Napi érdekes - MAGYARORSZÁG (21 kép)

2014. augusztus 22. JTom

1970 körül. Miskolci URH-s rendőrautók. Warszawa és két Volga..jpg

1970 körül. Miskolci URH-s rendőrautók. Warszawa és két Volga.

1902. A régi Erzsébet híd építése..jpg

1902. A régi Erzsébet híd építése.

1910 körül. Akár Párizs is lehetne, de ez Budapest I. kerület. Csónak utca..jpg

1910 körül. Akár Párizs is lehetne, de ez Budapest I. kerület. Csónak utca.

1911. Az edelényi gyilkosság. 1._a_csarda_ahol_a_gyilkossag_tortent_2._a_gyilkos_altal_kivajt_ureg_amelyen_belopozott_a_csardaba_3._az_aldozat_aki_harom_napig_eszmeletlenul_fekudt_a_korhazban_mielott_meghalt.jpg

1911. Az edelényi gyilkosság képei. Fent: a csárda ahol a gyilkosság történt. Jobbra: a gyilkos által kivájt üreg amelyen belopózott a csárdába. Alul: az áldozat aki három napig eszméletlenül feküdt a kórházban mielőtt meghalt.

"Borsodmegyében a kis Edelény község szomoru nevezetességre tett szert. Éppen ugy mint Dánoson, ott is lemészároltak egy becsületes családot. Csakhogy Edelényben nem czigányok, mint kezdetben hitték, hanem egy elvetemedett gonosztevő (lapunk zártakor czinkosok még nem szerepelnek) követte el a borzalmas gyilkosságot, egy iszákos, rovott multu asztaloslegény, a kit konok tagadása daczára, vádolnak a gyilkossággal.

A szerencsétlen áldozatok, mint ismeretes: Czeizler Henrik korcsmáros, annak fiatal felesége és Czeizler Gizella, a meggyilkolt korcsmáros testvérhuga. Mind a hárman meghaltak. A házaspár nyomban, a szerencsétlen leány pedig három napig feküdt eszméletlen állapotban a miskolczi Erzsébet-kórházban, a míg a halál őt is megváltotta borzalmas kinjaitól.

Regula Ede ellen igen sok terhelő bizonyítékot találtak és a vizsgálatot vezető hatóságok szinte bizonyosra veszik, hogy a borzalmas büntény Regula Ede asztaloslegény követte el.

A megrendítő esemény után fényképészünk a gyilkosság helyére utazott és az itt látható fényképeket rögzítette meg lapunk számára."  - Vasárnap Újság 1911.

1911. Morbid üdvözlőlap az edelényi gyilkosságról. Balra a gyilkos, jobbra a hóhér fotójával..jpg

1911. Morbid üdvözlőlap az edelényi gyilkosságról. Balra a gyilkos, jobbra a hóhér fotójával.

1919. április. Tanácsköztársaság Magyarországon. Vörös emlékmű épül május 1-jére a Baross téren..jpg

1919. április. Tanácsköztársaság Magyarországon. Vörös emlékmű épül május 1-jére a Baross téren.

1928. A Budapesti Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség templomokban kifüggesztett utasítása._cr.jpg

1925. A Budapesti Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség templomokban kifüggesztett utasítása.

1928. Bethlen István gróf miniszterelnök az új Lancia-autójában..jpg

1928. Bethlen István gróf miniszterelnök az új Lancia autójában.

1931. A budapesti Szabadság tér..jpg

1931. A budapesti Szabadság tér.

1942. A Horthy család Kenderesen. A medencében Horthy Miklós, a partján unokája, ifj. Horthy István ül..jpg

1942. A Horthy család Kenderesen. A medencében Horthy Miklós, a partján unokája, ifj. Horthy István ül.

1944. Hivatalosan igényelhető volt ez a tábla a városházáról..jpg

1944. Hivatalosan igényelhető volt ez a tábla a városházáról.

1945. Ideiglenes hajóhíd a Dunán a felrobbantott Margit-híd mellett..jpg

1945. Ideiglenes hajóhíd a Dunán a felrobbantott Horthy-híd (mai Petőfi-híd) mellett.

1948. Budapest Déli pályaudvaron egy gőzmozdony a vérmezői fordítón keresztül haladva áttörte a vágányzáró bakot és a mögötte lévő kerítést. A szerkocsi a 3,5 méter magas támfalról az Endresz György térre zuhant..jpg

1948. Budapest Déli pályaudvaron egy gőzmozdony a vérmezői fordítón keresztül haladva áttörte a vágányzáró bakot és a mögötte lévő kerítést. A szerkocsi a 3,5 méter magas támfalról az Endresz György térre zuhant.

1948. Rendőrjárőr jelent Kismaroson. Háttérben a kisvasút vashídja..jpg

1948. Rendőrjárőr jelent Kismaroson. Háttérben a kisvasút vashídja.

1952. A Népstadion építése..jpg

1952. A Népstadion építése.

1956. Puskás Ferenc lányával Olaszországban..jpg

1956. Puskás Ferenc lányával Olaszországban.

1960. Déli Pályaudvar az aluljáró nélkül..jpg

1960. Déli Pályaudvar az aluljáró nélkül.

1965 körül. Siófok, Fő tér..jpg

1965 körül. Siófok, Fő tér.

1965 körül. Zamárdi autóskemping..jpg

1965 körül. Zamárdi autóskemping.

1966. Házgyár a Szentendrei úton..jpg

1966. Házgyár a Szentendrei úton.

1976. Madaras József és Tuskó kutya a Kántor című bűnügyi sorozat forgatásán..jpg

1976. Madaras József és Tuskó kutya a Kántor című bűnügyi sorozat forgatásán.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr576611143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karnamantra 2014.08.22. 15:09:43

Siófok... ott születtem és nőttem föl, ma már egyáltalán nem megyek, mert ezt a bizonyos Főteret olyan szinten elcseszték, hogy rémregény lehetne írni belőle. Kapott egy csillogó fémből készült, modern szobrot szökőkúttal (talán Széchenyi van kialakítva? de nagyon korcs, rövid a lába), "gyönyörű" betonkockákkal rakták le az egészet, van földalatti parkoló derékig érő betonkorláttal a lejárónál, kettévágták az odavezető legforgalmasabb utat, aminek még hídja is van a Sión (2 híd van autóknak), a jelképes, régi víztoronyból kivágták a régi ablakokat, és panorámaizét varázsoltak a helyére, és ami a leggyalázatosabb: százéves platánok és fenyőfák kisebb erdejét vágták ki, hogy a '65 után a tér északi részére épített Sió Áruház helyére felhúzzanak egy plázát (!), aminek a fele még évek múltán is üres.

Ja, és lebontottak egy századelős sörözőt is, aminek körpanorámás terme a vízre nézett (amíg a kádárizmus végén elé nem építettek egy butiksort, inkább azt kellett volna elbontani..)

Másik dühöngésem az úgynevezett Nagystrand, ahol a fák nagy részét kivágták úgy 4 éve, és a csupa fű területet elkezdték rózsaszín és sárga huncut betonkockákkal lerakni csigavonalban, hogy még giccsesebb legyen. De ez nem is tartozik ide... Viszlát, gyerekkorom városa.. :(

Karnamantra 2014.08.22. 15:12:55

@Karnamantra: Túloztam, a söröző azért messze volt a víztől, de a pláza miatt bontották le. Szegény Siófok, a turisták miatt tépázták meg ennyire... és a régi zsinagóga lebontásán is dühöngök, az új szörnyen néz ki.

manes 2014.08.22. 15:28:08

@slowmotion: Állitolag Kinában csináltatta amikor arra hajózott..

Dr_utcai_arcos 2014.08.22. 15:38:02

Ismét korrekt munka. De azért fasza, hogy a Népstadiont csak 7-en építették (LOL ;) ).

marculak 2014.08.22. 16:31:39

a zamárdi biztos? az ott hátul sztem tihany

Disznó Úr 2014.08.22. 17:47:59

@Andrassy Gabor: Te jó Isten! Ezeket honnan veszed?

teddybear01 2014.08.22. 19:18:18

@Disznó Úr: Talán jobban ismeri a történelmet, mint te. Nem csak a kurucinfo létezik.

Ami a tetkóját illeti, fiatal korában részt vett egy távol-keleti úton az egyik K. und k. hadihajóval. Abban az időben minden Kínát-Japánt megjárt tengerész tetováltatott magára valamit, többnyire hagyományos kínai sárkánymintát.

Ami pedig a Horthy tengerészkarrierjét illeti, az eléggé kirívó volt. Kb. annyi soron kívüli előléptetése volt, mint egy koronahercegnek. Az egykorú bennfentesek magánnaplói, levelei és feljegyzései szerint nem éppen a tengerészi tehetsége miatt, hanem mert jól vitézkedett a főhercegnők ágyában.
Ami azt illeti, a három háborús flottaparancsnok közül ő volt a a legaktívabb, kár hogy a két másik gyakorlatilag nem csinált semmit. Igaz Haig és Njegovan mindketten már idős emberek voltak, jóval túl a nyugdíjas korhatáron.

1920-ban is csak azért lett belőle kormányzó, mert az antantnak(franciáknak) kellett végre valaki, aki hivatalosan aláírja és kihirdeti a trianoni békeszerződést, mert addig nem léphetett hatályba. A németeknél ezt már a versailles-i béke aláírásakor megtették.

Lazlee 2014.08.22. 19:37:04

Mindenestre ha valaki tudja hogyan néz ki a tetoválás megoszthatná egy nagyobb felbontású képen.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.22. 19:44:27

@Disznó Úr: pl. ha a Terror házába elmész, és elolvasod az internálásokról szóló magyarázatokat, láthatod, hogy csupa-csupa horthy korszakbeli jogszabály volt a jogalapjuk, amelyeket Rákosi teljesen változatlan formában alkalmazott tovább. Meg egyébként is száz történelmi olvasmányt tudnék ajánlani róla. Horthy egy szaros kis katonai diktátor volt, aki puccsal jutott hatalomra és terrorral tartotta meg azt. A (royalista) magyar főnemesség mélyen lenézte, annyira, hogy pl. amikor egy vadászatról hazafelé ráesteledett, és -élve a hagyomány adta lehetőséggel- Eszterházy herceg kastélyában kívánt tölteni egy éjszakát, az a lakájával üzente ki neki, hogy nincs otthon, és "horthy úr számára nem is lesz itthon soha." Még jobb tréfát sütött ki Huszár Elemér, aki az 1922-es versenyévadra három versenylovat jegyeztetett be a lovaregyletben, amelyeket "Ébredj magyar" "Esküszegő" és "Szószegő" neveken különböző alkalmakkor regisztrált - de e három furcsa név egymás alá került a versenynaptárban, és egész évadban tízezerszámra újra meg újra megjelent. Két év múlva még egy "Matróz" nevü ló is csatlakozott a fentiekhez. :) Horthyt mindenki utálta, még az antant politikusai is fintorogtak, hogyha hivatalos ügyben meg kellett látogatniuk. Annyi legitimitása sem volt, mint most Orbánnak.

butyko 2014.08.22. 21:20:17

Néhány kommentelő mondanivalója kétségbeejtő.Természetesen a vélemény szabad,de legalább itt tartózkodjunk a szabadosságtól. Egy 74 éves embert kigúnyolni,mert nagy orra van,teljesen színvonaltalan.Ráadásul pont őt összefüggésbe hozni egy másik embercsoport anatómiai jellegzetességével,ostobaság és tudatlanság.

Néhányótoknak válasz:Horthy Miklós haditengerész korában bejárta a teljes Adriai és Földközi tengert.Ebben semmi rendkívüli nincs. Az már ritkább alkalom volt számára,hogy az S.M. Saida korvett fedélzetén eljutott Ausztráliáig.Bár más hadihajók más távoli országokba is eljutottak,Horthynak ez jutott.Nem világutazó volt,hanem vitték,parancsszóra.1892-től 1894-ig tartott az út,21 hónap alatt 243 napot tartózkodott kikötőkben.36313 tengeri mérföldet hajóztak.

"Rákosit megszégyenítő terror" A Tanácsköztársaságnak is megvolt a maga terrorja.A saját cselekedeteiről Horthy így nyilatkozott:" „A földre szabadult poklot még senki sem csendesítette le azzal, hogy angyalszárnyakkal legyezgette” .

A támogatottsága? Ő volt az egyetlen,akiben a pártok meg tudtak egyezni,hiszen pártsemleges volt.A katona(haditengerész)nem politizál,hanem cselekszik...
A munkásosztály a háborús hőst látta benne(Otranto).A középosztály pedig a "keménykezűt,aki végre rendet csinál".A királypártiak valóban értetlenkedtek,hogy Ferenc József hadsegéde,Károly király admirálisa - akinek a háború után hűségesküt tett - miért nem helyezi vissza Károlyt a trónra.Károly két alkalommal is próbálkozott,de Horthy ezt nem tanácsolta neki.Ugyanis az Antant semmiképpen sem akarta,hogy egy Habsburg ismét trónra kerüljön.Ennek okán még a cseh Benes is katonai támadással fenyegetett. IV.Károly valóban spanyolnáthában halt meg,1922-ben,egy olyan járványban,ami keresztül söpört az egész földgömbön és hozzávetőlegesen 100millió áldozatot szedett.Halálát Horthyra terhelni - égbekiáltó ostobaság.
A Tanácsköztársaságot cseh,román,szerb és francia hadsereg támadta,ők a felelősek az összeomlásért...

Horthy úgynevezett szalon-antiszemita volt. Egy jó idő után rájött,hogy a zsidók emelhetik fel Magyarországot gazdaságilag,így kimondottan védte őket. A II.vh idején itt voltak a legenyhébbek és legkésőiebbek az ún.zsidótörvények.(Ráadásul ezek nem is voltak zsidótörvények...,csak rájuk vonatkozott leginkább)Törley,Weiss Manfréd,Goldberger,Vámbéry Ármin,Chorin Ferenc,Bánki Donát,Neumann János,Bíró László,Gábor Dénes,Frommer Rudolf Ezek az emberek és még sokan mások,hogyan tudtak volna tanulni,dolgozni,dolgoztatni vagy alkotni,hogyha olyan nagyon üldözték volna őket?

Javaslom a tisztelt hozzászólóknak,hogy továbbra is maradjunk a tárgyszerűségnél,úgy,ahogy itt megszoktuk. Tévedni,adatot rosszul tudni vagy alkalmazni - előfordulhat.De a mocskolódásnak - pláne alap nélkül - ne legyen helye ezen a jóravaló blogon!

efi 2014.08.22. 21:29:14

@marculak:
pont azért Zamárdi, mert "az ott hátul Tihany"

$pi$ 2014.08.22. 21:30:49

@teddybear01: "1920-ban is csak azért lett belőle kormányzó, mert az antantnak(franciáknak) kellett végre valaki, aki hivatalosan aláírja és kihirdeti a trianoni békeszerződést"

Horthy nem írta alá a trianoni békeszerződést.

a klan 2014.08.22. 21:40:57

nem volt neki tenger esz
maradt volna tengeresz

marculak 2014.08.22. 21:45:29

@efi: de tudtommal zamárdi keletebre van mint tihany

Ladislav 2014.08.22. 21:54:36

@butyko: Teljes mértékben egyetértek!
Mindenféle ferdített információk alapján koholt vádakat lehet bárkiről állítani és biztos lesz nem kevés ember,aki azokat el is hiszi. Ezeket használja ki a mindenkori hatalom és az ellenzék is. Így lehet igazán szembefordítani az embereket.
@$pi$: Én se tudtam, hogy Horthy írta volna alá. Honnan szedhetik ezeket az információkat?

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.22. 22:04:29

@butyko: Cö-cö-cö... az senkit semmi alól nem mentesít, hogy "de a másik is..." Aki elítéli Rákosit, de nem ítéli el Horthy-t, az kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy kettős mérce ellen mit ajánl. :)
Ami a jó IV. Károly királyt illeti: ne feledjük, hogy ő a spanyolnáthával Madeira szigetén fertőződött meg, ahol meglehetős (bár nem önkéntes) visszavonultságban élt. És nem mellesleg felesége és nyolc gyereke közül egyik sem kapta el. Ha ehhez hozzátesszük, hogy IV. Károly puszta létezése is rendkívül kellemetlen volt mind az Antatnak, mind Horthynak, valamint vonunk egy párhuzamot a szintén az angolok által egy szigetre száműzött, és ott lassan de módszeresen megmérgezett Napoleonnal, akkor bizony van helye a konteóknak...

Azt pedig nagyon nem szívesen látom leírva, hogy Horthy a zsidókat kimondottan védte volna. Egyes (gazdag) zsidókat csakugyan haza menekített külföldről, de az 1939 és 1941 között a környező országokból ide menekült zsidókat bizony nyilvántartotta, és a hadba lépés után gettókba gyűjtötte, onnan munkaszolgálatba vitette őket, ahol Friedrich Jeckeln SS-Obergruppenführer nagyjából semmit sem tudott kezdeni a 18000 hasznavehetetlen, megbízhatatlan elemmel. Megpróbálta visszaküldeni őket, de a magyar hatóságok nem fogadták őket vissza, így hát végül legéppuskázták őket. No hát így nézett ki a horthy-féle zsidómentés a valóságban.
1944-ben pedig a saját állampolgárait is simán odavetette Auswitz mindent elnyelő gázkamráinak. Március 15-én Hitler tárgyalásra hívta Horthyt, ahol megállapodtak abban, hogy Horthy nem ad parancsot a német megszállás elleni ellenállásra, meneszti Kállayt és a németek elvárásainak megfelelő kormányt nevez ki. Cserében Hitler megígérte, hogy a megszállás csak átmeneti lesz, és a zsidókérdés "rendezése" után a csónakos visszakapja bitorolt trónját. Őpöffetegsége be is tartotta a megállapodást, Március 19-én a német csapatok bevonultak Magyarországra, Horthy pedig kinevezte miniszterelnökké az addigi berlini nagykövetet, Sztójay Dömét, és aztán elégedetten üldögélt a babérjain, miközben május 15. és július 9. között a magyar hatóságok készséges segítségével mintegy 430 ezer magyar állampolgárságú zsidót deportáltak az Auschwitzi halálgyárba. (Akkora volt a magyar export, hogy nem győzték gázkamrával és krematóriummal, az óvóhelyekből hevenyésztek szükség-gázkamrákat, és az udvaron, nyílt lángon égették a halottakat!) Ekkoriban írta Eichmann, hogy „egyes esetekben embereimet megrázta a magyar rendőrség embertelensége. Dieter Wisliceny beszámolt róla, hogy bár nem mindenhol, de néhány kerületben a rendőrök úgy hajtják a zsidókat a vagonokba, mint a barmot a vágóhídra.”
Mire Szálasi átvette a hatalmat (1944 október 15-én), az országban mindössze kb. 300.000 zsidó maradt, 200 ezer a budapesti gettóban és 100 ezer a munkaszolgálatos századokban. A vidéki zsidóságot addigra mind egy szálig lemészároltatta "Horthy, a zsidók nagy védelmezője."
A lovastengerésznek ott lett volna a helye a Szálasi melletti akasztófán, szégyen és gyalázat, hogy megúszta, és boldogan élt a bájos Portugáliában amíg meg nem halt.

butyko 2014.08.22. 22:12:32

@Ladislav: Horthy a Tanácsköztársaság után megszilárdította a rendet,1920 március 1.-én megválasztották kormányzónak(ő volt az egyetlen személy,aki bel-és külpolitikailag elfogadható volt),majd a belső stabilitás és a külföldi legalitás érdekében 1920 június 4.-én aláirattatta a Simonyi-Semadam Sándor kormányának két politikailag súlytalan tagjával.Bármilyen igazságtalan volt az,az országnak béke és belbiztonság kellett!

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.22. 22:23:23

@butyko: Ceausescut is megválasztották 1989 novemberében... egy hónapra rá kitört a parasztlázatdás, és karácsonykor agyonlőtték. Na ennyit a választásokról, mint legitimizáló tényezőről. ;-)

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.22. 22:29:06

@látens liberális: Ennyi telik tőled? Ha nem tetszenek a tények, akkor egyszerűen ignorálod őket azzal az ürüggyel, hogy "te elképesztően hülye vagy"? Tudod, ezt hívják a pipiáterek kognitiv disszonanciának. Egy tiszta tudatú ember ha ilyen szépen, részletesen felvilágosítják, mint én téged, előveszi a történelemkönyvet, felfrissíti ismereteit, és miután mindenütt ugyanazt olvasta, mint tőlem, szépen kiszeret a lovastengerészből. De te nem így teszel. És én vagyok az elképesztően hülye, mi?

Tudományos libsizmus 2014.08.22. 22:36:04

@Andrassy Gabor:
Most már értem. A Rubiconból tanultál történelmet. Rosszul tetted.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.08.22. 22:51:11

@Tudományos libsizmus: mi a baj a Rubiconnal? ismered a szerkesztőit egyáltalán?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.22. 23:06:10

@Andrassy Gabor: Vajon miért nem nevezte ki korábban Sztójayt? Miért csak a német megszállás után?
Miért kellett magszállni Magyarországot, ha olyan "engedelmes csatlós " volt? Miért kellett Horthyt Klessheimbe csalni a Margareta előtt, és hátráltatni a hazatérését?(Mégse tartották megbízhatónak?)
Miért kellett a német megszállás a zsidók deportálásához, amikor pl. Szlovákia német megszállás nélkül is átadta a zsidókat a németeknek?
Ha Horthy március 19-e után lemond, vajon lett volna valaki, aki a Bp-i zsidók deportálását leállítja júniusban?

butyko 2014.08.22. 23:11:58

@Andrassy Gabor: Portugáliában(Estotilban) a Horthy család az első időkben kimondottan nyomorgott.Később zsidó alapítványoktól illetve magánszemélyektől kaptak támogatást. Horthy menye dolgozni járt egy kórházba,mivel képzett ápolónő volt.

A nünbergi perben Horthyt nem helyezték vád alá,csupán tanúként hallgatták ki. Ha ott nem tették meg,Te miért helyezed vád alá?
A deportálások külön vitaoldalt igényelnek,jó néhány van a neten,itt ne menjünk bele...

Friedrich Jeckeln SS-Obergruppenführer bűneinek keresztjét nem Horthynak kell cipelni...

@teddybear01: Horthy sajnos sohasem jutott el Kínába vagy Japánba. Tetoválásait Bangkokban szerezte.Innen egyenesen Ausztráliába indultak.
A soron kívül előléptetett koronaherceg Habsburg Károly István főherceg volt,aki 1895-ben 5 nagy hadihajó commodore-jaként vezette az Északi-tengeri flottát,ellentengernagyként.1879-ben tengerész-hadapródként kezd,1881-ben sorhajó-hadnagy,1893-ban ellentengernagy(33-évesen! )Horthynak azért lassabban ment,kiugrás a többiek közül a szárnysegédi kinevezés,illetve a cattarói matrózlázadás leverése után a megbukott Njegovan admirális helyére nevezték ki.
Mint társasági embernek valóban a szülői (nemesi) ház neveltetése előnyt jelentett a többi bármilyen rendű és rangú tengerésztiszttel szemben.De ezért nem érdemes hibáztatni.

butyko 2014.08.22. 23:18:06

@butyko: Ja,és ez a Habsburg Károly István főherceg sorsa párhuzamos bizonyos részt IV.Károlyéval. Az I.vh után őt sem engedte a lengyel trónra egy bizonyos Józef Piłsudski marsall .

Horthy érdeme volt az is,hogy 1932 nyarán a Lausanne-ban megtartott konferencián Magyarország jóvátételi kötelezettségeit eltörölték.[

egyenlítő 2014.08.22. 23:33:06

@butyko:
Bánki Donát 1922-ben meghalt.
Vámbéry Ármin 1913-ban meghalt.
Neumann János 1930-ban Amerikába emigrált.
Bíró László 1938-ban Párizsba emigrált.
Gábor Dénes 1934-ben Angliában telepedett le.

mojoking77 2014.08.22. 23:58:11

@Andrassy Gabor: Na. Azert nem biztos, hogy el kellene fogadni fenntartasok nelkul az elozo rendszerben irt kritikakat az oregrol. Az egy dolog, hogy neked nem szimpatikus, de amiket irsz, azok inkabb a Velveten, vagy a mandiner blogon kivanatosak, nem pedig egy tortenlmin. Megkoszontem, hogy abbahagytad egy tortenelmi szemely ertelem nekuli mocskolasat...

mojoking77 2014.08.23. 00:03:22

@Andrassy Gabor: Most olvastam el a hosszabb hozzaszolasodat. Ez viszont mar a tortenelmi tenyek elferditese, es a vegytiszta hazugsag kozt mozog. Nem tudom kit tartassz az ismereteid forrasanak, de javaslom villamgyorsan szerezz be mas informaciokat is, mert ez mar nem mas, mint felesleges gyuloletbeszed, amit ugyanugy tiltani kellene, mint a masik oldal fergeinek a frocsogeset.
Attol meg, hogy az osszes postrol megirod a velemenyed, nem tehetsz meg barmit.

johnibyg 2014.08.23. 00:06:25

Reggel pont azon gondolkodtam, hogy Horthy miatt lesz a legtöbb komment

A vélemény szabad, de hülyeséget senki se állítson, ez mindkét oldalnak szól. A tények makacsak, azokkal nem vitatkozok.
Andrassy kihagyta a húszas években élő Horthy-képek közül a legelterjedtebbet. Felségáruló volt az arisztokráciának, IV. Károly visszaengedése casus belli lett volna; véreskezű gyilkos a kommunistáknak a vörös terror utáni fehér terrorral. A többségnek meg országmentő.

Budapesten 100-150 ezer közti zsidó élte túl a borzalmakat, talán nagyobb szám lenne ez, ha Horthy ajánlatát elfogadják a nyugati szövetségesek. A háború után Sztálin sem akarta bíróság elé vinni
hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s_meg%C3%ADt%C3%A9l%C3%A9se
hu.wikipedia.org/wiki/Horthy-aj%C3%A1nlat
Ennél a témánál talán elfogadhatóak a wikipédiás infók, mivel erre a témára jobban odafigyelnek

Alick 2014.08.23. 00:21:48

@Andrassy Gabor: "egy szaros kis katonai diktátor volt"

Ehhez és a Tanácsköztársaság vörös terrorjához képest a parlamentben megválasztott szocdem képviselők is ülhettek...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.23. 00:26:38

@Skorzeny: mintha a tenger nélküli tengernagy urat az akkori magyarok többsége választotta volna... A vén gazember legalább olyan kötélrevaló volt, mint szálasi nevű utóda.

@Alick: tudod vannak, akik a Don-kanyart és az ott elesett családtagjaikat nem tudják megbocsátani annak a vitézlő szarházzy gazembernek. Többek közt neki köszönhetem, hogy a nagyapáimat nem ismerhettem.

butyko 2014.08.23. 00:26:48

@egyenlítő: A Numerus clausus 1920-ban lépett érvénybe.Tehát az illetők még 10,14,18 évet itthon töltöttek. Hát igen. 1938-ban Hitler még csak Csehszlovákiát támadta,holokausztról szó sem volt...

visóvölgy 2014.08.23. 01:06:32

@butyko: "Javaslom a tisztelt hozzászólóknak, hogy továbbra is maradjunk a tárgyszerűségnél"...
Majd azt írod: "Horthy... rájött, hogy a zsidók emelhetik fel Magyarországot gazdaságilag, így kimondottan védte őket."
Na, itt vége is az áhított tárgyszerűségnek, de nézzük tovább.
Azt írod: "A II. vh idején itt voltak a legenyhébbek és legkésőiebbek az ún. zsidótörvények. (Ráadásul ezek nem is voltak zsidótörvények..., csak rájuk vonatkozott leginkább)" - Ez meg miféle idióta mondat, kérem szépen? De így már azt is értem, miért nem ragaszkodsz az általad javasolt tárgyszerűséghez.
És most nézzük csak át megint (hisz egyenlítő már tömören megírta a lényeget):
Az általad felsoroltak közül Vámbéry Ármin 1913-ban, halt meg, a Horthy-rendszert meg sem élte. Hogy lehet ő arra példa, hogy nem üldözték, meg hagyták dolgozni?
Bánki Donát is alapvetően Horthy-korszak előtt lett nagy nevű mérnök, 1922-ben meghalt.
Bíró László a golyóstoll előállításához vezető kísérleteket viszont külföldön fejezte be, ugyanis 1938-ban elkezdődtek a zsidókat korlátozó intézkedések, és Bíró ezek elől Párizsba ment.
Gábor Dénes is elhagyta a Horthy-Magyarországot: 1934-ben végleg letelepedett Angliában.
Neumann János 1921 után már keveset volt itthon, Hiler hatalomrajutását követően az USÁ-ba ment, végleg.
Frommer Rudolf az első zsidótörvények előtt halt meg (1936-ban).
Goldberger Leót 1944-ben a Gestapo Magyarorsazágon elfogta és koncentrációs táborba hurcolta.
Persze, nyilván akadtak zsidó származásúak, akiket ideig-óráig megtűrt a Horthy-rendszer, de azt állítani, hogy ugyanúgy dolgozhattak, ugyanúgy élhettek itthon, finoman szólva messze van a tárgyilagosságtól. Csak hát a tárgyilagosság addig tart, ameddig a saját világképünket nem zavarja. Ugye butyko?

butyko 2014.08.23. 01:32:56

@visóvölgy: A saját világképemet próbálom a tárgyszerűségre szorítani.Így beismerem:az általad idézett hsz.emben hülyeségeket írtam.
De azt is írtam korábban:"Tévedni,adatot rosszul tudni vagy alkalmazni - előfordulhat." Velem is.Nem vagyok történész,csupán lelkes érdeklődő.Persze,ez nem mentség a hülyeségeimre,bár úgy látszik bizonyos emberekkel folytatott vita a saját színvonalamat is csökkenti.
Így most olyat írok Neked,ami bárhol máshol - itt is,ezen a blogon -nehezen találsz meg: IGEN,IGAZAD VAN.TÉVEDTEM!

szbszig 2014.08.23. 02:03:56

Végignézek egy ilyen képsorozatot, és az a legviccesebb, hogy mindig tudom, miről fog szólni a legtöbb hozzászólás. Itt persze Horthyról és a tetkójáról. :)

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.23. 07:28:49

@A megvalósult amerikai ólom..: hát nem horthy miatt, elárulom. Kállay Miklós volt a náciktól való elszakadás élharcosa, a csónakos felől ugyan mehetett volna minden és mindenki a levesbe.

@butyko: a nümbergi perben horthyt csak Sztálin személyes közbenjárására nem helyezték vád alá.

@mojoking77: nehogy már lelkiismeretfurdálasom legyen attól, ha erről a bűzlő szarkupacról kimondom, ki is volt, mi is volt ő valójában! Horthy egy zsebhitler. Ugyanaz volt a tévképzete, mint őneki, azt hitte, a magyar lebensraum bármi árat megér, akár egy népirtást is. Én nem ferdítek el semmilyen tényt, amit írtam, az a hivatalos, kanonizált történetírás állítása. Neked viszont felhívom a figyelmedet, hogy a kommunista és a fasiszta rendszer bűneinek tagadása, bagatelizálása vagy mentegetése már hazánkban is 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, úgyhogy szerintem inkább hagyd abba a szerecsenmodatást, mielőtt valaki, akinek a szüleit horthy elhurcoltatta a gázkamrába, jól feljelent.

@johnibyg: nem hagytam ki, 13:56-kor pontosan ezt írtam. :)

pocokpocok 2014.08.23. 07:56:38

@Tudományos libsizmus:

olvasgattam, olvasgattam, de csak nem tudom szó nélkül a "Rubiconból tanultál történelmet" résznél.

Magam 30 egynehány évével tanultam történelmet az elsők közt a rendszerváltás után, amikor is 20 oldallal az A/5-ös törikönyvben elintézték a II. vh utáni korszakot, összesen 40 volt a XX. század.
És ez a középiskolába se változott.
Apám is a Rubicont olvasta, még a Magyar Fórummal át nem mosták az agyát és nem kezdte hinni, hogy az egyiptomi és a magyar rokon nép ( nem röhögni, tényleg ilyenekről írtak és tényleg át tudtak állítani egy komoly, szabadiidejében csak a történelemmel foglalkozó embert)

A Rubiconból nem történelmet tanul az ember: felelveníti a tudását, megvizsgál más aspektusokat és szélesíti a perspektíváját. Történelmet az őt érdeklő korszakról szóló többfajta irodalom beszerezésével , áttanulmányozásával, összevetésével szív magába az ember.
Ez egy igényes, kultúr magazin. Ne bántsuk: annyi szennylap van. Örüljünk , hogy van igényes kivitelű és tartalmú színfolt benne és vannak emberek, akik nem 100 ft-ot költenek a "sajtóra"
És legfőképp tartsuk mindig szem előtt :
"mindig nézd meg, ki mondja, és miért mondja, amit állít."
A történelmet a száraz tényeken kívül összevetni szükséges, mert a mesélőben mindig van egy kis önös érdek.
Horthy "munkásságáról" ha tudtok németül ajánlom ezt:

www.youtube.com/watch?v=Qn_a6CH4LGE

Zita Királynő szépen beszél Horthy munkásságáról a családjával kapcsolatban. Minden nemesi tartása és rutina ellenére az apró hangszínváltozása mutatja a benne élő érzelmeket, mikor arról beszél : Horthy király akart lenni, saját dinasztiát alapítani.
Ez az én véleményeim is: ez volt a videó előtt is, utána is.

pocokpocok 2014.08.23. 08:01:20

*Királyné
Elnézést, és az elütésekért is.

Alick 2014.08.23. 08:02:54

@álfirkász: megértem, amit írtál... én hipotetikusan arra lennék kíváncsi, hogy vajon Fletó vagy Viktor azt a II. világháborús helyzetet vajon hogyan oldotta volna meg... lehet hogy Horthy-nál is jobban belemásztak volna Hitler seggébe. :)

egyenlítő 2014.08.23. 08:40:10

@butyko: Viszont a 20-as években külföldön tanultak. Már amelyik még élt :-)

inebhedj - szerintem 2014.08.23. 08:54:19

@Andrassy Gabor:

Mondjuk a "munkásosztály" aligha a Tanácsköztársaság felszámolása miatt utálhatta Horthyt, ez már egy későbbi legendáriom része (lásd még a valóságban zöld Csepel kérdését).

BitPork 2014.08.23. 09:06:50

"De böjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma..."

Aki a múltba tekint állandóan, seggel megy a jövőbe.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.08.23. 11:06:35

Még egy áttételesen Horthys hozzászólás: a hidas képen a Horthy-híd (mai Petőfi-híd) roncsai vannak. A Verpeléti út házai és a lágymányosi lapály jellegzetesek, a hídfelhajtó is, jobbra még a Műegyetem főépülete is felsejlik.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.08.23. 11:59:28

@Andrassy Gabor: idióta libsi történelemhamisító vagy

gigabursch 2014.08.23. 12:37:19

Az a Margit híd inkább a Petőfi-híd, akkor még Horthy Miklós-híd.
Kéretik javítani

Szúrófény 2014.08.23. 13:42:49

@Andrassy Gabor: Horthy hőstette, ostobáknak!

1919-ben Horthy Miklós ugyancsak nyugati, elsősorban francia támogatással szerezte hatalmát. Horthy az országra törő antant oldalán a hont védelmező fehér tisztek vezette vörös hadsereg ellen gerilláskodott, majd hatalomra jutását követően annak legendás főparancsnokát Stromfeld Aurélt börtönbe vettette. Stromfeld Aurél nemcsak parancsnok, de a magyar nép zászlóvivője is volt, kinek sikeres hadjáratait a nyugat csak hazugsággal (Clemenceau jegyzék) és persze a magyar politikai vezetés ostobaságát kihasználva tudta megtörni.
A hadsereget ezzel az árulással Teleki Pál és Julier kelepcébe csalták. A vereség elkerülhetetlen volt... A történelem ítélkezni fog: Horthy Mik¬lós, Bethlen István és Teleki Pál grófok, Julier Ferenc és társai méltó utódai a negyvennyolcas muszkavezető mágnásoknak. Nemeskürthy István Édes Erdély 116. o. A haditervet Gömbös Gyula "megbízható elvtárs" vitte el románoknak!

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.23. 13:52:40

@Szúrófény: Na mi is van az EU támogatásokkal? Mennyi is az annyi?

egyenlítő 2014.08.23. 14:29:22

@Szúrófény: A Tanácsköztársaság nyilvánvalóan nem tudott volna tartósan ellenállni a (kis)Antant nyomásának. A csehekkel sikeresen szállt szembe, de a románokkal szemben nem volt esélye. A keleti fronton a románok a Vörös Hadsereggel voltak elfoglalva, de 19 nyarán Vrangel ukrajnai sikerei eltörölték a Tanácsköztársaság reményeit. A többi már csak jelentéktelen részletkérdés. Külföldi segítség nélkül a bukás elkerülhetetlen volt, ugyanúgy, mint Rákóczié, vagy Kossuthé.

Ez persze nem változtat azon, hogy Horthy (képletesen) egy román tábornok lova farkát fogva vonult be Budapestre.

mojoking77 2014.08.23. 16:00:22

@johnibyg: Szervusz. Nincs sok kozom hozza, de megkerhetlek, hogy egy rovid idore tedd ki baratunkat, mig lenyugszik?
Egesz egyszeruen felhaborito az a gyuloletbeszed,az a veres frocsoges, es hazudozas, amit itt eload. Koszonom szepen, es bocs, hogy beleszoltam olyan dolgokba, amihez semmi kozom...

mojoking77 2014.08.23. 16:02:02

@JTom: @johnibyg: Bocs, felrement, JTom, az elozo bejegyzes cimzettje te lettel volna

csorsza 2014.08.23. 16:40:39

@teddybear01: A békeszerződést nem Horthy írta alá. Leülhetsz, egyes.

teddybear01 2014.08.23. 16:57:20

@csorsza: Mivel az akkori Magyar Királyságban ő volt a királypótlék, az ő aláírása is kellett ahhoz, hogy Magyarország területén törvényerőre emelkedjen a dolog.

Nem ártana, ha néha utánanéznél ilyen apróságoknak is. Tudom a jogszabályok nagyon száraz és unalmas olvasmányok, de attól még megmagyaráznak dolgokat.

teddybear01 2014.08.23. 16:57:55

@mojoking77: Még jó, hogy nem te vagy itt a moderátor.

mojoking77 2014.08.23. 17:20:40

@teddybear01: Hala a jo egnek.
A helyzet az, hogy ezt a blogot eddig elkerultek az idegbeteg trollok, egy egy ritka kiveteltol eltekintve. Teny, hogy az oreg egy nagyon megoszto szemelyiseg volt, az is igaz, hogy antiszemita, de amit a baratunk allit (meg ha csak allitana..), illetve, ahogy eloadja, neha a sajat hazugsagaiba belekeveredve, nos az ijeszto. Tenyleg jo lenne, ha nem menne at ez a bolg egy frocskolodo, egymast anyazo, tipikus Indexes szennyblogba, mint ahogy az annyi masik bloggal tortent. Ha ennek az az ara, hogy egy ket "torzs" tagot, lenyugtatas celjara, egy ket napra kitiltanak, szerintem kimondottan meltanyos arat fizetunk erte.

teddybear01 2014.08.23. 17:44:00

@mojoking77: Foglaljuk össze.

Horthy egy karrierista volt. A K. und k. korban mindent bevetett, hogy előrébb lépjen a ranglistán, amit csak tudott. El is érte hogy ő legyen a flottaparancsnok.
A Tanácsköztársaság előtt, alatt ellene fordult a hazájának, és az Antant támogatásával jutott egy királyhelyettesi pozícióhoz. Ő lett a Kormányzó. A további pályafutása csak arra szorítkozott, hogy ezt a pozíciót megtartsa, és lehetőleg a fiának átadja. Igaz az a mondás, hogy király akart lenni, csak éppen senki más nem akarta. Annyi hatalma meg sohasem volt, hogy kiharcolja.

Ami pedig a további eszmefuttatásodat illeti, a fröcskölődésben te is alaposan benne vagy. Meg úgy mindenki.
A hazugságokról meg annyit, hogy mindenkinek meg van az, ami tetszik neki. Csak az a kérdés, hogy ez mennyire egyezik meg a valósággal.

mojoking77 2014.08.23. 18:29:04

@teddybear01: Karrierista nemes volt, pipa.
Az elso vilaghaboru elot Ferencz Jozsef szarnysegedje, a vilaghaboru soran az Osztrak Magyar Monarchia ellentengernagya a flotta parancsnoka. pipa
A haboru utan visszavonult birtokara, ahonnan a Tanacskoztarsasag ideje alatt, Karolyi Gyula keresere (tobbek kozt) elvallalta az antikommunista kormany hadugyminiszteri cimet, ami az antant altal tamogatva ert veget. A Tanacskoztarsasag leverese utan reszt vett a tisztogato akciokban (ki kezdte, ki volt a durvabb, miert kellett barmelyik oldalnak is a sajt honfitarsait gyilkolni, ez mar soha nem derul ki). Megmentette a teljes kirablastol a Nemzeti Muzeumot (teny, es errol a franciak is irtak)
Jozsef foherceg nem vihette vegig a restauraciot, (lassuk be, az Antant alig egy ket eve rombolta le a monarchiat, igy nem is volt tobb ez, mint egy alom, nehany promedad reszerol). Ezek utan Horthy, aki ekkor a hadsereg foparancsnoka volt, engedelyt kert es kapott a fohercegtol, Budapest, es az orszag, roman es kommunista megszallasanak, es hatalmanak szetveresere, amit meg is tett.
1920-ban Kormanyzova valasztottak, amit 1944-ig meg is tartott. Az, hogy valos hatalma mennyi is volt, es mennyire volt kirakatember, mint a mai (na jo, ne vicceljunk, az utolso elottiig) koztarsasagi elnokok, szinten vitatott.
Pro: Tobbparti parlamentet hozatott letre, szabad valasztasokkal (a nok hamarabb szavazhattak Magyarorszagon, mint Angliaban -Svajcrol ne is beszeljunk).
Kontra: A vilag elso zsido torvenye 1927-ben a Szegedi Orvostudomanyi Egyetemen volt, amit neki is ellenjegyeznie kellett
Pro: A haboru elol Magyarorszagr erkezett tobb tizezer cseh-morva-lengyel menekult biztonsagban tudhatta magat.
Kontra: Ez nem vonatkozott a zsido szarmazasu menekultekre. Horthy elvileg nem tudott az SS modszereirol, es elhitte, hogy szimplan deportalni fogjak oket Ukrajnaba. Most ez vagy igaz, vagy nem, utolag persze mindenki okos, es megmasithatatlan velemenyekkel rendelkezik, plusz, mint mar irtam, mindenki szamara egyertelmu, hogy az oreg antiszemita volt.
Pro: 1944-ig, a megszallasig/a nyilas hatalomatvetelig, magyarorszagrol egyetlen MAGYAR szarmazasu zsidot sem deportaltak. Aki mast mond az hazudik, es errol felesleges is vitatkozni.
Horthy lemondatja a miniszterelnoksegrol a naci szimpatizans Gombos Gyulat, es letartoztatasi parancsot ad ki a nyilaskeresztes part tobb vezetoje, tobbek kozt Szalasi Fernec ellen is.
Titokban targyalsokat kezd Molotovval a magyar kiugrasrol. Tobbek kozt ennek kiderulte lesz a veszte.
Kontra: Fia elrablasa utan szo nelkul beleegyezik Magyarorszag annektalasaba, lemond minden tisztsegerol, a hatalmat pont Szalasieknak adja at, majd csaladjaval elhagyja az orszagot.

Konkluzio: Valalkit haborus bunokkel vadolni, akit 1946-ban egyetlen gyoztes hatalom vezetoje sem ismert el haborus bunosnek, minimum veretes faszsag, de inkabb a kommunista meda szolgalelku elfogadasa.
Ket szemelyes plusz pont a vegere: Az egyetlen politikai vezeto, aki 1934-tol halalaig el merte kuldeni a Fuhrert szemtol szembe az edes jo anyjaba (nem szo szerint), es kiraly tetkoja volt...

mojoking77 2014.08.23. 18:32:38

@teddybear01: "..tamogatva ert veget.."Ez hulyeseg lett. Mondjuk ugy, hogy az o tamogatasukkal lett letrehozva.

bbwd 2014.08.23. 18:40:02

mindig megdöbbenek, hogy mennyi buta ember van...

johnibyg 2014.08.23. 20:23:40

Az országnak jót tenne egy hivatalos, objektív Horthy-kép kialakítása, amely mellőzi a hazugságokat, és nem hallgat el semmilyen részt sem (deportálások és azok egy részének megakadályozása, hintapolitika, nyílt ellenszegülés Hitlernek, Sztálin sem tekintette bűnösnek)

@Andrassy Gabor: Fél napja keresem azt a részt abban, hogy "országmentő", de nem találom. Megmutatnád? Mert a többségnek az volt a véleménye...

@Szúrófény: Az a Gömbös Gyulával kapcsolatos kijelentés eléggé meredek. Mikor is írták? Ismerősömnek '88-as kiadással van meg... A haditervet nem kellett átvinni senkinek sem, sajnos addigra már nem volt elég erős a magyar sereg, a románoknak meg jó taktikájuk volt

@mojoking77: Sajnos nekem nincs időm arra, hogy egy ilyen színvonalas blogot fenn tudjak tartani

@teddybear01: Hogy király akart lenni, vagy fiának átadni a helyét (aki nem akart is politikus lenni):
www.masodikvh.hu/hirek/2951-horthy-miklos-ingadozo-tronkerdesei
www.masodikvh.hu/hirek/2726-miert-nem-lett-dinasztia-a-horthy-csaladbol

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.23. 21:34:44

@johnibyg: országmentő? No hiszen... ugyan már! Mit és hogyan mentett meg? Ugyan már... az ilyen "országmentő" jellegű műdícséreteket legfeljebb kegyencei, a drága pénzen nevelt kapitalista új-arisztokrácia terjesztette róla. :-p

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.23. 23:22:38

@Andrassy Gabor: Miért nem deportáltatta a zsidókat Horthy '42-ben, amikor a németek még ráadásul nyerésre álltak. Szerezhetett volna egy jó pontot a führernél, mégsem tette. Vajon miért nem?
A leglényegesebb kérdésre pedig nem válaszoltál. Ha Horthy a Margareta után lemond, ki állította volna le a deportálásokat júniusban?

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.24. 08:04:08

@A megvalósult amerikai ólom..: Mondtam már: mert nem az ő kompetenciája volt, hanem Kállay Miklósé. Ő próbálta kimosni az országot abból a szarból, amibe Horthy belekeverte.
Megjegyzem a deportálások leállítása nem volt kirívó eset, példának okáért Mussolini sem engedte a zsidó vallásu állampolgárainak elhurcolását és kivégzését. Pétain marsall sem. Antonescu sem.

egyenlítő 2014.08.24. 08:45:23

@A megvalósult amerikai ólom..:
Kohn urat összehozza a házasságközvetítő a menyasszonyjelölttel, aki eléggé zárkózottan viselkedik.
- Van önnek öccse, vagy bátyja?
- Nincs!
- Szereti ön a töltött káposztát?
- Nem!
- Ha lenne önnek öccse, vagy bátyja, vajon szeretné-e a töltött káposztát?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.24. 15:43:47

@Andrassy Gabor: Ugyanmár, hol volt akkor már Kállay? A németek többek között épp azért vonultak be, hogy a Kállay kormányt elmozdítsák. Ezután Kállay a török követségen bújkált. ( Horthy egyébként a fokozott német követelések ellenére nem váltotta le a német bevonulás előtt, tehát támogatta politikáját..)
Azzal hogy Horthy nem mondott le a Margaretát követően, megmaradt egy kis mértékű politikai mozgástere, amely elég volt ahhoz, hogy a megfelelő pillanatban képes legyen leállítani a deportálásokat. ( Gondold át ,hogy mi lett volna akkor, ha Szálasi már március 19-e után átveszi a helyét nemzetvezetőként. Ezesetben egyáltalán nem biztos hogy a Bp-i zsidók többsége megmenekül..)
A német megszállás után pedig az olasz zsidókat éppúgy deportálták, Petain '43-ig maximálisan együttműködött a németekkel. Antonescu saját hatáskörében végezte el a zsidó kiírtását. ( Besszarábiai zsidók kálváriája, bukaresti bestiális pogromok.)Ezt én nem tekinteném pozitívumnak..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.24. 15:45:49

@egyenlítő: Jó vicc, csak nem ide való. Az ördög a részletekben rejlik.. Egy korszakot úgy tudsz pontosan megérteni, ha a részleteket is tanulmányozod..

Andrassy Gabor (törölt) 2014.08.24. 16:02:50

@A megvalósult amerikai ólom..: Horthy annyiban támogatta Kállayt, hogy Sztálingrád után számára is nyilvánvalóvá vált, hogy rossz lóra tett Hitlerrel, úgyhogy elkezdett egyfajta kétkulacsos játékot. De a németek sem voltak hülyék, jól tudták, hogy Horthyék különbéke után tapogatóznak, ez pedig egyet jelentett volna számukra azzal, hogy a Vörös Hadsereg akadálytalanul elérjen Ausztria határaihoz. Ezt ők nem akarták, ezért vonultak be. Horthy meg gyáva volt nyíltan konfrontálni Hitlerrel, hagyta, hogy a nácik egy puskalövés nélkül szállják meg az országunkat, és utána közel félmillió állampolgárunkat a biztos halálba hurcolják. Horthy elárulta a népét, ugyanúgy, mint ahogy korábban elárulta a királyát is.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.24. 17:43:13

@Andrassy Gabor: Jóval a sztálingrádi vereség előtt nevezte ki Kállayt '42 márciusában, és ki is tartott mellette a német megszállásig.
Holott közismerten angolbarát volt, akit maga a szintén brit orientációjú Bethlen ajánlott a kormányzó figyelmébe.

"Horthy meg gyáva volt nyíltan konfrontálni Hitlerrel"

A megszállás idején nem tartózkodott az országban, mivel kicsalták Klessheimbe. Ezenkívül a németek nem bíztak semmit a véletlenre. Már az első órákban ,napokban letartóztatta a Gestapo azokat a közéleti személyiségeket, katonatiszteket , politikusokat, akik képesek lehettek volna valamiféle ellenállás megszervezésére.
Azt se felejtsük el, hogy a magyar hadsereg akkorra már kivérzett a doni katasztrófa során. Egy ilyen ellenállásnak egyenes következménye lett volna az, hogy a nyilasok jóval korábban kerülnek kormányra, ami nagy valószínűséggel a budapesti zsidók sorsát pecsételte volna meg..

egyenlítő 2014.08.24. 20:15:30

@A megvalósult amerikai ólom..: A "Mi lett volna, ha" kérdésre ugyanannak a tudományos módszernek a segítségével lehet válaszolni, mint a "Mi lesz, ha" kérdésre. A megoldás a káoszelmélet. Tudod, ha egy pillangó Brazíliában meglebbenti a szárnyát, abból fél év múlva Texasban tornádó lehet. Ezt pedig nem lehet úgy megoldani, hogy odaküldünk egy kommandót, és idejében elfogjuk a lepkét.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.24. 23:39:08

@egyenlítő: Csakhogy ezt a kérdés igen egyszerű megválaszolni. Amennyiben Horthy lemond, Szálasi jóval előbb került volna a nemzetvezetői pozícióba, és ő egész biztos nem állítja le a deportálásokat júniusban..

Commodore 2014.08.24. 23:47:48

A tetkós Ganxta Zoli? :-)

egyenlítő 2014.08.25. 09:34:24

@A megvalósult amerikai ólom..: Szálasi még a fasorban sem volt a németeknél márciusban.

Másik példa, amelyet tegnapelőtt hallottam a rádióban, a még élő igen kevés túlélő egyikétől. A nyilasok este összeterelték a zsidókat néhány csillagos házból. Reggel közölték velük, hogy Szálasi nemzetvezető parancsára visszamehetnek. Háromezer zsidó kórusban kiáltotta, hogy "Éljen Szálasi! Éljen Szálasi!"

Horthynál pedig júniusra a katolikus és a protestáns vezetők egyaránt tiltakoztak a deportálások miatt, és félhivatalosan értesítették a táborok megsemmisítő jellegéről.

Másfelől nyugatról megfenyegették, hogy a háború után bíróság elé állítják.

Harmadrészt olyan (vsz. hamis) információkat kapott, hogy Endre és Baky "csendőrpuccsot" szervez a budapesti deportálás mögé bújva.

Negyedrészt augusztusra előkészítették a deportálások budapesti folytatását, de az utolsó pillanatban ez a román átállás miatt meghiúsult.

Horthy mindenesetre megszerezte magának a büntetlenséget.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.25. 15:54:03

@egyenlítő: A németek azért nem váltották le Horthy márciusban, mert így előnyösebb volt a számukra. Minimalizálni akarták bármiféle zavargás kialakulásának esélyét. Hiszen a céljaikat elérték: az ország megszállásával, és a Kállay kormány elmozdításával nullára csökkent az esetleges kiugrás esélye.
Horthy pedig azért nem mondott le, mert a megmaradt korlátozott politikai mozgástérrel a későbbiekre maradt valami esélye a kedvező körülmények esetén történő beavatkozásra. (Ahogy ezt meg is tette júniusban.)

"Negyedrészt augusztusra előkészítették a deportálások budapesti folytatását, de az utolsó pillanatban ez a román átállás miatt meghiúsult." Kik?

"Horthynál pedig júniusra a katolikus és a protestáns vezetők egyaránt tiltakoztak a deportálások miatt, és félhivatalosan értesítették a táborok megsemmisítő jellegéről." És le is állította a deportálásokat a partraszállás utáni kedvező nemzetközi helyzetet kihasználva. A csendőrpuccs előzménye épp az volt, hogy a kormányzó kijelentette, Endre és Baky államtitkárokat, a vidéki zsidóság deportálóit leváltja, és leállítja a pesti zsidók Auschwitzba szállítását.

egyenlítő 2014.08.25. 16:27:28

@A megvalósult amerikai ólom..:
"A németek nem adták fel deportálási terveiket, és nyomásuknak Horthy egyre kevésbé volt képes ellenállni. A kollaboráns kormány és a nácik végül kijelölték a budapesti zsidók elhurcolásának időpontját. A tervek szerint augusztus 25-én került volna sor az akcióra. Ám közvetlenül ezt megelőzően Románia kivált a német szövetségből és fegyvereit a Wehrmacht ellen fordította. A németek helyzete rendkívül bizonytalanná vált a térségben, a magyarországi nyugalom mindennél fontosabb lett Berlin számára. Ezért a budapesti deportálást ismét lefújták, Eichmann és emberei elhagyták a fővárost."
www.degob.hu/index.php?showarticle=16

Baky és Endre leváltására szeptemberben került sor.

Dokumentumok: www.szombat.org/tortenelem/4526-elokeszuletek-a-budapesti-zsidok-deportalasara

Edmund Veesenmayer távirata Joachim Ribbentropnak, 1944. július 29, 1944. augusztus 14

"Az újonnan kinevezett magyar belügyminiszter (10) tegnap közölte az itteni SD (11) különleges kiegészítő osztag (SD-Sondereinsatzkommando) vezetőjével, Eichmannal a legutóbbi (12) magyar minisztertanácsnak azt az elhatározását, hogy a kormányzónak javaslatot tesznek a zsidók Budapestről való elszállításának e hó 25-én való megkezdésére. Eichmann kérésére a belügyminiszter beleegyezett a határidőnek e hó 20-ára való előrehozatalába. Feltehető, hogy a kormányzó, csupán azért, hogy a javasolt és a svájci és svéd követség közvetítésével lebonyolítandó, német részről már jóváhagyott kivándorló szállítmányok megkezdését biztosítsa, bele fog egyezni. (…)
A Budapest akció lebonyolítására egyébként minden technikai előkészület megtörtént."

Horthy egyébként abba ment bele, hogy a zsidókat Budapesten kívüli táborokba vigyék.

Edmund Veesenmayer távirata Joachim Ribbentropnak, 1944. augusztus 25

"Winkelmann SS Obergruppenführer (17) most közli távbeszélőn, hogy ma éjjel három órakor géptávíró útján kapta meg az SS birodalmi vezető (18) parancsát, amely azonnali hatállyal legszigorúbban megtiltja magyar zsidók bárminő deportálását a birodalomba. Arra a kérdésemre, hogy hivatalos-e a parancs, és én azt felhasználhatom-e, Winkelmann igennel felelt."

www.szombat.org/tortenelem/4526-elokeszuletek-a-budapesti-zsidok-deportalasara

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.25. 17:29:14

@egyenlítő: Mi haszna lett volna a román kiugrásnak, és Himmler tiltásának augusztusban, ha addigra deportálják Budapest zsidóságát? Erre mondják, hogy eső után köpönyeg.
Ha Horthy lemond, Szálasi jóval korábban kerül a legfőbb közjogi pozícióba , és minimális belpolitikai féke se maradt volna az eseményeknek..

egyenlítő 2014.08.25. 21:08:29

@A megvalósult amerikai ólom..: Mi lett volna, ha...

Pl. a magyar hadsereg és közigazgatás (csendőrség) nem tekinti szövetségesnek, hanem megszállónak a németeket. Szálasi akkor egy senki volt, és a nyilas milícia sem volt megszervezve. Churchill a tíz ujját megnyalta volna, és két nap múlva hullanak az égből az angol és amerikai ejtőernyősök. Ha a pillangó meglebbenti a szárnyát...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.26. 00:25:30

@egyenlítő: Ennek nem sok realitása van. Churchillnek valóban voltak tervei a második fő front Balkánon történő megnyitására, de ezt a szövetséges hadvezetés-többek között Sztálin nyomására- elvetette. . ( Egyáltalán honnan szálltak volna fel '44 márciusában az ejtőernyősöket szállító gépek, hisz a Balkán még német kézen volt.)
A magyar hadsereg ekkorra már kivérzett a Donnál. A németek pedig mindenképpen megtörték volna az ellenállást, hisz ez a terület kulcsfontossáú volt mind a keleti, mind a Balkáni front miatt. ( Számukra az egyik veszélyforrás épp az lett volna ha egy esetleges balkáni partraszállás megkezdése után ejtőernyősöket dobnak át a szövetségesek az átálló Magyarországra, és így a balkáni német erők két tűz közé kerülnek. Ezt megelőzendő is került sor a Margaréta hadműveletre.)
Egy vérbe fojtott ellenállási kísérlet pedig egész biztosan Szálasi korai helyzetbe kerülését eredményezte volna, ami a zsidók szempontjából még tragikusabb helyzet kialakulásához vezet.

intifada 2014.09.02. 15:14:28

Ügytűnik,itt nem csak a focihoz ért mindeki,de történész is.Olvasgassatok inkább alternatív forrásokból,mintsem a szuper rubconból és hasonló komoly kiadványokból.Gondolom az itt jelenlevő okosaknak,még mindig 6 millió rettenetesen megölt áldozat van az agyában,pedig ha megnézi a megsemmisítő tábor bejáratánál a táblákat, igencsak el fog csodálkozni.És ez csak egy részlet az egészből. Ezután,lehet elgondolkozni az egész háborún,az ahhoz vezető okokon, személyeken,döntéseken.Semmit nem tudunk és tudhatunk meg,kiváltképp a két vh-val kapcsolatban. Mert az igazság rég halott,1920-ban megölték,ha nem hamarabb.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.02. 16:39:10

@intifada: cö-cö-cö, attól tartok, hogy az alternatív forrásaid valami olyasmik, mint az alternatív gyógyászat:
indiaikezeles.com/v1-2/?utm_source=ggl-hu-s&utm_medium=ppc&utm_campaign=ggl-hu-s
:-)

intifada 2014.09.02. 17:04:19

Ha idáig jutottál az alternatív gyógyászat terén, akkor maradj nyugodtan a modern gyógyászatnál és egyél sok ...pirint és anti-biotikumot,a kórteremben pedig olvass sok Ormost meg Romsicsot.Mert az jó! Neked!

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.02. 17:16:33

Te tényleg mindennek bedőlsz? Alternatív történelem, alternatív gyógyászat... mi van még? Vallásos-e vagy? Biztos az vagy. És még? Ufók? Agykontroll? :)

intifada 2014.09.02. 18:15:48

Helyesen: Vallásos vagy-e? Egyébként,mondhatnám,hogy igen,mert hiszem a Jó Istent,de nem az ú.n. zsidó-keresztény formában. Remélem,ezzel nem zavarom meg a Te ateizmuson alapuló,materiális gondolkozásod,amely csak addig ér, amíg a nagyon fejlett tudományok, mindenféle természeti törvényekkel magyarázatot tudnak adni,de ha már kézzel nem fogható,matematikailag nem levezethető,akkor bizony oda a tudás. Mondok egyet: LÉLEK.
Sajnos ma már nehéz olyan emberekkel beszélni,akik megélték azt a kort,amiről szó van vagy a német és a szovjet megszállást,de mivel nekem még sikerült,akár az utcán ismeretlenül vagy barátaimon ill. haverjaimon keresztül csak azt tudom mondani,hogy a történelem könyvek és az elmondottak közt ,ha zongorázni tudnám a különbséget,lehet nagyobb lennék mint Fischer Ani.
Rosszal kezdtél,mert a saját szememmel láttam,számomra is érthetetlen és felfoghatatlan repülési manővert,nem 10ezres magasságban éjszaka,amikor egy adddig csillagnak kinéző valami,egyszer csak ott termett egy másik helyen,majd átugrott egy harmadikra,majd egyszreűen eltünt a negyedik pont felé vezető úton.
Szóval,értem a cinizmusod,de ettől még létezenek és létezhetnek rajtad kívül és a Te agyadat is meghaladó
vagy csak egyszerűen elhalgatott,tények és talán lények.
Ezeket én tapasztaltam ill. olyanok által élhettem át közvetve, akik ott voltak,tehát nem döltem be senkinek.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.02. 18:49:49

@intifada: Sokminden létezhet. De én csak abban tudok hinni, aminek a létezésére egyértelmű, kézzel fogható bizonyíték van. Különben belezavarodnék a végtelen számú elképzelhető variációba. (És amit a saját szememmel látok, nem feltétlenül az, hiszen optikai csalódás áldozata is lehetek. :))
Az emberiség történetében valahányszor elkezdtek magyarázaot keresni olyan dolgokra, amelyekről nem volt elegendő ismeretük, abból éktelen baromságok sültek ki. És ezek védelmében nem ritkán egymás torkának ugrottak. Ezt inkább kihagynám! A tudomány pontosan attól tudomány, hogy bebizonyított, mechanizmusait ismerjük, és egy-egy tudományos művelet végeredménye mindig ugyanaz, és előre látható. A többi humbug, mellébeszéd, szélhámosság stb.
Nem tudom, te kikről beszélgettél a holocaustról, de te is rosszal kezdtél, mert az én tulajdon nagyapámnak is bújtatnia kellett a zsidó ügyvéd haverját, hogy ne főzzenek belőle szappant Auswitzban.
Továbbá hadd jegyezzem meg, hogy a holocaust-tagadás már Magyarországon is bűntény, 3 év letöltendőt kaphatnak érte a drágalátós alternatív történészeid, ha véletlenül valaki felszívja magát a baromságaikon és nem lesz lusta egy feljelentést tenni.

intifada 2014.09.03. 11:38:15

1.Auschwitz
2.drágalátos
Visszaolvasva a kommentjeidet itt is és máshol is,úgy gondolom,talán egy elkülönítőben lenne a helyed. A sületlenség és badarság finom jelzője az általad írtaknak.
Nem értem,hogy jutottál a holocausthoz,de másik szálakat is nézve,valahogy mindig el jutsz odáig.
Egy mondatoddal viszont egyet tudok érteni: Az emberiség történetében valahányszor elkezdtek magyarázaot keresni olyan dolgokra, amelyekről nem volt elegendő ismeretük, abból éktelen baromságok sültek ki. Neked sikerült beletrafálni.
[url]http://hu.wikipedia.org/wiki/Emberi_zs%C3%ADrból_készült_szappan[/url]
Lehet,hogy segítene pár hét elvonulás,meg némi információ magadba szívása,hátha akkor tudsz majd értelmes dolgot is kiadni magadból.
De,hamár van kedvenc témád,egy kis segítség hozzá,hogy feldolgozd.
[url]http://www.vho.org/aaargh/fran/livres6/Leuchter-jelentes.pdf[/url]
[url]http://www.vho.org/aaargh/fran/livres5/harwoodmag.pdf[/url]
[url]http://aries.ektf.hu/~fs04/konyvek/holocaust.pdf[/url]
A felszabadítókról,Dresdát és Hirosimát nem említve:
[url]http://justice4germans.com/2013/08/21/documentary-eisenhowers-rhine-meadows-death-camps-a-deliberate-policy-of-extermination/[/url]

AcCEsS · http://www.metalenciklopedia.hu 2014.10.10. 15:02:12

@Lazlee: Jobb minőségűt nem találtam, de ezen a fotón

http://api.ning.com/files/yrUFqCMG3yh8sJRY*-vsfUmq8nLamaJJrP7AMjVDx2DmLnrVzIXziSbIkkEmyFzMr4c4woInQvZQ29SOgCorxw__/horthy_tenisz2.jpg

épp az ellenkező oldalon van a tetkó. A két kép közül valamelyik át lett fordítva. Jó lenne tudni, hogy jobb vagy balkezes volt, mert valószínűleg abban fogja az ütőt és így kiderülne melyik kép a rossz...

AcCEsS · http://www.metalenciklopedia.hu 2014.10.10. 15:09:34

@AcCEsS: Ezt az idézetet Horthy-val kapcsolatban több helyen is megtaláltam: "A tetoválás elbűvölte a cseh "száguldó riportert", Egon Erwin Kischt. Talán ezért is tévesztette össze Horthy karját a mellkasával: „Életem legszebb tetoválását Horthy admirálison láttam: a zöldben-aranyban pompázó sárkány beborította mellkasa bal felét."

Bal felét. Tehát lehet, hogy ez a kép az átfordított...

Tehetséges ugandai buzi 2014.11.23. 13:00:00

Ahogy elnéztem Horthy profilját, szerintem Robert DeNiro simán játszhatná, mert nagyon hasonlít rá! Az álla, az orra tök ugyanaz, még az arcvonásaik is nagyon hasonlóak.

perszepolisz 2015.03.01. 21:06:51

A Népstadiont építő munkások feltűnően gyanúsak- tudják, hogy mindjárt vége munkának. Ez a fotó egyike a propaganda fotóknak, ahol az élsportolók is kiveszik a részüket a munkából.
Lehet a jobbról második Puskás. Eléggé hasonlít.

teddybear01 2015.03.02. 09:31:49

@perszepolisz: Édesanyám ebben az időben járt szakmunkásiskolába. Ő is dolgozott a Népstadion építésén, az egész osztályt elvitték egy hétre, építkezni. Nem olyan hangulat volt egyébként, mint amilyet feltételezel. Lelkesek és jókedvűek voltak, nem pedig a most szokásos letört és kedvetlen banda.

perszepolisz 2015.03.02. 18:32:02

Nem feltételezem, hogy a munkára befogottak nem lettek volna lelkesek, mindössze attól "gyanúsak", hogy nem építőmunkások. Egyébként a háború utáni újjáépítések során is sokan kifejezetten lelkesek voltak. Nagyapám is pl vízvezetéket fektetett le a háború után (egy vidéki kisvárosban) és soha nem utalt rá, hogy ez nem lett volna jó neki.

teddybear01 2015.03.03. 10:44:38

@perszepolisz: Tudod mit? Inkább ne agyalj! Mostanában minden korlátolt pontosabban tudja hogy mi történt régen, meg hogy hogyan éltek, mint akik ténylegesen átélték.
A legrosszabb, hogy ha valaki meg meri mondani hogy ő hogyan élte meg azt a kort, a mai fiatal tökfejek rögtön lekommunistázzák és próbálják megszégyeníteni.

perszepolisz 2015.03.03. 18:50:44

@teddybear01: ? (Kérek engedélyt meghunyászkodni.)

ZöldszemM 2015.05.25. 20:21:46

A kommunista bűnök sohasem évülnek el !!

pitcairn (törölt) 2015.05.25. 21:42:41

@teddybear01:

nagy úr a propaganda

pl. anno 1914-ben a brit királynő közoktatás által agymosott alattvalói __önként__ álltak be ágyútölteléknek

persze később már be kellett vezetni a sorozást mert a leghülyébbek is rájöttek arra, hogy miről szól a "dicső" háború:)

pitcairn (törölt) 2015.05.25. 21:50:02

@perszepolisz:

néptömeg fanatizálásban egyébként szerintem a kínaik voltak a legjobbak

Mao USÁK támogatással már 1920 táján erre gyúrt:)

"Between 1919 and 1920, future Chairman Mao Zedong had several encounters with the school: he edited its student magazine, re-focusing it on "thought reorientation," and operated a bookshop out of its medical college"

Yale-China Association
en.wikipedia.org/wiki/Yale-China_Association

A Yale China epizód után állt "kommunistának"

gigabursch 2015.06.22. 09:01:05

Ami a kismarosi képet illeti:
Szerintem az a nagyvasútnak a hídja és nem a kisvasúté.
A kisvasút hídja (ma is megvan) az a patak partjának a szintjében ment Verőce felé (részben még ma is megvannak a sínek), ahol a MÁV rakodó volt (kő + fa).
süti beállítások módosítása