Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Bauer Sándor önégetése - 1969

2014. január 19. JTom

Éppen ma 45 éve, Bauer Sándor autószerelő-tanuló az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény ellen való tiltakozása jeléül, Budapesten a Nemzeti  Múzeum kertjében önégetéssel öngyilkosságot követett el.

01.jpg

MEGRÁZÓ KÉPEK ÉS FELVÉTELEK!

Bauer Sándor 1952-ben született a Budapesten. Kacsóh Pongrác úti lakásuk 1956-os szovjet tankok általi szétlövése a mindössze négy éves fiú emlékezetébe mélyen belevésődött. 14 évesen döbbent rá, hogy a tehetségnél többet ér egy párttitkár szava, amikor jó teljesítménye ellenére, helyette egy kádergyereket vettek fel a szegedi erdészeti iskolába. Édesapja ezután egy autószerelő ipari szakiskolába íratta be de itt Sándort osztálytársai különcnek tartották, mert rengeteget olvasott és érdeklődött a történelem iránt. Otthonuk pincéjében ifjúsági klubot szervezett, ahol merész kijelentéseket tett az elnyomó diktatúráról és ismerőseit fegyveres ellenállásra buzdította. 

A cseh fiatal Jan Palach tette igen nagy hatást gyakorolt a fiatalemberre, akiben mindössze 17 éves korára megérett az elhatározás. Búcsúleveleket és végrendeletet hagyott hátra családjának, barátainak. Törölközőket csavart testére a ruhája alá, hogy azok kellőképp magukba szívhassák a benzint, majd telepakolt egy táskát üvegpalackokkal. Villamossal bement a Kálvin térig, az embereket figyelte, hogy hol, mennyien járnak. Próbált fiatalokat keresni, hogy tette minél mélyebb nyomot hagyjon a szemtanúkban. Választása múzeumkertre esett, mert úgy gondolta, hogy a tanítás végeztével a hely - mint mindig, most is - tele lesz diákokkal, így sokan láthatják majd tettét. Egy óra után néhány perccel a Nemzeti Múzeum kertjében tehát elővette a táskájába rejtett benzines palackokat, lelocsolta ruházatát, majd lángra lobbantotta magát. Miközben égett, két nemzeti színű zászlót lobogtatott. A hamarjában két-háromszáz főre duzzadt nézősereg nem tudta mire vélni a látványosságot, de aztán lassan tudatosult bennük, hogy itt nem valamilyen előadás, hanem szörnyűséges dolog történik csakúgy, mint négy napja Prágában. Egy orvostanhallgató, Bihari Imre volt az első aki a segítségére sietett és próbálta menteni a fiú életét. Ő így emlékezett:

02.jpg

Megégve, sokkos állapotban a Múzeumkertben

„Barátommal együtt odafutottunk, és mindketten levettük a kabátunkat, azzal igyekeztük eloltani a lángokat… Az illető fiatalember mindvégig eszméleténél volt, azt hallottam, hogy kérdéseket tettek fel neki, amelyekre rendre válaszolt. Többek között azt kérdezték tőle, miért tette, amire olyan választ adott, hogy „…hazaszeretetből”, „…tiltakozásból”. Arra a kérdésre, hogy mi ellen akar tiltakozni, kijelentette: „…az orosz megszállók ellen”. Azt is mondta, hogy „...a cseh testvér is megtette...”."

JanPalach.jpgJan Palach

 

Jan Palach cseh egyetemista, aki 1969. január 16-án kisétált Prága főterére a Vencel térre és az ország védőszentjének, Szent Vencelnek a szobránál felgyújtotta magát, így tiltakozott a Varsói Szerződés megszálló csapatainak bevonulása, a prágai tavasz eltiprása ellen.

janpalach25b85d.jpg

Jan három nap múlva belehalt sérüléseibe. Temetésén az állambiztonsági szolgálat tiltása ellenére 800 ezren vettek részt. 

Tettét a keleti blokk országaiban sokak követendő példának tartották, legalább 14 fiatal választotta az önkéntes tűzhalált a következő években.

 

A Központi Honvéd Kórház égési osztályára szállított Bauer Sándor a testfelületének 15%-20%-ára kiterjedő másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Rendőrök őrizték a kórtermét, hiszen világos volt az állambiztonsági szerveknek, hogy Jan Palach-éhoz hasonló szovjetellenes "provokáció" történt. Csak szüleinek és nagybátyjának engedték meg hogy látogassák. Súlyos állapota és fájdalmai ellenére még aznap kihallgatták, és elkobozta szüleinek és barátainak írt búcsúlevelét. 

A sajtó a következőket írta az esetről: „Bauer Sándor 17 éves budapesti ipari tanuló, aki már 1967-ben, 15 éves korában sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, hétfőn a Nemzeti Múzeum kertjében ruháját leöntötte benzinnel, majd meggyújtotta, ily módon öngyilkosságot kísérelt meg. Súlyos égési sebekkel szállították kórházba, állapota válságos.”

02_2.jpg

Hivatalos letartóztatására csak két nappal később, január 22-én este hét órakor került sor. Részlet a letartóztatási jegyzőkönyvből: 

„A rendelkezésre álló iratokból megállapítható, hogy a nevezett január 20-án 13.00 és 14.00 óra között a fővárosban, a Múzeumkertben magát benzinnel leöntötte, és felgyújtotta, hogy így önkényes tűzhalált haljon. Ezzel az volt a célja, hogy ily módon tiltakozzon a szovjet csapatok magyarországi tartózkodása ellen, illetve tiltakozásra másokat is felhívjon. Az eddigi meghallgatott tanúk vallomásából az is megállapítható, hogy a nevezett barátai és ismerősei körében a Magyarországon állomásozó szovjet csapatokra, továbbá a Magyar Szocialista Munkás Párt és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányra gyalázó kijelentéseket tett. Ezt a felfogását széles körben terjesztette. Nevezett ügyében a fentiek szerint határoztam, mert szabadon hagyása esetén tartani lehetne attól, hogy az általa megkísérelt bűntettet végrehajtaná, vagy egészségi állapotában kárt tehetne, illetve szabadlábon hagyása a köznyugalmat zavarná. Továbbá alaposan tartani kell attól, hogy szabadlábon való hagyása esetén a még fel nem derített és ki nem hallgatott személyekkel összebeszélve a bűntett felderítését nehezítené.” 

A jegyzőkönyvet aláírni már nem tudta, ezt helyette apja tette meg.

Bauer Sándor életét nem tudták megmenteni, másnap, január 23-án, az angyalföldi Honvéd Kórházban elhunyt.

Búcsúleveleiben barátjának, Sajbán Miklósnak így írt: 

„…Prágában… tűzhalált választott egy fiatal, tiltakozásul Csehszlovákia orosz megszállása ellen…”.

Osztálytársának, Szilágyi Jánosnak ezeket a sorokat írta:

„…Azt üzenem, eszme nélkül nem él, csak létezik az ember… Tűzhalált halok, akár csak az a csehszlovák fiatal, aki 19–én gyújtotta fel magát, így tiltakozva az orosz megszállás ellen.”

Szüleinek is hagyott egy búcsúlevelet:

"…szeretnék élni, de most szénné égett holt testemre van szüksége a nemzetnek.”

Rákoskeresztúri új köztemetőben helyezték örök nyugalomra, szűk családi körben. Ahogy a fentebb olvasható újságkivágásból is látható, a pártállam által irányított  sajtó öngyilkosságnak próbálta beállítani a tettét. Még a temetés időpontját is a rendőrség határozta meg. 1969. január 28-án, reggel 9 óra. Bauer Sándor barátait, osztálytársait, tanárait nem értesítették a temetés időpontjáról, titoktartási nyilatkozatot írattak alá a szülőkkel, így a közvetlen hozzátartozókon kívül más nem is értesült haláláról és temetéséről.

Dr. Tihanyi Sándor rendőrezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettese utasította a Fővárosi Temetkezési Intézet igazgatósági vezetőjét, hogy a Temetkezési Vállalat részéről megbízható személyek végezzék el a szertartást, valamint a rendőrség által előírt búcsúbeszéden kívül ne hangozzék el más. Természetesen a temetést operatív tisztek felügyelték.

A temetésre vonatkozó intézkedéseket a politikai rendőrség hét pontban dolgozta ki, ezekből az egyik a következő volt: 

„Január 27-én, 11 órakor a szülőkkel megbeszélést tartottunk a körülmények tisztázása céljából. Amennyiben speciális kívánságuk, kérésük merülne fel, azt azzal a feltétellel fogadjuk el, hogy a temetés csak zárt, szűk körben történhet. Amennyiben a halott elhamvasztását kérnék, úgy ezt elősegítjük, miután a továbbiak szempontjából politikailag előnyös.”

05.jpg

Bauer Sándor tettét és halálának hírét csak 1969. február 5-én hozták nyilvánosságra. (Részletes összefoglaló jelentés az eset körülményeiről 1969. január 31-én készült.)

Később eljárást indítottak Bauer Sándor barátai, Berger István és Sabján Miklós ellen. A hónapokon át tartó vegzálás után 1969. március 17-én szüntették meg az eljárást. „Bejelentési kötelezettség elmulasztása” miatt mindkettőjüket figyelmeztetésben részesítették. A teljes ügyet érintő vizsgálat 1969. március 19-én került véglegesen lezárásra, de sírját még több éven keresztül figyelték, különösen az ünnepnapokon, évfordulókon. Fotókat készítettek a sírra virágot vivőkről és személyazonosságukat is felderítették.

Bauer Sándor 2001-ben emléktáblát kapott (most tekintsünk el attól hogy egy politikai párt az emléktáblán is reklámozza magát, ezért a jó szándék számomra erősen megkérdőjeleződik), 2011-ben utcát neveztek el róla a fővárosban, majd 2012-ben mellszobrot avattak tiszteletére.

04.jpg

03.jpg

Az önégetés, mint a szovjet megszállás elleni tiltakozási forma először még Jan Palach tette előtt, 1968-ban jelent meg. Varsóban százezer néző és magas rangú politikai személyek előtt az 59 éves, 4 gyermekes Ryszard Siwiec, lengyel tanár gyújtotta fel magát a csehszlovák eseményekre reagálva (amiben a szovjet mellett lengyel és magyar csapatok is részt vettek). A lengyel állambiztonsági szolgálat felvételét az eseményekről alább láthatjátok, Siwiec magnókazettán hagyott búcsúüzenetével kiegészítve. Három nap múlva halt bele az égési sérüléseibe.

06.jpg

Magnóüzetének szavai, melyben többször elcsuklik a sírástól hangja (a teljes felvétel nem hallható a videóban):

„Tizennégy millió csehet és szlovákot rohantak le azok a hadseregek, amelyek közel 300 millió embert képviseltek. A katonák egy csepp szégyenérzet nélkül hajtották végre egy kicsi, békeszerető és kiszolgáltatott ország megszállását, amely semmilyen katonai ellenállást nem tanúsított. Ennek a tettnek a szégyenletessége önmagáért beszél. Örök időkre történelmünk egyik legfeketébb foltja marad.“ 

siwiec.jpg

„Emberek, akikben még megvan az emberi érzés kis szikrája! Térjetek magatokhoz! Halljátok meg a kiáltásomat! Egy szürke, egyszerű ember kiáltását, a nemzet fiáét, aki a maga és idegenek szabadságát mindenek felett szerette, jobban, mint a saját életét! Térjetek magatokhoz! Még nem késő!“

Az alábbi listán néhány mártír nevét olvashatjátok, akik a tiltakozás eme különösen fájdalmas módját választották a szovjet megszállás ellen. Ki tudja hány nevet nem tudunk, mert sikeresen eltusolták az akkori szervek?

  • Pilsen, 1969. január 20. - Josef Hlavaty 25 éves üzemi munkás
  • Budapest, 1969. január 20. - Bauer Sándor 17 éves ipari tanuló
  • Znojmo, 1969. január 21. - Jozef Jaros 19 éves traktorista
  • Brno, 1969. január 22. - Miroslav Malinka 22 éves munkás
  • Léva, 1969. január 23. - Jan Gabor 22 éves munkanélküli
  • Pozsony, 1969. január 24. - Emanuel Sopko 23 éves mechanikus
  • Prága, 1969. január 24. - Blanka Nacházelová
  • Prága, 1969. február 25. - Jan Zajíc 19 éves tanuló
  • Prága, 1969. április 9. Jihlava, Evžen Plocek 40 éves technikus
  • Brassó 1970. február 13. - Moyses Márton 29 éves költő
  • Kaunas 1972. május 14. - Romas Kalanta 19 éves diák

 BÉKE PORAIKRA, TETTÜK NEM VOLT HIÁBAVALÓ.

Nagyon kérek mindenkit, hogy tiszteletünk jeléül az aktuálpolitikai kommenteket mellőzze! Köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr85752528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cukorkékség 2014.01.20. 11:21:40

Annyiban helyesbítenék, hogy a szemtanú orvostanhallgató nem Sándor, hanem dr. Bihari Imre,aki később érsebész professzor lett. Itt van egy videó is a visszaemlékezésről: bihari-visszer.hu/content/blogcategory/20/64/

JanDítě 2014.01.21. 00:48:15

kérésed szerint nincs aktuálpolitika.azt lehet tudni hol található a sírja?

vitalis06 2014.01.21. 06:52:04

@JanDítě: "Rákoskeresztúri új köztemetőben helyezték örök nyugalomra,"

pelekas 2014.01.21. 08:04:35

@egy atlag: Kösz, hogy tiszteletben tartottad a kérést
:(

JanDítě 2014.01.21. 09:05:20

@vitalis06: pedig kétszer is elolvastam a cikket igaz már nagyon este volt.köszönöm

büünös 2014.01.21. 10:31:18

Tisztelet a hősöknek.
Remélem valaki a tibeti önégető fiataloknak is egyszer összegyűjti a neveit.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.01.21. 10:32:42

@büünös: az jó lenne, de ott pillanatnyilag elég jól működik a diktatúra :/
csak zárójelben: azért engem ez a magyar srác jobban érdekel.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.01.21. 10:35:06

@JTom: kár, hogy ez a magyar srác szimplán hülye volt. Mit ért el mindezzel?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.01.21. 10:41:06

@álfirkász: kilátástalannak tartotta az életét, hitt valamiben, amit fontosabbank gondolt az életénél. én nem tartom hülyének.

exterminador 2014.01.21. 10:58:26

@álfirkász: nem értem a cikk patetikus zárlatát. Az ilyen emberek miért hősök? A legkisebb értelme nem volt a tettének, ahogy a többiekének sem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.01.21. 11:01:32

@JTom: és mit ért el vele? OK, a szuicid hajlamait sikeresen kielégítette. De ezen túl? Változott valami?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.01.21. 11:15:02

@exterminador: @álfirkász: próbálták felrázni az embereket. fontosnak gondoltak valamit... értem én, hogy ezt nehéz a mai mindennapokból megérteni. tényleg lehet vitatkozni az értelméről, van aki látja, van aki nem. nem vagyunk egyformák és ez így jó.

smartdrive 2014.01.21. 13:25:21

riszpekt, de azért a mártírsághoz kevés meghalni, az is kell, hogy a hatalom akarja a halálod, mert csináltál valami olyat, ami értékes, miközben ők ellenérdekeltek

csepke 2014.01.21. 14:03:28

Sajnálom, én csak arra tudok gondolni, hogy szegény édesanyja. A rendszer meg vígan elketyegett még harmincévet ezután.

Vu, de ja vu 2014.01.21. 14:53:20

Sokszor felvetődhet egyfajta passzív ellenállással kapcsolatban, hogy mi értelme, hogyan kényszeríti ez a hatalmat bármire, stb-stb...

Álljon erre pozitív példaként Mahátma Ghandi élete (éhségsztrájkjai, a "Nagy Menetelés"), aki a tiltakozásnak az erőszakmentes, de a közösségre mégis kihatással bíró változatait alkalmazta.

Enno Dr. Antall József miniszterelnök oktatta ki elégedetlen politikus-társait azzal, hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni". És ezen a mondatán egy párttársa - egy ügyvéd - felháborodásában a ciklus közepén kilépett a pártból...

Évekkel ezután azt magyarázta nekem, hogy aki igazán ismeri az emberi természetet, annak soha nem szabad ilyen kijelentést tennie! "Nem születtünk hősöknek" - mondta és véleménye szerint azért mert egy adott környezetben valaki tenni mert valamit, nem lett hős... A hőst az utókor nyilvánítja annak, időnként akár felülbírálva korábbi véleményét is és ekkor a hősből a rossz megtestesítője lesz, ellenség.

Így van igaza azoknak, akik nem találják értelmét egy ilyen áldozatnak és/vagy nem is mernék meglépni ezt akkor sem, ha a meggyőződésük megengedné.

Akik látják az önégetésben az áldozatot, máris megértették, hogy mi miért történt és ők valódi hősként tekintenek a fiatal Bauer Sándorra.

Mellesleg a hátrahagyott üzenetei alapján az a néhány mondata nagyságrendileg nagyobb intelligenciáról, a körülötte zajló események megértéséről szól, mint ami egyik-másik kommentből nagyon hiányzik:-(

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 15:23:41

@engelbert:

Ilyesmihez mindig kell egyfajta fanatizmus, bolondság is, ez tény. Ez azonban nemvon le a tett értékéből.

J_B 2014.01.21. 16:46:01

Ami a cikkből nagyon lényeges, hogy amíg Jan Palach temetésén az állambiztonsági szolgálat tiltása ellenére 800 ezren vettek részt, addig nálunk Bauer Sándor esetét el tudták "bagatelizálni" és a szülőket is "rábírták" arra, hogy működjenek együtt a "rendszer akarata" szerint! és leginkább ez teszi a tettét semmissé vagy teszi őt még ma is kihasználhatóvá! Sokkal inkább a mi kengyeltartó népünkről tesz bizonyságot! :(

átlátó 2014.01.21. 18:23:31

Nem egy szájtáti rebellis volt, az már biztos. És hát attól, hogy maga a cselekmény nem hozott semmiféle fönnakadást a ruszki megszállásban, meg a III/III működésében sem, attól még tökös legényke volt... mai kifejezéssel, odatette magát a sorfal elé.

ősbölény 2014.01.21. 18:39:12

Az önégetés, mint a tiltakozás modellje egyébként Vietnámból származik. A szovjet blokk propagandája nagy nyilvánosságot biztosított azoknak a fanatikus buddhista szerzeteseknek, akik az amerikai jelenlét ellen tiltakoztak Dél-Vietnamban, önégetéssel.A Prágai Tavasz letörése után a kelet-európai tiltakozók ezért folyamodtak ugyanehhez a különlegesen fájdalmas szimbólumhoz, mert ezzel azt is kifejezésre akarták juttatni, hogy egyáltalán nem tartják hitelesnek a kommunista propaganda állításait az amerikai elnyomásról, hiszen mi a testünkön érezzük a szovjet elnyomást.

Crass 2014.01.21. 19:14:51

@Vu, de ja vu: Bizony ám, itt a lényeg! Ahogy azt Berend T. Iván mondta anno, a kommunisták által elkövetett gazdasági bűnök eltörpülnek a nemzet ellen elkövetett erkölcsi bűnök mellett. A társadalom elkádárosítása, az elbirkásodás, mindenféle erkölcsi norma és a haza iránti lojalitás elvesztegetése igen hatékonyan működött, jórészt ennek tudható be a rendszerváltás elsikkasztásának bűnét hang nélkül lenyelő némaság, a következmények nélküli ország máig ható reflexei. Ha forradalmat tetszettek volna csinálni, és kiakolbólították volna akkor a szellemi kútmérgezőket, a magyar nemzet kizsebelőit, akkor ma már más országban élnénk. Ez elmaradt. Bauer Sándorok, Pongrácz Gergelyek, pesti srácok szánalommal nézhetik mit tett az ostoba közöny, a rövidlátó lustaság és konformizmus egy egykor szebb reményű országgal. Ezzel együtt emlékezni kell, és emlékeztetni kell arra, hogy vannak hősei ennek a nemzetnek, és arra is, hogy ha nem lesznek akik emlékezzenek rájuk (urambocsá valamilyen formában kövessék példájukat) akkor belátható időn belül egy ország számára a horizontot a történelem szemétdombja fogja jelenteni!

Gera 2014.01.21. 20:06:31

"BÉKE PORAIKRA, TETTÜK NEM VOLT HIÁBAVALÓ."

Szerintem meg száz százalékig hiábavaló volt. Szerencsétlen depressziósok, akiknek kellett valami indok az öngyilkosságra. Semmi hősies nincs ebben. Ha most valaki felgyújtaná magát az orbángyurcsányok elleni tiltakozásból, arra se gondolná senki, hogy hős, csak hogy szerencsétlen hülye.

Bandigyerek 2014.01.21. 20:37:36

Ha a szülők a hamvasztást választják, kaptak volna rá árkedvezményt?

engelbert (törölt) 2014.01.21. 21:46:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem érdemes effajta áldozatot hozni,nem csak azért mert a rendszert egy ember halála nem fogja megingatni.Hanem azért sem, mert egyszerűen a tömegek nem érdemlik meg, hogy önkéntes kínhalált haljon érte bárki is.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.01.21. 22:13:14

@Bandigyerek: igen, remélem anyádék is kapnak rád...
á, bocs ez csúnya volt, inkább kitiltom.

mojoking77 2014.01.22. 09:45:22

@JTom: A martiromsagot nem szabadna osszekeverni az ongyilkossaggal. Tizeneves koraban az ember gyermeke amugy is kicsit meg tulfutott lelkileg, lenyegesen "bagatelebb" dolgok is visszavezethetok ongyilkossagokra.
Elni sokkal nehezebb. Lett volna sok egyebb lehetosege is, hogy tiltakozzon a rendszer ellen, teny, hogy az hosszabb ideig fajt volna (gondolom a nyiltan rendszerelleneseket meg a '70-es vekben sem szerettek nagyon a bortonorok). Nem tudok egy ongyilkost sem hosnek tekinteni, es nem igazan tartom helyesnek, hogy hosnek allitsd be itt, akar meg csak az eselyt is megadva arra, hogy egy fiatal, sajat magaban esetleg bizonytalan emberre hatassal legy. (Ne adja az eg, es maradjunk tisztan teoretikus sikon..)
Bocsass meg, alapvetoen szenzacios a blogod, es szomoru lennek, ha e miatt kitiltanal, (bar attol meg ugyanugy olvasnam... :))
Udvozlettel:

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.01.22. 11:18:06

@mojoking77: dehogy tiltalak ki, miért tenném? ez is egy vélemény. én tisztelem őket, amiért megtették. sajnos a mostani rendszer nem érdemli meg ezt az áldozatot. hopp de ez már aktuálpolitika. :)

mojoking77 2014.01.22. 11:25:35

@JTom: Remeljuk senkinek eszebe sem jut hasonlo..
Legrosszab esetben az ifju martir kimegy a Muzeum Kertbe, es mindenki elott (az ingyen Wi-Fi-t hasznalva) megveszi az egyiranyu repjegyet Londonba... :))

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.01.22. 11:53:43

@JTom: ha jobban belegondolsz, elég nehéz azt a kort elválasztani az aktuálpolitikától. Mit tippelsz, milyen hatása lenne, ha valaki most tenne ilyet tiltakozásul az akkori rendszer restaurációja elleni tiltakozásképp?
Kb. annyi, mint a posztban tárgyalt esetnek. Max. egy rövid hír az ATV-n.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.01.22. 12:02:13

@álfirkász: ezzel muszáj egyetértenem. sajnos ennek a gyökerei mélyre nyúlnak (mármint, hogy miért lettünk ilyen érzéketlenekké). azért szegény bauer sanyi biztos besírna, ha látná mi megy most csaknem 25 évvel a rendszerváltás után. már ott mekkora a különbség, hogy Jan Palach tettét mindenki megismerte Csehszlovákiában és 800ezren mentek el a temetésére, nálunk pedig még suttogó propaganda útján sem hallott róla csak max. néhány száz (ezer) ember...

folker 2014.01.23. 00:37:53

@Vu, de ja vu:
Antall kijelentését miszerint "tetszettek volna forradalmat csinálni" sokszor sokféleképp magyarázták már utólag.
Megértve az említett ügyvéd érveit, hozzátenném hogy Andrásfalvy Bertalan szerint ez a mondat arról szólt, hogy nem adtunk egyértelmű többséget a rendszerváltó erőknek, konkrétan nem volt meg a parlamenti "forradalom".
Ez akkor került szóba egy vele folytatott interjúban, mikor arról mesélt, hogy egy indítványát azért nem enged(het)te megvalósulni Antall (számonkérésére indokolva) mert nincs benne a Paktumban. Ehhez kellett volna a demokratikus (!) forradalom, ami nem történt meg. Nem kell ezt misztifikálni, elég egyértelmű...
Remélem ezt az aprócska pontosítást elnézi nekem a cikk szerzője, nem volt célom ezzel a politizálás ingoványára terelni a szót, csupán szerettem volna pontosítani ezt a kis kitérőt, ha már megesett.

Drago Brutic 2014.01.23. 08:29:15

A kommentek egy része pontosan tükrözi a hazai mentalitást: az emberi méltóság iránti cinizmust, a teljes passzivitást. Csehországban és Lengyelországban ezek az emberek mártírok, itt bolondnak tarják őket. Hát nem is "teccetünk forradalmat csinálni". Itt bazmeg akkor van "forradalom", ha emelik a benzin árát, vagy ha bedőlnek a hitelek. A többit le se szarják.

magyar_ellenállás 2014.01.24. 09:41:49

Köszönjük a megemlékezést!
-------------
@Bandigyerek: Bandigyerek, te mocskos suttyó! A te anyádnak meg az abortuszt kellett volna kedvezményesen elintézni, mikor még benne voltál.

Rebelde 2014.01.24. 16:13:17

remek poszt, nekem átjött az önégetés üzenete, nem ő az egyetlen, aki az ellenállásnak ezt a módját választotta.

ha valaki látta a mások élete című filmet, ott is kulcsjelenet annak a cikknek a kicsempészése nszk-ba, ami kommunista országok értelmiségének körében megnőtt öngyilkosságok számát és okait taglalja.

más idők jártak akkor

tisztapista 2014.01.26. 15:31:10

Sosem értettem az ilyen depressziós embereket. Miért nem orosz katonákat próbált felgyújtani? Vagy a pártállam képviselőit?

Így kb. annyi értelme volt a dolognak, mint a Júdeai Nemzeti Front tömeges öngyilkosságának.

Semmi.

nyisztor 2014.01.26. 16:09:03

Miért nem kötelező tananyag-olvasmány Szolzsenyicin a középiskolákban?

McKinney 2014.01.26. 19:39:32

LOL figyelték a sírt, hogy ki látogatja meg, beszarás mire nem volt idejük ezeknek a rohadékoknak. Hogy kádár-papa szürkeállományámak kirohadt tartóját ki lovasította meg, na arra már nem maradt megfigyelő. Egyszer minden véget ér, csak kár hogy nem volt még elszámoltatás úgy istenigazából.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.28. 14:47:19

Nagyon tetszik a blog, ez a cikk is, így tovább.

Viszont én is azok táborát gyarapítom, akik szerint nem volt értelme a srác halálának, és nem tartom hősiességnek, de még mártírságnak sem. Mindezt úgy mondom, hogy a passzív ellenállás fogalmát értem és pártolom is a módszert, ez viszont se nem passzív, se nem aktív ellenállás, hanem egyszerűen butaság.

Miért is? Mert az üzenete a szemtanúk és a közvélemény felé nem az, ha jobban belegondolunk, hogy mocsok ez a rendszer, és álljunk ellen neki, hanem egyrészt az, hogy reménytelen a helyzet, hiszen ő maga sem talált más kiutat, a könnyebbik utat választotta. Másrészt hitelteleníti is az ellenállást, hiszen őrültnek gondolhatják az emberek, és ezzel általánosíthatnak azokra, akik szembefordulnak a rendszerrel.

Hogy az abszurditása jobban érthető legyen, ő fiatalokat keresett, akik végignézik és megdöbbennek majd a tettén, és ez talán felébreszti őket. Jó, nyilván a szemtanúknak az élmény egy életre megmarad, és ahogy ő ott elmondta azt, amit a rendszerről gondolt, az is, tegyük fel a szemtanúk nem csak megértik, de rá is döbbennek, hogy mennyire így van, az orosz megszállás, az elnyomás rendszere, stb., akkor ő mint tiltakozó mit vár ezektől az emberektől, ha ő magának annyira tellett, hogy öngyilkos legyen?

kasari 2014.01.29. 18:08:23

@Bandigyerek: Melegszívű csávó lehetsz te, bandigyerek. A humorod meg egészen briliáns, mit ne mondjak.

kasari 2014.01.29. 18:22:15

@JTom:Ellenkezőleg, nagyon frappáns válasz volt. Gratulálok! Nekem nem sikerült első felindulásból így megválaszolnom Bandigyerek bicskanyitogató kommentjére. Amúgy szívügyem Bauer Sándor és a többi önégető. A legbátrabb megoldás, amit egy abszolút hazug és teljesen reménytelen politikai helyzetben tenni lehet.

kasari 2014.01.29. 18:46:47

@McKinney: Igen, beszarás, ezen én is sokat gondolkodom - a fél ország besúgó patkány volt. Ilyen kurvára sikerült felpuhítaniuk a magyar gerinceket Kádáréknak a forradalom utáni véres megtorlásokkal. Gyáván kushad azóta is mindenki. Az elszámoltatásnak már régen lőttek. Az önégetésnek sem lenne már értelme, mert ez a végtelenségig elhülyített nép már fel sem fogná az értelmét. Kár lenne a maroknyi maradék bátorért!

Vladimir Harkonnen 2014.02.20. 20:38:01

Vannak azért ellentmondások:

"Bauer Sándor a testfelületének 15%-20%-ára kiterjedő másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett."

Nem vagyok orvos, csak épp megmaradt bennem az "átkosban" rendszeresen tartott honvédelmi oktatások anyaga. Mi még úgy tanultuk, hogy a megégett testfelület% + életkor ha meghaladja a 100-at, akkor belehal, ha nem haladja meg, akkor valószínűleg túléli az égést egy felnőtt ember! A képen pedig még a haja se égett meg, így nem tűnik indokoltnak a halála. Talán besegítettek a párthű orvosok?

Tristee 2014.02.27. 16:05:02

Régóta figyelemmel kísérem Bauer Sándor utóéletét, azt, hogy egy zavaros gondolkodású fiatalból miként lesz - lett - olyan hős, aki egyenesen Petőfi Sándor emléktáblája mellett kapott helyet, példátlan aránytévesztésként.

Az ismertetéshez adalékokként hadd tegyem hozzá:

Ideológiai táplálékok

"képeket gyűjt a szovjetekkel harcoló Wehrmachtról, ugyanakkor az ultrabalos maoisták felé tájékozódik" (Magyar Nemzet, 2000. június 19. Sneé Péter)
"szívesen hallgatta az akkortájt divatos zenéket, akár a Szabad Európa Rádió, akár az Albán Rádió magyar nyelven sugárzó hullámhosszain". (Demokrata, 2002/4)

Intellektuális hérosszá magasztosítás
"állítólag megtörtént az az eset, hogy a rakétatechnikáról komoly vitát folytatott az üzemben ügyfélként jelen lévő katonatiszttel". (Demokrata, 2002/4)
"aztán itt van az a gondolata, melyben a Duna-menti országok szövetségének megalakítását fogalmazta meg" (Demokrata, 2002/4) (Kommentárként: Bauer Sándor tehát - sugallja a cikk - afféle reinkarnálódása az ugyancsak a dunai népek összefogását hirdető Kossuth Lajosnak).

Az antikommunista ellenállás szervezője
"A fiú Üllői úti házuk pincéjében ifjúsági klubot szervezett, és fegyveres ellenállásra buzdította ismerőseit". (Népszabadság, 2001, november 9., Szájer József). (Kommentár: vajon ebben az időben, 1969-ben, mit jelentett - volna - a fegyveres ellenállás?)
"Felszabadító háborúról regél, és naponta edz, hogy növelje fájdalomtűrő képességét". (Magyar Nemzet, 2000. június 9., Sneé Péter) (Kommentár: miből állt ez az edzés? Ezt egy másik cikkből tudhatjuk meg, melyben Berger István, egykori gyanúsított közölte:
"És hatvanszor újra megkérdezték ugyanazt. Hogy észrevettem-e, hogy Sándor vagdossa a kezét? Észrevettem, és Sanyi mondta, hogy sóval bekeni, mert az öli a fájdalmat, de hogy miért, vagy honnan vette ezt, fogalmam nem volt." (Magyar Nemzet, 2004. január 20., Modor Ádám)

A korról röviden: mint ismeretes, 1969-ben már konszolidálódott a Kádár-rendszer, sőt, az új gazdasági mechanizmus első gyümölcsei is beértek. A szocialista országokba már visszonylag egyszerűen, a kapitalista országokba nehezebben, korlátozásokkal, de lehetett utazni. Bauer Sándor tehát akkor lett öngyilkos, amikor az addig bezárkozó rendszer éppen kifelé kezdett nyílni. Bár, van, aki ezt az időt így láttatja:
"1969. január 20-án már nem dübörögtek a hernyótalpak a pesti utcán, hatalmasabb, alattomosabb ellenféllel kellett felvenni a harcot: a meghajlás, a lapulás, a félelem csendjével, amivel szemben Molotov-koktélokkal küzdeni nem lehet." (Magyar Nemzet, 2002. január 21., Dóri Ferenc).

Még szerencse, hogy mára ismeretlen lett az az idő, amikor "a meghajlás, a lapulás, a félelem csendje" uralkodik. Ámde mindenki mindenhol bátran elmondhatja a véleményét, nem kell tartania attól, hogy hátrányok érik...

Még csak annyit: Bauer Sándor nagy népszerűségnek örvend a Horthy Miklós Történelmi Társaság, a Miép és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom köreiben is, máok mellett ezen szerveződések is megemlékeztek az öngyilkos fiatalról. ((Magyar Nemzet, 2002. január 21., Dóri Ferenc).

S egy lista azokról, akik nem a "gyilkos kommunizmus", hanem az emberbarát kapitalizmus okán gyújtották fel magukat és haltak meg, ugyanúgy, mint Bauer Sándor:

"A 17 éves Bauer Sándor 1969-es önkéntes tűzhalálára emlékezve közlik Szájer József beszédét, melyet az emléktábla avatásakor mondott a Nemzeti Múzeumnál. Kérem a frakcióvezető urat, helyezzen el emléktáblát a Parlament előtt is, ahol 1992. március 30-án Kónyi László 42 éves pátyi lakos öntötte le magát benzinnel
és égett halálra Antall József rendszere és életének kilátástalansága ellen tiltakozva. Avasson táblát Balmazújvárosban is, ahol ugyancsak 1992-ben, április 4-én Tóth Ottóné 52 éves asszony gyújtotta fel magát. Koszorúzhat Barcson, ahol két nappal később egy 45 éves férfi gyújtotta fel magát, az öngyilkosság e szörnyű módját választva a teljes reménytelenséggel szemben."

(Olvasói levél, Népszabadság, 2001. december 7.)"

Utóbbiakról - mondanunk sem kell - sehol sem találunk olyan posztokat, megemlékezéseket, mint amilyenek Bauer Sándort méltatják.

cickány2 2014.03.12. 20:16:33

@Tristee: A gonosz jelenléte e kommentek sorai közt is megjelenik:
A nagy manipulátor, a mindent összemosó, az élénk színeket szürke masszává keverő,
a csalárd félrevezető, az irreleváns dolgokat felnagyító, a lényeget elhomályosító,
a szelektíven szőröző, a demagóg félreelemző.

Minek is lázadni, ha kapni ingyenhurkát a pártmajálison, nem igaz? Hisz amíg tele van a szád, minek beszélj!
Azért, mert történetesen te is olyan "ki hogyha kell, halni nem mer" típusú ember vagy,
mint sokunk, és úgy gondolod, hogy aki nem olyan, mint te, az hülye. Az, hogy nem vagy hősies alkat, az még nem baj, de h. szembeköpöd poszt(h)umusz őket,
na az baj, nagy baj! Hidd el LABANC barátocskám, egy rámenős pszichológus bármely embernél
-még nálad is, mr. Tökéletes- képes találni mentális problémákat. Na, megyek hányni.

Halálosztó Babgulyás 2014.03.17. 04:39:44

@Tristee: "Még szerencse, hogy mára ismeretlen lett az az idő, amikor "a meghajlás, a lapulás, a félelem csendje" uralkodik. Ámde mindenki mindenhol bátran elmondhatja a véleményét, nem kell tartania attól, hogy hátrányok érik..."

Ha ez irónia akkor jó. Ha komolyan gondolod, akkor baj van. Nálad.

Halálosztó Babgulyás 2014.03.17. 04:40:51

@JTom: köszönöm a blogot! Pár órája már olvasom, hajrá! :)

Tristee 2014.03.29. 16:51:05

"Ha ez irónia akkor jó. Ha komolyan gondolod, akkor baj van. Nálad."

"Még szerencse, hogy mára ismeretlen lett az az idő, amikor "a meghajlás, a lapulás, a félelem csendje" uralkodik. Ámde mindenki mindenhol bátran elmondhatja a véleményét, nem kell tartania attól, hogy hátrányok érik..."

Látod a három pontot a második mondat végén?

Rongy Elek 2014.05.10. 19:42:55

Néhány kommentelő véleménye enyhén szólva is elszomorító. Vannak emberek, akikben a hazaszeretet elegendően erős ahhoz, hogy nemzete érdekeit a saját életénél is fontosabbnak tartsa. A szocializmus évtizedeit ha elemeznénk, hoztak jó dolgokat is, meg borzalmasakat is. A legborzasztóbb talán a közöny. Annak az erkölcsi tartásnak a pusztulása, ami nélkül csak vegetálni lehet, de élni nem. Erre érzett rá ez a fiatal ember és tettével, egy hangos "kiáltással" vélte felrázni, a birkamód bégető emberek lelkét. A hatalom sikeresen eltusolta és a kiáltás már későn jött a büszkeségétől megfosztott, az önként igába hajtott lelkű embereknek.
Ő példát mutatott, hogy emberhez méltatlan életet élni nem szabad.
Nyugodjon békében.

lexei 2014.08.30. 22:43:29

harom napja voltam a vencel teren
ugy vettem eszre,nagy sajnalattal, nem nagy az erdeklodes jan palach emlekmu irant
egy magyar fiatalokbol allo par fos csoport ugy ment el az emlekmu elott, hogy eszre sem vettek mi van ott
kozben arrol beszelgettek, mennyi penzuk maradt meg piat venni

Vladimir Harkonnen 2014.09.01. 21:59:19

@csillagpontos:

"Jó régen tanultad."

Mintha írtam volna...

Azt hiszem a linkeden talált táblázat nem nagyon mond ellent az általam tanultaknak:
Az égési sérülések prognózisa[79]

Testfelszín % Mortalitás
<10% 0,6%
10–20% 2,9%
20–30% 8,6%
30–40% 16%
40–50% 25%
50–60% 37%
60–70% 43%
70–80% 57%
80–90% 73%

csorsza 2015.01.02. 21:58:23

@Drago Brutic: +1
Akkor sincs. Csak ha bevezetnék a netadót. Utálom ezt a közhelyet: de tényleg ezért tart itt ez az ország.

Makariosz 2015.01.22. 12:10:24

Annyit tennék hozzá (a magyarok térfelén), hogy nem lett agyonhallgatva, épp ellenkezőleg: Nagy port vert fel, mert a Szabad Európa tett róla. Azonban ha agyon lett volna is hallgatva és csak most derülne ki, is megteszi a hatását, mély tanulságai vannak, és mellesleg porba dönti a kádári mítoszokat, helyes irányba fésüli nemzetünk önképét. Bolondság azt mondani, hogy lám-lám ettől nem mentek ki a ruszkik ezért értelmetlen volt, olyan mintha azt mondanánk, minek plombálják le a villanyórát, hiszen úgysem akadályozza meg az áramlopást. Nem, de súlyos mondanivalót hordoz.

l. ember 2015.02.14. 18:46:07

szerintem többet tett azzal, hogy ifjúsági klubot szervezett, mint hogy megpirózta magát. Nem volt olyan hősies, de több szöget ütött vele a Kádár-rendszer koporsójába

rianas7 2018.01.18. 11:05:51

Attól, hogy a köznapiság inkább a saját háta mögé bújna, mintsem jellé legyen, vagy akár csak jeleket megértsen, M. Scaevola óta igenis számít a zsarnoknak is, a zsarnokságban élni kénytelen népnek is, ha valaki többre becsüli a szabadságot, mint a saját életét. Az Ember több, mint a kis kényelmes önérdek. És ez akkor is erő, ha nem érzed át.
süti beállítások módosítása