FILM: Nagy marsi háború 1913 - 1917

2014. október 03. JTom

Még a tavasszal futottam bele egy német csatornán ebbe az áldokumentumfilmbe, de az akkori költözésem miatt valahogy megfeledkeztem róla, hogy beposztoljam. Ma a 444.hu-n olvasva róla ugrott be és gyorsan pótolom is a hiányosságot!

Aki kedveli az I. világháborús híradórészleteket, a kor kisugárzását, ne hagyja ki! Remek szórakozás. 

wwm.jpg

Orson Welles híres, H.G. Wells Világok háborúja című regényének 1938 rádiós adaptációja inspirálhatta a HISTORY Channel Nagy marsi háború 1913 - 1917 című áldokumentum alkotását. A kétórás program hatásos és részletes I. világháborús párhuzamaival egyszerre dráma és dokumentumfilm, amely sci-fi elemekkel színesítve mutatja be a XX. század eleji háború szörnyűségeit. Elmeséli az 1913 - 1917 közötti katasztrofális eseményeket, amikor az emberiségnek barbár idegenek támadásával kellett szembe néznie. A fikciós Nagy marsi háború 1913 - 1917 a kor archív felvételeit különleges effektekkel keverve vetíti elénk a földönkívüliek invázióját, melyben színészek alakítják az összecsapásokat felidéző történészeket és veteránokat.

A Mark Strong narrálta filmben a túlélők színészek beszámolóit igazi, első világháborús archív felvételek szakítják meg, amelyekhez CGI segítségével adták hozzá az H. G. Wells könyve (Világok harca) ihlette marsi hadsereg tripodjait. A trükkfelvételek készítői közzétették ezeknek a jeleneteknek egy részét és hát… állati jól néznek ki.

Nézzétek az előzetest! Én egyszerűen beleszerettem ebbe a klipbe.

Jellemző a magyar átlagember színvonalára, hogy ilyenek a visszajelzések a filmmel kapcsolatban:

"Ekkora baromságot! szerintem ezt a f*st nem lenne szabad dokumentumfilmként leadni! sz*r és értelmetlen az egész. Engem nagyon felháborít, Szégyen gyalázat! Még hogy beleélik magukat a színészek, mintha valóban úgy történt volna...
kár hogy nem lehet 0-pontot adni rá!"

"Szerintem jól kib*sztak az emberekkel hogy átmásították az egészet. Mi ebből az igazság? Szerintem semmi."

...és a "Mindentudás Egyetemén" a Gyakori kérdések-en is feltette már valaki a kérdést a Nagy marsi háborúról választ várva egy egyszerű guglizás helyett:

"Ez valójában megtörtént?"

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr46757241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2014.10.04. 00:20:45

Akkor ez csak fikció? Energiacella sincs? :(

Peter Gombas (törölt) 2014.10.04. 01:58:05

Van egy jelentős különbség Orson Welles idézett egykori rádiós adaptációja és e között az "áldokumentum" között, nevesen, hogy az színtiszta fikció volt, az első világháború pedig a legteljesebb mértékben nem az. De generációk tragédiája, következményiben máig hatóan - s kik ha nem az itt, az egykori Kelet-Európában élők tudják ez, amit egy magát - eredetileg, valamikor - történelmi ismeretterjesztőnek nevező televíziós csatorna nem. Jó, 2008 óta a trancendens sci-fi lett a History - részben nevesített profilja, történelem helyett, csakhogy ezt azok, kik valóban 'kedvelik az I. világháborús híradórészleteket, a kor kisugárzását' - mint arról a fenti ajánló szó szerint tudósít - nem feltétlenül tudják. Mint azt sem tudja mindenki, e 'sci-fi elemekkel színesített' habarék köszönő viszonyban sincs nem csupán 'a XX. század eleji háborús szörnyűségekkel' - de semmivel, mi történelem - nem csupán most, a Nagy Háború történelmi centenáriumán, de semmikor - mit valamikor el kellene már mondani valakinek - azok számára ( tisztelet minden kivételnek) kik közül sokan azt sem tudják, mikor kezdődött a második világháború. Ami viszont nem feltétlenül a magyar átlagember 'színvonalát' minősíti - ha t.i. szóvá tesszük azt, mert az tiltakoznak az ellen, mi ellen határtól távol tiltakoznak a History kritikusai - nevesen, hogy az meghamisítja a történelmet. Melyet meg kellene tartani annak ami - történelemnek - mi mellett a katasztrófa-fikció élje,élheti számtalan transzcendenciáját, de ne használja ahhoz kulisszának valós múltunkat, valós emberek valós kataklizmáit - egyszerüen mert nem azok.

mindenannyi 2014.10.04. 06:26:22

"Jellemző a magyar átlagember színvonalára"

Én meg nagyon szeretném, ha a jövőben az ilyen jellegű kiszólások nem lennének jellemzőek ennek a blognak a színvonalára! Neked tetszett, másoknak nem, te érted vagy érteni véled, mások nem. Ééééés?

Nebameg 2014.10.04. 07:22:38

@Panther V.: Nagyon úgy néz ki, h nem igaz :)

mogulov 2014.10.04. 08:05:08

Ezt már szeretem, amikor egy korabeli egyébként színvonalas animációs film értékét keresik a műelemzők. Érdekes általában ugyanezek az emberek magasztalják a modern festészeti irányzatokat és egyből megtalálják bennük az értéket. Ilyenkor ezek mért nem tudnak elrugaszkodni a valóságtól, miért kell a történelmi hűséget meg a politikai korrektséget keresni egy animációs filmben?

Disznó Úr 2014.10.04. 08:49:18

@mindenannyi: Egyetértek. Elszomorít a felesleges magyarozás. Az értetlenség és ostobaság nemzetfüggetlen, csakúgy mint az ellenkezője.

Harrison Bergeron 2014.10.04. 09:34:13

Te, biztos, hogy jó ötlet olyan szolgáltatót egyáltalán belinkelni, ami az INGYENES!!! mozizáshoz bankkártyaadatokat kér? Ott a duma persze, hogy rettenetesen vigyáznak rá, csak nem tudom elhinni. Ez is jellemző az átlag magyar ember színvonalára?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.04. 09:44:46

@Disznó Úr: nem írhattam belgát, ez a magyar emberek véleménye.
az elmúlt húsz évben tudatosan lebutított nemzedéké, akik nem tudják megkülönböztetni a fikciót a valótól SEMMILYEN szinten.
ez a mi szégyenünk magyaroké és nem egyes egyéneké, hanem mindenkié akik szavazatukkal a mindenkori kormányzatot segítették abba a döntéshelyzetbe, hogy létrejöhettek az agybomlasztó TV csatornák és az oktatás oda süllyedt ahová. ebbe természetesen magamat is beleértem, aki szavazott anno.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.04. 09:45:19

@Harrison Bergeron: tőlem egyik sem kér semmilyen bankkártyainfót.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.04. 09:56:21

@mindenannyi: nem a nemtetszésről van szó.
arról van szó, hogy nem képesek felfogni, azt hogy mit látnak, mert nincs meg az az alap, amit magukba kellett volna szívniuk a TV-ből, iskolából, aputól, könyvekből, a véget nem érő faszbukolás és csigakettestévézés helyett.
óriási a különbség.
az általad idézett mondatom nem leszólás jellegű, hanem sajnos elkeseredett megállapítás.
csak egy példa: egyik mozis blogon pár napja így kezdte a blogger a cikket a Casablanca című filmről, hogy "van-e ember a földön, aki nem ismeri".
abban a percen nyolc közeli kollégámat kérdeztem meg, tudja-e hogy mi a Casablanca. egy tudta.
a nem reprezentatív mintában volt egy:
-macedón férfi 51 éves
-osztrák férfi 47 éves
-osztrák nő 21 éves
-osztrák férfi 24 éves
-magyar nő 24 éves
-magyar nő 26 éves
-horvát férfi 38 éves
-fülöp-szigeteki nő 21 éves

mindegyikük tudta viszont, hogy ki az a Conchita Wurst.

azt végképp csak zárójelben említem meg, hogy a blog létrehozásával az volt a célom (leszámítva hogy kiélhetem a hajlamaimat is :)) hogy a műveltségünk apró fehér foltjait satírozgassam és nagyon örülök annak, ha valaki olyat ír, hogy elgondolkodtatta valami amit itt olvasott és utánanézett.

Malarki2 2014.10.04. 11:41:45

Nekem viszont nagyon tetszett. Érdekes volt, izgalmas és profin meg van csinálva, egyáltalán nem gagyi. Tényleg olyan, mintha egy megtörtént eseményről szólna.
Viszont én is azt látom, hogy nagyon sok helyen csak szidják. Csak azt nem tudom miért.

_-_-_ 2014.10.04. 12:14:02

@JTom: Szerintem aki azt kérdezte tényleg megtörtént-e az csak marháskodott ( én is szoktam ilyet) ,ettöl függetlenül az emberek többsége tényleg nagyon müveletlen.

blackbird84 2014.10.04. 13:01:50

Ha már alternatív történelem, ezt ( www.youtube.com/watch?v=Q4EQ-N0_zXw ) ismeri e valaki? A Führer-napból adaptálták, és szerintem sokkal hihetőbb mint a P. K. Dick féle vízió, bármennyire is kedvelem az utóbbit.
A kérdéses dok. filmet amúgy már adta magyarúl is a History channel, szerintem lehetett volna kreatívabb is, nemcsak annyi hogy a történelemkönyvekből kiragadott eseményeknél a németek helyett marsiakat raknak, mindezt a cári Oroszország és az OMM említése nélkűl.

attb2 2014.10.04. 20:48:42

Idevágó kérdés egy 36 évestől: Ki az a Conchita Wurst?
Ki kellett gugliznom...

mindenannyi 2014.10.04. 21:15:02

@JTom: Te most már egy másik dologról beszélsz. Azt írtad, jellemző a magyar átlag színvonalra, hogy xyz visszajelzés érkezett a filmmel kapcsolatban. Nem akarok mélyen belemenni a témába, mert nem érdemes, mindössze megjegyzem, hogy NEM, nem ez a jellemző a magyar szívonalra. NINCS olyan, hogy magyar átlag színvonal, ugyanis ostobákat, félművelteket, kommentben szájhabzókat MINDEN országban lehet találni. Kivétel nélkül, ugyanis ez nem nemzetiség-függő! Viszont nekem a hátam borsódzik attól, ha valaki magyar specialitásnak állít be valamit csak azért, hogy aztán jól leszólhassa a saját fajtáját.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.04. 21:25:06

@mindenannyi: nem azt akartam írni amiről beszélsz, de teljesen mindegy, mert én sem akarok belemenni a témába.
egyetértek, hogy minden országban lehet találni, pont azért írtam, hogy sajnálatos módon kies hazánkban EGYRE TÖBBET. és ez lett volna a lényeg.
ezzel vitatkozhatsz ha kedved van, de nem érdemes.

nandras01 2014.10.05. 00:40:38

@mindenannyi:
meg lehet sértődni, hogy "dehát a magyarok nem is ilyen ostobák"- de a tény tény marad.
bizony ostobák. pont annyira, mint az átlagnémet, az átlagangol vagy az átlagpiréz.
ha kételkedsz, akkor látogass el egy kemtrél/haarp/gyíkember/szabadkőműves/stb összeesküvést tárgyaló oldalra.
érnek majd meglepetések :)

wraith42 2014.10.05. 10:17:38

Köszi, hogy írtál róla, nem ismertem. Egész jópofa, tényleg egész jól volt megcsinálva, néhány apróbb bénasággal. Nem tudom miért kellett majdnem teljesen az 1. VH-s eseményeket követni (tengeralattjáró háború, amerikaiak belépése, stb), elengedhették volna kicsit jobban a fantáziájukat. A keleti front ignorálása teljesen megszokott a nyugati dokumentumfilmekben, náluk az 1. VH. a nyugati fronton zajlott és kész.

kkn 2014.10.05. 22:00:46

Melyiken is ment nálunk? A NatGeo-n? Nem is értettem, ezt hogyan építették be a műsorukba? De amúgy jó volt.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.10.05. 22:06:14

@kkn: nem a History-n?
német nyelvterületen a ZDF-Infon láttam.

kkn 2014.10.06. 20:13:09

@JTom: De lehet. Azt is nézem,mellé van programozva.

_wood_ 2014.10.09. 12:00:34

@mindenannyi: mások lenézésével magunkat emeljük a tömeg fölé. pszichológiai szükséglet, az állítás középpontjában a beszélő van, nem a mások. egészen érthető dolog, nem kell ezen így kiakadni.
süti beállítások módosítása