Sport az ifjúság mámora

2015. december 04. JTom

Szovjet sport és egészségmegőrzési plakátok az ötvenes évektől

00.jpg

A Szovjetunióban a hivatalos álláspont alapján az elhízás elleni küzdelem és a sport kiemelt fontosságú volt. Ennek több oka is volt. A dekadens, elkényelmesedő nyugat felett az elkövetkezendő konfliktusokban könnyebben kerekedhet felül egy sportos, szálkás emberanyagú hadsereg, a sport lefoglal és hát amúgy sem volt annyira mit enni, de ha mégis: a sorban állás is könnyebb egészséges szervezettel.

Félretéve a tréfát tényleg fontosnak tartották a testedzést, ennek folyománya volt a sok iskolai tornaóra és a rengeteg - főleg a hadsereg segítségével lehetővé - tett, egykor csak az elit számára elérhető sportok, mint pl. a vitorlázórepülés, az ejtőernyőzés vagy a síelés. Az átlag szovjet polgárnak remek kiugrási lehetőséget jelentett a sportsiker és lehetőségeihez képest a gyerekeit is igyekezett a sport felé terelni. A régi reflexekből adódóan a mai napig tetten érhető a "lakótelepi gimnasztika" is. Sok fiatal edzi testét, a közösségi tereken felállított fém eszközökön, akár egy ülőkéjét vesztett hintaállványon is.

02.jpg

A sport- egészség és szépség!

 

01.jpg

Étkezz módjával, rendszeresen, változatosan. Az elhízás egészségtelen.

  

03.jpg

Ha egészséges szeretnél lenni- Sportolj!

 

04.jpg

Elvtársak, sorakozó!

 

05.jpg

Mindenki síeljen!

 

06.jpg

Fiatalok, síeljetek!

 

07.jpg

Ifjúságot a stadionokba!

 

08.jpg

Szeretnél ilyet? – Akkor sportolj!

 

09.jpg

Nincs szebb öltözet, mint az egészséges, izmos,bronzos bőr. (V. Majakovszkij)

 

10.jpg

Dolgozz, építs és ne nyafogj! Új irányelvet követünk! Nem kell sportolónak lenned, de kötelességed sportolni.

 

11.jpg

Napfény, friss levegő és víz, ezek a legjobb egészségmegőrzők!

 

12.jpg

Sportparádé- A szovjet nép erejének és legyőzhetetlenségének demonstrálása.

 

13.jpg

Vasutasok! Csatlakozzatok  és sportoljatok a „Lokomotiv” egyesületnél.

 

14.jpg

Parasztok, sportoljatok!

 

15.jpg

Éljenek a szovjet sportolók!

 

16.jpg

A szovjet sportolók az országunk büszkeségei.

 

17.jpg

Diákolimpia a Szovjetunióban – Az erő és a szakértelem bemutatója.

 

18.jpg

Legyen az összes világrekord a miénk!

 

19.jpg

Sportolók! Törekedjetek új eredményekre a sportban!

 

20.jpg

Új győzelmeket a munkában és a sportban!

 

21.jpg

Szovjetunió – Sportnagyhatalom!

 

22.jpg

A sport a béke nagykövete.

 

Összeállította és fordította: Bakos Petra via

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr398138252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.04. 04:38:49

Szuper osszeallitas, bar van itt egy-ket olyan kep, amit ma nem keszithetnenek el, mert tul pedo- es/vagy homoerotikus.

A diktaturak szerettek a sport fele tolni az ifjusagot. Romaniaban is bar sokszor enni sem volt mit, de az elsportot nyomtak.
Magyarorszagon az MHSZ kereten belul az ejtoernyozes, sportloveszet, vitorlazo repules szinte ingyen voltak uzhetok. Ma meg sulyos penzekbe kerulnek.

Az ex-szovjet orszagokban (Oroszorszag, Ukrajna, Baltikum) tenyleg nagyon nepszeru a street workout es nagyon jok is benne, sokkal szertornaszosabbak a mozdulataik, mint az amerikai street workoutosoknak
Sajnos mivel ezek a fem nyujtok, gyuruk, lancok, maszokak, jatszoteri jatekok, fem allvanyok nem felelnek meg a mai tullihegett biztonsagi kovetelmenyeknek, sokat kozuluk elbontanak. Helyettuk lesz muanyag, gumi, fa jatekszer, amit nem fog hasznalni senki, mert a gyerek mar inkabb apu iPhonejat baszogatja meg a playstationt, minthogy kimenjen a szabadba, a felnott, hobbi sportolok, street workoutosok meg semmit nem tudnak kezdeni az EU-konform jatszoteri vackokkal. Igy lesz a korabbi jatszoter kutyaurulek lerako meg hajlektalan napkozi.

Az elsport hiszterikus propagalasa szamomra ellenszenves (meg az ezzel egyuttharo dopping), de a szabadidosport segitese szimpatikus.

Regen minden jobb volt.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.12.04. 08:29:49

A 2. plakáton - az elhízásoson - gondolom, Sztálin a térdét csapkodta a röhögéstől. Kíváncsi vagyok, került-e ebből a plakátból Ukrajnába?

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.12.04. 09:07:21

"Parasztok, sportoljatok!" :D
Ez baromi jól hangzik így fordítva. Azért kolhoznyikkal kicsit kevésbé vicces.

selgir 2015.12.04. 09:41:15

inkább ez, mint az "okosra" hajló, azt taperoló ifjúság, sörhassal megbolondítva:)

adg 2015.12.04. 10:22:55

Taplalkozzatok valtozatosan!
Mekkora humor lapult a szovjet nep bolcs vezetoiben, nem is gondoltam volna. Illetve de.
Otvenes evek orosz vilaga pont a valtozatos taplalkozasrol szolt. Talan meg kicsit az emberi jogokrol es a szolasszabadsagrol is.
Szoval taplalkozzatok valtozatosan es alljatok ki lemenyen a velemenyetek mellett! Batorsag elvtarsak, batorsag.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.12.04. 10:35:26

Szegény parasztok sportoltak eleget a kolhoz vagy szovhoz földjén. Nem hiszem, hogy sok kedvük volt még utána atletizálni vagy síelni...

protézisesh 2015.12.04. 10:53:19

félretéve a nyilvánvaló rendszerpropagandát, azt gondolom, a mai világ se normális, ahol arra a fiatalra néznek furán, aki suli előtt/után EDZÉSRE megy, nem pedig a tévé/tablet/playstation elé punnyad oda...

Ernoke 2015.12.04. 12:09:08

"Parasztok, sportoljatok!" - elképzelem, ahogy a paraszt a reggel 5-től este 9-ig tartó nehéz fizikai munka után még elugrik egyet síelni vagy uszodába, és persze közben változatosan táplálkozik, nehogy elhízzon a nagy jólétben.:D

A napfény, friss levegő és víz viszont nagyon szimpatikus, teljesen igaza van, milyen kár, hogy csak nyáron megvalósítható itt Magyarországon.

2015.12.04. 17:16:08

Parasztok, sportoljatok! > Még a kommentek olvasása előtt vettem vágólapra a szöveget. Látom egységesen ez a legnépszerűbb plakát :)
Ha már élsport, a doppingos részről nincsenek plakátok? Elvtárs, szteroiddal kezd a napot!

2015.12.04. 23:58:00

@tiller foch:

"a gyerek mar inkabb apu iPhonejat baszogatja meg a playstationt, minthogy kimenjen a szabadba"
Pedig egy jó részük kimenne, ha tehetné. Manapság egyre inkább divat a workout meg az ehhez hasonló edzés. De egyrészt sokszor nincs hova menniük, mert a régi grundok nagy része megszűnt, a játszóterekről meg (ahogy írod is) leszedték a használható részeket. Másrészt meg sokszor anyuci nem engedi ki a gyereket. A klubunkban az egyik kis srác titokban parkour-özik (az ő szavaival élve :) ), ha tud, mert anyuka nem engedi neki. De ha 5-6 fok alatt van a hőmérséklet, vagy 28-30 fok felett, esetleg esik kicsit az eső, akkor is bent kell ülnie a gyerkőcnek, meg ne fázzon, nehogy napszúrást kapjon, stb.
És sajnos nem ő az egyetlen gyerek, aki szobában gépezésre van kárhoztatva. Már óvodás korban, sőt, néha hamarabb is odaadják a gyereknek a mobiltelőt meg a tabletet, csak hogy befogja a száját és ne kelljen vele játszani.

"felnott, hobbi sportolok, street workoutosok meg semmit nem tudnak kezdeni az EU-konform jatszoteri vackokkal"
Szerencsére azért van remény. ;)
www.youtube.com/watch?v=mo0fU2m1bdc
(Bár fel nem foghatom, hogy ezek mivel jobbak, mint a régiek. Gyanítom, sokkal inkább gazdasági oka van, hogy cserélni kellett a játszótereket, mintsem biztonsági.)

praktica MTL 5 2015.12.05. 02:06:35

Hát nem beszélem az oroszt anyanyelvi szinten, de a "parasztok sportoljatok" mintha egy kicsit hatásvadász, slendrián fordítás lenne. Kolhozisták (Termelőszövetkezeti tagok) legyetek, talán testkultúráltak? :-) Kár, hogy az FKK-t nem nyomták állami szinten. Abból lettek volna a szép plakátok.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.12.05. 11:23:57

@praktica MTL 5: szerintem jó. a paraszt szóhoz egyetlen más nyelvben sem kapcsolódik olyan pejoratív jelentés, mint nálunk. gondoljuk csak a németben a Bauer szóra.
ott ez egyáltalán nem sértő.

www.google.hu/search?q=bauer&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjFm9CjwMTJAhVBQxoKHeECArcQ_AUIBygB&biw=1280&bih=657

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.12.05. 22:01:20

@tiller foch: tök jók a mai játszóterek, teli vannak gyerekekkel, az én gyerekem is imádja őket.
A régi rozsdás vasak meg balesetveszélyes ocsmányságok voltak.
A streetizéid meg menjenek a nekik kialakított pályákra.

kewcheg 2015.12.05. 22:52:48

@JTom: "huncut a paraszt,mihelyt egy arasz...."mondották volt földesuraink 1514 után, Werbőczy pedig törvénykönyvében külön kihangsúlyozza,hogy az úriszék (jobbágyoknak ítélkező bíróság) csak délelőtt működjön, "amikor még józanok." És még lehetne sorolni a parasztok lenézéséről,megalázásáról fennmaradt megannyi szóálsmondást,ily módon a paraszt szó mára valóban nemkívánatos....

Hefe 2015.12.05. 23:02:48

ennek a hurraoptimizmusnak isszuk ma is a levet. Az allam nyomta a penzt esz nelkul az elsportba, hogy megmutassak a kapitalistaknak hogy ok bizony csak nokedlik a modern kommunista orszagokhoz kepest.
Aztan jott a "rendszer"valtas, es a sportszovetsegek/sportklubok meg mindig allam bacsin nyignak hogy adjon nekik suskat, mert kulonben nem tudnak 5 olimpiai aranyat osszedoppingolni, csak kettot.
Allam bacsi meg adja szepen a suskat, kozben tomeg meg szabadidosportra nem kolt semmit.
Igy aztan doglik a magyar.

¿Qué tapas hay? 2015.12.05. 23:07:52

@JTom: Ha mondjuk a крестянин szóra gondolunk akkor ez alkalmasint igaz is, de mondjuk a Мужики занимайтесь спортом! megfogalmazásnak már azért kicsit más íze van.

Amúgy ez a lózung "Sportoljatok TSZ-tagok!" formában sem hangzana rosszul és a "TSZ-tagok, legyetek sportolók (váljatok sportolóvá)!" jelentéshez közelebb is kerülne.

n3spr3ss0 2015.12.06. 08:46:54

@kugi: Azért a szovjet sportolók sok ezer aranyérmet begyűjtöttek az évtizedek alatt.

m_and_m 2015.12.06. 10:41:22

@tiller foch: Már megint ez a demagóg "régen minden jobb volt".
Érdekes, nálunk egész nap tele a játszótér, egész nap rúgják a bőrt, bringáznak vagy bandáznak a srácok, kortól és nemtől függetlenűl.

Az ilyen dumákat azok nyomják, akik valóban évek óta nem voltak olyan helyen, ahol gyerekek is laknak, ellenben saját múltjukon keseregnek.

Gonbolkozó 2015.12.06. 16:35:32

Több kisebb nagyobb slendriánság is van a fordításokban:
- a 2.plakát igazi szövege: "Hízni annyi mint öregedni" (Szerintem nagyon jó szöveg egyébként)
- a 3.plakáté: "Ha egészséges akarsz lenni, - eddzél!"
- a 4. plakáté: "Elvtársak, tornára fel!" (nem "sorakozó!")
- a 8-plakáté: "Ilyen akarsz lenni, gyakorolj!"
- a 10- plakáté: "Dolgozni, építeni és nem nyafogni, Nekünk az út az új élethez ki van jelölve,
Talán nem leszel atléta, de tornáznod muszáj." (a "физкультурник"
nem igazán "sportoló", -annál valamivel kevesebb, olyan aki valamit sportol)
- a 11. plakáté: "Napfény, levegő és víz, ezek megsokszorozzák az erőt a munkához!"
(Nincs szó egészségmegőrzésről)
- a 14. plakáté" "Termelőszövetkezeti tag, tornázzál!" ("Parasztról" nincsen szó)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.12.06. 19:34:07

@jancsopanza: úgy tudom tiltott itt az aktuálpolitika...

M. Péter 2015.12.06. 22:52:45

@JTom: Az angol peasant szó szintén lehet pejoratív.

jancsopanza 2015.12.07. 08:33:13

@enpera: Álláspontom szerint alapvetően politikáról szól a blog, de természetesen tiszteletben tartom, hogy a megjegyzésem nem tetszett, ezért elnézést és ki is szálltam.

Terézágyú 2015.12.07. 10:15:58

@JTom: @M. Péter:

Igen, mint a Beatlesnél:
"My love don't give me presents
I know that she's no peasant"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.12.07. 10:34:09

nagyon jók.
ma miért nincsenek ilyenek?

Mmint sportra buzdító kampányok?!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.12.07. 10:52:24

@jancsopanza: ami tilos: "mai (magyar) aktuálpolitika". a kennedyekről, a kubai válságról vagy sztálinról a végtelenségig vitázhatsz a blogon. :)

Segna 2015.12.07. 14:55:57

@JoeP: pontosítsunk; Ukrajnában nagy éhezés (Голодомор)a 1932-33 (ha jól emlékszem) volt, ezek pedig az 50' évek plakátjai... Sztzálin '53-ban meghalt, ergo nem igen foglalkozott ezekkel, sőt ez inkább már az utódjának Hruscsovank a dolga lehetett.
Nem vitatva Sztálin bűneit, nem hinném, hogy ebben a blogban, ezekhez a képekhez kapcsolódóan ennek a megjegyzésnek különösebb helye lenne.
Még egy diktátornak is lehetnek pozitív kezdeményezései de Hruscsovank nem sok köze lehetett ehhez a kampányhoz. Itt SZERINTEM arról van szó, hogy az élsport felfuttatásához felmérték a sport szakemberek, hogy kell a tömegsport, azt pedig szervezni és népszerűsíteni kell.
A másik elképzelésem az, hogy a háború után, egyszerűen felmérték, h milyen tragikus a munkaképes korosztályok egészségi állapota, és rájöttek, ha nem foglalkoznak ezzel, hamar kihal a munkaerő. (a hadifoglyok ugye '51-52-re már hazakerültek/meghaltak, a GULAG csak helyileg és bizonyos szektorokban enyhített a munkaerőhiányon) Tehát a jól felfogott gazdasági érdek is az egészségmegőrzés mellett szólt. (és szólna ma is, nem csak a diktatúrákban... de a foci egy másik kérdés)

Segna 2015.12.07. 14:57:52

@Gonbolkozó: Köszönjük! Nekem csak a sorakozó és paraszt ütötte meg a szemem - parádés képzavarral élve.

2015.12.07. 22:17:53

A kezdőkép (ill. a 3. plakát) enyhén homoerotikus/pedó, a második enyhén erotikus, a harmadik komikus, amúgy nagyon jó összeállítás.

fairlane 2015.12.08. 10:08:10

@Gonbolkozó: Szerintem jók a posztoló fordításai. Sosem voltam a szó szerinti, tükörfordítások híve. Inkább az eredeti szöveg értelmét adja vissza a fordítás, mint az eredeti szöveg szerinti szavakat böfögje vissza.

Gonbolkozó 2015.12.08. 11:18:41

@fairlane: Pont arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a fordítás néhány helyen elvitte az eredetihez képest az értelmet. Egy-két helyen komolyan is megváltoztatta - talán a poén kedvéért.. pl. a tsz-tagot "Paraszt"-nak fordítani... más helyeken meg kiherélt egy jó mondást: Pl.: "hízni, annyi mint öregedni"...

A magam részéről az értelemtorzító fordításoknak nem vagyok a híve.
De az igazség kedvéért meg kell mondani, hogy a legtöbb esetben a fordítás jó volt.

TheRminator 2015.12.08. 11:52:27

@protézisesh: Kisfiam hetente 5 napot jár edzésre. Karate és kosárlabda. És élvezi, szereti csinálni 9 évesen. Büszkén mutogatja, hogy mennyire izmos már :-)

Gery87 2016.09.30. 11:39:45

"a sport lefoglal és hát amúgy sem volt annyira mit enni, de ha mégis: a sorban állás is könnyebb egészséges szervezettel."

Ami ellentmondásos, mivel a sporthoz pont hogy megfelelő táplálkozás kell:) anélkül semmi eredménye..
süti beállítások módosítása