Napi érdekes - Észbontó cári Oroszország 2.

2014. december 16. JTom

A sorozat folytatódik:

1900_jakutfold_mamut_agyarak_kereskedelme_.jpg

1900. Jakutföld. Mamut-agyarak kereskedelme.

1896_voros_ter_moszkva_.jpg

1896. Vörös tér, Moszkva

1899_jegvagok_a_presznya_folyon_.jpg

1899. Jégvágók a Presznya folyón.

1900_hajovontato_nok_a_volgan.jpg

1900. Hajóvontató nők a Volgán

1900_hippolyte_vlagyimirovics_romanov_kiserleti_fuggovasutja_gatcsinaban.jpg

1900. Hippolit Vlagyimirovics Romanov kísérleti függővasútja Gatcsinában

1900_jakutok_erjesztett_lotejbol_palinkat_foznek_.jpg

1900. Jakutok erjesztett lótejből pálinkát főznek. Elképzelni sem tudom. Valaki?

1900_kamcsatkai_korjak_pasztorok_ideiglenes_teli_szallasa.jpg

1900. Kamcsatkai Korjak pásztorok ideiglenes téli szállása

1900_kinai_tea-karavan_evente_360_ezer_tonna_teaval_tettek_meg_az_5550_merfoldes_tavot_visszafele_altalaban_szormet_vittek_.jpg

1900. Kínai tea-karaván. Évente 360 ezer tonna teával tették meg az 5550 kilométeres távot. Visszafelé általában szőrmét vittek.

1900_korcsolyaverseny_szentpetervarott.jpg

1900. Korcsolyaverseny Szentpétervárott

1900_korjak_harcosok_a_kamcsatka-felszigeten.jpg

1900. Korjak harcosok a Kamcsatka-félszigeten

1900_mosonok_a_jenyiszejen_krasznojarszk_.jpg

1900. Mosónők a Jenyiszejen. Krasznojarszk.

1900_v_t_lebegyev_aerobuer_nevu_propelleres_jegszanjan_szentpetervar_.jpg

1900. V.T Lebegyev Aerobuer nevű propelleres jégszánján, Szentpétervár.

1901_tokhal_halaszok_asztrahanban_a_kaszpi-tengernel_.jpg

1901. Tokhal halászok Asztrahánban, a Kaszpi-tengernél.

1903_hus-_es_szormepiac_valahol_sziberiaban.jpg

1903. Hús- és szőrmepiac valahol Szibériában

1903_november_25_arviz_szentpetervaron_.jpg

1903. november 25. Árvíz Szentpéterváron.

1904_ideiglenesen_lefektetett_sineken_szallitottak_az_elelmiszert_lovak_segitsegevel_a_katonaknak_az_orosz-japan_haboruban_.jpg

1904. Ideiglenesen lefektetett síneken szállították az élelmiszert, lovak segítségével a katonáknak az orosz-japán háborúban.

1904_tamadas_egy_cirokmezon_keresztul_az_orosz-japan_haboruban.jpg

1904. Támadás egy cirokmezőn keresztül az orosz-japán háborúban

1904_tuzoltokikepzes.jpg

1904. Tűzoltókiképzés

1905_a_port_arthur-i_kikotonel_megfeneklett_japan_agyulovedekektol_serult_pereszvijet_hadihajo.jpg

1905. A Port Arthur-i kikötőnél megfeneklett, japán ágyúlövedékektől sérült Pereszvijet hadihajó

1905_a_sikertelen_forradalom_egyik_moszkvai_barikadja_.jpg

1905. A sikertelen forradalom egyik moszkvai barikádja.

1906_a_pjotr_sztolipin_konzervativ_carbarat_politikus_ellen_elkovetett_sikertelen_merenylet_utani_foto_24-en_haltak_meg_a_robbanasban_1911-ben_aztan_majd_merenylet_aldozata_lesz_.jpg

1906. A Pjotr Sztolipin (konzervatív cárbarát politikus) ellen elkövetett sikertelen merénylet utáni fotó. 24-en haltak meg a robbanásban. 1911-ben aztán majd merénylet áldozata lesz.

1908. április. 5 napig tartó árvíz Moszkvában. A Moszkvában 9 méter magasan tetőzött folyó elöntötte a város egyötödét. Az alsó folyásánál 183 falut árasztott el.

1908_ii_miklos_car_es_alekszej_nagyherceg_havat_lapatol.jpg

1908. II. Miklós cár és Alekszej nagyherceg havat lapátol

1908_mozgo_teaarusitas_szentpetervar.jpg

1908. Mozgó teaárusítás, Szentpétervár

1909_taxik_a_voros_teren.jpg

1909. Taxik a Vörös téren

1912_mento.jpg

1912. Mentő

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr86969489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejinashi 2014.12.16. 08:29:39

Az erjesztett lótej az a kumisz, amit az ősmagyarok is ittak. Mongóliában még most is sokat isznak, a lovat ugyanúgy tartják, mint mi a teheneket, ugyanúgy fejik tőlük a tejet. Ha valakit érdekel a készítése, itt meg tudja nézni: hu.wikipedia.org/wiki/Kumisz

D.David 2014.12.16. 09:00:02

Jakutföldön még mai nap is sok a jégbe fagyott agyar. Miután a szabad levegőre került utána viszonylag hamar el kell adni, mert elkezd oxidálni és a minősége romlani. Kínába csempészik az agyarakat, ahol dísztrágyákat faragnak belőlük az újgazdagoknak.

www.nationalgeographic.it/images/2013/03/25/150436350-3fa8d6a5-584f-4fe3-8e7b-1f57cbcbde9a.jpg

www.nationalgeographic.it/images/2013/03/25/150446920-253291a1-d8e2-4727-858a-0285fda3d82e.jpg

netface 2014.12.16. 09:10:47

@D.David: Épp ezt akartam kérdezni, hogy honnan szerzik a mamut alkatrészt!

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.16. 09:13:25

Ismét érdekes összeállítás!
A korjak harcosok akár középkoriak is lehetnének...

ZON 2014.12.16. 09:43:46

Nagyon jó képeket kaptunk, köszönjük !

Most már tudom, hogy honnan ered az "Eltűnt, mint Szása a cirokmezőn" régi orosz közmondás.:)

szita szita péntek 2014.12.16. 11:32:17

@Tejinashi: A kumisz az világos. A képalá viszont aszonnya: "Jakutok erjesztett lótejből pálinkát főznek." No akkor az már nem kumisz. Lehetőségek:
1 - Rossz a képaláírás és nem pálinkát főznek belőle, hanem épp erjesztik, oltják a tejet, hogy kumisz legyen belőle. (Ha jól tudom ahhoz is kell főzni a tejet.)
2 - Jó a képalá, és ez valami más, amiről még nem hallottam.
3 - Valamit nagyon félreértettem :)

teddybear01 2014.12.16. 11:37:06

@Tejinashi: Egy mongol ismerősöm említette, hogy a kumiszból néha csinálnak tejpálinkát, valahogy úgy, mint ahogy a borból konyakot. Nem sokan tudnak ilyesmit csinálni, mert a lepárló nagyon ritka, a kumiszt meg inkább eredeti formájában isszák. A tejpálinkát nagyon fejbeverősnek mondta, erős és a másnapi macskajaj is nagyon fogós állítólag.

teddybear01 2014.12.16. 11:38:45

@szita szita péntek: A 2 és 3 ami bejön, szerintem. Gondolom a jakutok az orosz vodkafőzőktől vették az ötletet.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.12.16. 13:01:23

Ciki, de eddig azt sem tudtam, hogy tényleg van ilyen, hogy cirokmező. Jó ez a blog.:)

Tejinashi 2014.12.16. 14:41:02

Böngésztem a guglin: készítik tevetejből is, akkor a neve subat, és szamártejből is, akkor agrám. De gondolom bivalytejből, kecsketejből, kinek milye van, szintén lehet készíteni. Egyébként mindenből lehet pálinkát főzni, aminek van cukortartalma, márpedig a tejnek van :)

Tejinashi 2014.12.16. 14:41:52

@Littlewood: Akkor szerinted a cirokseprű miből készült, ha nincs cirokmező? :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.12.16. 14:55:24

@Tejinashi: Mondjuk egy nálunk nem honos növény valamelyik részéből (vélhetően szárából), amit ciroknak neveznek. Mármint a szárát. Van neki gyökere, levele, meg cirka. Logikus, nem? :)

Harrison Bergeron 2014.12.16. 15:52:14

CiRKA márkanév alatt szeretnék erjesztett cirokseprűből főzött pálinkát forgalomba hozni, mert ahogy elnézem, minden más ki van találva.

efi 2014.12.16. 17:47:33

Mindig rácsodálkozom, amikor azt látom, hogy irtózatos mennyiségű anyaggal és munkával hatalmas és díszes épületeket emelnek, előtte-mellette viszont a jóval könnyebben kivitelezhető utca- meg térburkolásra nem telik, és inkább még évtizedekig dagasztják a sarat.

Mertcsak 2014.12.16. 19:56:38

@Harrison Bergeron:

Arra én rögvest benevezek!
Kérlek értesíts ha demizsonban lesz az első eresztés!:)

Remek összeállítás, mint mindíg!

Ironpen 2014.12.16. 20:08:39

a cirokpálinka nagyon jó dolog, 5 éve ittam, kínai ismerőstől kaptam

stinkydiver 2014.12.16. 23:30:37

@Tejinashi: Tarhonyamező sincs, mégis eszünk tarhonyát :)

vundergraf (törölt) 2014.12.16. 23:31:33

@szita szita péntek:

Minden cukortartalmú anyagból lehet erjesztéssel alkoholos italt erjeszteni.
Ezek bor, sőr, cider, stb. néven futnak.

Aztán ... bármelyik ilyen alkoholos italt lehet lepárlással tovább töményíteni:-)
Ha gyümölcs a kiinduló anyag, akkor pálinka/calvados/raki/stb. a neve.
Ha szőlő akkor konyak/brandy
Ha gabona akkor vodka/viszki
stb, stb.

Ugyanígy lehet a cukros tejből erjesztett kumiszból is, lepárolni töményebb italt :-)
Nyilván neve is van ...arrafelé.

J.László 2014.12.16. 23:51:26

Nekem a hajót húzó lányok tetszenek a legjobban:)

J.László 2014.12.16. 23:53:03

@efi:
A ház nyilván magántulajdon, az előtte vezető utca meg városi tulajdon.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2014.12.17. 00:14:33

@vundergraf: a szőlőből készített pálesz a szőlőpálesz, a sajtolás után maradt törkölyből pedig a törkölypálesz, a borból pedig az általad említett (konyak/brandy) porpárlat lesz. Ne keverjük a dolgokat össze. A cukortartalom pedig általában a felhasználandó közeg keményítővé történő átalakítása után lesz egyértelmű pl: burgonya, búza...stb.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2014.12.17. 00:38:55

félreérthetően írtam le, a keményítőt kell cukorrá alakítani... :)

GERI87 2014.12.17. 01:10:16

"1900. Kínai tea-karaván. Évente 360 ezer tonna teával tették meg az 5550 kilométeres távot. Visszafelé általában szőrmét vittek."

A "jó öreg" Kínai Császárság csak Oroszországot tekintette "valamire való" államnak - mérete és a cár korlátlan hatalma miatt - amit egyenrangúnak ismerte el önmagával!
Mindenki más ország követei csak a "hódolati adó átnyújtói" voltak.

bontottcsirke 2014.12.17. 07:01:05

Elég kulturált népnek néz ki.

Tejinashi 2014.12.17. 07:51:16

@stinkydiver: Nekem a szattyánbőr jutott eszembe :) Nyilván van olyan állat, hogy szattyán, különben nem lenne bőre :D

szamok embere 2014.12.17. 07:59:42

"Arkhinak hivjak a kumiszbol fozott likort"
Mi mindent meg nem tesz az emberiség egy kis mámorért.

gigabursch 2014.12.17. 09:50:21

@szita szita péntek:
Ezen én is elmerengtem.

@stinkydiver:
Tudod hogy készül a tarhonya?
Fogják a szőrhonyát és megborotválják...
:-)

@J.László:
Vajon mit kellett ehhez egy nőnek elkövetnie?
Ellenben a következő emancipunci hőzőngést meglátom a blog.hu-n, szívesen belinkelem nekik, hogy hajrá, egyenlőség, testvériség, stb...

@Littlewood:
A cirok nálunk erősen őshonos.
Ráadásul olyan 1 métere magasságig aki nekem a cirokot, a kölest és a kukoricát megkülönbözteti és helyes tudja, az kap egy tábla csokit.
Virággal, terméssel már könnyű, de előtte?!?!

Csak a kommentek miatt... 2014.12.17. 11:07:24

@szamok embere: nekem anno az oregek igy tanitottak:
"Fiam, a gyumolcsot ketfelekeppen lehet felhasznalni. Befozni, vagy kifozni" :)
Minden kemenyito, cukor, vagy celluloztartalmu novenyi vagy allati szarmazekbol erjesztheto alkohol, a hatasfok egyenes aranyban van az alapanyag tartalommal, mindenki azt hasznal, amit talal otthon. Pl errefele ilyen szornyusegekkel itatjak az embert:

en.wikipedia.org/wiki/Poit%C3%ADn

HgGina 2014.12.17. 12:19:18

@tromf: tehát cukorrépapálinka is létezik? Esetleg a hazai, cukorból hamisított mézszerű akármiből is lehet csinálni?

Fredddy 2014.12.17. 12:41:09

@teddybear01: Mongóliában ittam ilyen lótejpálinkát, nagyjából, mint a rendes pálinka, az íze olyan, mint a piszkos vízé, és tényleg nagyon szép színeset ásít utána az ember, de hát nyilván meg kellett kóstolni mindent, ha már ott vagyok, legalább van miről sztorizni :)
A kumisszal nem keverendő össze, az tényleg csak simán megerjesztett lótej, az íze, mint a túlérett aludttejé, az ereje meg kb mint a söré, úgy is isszák, mint mi a sört.

Igazából annyi a történet, hogy ezek a lovasnomád népek gyakorlatilag nem foglalkoznak növénytermesztéssel egyáltalán (a szántásvetés mint olyan nagyjából a kommunizmussal jött be), ezért aztán az van, amit az állatok adnak: tej és hús, abból kell mindent csinálni, a piát is. Európai gyomor nehezen áll rá, de ők meg ezt szokták meg.

gigabursch 2014.12.17. 14:25:25

@Fredddy:
Ráadásul az a része aki muszlim, az az alkohol kérdést úgy kerüli ki, hogy olyan szeszesitalt fogyaszt ami állati eredetű.
Nem vagyok büfé a muszlim szokások kérdésében, de ismereteim szerint tételesen csak a növényi eredetű szesz fogyasztása tilos.

walter sobchak 2014.12.17. 17:29:15

@stinkydiver: Megelőztél a tarhonyával. :) Amúgy ha kíváncsi vagy, próbáld ki, hogy rákérdezel, hol termesztik a tarhonyát. Lehet nagyokat csodálkozni, hányan ugranak be (én egyszer meg is győztem valakit, aki jól tudta, de nem volt biztos benne). :D

Csak a kommentek miatt... 2014.12.18. 10:29:57

@HgGina: igen, ugy hivjak pl hogy vodka. Gazdasagossagi szempontbol a cukorgyartas mellektermeket, a melaszt szoktak leparolni. A cukornad melaszabol meg a rum keszul.

nick: 2014.12.19. 01:09:46

az eddigi legdurvább mégis csak vmelyik eszkimó törzs, akik a fókák (rednszerint fiatalabb, kvázi kölyökfókák) vmelyik agyi/mirigyi részéből főznek szeszesitalt... :-o
...mondjuk ott nem sokminden más van - a fókán és a jegesmedvén, na meg a halakon kívül, még száraz ág sem, a maci meg azért mégicsak harap :-P

...de ugye a vicc szerint az egyszeri műegyetemista is, mikor hazamegy vidékre, és az édesanyja kérdezi, mit főzzön neki a levágott tyúkból, simán rávágja, hogy "pálinkát, édesanyám, pálinkát"! :-)

jamboox 2014.12.25. 22:02:29

360 ezer tonna tea évente? Nem sok az egy kicsit? Napi 1000 tonna? Ilyen lovaskocsikon? Manapság az majdnem 50 kamionnyi tea naponta.

Csak a kommentek miatt... 2014.12.25. 23:59:27

@jamboox: jelenleg a vilag teatermelese 4 millio tonna felett van, az 1900-as evekben Magyarorszag importja 300-400 tonna kozott volt. Sajnos kozelebbit nem sikerult talalnom, de ezek tukreben elkepzelheto az a mennyiseg. Jo sok csacsifogat kell ehhez, az teny.

butyko 2015.05.04. 04:39:40

Az orosz hintóról jutott eszembe,bocsássatok meg érte:

Tanácskoznak az orosz miniszterek,kinek adjanak rendjelet a cár születésnapja alkalmából.
-" Adjunk rendjelet Juszupov hercegnek,ő közel áll a cár atyuskához! "
-" Nem,inkább adjunk Igor Basmakovnak! "
-" Hát ő kicsoda? És mi érdeme van? "
-" Igor Basmakov a cár kocsisa .Nem csak közel áll hozzá,hanem előtte ül! "
süti beállítások módosítása