Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

10 éve történt a Beszláni túszdráma (18+!)

2014. augusztus 31. JTom

01.jpg

Annak idején, amikor a brutális beszláni túszdráma eseményei lezajlottak, munkámnál fogva sokat beszéltünk róla kollégáimmal. Az akkori médiában - emlékeim szerint - a kapcsolódó csecsen-orosz háború viszonylatait teljesen sikerült körüljárni a szerzőknek, de a túszejtésről tényszerűen viszonylag keveset láthattunk. Gyerekekkel a kezükben szaladó katonák, majd a füstölgő iskolaépület képei talán megvannak mindenkinek, de ami mögötte van... A napokig elhúzódó dráma, aztán a robbanások és később a megégett gyerekek holttestei, gazdátlan végtagok, vagy egy fejét vesztett terrorista. Ezeket nem láthattuk a tévében, vagy a sajtóban. Most is egy elkülönített galériában lesznek, csak erőseknek ajánlom. Nem könnyű megnézni.

Szóval a tények röviden. Az 1994-től 1996-ig tartó első csecsen-orosz háború eredményeként Csecsenföld gyakorlatilag függetlenné vált Oroszországtól. A rövid ideig tartó önállóságnak a csecsenek dagesztáni inváziója - amelyben az örök nyughatatlan szaúdi "szabadságharcos" Hattab a csecsen vezetés tiltása ellenére több falut szállt meg a szomszédos orosz köztársaságban - vetett véget, amely okot adott az orosz vezetésnek az ismételt beavatkozásra. Kirobbant a második csecsen háború, amely kevesebb, mint egy évig tartott és eredményeként Oroszország újra ellenőrzése alá vonta a "szakadár" köztársaságot. Azóta a csecsen keményvonalasok terrortámadások tucatjait követték el orosz célpontok ellen. A lázadások a háború után még kilenc évig folytatódtak.

A beszláni túszdráma a második háború után történt csecsen terrorakció volt az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszét Köztársaságban.

00.jpg

A pokol iskolája

A képlet egyszerű. Több tucatnyi fegyveres lerohanta a szomszédos észak-oszét beszláni 1. számú iskolát és akit lehetett túszul ejtett. Szabadon bocsátásukért az orosz csapatok azonnali kivonását követelték Csecsenföldről.

Az iskolában mintegy 1.150-en tartózkodtak, köztük több, mint 770 gyermek. 

A három nap krónikája:

 

Szeptember 1. szerda:

9.00. Kb. 32 fegyveres tört be az iskolába. Lezárták a bejáratokat és igyekeztek mindenkit a tornaterembe terelni. A terem kicsinek bizonyult, ezért a mellette lévő helyiségekbe is szorultak túszok.

16.40. 12 gyerek és egy felnőtt sikeresen megszökött, miután több, mint 7 órán át rejtőzködtek a kazánházban.

19.30. Este fél nyolcra sikerült telefonon összeköttetést teremteni a túszejtőkkel.

 

Szeptember 2. csütörtök:

Putyin elnök megszakítja törökországi látogatását és nyilvános beszédet mond.

9.00. A veszélyesnek ítélt felnőtteket (elsősorban férfi tanárokat) az egyik első emeleti tanterem ablakába állították és úgy lőtték le őket, hogy a holttestek az ablakból a földre essenek. Az egymáson felhalmozódó testek között többen még órákig életben voltak.

99.jpg

Az emeletről lezuhant holttestek

16.00. Ruszlán Ajusevet a terroristák által is nagyra becsült ex-ingus elnököt beengedik az iskolába. A megbeszélésnek nem sok eredménye lett, ám 11 nőt és 15 egész kicsi vagy beteg és kisgyermeket elengednek vele a túszejtők. Az Ajusev által kapott videó felvételen láthatóak a túszok, a túszejtők és az előkészített robbanóeszközök. A kazettát a hatóságok üresnek hitték (??) és nem nézték meg, így nem tudták meg pontosan mivel is van dolguk.

ajusev.jpg

Ajusev egy csecsemőt visz ki a látogatásának végén

A felvételen további figyelemre méltó dolgokat fedezhetünk fel:

d_cr.jpg

A tornaterem padlóján látható vércsík tanúsága szerint a túszok előtt valakit kivégeztek.

e_cr.jpg

Az egyik ajtónyílásban egy női terrorista látható egy Makarovval.

c_cr.jpg

Egy terrorista a túszok között szereli össze a detonátort...

a_cr.jpg

...a robbanóanyagot többek között a kosárpalánk gyűrűjébe helyezték el.

b_cr.jpg

...a kioldó pedig néhány terrorista lába alatt...

b_1_cr.jpg

...egy könyvön (vajon melyiken?).

A teljes ún. Alujev-felvétel (amit túl későn néztek meg) két részben megtekinthető itt (a fenti képsorozat ebből való):

 

Szeptember 3. péntek:

13.00. A helyiek engedélyt kaptak a túszejtőktől, hogy a bejáratnál a két nappal korábban lelőtt emberek holttesteit elszállíthassák. Teljesen érthetetlen módon a hatóságok civileket engedtek oda a testek elszállításához, aminek eredményeként valószínűsíthetően néhány túszejtő is megszökhetett!

map1_1.gif

A szituáció a robbanás előtt

Kb. 13.08. Egy hatalmas robbanás, majd több kicsi hallatszik. Kitör a pánik. Megégett és sérült gyerekek és nők másznak ki az ablaknyílásokon át. Az orosz csapatok két irányból megrohamozzák az épületet. A tornaterem teteje beomlik, bent lángok látszódnak. A túszejtők közül még többen életben vannak, mert viszonozzák a tüzet. A segítők munkája is életveszélyes, akik a kijutott sérülteket szállítják el, a fegyvere erők tagjai közül többen ekkor kapnak lövést.

Még két és negyed óráig tart a tűzharc, ekkorra sikerül minden terroristát megölni, vagy lefegyverezni. Egyetlen túszejtő élte túl az akciót, a 24 éves Nur-Pashi Kulajev. A többiek darabokban a robbanásoktól, vagy az oroszok által lemészárolva.

map2.jpg

A robbanás utáni percek

01_1.jpg

01_2.jpg

02.jpg

03.JPG

04.JPG

05.jpg

06.jpg

07.JPG

08.JPG

10.jpeg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

16.JPG

Ezen a felvételen a robbanás utáni túszmentést láthatjátok:

 

A teljes mérleg (az orosz hatóságok szerint): 334 halott a túszok közül. 31 halott terrorista. 783 sérült, köztük 55 katona. Az orosz fegyveres erők veszteségeit pontosan nem közölték, egyik forrás szerint 11, a másik kettő szerint 12 és 16, de a fotók alapján legalább két tucat meghalt, vagy súlyosan sérült. A résztvevő hat egység közül háromnak is meghalt a parancsnoka (Oleg Iljin ezredes, Dimitrij Razumovszkij főhadnagy és Alekszander Perov őrnagy). A katonák nagy részét a civileket kísérve érte lövés, ahogy mindhárom parancsnokot is.

nur.jpg

Az elfogott 24 éves állástalan ács, Nur-Pashi Kulajev, az egyetlen életben maradt terrorista. Jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

50.jpg

 A terroristák holttestei... már akik egy darabban maradtak.

101.jpg

A tornaterem a holttestek elszállítása után.

51.jpg

Holttestek az iskolaudvaron.

103.jpg

Anyák menete, akik gyermekeiket elvesztették

102.jpg

A tornaterem a megemlékezés virágaival

Hogy mi okozta a robbanást, arra több egymástól eltérő, ellentmondásos verzió is napvilágot látott. Mindegyikre jellemző, hogy találgatáson alapul. Valószínűleg sosem tudjuk meg a teljes igazságot.

A verziók:

- a terroristák által az iskolában véletlenül felrobbantott kézigránát, amire a tornacsarnokban lévő társak - támadást sejtve - robbantással feletek,

- az egyik kioldóról lelépett, kimerült terrorista,

- a civilek közül, akiknek bent voltak a hozzátartozói, belőtt az épületbe, erre válaszul robbantottak,

- egy szigetelőszalaggal a falra rosszul rögzített kibiztosított gránát, vagy robbanószer leesett és láncreakciójaként beindult a robbanás sorozat,

- az egyetlen elfogott csecsen túszejtő szerint Fatima Dudijeva - az egyik női terrorista - által tartott nyomókioldó leesett, miután kintről mesterlövész meglőtte.

A legvalószínűbb teória szerint, amit Jurij Szavaljev - az orosz Duma tagja, ismert fegyver és robbanószer szakértő - állított fel, a hatóságok a holttest-elszállítást kihasználva próbáltak bejutni az épületbe. Ezért egy RPO-A Shmel és RPG-27 rakétavetőkkel a közeli ötszintes házak tetejéről (Iskola utca 37 és 41.) az épületre lőttek, hogy a keletkező lyukon a fegyveres erők behatolhassanak. Ezen rakéták valamelyike által megsérült - az összes falra rögzített - robbanószerek egyikének detonációja okozta a tragédiát. Ha a feltételezés igaz, akkor az Alujev-felvétel véletlen, vagy tudatos figyelmen kívül hagyása (először azt állították, hogy a kazetta üres) a legfontosabb bizonyíték a hatóságok bűnössége/hozzá nem értése mellett.

Nekünk más dolgunk nincs, mint ma megemlékezni az ártatlan áldozatokra. 10 éve történt.

Akik éreznek magukban erőt, az alábbi galériában megnézhetik a legdurvább képeket. Tényleg 18+!

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr605728260

Bikli néni 2014.08.31. 22:10:52

Borzasztó, nincsenek szavak :'(
Akkor is megrázó volt a tudósításokat nézni, de így most, szülőként... az anyák meneténél már folytak a könnyeim.

Nyiri 2014.09.01. 07:46:26

Nagyon durva emlékeztető, de muszáj, hogy mindig észben tartsuk mennyire őrültek az emberek! :(

10 éve! Nem 60-70-100! Alig 10 éve. Hihetetlen.

Sárga Pecsenyekacsa 2014.09.01. 08:15:45

A 10 éven meglepődtem én is, valahogy régebbre emlékeztem.
Nem kellett volna idenéznem reggel, el van cseszve a napom. Egy cinikus faszinak tartanak (mondjuk nem vagyok az), és szipogok.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 08:56:55

Csodálom, hogy nem végezték ki azt az egyszem túszejtőt... Bár igaz, elég nevetséges lett volna ennyi áldozatért egyszem nyavalyáson bosszút állni... minden esetre én a helyében inkább főbe lőttem volna magam.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2014.09.01. 09:20:54

Erre én is jól emlékszem, de így olvasva legalább tisztább képet kap az ember.

Lenne azért pár kérdésem:

Az egyik terroristának (nagy szakállú) a videón látszik az arca. Ő lett volna a vezető?

Ki az az ember (bajszos), akivel a videón beszélget? Az iskolaigazgató?

Ez az önkioldó, amin a terrorista áll valóban úgy működik, hogy folyamatosan rajta kell állni? Buta kérdés, de mi van, ha aludnia kell, vagy el kell menni WC-re?

Az oroszok hozzá nem értése az ilyen túszdrámákban jól megmutatkozik. Emlékszem még egy színházas történetre, ott is rengeteg volt a civil áldozat, amikor valamiféle altatógázt akartak bejuttatni, de túl erős volt a dózis, így a túszejtőkön kívül sok civil is meghalt. Szerintem itt is ez történhetett, ezért megy a maszatolás a videófelvétellel kapcsolatosan.

Amúgy kik készítették a felvételt? Maguk a terroristák, vagy az a fickó, akit beküldtek tárgyalni?

A terroristák hogyan gondolták a küldetésük sikerét? Mondjuk elérik céljukat, azok teljesülnek. Hogyan hagyták volna el az iskolát? Vagy akkor is megölik a túszokat?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.09.01. 10:12:43

@Grabbe: a videón látható mosolygós szakállas az egyik vezér volt a kettőből: Ruszlan Kucsbarov. ingus nemzetiségű muszlim. holttestéről is fellelhető pár fotó a neten, pl itt:
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/1481831/Terrorist-leader-laughs-in-chilling-Beslan-video.html

a bajuszos Ruszlán Ajusev, volt ingus elnök, ő hozta ki a látogatása után a gyerekek egy részét és a felvételt, amit a túszejtők készítettek.

az önkioldó elvileg lelépés után robban, de biztosan megvolt rá a mód, hogy váltsák egymást a terroristák.

a menekülést túszokkal és helikopterekkel tervezték.

a színházas történet is olvasható lesz a blogon majd a jövőben.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.09.01. 11:09:28

Nem akartam megnézni a legdurvábbakat. Engem ezek is taccsratettek.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.09.01. 11:24:38

@Littlewood: 17 képet még a galériából is kihagytam. tulajdonképpen nem láttam értelmét, hogy naturális képekkel rémisztgessem az olvasókat, inkább az volt a cél, hogy kicsit láttassam, hogy mi van a híradó képein túl. de már ebből látszik, hogy maga a borzalom.

z750 2014.09.01. 12:18:44

Nem tudom, mi visz rá bármilyen vallású embereket, hogy ártatlan gyerekeket tartsanak foglyul és véletlenül(?) vagy készakarva öljenek meg. Elég erősnek tartom magam és eddig mindig megnéztem a 18+ -os képeket. Most kihagyom. Kösz, nem.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 12:33:13

@z750: No, azért három nap "fogságtól" semmi baja sem történik senkinek. Csak hát tússzedőink ott cseszték el, hogy rosszul mérlegelték a prioritásokat. A ruszkij medvegy pont letojta, hogy meghal-e párszáz gyerek (no és? majd szülnek a parasztok másikat!), még talán csecsenföldről is le tudtak volna mondani, no de azt nem engedhették meg maguknak, hogy a zsarolók célt érjenek, és ezzel precedenst teremtsenek, mert már másnap iskolák seregeit szállták volna meg mindenféle holdkórosok a legkülönfélébb követelésekkel.
Talán még ha valami kisebb követelésük lett volna, mondjuk hogy engedjék szabadon X vagy Y elfogott harcostársukat, az még talán teljesülhetett volna. De hogy Oroszország ismerje el Csecsenföld függetlenségét? Hah, ez teljesen aránytalan és irracionális.

Kmg42 2014.09.01. 12:53:22

Muszlimok... alja egy népség.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 12:59:23

@Kmg42: azért Mohamed nem pont erre tanította őket... ;-)

Megamorfozis 2014.09.01. 13:00:15

@Andrassy Gabor: Azt hiszem, hogy egy kicsit elhamarkodott a véleményed. (És finom voltam...) Sajnos proxy beállítás miatt nem látom a embeddelt videót, de fél éve megnéztem egy dokumentumfilmet a fenti eseményről. (Talán 6 részletre volt szétvágva a legnépszerűbb videómegosztón.) A három napos fogságról sajnos mást mondanak a túlélők, mint amit írtál. A első nap végén és második nap folyamán a kisgyermekek kezdtek kiszáradni, mivel nem ihattak semmit sem. Az egyik terrorista (ha jól emlékszem éppen a képen látható nő) adott a gyermekeknek inni, de a vezetőjük (Ruslan Khuchbarov) megtiltotta ezt. Mivel a teremben magas volt a hőmérséklet, így hamar elkezdtek kiszáradni a felnőttek is. Arról, hogy ez mégis milyen mértékű volt csak annyit, hogy a gyermekek (köztük a bent maradt csecsemők is) vizeletet ittak, hogy ne haljanak meg. Sajnos ez nem volt elegendő, mivel többen hallucináltak már, és volt olyan, aki a saját anyja karjában halt meg a szomjúságtól. Csak a miheztartás végett, egy 12 hónapos gyermek átlagosan 4 óránként kell, hogy étkezzen (mondjuk tápszer), 240-300 ml. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első 6 óra után elviselhetetlenül keserves sírás zengte be a termet. Sajnos (vagy szerencsére) ezt a képek nem tudják visszaadni.
Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy az ürítés is ott történt helyben, ami nyilván még elviselhetetlenebbé tette a helyzetet. A terroristák arra kényszerítették a túszokat (gyermekeket is), hogy a kezüket folyamatosan tartsák a fejük felett. Meddig is tudjuk mi ezt megcsinálni önszántunkból? 5 perc? 15 perc? 30 perc? Nem három napig...(4320 percig).
A fentebb említett (képen is látható) vércsík a padlón egy férfi vére, akit a kezdetkor végeztek ki a túszok szeme láttára (és igen, gyermekek is végignézték). Az okra nem emlékszem, de a videóban hosszasan mesélnek róla. Gyermekek...

Nos, összegezve a fentieket (a három napos fogságból senkinek nem történik semmi baja fényében), azt hiszem, hogy könnyen belátható, hogy egy kicsit több utánajárással ezt a butaságot nem írtad volna le.

Ezekből a gyermekekből soha nem lesz egészséges felnőtt. Nincs az a terápia, ami ezt ki tudja törölni. Az anyák, apák hasonlóan torzultak lettek.
A legmegdöbbentőbb vélemény egy (talán) 10 éves fiúé volt. Rezzenéstelen arccal mesélte el, hogy hogyan lőtték fejbe a férfit a szeme láttára, hogyan menekült meg, és milyen borzalmakat élt át. Majd a végén azt mondta: szeretnék katona lenni, kommandós, hogy Csecseneket gyilkolhasson. Mindezt olyan arccal, ahogyan mi gyerekkorunkban a tűzoltó leszek vágyainkat mondogattuk.
Sajnos ez (is) kitermeli a következő évtizedek terroristáit, de remélem, hogy nincs igazam.

Nyugodjanak békében...

mindenannyi 2014.09.01. 13:00:47

" No, azért három nap "fogságtól" semmi baja sem történik senkinek."

Ez azért nagyon sokban függ a körülményektől. Van-e elegendő víz, levegő, gyógyszer stb.

A 18+-os képeket én sem szeretném most kivételesen megnézni, elég ez is. Nem létezik olyan bűne egyetlen országnak sem, amit ártatlan gyerekeken kellett volna megtorolni.

Alhazred 2014.09.01. 13:05:06

az iszlám egy szörnyvallás, és nekem ne kezdje itt mosdatni senki. keresztény, buddhista, hindu, stb. ilyet _nem_ csinál.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 13:31:15

@Megamorfozis: Ha szadista a tússzedő, az másik kérdés. Normálisabb terroristák azért megoldják az ilyen technikai apróságokat. Már csak a saját kényelmük érdekében is.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 13:34:07

@Alhazred: No, azért a keresztényt én kihagynám a sorból... sok van a róvásukon. Példának okáért amikor Amerika felfedezése után a római pápa hivatalosan is kinyilvánította, hogy aki nem keresztény, az nem számít embernek, tehát aki megöl egy (vagy több) őslakost, az sem számít gyilkosnak, ugyanúgy üdvözülhet, mint aki senkit sem ölt meg... piha! A kereszténységet inkább hagyjuk!

Késes Szent Alia 2014.09.01. 14:50:04

Túlélő gyerekek visszaemlékezései a történtekről, részletekkel az Alujev-filmből (oroszul, angol felirattal): www.youtube.com/watch?v=LVOMo3Ei5jE

Voltak szülők, akik azzal próbálták nyugtatni a gyerekeket, hogy csak filmforgatás zajlik, és mindjárt vége lesz...

Muad\\\'Dib 2014.09.01. 15:51:13

@Alhazred:
De igen, csinál. Mindegyik. Meg az ateista is. Legfeljebb az változik, épp mikor merre koncentrálódnak legnagyobb számban az elmebeteg állatok.

Allesmor Obranna 2014.09.01. 16:03:08

Nem az a kérdés, hogy keresztény, vagy az iszlám hit a gyilkosabb elmebaj-e és mikor, merre, ki hány embert mészárolt le, hanem az, amikor átlépve a normalitás és az emberi mibenlét határát, valaki közli, hogy ilyen és ilyen feltételek nem teljesülése esetén a gyilkosság, de akár még a kínzás is egy teljesen elfogadható, sőt, elvárt dolog.

A japán katonák nankingi lefejezőversenye, vagy a perverz és aberrált emberkisérleteik is onnan indultak ki, hogy istenük, Hirohito császár kijelentette, hogy a megszállt területen élők nem emberek. A dzsihádisták napjainkban szintén könnyűszerrel mészárolnak le embereket, közben fényévekre eltávolodva bárminemű vallástól vagy hittől.
Mexikóban a drogkartellek egyre bizarrabb kivégzései is a nagyon könnyen a semmire is kiszabható halálbüntetésekkel eszkalálódnak.
Az emberi élet meg inflálódik, miközben a vérszomj odáig fokozódik, hogy végül örökre csillapíthatlan marad.
A téboly ellep mindent...

ügyfélszolgálatos 2014.09.01. 16:10:58

@Andrassy Gabor: Téged is be kellene hasonló helyre zárni és megnéznék mennyi bajod lenne utána.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 16:18:31

@Allesmor Obranna: Én is mindig ezt mondom. A vallásos hit az elmebetegségnek egy megnyilvánulása. Vannak ateista elmebetegek is, ez igaz, no de aki a google map korában is hisz a felhők tetején trónoló kaporszakállúban, az normális nem lehet, az tuti.

mojoking77 2014.09.01. 16:18:47

@Andrassy Gabor: Ororszorszagban tobb mint 15 eve nincs halalbuntetes. Jobban mondva van, ki lehet modani, de automatikusan atvaltozik eletfogytiglani bortonbuntetesre. 100%, hogy jobban jart volna emberunk, ha bekesen kivegzik, mint amit azota el at a tobbi hadurral, drogos kanniballal, illetve Putyin szemelyes ellensegeivel egyutt valahol a Kazah hatar mellett (par eve olvastam egy cikket arrol a bortonrol... Eleg komoly hely)
Megneztem a 18+-os reszt is. Igazan az elso kep megrazo, a tobbi utana mar nem megy melyebbre, de az is eleg volt, hogy "rendbetegye" a hetemet...

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 16:20:12

@ügyfélszolgálatos: Végre jól kialudnám magam. ;-) 3 nap... ugyan már... én egy egész hetet végigcsináltam gyerekkoromban a balatanedericsi uttörőtáborban, oszt mégis itt vagyok.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 16:23:41

@mojoking77: És gondold meg: még évtizedeket élhet így a nyomorult. Amúgy a témában legmegrázóbb Theremin professzor élete, egyszer majd megírom...
A 18+ rész messze nem olyan jó, mint aminek beharangozták. Olyanok a tetemek, mint a kirakatbábuk egy rég elhagyott áruházban. Nincsen már bennük semmi emberi. Az ogrish-on sokkal jobb anyagok vannak.

mojoking77 2014.09.01. 16:23:51

@Andrassy Gabor: Ha nem tudnam, hogy ez az egyetlen szorakozas az eletedben (trollkodsz ezen a blogon, mert valamiert biztos vagy benne, hogy innen ugy sem vagnak ki), meg reagalnek is az elozo hozzaszolasodra.
Igy csak virtualisan megsimogatom a buksidat.
Javaslom a tobbieknek is ezt. Talan kevesbe idegesitik fel rajtad magukat.

nyulanka 2014.09.01. 16:33:47

mit élthettek át ők...borzalom.Remélem békében nyugszanak, jobb ott mint itt,de nekik nem ilyen kínhalált kellett volna halniuk.Túszejtőket egy percig nem sajnálom, aki képes több száz gyereket így kínozni és embereket kilőni az ablakon...ocsmány elvakult népség.

Vallás=fanatizmus sajna ezt látom.És erre hivatkozva gyilkolnak , teljesen mindegy,hogy iszlám vagy keresztény vagy hindu egyik fanatikus, bigott szemétnek sem kéne a földön lennie.Valaki azt mondta nekem nem olyan régen, hogy most szinte dicsőség a földön élnünk ....nem nem hiszem mert ha az a dicsősség,hogy ilyen borzalmakat kell látnunk, tehetetlenül és neki aki egy ilyet átélnek vagy túlélnek...iszonyat egy burjánzás az emberiség....

Megamorfozis 2014.09.01. 16:54:40

@Andrassy Gabor: Számomra nem az a meglepő, hogy ilyet írsz, hanem az, hogy ezen a blogon még publikálhatsz is. Ettől kezdve fenntartással fogadom az írásaidat (amikkel eddig nem volt problémám).
Egészen biztos vagyok benne, hogy nincs gyermeked... Ha van, akkor még döbbenetesebb...

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 17:01:17

@nyulanka: Ez csak külsőség. A fidesz akciónyuggerek ugyanolyan fanatikusak, mint ezek a tenoristák. Az ilyemi nem más, mint a legsötétebb emberi butaság egy megnyilvánulása. Az ilyenek mindig és minden korban megtalálják a képességeikhez méltó helyeket és vezetőket. Ezek működtették a szent inkvizíciót, ezek vívták a keresztes háborúkat, ezek éljeneztek Robespierre vérfürdőjének, ezek voltak a kommunista, majd a nyilas, majd megint a kommunista verőlegények... buta, gonosz, aljadék emberek, akiket ciánnal kellene irtani... e helyett a kezükbe adjuk az ország sorsát. Merthogy ezek alkotják a "demokratikus" többséget. (Bár a régi athéni demokráciában az ilyeneknek ugyan nem volt szavazatuk... sötét rabszolga-odúkban tartották őket súlyos láncokkal a lábukon. Az őket heccelő demagógokat pedig ripsz-ropsz kicserépszavazták a városból. Ott ugyanis nem arra szavaztak, hogy ki legyen a teljhatalmú viktátor négy évig, hanem hogy ki takarodjon el a városból tíz évig.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 17:02:55

@Megamorfozis: Hú, neee, kérlek, ne fogadd fenttartásokkal az írásaimat, mert beugrom a Dunába... na nem éppen a Turulmadárról, hanem a csepeli strandfürdő stégjéről, muhahaha.

fogyasztói magastartás 2014.09.01. 17:09:16

@Kmg42: ezért a kijelentésért nagyon pórul járhatsz, csak úgy szólok.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 17:09:52

@mojoking77: Elolvastam. Tulképp itt csak a cellatárs az ellenfél. Másokkal nem is találkozik a koma, hiszen nincs börtönduvar, nincs étkező, csak ülnek a lakat alatt egész nap, és halálra unják magukat. Klasszikus börtön, mint a középkorban.

ob.szerver 2014.09.01. 17:12:55

Ez volt minden idők legaljasabb terrorcselekménye, 9/11-et is beleértve.

Az emberben felmerül a kérdés, hogy az izraeliek, amerikaiak, angolok, stb. hogyan oldották volna meg. Persze nem lehet tudni, de minden bizonnyal jobban.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 17:32:06

@ob.szerver: Szerintem ugyanígy. A túszdrámák mindenütt a világon ugyanígy zajlanak. Nem is hallottam még olyanról, hogy bármelyik fél is engedett volna... a végsőkig feszítik, és aztán bumm.

Alhazred 2014.09.01. 17:33:53

@krferi: akartam mondani, hogy a keresztesháborúkat, konkvisztádorokat, inkvizíciót most így inkább nem kéne felhozni.

johnibyg 2014.09.01. 17:45:16

@Andrassy Gabor:
"A nemzeti szocialisták új „szellemi erejét" Friedrich Nietzsche filozófus azon az „Antikrisztus" művében kifejtett nézete is jelentősen meghatározta, miszerint a világuralomra törő judeo-kereszténység maga az átok-, az emberiség szellemi, lelki és testi eltorzulásának fő okozója, amely gőgjével és zsarnokságával eleinte megfertőzte, később pedig megsemmisítette az ősi pogány kultúrák erkölcsi nagyságát hamis szeretethirdetésével"
www.masodikvh.hu/erdekessegek/erdekessegek/2422-wewelsburg-naci-camelot-vagy-arja-vatikan

www.masodikvh.hu/hirek/2415-a-nacik-ujrairtak-a-bibliat

Nyolcadik pont:
www.masodikvh.hu/hirek/2762-10-teny-az-ss-rol

A holokausztot nem úgy kell értelmezni, hogy a keresztények csinálták, hanem hogy akik csinálták, voltak köztük keresztények is. Mivel Európában a kereszténység a legelterjedtebb valláscsoport, ezért lehet hogy a többségük keresztény volt.
A nagyobb vallások nem a másik vallások kiirtásáról szólnak, csak belemagyarázzák az emberek/tanítók/egyházi személyek/politikusok ezt az embereknek a céljaik érdekében.

HgGina 2014.09.01. 17:51:13

@Grabbe: már azt nem értem, miért terroristák, akik a saját országuk felszabadítása érdekében a megszállók országában ejtenek túszokat.
Tetszett volna a kedves megszálló orosz bácsiknak, néniknek kitakarodni Csecsenföldről, és akkor a csecsenek, ingusok a saját kis országocskájukban egymást lőhették volna halomra, nem a szomszéd gyerekét, akinek semmi köze a dologhoz. Akkor még túszejtés sem történt volna. Tipikus rosszkor rossz helyen történet. Nem a csecsenek az okozók, a történet csak az okozat, a következmény. Az ok az orosz hódításvágy.
Csak ugye a békés kérésre az oroszok általában nehezen hajlanak. Ha jól tudom, nálunk se nagyon békésen viselkedtek '56-ban. Az oroszt csak pofán vágni lehet, abból ért egyedül. Pont olyanok, mint a kommunisták bárhol a világon.

együttnemműködő 2014.09.01. 18:09:10

Azért az is megrázó, hogy egy felnőtt ember egy cirill betűs helységnév magyar írásra átképzett változatának -i képzővel ellátott alakját nagybetűvel írja a címben.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 18:15:05

@johnibyg: Ez így van. A kereszes háborúkat sem azért indították, mert olyan nagyon fontos lett volna nekik Jeruzsálem sorsa, hanem azért, mert Európából kiáramlott az arany a gyarmatárukért, luxuscikkekért cserébe, és valahogy vissza kellett szerezni (rabolni). De ezzel csak a főkolomposok voltak tisztában, az altisztek hülye fanatikusok voltak, akiket eszközként használtak.

@HgGina: A terrorizmus lényege az, hogy a terrorista cselekedetei valós súlyánál nagyobb rettegést kelt. Pl. ma felrobbant két-három autóbuszt, holnap már mindenki retteg, hogy vajon melyik buszon van bomba. És akkor előáll a követelésével, megígérve, hogy amennyiben az teljesül, nem fog újabb és újabb buszokat felrobbantani. A túszszedés is ezen a hatásmechanizmuson alapul, igazándiból egy Oroszország méretű birodalom életét nem akasztja meg 700 iskolás foglyul ejtése, viszont ha minden szülő elkezd rettegni, és nem engedi iskolába a gyerekeit, az már igen. Terrorizmus ez a javából, csak nem olyan brutális, mint a klasszikus robbantásos változat. Itt azok is kaptak valamennyi esélyt, akikre az áldozat szerepét rótták ki. Nem sokat, az igaz, de mégsem mészárolták le őket azonnal és váratlanul, mint mondjuk történt ez Hiroshima esetében. Az is klasszikus terrorista tevékenység volt, hiszen a két atombomba ledobásával olyan rettegést keltettek és bomlasztást hajtottak végre, hogy Japán letette a fegyvert.
Tény, hogy manapság nagyon könnyen és sokszor alaptalanul rásütögetik a terrorista bélyegét mindenféle bűnözőkre, de ez esetben helyesnek tartom a használatát, ezek a tússzedők terroristák a javából, akik a a saját túszaikat és a külvilágot egyaránt rettegésre akarták bírni, tehát megfelelnek a definiciónak.
Mellesleg Csecsenföld Oroszország része volt. Nem meghódították, hanem már régesrég az övék volt. A politikai helyzet ahhoz volt hasonlatos, mintha mondjuk a mi Szabolcs megyénkben kikiáltaná valaki a Független Tirpák Köztársaságot, és kinevezné magát elnöknek. Valószínű, hogy a magyar állam pontosan ugyanúgy reagálna erre, mint az orosz a csecsenek függetlenedési szándékára.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 18:17:11

@együttnemműködő: Nézd el neki, német nyelvterületen él, és ott könnyen megszokja az ember, hogy minden főnevet nagybetűvel írjon, mert a németben így helyes: "ebédre Sültkolbászt ettünk Mustárral, és utána Almásrétest" stb.

Kagehiko Yamazaki 2014.09.01. 18:57:13

Brutalis! De van egy olyan erzesem, hogy a csecsen haborukban az orosz katonak sem voltak szentek es gyilkoltak mindenkit, akit ertek. Azt hiszem azonban, hogy van ettöl sokkal durvabb is a vilagon, eleg csak a mexikoi drogbandakra gondolni, akik evente több ezer embert kinoznak/lönek halalra (nem is kell, hogy az ellensegük legyel, bloggereket is eltüntetnek, vagy barkit). De a kolumbiai gerillak sem bannak senkivel kesztyüs kezzel, sem a boko Haram, vagy az al-kaida, vagy mostanaban az ISIS.
Es -talan hülyen hangzik- de a legdurvabb dolgok a törtenelemkönyvekben vannak. Amikor nem volt erdekes hadifogjokat gyüjteni, hanem a gyöztesek lemeszaroltak mindekit, akit ertek, a nöket vegig eröszakoltak, majd felgyujtottak mindent.
Es meg egy szo erejeig visszakanyarodva a temahoz: ahogy mondta anno a nagyapam: az erösebb kutya baszik. Nem csak baszik, hanem a hireket is ök formaljak. a nagyhatalmak es az erös orszagok szeretik magukat a jofiunak beallitani es aki szembe mer velük szallni, az terrorista. De pont ez az a müfaj, ahol sosem volt fair play...

Reggie 2014.09.01. 19:31:34

@Andrassy Gabor: "A terrorizmus az erőszak alkalmazásának, vagy az azzal való fenyegetésnek olyan stratégiája, melynek elsődleges célja félelem, zavar keltése és ennek révén meghatározott politikai, ideológiai vagy vallási célok elérése,[2] vagy a hatalom megtartása. A félelemkeltés az erőszak minden formájának – a kocsmai verekedéstől a hagyományos hadviselésig – velejárója, segítője lehet, de a terrorizmus esetében ez a viszony fordított, az erőszak közvetlen áldozatai, kárvallottai legfeljebb csak szimbolikus kapcsolatban állnak az akció valódi céljával, kiválasztásuk másodlagos jelentőségű, legtöbbször véletlenszerű."

Itt nem ez tortent, mert a betolakodo nepet meszaroltak, azert hogy takarodjon. Ez teljesen normalis dolog.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.01. 19:50:55

@Reggie: Ne feledd, hogy az eset nem Csecsenföldön történt és nem betolakodók ellen léptek fel, hanem Oroszországban, helyi lakosok ellen. Innentől fogva ez szerintem definitive is terrorizmus.

Reggie 2014.09.01. 20:00:43

@Andrassy Gabor: Konkretan Ingusfoldtol par kilometerre, Eszak-Oszetiaban. Nem lepodnek meg, ha vitatnak Beszlan hovatartozasat is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.09.01. 20:10:21

A hülyebarom terroristák sosem fogják fel,hogy az USA meg az Oroszok soha nem fognak tárgyalni velük,hanem be mennek a túszokért!
Kerül amibe kerül!

Harrison Bergeron 2014.09.01. 20:22:41

Ezer bocsánat, de én a horrorgalériát ki sem nyitottam és azt gondolom, hogy arra semmi szükség. Különösen itt, mert (nekem legalábbis) nem erről szól a blog. Szerintem a publikus képek és a leírások bőven elegendőek ahhoz, hogy felháborítsák és elgondolkodtassák az erre járót.

A holnapi viszontlátásig!

kapusedző 2014.09.01. 21:01:16

@Andrassy Gabor: Beszlan Észak-Oszétiában van, ami ugyanúgy Oroszország része, mint Csecsenföld... Ez mindenképpen terrorizmus és mint olyan, nem helyfüggő.

kapusedző 2014.09.01. 21:10:16

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Az OMON semmilyen terroristával nem tárgyal, csak kizárólagosan időhúzás céljából. Mindenképpen megsemmisítik őket, akármennyi lesz a civil áldozat. Kegyetlen, de ez van. Az egyetlen életben maradt féreg jelenleg tényleges életfogytiglani büntetését tölti a kies Északi-sarkkörön túl Harp városában. Pechjére egy orosz sorozatgyilkossal volt egy zárkában, aki betegre verte. Megérdemelték egymást.

2014.09.01. 21:57:06

Mindenki aljas, aki védtelen, fegyvertelen embereket öl. Főleg ha azok személy szerint nem is tehetnek semmiről.
Világnézettől függetlenül.

johnibyg 2014.09.01. 22:56:28

@Andrassy Gabor: Igazából a válaszod csak megerősítés arra, amit írtam. Arany az elsők idejében még volt, igaz abból sosem elég, valamint tőlünk magyaroktól is lehetett szerezni aranyat. Egyik legfőbb baj a túlnépesedés volt, mivel akkoriban nem volt olyan jó a mezőgazdaság.

Gutowsky 2014.09.01. 23:09:30

Az nem derült ki a cikkből, hogy miért volt a túszejtés.
Vagy csak átsiklottam fölötte?

johnibyg 2014.09.01. 23:15:39

Kellett egy kicsit gondolkoznom, honnan ismerősek a külön galériás képek. Az odesszai mészárlásra nem tudom, ki emlékszik, ott voltak így kinéző holttestek.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2014.09.01. 23:25:18

Önmagában az, hogy 1000 (ezer) embert ejtettek túszul, basszus, teljesen szükségtelen túlkapás, kezelhetetlen tömeg, még 100 fő is sok 32 terroristának, ha hosszú napokig tartó túszejtésben gondolkodnak. Egyetlen megfontolás indokolhatta mégis, hogy ezzel vesződtek, az elejétől fogva arra készültek, hogy robbantanak, nem volt B terv. Valószínű teljesen mindegy volt, mit csinálnak a hatóságok, mindenképp tragédia a vége...

teszir1 2014.09.02. 10:01:13

@Andrassy Gabor: Úgy látom, lassan elkelne egy cserépszavazás...........

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.02. 11:04:13

@teszir1: Ennálam alapelv, hogy amilyen az aggyonisten, olyan lösz a fogaggyisten is. :-p

HgGina 2014.09.02. 12:21:20

@kapusedző: nem. Egyik sem Oroszország része. Mindkettő Oroszország által megszállt terület, autonóm köztársaságok. Először valamikor a XIX. szd. vége felé szállták meg az oroszok őket. Aztán hol sikerült ezeknek az alig pármilliós kis népeknek függetlenedniük, hol nem.
Az, hogy hivatalosan oroszországi autonóm köztársaságok, attól még nem Oroszország részei. Ahogyan számos más, megszállt nép se szeretne orosz lenni. Jakut, oszét, abház, csecsen, ingus, hanti, manysi... van belőlük pártucat. És Afganisztán is csak azt úszta meg, hogy tagköztársaság legyen a Szovjetunióban.

@Gutowsky: az oroszok kivonulását akarták elérni. Szerencsétlenek csaknem másfél évszázada azért küzdenek, hogy kizavarják a túl nagy arcot növesztett orosz medvét. Miközben az oroszok Sztálin alatt a csecsenek felét kiirtották. Csak hát az oroszoknak kell a csecsenföldi olaj. Ahogy nagyon kell nekik az azeri olaj és gáz is. Az azeriek viszont kicsit többen vannak a csecseneknél, és legalább annyira nem rajonganak az oroszokért.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.02. 12:26:55

@Raptor79: Mondtam már: legalább aludnék egy jót. Én már régesrég nem izgatom fel magam az ilyesmiken. Mire jó az? A vérnyomás emelkedik, jönnek az idegességi tünetek... és csak saját magammal tolok ki. Úgyhogy én alkalmazkodok az objektivitásokhoz. Megjegyzem ez a darwini evolúció alapja. Az alkalmazkodás. Nem az erős él túl, nem az okos él túl, hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ezért ilyen degenerált az embertársadalom is. Az ostoba, szolgalelkű köpönyegforgatóké a legnagyobb túlélési esély, akinek gerince is van, annak előbb-utóbb eltörik.

Megamorfozis 2014.09.02. 12:47:38

@Andrassy Gabor: hú Apám, ez erős volt. Darwin, meg minden. Nem semmi. Rúgod magadra a földet, na. Csak így tovább. :)

teddybear01 2014.09.02. 12:53:47

@Megamorfozis: Mindig így csinálja. Először hazudik valami ordasat, aztán elkezd bunkóskodni. Aztán meg nem hagyja abba, a többiek meg előbb-utóbb inkább ráhagyják. Ő meg elkönyveli, hogy győzött.

geriszab (törölt) 2014.09.02. 13:39:51

én azt mondom, minden vallás szörnyű nagy hülyeség, de a legveszélyesebb jelenleg az iszlám
egyszerűen egy 7. századi, a teljes életet és világot szabályozni akaró, a korabeli törzsi viszonyokra alapozott, megreformálhatatlan, kigyomlálhatatlan, minden modernizálási kísérletet elutasító, kritikát, ellenzéket, szabad véleménynyilvánítást véresen megtorló, a hitehagyást halállal büntető agymosott szekta

nem gyűlölet beszél belőlem, amit leírtam, az mind igaz az iszlámra
és a muszlimok pont ezek miatt tartják a vallásukat szupernek, mert pont ilyen, amilyennek a pedo, holdkóros Moha bácsi megálmodta egy erősebb begombázás után

aki azt hiszi, hogy van olyan, hogy mérsékelt iszlám, az nem tudja mit beszél

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.02. 13:46:37

@Andrassy Gabor:

"Ennálam alapelv, hogy amilyen az aggyonisten, olyan lösz a fogaggyisten is. :-p"

Ezzel azok is így vannak, akik beszóltak neked - köztük én is.

És pont azért szóltunk hozzád úgy, ahogy, mert te már kimondtad az adjonistent a kommentedben.

"Úgyhogy én alkalmazkodok az objektivitásokhoz"

Ugye realitást vagy objektív valóságot akartál írni? Persze a te gyengécske verbális képességeiddel ugye...

"Nem az erős él túl, nem az okos él túl, hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a változó körülményekhez."

Ez így van az állatvilágban, amelyre Darwin is megfogalmazta. Értelmes lény nem alkalmazkodik, mert akkor előbb-utóbb evolúciós zsákutcába jut. Értelmes lény a környezetét változtatja meg igényei szerint.

Az emberiség egész történelme során ezt tette. Nem bundát növesztett, hanem más állatét hordta. Nem vastag zsírréteget növesztett, hanem fűteni kezdett. Nem még többet vadászott, hanem kitalálta az állattenyésztést. Nem sok szuperteljesítményű verejtékmirigyet fejlesztett ki, hanem feltalálta a klímaberendezést. Nem a hangszálait erősítette meg, hanem feltalálta a rádiót s.í.t.

De azért bírom a vulgárdarwinizmusodat, mulattat.

kapusedző 2014.09.02. 18:59:36

@HgGina: Értem. Ilyen megszállt terület volt Ukrajna, Fehéroroszország, Észtország, stb.
süti beállítások módosítása