Hit, megalkuvás, hazugság - Dobi István

KÖNYVAJÁNLÓ

2020. október 10. JTom

Révész Sándor: Dobi István - Az elfeledett államfő

Ki volt Dobi István? Nem könnyű eldönteni erről az ismerősnek tűnő, ám mégis az ismeretlenségbe süllyedt államfőről, hogy ki is volt valójában. Talán „a szegényember legkisebb fia”, aki megküzdött a szegénységgel, és névleg elnyerte a fél királyságot, de valódi király még a trónján sem lehetett. Talán a magyar földet és földművest leginkább megértő politikus, aki a szövetkezetesítés képviseletével mégis igen sokat rontott a földből élők helyzetén. Talán Rákosi és Kádár alkoholizmussal küzdő bábja, aki pontosan látta a rendszer működésképtelenségének megannyi jelét, ám szerepe kimerült a csip-csup ügyek buzgó intézésében. Talán a legnépszerűbb államfőink egyike, hiszen „Árpi bácsi” előtt ő volt a vidéki parasztság „Pista bácsija”, akit időnként mégis „Szeretett Vezéremnek” hívtak.
Élete – felemelkedése és csendes bukása – mögött ott lüktet a korabeli rendszer minden sajátossága, kényszere és megalkuvása. Csupa olyan ellentmondás, amelyek megértése Magyarország történetének megértéséhez viszi közelebb az olvasót.

revesz_sandor_dobi_istvan_borito.jpg

 

Révész Sándor (1956) Pulitzer-emlékdíjas újságíró, történész. A Beszélő, majd a Népszabadság szerkesztője, jelenleg a HVG munkatársa, a Mozgó Világ kolumnistája. Több ezer cikke és tanulmánya jelent meg különböző magyar és eszperantó nyelvű lapokban. Eddigi könyvei: Antall József távolról (1995), Aczél és korunk (1997), Jelen – válogatott esszék (1998), Egyetlen élet (Gimes Miklós története) (1999), A múlt köde, 1998–2002 (2006). A Táncsics-díját 2013-ban visszaadta.

A könyv - eredeti áránál 25%-kal olcsóbban - ITT rendelhető meg az Európa Kiadónál.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4316232400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.10.11. 15:23:48

Rákosi és Kádár hasznos hülyéje. Végtelenül hasznos volt az adott időben, az adott cél elérése érdekében, ugyanúgy mint Nagy Imre a ,,bűnbánó,, kommunista és Göncz Árpád az átállított ,,forradalmár,,.

Measurer 2020.10.11. 17:39:50

Dobit állítólag "keretlegény" múltja miatt zsarolták Rákosiék.
Nyilván üldözött marad ő közben is, de azért később már fertőrákosi munkaszolgálatosnak állítja b a szocialista sajtó.
Kisalföld, 1983. január (39. évfolyam, 1-25. szám)

gigabursch 2020.10.13. 14:33:57

Hazudozó révész szerecsenmosdatása az elvtársairól?
Köszönöm, nem kérek belőle.
süti beállítások módosítása