A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr467060703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejinashi 2015.01.17. 09:29:48

Nagyon jó képek :) A japán házakat úgy nézzétek, hogy a japán ácsok nem használnak se szöget, se kapcsot, semmilyen fém rögzítőt, ácskapcsot, ilyesmit. A szerkezeteket részeit egyszerű csapolásokkal rögzítik egymáshoz.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.01.17. 09:30:55

Hohohoó! Egy Puck-Man! Eredetileg így hívták a Pac-Man-t, csak amikor a videojátékok népszerűek lettek az Egyesült Államokban, az ottani forgalmazó megváltoztatta, mert biztos volt benne, hogy a közönség vandalizálni fogja és a P-ből, F-lesz. 8-)

Ditpet 2015.01.17. 09:59:53

Úú basszus....Már akkor modernebb volt mint most Magyarország. Felhőkarcoló-szerű üveg irodaházak, gyorsvonat (tényleg gyors, nemcsak a nevében), baleset megelőző sokkoló kampány, kulturális örökség megőrzése, felújítása, Mekdonác, sportkocsik, .....
Nem igazán látok bele a világpolitikába, de laikusként én a kommunizmusra tenném a jelem. A japánok is elvesztették a világháborút, rendesen megfizettek érte (kétszer is). Mi is elvesztettük. Egy nagy különbséget látok, hogy ott nem elvtársnak szólították egymást. És hova jutottak már akkor? A képek bizonyítják.

Persze lehet ezer oka is még, mint említettem nem látok ezeknek a dolgoknak a háta mögé.

Harrison Bergeron 2015.01.17. 13:55:42

@Ditpet: Jól érzed, a két Korea vagy a sokkal közelebbi, két Németország viszonylag jól demonstrálta a különbségeket. Persze ez így végtelenül leegyszerűsített gondolat, de kiindulási alapnak pont jó és hiába készült keleten plö a Melkus, csak felnőtt fejjel tudtam meg, hogy micsoda sportkocsi épült Wartburg (<3) alapokra :)

Rocko- 2015.01.17. 14:10:31

@Sam. Joe: hát az Bachromira nem lenne vicces.

Harci-marci 2015.01.17. 16:14:46

@Sam. Joe: Fogadni mernék, hogy a Scott Pilgrim vs the World c. filmből vágod te is :D

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.17. 17:33:04

Japán már akkor előbbre volt, mint mi most...
A gyorsvonatról jut eszembe: náluk már évtizedek óta (!) csak másodpercben (!) mérhető az összes vonat évi összesített késése...

TheRminator 2015.01.17. 19:39:13

Na akkor ehhez a fotósorozathoz mit szóltok?

www.tapeheads.net/showthread.php?t=11315

Akihabara 1983

armitage 2015.01.17. 19:51:55

Remek összeállítás. Makudonarudo hanbaagaa! (és Viriamu Gibuszun, ha már a kor Japánjánál tartunk)

johnibyg 2015.01.17. 19:52:06

@kugi: Két hiba van benne: csak a Shinkansenre mérik ennyire és átlagot számolnak.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.17. 20:08:17

@johnibyg: Azért szerintem mi is örülnénk, ha bármelyik IC-vonalunkon csak néhány másodperc lenne az éves átlag! :)

trollsalab 2015.01.17. 22:09:44

@kugi: Én annak is örülnék, ha csak néhány perc volna a késés.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.01.18. 08:50:08

@Rocko-: Bachrátságos feltételezés volt a részükrül. (Amúgy tényleg ezért lett a neve.)

@Harci-marci: Nemtudom már hol botlottam bele ebbe az adatba, csak arra emlékszem, hogy azért kerestem, mert a táblás, Pac-Man társasjátékról kerestem infókat. Szégyenszemre meg kellett néznem az IMDB-n, mert nem ismerem a filmet.

Shopping 2015.01.18. 11:17:29

Ritka egy fegyelmezett, szervezett ország.
Amit a vonatokkal csinálnak az tényleg csoda. A világ összes társasága hozzájuk jár tanulni ( kivéve MÁV).
Amikor Kyoto ban 5 perccel az indulás elott, egy tufa angol alkesz kiboritotta a dobozos sörét, kiváncsi voltam mi fog történni.
Annak ellenére hogy a 38-as vágányon voltunk( messze mindentől ) 3 perc alatt odaért egy takarító, 1 perc alatt feltörölte, és időben elindultunk.
És még a takarító, meg a kalauz kért elnézést az utastól!!!!
Na ez ami nálunk SOHA nem fog megtörténni.

zZz 2015.01.18. 12:20:06

2006ban voltam kint. Tkp. nagyrészt ugyanúgy nézett ki, mint ezeken a képeken :)

nagyfavor 2015.01.18. 12:40:37

Ha már pár perc késés harakiri alapot képez, hogyan reagálnának le egy pl. a Mávnál elő-előforduló pár órás/fél napos késést?

zZz 2015.01.18. 13:54:31

@nagyfavor: egész egyszerűen nem történik meg. A kérdés annyira elméleti, hogy felesleges gondolkozni rajta.
Mondjuk tegyük hozzá, hogy nem csak Mo-on vannak ilyen állapotok, még a svédeknél is hallottam, hogy rendszeresen vannak késések.

scandalstone 2015.01.18. 14:28:37

A képek nem mutatják Japán árnyoldalait. A szó szerint mini lakásokat. Saját szememmel láttam 3 szobás 30 négyzetméteres lakást is, ami már nagynak számított. 5 négyzetméteres hálószobákkal, a konyhát egy fridzsider, a mikró, és egylapos villanytűzhely jelentette. A bejárati ajtó a lakásban kifelé, a folyosó felé nyílik, hogy legalább az ne vegyen el helyet. Zsúfoltság mindenütt, agyonhajszoltság a munkahelyeken én ezeket tapasztaltam.

TheRminator 2015.01.18. 14:37:02

@scandalstone: Autót is úgy vehetsz, ha van parkolód az épület alatti bejáróban, különben nem veheted meg.

2015.01.18. 15:05:43

@Shopping: mert amúgy az tök normális, hogy a tufa angoltól kértek elnézést, mert kiöntötte a sörét?

murray 2015.01.18. 16:33:42

Japánban nincs "hétfő" és nincs "péntek" . Ott a munka szent.
Amúgy meg hiányzik a Toyotám ami 15 évvel öregebb volt mint a mostani skodám de műszakilag mínőségileg fényévekkel felette állt.

walter sobchak 2015.01.18. 22:45:39

@Harci-marci: A vicclap.hu-n volt egy ilyen "igaz, de használhatatlan tények"-rovat (nagyrészt urban legendeket és tévhiteket lehetett ott olvasni), ott is keringett ez a sztori 10-12 éve. Amikor a Scott Pilgrimben előjött, akkor gondoltam, hogy ez valószínűleg igaz. Ugyanez a sztori ment a Bich golyóstoll- (és egyéb kacat)-gyárral is, ami Bic-re változtatta a nevét; ki nem találod, hogy ők melyik angol szótól tartottak :D.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.19. 02:40:45

@kugi: ez egy urban legend, a Shinkansen valoban gyors es pontos, azonban a szemelyvonat, helyi vonat lassu

@scandalstone: igen, lakasok sotetek, mufeny, neonfeny, termeszetes feny alig, zsufoltsag, tekintelytisztelet, szabalyemberek, kotelezo viselkedesi szabalyokat belejuk nevelik (nem keverendo ossze a valodi udvariassaggal, ahogy az amerikai how are you sem valodi erdeklodes a hogyleted felol)
Kocka emberek, gyerekkortol egyenlo hosszusagura vagott szemelyisegek.
Munkahelyek: kreativitas kiolese mar gyerekkorban, ne akarj kulonbozni, csak tedd a dolgod, viszont a munkakorok iszonyatosan le vannak butitva, egyszerusitve, nem kell sok mindenhez erteni, mint mondjuk egy europai munkahelyen, a japan munkaltato lojalitast var el es vegtelen megfelelest, alkalmazkodast, engedelmesseget, nem otleteket es progresszivitast. Aki megfelel az elvarasoknak, az gondolkodas nelkul vegigdolgozhatja az eletet, aki kilog a sorbol azt kicsinaljak. Ugyhogy mar kisgyerek kortol a szabalyoknak valo megfelelesre idomitjak oket es a tomegbe valo belesimulasra, aki kilog, azt mar iskolaban kicsinaljak.
Vegtelen meetingek, ahol nagyon szabalyozottan folyik minden es a fonoknek igaza van, ertelme nincs, de meetingeknek lenni kell. Sok tulora, ami a produktivitashoz semmit se tesz hozza, csak ez a szokas, ott kell ulni hosszu orakat, akkor is ha nincs semmi dolog.
Tervezettseg, szervezettseg. Nem gyorsan igyekeznek elvegezni a feladatot, hanem eppen hataridore, teljesen kitoltik a rendelkezesre allo idot.

En Japanhoz kozel elek es rendszeresen jartam es jarok oda, erdekes, kenyelmes, falanszter, rideg vilag, agyonnyomott emberekkel, akik gyerekkent vannak tartva egy eleten at, kozben hihetetlen eros a nacionalizmus, idegengyulolet. Pl. a mai napig tagadjak, hogy ok barmi rosszat elkovettek volna a masodik vilaghaboruban. Nemetorszag a porban csuszik bocsanatot kerve, Japan nem, ez a hivatalos politikajuk. Pedig tobb tizmillio kinait kiirtottak.
Mindenkit betesznek egy skatulyaba es onnan nem kerulhetsz ki. Eloiteletesek es teljesen merevek. De mivel keves az idegen, nem kell senkihez alkalmazkodniuk, ok vannak otthon, a sajat szabalyaik szerint elhetnek. Igy mukodik is minden.

Ami tetszik, hogy egyetemre nem ugy mennek, hogy mi erdekli oket, hanem aszerint valasztanak, hogy hol akarnak majd dolgozni kesobb. Az egyeni preferencia nem letezik, gyerekkortol belejuk nevelik, hogy nem azt valasztjak, amit szeretnek, hanem azt "szeretik", amit valasztaniuk kell, mert ezt osztotta nekik a tarsadalom. A cegek nem kesz profikat varnak az egyetemektol, hanem jol kezelheto, lojalis embereket, akiket majd ok betagoznak, beidomitanak a maguk igenye szerint. Egy europai foleg egy csoro magyar ceg poliglott-reneszanszembereket akar, akik ket-harom ember munkajat is elvegzik egy fel fizetesert. A japan munkakorok ehhez kepest pofonegyszeruek, le vannak butitva, egyszerusitve, nincs teljesithetetlen elvaras (ha japan rendszerben nevelkedtel...)

Fegyelmezettseg, szervezettseg. A hatekonysag messze nem olyan szuper, mint azt Magyarorszagon hiszik.

Csaladi elet nincs. Evtizedeket leelnek egymas mellett emberek anelkul, hogy ismernek egymast. Eredmeny: alig van hazassagkotes, gyerekvallalas. Mar tobb oregeknek valo pelenkat adnak el, mint gyerekeknek valot.

Azsiaban van meg par ilyen Magyarorszagon misztifikalt orszag, ami valojaban inkabb agyonszabalyozott. Szingapur, Del-Korea stb.

Mad Mind 2015.01.21. 16:02:26

@aki mást mond az hazudik:
A helyi vonat lassú, de pontos.

Neked nem tetszik az agyonszabályozott világ és ott sem tetszik mindenkinek, de bizonyos szabályozottságra szükség van, mert túl kicsi helyen élnek nagyon sokan. Ez merev szabályok nélkül nem kivitelezhető. Amikor kevesebben lesznek, a szabályok is lazulni fognak, ahogy már lazulnak is évtizedek óta.
süti beállítások módosítása