Őrült évek - 1961

2015. október 17. JTom

Ha engem kérdeztek melyik év volt a legmozgalmasabb, legérdekesebb, mindazonáltal a legőrültebb a történelemben én 1961-re szavazok. Persze lehetne mondani sorsfordítóbbat, szörnyűbbet, vagy reményteljesebbet, de nézzétek mi minden történt 1961-ben! 18+!

00_0.jpg

 

"Mai naptól egy új sorozat indul, amelyben egy bizonyos évre fókuszálunk majd. Hogy milyen gyakran olvashatjátok majd azt még nem tudom, mert mostanra már egészen rendesen időhiánnyal küzdök. Talán észrevettétek, hogy voltak napok, amikor nem volt új poszt. Sajnos ilyen a jövőben is többször elő fog fordulni. Ha lenne a blogra napi nyolc órám, csodákat művelnék. Azért reméljük a legjobbakat, minden megoldódik, nyerek a lottón, vagy örökbe fogad valami milliárdos." - Jtom

08_kennedy_a_harvardon.jpg

Elnöki beiktatása előtt néhány nappal J. F. Kennedy a Harvard egyetemen a hallgatók gyűrűjében. A testőröknek nehéz napjuk volt aznap (a Kennedy-hez közeli egyen-kalaposokat figyeljétek).

01_kennedy_beiktatasa.jpg

John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnökének beiktatási beszéde.

02_trafalgar_london_ban_the_bomb.jpg

Atomhisztéria. "Ban the Bomb" atombomba-ellenes tüntetés Londonban a Trafalgar-téren.

03_kennith_gelpey_az_altala_keszitett_atombunkerben.jpg

Kennith Gelpey az általa készített atombunkerben. Családjával egy hétvégét is eltöltött az építményben reklámcélokból. A házi-atombunker biznisz ekkoriban kezdte el virágkorát élni. 

05_gagarin_just_moments_before_he_took_off.jpg

Ember az űrben. Jurij Gagarin az első ember a világűrben.

Bombaként robbant a hír a nyugati világban. Az űrversenyben a Szovjetunió az élre tört. Az atombomba bevetése után magukat világelsőként számon tartó amerikaiakban megingott az országukba vetett hit.

05_vosztok-1_gagarin.jpg

A Gagarint szállító Vosztok-1 a földet érés után a Szovjetunióban.

05_xx_gagarin_brezsnyev_lenin_rend_es_hos.jpg

Gagarin Leonyid Brezsnyevtől (aki akkor még a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke) veszi át a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Lenin-rendet.

06_lumumba.jpg

Patrice Lumumbát, a demokratikus Kongó első szabadon megválasztott elnökét törvényellenes módon és megalapozatlan indokok alapján - a térségben állomásozó ENSZ békefenntartók jelenléte ellenére - bebörtönözték és később kivégezték Moise Csombe katangai és belga katonái.

06_lumumba_egyiptomi_balosok_felgyujtjak_a_kairoi_amerikai_nagykovetseg_egy_autojat.jpg

Lumumba kivégzésének hírére az akkor erősen szovjetbarát Egyiptomban zavargások törtek ki. A képen a tüntetők éppen felgyújtják a kairói amerikai nagykövetség egy autóját.

07_1961_julius_4-en_a_hutorendszer_meghibasodasa_miatt_atomrobbanas_kovetkezhetett_volna_be_ami_nagyon_konnyen_vilagkatasztrofahoz_vezethetett_volna_a_k-19-es_legenyseg_tobb_tagja_eletet_adta_hogy_a_reaktor.jpg

A K-19-es szovjet nukleáris fegyverekkel ellátott atomtengeralattjáró tragédiája. 1961. július 4-én a hűtőrendszer meghibásodása miatt robbanás következhetett volna be, ami nagyon könnyen világméretű katasztrófához vezethetett volna. A K-19-es legénység több tagja életét adta, hogy a reaktor robbanását elkerülje. Bővebben is olvashattok róla a lemilen.

teddybear01 szerint:

"Atomreaktorban nukleáris robbanásról csak a legsötétebb zöldek beszélnek. Maximum leolvadni tud, nukleárisan robbanni nem.
Ha egy ilyen reaktorban történik is robbanás, az vagy kémiai, pl. hidrogénrobbanás mint Fukushimában, vagy fizikai, mint pont a K-19-ben, a beömlő hűtővíz a forróságtól gőzzé alakul. A sugárszennyezést meg a kijutó aktív reaktorelemek okozzák, pl. a moderátorként használt grafit mint Csernobilben."

09_havanna_diszno-obol_utan.jpg

Az amerikaiak által támogatott - Castro-ellenes - kubai ellenállás csúfos Disznó-öbölbéli veresége után parancsra kiürült havannai belváros.

04_a_georgiai_egyetemrol_rendorok_menekitik_ki_az_elso_fekete_tanulot_az_integracio-ellenes_tuntetok_elol.jpg

A szegregáció kezd tarthatatlanná válni a "Szabadság földjén". Az 1955 óta erősödő mozgalmakban a színesbőrűek egyenjogúságukért küzdöttek. A képen a Georgiai Egyetemről rendőrök menekítik ki az első fekete tanulót az integráció-ellenes tüntetők közül.

10_freedom_rider.jpg

A déli államokban megerősödött ún. Freedom Riders-mozgalom egy tagját tartóztatják le.

11_1961_junius_joan_trumpauer_a_feketek_jogaiert_kiallo_egyetemi_hallgato_rendorsegi_fotoja.jpg

1961. június. Joan Trumpauer a feketék jogaiért kiálló egyetemi hallgató rendőrségi fotója.

Joan és barátai letartóztatásuk előtt. Az úgynevezett "beülők", akik fehéreknek fenntartott helyekre ültek be és felszólításra sem távoztak.

11_1961_majus.jpg

A Freedom Riderek által használt autóbuszt helybéli fehérek egy csoportja támadta meg és molotov-koktélt dobott rá.

11_1961_majus_pillanatok_elott_fotos_tommy_langston_megtamadta_majus_14-en_1961-ben_ez_a_loves_egyetlen_fotot_klansmen_tamado_szabadsag_rider_a_trailways_buszpalyaudvarra_birminghamben_alabama.jpg

1961. május 14. Tommy Langston által készített képen egy Freedom Riders-tagot inzultáló fehér csoport látszik. Pillanatokkal később a fotóst a tömeg megtámadta és súlyosan bántalmazta. Buszpályaudvar Birminghamben, Alabama.

12_george_lincoln_rockwell_az_amerikai_naci_part_gyulolet_busza_egy_benzinkuton_utban_alabama_fele.jpg

A George Lincoln Rockwell által vezetett amerikai náci párt Gyűlölet busza egy benzinkúton útban Alabama felé. Később Rockwell erőszakos halált halt.

13_nemzeti_garda_gyakorlatozik.jpg

Az amerikai Nemzeti Gárda gyakorlatozik. A gárdát a faji zavargások idején előszeretettel vetették be a katonaság és a rendőrség mellett.

18_ham_a_csimpanz_16_perc_39_mp_urrepules_utan_biztonsagosan_ert_foldet_azaz_vizet_az_atlanti-oceanon.jpg

Ham a csimpánz 16 perc 39 mp űrrepülés után biztonságosan ért földet, azaz vizet az Atlanti-óceánon.

14_chicagoi_lakberendezesi_vasar_bemutatojan_tunt_fel_ez_a_12_cm_vekony_szines_televizio_hozza_tartozo_programozhato_videomagnoval.jpg

Chicagói lakberendezési vásár bemutatóján tűnt fel ez a 12 cm vékony színes televízió, hozzá tartozó programozható videómagnóval.

Mivel a lapos képcső még igencsak gyerekcipőben járt (a plazmaképernyőt 1964-ben találták fel) ezért a képen egy nem működő ún. dummy látható, azonban több fórumon a kommentelők állítják, hogy működött. Ha tud erről a készülékről valaki bővebb infót szívesen venném.

15_seattle_jelkepenek_a_space_needle-nek_epitese_az_1962-es_vilagkiallitas_elokeszuletei_kozott.jpg

Seattle jelképének  a Space Needle-nek építése az 1962-es világkiállítás előkészületei idején.

16_muhammad_ali_es_alex_mitoff_merkozese.jpg

A boxlegenda Muhammad Ali és az argentin Alex Mitoff mérkőzése.

17_alan_shepard_leendo_urruhaja_teszteles_kozben_cape_canaveralban.jpg

Az amerikaik is belehúztak az űrversenyben. Alan Shepard leendő űrruhája tesztelés közben Cape Canaveralban. Kennedy bejelenti, hogy az évtized végére embert küldenek a Holdra.

19_a_nasa_lola-projektjenek_szimulatora_a_nagymeretu_makettek_segitsegevel_amik_kulonbozo_magassagokat_imitaltztak_a_holdraszallast_gykoroltattak_a_leendo_urhajosokkal.jpg

A NASA LOLA-projektjének (Lunar Orbit and Landing Approach) szimulátora. A nagyméretű makettek segítségével - amik különböző magasságokat imitáltak - a holdra szállást gyakoroltatták a leendő űrhajósokkal.

20_1961_oktober_algeriaiak_holtteste_parizs_utcain.jpg

1961. október. Algériaiak holtteste Párizs utcáin. Az egyre eldurvuló algériai helyzet miatt a francia főváros is erőszakos események színterévé vált. Az észak-afrikai ország a következő évben kivívta függetlenségét.

21_adolf_eichmann_a_jeruzsalemi_birosag_elott_a_haborus_buntettekert_keresett_eichmannt_az_izraeli_titkosszolgalat_rabolta_el_argentinabol.jpg

Adolf Eichmann a jeruzsálemi bíróság előtt. A háborús bűntettekért keresett Eichmannt az izraeli titkosszolgálat a Moszad rabolta el Argentínából, kalandfilmbe illő módszerekkel.

22_japan_ultra-nacioanlistak_tuntetese_tokioban_majus_elsejen_tobbek_kozott_a_beloldali_partok_betiltasat_koveteltek.jpg

Japán ultra-nacionalisták tüntetése Tokióban május elsején. Többek között a baloldali pártok betiltását követelték.

23_apacs_indian_kuldottseg_egy_tagja_csokol_kezet_a_vatikanban_xxiii_janos_papanak.jpg

Apacs indián küldöttség egy tagja csókolja meg a XXIII. János pápa gyűrűjét a Vatikánban.

24_polgari_vedelmi_gyakorlat_miatt_elneptelenedett_times_square_new_yorkban.jpg

Polgári védelmi gyakorlat miatt elnéptelenedett Times Square, New Yorkban.

25_jfk_a_laoszra_is_atterjedo_kommunista_veszelyrol_beszel_egy_terkep_segitsegevel.jpg

Kennedy-elnök a Laoszra is átterjedő kommunista veszélyről beszél egy térkép segítségével. Egyre közelebb a vietnami pokol.

26_a_ket_korea_hataran_levo_panmindzsoni_demilitarizalt_ovezetben_rovid_szovaltas_utan_verekedes_tort_ki_az_ensz_kepviseleteben_jelen_levo_amerikai_katonai_rendorok_es_az_ezsak-vietnami_hatarorok_kozott.jpg

A két Korea határán lévő panmindzsoni demilitarizált övezetben rövid szóváltás után verekedés tört ki az ENSZ képviseletében jelen lévő amerikai katonai rendőrök és az észak-koreai határőrök között.

27_megkezdodik_a_berlini_fal_epitese_ami_cskanem_harminc_evig_volt_kezzelfoghato_bizonyiteka_a_vasfuggonynek.jpg

Megkezdődik a Berlini Fal építése, ami csaknem harminc évig volt kézzelfogható bizonyítéka a vasfüggönynek, elválasztva egy várost és két világrendet.

28_egymassal_szemben_allo_szovjet_es_amerikai_tankok_berlinben.jpg

Egymással szemben álló szovjet és amerikai tankok Berlinben, az épülő Fal két oldalán.

29_bily_stanley_az_egyetlen_feher_tanulo_az_egyik_feketeknek_fentartott_iskolaban_baratai_koreben.jpg

Billy Stanley barátai körében, az egyetlen fehér tanuló az egyik feketéknek fenntartott iskolában.

30_wilma_rudolph_clarksville_ketszeres_bajnok_atleta_a_moszkvai_szovjet-amerikai_atletikai_talalkozon.jpg

Wilma Rudolph Clarksville kétszeres bajnok atléta a moszkvai szovjet-amerikai atlétikai találkozón.

31_del-vietnami_katonak_amerikai_fegyverekkel_harcolnak_az_eszaki_kommunista_vietkongok_ellen.jpg

Dél-Vietnami katonák amerikai fegyverekkel harcolnak az északi kommunista vietkongok ellen.

32_a_tasmaniai_hobartban_az_akkori_12_tagorszag_alairja_az_antarkrtisz_semlegessegerol_szolo_megallapodast.jpg

A tasmániai Hobartban az akkori 12 tagország aláírja az Antarkrtisz semlegességéről szóló megállapodást. A paktum szerint többek mellet tiltja a kontinens katonai felhasználását és szennyezését.

33_el_nem_kotelezett_orszagok_elso_csucstalalkozoja_belgradban.jpg

El nem kötelezett országok első csúcstalálkozója Belgrádban.

A híres harmadik út, amit igazán sosem találtak meg. Az el nem kötelezettek hivatalosan nem kötelezték el magukat sem az amerikaiak által képviselt kapitalista, sem a szovjet kommunizmus mellett. Jobbról a harmadik a jugoszláv államfő Tito marsall. Fontosabb tagországok Jugoszlávia mellett India, Kína, Egyiptom (akkor még Szíriával Egyesült Arab Köztársaság), Fülöp-szigetek. Fő céljuk a semlegesség és az egyéni szuverenitás mellett országaik és a harmadik világ kivonása a hidegháborúból.

34_nickelsburg_laszlo_az_utojara_kivegzett_56-os_ellenforradalmar.jpg

Az utoljára kivégzett '56-os. Nickelsburg László halálos ítéletét - három másik társával együtt - 1961. augusztus 26-án hajtották végre,

35_sztalint_eltavolitjak_a_lenin_mauzoleumbol.jpg

Sztálin testét eltávolítják a Lenin mauzóleumból. Ezzel a szimbolikus tettel a hruscsovi vezetés - elismerve elődje hibáit - lezártnak tekinti a sztálinista diktatúrát és a szellemiséget, ami az előző évtizedeket meghatározta.

Korábbi válogatásokban már láthattátok:

Az amerikai műkorcsolyacsapat beszállás közben egy belga SABENA Boeing 707-be, útban a csehszlovák világbajnokságra. Egy órával később, még a brüsszeli repülőtéren lezuhantak, a teljes csapat, családtagjaik és a repülőgép személyzete is odaveszett.

Az épülő, de hatalmas csúszásban lévő operaház Sydney-ben. A leghíresebb ausztrál épület kálváriája egy korábbi bejegyzésben ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr677972923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.17. 03:33:21

@JTom: sajnos nem vagyok milliomos (meg), de ha az lennek, azonnal orokbefogadnalak, mert akinek ilyen szuper blogja van, annak buszken lennek az orokbefogadoja!!!
Addig is (amig nem leszek milliomos), egy kicsit adomanyoznek (PayPal nincs? Nem muxik a kartyam)

2015.10.17. 04:02:01

PayPal megtalalva, de az email cimre nem enged kuldeni - akar privatban kaphatnek segitseget? Keretik figyelembe venni, hogy no, szoke... soroljam?

AtiSnatch 2015.10.17. 07:06:10

Jó sorozat! Várom a többi pár ezret :)

mindenannyi 2015.10.17. 08:57:03

Fantasztikus válogatás, gratulálok! Nem is tudtam, hogy 1961-ben ennyi minden történt! Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy mennyire fiatal még az a rendszer, ami - legalábbis törvényileg - nem rekeszti el egymástól az embereket olyan marhaságok miatt, mint a bőrük színe. Sok-sok fejlődés kell még...

m_and_m 2015.10.17. 09:02:13

Tihanyi Kálmán "1939-ben jelentette be teljesen lapos, valójában egy igen korai plazma televíziónak tekinthető televízióját, amely a leírás szerint keretbe foglalva akár falra is akasztható (!), ennek a gyártását a háború utáni Magyarországon tervezte beindítani. A gondolattal már 1933-ban kezdett foglalkozni és egy ilyen dátumú, valamint ezt bizonyítandó már tökéletesen kidolgozott, 1936-os szabadalmi leírás (igénypontok és rajzok) kézirata maradt fenn."
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tihanyi_Kálmán

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.10.17. 11:09:55

Jaj, jaj, jaj... Ne írjunk már le akkora téveszméket, hogy nukleáris robbanás következhet be egy atomreaktorban... Meddig él még ez a hülye sztereotípia az emberekben....?

zweitakt 2015.10.17. 11:54:22

"Apacs indián küldöttség egy tagja csókol kezet a Vatikánban XXIII. János pápának."

Nem kezet, hanem gyűrűt csókol.
A püspököknek ill. a pápának méltóságát, és elfoglalt hivatalát jelképezi a gyűrű, a tisztelet ezen keresztül az Anyaszentegyháznak, és apostoli vezetőinek jár, nem a személynek, aki azt viseli. Tehát a gyűrűcsók és térdhajtás nem a vezető előtti megalázkodást, hanem az Isten és Egyháza előtti alázatot jelzi!

Lásd még: ha egy papnak azért keversz le egy frászt, mert adott esetben gazember, azzal nincs semmi probléma. De ha csak azért képeled fel, mert pap, azzal automatikusan kiközösíted magad az Egyházból...;-)
Nem mindegy!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.17. 12:07:54

@zweitakt: javítom, kösz

@molnibalage: nem értek hozzá, hogy lenne helyes? ha kritizálsz azzal nincs baj, csak írd le mi helyes. tudod, hogy elismerem a tudásod, legalább javíts ki ha hülyeséget írok! :P

teddybear01 2015.10.17. 12:32:22

@JTom: Atomreaktorban nukleáris robbanásról csak a legsötétebb zöldek beszélnek. Maximum leolvadni tud, nukleárisan robbanni nem.
Ha egy ilyen reaktorban történik is robbanás, az vagy kémiai, pl. hidrogénrobbanás mint Fukushinában, vagy fizikai, mint pont a K-19-ben, a beömlő hűtővíz a forróságtól gőzzé alakul. A sugárszennyezést meg a kijutó aktív reaktorelemek okozzák, pl. a moderátorként használt grafit mint Csernobilben.

A K-19-ről van itt egy részletes cikk: lemil.blog.hu/2011/08/25/a_hirosima_teljes_tortenete

teddybear01 2015.10.17. 12:47:09

@JTom: Szívesen. Egyébként a K-19-en történt robbanás meglehetősen kicsi volt, egy gumicső ment szét.
Néhány kiló tnt-vel egyenértékű robbanástól az egész tengeralattjáró szétment volna, és nem éli túl senki, a hajó meg a víz alatt marad, mint a Kurszk.

Pootj 2015.10.17. 13:27:29

@teddybear01: És ebben az a legdurvább, hogy pl. Hirosima és Nagaszaki, ahol valódi nukleáris robbanás történt, pár év után újra lakható volt, ma is virágzó városok, míg Csernobil illetve Fukusima vagy éppen a legdurvább Cseljabinszk, hosszú évtizedekre/századokra lakhatatlanná váltak.

¿Qué tapas hay? 2015.10.17. 14:24:15

off lesz bocsi!

@teddybear01: Ez nagyon klassz pontosítás, egy mondattal hadd vitatkozzak: "A sugárszennyezést meg a kijutó aktív reaktorelemek okozzák, pl. a moderátorként használt grafit mint Csernobilben. "

A szennyezés legnagyobb részét (aktivitás-értékben tekintve kb. 99%) a sérült fűtőelemekből kiszabaduló gáznemű és illékony hasadványok (Xe-133, I-131, Cs-137, Cs-134, Sr-90 stb.) okozzák. A reaktor felaktiválódott részeiből származó szennyezés töredéknyi.

@Pootj: Erre egyszerű a magyarázat. A nagaszaki bomba aktív magja egy 6,2 kg-os plutóniumgolyó volt. Csernobilban viszont a sérült reaktor fűtőanyagának (uránoxid) össztömege 192 t volt. Az ebből a kétévnyi üzem során felhalmozódott hasadványok tömege nagyságrenddel nagyobb, mint a hirosimai, vagy a nagaszaki bomba magjának teljes elhasadásából elméletileg képződhető hasadványanyag-mennyiség.

Amúgy Csernobil városa, illetve Ukrajna lezárt 2600 négyzetkilométernyi területéből kb. 2000 négyzetkilométernyi már most lakható lenne. Pripjaty kb. 2065 körül lesz lakható lesz, és kb. 12 négyzetkilométer terület az ami száz évnél hosszabb ideig elzárva tartandó.

teddybear01 2015.10.17. 16:48:41

@¿Qué tapas hay?: @Pootj: Azt is hozzá kell tenni, hogy mindkét japán városnak a robbanás által legjobban szennyezett területeiről eltávolították a talaj felső 1 méteres rétegét, és a kikötőben új mólók feltöltésére használták fel, amelyeket aztán vastag betonréteggel fedtek be.

@¿Qué tapas hay?: "A szennyezés legnagyobb részét (aktivitás-értékben tekintve kb. 99%) a sérült fűtőelemekből kiszabaduló gáznemű és illékony hasadványok (Xe-133, I-131, Cs-137, Cs-134, Sr-90 stb.) okozzák. A reaktor felaktiválódott részeiből származó szennyezés töredéknyi."

Ez igaz, de azért rengeteg önkéntes szerzett komoly sugárterhelést akkor, mikor a szétszóródott grafittömböket hordták vissza a felrobbant blokkba. Ha viszont ezt nem teszik meg, akkor sokkal nagyobb lenne a katasztrófa.
Különben meg azt írtam: "A sugárszennyezést meg a kijutó aktív reaktorelemek okozzák" A grafit csak az egyik eleme a reaktornak, ráadásul nem is mindegyik típusban használják.

¿Qué tapas hay? 2015.10.17. 21:21:16

@teddybear01: Igazából kettőnk álláspontja között egy elvi, terminológiai különbség van, nevezetesen hogy a fűtőanyagban a kiégés során felszaporodó hasadványokat a reaktor részének (elemének) tekintjük-e, vagy sem. Mert hogy benne vannak a reaktorban az nem kétséges, mint ahogy az sem, hogyha nem szabályszerűen jönnek ki onnan, akkor baj van. A grafitlapátolós esetnél sem maga a grafit volt a probléma, hanem az ami rátapadt arra a grafitra, meg ami szétszóródott a lapátolás környékén.

Rollende Landstrasse 2015.10.18. 09:18:27

Istenem, egy lángoló Studebaker... A gyűlöletbuszról meg a Blues Brothers jutott eszembe, épp ilyenek voltak abban a filmben a neonácik.

walter sobchak 2015.10.18. 10:16:35

Köszi az összeállítást, a szüleim mindketten '61-esek, nagyon örültek. Igaz, innen még nyilván semmire sem emlékeznek :).

Hu_manus 2015.10.18. 13:22:47

Remek a blog, gratulálok. Egy apró kiegészítés. Magyarországon 1961-ben kezdődött a TSZ-esítés, a családi termőföldek kollektivizálása. Ez 2,5-3 millió magyar családot érintett negatívan. Jómagam 1961-ben születtem, s nagyszüleim épp énrám mutogatva érveltek "mit fog ez a gyerek enni?". Így kerültem be a történelembe :)
Pár magyar vonatkozású hírt még csatolhattál vona, pl. 1961. április 12-én hozták létre a költészet napját, vagy pár híres 1961-es születésű személyt, pl. Lady Dianát is említhetnél..

Cave Nick 2015.10.18. 14:08:51

Az a lapos tévé döbbenet. Semmit nem találtam róla, csak ugyanezt a képet. Valaki?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.18. 14:38:25

@Hu_manus: jó ötlet, majd észben tartom, de a feltétele hogy legyen hozzá/róla KÉP!
ha nem találok/nincs akkor nem kerülhet bele a cikkbe, mert ez egy fotóblog elsősorban.

teddybear01 2015.10.18. 17:43:59

@Hu_manus: "Egy apró kiegészítés. Magyarországon 1961-ben kezdődött a TSZ-esítés, a családi termőföldek kollektivizálása. "

Nem. Nagyjából azonnal, amint a kommunista párt hatalomra jutott. A hatvanas évekre már a földek többsége a tsz-ek(állami gazdaságok) kezelésébe került. Valószínűleg csak azért akarták beléptetni akkor a nagyszüleidet, mert akkor került rájuk sor.

@¿Qué tapas hay?: Stimmel.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2015.10.18. 18:14:02

@Hu_manus: " Egy apró kiegészítés. Magyarországon 1961-ben kezdődött a TSZ-esítés, a családi termőföldek kollektivizálása. Ez 2,5-3 millió magyar családot érintett negatívan "

A TSZesítés akkor már megvolt 10 éve minimum. 59-60ban az újraTSZesítés kezdődött, de már nem a padlásseprős-mindenelveszünk módon, hanem adni is kell a parasztnak módon. Például az elvégzett munkaegységért nem terményt kaptak vissza, hanem pénzt. Losonczi Pál lett a földművelésügyi miniszter, a fivére vezette a barcsi TSZt,ahol ezt elsőként bevezették. Kádár személyesen is meglátogatta ezt, jelezvén hogy ezt az irány támogatja. Később a VIII kongresszuson páran kritizálták is, hogy inkább az iparra költse amit a TSzekenek ad. De neki megvolt az válasza, így lehet a káros, magántulajdonú kisbirtoktól eltéríteni a parasztokat a szocialista mezőgazdaság felé, ha érdekelté teszik őket benne. (Forrás, Acél Endre -Acélsodrony 60-as évek, 1962.)

klajzen 2015.10.18. 20:02:18

Igazán izgalmas év volt , jó összeállítás ! Személyesen nekem azért fontos 1961, mert ez év nyarán házasodtak össze a szüleim ( és vannak együtt azóta is ) valamit akkor gyártották az autómat is ! De hogy ne csak személyes vonatkozása legyen a dolognak , abban az évben vezették be a Gépkocsinyeremény betétkönyvet itthon :
magyarjarmu.hu/media/01-autonyeremenyek-nyeremenyautok-a-kadar-korszakban/
(15. oldaltól )

Greg36 2015.10.18. 20:32:27

Nagyon jó válogatás, egy kiegészítéssel: @JTom: az első kép nem lehet választási kampány, vagy nem '61-ben készült. Hiszen a választás '60-ban volt, maga a beiktatás '61-ben. Ha kampánykép, akkor '60 novembere előtt kellett, hogy készüljön.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.18. 20:40:07

@Greg36: a kép 1961-es, de valóban kicsit hibás a szöveg amit hozzá fűztem.
az eredeti képaláírás így hangzik:
"Days before his 1961 presidential inauguration, police and secret service struggle to free Mr. Kennedy from a surging crowd at Harvard."

szóval már a kampány után, de a beiktatás előtt napokkal készült a kép.

köszönöm a szemfüles észrevételt!

praktica MTL 5 2015.10.20. 07:53:26

"Ne írjunk már le akkora téveszméket, hogy nukleáris robbanás következhet be egy atomreaktorban"
Reaktor megszalad, tengervíz behetol, robbanásszerűen felforr. Nem nukleáris robbanás, de mindent teleszór nehéz, sugárzó elemekkel, melynek nagy része víz, mint legveszélyesebb. Egy légköri robbantás ehez képest nudli.

izotopia (törölt) 2015.10.21. 18:34:10

Elsős voltam ..mindenáron kenedi frizurát akartam :) 61 -ben kaptam az első csavatos korimat bakancsal :) Hú de rég volt!

teddybear01 2015.10.22. 17:39:51

@praktica MTL 5: Ami azt illeti a te verziód szalagcímet ér egy napilap címoldalán. Ha viszont azt írjuk le, hogy eldurrant egy gumicső a túlnyomástól, az még a kis színesbe se nagyon kerül be. Pedig tulajdonképp ez történt.
Demagógia rulez!!

Vladimir Harkonnen 2015.10.22. 22:56:30

Csóri Gagarinnak nem lehetett egyszerű a földet érése, elnézve a körben sáros leszálló egységet, és a barázdát amit húzott maga után...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.22. 23:16:15

@Vladimir Harkonnen: mivel a Vosztokba nem építettek be sima leszállást biztosító rendszert, így a leszállás legvégső fázisában Gagarin katapultált és saját ejtőernyőn landolt

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.10.25. 14:14:25

na, ez tényleg elég durva év volt. kösz az összeállítást, a 12 cm-es színes tévétől lementem hídba

Kither Deckel 2015.10.25. 23:24:26

A lapostévé valószínűleg Aiken-csöves készülék volt: en.wikipedia.org/wiki/Aiken_tube

Ez a kép van még róla: blog.modernmechanix.com/wp-content/uploads/2008/06/flat-tv2.jpg

Tibi Ferles 2015.10.28. 17:12:57

Jó volt, mint a többi! Gr.

advocate1 2015.11.19. 12:35:44

Azon a képen ahol a fehér kissrác az afróamerikaiak között van, a tőle balra lévő gyerek olyan mintha a Denzel Washington lenne kiskorában....:-)

excopp 2016.01.18. 13:35:43

- a harmadik útról (el nem kötelezettek)

- talán Hanna Suchocka lengyel miniszterelnök mondta az 1990-es évek közepén: "...azért nincs harmadik út, mert második sincs..."

Mänlich Zoli 2017.12.17. 15:31:34

A lapostévét már 1936-ban feltalálta Tihanyi Kálmán,de nem került sor a gyártásra.A töltéstároló rendszerű katódsugárcsöves technikát viszont bevezették mindenütt,azt szintén Tihanyi találta fel.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.17. 15:53:01

@Mänlich Zoli: kösz, a kommentfolyam tetején már valaki írt hasonlót
süti beállítások módosítása