A "West End leggyorsabb kése"

VILLÁMTÖRI!

2020. október 30. Hihetetlen Történelem

Az egészségügy működését sokan szokták szidni, hiszen tényleg bőven lenne mit fejleszteni rajta, viszont a történelem során voltak sokkal rosszabb időszakok is, amikor örülhettünk annak, ha egyáltalán orvoshoz jutottunk, vagy túléltünk egy-egy műtétet. Mai posztunkban arról az orvosról írunk, akinek egy műtétjével sikerült három embert megölnie, ráadásul úgy, hogy ebből kettő nem is a páciense volt.

vt_63.jpg

 

Dr. Robert Liston (1794-1847) skót sebész abban a korban praktizált, amikor az orvosok munkájának sebessége sokkal fontosabb volt, mint a precíz végrehajtás. Ha a doktor gyorsan végezte a munkáját, az azt jelentette, hogy a betegnek sokkal kevesebb ideig kellett elviselnie a fájdalmat fájdalomcsillapítók nélkül. Ezenkívül növelte a túlélési esélyeket az is, hogy rövidebb ideig volt kitéve a páciens az elvérzésnek vagy a fertőzések összeszedésének a műtét során.

Dr. Liston híres volt sebességéről, többen csak úgy hívták, hogy "West End leggyorsabb kése" (Fastest Knife in the West End, ahol a West End egy londoni városrészre utal.) Nem egyszer előfordult, hogy az amputációs műtétek hosszát is másodpercekben lehetett mérni, például egy végtagamputálást két és fél perc alatt végzett el. Nem csoda, hogy a sebesség következtében nagy volt annak a kockázata is, hogy hibát vétsen. Akkoriban a műtétek gyakran zajlottak nagy közönség előtt, előadótermekben, és nem egyszer előfordult, hogy Liston kikiáltott a közönséghez, hogy: "Mérjék az időt, uraim!"

 

vt_63v2.jpg

 

Az egyik láb amputációs műtét során annyira gyors és hirtelen mozdulatokat végzet éles szikéjével, hogy a levágta az asszisztens ujjait, amint az megpróbálta lefogni a páciens lábát. Dr. Liston nem hagyta abba a munkát, és mintha mi sem történt volna, folytatta a műtétet. A páciens és az asszisztens is vérmérgezést kapott, és pár nappal később meg is halt. Volt még egy harmadik, idősebb úr, aki a nézőközönség első sorában kapott helyett. Liston a nagy hadonászásban megvágta az illető kabátját, aki a páciens és az asszisztens sebeiből ráspriccelt vér látványától azt hitte, hogy Liston őt is súlyosan megsebesítette, szívrohamot kapott, és a helyszínen meghalt.

vt_63v3.jpg

 

A fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy Liston egy rémesen rossz orvos volt, de meglepő módon páciensei közül csak minden tizedik halt meg, amivel kiemelkedett kortársai közül. Sőt 1846-ban ő alkalmazta elsőként sebészeti beavatkozásoknál az étert altatásra, így Európában tőle származtatják az altatás használatának elterjedését.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9416263470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lomposfarkas 2020.10.30. 12:40:44

Az első bekezdés végén rögtön ez jutott eszembe :)

"Meg kell említenünk J. T. Mastonnak, a Gun Club jeles tagjának és örökös titkárának hatalmas méretű mozsárágyúját is, amelynek gyilkos hatása összehasonlíthatatlanul nagyobb volt: mindjárt a próbalövésnél megölt 337 személyt - tisztesség ne essék szólván - oly módon, hogy felrobbant!"

omron 2020.10.30. 17:18:42

Mekkorát változott a világ. Ma már elképzelhetetlen egy kórház kábeltévé, telefonos várakoztató zene, jelenléti ív nélkül.

MIG-31 2020.10.30. 18:33:44

Ez a cikk azon kevés kivételek közé tartozik, amit valahol máshol már olvastam, de nem baj. :) :) :)

Laeisz 2020.10.31. 08:03:34

@lomposfarkas: Igen, ezen a mondaton gyerekkoromban, mikor olvastam ezt Verne-könyvet, én is sokat röhögtem!:)

Dan da Man 2020.11.01. 10:41:26

Tehát az úr pszichopata volt. Csak az átlagnál jobban hasznosította az ezzel járó hátrányokat...

hátramozdító 2020.11.01. 16:04:58

Na igen, az orvostudomány is kísérletekből áll össze... Köszönjük, jó volt!

omron 2020.11.01. 17:38:20

@hátramozdító: Ez nagyon jó meglátás, kivéve amikor az én közreműködésemmel gyarapítják a tudást. 4455 trauma rendelő. Szia drága, én vagyok, ki rendel holnap? Dr ezmegaz. Jó akkor majd megyek szerdán.

gigabursch 2020.11.01. 20:15:29

Ismereteim szerint egy láblevágas során lendületből kiherélt egy beteget.

pitcairn2 2020.11.02. 16:22:27

@gigabursch:

azért az némiképp árnyalja a képet, hogy a wiki szócikk szerint ő leplezte le az Edinburgh-i "aktív eutanáziához" folyamodó "testkereskedőket"...

en.wikipedia.org/wiki/Robert_Liston#Reputation
süti beállítások módosítása