtből meg lesz agyhalott segédmunkás (vagy diplomahamisító).

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 15:10:10

@queenagi: "én azt nem értem, hogy ha amatőrként nyert érmet, és később profinak állt, az miért jogosít fel visszamenőlegesen az érmek visszavételére? "

nem. az olimpiai részvételt MEGELŐZŐEN, vagy AKKOR ÉPPEN valaki profi volt, azaz pénzért sportolt. utána nem gond. Thorpe is fiatalon nem akart éhen halni az olimpiai karrierje előtt (persze utána sem, de az más tészta). :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 15:12:01

@Punxsutawney Mormota: igen és mindjárt jön Namely és megmondja mi az összefüggés hogy hányan mentek csődbe és hány százaléka fekete az NBA-s játékosoknak...

Metálvörös 2020.07.22. 15:17:24

@lobaszopiatej: Gondolom, akkor a klasszikus zene is szar szerinted. Különösen mondjuk Bach orgonaművei, mert azokat soha nem fogják tömegek csinálni.

vwxyz 2020.07.22. 15:25:37

@JTom: Jól értem, hogy ha az általad kommenteltek jelentésében nem is értünk egyet, de abban igen, hogy semmi "észbontó" nincs abban, ha dolgozik, akinek pénzre van szüksége?

vwxyz 2020.07.22. 15:31:21

@lobaszopiatej: Vagy eladja a lelkét a Pártnak. Az jobban fizet mostanában, mint az amúgy megkérdőjelezhető indokoltságú életjáradékok, sportolói ösztöndíjak, ...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 15:31:21

@vwxyz: ha így sarkítod akkor semmi. dőlj már hátra végre.

TippMikszáth Kálmán 2020.07.22. 15:35:14

Legalább most már tudom, ki az a Lauber Dezső, a pécsi sportcsarnok névadója. Eddig nekem olyan volt mint Moldova György novellájában Lakinger Béla: senki sem tudja, mitől híres de intézmények viselik a nevét.

minekez 2020.07.22. 16:59:42

@lobaszopiatej: Szegény Takács Károllyal mi a problémád? Ő is gyerekkora óta doppingolt szerinted? :D

Egyébként mind a tömegsport, mind az élsport fontos, nyilván különböző okokból. Nem is értem miért kellene a kettőt szembeállítani.

Bőven van olyan sportág, ahol nem a gyerekkori rabszolgamunka a később siker záloga. Elég ha tehetséges és szorgalmas...
És szó sincs kiválasztottságról, ha megfelelsz a fentieknek akkor akár Te is lehetsz olimpikon, Oscar bácsinak is sikerült 72 évesen :).

A teljesítény nélküli "profik" ész nélküli pénzelése persze szerintem is felesleges.

bioLarzen 2020.07.22. 17:57:04

Remek kis cikk, kösz!

Barney55 2020.07.22. 17:58:56

Kedves JTom! Nagyon sok téves információt tartalmaz összeállítása. Javaslom, hogy csak egy témával foglalkozzon, de azzal mélyebben, és mindig tüntesse fel a forrásait.
1896 Athén: Megemlíti, hogy a legfiatalabb aranyérmes Dominique Moceanu (USA) tornász. Moceanu (Született: 1981. 09. 30.) 1996-ban az USA női torna csapatának tagjaként 14 évesen és 296 naposan lett OB. Ezzel a 21. a rangsorban!
A legfiatalabb korban a koreai Kim-Yun-MI, 13 évesen és 83 naposan lett olimpiai bajnok a 3000 méteres rövidpályás női gyorskorcsolya váltó tagjaként 1994 február 22-én, Albertville-ben (Forrás: www.olympedia.org ez a leghitelesebb olimpia statisztikai oldal, de kitartó munkával a Wikipédiáról is pontos adatokhoz lehet jutni). A legfiatalabb egyéni olimpiai bajnok Marjorie Gestring (USA, 1936, női műugrás) 13 év, 268 nap. Egerszegi Krisztina 1988-ban, Szöulban 14 év 40 naposan lett a 200 m női hátúszás olimpiai bajnoka, ezzel a 8. a listán.

Barney55 2020.07.22. 18:23:40

Osca Swahn: Azt írja, hogy: "Antwerpenben is indult, ahol egyedüli ellenfele szinte csak fia, Alfred volt." 1920-ban Antwerpenben a 72 éves Oscar Swahn már "csak" egy ezüstérmet szerzett a Futószarvas kettős lövés csapatversenyben a svéd csapat tagjaként (fiával egy csapatban). A futószarvas egyes lövés egyéniben a 8. helyen végzett 37 ponttal, itt a norvég Otto Olsen végzett az első helyen 43 ponttal, Oscar fia Alfred a második lett 41 ponttal.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 18:55:19

@Barney55: köszönöm a javításokat!
ha kizárólag egyetlen témával foglalkoznék mélyebben, akkor ezt a blogot kb. hárman olvasnák és az egyik vélhetően én lennék. de szavazzanak az olvasók: szeretnék-e hogy hétvégétől csak kedvenc témámmal, a korai japán karikatúrákkal foglalkozzon-e a blog, mert abban nem fog senki fogást találni rajtam, ígérhetem.
a forrás feltüntetést meghagyom az egyetemi székfoglalók és doktori disszertációk íróinak. ez egy könnyed hobbiblog, ha hiba van benne, majd megmondja valaki úgyis (éppen most is), ez itt népszokás és sokan ezért járnak ide, de ezért senki sem neheztel én különösen nem.

jelen írás kizárólag a nyári olimpiával és olimpikonjaival foglalkozik, szóval a gyorskorcsolyát pl. most hagyjuk ki. a többi dologban vélhetőleg igaza van, most sem időm sem lehetőségem nincsen utánanézni, de késő este - ha odajutok - megteszem.

qwertzu 2020.07.22. 20:19:05

@JTom: Egy poszt jöhetne a korai japán karikatúrákról.
Egy.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 20:43:38

@qwertzu: á, egy bejegyzéssel a felszínt sem karcolnám meg. legalább harminc poszt kellene hogy eljussunk a fingósokig, nem is beszélve a kora 19. századi mérföldkövekről, mint a 蛸と海女, amiből a mai japán polipos pornó gyökerezik. szóval ne reméld :D

Barney55 2020.07.22. 20:49:12

Kedves JTom! Az eddigi kritikáimat akár szőrszálhasogató okoskodásnak is tekintheti (mint kiderült szeretem, ha a hobbimat érintő cikkek pontos adatokat közölnek), sajnos azonban az Ön által közölt izgalmas történetek is sok álhírt (ahogy én szoktam mondani legendát) tartalmaznak. Jim Thorpe-ról pl azt írja Ön, hogy: "Gerelyhajításban úgy lett bronzérmes hogy előtte sosem próbálta ki a sportágat, de látta a többiek dobásait az edzésen és úgy gondolta hogy ekkorát ő is simán tud dobni." Jim Thorpe egyetlen olimpián indult, 1912-ben Stockholmban. Hatalmas fölénnyel megnyerte az ötpróbát és a tízpróbát, negyedik lett magasugrásban és hetedik távolugrásban. A gerelyhajítás bronzérmese konkrétan pont egy magyar versenyző Kóczán Mór lett, aki kénytelen volt "Kovács Miklós" álnéven versenyezni, lévén református lelkész és egyházi elöljáróinak nem tetszett, hogy rövid nadrágban nyilvánosan "dárdát dobál". Az ötpróba egyik versenyszáma a gerelyhajítás volt, de természetesen az öt versenyszánban nem osztottak külön-külön érmeket csak az összetett verseny első három helyezettjét jutalmazták.
"Sikerei ellenére Thorpe szegényen tengette életét, olimpiai aranyérmeit, amit a svéd király és az orosz cár akasztott a nyakába visszavették tőle"-írja Ön. Az orosz cár nem akasztott semmit egyetlen olimpikon nyakába sem, mivel nem volt ott a stockholmi olimpián. Az éremátadás az alábbiak szerint zajlott le: "A győzteseknek a díjat babérkoszorúval együtt a király /V. Gusztáv- barney55 kiegészítése/ nyújtotta át kézszorítás kíséretében, a második díjat a trónörökös, a harmadikat egy királyi herceg." (Forrás: Herczeg István: Impresszióim a Stockholmi Olympiádról, Budapest Stephanium nyomda, 1912, 123. oldal.) V. Gusztáv svéd király egy emelvényen állt, ide járultak a díjazott versenyzők, és díszdobozban nyújtotta át nekik a király (illetve a trónörökösök) az érmet (az 1960-as évekig nem volt szalag az érmeken így nyakba sem lehetett akasztani őket).
A svéd király ún. polgárkirály volt, látogatta a versenyeket, a trónörökös Gusztáv Adolf pedig még a futballpályára is lement a vígaszdíj döntő meccs előtt és parolázott Schlosser Imréékkel. Ezt az orosz cár (ha ellátogatott volna Stockholmba) nem tehette volna meg, mivel az orosz birodalom vezetői elleni merényletek ebben az időben mindennaposak voltak. Továbbá akkor még nem vált szokássá, hogy egy-egy olimpiára királyok, államfők tucatjai látogassanak el, másrészt az orosz sport sem állt olyan szinten, hogy ez esemény legyen, egyetlen aranyérmet sem szereztek Stockholmban. Mégis 9 győzelmet követően vonták fel az orosz zászlót, ugyanis a finn sportolók a nyitóünnepségen országuk orosz tartományi státusza miatt kénytelenek voltak az orosz birodalom zászlaja alatt felvonulni az orosz csapatot követve. A kitűnő atlétáik és birkózóik révén az éremtáblázat negyedik helyén végeztek északi rokonaink, örömük a fentiek miat azonban nem lehetett teljes.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 21:15:44

@Barney55: ismét köszönet a kiegészítésekért.
Thorpe-ról nem írtam hogy az olimpián lett harmadik gerelyhajításban (bár ahogy Ön is írja az ötpróba egyik száma a gerelyhajítás volt), hanem állítólag így kezdte el a gerelyt hajigálni egy hazai versenyen, hogy látta a többieket és gondolta ez neki is megy.
a cár atyuskáról szóló mondat pedig nyakba akasztással együtt szóról-szóra a Wikiról való:
"A tízpróbáért kapott medált V. Gusztáv svéd király, az ötpróbáért járót pedig II. Miklós orosz cár akasztotta a nyakába." így most már forrásmegjelölés is van. ;)

a tapasztalatom hogy majd' mindenki végigolvassa a kommentszekciót így az Ön mondatai is nyitott fülekre fognak találni, ha élhetek ezzel a veszedelmesen sz*r képzavarral :)

Barney55 2020.07.22. 21:37:18

Az 1912. évi olimpia sztárja volt Jim Thorpe, akit akkor – V. Gusztáv svéd király díjátadáskor elhangzott szavait idézve – a világ legnagyobb atlétájának tartottak. 1888. május 28-án született egy indián rezervátumban Oklahoma államban. Indián neve Wa-tho-huck (angolul Bright Path, magyar fordításban Fényes Ösvény) volt. A Carlisle-i Indian középiskola színeiben érte el első kiemelkedő atlétikai eredményeit. Emellett a nyári szünidőben 1909 és 1910 között oklahomai és kelet-karolinai minor-league-ben szereplő baseball csapatokban játszott csekély díjazás ellenében. 1912-ben az olimpia évében már országos hírű atléta, az ötpróba és a tízpróba első számú esélyese Stockholmban az ötpróba négy versenyszámát megnyerte, a gerelyhajításban harmadik legjobb eredményt érte el, így 7 helyezési számmal fölényesen nyerte meg az olimpiai bajnokságot, a második a norvég Bie lett 21 helyezési számmal. Az akkor három nap alatt lebonyolított tízpróbában 998 ponttal javította meg a világrekordot, és mintegy 700 ponttal előzte meg a 2. helyezett svéd Hugo Wieslandert.
Visszatérve az Államokba nemzeti hősként fogadják, szerpentindobáló parádét rendeznek a tiszteletére a Broadway-n.
1913. január végén, fél évvel a stockholmi diadal után egyik pillanatról a másikra vége szakadt Thorpe atlétikai pályafutásának. Több amerikai napilap címlap sztoriként hozta le, hogy Thorpe profi, mivel pénzért játszott a minore league-ben szereplő baseball csapatokban. Az AAU vezetője James E. Sullivan vizsgálatot indított. Thorpe január 26-i levelében elismerte, hogy 1909 és 1910 nyarán saját néven játszott a Rocky Mount és a Fayettville baseball csapatokban, de ugyanezen csapatokban számos iskolatársa is szerepelt, keresett pénzt a vakáció alatt, és visszatérve a középiskolába továbbra is amatőr atlétáknak tekintették őket. Így ő, az egyszerű indián iskolás fiú nem volt tudatában annak, hogy helytelen dolgot cselekszik és ezzel amatőr státuszát veszélyezteti. Kijelentette, hogy ő mindig a sport szeretete miatt és nem pénzszerzési céllal versenyzett, hivatkozott arra, hogy az olimpia után több ezer dolláros ajánlatokat utasított vissza, nem akarta atlétikai képességeit pénzre váltani. Az AAU döntő bizottságát nem hatotta meg Thorpe érvelése, és még azon a napon, amikor Thorpe levelét kézhez vették, közzétették határozatukat: Thorpe megsértette az amatőrszabályt, olimpiai győzelmeit érvénytelennek kell tekinteni. A svéd napilapokban már másnap svéd atlétikai tekintélyek nyilatkoztak, hogy Thorpe jogosult megtartani az ötpróba és tízpróba versenyben nyert díjait, mert az amatőr státuszának vizsgálata túl későn történt meg. Ugyanis a Svéd Szervező Bizottság az olimpia előtt kiadott egy brosúrát amelynek első fejezete, „Az Olimpiai Játékok Általános Szabályai” 13. pontja az alábbiakat írja elő: „Ha egy versenyző amatőr státusza ellen kifogás merül fel, azt írásba kell foglalni és késedelem nélkül a Svéd Szervező Bizottságnak be kell nyújtani. A kifogás csak akkor vehető figyelembe, ha 20 koronát letétbe helyeznek, és ha a díjátadást követő 30 napon belül kapja meg a Szervező Bizottság.”
A svéd napilapokban megjelent cikket változatlan formában közölte ugyanazon a napon a New York Times. Sullivan figyelmét nem kerülhette el ez az új körülmény, mégsem vett róla tudomást. Sullivan ellenőrzése alá akarta vonni az Egyesül Államok és talán az egész világ amatőr sportját. Korábban már egyszer a NOB-ot is fel akarta oszlatni, Coubertint gyűlölte, nyíltan konfrontálódott vele. A Thorpe üggyel is üzenni kívánt Coubertinnek és a brit sportvezetőknek (akikkel végigcivakodta az 1908. évi londoni olimpiát), hogy ő az a személy, aki nem engedi, hogy bárki megsértse az amatőr szabályokat.
A NOB 1913 nyarán tartott ülésén a fő téma a Thorpe ügy volt. A NOB tagok egyhangúan úgy határoztak, meg kell változtatni a tízpróba és az ötpróba végeredményét, és az érmeket, vándordíjakat át kell adni jogos tulajdonosaiknak.
Thorpe amatőr státusza megvonása után természetesen azonnal profi szerződést írt alá és 1913-tól 1922-ig sikeres Major League baseball karriert futott be. Még nagyobb sikereket ért el amerikai futballjátékosként, 1915 és 1919 között akkor csillagászatinak számító 250 dollár/mérkőzés díjazást kapott. 1919-ben 32 éves korában is a legfélelmetesebb futójátékosnak számított. Amikor 1920-ban megalakult az NFL, ő lett a szervezet első elnöke, 1928-ban 41 éves korában fejezte be profi futballista karrierjét. Hiába keresett azonban hatalmas pénzösszegeket profi sportolóként, 1932-re már annyira elszegényedett, hogy nem tudott a Los Angelesben rendezett olimpiára belépőjegyet venni. A szintén indián felmenőkkel is rendelkező Curtis alelnök invitálta páholyába. Hollywoodban vállalt látványszerepeket, volt kidobó ember, matróz. 1953-ban, nem sokkal azután, hogy az amerikai sportújságírók a XX. század első felének legkiválóbb sportolójának választották, megkeseredetten és szegényen hunyt el.

tiltsál ki te gyökér 2020.07.22. 21:56:31

@lobaszopiatej:
Akkor én is elárulok egy titkot neked. Aki csinálja, az egy idő után kíváncsi arra, hogy mások mennyire tudnak. És összemérik a tudásukat. Ezt hívják versenynek.
És vannak, akik adott sportban nagyon jók, és vannak, akik rosszak. Vagy jók voltak, de már öregek. És őket is érdekli, hogy a jobbak meg a legjobbak mit tudnak. És ezért nézik a sportot. Sőt, olyanok is vannak, akik csinálnak egy sportot, de érdekli őket, hogy egy másik sportban ki mit tud csinálni.

Mondom, ha bármi közöd lenne a sportoláshoz, akkor értenéd.

tiltsál ki te gyökér 2020.07.22. 21:59:40

@JTom: Az azért érdekelne, hogy mégis miért tiltottál ki?
A szent lobaszopipának nem szabad azt mondani, hogy semmi köze a sportokhoz?

Vagy molnibalage-t nem lehet szembesíteni a kamujával, hogy mekkora sportember, amikor egy negyvenkilós gamer?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 22:02:38

@tiltsál ki te gyökér: ha elolvasod a kommentszabályokat rájössz.
mindhárman mentetek a levesbe.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 22:04:34

@tiltsál ki te gyökér: mivel első alkalom egy hónapra. a szimpatikus nevű nickeddel - ami ugye nekem szól - megint kihúztad.
itt én vagyok a házigazda és nem engedem az ilyen személyeskedő, de mindenek előtt bántó hangnemet.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.07.22. 22:30:05

@JTom: Mi, mi, mi? Japán polipos pornó? Húú, ilyen is van, tényleg? És te ilyeneket is tudol? Komolyan kezdelek tisztelni! ;)))
Mondjuk a japán karikatúrák engem is érdekelnének egy poszt erejéig...

A berlini olimpián a japánokat megelőző rúdugró meg egy darab cserepesvirágot kapott jutalmul? Nem volt szép a németektől...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 22:34:52

@Fotósképző: "Mi, mi, mi? Japán polipos pornó? Húú, ilyen is van, tényleg? És te ilyeneket is tudol?"
van, de mielőtt mélyebb következtetést vonnál le nem érdekel egyáltalán és kavarog a gyomrom a gondolatra is.
a fenti poszt felajánlás természetesen ironikus volt, de ha van rá igény... ¯\_(ツ)_/¯

Barney55 2020.07.22. 22:37:35

Minden győztes kapott egy tölgyfa csemetét, azt tartják a kezükben a dobogón az olimpiai bajnokok a berlini olimpián. Otthon aztán elültették. Egy kettő talán még most is él a 10 magyar arnyéremhez járó 10 tölgyfából.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.22. 22:39:13

@Barney55: ez nagyon érdekel. lehet tudni hol ültették el őket? volt róla valami esemény? utána kéne nézni az Arcanumon...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.07.22. 22:47:09

@JTom: Eszembe sem jutott, hogy téged ez érdekel, csak a kifejezésre kaptam fel a fejemet, elvégre vizuális típus vagyok... ;)
Na, majd elolvasom a karikatúrás posztot (is) biztosan. De, látod, nem kell viccből feldobni témákat, mert aztán néhányan komolyan vesszük és dolgozhatsz rajtuk ezerrel. ;)

@Barney55: Eskü, tényleg azon gondolkoztam, hogy ez ránézésre egy tölgyfa csemete lehet, de még véletlenül sem gondoltam volna, hogy tényleg az. Köszönöm!

Barney55 2020.07.23. 00:30:39

+1 A művészeti versenyek magyar érmesei pontosan:
Arany: 1928 Amszterdam Mező Ferenc Irodalom Epika "Az Olympiai Játékok története"
Ezüst: 1924 Hajós Alfréd-Lauber Dezső Építészet Stadionok
1932 Manno Miltiades Szobrászat Szobrok "Birkózás"
Bronz: 1948 Földes Éva Irodalom Epika "A fiatalság forrása"

Barney55 2020.07.23. 00:49:31

Művészeti versenyeket 1912 és 1948 között rendeztek nyári olimpiákon.
Pierre de Coubertin régi álma vált valóra azzal, hogy Stockholmban öt kategóriában (építészet, szobrászat, festészet, zene és irodalom) olimpiai aranyérmet ítéltek oda. A svéd művészeti intézetek és társaságok, legtekintélyesebb művészeti szakértők azonban nem vállalták a pályaművek elbírálását, ezért azokat 1912. március 1-i beérkezési határidővel Coubertin párizsi címére kellett megküldeni. Az irodalom kategóriában két német szerző, Georges Hohrod és M. Eschbach műve „Az óda a sporthoz” nyerte el az aranyérmet. Coubertin Georges Hohrod álnéven 1899-ben már megjelentetett egy önéletrajzi ihletésű regényt, az M. Eschbach álnév pedig valószínűleg feleségét, Marie Rothan-t rejti, aki a költemény német műfordításában működött közre. Hohrod és Eschbach Marie Rothan szülőfalujával szomszédos két település neve.
Mi magyarok nagyon szerencsések vagyunk, mivel az ódát magyar nyelvre átültető Devecseri Gábor egészen biztosan jobb költő volt, mint Coubertin vagy a felesége. (Forrás: Nagy Barnabás: Az utolsó béke-olympiász - 1912 Stockholm, in MOA 2018 évi évkönyve)

Barney55 2020.07.23. 01:11:13

JTom Azt hiszem Takács Ferenc írt a "Mesteredző" című TF szakfolyóirat valamelyik 20-30 évvel ezelőtti számában erről, mind a 10 fa sorsát nyomon követte. Egy-két hónapja a kezembe volt a cikk, csak olyan nagy rendetlenség van nálam , hogy nem tudom mikor találom meg. Biztos, hogy nem dobtam ki, ha megtalálom lefotózom és ha megadsz egy e-mail címet elküldöm a cikket. Most is akartam fényképeket küldeni pl Mező Feri bácsi olimpiai aranyérmes ókori olimpiákról írt könyvéről (hat különböző kiadásban van meg nekem), de nem tudtam a hozzászóláshoz fotót mellékelni. Nagyon jó sztorik kapcsolódnak a tölgyfákhoz. Pl. Harangi Imre ökölvívás, könnyűsúly (60 kg) édesapja vasutas volt és 1913. október 16-án a Hajdúhadház és Nyíradony közötti bakterházban született, így az olimpiai bajnokot két település vallja szülöttjének. Szerencsés véletlen folytán pont Harangi kapott sziámi iker tölgyfacsemetét, hozzáértő kertészek szét tudták választani, és mind a két településen kinőtt egy-egy tölgyfa. Sajnos már a háború viharában sok tölgyfa kipusztult. A cikk írása idején még vagy 4-5 létezett.

Barney55 2020.07.23. 01:13:23

Helyesbítek: Hajdúsámson és Nyíradony közötti bakterházban született Harangi Imre.

Barney55 2020.07.23. 10:38:10

JTom írod, hogy:
a cár atyuskáról szóló mondat pedig nyakba akasztással együtt szóról-szóra a Wikiról való:
"A tízpróbáért kapott medált V. Gusztáv svéd király, az ötpróbáért járót pedig II. Miklós orosz cár akasztotta a nyakába."
Az angol nyelvű Wiki a hiteles forrás olimpiatörténet területén. Onnan a legendákat már kigyomlálta Bill Mallon és csapata (az olympedia szerkesztői, a legkitűnőbb sporttörténészek). Az angol WIKI-n ugyanez:
Along with the two gold medals, Thorpe also received two challenge prizes, which were donated by King Gustav V of Sweden for the decathlon and Czar Nicholas II of Russia for the pentathlon. Biztos jobban tudsz angolul, mint én, de a teljesség kedvéért: "A két aranyéremmel együtt a két challenge díjat, amit a tízpróbáért V. Gusztáv és az ötpróbáért II. Miklós adományozott is vissza kellett adnia Thorpe-nak." Összesen 22 Challenge prize-t (általában szobrok, kisplasztikák voltak) adományoztak, többek között Budapest városa is felajánlott egyet a kardcsapat verseny győztesének (ez a díj visszatért fővárosunkba, kardozóink imponáló győzelmének köszönhetően), Ferenc József császár a díjlovaglás győztesének. Nehéz elképzelni , hogy a 82 éves osztrák császár egy bazi nagy szobrot akaszt egy magas lovon ülő svéd katonatiszt nyakába. A viccet félretéve a 22 díj adományozói közül csak azok voltak jelen a díjátadáson, akiknek egyébként is hivatalból ott kellett lenniük: V. Gusztáv svéd király, Coubertin báró, gróf (az először megrendezett öttusa győztesének ajánlott fel díjat) Andrássy Géza a NOB magyar tagja (egyéni díjugratás).
A magyar WIKI fordítója felállította a trehányság világcsúcsát, egy mondatba több tévedést zsúfolt be: "A két aranyérme mellé kapott még két különdíjat is. A tízpróbáért kapott medált V. Gusztáv svéd király, az ötpróbáért járót pedig II. Miklós orosz cár akasztotta a nyakába". A különdíjat adományozta II. Miklós és nem a medált adta át. Nem volt jelen II. Miklós az olimpia egyetlen eseményén sem. Valamennyi győztesnek V. Gusztáv nyújtotta át díszdobozban az aranyérmet egy emelvényen állva. Nyakba először 1960-ban akasztották az érmeket, addig kézbe adták dobozban (és 1932-től már a versenyzők álltak az emelvényen nem az éremátadó).

Barney55 2020.07.23. 10:45:21

Szintén a magyar WIKI-ből: "Az elterjedt monda szerint a svéd király ezekkel a szavakkal nyújtotta át számára aranyérmét: „Uram, ön a világ legnagyobb sportolója!”, amire Jim csak ennyit felelt: „Kösz király!”[25]. Ezt vetted át Te is. Ellenben az angol WIKI-n: "Several sources recount that, when awarding Thorpe his prize, King Gustav said, "You, sir, are the greatest athlete in the world", to which Thorpe replied, "Thanks, King".[46][47] Thorpe biographer Kate Buford, however, suggested that the story is apocryphal, as she believed that such a comment "would have been out of character for a man who was highly uncomfortable in public ceremonies and hated to stand out."[48] The anecdote appeared in newspapers as early as 1948, 36 years after his appearance in the Olympics,[49] and in books as early as 1952..
Tehát ez is egy az esemény után 30 évvel keletkezett legenda, amit jó lenne, ha nem terjesztenénk, mert jópofa, de nem igaz.

ozur 2020.07.23. 10:49:47

@JTom: Wikipedia szerint Carl Diem találta ki, aki a szervezőbizottság elnöke volt, de az is szerepel ott, hogy ez vitatott.

+1 a japán karikatúrákra

gigabursch 2020.07.23. 11:00:07

@Barney55:
Albertville 1992-ben volt
1994-ben a norvégok fogadták az olimpikonok az Lillehammerben.

Barney55 2020.07.23. 13:20:56

gigabursch Bocs eltévesztettem, természetesen Lillehammerben lett olimpiai bajnok a koreai Kim-Yun-MI, 13 évesen és 83 naposan a 3000 méteres rövidpályás női gyorskorcsolya váltó tagjaként 1994 február 22-én. 1992-ben Albertville-ben azért sem lehetett, mivel a Rövidpályás gyorskorcsolya csak 1994 (Lillehammer) óta szerepel a hivatalos olimpiai programban.

Barney55 2020.07.23. 13:28:08

@ gigabursch Na egyre szenilisebb vagyok és már kapkodok is. Albertville-ben is volt Short Ttrack, csak a ma is érvényes program alakult ki Lillehammerben az 500 méteres versenyek felvételével. Mindez nem változtat a lényegen, hogy a koreai lány a legfiatalabb OB. Marjorie Gestring a legfiatalabb egyéni OB és a mi Egerszegi Krisztinánk a 8. legfiatalabb korban nyertes OB.

Barney55 2020.07.23. 13:40:52

@ozur gondolom az Olympiából induló fáklyaváltóra gondolsz. Ezt valóban Carl Diem találta ki, aki neves sporttudós volt, 1945 után a világhírű kölni sporttudományi egyetem professzora, rektora lett. Leni Riefenstahl végigkövette a fáklya útját. Így ez is a propaganda részévé vált. Leni R. azt állította emlékirataiban, hogy az első futót, egy görög fiatalembert ő választotta ki filmes szempontokat figyelembe véve.

gigabursch 2020.07.23. 22:16:55

@Barney55:
:-)
Ennyi hiba belefér...

gigabursch 2020.07.23. 22:19:52

@registerz:
Ööö 2008 és a bankházak..

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.07.23. 22:36:45

@gigabursch: ja, azoknak biztosan millió rajongójuk volt... pl. Lehman Bros.
ezért nem is válaszoltam neki.

gigabursch 2020.07.24. 07:47:15

@lobaszopiatej:
Finoman szólva is durván antiszociális vagy.
Viszont lehet, hogy nem tévedek akkor, amikor azt mondom, hogy sose voltál büszke arra, hogy az ország képviseletében küzdő sportólóink győzelme után te még sosem álltál fel a Himnusz lejátszásakor.

Mindegy: Végülis ez is egy vélemény. Elfér.

gigabursch 2020.07.24. 07:59:56

@molnibalage:
Sajnos a foci kérdésében egyetértek.
A foci éves kötlségvetésének meg századából dőlnek az eredmények (a teljesség igénye nélkül)
- öttusa,
- vívás
- kajak-kenu
- egyéb labdajátékok
- birkózás
- judo
- jégorong
- gyorskorcsolya
- stb.

Namost a focin kívüliek egytől egyig szeretik és tisztelik a hazájukat és sporteredményeiket lerakják a nemzet asztalára.
Ezzel szemben a foci az nem csak kidobott pénz, hanem teljes káosz és feneketlen kút => megélhetsi búnözők melegágya.

Ha én lennék a köztársasági elnök, akkor már rég bedobtam volna azt az n+1-dik focizakó után, hogy:
- OK, focisták! Állami pénzhez akkor juttok (azaz a költségvetési törvény aláírása akadályozottá válik), ha teljesítetek is. Mondjuk egy hónap múlva beáll ide az egyetemek és főiskolások válogatottja (mondjuk szabjunk meg egy minimum 3,5-ös tanulmányi átlagot (mert azért vannak nehéz képzések is)), és aki nyer az kapja a teljes, a célra szánható államai támogatás összegét, a másik meg mehet kussolni.
Állítom, hogy a hazai felsőoktatás válogatottja úgy seperné le aranylábú focistáinkat a pályáról, mint Bud Spencer a rosszfiúkat bármelyik bunyós jelenetben.

Sajnos az ellenirányú (azaz szellemi kvalitásokat vizsgáló) meccs lejátszhatatlan, mert focistáink zöme olyan szinten tanulatlan, tahó és bunkó, hogy szellemi vetélkedőre kihívni őket kész képtelenség.

Viszont e helyzet rámutat arra a tényre, hogy egyéb labdajátékaink válogatottjaiban milyen mértékben vannak jelen a felsőfokú tanulmányokat folytató vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező játékosok, szemben a focistákkal, akik - szellemi képesség hiányában - képtelen a pályán normálisan és elvárt módon küzdeni, takitkázni, feladatot végrehajtani.

gigabursch 2020.07.24. 08:01:39

@nincs1agy:
Byugodtan kimondhatpd a sokszáz mrd Ft-ot felemésztő flezárkóztatási programok alkalmatlanságát is. Csakhogy a tények talaján maradjunk.

gigabursch 2020.07.24. 08:04:57

@queenagi:
Ez állandó sz@rrágás volt az olimpiai mozgalomban.
Nézd csak meg a Tűzszekereket.
Jól nézd meg benne az "amatőr" AEÁ atlélták "amatőr" készülését.

A bringások, kosrasok, jégkorongozók ilyetén távoltartása egy álszent hazugság volt.

gigabursch 2020.07.24. 08:08:07

@lobaszopiatej:
Akkor én egy agyhalott, selejt, segédmunkás vagyok.
Ja, nem.
Több diplomás, több nyelvet jól ismerő és beszélő, szakértői jogosultsággal rendelkező mérnök lettem, aki ugyan nem lett olimpiai bajnok, de úgy azért visszanézve kellően büszke vagyok arra, hogy pl. a saját sportomban lévő későbbi európa, világ és olimpiai bajnokok nem nyerték el könnyen a "skalpomat".
S alighanem nélkülem és a többi hasonszűrű "ostoba segédmunkás" ugyanígy érez.

Szóval: Hülyeséget beszélni emberi alapjog.

gigabursch 2020.07.24. 08:09:21

@JTom:
Ez prejudikáció!
Vagy csak prófétizmus?

:-)

gigabursch 2020.07.24. 08:19:53

@Barney55:
Mondd ezt egy csemetetermelő erdésznek, hogy sziámi iker...
:-)

gigabursch 2020.07.24. 08:28:11

@Barney55:
S vajon amikor nyert akkor hanyadik legfiatalabb volt?
Nekem van valami olyan emlékem, hogy a 3., de ez erősen kétséges.

Előre is köszönöm a választ!

Barney55 2020.07.24. 10:28:28

@gigabursch három bejegyzésedre is reflektáloK. (Sok az időm, nyugdíjas vagyok).
1. "Mondd ezt egy csemetetermelő erdésznek, hogy sziámi iker..." Sajnos rengeteg dologhoz nem értek, a botanika egyike ezeknek. A sziámi iker hasonlatot én se gondolom korrektnek, csak valahogy érzékeltetni akartam, hogy egy csemetéből két tölgyfa növekedett. Közben megtaláltam a tölgyfa csemeték sorsáról írt cikket (Gy. Papp László: Amiről a tölgyek mesélnek- Sportvezető, 1996. július, 7-8. oldal). Ebben az áll: "...Felesége elmondta, hogy Harangi a kapott facsemetét egy kertésszel megfeleztette. Az egyik felét szülőfalujában, Nyiradonyban 1936. szeptember 3-án délelőtt, míg a másikat - szülei kérésére -gyermekkora színhelyén, Hajdúsámsonban ugyanazon nap délután ültette el. A nyíradonyi fa elpusztult, az utóbbi a Fő téren - emléktáblával megjelölve- jelenleg is kitűnő állapotnak örvend (természetesen minden "ma is" kezdetű infó 1996-ra vonatkozik -Barney55)"

Barney55 2020.07.24. 11:07:35

@gigaburschű
2. "S vajon amikor nyert akkor hanyadik legfiatalabb volt?
Nekem van valami olyan emlékem, hogy a 3., de ez erősen kétséges."

Egér szöuli győzelme idején az alábbi olimpia bajnokok nyerték első címüket nála fiatalabban:
Donna da Varona (USA) női 4x100 m gyorsváltó 1960. 09. 03. 13 év 139 nap (csak az előfutamban úszott, de OB-nak tekintjük, akárcsak a mi Littomeritzky Máriánkat 1952-ben)
Marjorie Gestring (USA) női múugrás 1936. 08. 12. 13 év 268 nap
Klaus Zerta (GER) ffi Kormányos kettes 1960. 09. 03. 13 év 280 nap (ő volt a kormányos)
Hans Bourquin (BEL) ffi Kormányos kettes 1928 08. 10. 13 év 292 nap (ő volt a kormányos)

Tehát az 5. volt a sorban Egér 1988. 09. 25-én. Azóta három távol-keleti kislány került eléje: a listavezető short track-es Kim-Yun-Mi (1994) és két vizes kolléganője, a kínai mű- és toronyugró FU-Mingxia és a japán mellúszónő Iwasaki (mindketten 1992-ben nyertek először).
A felsorolásból láthatod, hogy sok az Egéréhez nem mérhető teljesítmény a listán, pl evezésben a kormányos posztra serdülő fiúkat ültettek, hogy könnyebb legyen a hajó. Az egyéni olimpiai bajnokokat tekintve csak Gestring, Fu Mingxia és Iwasaki előzi meg Krisztinát. Gestring olimpiai pályafutását nem folytathatta a II. vh miatt, Iwasaki meg egynyári virágnak bizonyult, 17 évesen Atlantában már csak a 10. legjobb időt úszta kedvenc számában (220 mell). A fiatalon berobbant versenyzők közül csak FuMingxia mérhető Egérhez, a kínai lány 3 olimpián 4 egyéni bajnokságot szerzett mű, illetve toronyugrásban. Érdekes, hogy 4 év különbséggel egy napon születtek(Egerszegi 1974 08. 16. Fu 1978. 08. 16.), de annak köszönhetően, hogy a szöuli olimpiát ősszel, a barcelonait pedig nyáron rendezték Fu 60 nappal fiatalabban lett OB mint Egerszegi Krisztina.

Barney55 2020.07.24. 11:32:41

3. "Viszont lehet, hogy nem tévedek akkor, amikor azt mondom, hogy sose voltál büszke arra, hogy az ország képviseletében küzdő sportolóink győzelme után te még sosem álltál fel a Himnusz lejátszásakor."
Ezt ugyan nem nekem címezted, de okulásként közlöm saját példámat. Én gyermek és ifjúkoromban mindig bőgtem a magyar Himnusz alatt, most már csak azért sírok ilyenkor, mert eszembe jut milyen jó is volt akkor (nem az életszínvonalra gondolok, mert jóval szerényebben éltünk). A mai sport sajnos már nem szerethető úgy, mint gyerekként a 60-as években. Az olimpia mozgalom kommercializálódott. A dopping általánossá vált. A coubertin-i eszméktől egyre jobban távolodik az élsport, a nacionalizmus a diktatúrák önigazolásának terepe lett.
+1 A labdajátékokban a játékintelligencia és az iskolázottság között nincs összefüggés. Gondolj csak arra, hogy Göröcs Titi vagy Zámbó Sanyi milyen zseniális játékmester volt, pedig egyikük sem járt középiskolába.

Barney55 2020.07.24. 11:47:41

@JTom mint fentebb említettem megtaláltam a tölgyfacsemeték utóéletéről szóló cikket (Gy. Papp László: Amiről a tölgyek mesélnek- Sportvezető, 1996. július, 7-8. oldal). A bevezetője: "Az 1936. évi berlini olimpia rendezői több érdekes, meglepő újításról gondoskodtak. Így többek között az olimpiai toronyban megkondult az olimpiai harang, Olympiából több országon - köztük Magyarországon keresztül is - váltófutók hozták az olimpiai lángot. Mindezeken kívül valamennyi olimpiai győztes versenyző, illetve csapat egy-egy tölgyfacsemetét kapott emlékbe. A csemeték cserepének felirata: "XI. Olimpia Berlin. Növekedj a győztes dicsőségére."
Lefotóztam a cikket (sajnos az Arcanum-on nincs rajta ez a kiadvány), ha valaki szeretné megismerni, hogy 1996-ig hogy alakult a tölgyfák sorsa szívesen elküldöm neki, vagy ha technikailag megoldható a blogon közreadom.

gigabursch 2020.07.24. 13:22:36

@Barney55:
Bizony, ezt @lobaszopiatej: -nek szántam.

Viszont: Labda + intelligencia kérdéskörhöz

Az, hogy Maradona vagy Benedek Tibor (Isten nyugosztalja) tehetségesebb az adott labdához - részletkérdés.
Viszont az intelligencia a csapatjátékhoz, a kitartáshoz, a helyzetfelismerésekhez és az előre tervezésekhez kell.
Lehet játszani +- ösztönből is, de abból csak hasonló képességű csapatok között lehet egy csapat bajnok.
Magasabban kvalifikált emberek - már megbocsáss a kifejezésért - hüyét csinálnak a hülyékből.

ZON 2020.07.24. 20:59:02

@gigabursch: most már csak némi szerénységet kellene beszerezni az ócskapiacon...

Barney55 2020.07.25. 00:29:13

Úgy látom már a blogba már csak én írok szakmai észrevételeket. A képeket eddig nem néztem meg tüzetesen: sajnos a legfiatalabb "érmest" - azért írom idézőjelben, mert az első újkori olimpián csak az első helyezettek (ezüstöt), és a második helyezettek (bronzot) kaptak érmet - az 1896-ban a korlát csapatversenyben a görög B csapat tagjaként harmadik helyezett Dimitrios Loundras-t bemutató képen nem a görög gyermek ácsorog két felnőtt között. (A 10 éves Loundras-ról nem maradt fenn kép), hanem az 1900. évi párizsi olimpián győztes Kormányos kettes a "Minerva Amsterdam " legénysége. Név szerint: Francois Antoine Brandt, Roelof Klein fog közre egy ismeretlen francia kisfiút. A sztori az, hogy a kormányos kettes első előfutamát 8,6 másodperces előnnyel nyerte az egyik hazai egység a hollandok előtt. Brandt és Klein túlsúlyosnak találta 60 kg-os kormányosukat dr. Hermanus Brockman-t, és a döntőre lecserélték egy a Szajna parton csellengő ismeretlen francia fiúra. A művelet sikeres volt, a döntőt 0,2 másodperc előnnyel megnyerték az előfutamban őket fölényesen legyőző francia hajó előtt. A kisfiúval még együtt fotózkodtak, de aztán a kis srác eltűnt. A sporttörténészek erőfeszítései ellenére nem sikerült nevét felkutatni, minden idők legfiatalabb olimpiai bajnokát úgy szoktak feltüntetni a győztes listákon: "7-10 év közötti ismeretlen francia fiú", habár az ismert holland olimpiaqtörtésnész a kép alapján 12 év körülinek tartja.

Barney55 2020.07.25. 00:35:54

Az ismert olimpiatörténész, aki 12 évesnek tartja a képen látható francia fiút, Tony Bijkerk (nagyon jó srác volt Tony vagy 5-6 éve járt itt Pesten, sajnos 2107-ben 86 évesen váratlanul elhunyt).

Barney55 2020.07.25. 01:01:29

@JTom "A fenti képen a berlini férfi 100 méter befutója Robinsonnal és Owens-szel." Sajnos ez is téves. Valóban a berlini 100 méter befutóját ábrázolja a kép, de az Owens mögött másodikként beérkező afroamerikai sprinter nem Mack Robinson, hanem Ralph Metcalfe (aki egyébként 1932-ben is második lett ezen a klasszikus távon célfotóval Eddie Tolan mögött, Berlinben 0,1 másodperccel maradt el Owens-től). Mack Robinson 200 méteren szerzett ezüstérmet Owens mögött.

gigabursch 2020.07.25. 13:20:06

@ZON:
A tények makacs dolgok.

gigabursch 2020.07.25. 13:20:52

@Barney55:
Ne tartsd vissza magad, engem maximálisan érdekel.
süti beállítások módosítása