Rommel Caporettónál

(ahol Olaszország kis híján kapitulációra kényszerült)

2018. március 30. hem

rommel_ww1.jpg

1917. október 24-én már a tizenkettedik csata kezdődött az osztrák-magyar és az olasz csapatok között az Isonzó folyónál. De míg az előző 11 csatában a Monarchia hadereje védekezett (és egyre nagyobb nehézséget jelentett számára az olasz támadások elhárítása), addig erre, a 12. csatára már megváltozott erőviszonyok között került sor.

Egyrészt a keleti fronton történt kedvező fejlemények lehetővé tették a Monarchia vezérkara számára is, hogy csapatokat irányítson ebbe a térségbe, másrészt 7 német hadosztály is érkezett a szövetségesek támogatására. Olyan elit, a hegyi harcokra képzett és korábban már sikeresen bizonyított egységek is, mint pl. Erwin Rommel hadnagy zászlóalja. Csak 150 embere és 6 géppuskája volt, de ez a kis, jól képzett csapat is hihetetlen sikereket ért el, mint látni fogjuk. Persze kellett hozzá a jó stratégia is (von Below német gyalogsági tábornok irányította a hadműveleteket), amelynek fontos eleme volt a Hutier-taktika (hasonló a 2. vh-s német villámháborús taktikához – harckocsik nélkül persze).

 

Egy videó Rommelről (angol nyelvű, de a képek és filmek érthetőek nyelvtudás nélkül is)

A meglepetésnek is nagy szerepe volt az átütő sikerben, a caporettói áttörésben: a német csapatok kerülő utakon, és általában éjszaka érkeztek abba a körzetbe, amelyet a vezérkar az áttörésre legalkalmasabbnak tartott. Mielőtt a fő támadás megindult volna még megtévesztő hadmozdulatokat is végeztek a Caporettótól távoli körzetekben (pl. Dél-Tirolban), ahol már korábban is volt osztrák-magyar támadás és térnyerés.

 caporetto_terkep2.jpg

A Hutier-taktika szerint induló október 24-i támadást viszonylag rövid de energikus tüzérségi előkészítés vezette be. Az első lépcsőben még nem volt cél az ellenséges állások (lövészárkok, bunkerek) szétrombolása, csak sokkolása. (Nem jelentéktelen meglepetést okozott a sokszáz gázgránát: ezen a fronton először alkalmaztak ilyet, és az olaszok nem voltak rá kellően felkészülve.)

 gaz_aknavetok2.jpg

Gázgrántok Caporettónál kilövésre várva

A fenti taktika második eleme az volt, hogy az elitcsapatok a lehető leggyorsabban nyomuljanak előre minimális harcérintkezés mellett, hogy minél előbb elérhessék és megsemmisíthessék az ellenséges parancsnoki vezetési pontokat és az ellenséges tüzérséget.

Miután ez megtörtént, csak akkor támadták meg az immár információs és egyéb támogatás nélkül maradt erődítményeket, és végül a hadseregzöm teljesen megszállta és megtisztította a területet.

Rommelnek és csapatának az elszigetelt hegyi erődök elleni harcban jutott feladat. A Kolovrat nevű hegygerincnél még komoly harcot kellett vívniuk a védőkkel, de a Monte Matajur hegyi erődöt gyakorlatilag harc nélkül vették be: amikor 6 géppuskájuk egyszerre, különböző irányból lőni kezdte az olaszokat, azok egyetlen lövés nélkül megadták magukat.

machine-gun1.jpg

Géppuska

(Nyilván nem volt már összeköttetésük a parancsnoksággal és sokkal nagyobb ellenséges erőket feltételeztek.) Csak ebben az erődben 9000(!) foglyot ejtettek, köztük 150 tisztet, miközben az 52 órás harctevékenység alatt összesen 6 embert vesztettek, és 30 sebesültjük volt.

olasz_hfoglyok.jpg

Olasz hadifoglyok

Longarone bevételekor Rommel megismételte ezt a bravúrt: ha nem is 150 emberrel, de az 1. Olasz Gyaloghadosztály tízezer katonájához képest sokkal kisebb erőkkel körbevette az ellenséget, akik szintén ellenállás nélkül adták meg magukat. (Nem csoda, hogy a csata után kitüntették – a legmagasabb német katonai elismerést, a „Pour le Merite”-et kapta -, és előléptették.)

A 300 ezer(!) olasz hadifogoly:

olasz_hadifoglyok4.jpg

a rengeteg harceszköz (köztük 5000 löveg, 3000 géppuska és 2000 géppisztoly(!))

300px-villar-perosa_m15_n.jpg

Villar-Pero ikercsöves géppisztoly

– bizony, az olaszok találták föl és alkalmazták először) óriási győzelmet mutat. Ha hozzászámítjuk a 400 ezer dezertálást, és a sereg maradványainak morálját, gyakorlatilag az olasz hadsereg széteséséről beszélhetünk.

0910caporettosold_nagyobb.jpg

Caporetto - olasz szemmel

Hogy miért nem lett ebből olasz fegyverszüneti kérelem és a háborúból való kilépés?

A szövetségesek 11 francia és angol hadosztályt dobtak át nagysietve, a támadást vezető von Below meg nem volt felkészülve Olaszország megszállására, egyáltalán a Monarchia vezérkarát és a németekét is meglepte a gyors és nagyarányú győzelem. Amikor végül a támadás folytatása mellett döntöttek az antant hadosztályok mellett már a megáradt Piave is megnehezítette a dolgukat, lassan újra szerveződött az olasz hadsereg is. Még mindig volt keleten annyi német katona, akikkel ki lehetett volna erőszakolni a teljes győzelmet, de a német parancsnokság nem tartotta ehhez elég fontosnak az itáliai frontot. Sőt a tél beálltakor az összes német csapatot kivonták  innen: Franciaországba vezényelték.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3513789210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.03.30. 09:08:11

Nagy kár, hogy a központi hatalmak nem tudták kihasználni az itt elért sikereket, mert akár másképp is alakulhatott volna a háború menete...

pitcairn2 2018.03.30. 10:21:57

1917 októberében - az USA nyílt belépése miatt - már lényegében minden eldőlt...

igaz a gazdasági erőfölény már eredetileg is az antant hatalmaknál volt

csoda hogy ilyen sokáig kihúzták a központi hatalmak

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 11:13:41

@pitcairn2: A központiak csak a "minőség legyőzi a mennyiséget"-ben bízhattak. (Ld. Rommel akcióit.)
De amíg ez keleten (Oroszország) és délen (Olaszország) igaz volt, a nyugati (francia) fronton már nem: a franciák és angolok méltó ellenfelek voltak. (Az amerikaiak nem annyira...)

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 11:15:54

@hem: (És hát persze a "minőség" a központiaknál is csak a németekre volt igaz...)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.03.30. 11:47:13

@hem: " a franciák és angolok méltó ellenfelek voltak. (Az amerikaiak nem annyira...) "

Már ezt az utóbbit hogyan is érted? A tengerészgyalogosok első harcérintkezése a németekkel 18 júniusában Párizs előtt, majd a Belleau erdőben volt. Közvetlen ez után a németek Teufelhundnak, pokolkutyáknak nevezték el őket, szerintem nem lebecsülésként.

¿Qué tapas hay? 2018.03.30. 11:58:46

Apróság: "...Erwin Rommel hadnagy zászlóalja. Csak 150 embere és 6 géppuskája volt..."
1) Erwin Rommel a caporettói áttörés idején már főhadnagy volt (1915-ben léptették elő, az első képen is kivehető a főhadnagyi rendfokozati jelzés).
2) A zászlóaljparancsnok nem Rommel volt, hanem Theodor Sproesser őrnagy. (ezt amúgy a videóban is megemlítik) Rommel Sproesser egyik századparancsnoka volt. A harcba vezetett csapat létszáma is századra utal.

pitcairn2 2018.03.30. 12:36:29

@hem:

az amerikaiak már kezdettől fogva benne voltak ebben a buliban

en.wikipedia.org/wiki/J._P._Morgan_Jr.#World_War_I

az is roppant érdekes egybeesés, hogy a kétségkívül kockázatos hadi-kölcsönzés ilyen mértékű elharapózásához kedvező feltételeket biztosító FED 1914 nyarára vált működőképessé...

enélkül az USA nem igazán tudott volna ilyen mértékben részt venni a háború finanszírozásában...

www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/02/20120212_Fed2.png

az anglo-amerikai elit fórumok is felálltak már ekkor...

en.wikipedia.org/wiki/Pilgrims_Society

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 12:37:55

@Sigismundus: Inkább a korábbi időszakra vonatkozik a "kevésbé": Már 1917. júniusában Európába értek az első amerikai csapatok, de csak kisegítő szerepkörben alkalmazták őket majdnem egy évig...

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 12:40:53

@¿Qué tapas hay?: "Rommel's battalion, consisting of three rifle companies and a machine gun unit, was part of an attempt to take enemy positions… "

Innen jött nálam a zászlóalj - a Wikipédia írja, de nem ez az egyetlen tévedése...

pitcairn2 2018.03.30. 12:41:00

@hem:

kivéve a külpolitikájukat, arra a "minőségi" jelzőt vétek lenne elpazarolni...

képtelenek voltak felismerni azt, hogy csak Oroszországgal együtt lehetnek sikeresek...

a britek - akiknek fantasztikusan jó külpolitikai, birodalomépítési - érzékük/gyakorlatuk volt azonban átlátták ezt...

en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History

en.wikipedia.org/wiki/Halford_Mackinder

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 12:45:35

@hem: Az az érdekes, hogy korábban már írtam erről a témáról, akkor főhadnagyot és rohamszázadot írtam - nyilván akkor jobb forrásokat használtam :)
tortenelmierdekessegek.blog.hu/2017/11/22/rommel_a_caporettoi_attoreskor_kapta_meg_a_pour_le_merite_-et_einstein_valamivel_kesobb

pitcairn2 2018.03.30. 12:48:06

@hem:

az USA akkor még elsősorban nem katonai szempontból kellett, nem véletlen az, hogy 1915-ben volt a legnagyobb éves hozam a Wall Street-en:)

Best dow yearly returns
2.bp.blogspot.com/-wGi6bLh8Vhw/TjyYagml90I/AAAAAAAABIQ/fF-CaCqvB3s/s1600/Best%2BDow%2BYearly%2BReturns.jpg

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 12:48:25

@pitcairn2: "...kivéve a külpolitikájukat, arra a "minőségi" jelzőt vétek lenne elpazarolni..."

:D

pitcairn2 2018.03.30. 12:51:03

@hem:

az USA már a kezdetektől ontotta az amerikai bankok által meghitelezett hadianyagot...

The Merchants of Death
mises.org/library/merchants-death

a Wall Street-i bankok mögött meg ott volt az 1914-re üzembe helyezett "vészhitelező" és "pénznyomtató" a Federal Reserve...

hem · http://tortenelmierdekessegek.blog.hu 2018.03.30. 12:53:37

@pitcairn2: Sajnos úgy tűnik, az amerikai gazdaság azóta is igényli az időnkénti "háborús boom"-ot

pitcairn2 2018.03.30. 12:53:50

@hem:

a Foreign Office gyakorlatára azonban a zseniális jelző illik, kár hogy ezzel inkább csak konspiratív oldalról foglalkoznak,

www.youtube.com/watch?v=QUHIZQLMo-0

mondoweiss.net/2016/01/zionism-kingdom-arabia/

hisz komolyabb elemzést is megérne

¿Qué tapas hay? 2018.03.30. 13:40:42

@hem: Semmi baj, az angol szöveg megtévesztő abból a szempontból, hogy a zászlóalj nem Rommelé, hanem Sproesseré volt. Elméletileg ez a zászlóalj három századból és egy géppuskás szakaszból állt. Viszont ha Rommel hat géppuskát vitt magával, az már egy századerejű gpu alegység volt.

Bretschneider detektív 2018.04.01. 12:23:01

Lehetett utána nagy rommeltakarítás.

Žďárský 2018.04.03. 19:11:47

@Sigismundus: Az amerikaiak a 1917-ig tipikus tengeri hatalom voltak, igencsak ütőképes flottával és jelképes haderővel. A tényleges hadseregük valahol a belga és román szintjén volt méretben, képességben talán valamivel felette. Hasonló volt a helyzetük, mint a briteknek 1914-ben. Akkor a kontinentális hatalmak hetek alatt milliós hadseregeket állítottak talpra, a világot uraló angolok meg kb. 250 ezret. Az amerikai tengerészgyalogság tényleg jól képzett erő volt, de első világháborús mércével rendkívül kis létszámú, néhány tízezres mindössze.
1917-től viszont fokozatosan felállítottak, kiképeztek és átküldtek az óceánon egy több milliós haderőt. Ezek a katonák aligha voltak összemérhetők a francia és brit veteránokkal, de még a tengerészgyalogsággal sem nagyon, viszont frissek voltak, jól felszereltek és főleg: rengeteg volt belőlük. Az élőerő-tartalékai végén járó német hadseregnek esélye sem volt ellenük. Nem véletlenül adták fel szinte hetek alatt azokat a jól kiépített állásokat, amiket már évek óta tartottak a számbeli és technikai fölényben lévő antant ellen.

Robur 2018.04.19. 00:43:11

Némi pontosítás: nem az olaszok találták fel a géppisztolyt, ráadásul a Villar-Pero igaz, hogy pisztolylőszert tüzelt, de nem kézifegyver volt. Inkább mondanám egy pisztolylőszert tüzelő géppuskának. Az olaszokra térve. Valszeg. ha lenyomják a taljánokat az nem fordította volna meg a háborút, szerintem egyébként az antantnak legalább annyira fájlt a feje a "kiváló" olasz hadsereg miatt mint a második VH-ban a németeknek. Ha az embernek ilyen barátja van, nincs szüksége ellenségre.:-)
süti beállítások módosítása