A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr635828956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Ferenc 14 2014.03.02. 10:55:34

Nekik bejött a szocializmus meg a munkaérték alapú társadalom.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.03.02. 12:43:01

Konkrét propaganda- ha lenne wc-ző munkásember, az is vigyorogna, mint a tejbetök...

Urfang 2014.03.02. 12:44:44

@Kovács Ferenc 14:

Kiknek? A fotóművész elé beállított mosolygós modelleknek?

Kovács Ferenc 14 2014.03.02. 14:09:57

@Urfang: Dehogyis, a gyerekeiknek. Kínában ma soha nem látott gazdagság és jólét van, ők nem huzogatják, hanem engedik a nadrágszíjukat évről-évre, és Peking ma így néz ki:
thumbs.dreamstime.com/z/rush-hour-traffic-jam-beijing-china-16199360.jpg
Vesd össze a fenti képekkel, mint kiindulóponttal... na ez a kommunizmus csodája!

VT22 2014.03.02. 23:10:57

@Kovács Ferenc 14: Ja a kommunizmus csodája hogy az átlag kínai már kezdi megközelíteni azt az életszínvonalat amit az átlag japán már a 60-as években elért.

fairlane 2014.03.03. 09:39:52

@Kovács Ferenc 14: Ja. Nézz meg képeket a vidéki Kínáról is, óriási a különbség a vidéki és a városi (Peking, Sanghaj) között.

Kovács Ferenc 14 2014.03.03. 09:52:05

@VT22: Pontosan, ahogy mondod, és itt még nincs vége a történetnek. Újabb 15-20 év, és Kína még európai mércével mérve is jóléti állammá fog válni. Mi meg, ha tovább húzogatjuk a nadrágszíjat, lassan a hetvenes évek Kínájának szintjére süllyedünk.

@fairlane: Akárcsak Magyarországon, vagy Amerikában, vagy bárhol a világon. Mindez mit sem változtat azon, hogy nagy a jólét. Pl. Kínában évente 7,5 millió új autót adnak el. Ez persze a másfél milliárd kínaihoz képest nem olyan őrült nagy szám, de azért messzemenően túlhaladja azt a mennyiséget, amelyre a természetes elöregedés miatti puszta szintentartáshoz szükség lenne. Más találmányok is ugyanilyen ütemben terjednek. Kínában kb. most zajlik az a jóléti modernizációs folyamat, ami itt, nálunk a hatvanas-hetvenes évek fordulóján zajlott.

TheRminator 2014.03.03. 10:15:03

Sajnálom, hogy egyesek még itt is politizálnak.

mojoking77 2014.03.03. 10:29:56

@Kovács Ferenc 14: Aranyosak az erveid, nem is vitatkoznek veluk, hisz feleslegesnek tunik. Egy kerdes. Miert nem vagy mar ott akkor? Csak, hogy szemelyesen tapasztald a jomodot, amit annyira eltetsz.. Ja, azert ne felejts el magaddal vinni par valtas tudot, esetleg oxigensatrat, ahol elhetsz, es kepeket a kek egboltrol, hogy legyen mit nezned, amikor mar nagyon kozel allsz majd az idegosszeomlashoz, amit az apro kulturalis kulonbsegek fognak okozni.. :))
Viva la China..

VT22 2014.03.03. 10:34:11

@Kovács Ferenc 14: Nem, ezt pont annak az érzékeltetésére írtam hogy kommunizmus nélkül sokkal előrébb lehetne Kína. Példának ott van Japán, Tajvan, Dél-Korea.

Kína fejlődése is csak akkor indult meg amikor szakítottak a kommunista gazdaságpolitikával és kapitalizmusra váltottak a 80-as évek végén. A kommunizmus 40 éve ott is a terror és éhínségek időszaka volt, különösebb jólét nélkül. Ezt a lemaradást most tényleg lendületesen hozzák be.

csi szi 2014.03.03. 10:47:27

@Kovács Ferenc 14: A kapitalizmus csodája az a fejlődés, amire hivatkozol. Tajvan, Dél-Korea vagy 15-20 évvel megelőzte őket, mert ott addig sem volt kommunizmus. „Kínai típusú szocializmusnak” meg „szocialista piacgazdaságnak” nevezik ők, persze, de a marxizmus már rég csak üres frázisok szintjén létezik. Ez a rendszer már rég nem szocializmus, hanem kapitalista, csak a nevében nem az. A politikai rendszer diktatúra, de működik. Mindaz a szédületes fejlődés, amiről beszélsz, 1978 után indult meg, sőt úgy igazán csak a 90-es évektől. 30-35 éve még az akkori Mo.-ra jártak a kínai elvtársak tanulmányozni a magyar komenisták reformjait, amit hasznosnak láttak, át is vették. Ott, más környezetben, a helyi viszonyokra adoptálva működtek, de ki tudja, ha nem dől össze a szovjet blokk és Gorbacsov kínai mintára reformálja meg a gazdaságot, itt is működött volna. Azazhogy nem, mert mi túlságosan vágytunk a nyugathoz csatlakozni, azt hitte az átlagember 25 éve, hogy itt osztrák meg "NSZK" életszínvonal lesz pár év alatt, de még a pesszimisták szerint is 20 év alatt mindenképp.
Persze ehhez kellett a kínai nép mentalitása, és természetesen nem egy tökéletes világ az, sőt... De ők előre haladnak és nem hátra.

Kovács Ferenc 14 2014.03.03. 14:30:16

@mojoking77: De miért is kellene elmennem innen? Nekem ez a hazám, itt vannak a rokonaim, barátaim, itt áll a házam, itt működik az üzletem, és tök jól érzem itt magam, eszem ágában sincs két bőrönddel előlről kezdeni az egész életemet valami idegen földön. Se Kínában, se Németországban, se Kubában, sehol sem.

@VT22: Hogy hol lehetne Kína ha... az nem más, mint üres szócséplés. Senki sem tudja megmondani, mi lett volna, ha... azt viszont elég pontosan meg lehet állapítani, hogy honnan hova jutottak el. Egyértelmű sikertörténet az övék.
Nem szakítottak semmivel, ahogy csi szi mondja, Kínában egy olyasféle reformkommunizmus van, mint amilyen itt a késői kádár-rendszer volt. A termőföld, a nagyüzemek állami kézben vannak, de meg van engedve az egyedeknek a maszekolás, illetve bizonyos multinacionális vállalatoknak a betelepülés, mint ahogy nálunk is jelen voltak bizonyos kapitalista vállalatok, pl. a Coca Cola (1968-tól) vagy az IBM (amely a harmincas évektől fogva folyamatosan jelen volt Magyarországon, még a legsötétebb Rákosi korszakban sem érte őket semmi attrocitás amerikai tulajdonosuk miatt.)
Én a legnagyobb különbséget az egykori magyar reformszocializmus meg a kortárs kínai reformszocializmus között abban látom, hogy a kínai külkeresek százszor ügyesebbek, és megtalálják azokat a piacokat, amelyeket mi nem találtuk meg. Példul gyártanak egy száz évvel ezelőtti singer varrógépet kifejezetten Afrikai piacra, ahol a fűkunyhóban nincs áram, de varrónő az van, aki a külföldről érkező, százszor átválogatott használt ruhákat megfoltozza illetve átszabja a helyi lakosoknak. Ha nekünk ilyen külkereseink lettek volna a hetvenes években, akkor valószínűleg minden egészen másképp történt volna...

mojoking77 2014.03.03. 14:58:23

@Kovács Ferenc 14: OK, akkor maskepp foglamazok. Kina messze nem az a sikertortenet, amit ok, es te is, szeretnel beallitani. Borzalmas nyomor videken, az alapveto egessegugyi ellatas hianya, es olyan kornyezetszennyezes, amitol az EU barmely tagallamanak lakoja orak alatt tudorakot kap...
Elhiszem, hogy szepen hangzik a propaganda szoveg, de kerlek gondolkodj, es olvass utana.
Udvozlettel:

Kovács Ferenc 14 2014.03.03. 17:52:16

@mojoking77: Magyarországon is borzalmas nyomor van vidéken, és bizony az egészségügyi ellátás is lassan kimerül abban, hogy fölírnak a több éves várólista végére, aztán ha megdöglesz, mielőtt sorra kerülnél, hát akkor így jártál.
Mint mondtam már, én nem a pillanatnyi színvonalat értékelem, hanem a trendet. A mai Kínát nem Japánhoz mérem, hanem a harminc évvel ezelőtti Kínához. Ahhoz képest brutális életszínvonal emelkedés tapasztalható. Miközben az egész un. fejlett világ dögledezik, pl:
www.youtube.com/watch?v=LCtcJCDXdxY

mojoking77 2014.03.03. 19:54:49

@Kovács Ferenc 14: Azert Detroitot ne vedd etalnnak semmilyen listahoz, ami a haldoklo nyugati tendenciakat veszi szamba. Volt szerencsem mind a ket helyen lenni mar, es mig Detroit egy alapvetoen elcseszett gazdasagpolitika eredmenye (egy iparagra epitettek az egesz varost, es egyszeruen nem voltak arban vesresnyben a tavol keletrol erkezo konkurenciaval szemben), addig Kina es elso sorban Peking egy teljesen elcseszett kvazi piacgazdasag eredmenye.
Nincs brutalis eletszinvolnal emelkedes, egesz egyszeruen a brutalis kizsakmanyolas eredmenyet gondolod annak, amit egy nagyon vekony reteg (keveseb mint a lakossag 1%-a) er el a maradek 99% karara. Nezz korul (legalabb virtualisan) a kissebb telepuleseken, videken. Magyarorszag a XX. szazad elejen. Es nem a fovaros, hanem videk.
Mondod a melyszegenyseget, meg a szornyu egeszsegugyet otthonra. Gondolom szornyen megsertodnel, ha hangosan kirohognelek. Azert a penzert, amiert otthon ellatnak, a vilag 90%-an meg arra sem meltatnanak, hogy a varoban leulhess.
tenyleg probaj kicsit nyitottabban nezni a vilagra...

Kovács Ferenc 14 2014.03.04. 07:29:31

Kína lakosságának 1%-a 15 millió ember. ;-) Majd jobbra fordul a többi sorsa is, ha minden így megy tovább a dolog, mint ahogy eddig ment. Majd bedöglenek már iparágak is nyugaton a kínai dömpingárú miatt, mint a detroiti autógyárak. Trendek, tudod, a trendek számítanak, tervezni csak az alapján lehet, nem önkényesen kiragadott pillanatképek alapján. :-p

TheRminator 2014.03.04. 09:40:50

@Kovács Ferenc 14: "Magyarországon is borzalmas nyomor van vidéken"

WTF?

stoppos76 2014.03.05. 16:38:04

Azok a kistraktorral szállítható ipari árammal működő hajszárítók amúgy micsodák?

Kovács Ferenc 14 2014.03.05. 17:28:43

@stoppos76: stabil motorok. Egyszerű mezőgazdasági gépek meghajtására használják őket ott, ahol nincs elektromosság. Pl. a zöld mező közepén fúrott kút szivattyúját forgathatja, vagy kukoricamorzsolót, hengermalmot, fűrészgépet a fakitermelésen, no meg természetesen akár áramfejlesztő dinamót is.
süti beállítások módosítása