A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr815692999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csehlencse 2014.03.23. 12:08:42

A második képen azok a tekintetek...

Alhazred 2014.03.23. 13:02:07

tehát valaha afganisztán is egy működő ország volt. köszi, nagyhatalmak.

Trónkövetelő 2014.03.23. 13:47:15

Érdekes, hogy nők jó része térden felül végződő szoknyát hordott akkoriban, ebből is látszik, hogy a fundamentalista iszlám nem a hagyomány, hanem mindössze néhány évtizedes jelenség (persze attól még sokáig létezhet).

Kovács Ferenc 14 2014.03.23. 14:10:15

A 8. képről láttam valahol egy before/after felvételt is. Ugyanez az ágyás volt az egyiken, a másik, kortárs képen meg a hely - totálisan elsivatagosodva.
Egyébként az oroszok sokmindent vittek oda. Pl. hűtött szódavizet elárusító automatákat. Nekünk ez talán nem egy olyan nagy dolog, de egy sivatagos országban az ilyesmi nagy szó. (Néhány ezek közül állítólag ma is működik még.)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.03.23. 14:32:06

több Volga is látható a képen, valamint a 7. képen látható alagutat is szovjetek építették.
a kép, amit említesz gondolom ez lesz:
ic2.pbase.com/o6/54/14154/1/83230527.Hehstghw.PaghmanBeforeAfter.jpg

ruba 2014.03.23. 15:56:41

Szomorú látni, hogy egy egykor békés, prosperáló országot a nagyhatalmak vetélkedése és néhány fundamentalista, akik teljesen félreértelmezik az iszlámot, hogyan tette teljesen tönkre. Sajnos hasonló folyamatok zajlanak napjainkban Irakban, Szíriában és még sorolhatnám.

zobod 2014.03.23. 20:02:37

Valószínűleg jobb lett volna nekik ha a SzU egyik tagállamává válnak. Az északi szomszédaikat a szovjet uralom emelte ki a középkorból. A muszlim szélsőségesség nem jellemző rájuk a SzU utáni időkben sem, pedig muszlim országok, és nem is jólétben élnek.

rolldog 2014.03.23. 23:54:39

@Alhazred: mi a koze a nagyhatalmaknak ahhoz, hogy a talibok tonkretettek az orszagot?

01234567 2014.03.24. 00:17:02

Lehetne ilyen képeket Libanonról, az egykori Jugoszláviáról, Ruandáról, Szíriáról, Iránról..stb.. bemutatni.
Mit tesz emberekkel, országokkal a vallási fanatizmus, nacionalizmus, a rasszizmus, politikai ellentétek, jobbára mesterségesen, kívülről szított indulatok.
Lehetnének ilyen képek a Monarchiáról is, vajh hogy élnénk itt, ha a Monarchia még mindig létező egység volna...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.24. 08:56:34

a tájak gyönyörűek az ezeken a képeken is látszik.

pobeda 2014.03.24. 10:27:32

Pár éve láttam ezeket a képeket, szép ország volt.

mendson 2014.03.24. 11:29:56

@rolldog: A talibánokat az a usa fegyverezte fel az "ellenségem ellensége a barátom" logíkával. Nem vette figyelembe , hogy az iszlám világban az usa a legnagyobb ellenség melytől csak szükség esetén kérnek segítséget.És még frusztráltabbak lesznek tőle.

Rebelde 2014.03.24. 12:19:16

a legnagyobb jóindulattal se tudom szépnek nevezni Afganisztánt, de a fotók jó kordokumentumok

white zimbabwean 2014.03.24. 15:57:00

Sugár András az 1986-ban megjelent Gép indul! című könyvében leírta, hogy 1973-ban a sah megdöntése idején volt Afganisztánban és a helyikkel folytatott beszélgetésekből látszott, hogy baj lesz. Lett, ugyanakkor a 80-as években a tálibok elődjeit a mudzsahedeket népszerűsítette pl.: a Rambo III. és az egyik James Bond film is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.24. 17:02:30

@mendson: az "iszlám világ" és az usa semmiben sem különböznek e tekintetben. mindkettő pillanatnyi szövetségesnek tekintette azt, akihez egyébként semmi egyéb nem fűzi. itt az afgánok dobták az usát. irakban pont fordítva, az usa dobta a korábbi nagy cimbit, szaddamot (mert anno irán volt a közös sátán).

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.24. 17:03:39

@Rebelde: pedig hihetetlen természeti formák vannak, bár az kétségtelen, hogy javarészt kopár az ország magyar szemmel. de talán pont ettől őszintébb a természet ott. persze kinek a pap, kinek a kádi.

mendson 2014.03.24. 17:51:46

@milliliteratura: Ugyanez a helyzet Sziriával.A mostani Aszad és az apja mindösszesen vagy negyven éve diktátoroskodnak.Az USA mi a turót látott mostanság , ha negyven év után most vesszi észre , hogy micsoda rusnya figura ez az Asszad. Kéremszépen mikor Irak rossz fiu lett akkor a szirek fasza gyerekeknek számítottak , mert ök adták a hátteret az első irak-usa dzsemborinek.Most , hogy visszabombázták a középkorba Irakot , már le is van szarva Sziria. Erre az országra is rászabadították az iszlám terrort és támogatásuk révén a közelkelet legrégebbi keresztény közössége is -kik Jézus nyelvén, az arámin, miséztek- a szétesés szélére került.

fehérfarkas 2014.03.24. 21:25:46

@Alhazred:

Az volt 1979 előtt a köztársaság és a királyság korszakában. Sőt, akkoriban még fejlettebb is volt mint a Szovjetunió ásziai tartományai (a nagyvárosokat a nyagvárosokkal, a vidéki falvakat a vidéki falvakkal kell összehasonlítani).
Akkoriban még volt rendes állami hadserege és rendőrsége az országnak, és nem a törzsi hadurak magánseregei polgárháborúztak egymással.
Akkoriban épületek az országban gyárak, erőművek, iskolák, kórházak, stb...

Aztán 1979-ben bevonultak oda a szovjetek és 10 évnyi háborúban szétlőtték az országot. A 10 évnyi háborút utan megnyerték az afgánok a szovjetnióval szemben, viszont elvesztették a saját országukat, a saját államiságukat: megszünt a központi hatalom (kormány, bürokrácia), megszűnt a hadsereg, megszűnt a rendőrség, stb...
és a helyüket a különböző törzsi hadurak vették át (akik a háborúban erősödtek meg, főleg az USÁ/CIA-tól kapott fegyverek és kiképzés révén). Így egy kis polgárháború követte az afgán-szovjet háborút. A polgrháborút pedig a CIA által Pakisztánban kiképzett tálibok nagyon jól kihasználták a saját javukra, és sorra győzték le az egymással hadakozó törzsi hadurakat, és így 1994-re szépen átvették a hatalmat az egész ország felett. És egy 7 évig tartó rémuraltat valósítottak meg. 2001 után pedig az USA bombázta szét azt, amit szovjetek és a tálibok épségben hagytak.
35 éve egyetlen békés nap sem volt az ország egész területén. Jelneleg is egyes vidéki terüleken mindennaposak a harcok.
Kabul mondjuk nagyon sokat fejlődött (hiszen ott lett először béke, és azt mint főváros eléggé nagy erők védték - de a Hindukus hegység körüli részeken a mai napig nem sikerült békét teremteni). Rá sem lehet ismerni a mai és a 10 évvel ezelőtti Kabulra. De persze ez sovány vígasz, hiszen ha nincsen háború és 1979 óta eltelt 35 évben békésen fejlődhetett volna, akkor ma egy nagyon szuper vendégszerető ország lenne.
Nekem van könyvem, amelyikben egy belga házaspár a 60-as években direkt nem a falusiak és a városiak között, hanem a sivataglakó beduinok társaságában töltött el majdnem 1 évet (nem egyhuzamban, hanem 2 részletben).
Nagyon dúrva belegondolni, hogy az a vendégszerető békés beduin törzs tagja később a Tálib mozgalom magjává vált. Egy háború teljesen ki tudja csavarni az embereket (főleg, ha idegen országok titkosszolgálatai is belekavarnak agymosással és kiképzésekkel).
És sajnos az amerikaiak által odatett afgán elnök (Hamid Karzai) csak egy USA bábelnök, aki egyébként az egyik amerikai olajcégnek a tanácsadójaként dolgozott korábban.
Afganisztánban ugyan nincsen olaj, de a világ legnagyobb máktermelője (ópium, heroin, stb). De nem a kábszergyártás a legjövedelmezőbb hosszútávon, hanem azok az ércek, amelyeket az afgán hegyek rejtenek, és amelyekre a szovjeteknek is ugyanúgy szükségük volt, mint a jenkiknek, meg a kínaiaknak van jelenleg. Persze a kitermelésük jelenleg nem üzemel, de hosszú távon az USÁ-nak bőven elég, hogy a bányászati vidékeken béke legyen az ércek szabadon kibányászhatásáért - valamint egy bábkormány bagóért odaadja nekik a bányászati jogokat. A nép és az emberek pedig magasról le vannak x@rv@.
Illetve van még egy dolog, ami a kábszertermelésen és a bányászati kincseken kívül fontos: az Iránt kikerülő olaj és földgázvezeték Indiába Afganisztánon keresztül vezet. És ugye nem mindegy kinek a kezébe van az ország, és mennyit kér a tranzitvezetékekért (itt ugyanis dollármilliárdos üzeltről van szó, mert az 1,3 milliárdos Indiát kötné össze a vezeték az olaj és földgáztermelő FÁK országokkal).
Vagyis Afganisztán sorsa ugyanúgy a nagyhatalmak kezében van, mint a 19. sz-ban, amikor a Brit Birodalom és a Cári Oroszország háborúzott a területén.

fehérfarkas 2014.03.24. 21:33:49

@Trónkövetelő: "Érdekes, hogy nők jó része térden felül végződő szoknyát hordott akkoriban, ebből is látszik, hogy a fundamentalista iszlám nem a hagyomány, hanem mindössze néhány évtizedes jelenség (persze attól még sokáig létezhet)."

A Tálibok csak az 1980-as évek végén jöttek létre a szaúdi wahhabiták ideológiája és a CIA gerillaharcmodorra valókiképzése révén. Odáig nem is léteztek. Hatalmon is csupán 1994-2001 között 7 évig voltak.
A nagyon nagy gond az, hogy 1979 óta, vagyis 35 éve nincsen béke az országban, és az oktatás is teljesen tönkrement. Az egykori afgán értelmiség vagy meghalt a háborúkban, vagy külföldre vándorolt.
És az ENSZ újjáépítési programjaiban is csak eltüntek a dollár milliárdok, de iskolák alig jöttek létre.
Kabul és 1-2 nagyobb város ugyan fejlődik, de a vidéken semmit sem javult a helyzet. És ez az ami nagyon érződik az országon. A tudatlanság, aluliskolázottság pedig mindig és mindehol a szélsőségesek kezére játszik.
(nemcsak Afganisztánban, hanem bárhol a világban)

fehérfarkas 2014.03.24. 21:37:16

@Kovács Ferenc 14: "A 8. képről láttam valahol egy before/after felvételt is. Ugyanez az ágyás volt az egyiken, a másik, kortárs képen meg a hely - totálisan elsivatagosodva."

Valóban van egy olyan kép. ÉS nagyon dúrva megnézni milyen volt még 1979 előtt és milyen a 2000-es évek végén. 3 évtizednyi háború hogy eltüntei a civilizációt.
(ilyenkor csodálkozom néhány ókori civilizáción, amelyeknek az emlékei több ezer év távlatából is milyen jó állapotban fennmaradtak)

fehérfarkas 2014.03.24. 21:51:33

@ruba: "Szomorú látni, hogy egy egykor békés, prosperáló országot a nagyhatalmak vetélkedése és néhány fundamentalista, akik teljesen félreértelmezik az iszlámot, hogyan tette teljesen tönkre. Sajnos hasonló folyamatok zajlanak napjainkban Irakban, Szíriában és még sorolhatnám."

Viszont Irak egyes részei szerencsére már újra fejlődnek (Basra, Mosul, Bagdad, Erbil). Igaz, nekik van miből újjáépíteni az országot.
Sajnos más részein viszont még mindig ott vannak a 2003 után beszivárgott terroristák, akiket a mai napig nem sikerült kiűzni.

Szíriában remélem Asszadék az összes terroristát leszedik, legyen szó akár magyar (mert sajnos tőlünk is mentek oda), német, angol, amerikai, szaúdi, pakisztáni, csecsen, stb terroristról (több mint 80 országból mentek Szíriába Assad ellen harcolni - csak sajna nemcsak Assad ellen harcolnak, hanem az ártatlan civileket is gyilkolják és terror alatt tartják őket). Utána legalább minimum 40-50.000 terroristával békésebb lesz a világ.
Ráadásul 2011 előtt Szíria a világ egyik legbiztonságosabb országa volt a közbiztonságot illetően. Most az egyik legveszélyesebb.

Persze attól a Nyugattól nem is várom el a terroristák támogatásának feladását, amelyik Irakban 7000 éves műemlékeket szétbombázott (ott ahol a világ első városai létrejottek: Ur, Uruk, Eridu, Lagash, Babilon, Ninive, stb), vagy amelyik ölbe tett kézzel egyetlen rossz szó nélkül nézte, ahogy a jenkik Vietnámban ártatlan civil falvakat napalmoznak és a menekülő lakosságot meg legéppuskázzák; vagy amelyik mélyen hallgatott amikor az USA Szudánban gyógyszergyárat bombázott le (amelyről kiderült, hogy nem volt semmiféle titkos vegyifegyver gyár benne, hane valóban gyógyszergyárként működött több száz feketeafrikai szudáninak munkát adva, és az afrikai piacra gyógyszert gyártva).

fehérfarkas 2014.03.24. 22:00:33

@zobod: "Valószínűleg jobb lett volna nekik ha a SzU egyik tagállamává válnak. Az északi szomszédaikat a szovjet uralom emelte ki a középkorból. A muszlim szélsőségesség nem jellemző rájuk a SzU utáni időkben sem, pedig muszlim országok, és nem is jólétben élnek."

A Tálibokat a 80-as években jöttek létre a CIA pakisztáni kiképzőbázisain a szaudúi wahhabita prédikétorok ideológiája és a CIA fegyverei és gerillaharcmodorra való kiképzése révén. Odáig az Iszlám történelem 14 évszázados időszakában soha nem is léteztek.
A wahhabita Szaúd Arábia pedig a 20. sz. elején jött létre a Brit Birodalom támogatásával (az Ottomán Török Birodalom elleni harcukért cserébe), majd a királyságot megalapító Abdulaziz ibn Saud, aki az országot saját magáról nevezte el Szaúd Arábiának a briteket lecserélte az USÁ-ra (megérezve, hogy a 20. sz. 2. felének nagyhatalma már nem a britek lesznek, hanem a jenkik). ÉS jelenleg is az USA egyik legfőbb szövetségese Szaúd Arábia. Sőt, több jenki elnöknek van közös cége a szaúdi királyi család tagjaival (nemcsak a Bush családnak, hanem a jelenlegi Obamának is).

fehérfarkas 2014.03.24. 22:05:17

@rolldog: "mi a koze a nagyhatalmaknak ahhoz, hogy a talibok tonkretettek az orszagot?"

Csupán annyi, hogy a Tálibok a CIA pakisztáni kiképzőbázisán jöttek létre az 1980-as években az afgán-szovjet háború idején, a szovjetek ellen.
A Szovjetunió ugyebár nagyhatalom (ami ellen a tálibokat létrehozták).
A CIA pedig ugye az USA titkosszolgálata. Az USA pedig ugye szintén nagyhatalom.
Érdekes, hogy az Iszlám vallás a 7. sz-ban jött létre, de egészen 1980-as évekig nem léteztek tálibok. És eme 13 évszázad alatt is pont Afganisztánban, és pont az agfán-szovjet háború idején a CIA pakisztáni kiképzőbázisain jöttek létre. Micsoda furcsa véletlen egybeesés? Vagy talán mégsem véletlen, hanem pontosan az aminek látszik? Nagyhatalmak beavatkozása?

fehérfarkas 2014.03.24. 22:10:00

@white zimbabwean: "Sugár András az 1986-ban megjelent Gép indul! című könyvében leírta, hogy 1973-ban a sah megdöntése idején volt Afganisztánban és a helyikkel folytatott beszélgetésekből látszott, hogy baj lesz. Lett, ugyanakkor a 80-as években a tálibok elődjeit a mudzsahedeket népszerűsítette pl.: a Rambo III. és az egyik James Bond film is."

Erre emléxem, és többeknek is meséltem, hogy nem voltak azok mindig olyan rosszak. A 80-as években hálivúd még gonosz szovjetek ellen harcoló nemzeti hősökként ünnepelte őket.
Szíriában ma pont ugyanez a helyzet az oda beszivárgott (és a Nyugat által fegyverzett) 80 országból érkező terroristákkal. A nyugati mainstream média a gonosz diktátor ellen harcoló lázadóknak nevezo őket. Nem zavartatva azt a tényt, hogy a többségük mégcsak nem is beszél arabul, és kb annyi köze van a szírekhez, mint nekünk magyaroknak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.03.27. 11:51:56

@fehérfarkas: A kommented nagy része totálisan téves. A haditechikai része - a ledobott bombamennyiség alapján fizikailag nem igaz a rész, hogy szétbombázáták az egész országot - ezen felül az ásánykincses rész sem igaz. Beszéltem erről egy geológussal, mikor felmerült téma. (Sg.hu-n akadtam vele össze.) Az ő szakmai véleménye az volt, hogy igazából senkinek nincs gőze arról hogy mi termelhető ki ottan, mert soha nem mérte fel senki korszerű módszerekke. Nehéz is, ahol 30 éve kaotikus állapotok vannak. Ezen felül teljesen mindegy, hogy mi van ott, mert ilyen biztonsági szint és 0 infrastruktúa mellett semmilyen ipari termelés nem folytatható...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.03.27. 11:54:22

@fehérfarkas: Aha, tehát a jenkik hibája, hogy a szovjetek megszálltak egy szuverén országot. Bocs, de süt a kommentjeiből, hogy objektivitásod az 0 alatt van...

fehérfarkas 2014.03.27. 19:19:24

@molnibalage: "A kommented nagy része totálisan téves. A haditechikai része - a ledobott bombamennyiség alapján fizikailag nem igaz a rész, hogy szétbombázáták az egész országot - ezen felül az ásánykincses rész sem igaz. "

Gondoltam az egyértelmű, hogy a bombázások nem a lakatlan sivatagos területeket érintették, ahol 0,0001 fó/km2 a népsűrűség. Legközelebb majd a hozzászólásaimat úgy írom meg, hogy a hozzád hasonlók számára is egyértelmű legen :D

Az ásványkincsekkel kapcsolatban pedig nemcsak a magyar sajtóból kell tájékozódni, amikor a világsajtó a neten ingyenesen bárki számára elérhető (Independent, New York Times, mining.com, globalresearch.ca, wikpedia angol nyelvű változata, stb... - a google a barátod):
"Afghanistan's resources could make it the richest mining region on earth"
www.independent.co.uk/news/world/asia/afghanistans-resources-could-make-it-the-richest-mining-region-on-earth-2000507.html

"“The War is Worth Waging”: Afghanistan’s Vast Reserves of Minerals and Natural Gas
The War on Afghanistan is a Profit driven "Resource War"."
www.globalresearch.ca/the-war-is-worth-waging-afghanistan-s-vast-reserves-of-minerals-and-natural-gas/19769

"The United States has discovered nearly $1 trillion in untapped mineral deposits in Afghanistan, far beyond any previously known reserves and enough to fundamentally alter the Afghan economy and perhaps the Afghan war itself, according to senior American government officials.
The previously unknown deposits — including huge veins of iron, copper, cobalt, gold and critical industrial metals like lithium — are so big and include so many minerals that are essential to modern industry that Afghanistan could eventually be transformed into one of the most important mining centers in the world, the United States officials believe."
www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?pagewanted=all&_r=0

"Afghanistan could be sitting on mineral deposits worth $1 trillion according to US estimates, reports Al Jazeera.
(...)
Afghanistan hopes to rely on its natural resources to support the national economy following the pull-out of NATO forces in 2014."
www.mining.com/afghanistan-mineral-deposits-estimated-at-1-trillion-dollars-82470/

" Afghanistan has over 1400 mineral fields, containing barite, chromite, coal, copper, gold, iron ore, lead, natural gas, petroleum, precious and semiprecious stones, salt, sulfur, talc, zinc among many other minerals. Gemstones include high-quality emerald, lapis lazuli, red garnet and ruby. It is believed that among other things the country holds $3 trillion in untapped mineral deposits.[1] In December 2013, President Karzai claimed the mineral deposits are actually worth $30 trillion.
(...)
Afghanistan's significance from an energy standpoint stems from its geographical position as a potential transit route for oil and natural gas exports from Central Asia to the Arabian Sea. This potential includes the construction of the Trans-Afghanistan Pipeline gas pipeline.
(...)
Afghanistan's resources could make it one of the richest mining regions in the world..."
en.wikipedia.org/wiki/Mining_in_Afghanistan

fehérfarkas 2014.03.27. 19:25:41

@molnibalage: "Aha, tehát a jenkik hibája, hogy a szovjetek megszálltak egy szuverén országot. Bocs, de süt a kommentjeiből, hogy objektivitásod az 0 alatt van.."

Nem ezt írtam, és légyszi ne mosd össze a kettőt egymással. A jenkik hibája a tálibok és az alkaida, amiket a szovjetek ellen hoztak létre és képezte ki gerillaharcmodorra.
Nézd, ha fanatikus szélsőségeseket hozol létre, akiket egyetlen célra képzel ki: a harcra és gyilkolásra, akkor azok a háború után új célpontot fognak maguknak keresni. És ezt láttuk, hogy meg is történt az afgán-szovjet háború befejezése után.
Ráadásul az tálibok és az alkaida még csak nem is afgánokból lett létrehozva, hanem a pakisztáni pastukból, meg a szaúdi arabokból (kezdetben, mert ma már az alkaida világméretű szervezetté vált, és a sejteiben Pakisztántól az USÁ-ig mindenhonnan vannak tagok).

Sőt, az afgánokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy a tálib rémuralom idején a tálibok ellen harcoló afgánokat (mert ilyenek is voltak) a Nyugat semmivel sem segítette.

fehérfarkas 2014.03.28. 15:17:59

Akit érdekelnek Afganisztánnal kapcsolatban, hogy milyen volt még 1979 előtt a köztársaság és a királyság idejében, az a neten több oldalt is ezzel kapcsolatban. De az egyik legjobb, amelyik a legtöbb képet gyűjtötte össze egy helyre a skyscrapercity.com oldalán található (a képek más oldalakról vannak, viszont itt egy helyre össze vannak gyűjtve a legismertebb régi afgán képek; vagyis aki ezt nézi, annak nem kell különkülön honlapokat keresgetnie és böngésznie):
Kabul 1960-80's
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1557115

Glimpses into Afghanistan...50 years ago
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1324727

ez nem az 1950-79 közötti időszakot mutatja be, hanem inkább az évszázadokkal ezelőtti építészeti emlékeket, azok közül is a mecseteket:
(ilyen gyönyörű díszes művészeti remek mecseteket építettek évszzadokkal ezelőtt;
a modern korszakban épületk a közelébe sem érnek művészetileg az évszázadokkal korábbiaknak)
Mosques in Afghanistan
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1606506

fehérfarkas 2014.03.28. 15:20:17

@fehérfarkas: folyt.

Ez pedig a háború után újjáépülő és fejlődő főváros: Kabul
(persze ebben szerepe volt annak is, ogy Kabul az elsők között lett felszabadítva a Tálibok alól, és jelenleg is Kabult és környkn jelentős katonaság őrzi, nehogy terroristák célpontja lehessen)
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=398955&page=11
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=398955&page=21
Kabul egy nagyon ellentmondásos időszakát éli: van egy bővülő és gazdagodó középosztálya, amelyik folyamatosan költözik át az új modern városnegyedekbe, és van egy nincstelen szegény rétege, amelyik szinte középkorinál is rosszabb körülmények között lakik (és a vidékről menekültek száma miatt egyre nő ez a réteg a városban - ráadásul ezek pont az analfabéták közé tartoznak, akiknek emiatt esélyük sincsen normális munkákat kapni).
A helyzet rendezéséhez az kellene, hogy az egész országban legyen béke, és a vidéken is elindulhasson a fejlődés, mert a nagyobb városok akármennyire is fejlődnek, nem tudnak munkát és megélhetést adna a vidékről beáramló menekültáradatnak. A nagyobb városok a nulláról való újjépítésüket kezdték el az elmúlt években (hiszén 2 háború + 1 polgárháború rombolta le a teljes infrastruktúrát, ipart és kereskedelmet).

Afganisztán most kezdte el újjászervezni magát, mert valójában egy multietnikumú ország, ahol pastu, tádzsikok, hazarák, üzbégek, beludzsok, türkmének, aimakok élnek egymás mellett, és a 79 előtti központi közigazgatás és államiság már a 80-as években a szovjet-afgán háború alatt megsemmisült (és ezt tetézik a tálibok és a háborúk idején bejött terroristák, akiket azóta sem sikerült kiűzni, és a céljuk a destabilizálás).
Afgán népcsoportokról képek, köztük tradicionális ruhákbanlevőket is látni (a tálibok rémuralma előtt ez volt a jellemző öltözet vidéken - főként a nőknél látható a különsbég):
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1601626

Untermensch4 2014.04.01. 13:49:48

@fehérfarkas: "Ráadásul az tálibok és az alkaida még csak nem is afgánokból lett létrehozva, hanem a pakisztáni pastukból, meg a szaúdi arabokból"
tudtommal a pastuk egy kb 10milliós nép, részben afgán, részben pakisztáni területen élnek. mármint ott ahol élnek húztak a térképen egy vonalat nagyon okos emberek de ez az ott élőket nem igazán hatja meg. a szaúdi arabos szálhoz még az is hozzá tartozik hogy onnan kb ugyanannyi pénzt öltek bele az afganisztáni (szu elleni) harcokba mint az usa-ból, csak nekik mostanáig szerencsésebb a marketingjük (diplomáciájuk?) mint a világ csendőrének
a wikipédiának meg van egy olyan tulajdonsága hogy bárki beleírhat

fehérfarkas 2015.06.01. 17:14:35

Akit érdekelnek Afganisztánnal kapcsolatban, hogy milyen volt még 1979 előtt a köztársaság és a királyság idejében, az a neten több oldalt is ezzel kapcsolatban. De az egyik legjobb, amelyik a legtöbb képet gyűjtötte össze egy helyre a skyscrapercity.com oldalán található (a képek más oldalakról vannak, viszont itt egy helyre össze vannak gyűjtve a legismertebb régi afgán képek; vagyis aki ezt nézi, annak nem kell különkülön honlapokat keresgetnie és böngésznie):
Kabul 1960-80's
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1557115

Glimpses into Afghanistan...50 years ago
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1324727

ez nem az 1950-79 közötti időszakot mutatja be, hanem inkább az évszázadokkal ezelőtti építészeti emlékeket, azok közül is a mecseteket:
(ilyen gyönyörű díszes művészeti remek mecseteket építettek évszzadokkal ezelőtt;
a modern korszakban épületk a közelébe sem érnek művészetileg az évszázadokkal korábbiaknak)
Mosques in Afghanistan
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1606506

Ez pedig a háború után újjáépülő és fejlődő főváros: Kabul
(persze ebben szerepe volt annak is, ogy Kabul az elsők között lett felszabadítva a Tálibok alól, és jelenleg is Kabult és környkn jelentős katonaság őrzi, nehogy terroristák célpontja lehessen)
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=398955&page=11
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=398955&page=21
Kabul egy nagyon ellentmondásos időszakát éli: van egy bővülő és gazdagodó középosztálya, amelyik folyamatosan költözik át az új modern városnegyedekbe, és van egy nincstelen szegény rétege, amelyik szinte középkorinál is rosszabb körülmények között lakik (és a vidékről menekültek száma miatt egyre nő ez a réteg a városban - ráadásul ezek pont az analfabéták közé tartoznak, akiknek emiatt esélyük sincsen normális munkákat kapni).
A helyzet rendezéséhez az kellene, hogy az egész országban legyen béke, és a vidéken is elindulhasson a fejlődés, mert a nagyobb városok akármennyire is fejlődnek, nem tudnak munkát és megélhetést adna a vidékről beáramló menekültáradatnak. A nagyobb városok a nulláról való újjépítésüket kezdték el az elmúlt években (hiszén 2 háború + 1 polgárháború rombolta le a teljes infrastruktúrát, ipart és kereskedelmet).

Afganisztán most kezdte el újjászervezni magát, mert valójában egy multietnikumú ország, ahol pastu, tádzsikok, hazarák, üzbégek, beludzsok, türkmének, aimakok élnek egymás mellett, és a 79 előtti központi közigazgatás és államiság már a 80-as években a szovjet-afgán háború alatt megsemmisült (és ezt tetézik a tálibok és a háborúk idején bejött terroristák, akiket azóta sem sikerült kiűzni, és a céljuk a destabilizálás).
Afgán népcsoportokról képek, köztük tradicionális ruhákbanlevőket is látni (a tálibok rémuralma előtt ez volt a jellemző öltözet vidéken - főként a nőknél látható a különsbég):
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1601626
süti beállítások módosítása