TV Híradó anno

2020. március 11. JTom

A Magyar Tévéhíradó története 1957-től a rendszerváltásig.

gif.gif

Nagy örömömre szolgál hogy a sikeres MTI Archívummal való együttműködésünk után egy másik nagy szabású magyar közgyűjteménnyel is megállapodtunk hogy bemutathatjuk anyagaikat, így ma a Nemzeti Audiovizuális Archívumra (NAVA) támaszkodva készítettem el ezt a bejegyzést. A NAVA mozgóképeiből készült cikkeket mostantól több alkalommal is láthattok majd oldalainkon. 

A már lassan hat és fél éves blogunkon a kezdeti években többször láthattatok mozgóképes posztot, de azok nézettsége messze elmaradt a fotós cikkekétől. Ennek elsősorban az volt az oka hogy akkoriban még viszonylag kevesen rendelkeztek pl. korlátlan mobilnettel és a felméréseink szerint a Ritkán Látható Történelem bejegyzéseit jobbára mobil eszközökön tekintik meg az olvasóink. Így a nagyobb méretű - beágyazott videót tartalmazó, így adatforgalom-zabáló - cikkek megnézésére kevesebben szánták rá magukat.

Azonban mára, az eltelt idő alatt mind a szolgáltatók fejlesztése, mind a felhasználók egyre profibb készülékei és nagyobb adatforgalmat is lehetővé tevő díjcsomagjai miatt reményeink szerint a mozgóképes posztok létjogosultsága is megnőtt. A NAVA hihetetlen gyűjteményéből tematikusan igyekszünk válogatni a jövőben, tehát mindig egy téma köré építenénk a posztokat és természetesen fotókkal is illusztráljuk majd a mondanivalót.

A Nemzeti Audiovizuális Archívumról bővebben a cikk végén, keretes írásunkban olvashattok!

A Magyar Televízió állandó adásának 1957. május 1-i indulása után heteken belül felmerült az igény a filmszínházakban a nagyfilm vetítése előtti filmhíradóhoz hasonló műsorra. Matúz Józsefné, aki 1957. május 15-én kezdett a tévénél, kimondottan azzal a céllal hogy egy heti rendszerességgel jelentkező, képes hírösszefoglaló műsort készítsen, több mint 28 évig maradt a híradó főszerkesztője - ezzel egész Európában rekordernek számítva - először lassan haladt a munkával. Állandó stábja nem lévén, mindig egy "ráérő" operatőrt, maga mellé rántva készült az adás. A mozgókép alá később készült a kommentár. Az első "híradó" 1957. július 2-án volt látható.

Az 1957-ben még Képes Krónika, majd egy rövid időre Keddtől-keddig névre hallgató program 1958 áprilisában kapta meg a Matúzné Rózsika által adott TV Híradó nevet. Ekkor készült az első - kamerával befordulós - főcím, amelyik még két változatban volt látható, utoljára 1979-től már színesben. Érdekesség hogy a kamerát a főcímben nem egy operatőr kezeli, hanem Dobrovits István gyártásvezető. Ennek egyszerű oka volt: az éppen elérhető egyetlen operatőr azt a kamerát kezelte, amivel rögzítették a mozdulatot. A főcím alatti zene oly annyira beleégett generációk agyába, hogy a friss hírekre szomjazók csapot-papot otthagyva rohantak a tévé elé ha meghallották a taktust.

1960-tól már minden este fél 8-kor jelentkezett az adás, immár külföldi riportokkal és vidéki tudósításokkal bővítve. Az amerikai UPI-tól és az angol Visnewstól már 1958-tól rendszeresen érkeztek napi aktuális anyagok, 1964-től a szocialista országok televízióit tömörítő Intervíziótól, és 1968-tól az Eurovíziótól is kezdtek jönni az adásba tehető felvételek.

Hogy a vidéki tudósítások időben a fővárosba érjenek sokszor komoly erőfeszítésbe került. Vonatvezetők, kalauzok, buszsofőrök, taxisok vagy egyszerű autósok segítsége nélkül nem sikerült volna.

1.jpg

1977. július 1. Varga József bemondó felkészül a TV Híradó című műsorra. MTI Fotó: Friedmann Endre. A szép orgánumú Varga József négy évvel később munka közben lett rosszul, szívinfarktusban hunyt el

Felkészülés a színes adásra 1979-ben:

2.jpg

1979. április 4. A Magyar Televízió modernizált, új technikai berendezésekkel felszerelt III-as stúdiójában az utolsó méréseket és beállításokat végzik a színes adáshoz a rendezői monitorpulton. Ettől a naptól színesben sugározzák a Tv Híradó műsorát. MTI Fotó: Hámor Szabolcs

Így készül a híradó egyik riportja Vajek Jutka szerkesztő-riporterrel:

3.jpg

1987. július 2. Halász Márta vágó (b) és Vajek Jutka szerkesztő-riporter a 30 éves évfordulóját ünneplő tv-híradó egyik riportján dolgoznak a U-MATIC montírozó asztalnál, a Magyar Televízió stúdiójában. MTI Fotó: Hámor Szabolcs

Matúz Józsefné 1985 végén vonult nyugdíjba, utódja Aczél Endre lett, a híradó is átesett egy ráncfelvarráson:

4.jpg

1986. április 3. Sándor István, a megújult tv-híradó műsorvezetője. MTI Fotó: Friedmann Endre

Amikor még csak egy volt és fontos volt a híradó:

5.jpg

1990. október 26. Az autó tetejére helyezett hordozható TV-n nézik a híradót a benzináremelés ellen tiltakozó taxisok a kormány és az érdekképviseletek tárgyalásainak eredményét várva a Kossuth téren. MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

Az első "egyszemélyes" Képes krónikától hosszú út vezetett a 75 szakembert foglalkoztató híradóig.

A rendszerváltás után megjelenő kereskedelmi televíziózás más sztenderdeket állított fel a híradózásban. Az elbulvárosodás és a szenzációhajhászás segítségével a mindenáron fenntartandó nézettség lett az egyedüli mérőszám.

Matúz Józsefnével még utoljára 2007-ben, a halálának évében készült egy beszélgetés, amiben a tévéhíradó kezdeteiről mesél. Láthatunk benne részleteket az első, 1957-es híradóból, és az eredeti kamerás főcímet is:

 

A Nemzeti Audiovizuális Archívumról bővebben:

logo.png

 

A Nemzeti Audiovizuális Archívum, azaz NAVA 2006 óta rögzíti, feldolgozza és közkinccsé teszi a magyar gyártású és vonatkozású rádió- és televízióműsorokat elsősorban oktatási-kutatási céllal. Működését törvények szabályozzák, melyek meghatározzák a tárolt műsorok kezelését. A szabadon, interneteléréssel bárhonnan hozzáférhető műsoraink száma meghaladja 420 ezret, melyek között lehetőség van csatorna vagy műfaji kategória szerint válogatni. A korlátozott hozzáférésű tartalmak  - melyek száma mintegy  1 millió 350 ezer - NAVA-pontokban tekinthetők meg, ezekből körülbelül 2000 érhető el országszerte, ezek a csatlakozott könyvtárak, levéltárak, múzeumok és oktatási intézmények.

A NAVA-pont hálózathoz intézményi regisztrációval lehetséges kapcsolódni (online regisztráció + összekapcsolási megállapodás visszaküldése).

Közösségi profillal személyes bejelentkezésre van mód, az így elérhető funkciók: keresések mentése, kedvencek, megtekintendő videók, hibabejelentés ikonsorról. Korlátozott tartalmak megtekintésére ez nem jogosít.

A kulturális örökség megőrzése és ápolása érdekében a NAVA különgyűjteményeket és tematikus gyűjteményeket is befogad és kezel (pl. 100 magyar film, Mindentudás egyeteme, Mecenatúra Mozi, Tolnay 100, I. világháború, felekezeti gyűjtemények).

A NAVA kognitív fejlesztéseket is végez, amelyek a műsorok feldolgozását hatékonyabbá és bizonyos folyamatokat automatizálttá tehetik, így gyorsabbá és mélyebbé válhat a műsoranyag elemző feltárása. A kognitív, azaz gépi képfelismerő rendszer elsősorban személyek, tárgyak, tereptárgyak felismerésében segíthet, működési elve az emberi gondolkodás modellezésén alapszik. Az arcfelismerőt a https://cognitive.nava.hu/ oldalon bárki kipróbálhatja.

Jelenleg a NAVA-ban tárolt műsorok 3 307 991 GB adatmennyiséget tesznek ki, ez 3,1 petabyte, ami körülbelül 704 ezer DVD-re férne rá. A folyamatos rögzítés miatt természetesen ez a szám napról napra növekszik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr915509338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glantos70 2020.03.11. 09:04:11

De jó volt erről is olvasni. Bár ebben az időben én még gyerek voltam, de azért még emlékszemrá...

bioLarzen 2020.03.11. 17:01:27

Megesküdtem volna, hogy Varga józsef csak a 80-as évek vége felé halt meg... Ma is okosabb lettem.

bioLarzen 2020.03.11. 17:02:51

Belém egyébként - főleg a 80-as években néztem a TV híradót - a főcímzenén kívül a híradók elején és végén lévő, félperces összefoglaló alatt játszott vonószene is tökre megmaradt.

bioLarzen 2020.03.11. 17:04:46

@bioLarzen: Erről a vonószenéről van szó, ami itt a kamerás befordulás után jön: www.youtube.com/watch?v=ypTf2Hfy960

gigabursch 2020.03.11. 18:09:22

@bioLarzen:
Bár tudna ma mindenki ilyen szépen felolvasni.

plokmi 2020.03.11. 18:50:41

Akkor is egy pártról szólt a híradó, most is. :-)

Buncog 2020.03.11. 19:14:26

Három híradó volt esténként, a második a 2-es csatornán ment. Annak a végén az időjárásjelentésnek ez a szenzációs feldolgozás volt a zenéje:

www.youtube.com/watch?v=7VYzU-EEgTk

Jó volt erre elaludni.

morph on deer 2020.03.11. 19:24:57

A hetvenes évek elején talán a Sporthírek szignálja kezdődött a Led Zeppelin “How Many More Times” című nótájának első kb 20 másodpercével, (amit aztán összekevertek valami szving részlettel, azt nem ismertem) - emlékszik rá valaki?

¿Qué tapas hay? 2020.03.11. 19:44:30

@bioLarzen: És természetesen 10:03-tól a Sonny Bono-féle Chitty Chitty Bang Bang, a legendás időjárás-zene.

Buncog 2020.03.11. 19:52:30

@morph on deer: ez a vasárnaponkénti "a Hét" című egyórás hírműsor szignálja volt.

Head Honcho 2020.03.11. 20:15:08

A taxisblokádos képről: manapság se nem állhatnának a Kossuth téren, valamint földfelszíni sugárzás hiányának végett adást se látnának a Junosztyon...

¿Qué tapas hay? 2020.03.11. 21:04:52

@Buncog: A Hét főcíme először egy Blood Sweat & Tears-részlettel kezdődő egyveleg volt, később, sokáig Vangelistől a L'enfant.

Buncog 2020.03.11. 21:44:14

@¿Qué tapas hay?: amiről te beszélsz, az a műsor végén szóló zene volt. Amit én és morph on deer említünk, az pedig a műsor elején szólt.

bioLarzen 2020.03.11. 23:02:24

@morph on deer: "emlékszik rá valaki?"

A kérdés maga is sértés :D

¿Qué tapas hay? 2020.03.11. 23:10:50

@Buncog: Én a Hét első kezdő főcímének első 15 másodpercére gondolok (1:55-2:10)

youtu.be/QM2SwJFU9os?t=115

Ez meg a BST Blues Part 2 (4:21-4:36)
youtu.be/TpMoYTTO1k8?t=261

tonuzobakerdez 2020.03.11. 23:34:13

@bioLarzen:
Ha már minden zenéről kiderült a címe, akkor emlékezzünk meg az említett vonószene eredetéről is:
Schumann: Symphony No. 2 - 2nd movement
www.youtube.com/watch?v=mmLpqQ905lE&t=0m10s

Lupy67 2020.03.12. 06:15:30

@Head Honcho: A földfelszíni sugárzás nem szűnt meg, csak digitális lett. Simán fogható bárhol az országban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.03.12. 13:00:30

Nekem a korabeli Telesport szignál tetszett gyerekkoromban a 80-as évek elején.Amikor a kamera előtt biciklizik egy kis vonalból születő figura, majd belehajt az objektívbe, de onnan megint kiugrik egy kis vonal, amiből úszó lesz, az is beúszik, stb ugyanígy egy csomó sportoló.
Vidám volt.
:D
Ami még természetesen q jó volt az a esti mese előtti torna zenéje, grafikája.
Továbbá az A Hét című műsor vasárnaponkénti Vangelis-szignálja is, meg az Új Reflektor magaziné, ami Rolling Stones zenéje volt.
(Kéváncsi lennék, hogy a kommunista időkben fizettek e bármiféle jogdíjakat...gyanítom hogy dehogy.)

bioLarzen 2020.03.12. 15:13:57

@tonuzobakerdez: Nem is tudtam, hogy Schumann az MTV-nek is dolgozott :)

omborz 2020.03.12. 16:03:14

@geegee: Az a Telesport szignál szerintem már tíz éves is lehetett a nyolcvanas években, nekem is tetszett kicsi koromban. Sajnos sejtelmem sincs, ki adta elő, és mi volt a hozzá kapcsolódó zene. Valami igen fekete jazz volt, szívesen hallgattam volna tovább.

¿Qué tapas hay? 2020.03.12. 16:56:29

@omborz: Tessék parancsolni, a teljes szám: youtu.be/VmOI6nvH39I?t=61

Winifred Atwell - Jimmy Dorsey's Boogie

omborz 2020.03.12. 18:12:39

@¿Qué tapas hay?: Köszönöm, ezt a felvételt hallva örömmel konstatálom, ma is vállalható a kölökkori ízlésem!

Head Honcho 2020.03.14. 21:37:04

@Lupy67: Junoszttyal, sima antennával? Aligha. És én ezt állítottam.

Lupy67 2020.03.15. 06:15:06

@Head Honcho: Nem, Te nem azt állítottad. "a földfelszíni sugárzás hiányának végett", írtad. Na a sugárzás nem szűnt meg, csak átalakult digitálissá, DVBT lett. Amúgy a Junoszty is alkalmas lehet rá, egy set top boxal és egy secam konverterrel. Az elektrotechnika és a távközlés furmányos dolog....

Head Honcho 2020.03.15. 18:55:26

A Junoszty ÖNMAGÁBAN nem alkalmas. Hiába maszatolod, ebből már nem jössz ki jól. Hozzászóltál, kizárólag a szívózás igényével.

Head Honcho 2020.03.15. 18:56:24

És be lehet fejezni, szűrve lettél innentől.

gintonic.azigazi 2020.03.17. 04:46:04

a Hirado focimet Lagzi Lajcsi apja trombitalta fel 69ben.

amikor vagjak az anyagot az Sony U-Matic "High-Band" ( volt Low band is, kb annyi kulonbseg mint a VHS kontra S-VHS kozott ) a "jumatikot" valtotta a "Beta a magyar tv ben, a roman csehszlovak es lengyel kollegak tettek egy kiterot a video8 vilagaba de ok is betasok lettek ( aztan ketezres evek kozepen valtott mindenki digitalisra ) a szerkeszto MINDIG hatrebb ult, senki sosem tudta hogy miert. A vagopult amugy 24 felkockas volt, ma a digitalis vilagban ez mar nevetseges lenne.

a studio kamerarol azert keszult kep mert az mar CCD -s volt, ez volt a lenyege a kepnek

a kep a 3-as studiobol 1982 nel ujabb mert a felso harom monitor Sony. A vezeto operator ul a jobb szelen, o vagja a kamerakepeket es vagja be a lejatszast, a bal szelen ul az adasrendezo, mellette a "hangos", mellette a "bejatszo" ( a hirado kozben lathato bejatszasokat o inditja ra a pultra ) a studioban kameramannok vannak, nem operatorok, a kameramanok munkajat a vezeto operator intezi ( "vegyel kisebbet, lejebb, "menj be ra" "gyere ki rola" stb ) ma mar ez is a vezerlobol megy regen bent ult a studioban a kameramann. ---nem volt kis teljesitmeny, a lampak ( Balogh lampak voltak a tvnel ) nyomtak a hot, volt amikor a diszlet fali viaszgyertya studio beszelgetes kozben lekonyult ) a digi tv studiojaban neztem szet par eve, ket kamera van robotkaron, akkora derito ernyokkel hogy regen ilyen eszunkbe se jutott volna hogy egyszer lesznek, jol nezett ki minden de en mar ezekhez a cuccokhoz nem tudok hozzaszolni

sajtomagnes 2021.04.02. 10:27:20

Ha esetleg valaki régi tv híradókat, főcímeket szeretne nézni Kelet-Európából:
Lengyelország 1981 www.youtube.com/watch?v=jPt74tmpjL0
Csehszlovákia 1988 www.youtube.com/watch?v=ZHNG1sPDeY0
Jugoszlávia - Belgrád 1987 www.youtube.com/watch?v=ZIw_LX5kKy8
Jugoszlávia - Zágráb 1989 www.youtube.com/watch?v=GyyAH3kt83E
Albánia 1986 www.youtube.com/watch?v=hMLM3L0oLaE
Románia 1989 www.youtube.com/watch?v=xpEwKrwVYjo
Bulgária 1988 www.youtube.com/watch?v=BbivlKfLMRo
NDK 1989 www.youtube.com/watch?v=nC7L0kVewXk
süti beállítások módosítása