Egy kis szegedi visszakacsintás...

2018. június 07. Marcit

"Marcit néven posztoló új szerzőnk saját környezetéből, az általam is nagyon kedvelt Szegedről keresett elő néhány képet a FORTEPAN-ról és fotózta le mai állapotukat. Díjazom az erőfeszítéseit a reprodukcióra, ahol villamos járt egykoron, ott a fotón is várt a mai villamos érkezésére, esetleg biciklisekre és volt ahol a közlekedő széplyányt is igyekezett újra a képre komponálni. Nézzétek csak..." - Jtom

nyito1.jpg

Így múlik el a világ dicsősége? Vagy éppen valójában minden állandó? Hét képpár egy vidéki nagyváros mindennapjaiból: ilyen volt (négy-)öt évtizede, és így néz ki ma Csongrád megye székhelye.

A jelképes városnézést időrendben folytatjuk, azt azonban bocsássátok meg, hogy nem mindenhol lett pontos a kép: nehezebb megtalálni az eredeti szöget annál, mint gondolnátok. A korán jött nyárban így is megizzadtam.

A górcső alá vett két évtizedben - 1967-1976/1986 - szinte teljesen átalakult Szeged képe, komplett városrészek tűntek el és nőttek ki. Azonban a Fortepanról válogatott fotók pont az ellenkezőjét sugallják, úgy érezzük, az épületek állandóak, de minden más változott. Kalandra fel! Ne lepődj meg, kevés nagyon ismert hely lesz... a magyarázatot a cikk végén találod! 

1967_kortoltes_jozsefasgtvege_vati.jpg

1967_kortoltes_jozsefasgtvege_vati_2.jpg

Fotó: VÁTI (Fortepan), 1967 / Marcit, 2018

Hódmezővásárhely-Békéscsaba felől érkezve mintha az állandóság jönne velünk szembe a körtöltésen, amely a városlakó számára Szeged "nemhivatalos határa" - még az egyetemista sem keres ennél kijjebb albérletet. Pedig ha a kamerát körbeforgattuk volna az 1960-as évek közepén, akkor csak kertes házakat, egykori vitézi telkeket, kiskerteket láttunk volna, ma viszont a városközpont irányába tartva hatalmas tízemeletesek takarják el a többi panelt, és a néhány megmaradt magánházas utcácskát. 

1969_feketehaz_magyarpal.jpg

1969_feketehaz_magyarpal_2.jpg

Fotó: Magyar Pál (Fortepan), 1969 / Marcit 2018

A centrumba beérve a Kelemen utca és a Somogyi utca sarkán látható az 1850-es években épült Fekete ház, amely viszont minden túlélt: a Nagy Árvizet, a köztársaság 1918-as kikiáltását, a tanácsi bérlakások évtizedeit, ma pedig a szegedi múzeum egyik filiáléja. 

1969_leninkorut_uvaterv.jpg

1969_leninkorut_uvaterv_2.jpg

Fotó: UVA Terv, 1969 (Fortepan) / Marcit 2018

Más azonban változott. Néha úgy érzem, hogy nem tudjuk eléggé értékelni, hogy milyen színvonalon használhatjuk a tömegközlekedést. Gondoltátok volna, hogy a Fekete ház előtt megálló villamos pótkocsija az 1890-es évek elején készült? És azt, hogy bőven a szocializmus építése idején kapták meg a szegediek? A másik fekete-fehér képen látható csuklós villamos sem sokkal fiatalabb, az első világháború előtt készült, de a szegediek a gyártás után közel hat évtizeddel átépítették. Az "őskövületek" 70-75 év szolgálat után mentek csak nyugdíjba, ma korszerű lengyel, sárga színű PESA-k és néhány évtizeddel idősebb Tatrák szolgálnak ugyanezeken a vonalakon. Szeged azonban nem a villamosairól, hanem a Tiszáról és árvízéről híres, ezért is nevezték vissza az UVA Terv képén még Lenin körútnak nevezett utat Tisza Lajosra, hiszen nem a szovjet forradalmár vezetésével építették újjá a várost.

1970_arvizkorosyszakkozep_mhsz_21.jpg

Fotó: MHSZ, 1970 (Fortepan) / Marcit 2018

Mert Tisza szép és egyben veszedelmes folyó: 1970 tavasza próbára tette a "nagy árvizet" túlélt szegediek fogadalmát, akik azt ígérték, nem tör be még egyszer a városba a víz. Makót ugyan kitelepítették (ma is vita tárgya, hogy jogosan, vagy inkább csak "gyakorlatként"), de szó szerint megúszták a nagyobb települések, így a megyeszékhely is. Azóta kétszer korszerűsítették a gátrendszert, az elmúlt években az 1970 után megerősített alapokra már mobilgát-elemek is kerülhetnek.

1970_hagi_urbantamas.jpg

Fotó. Urbán Tamás, 1970 (Fortepan) / Marcit 2018 

A női szépség állandó, de a járda szélessége nem. (Becsületszóra elmentem újrafotózni, de csak precízebb lett a fotó, kifejezőbb nem.) Mondhatná ugyanezt az is a Hági nevű vendéglátóhelyre, aki 1970-ben és 2018-ban járt Szegeden. Ő neki azonban nem lenne igaza, a Hági étterem csupán néhány hónapja üzemel újból...

1971_kolcseyutca_royalszallo_bauersandor.jpg

Fotó: Bauer Sándor, 1971 (Fortepan) / Marcit 2018

Néhány lépést megtéve a Royal Hotel épületének újabb szárnya tipikus példa arra, miként lehet szorgalommal elcseszni egy sétálóutca képét. Most mintha visszabontódna, csiripeltek madarak előbb luxuskollégiumról, majd luxuslakásokról, talán ez utóbbi valósul meg éppen egy kis bontás után. Én mondjuk nem állnék meg a tetőtérnél...

1976_szegedpuspokutca11b_bartokistvan.jpg

1976_szegedpuspokutca11b_bartokistvan_2.jpg

Fotó: Bartók István, 1976 (szerintem inkább 1986) (Fortepan) / Marcit 2018

Persze luxuslakások máshol is épülnek, talán ha lenne annyi millióm, ahány év óta szégyenfoltja a városnak az úgynevezett "Centrum-gödör", akkor befizethetnék egy kisebb lakásra. Évtizedeken keresztül a helyi sajtóban téma volt, hogy mi lesz az elbontott épületek helyén található nagy semmivel, de most már nem tudja szegény újságíró a nyári hírínségben harmincadik alkalommal is ugyanazt megírni. Ha másnak nem, akkor ennek örülhetnek a szögediek.

Hiányolod az ismertebb épületeket? Szeged napja alkalmából tavaly és tavaly előtt is készítettem hasonló összeállítást, amelyeket ITT és ITT találsz meg: Új zsinagóga, Dóm tér, városháza, még több Tisza...

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9114018664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érvsebész 2018.06.07. 09:55:09

Köszönöm, ez jól esett :)

Skywatcher 2018.06.07. 13:15:00

Szívmelengető képsorozat szülővárosomról! Köszönöm, Marcitnak külön!
A Hági előtti kép-páros a lányokkal bravúros! :)

¿Qué tapas hay? 2018.06.07. 23:51:47

Köszönöm, remek visszaemlékezési lehetőség kölökkorom szegedi nyaralásaira. Külön köszönet a csuklós szörnyvillamos fényképéért, ezekre még jól emlékszem, de gyakorlatilag semmi emlékük nem maradt.

Amúgy Szeged egy szerencsés város, amit a szocialista városfejlesztés és a tömeges lakásépítés együttese sem tudott tönkretenni - ellentétben pl. Miskolccal vagy Debrecennel. Még a tarjáni lakótelep is egészen emberléptékű lett, ha összehasonlítjuk más városok panelrengetegeivel.

bioLarzen 2018.06.10. 12:13:16

Hahh, Szeged... egyetem, aztán utána még pár plusz év... Szép emlékek :)

Pic 2018.06.27. 17:36:42

Szegeden születtem... egész gyermekkoromat végigkísérte a "gödör" a centrumnál a düledező kerítésével.

A vicc az, hogy a mélygarázs betonszerkezete elkészült, de sosem fejezték be, hagyták szétrohadni, pedig a belvárosban a parkoló nagy dolog. 30 év alatt komoly pénzt tudtak volna keresni csak azzal, ha parkolónak üzemeltetik.
süti beállítások módosítása