Mitől volt vidám a legvidámabb barakk?

2013. december 08. JTom

Nemzeti Trip

Remélem neked is szólt a vészcsengő a fejedben a film nézése közben. Ha igen, jól érezted. Természetesen egy áldokumentumfilmet láttál!

Egy szó sem igaz az egészből, nem volt LSD, sem pedig betépés Castroval, Kádártól teljesen idegen volt ez a fajta megközelítése a hatalomnak. De akkor mi ez az egész?? Ki ezért a felelős??

nemzeti_trip_plakatka2.jpg

 

Az "elkövető" az ifjú Halmos Ádám, aki így nyilatkozott az elkészült munkájáról:

"A 'Houston We Have a Problem' című, a sosem létezett jugoszláv űrprogrammal foglalkozó film megtekintése után ástam bele magamat az áldokumentumfilmek témájába, erről született a most látható diplomafilm is - aminek Magyarországon is van hagyománya, elég az Igazi Maora, vagy a Lopott Ritmusra gondolni.

Az áldokumentumfilm hiteles megszólalókkal, ismert történelmi tényeket felhasználva és elferdítve, régi képsorokat mutatva olyan valóságot tár elénk, ami hihetőnek tűnik, de nem igaz. Teszi mindezt azért, hogy a néző becsapva érezze magát, és miután egyértelművé vált számára, hogy a gondosan felépített hazugság csupán a készítők kreálmánya, kritikus gondolkodásra késztesse őt, ami megvédi a propagandával szemben - így ellenszere is annak.
A mi célunk is ez volt. Meglepő volt látni, hogy volt olyan, aki a Kádár-korszakban élt, és ez a teljesen abszurd, egyértelműen kreált történet számára hihető volt. Ami még meglepőbb, hogy sokan elfogadják azt, hogy Kádár LSD-vel kezelte a csapvizet, de ezt nem látják problémának, sőt, szükséges volt a jólétünkhöz.
mood_00001_2.png
A kérdés pedig, ami 1957 május elsejével kapcsolatban felmerül, valós. Mit keresett majdnem félmillió, Kádárt éljenző ember a Hősök terén, mindösszesen fél évvel az októberi forradalom után. Erre adunk mi egy hamis választ, hogy a film végén feltegye a néző a kérdést: mi volt a valódi ok?
Az animáció, amelynek minden része Horváth Réka munkáját dicséri, pedig egyértelmű jelzés a néző számára, hogy a jelenet, amit lát, csupán a képzelet szüleménye.
20200312-34490037.JPG
Horváth Réka és Halmos Ádám munka közben
Továbbra is szeretnénk történelmi áldokumentumfilmekkel foglalkozni, mert az igazság hiánya talán jobban felhívja a figyelmet a problémára, és azokra a lelki mozgatórugókra, amelyek létrehozták a történelmi változásokat. Az álhírek korában mindennél jobban szükségünk van erre a kritikus hozzáállásra, hogy felismerjük, miben hiszünk, és mi az, amiben csak hinni szeretnénk."
nemzetivetites_00_19_57_24_still006.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr415681671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.11.12. 08:38:54

Aki élt abban a korban, tudja hogy miért voltak ott az éljenzők. Nem kellett ahhoz LSD, elég volt az is, hogy tudtad hogy van aki figyeli hogy kinn vagy-e és éljenzel-e.
süti beállítások módosítása