Bolondok napja - TOP10

2014. április 01. JTom

Az április elsejei beugratások eredete nem tisztázott. Több verzió is tartja magát, akit érdekel, hogy honnét ered a Wikin elolvashatja. Én minden évben várom, hogy mivel lepnek meg találékony embertársaim.

Ma bemutatok néhányat a legjobb április elsejei tréfákból, amelyek tényleg sokakat szédítettek meg azaz tettek Április Bolondjává!

1974porky_sm.jpg

1135064_original.jpg

1962 április 1.
Instant színes tévé
A hatvanas évek Svédországában az egyetlen TV csatorna fekete-fehérben közvetített. Az állomás technikai szakértője, Kjell Stensson egy nap bejelentette a hírekben, hogy egy technológiai újításnak köszönhetően a nézők a meglévő beállításaikat átkonvertálhatják színesbe- mindössze egy nejlonharisnyával kell “felruházniuk” a képernyőt. Stensson hozzáfogott az eljárás bemutatásához, emberek ezreit lépre csalva ezzel. A svédeknek egészen 1970. április 1-ig (!) kellett várniuk a színes adásra és természetesen nem lehetett nejlonharisnyával átkonvertálni a képet színesre a régi tévéken.

Az eredeti adást megtekinthetitek itt:

 

 

1134833_original.jpg

1957 április 1.
Spagetti szüret Svájcban
A brit BBC nagy nézettségű, mérvadó hírműsorában 1957-ben bejelentették, hogy az enyhe téli időjárás és a spagettibogár kiirtásának köszönhetően a helyi termelők örömére nagyon jó volt a svájci spagettitermés. A hírt egy bejátszás kísérte, amelyben látható, hogy a svájci parasztok a fákról húzzák le a hatalmas spagettiszálakat. A híradást követően nézők tömege érdeklődött arról, hogyan kell spagettifát ültetni. A kérdésekre a BBC diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy ,,tegyünk egy szál spagettit paradicsomszószba, és reméljük a legjobbakat”.

Az eredeti híradórészletet megtekinthetitek itt:

 

 

110401SiddFinchSi-545x356_1.jpg

1985 április 1.
Sidd Finch – a tibeti dobójátékos
1985. áprilisi számában a Sport Illustrated sportmagazin hírt adott az új, hihetetlenül tehetséges baseball-játékosról, aki a jövőben a Mets csapatát erősíti majd. A sportlap szerint Sidd Finch kiváló dobójátékos, az általa elütött labda pontosan 168 mérföldes sebességgel képes repülni – azaz 65 mérföldes sebességgel gyorsabban, mint amit valaha dobtak a játékosok. Mi több, Sidd Finch korábban soha nem játszott baseballt. A hír szerint Finchet egy tibeti kolostorban tanította a dobás művészetére a nagy költőszent, Milaraspa Láma. Mellesleg Milaraspa valóságos személy volt, apró szépséghiba, hogy csaknem ezer éve élt. A Mets szurkolói kitörő lelkesedéssel üdvözölték, hogy a tehetséges Finch kedvenc csapatukat erősíti majd. Valójában a legendás játékos csak a cikk írójának, George Plimptonnak az agyában létezett.

 

1974porky_sm.jpg

1974. április 1.
Mount Edgecumbe
Az alaszkai Sitka lakosai iszonyatos reggelt érhettek meg, a föléjük magasodó, Mount Edgecumbe, szunnyadó vulkán láthatóan kitörni készült. A helyi viccmester Porky Bickar több száz használt gumiabroncsot hordott a vulkán kráterébe, majd gyújtotta be azokat, a lakosság legnagyobb rémületére.

 

1976alignment.jpg

1976. április 1.
A bolygó együttállás csökkenti a földi gravitációt
A BBC Radio 2 adóján a brit csillagász, Patrick Moore bejelentette, hogy este 9 óra 47 perckor a hallgatók különleges élménynek lehetnek részesei. A Plutó ekkor a Jupiter mögött halad át, amelynek következtében megváltozik a bolygók tömegvonzása, és átmenetileg csökken a földi gravitáció. Moore azt ígérte a hallgatóknak, ha az együttállás pontos pillanatában ugranak egyet, szenzációs lebegő érzésben lehet részük. 9 óra 47 perctől égtek a rádióadó telefonvonalai, és több ezer hallgató számolt be lebegő élményéről, volt olyan, aki azt állította, hogy barátaival fotelestől lebegtek szobájukban.

 

1978iceberg_small.jpg

1974. április 1.
A sidney-i jéghegy
Dick Smith milliárdos kalandor tréfálta meg az ausztrál nagyváros lakosságát. Ígérete szerint cége 10 cent ellenében jókora jégdarabokat szállít az antarktiszról az igazán friss és tiszta ivóvízre vágyóknak. Az első állítólagos szállítmány behajózását a város kikötőjébe újságírók és nézők sokasága figyelte. Majd eleredt az eső, és a poroltóhabból és borotvahabból készített megszilárdult jéghegy szépen elázott a publikum szeme láttára.

 

28capitol.jpg

1933 április 1.
Összedőlt a Wisconsin Állami Kongresszusi székház
1933: A Madison Capital Times ünnepélyesen számolt be arról, hogy a Wisconsin Állami Kongresszusi székház romokban áll, egy titokzatos robbanás nyomán. a robbanás “politikusok több heti bőbeszédű vita keretében keletkezett gázának tulajdonítható”. A cikkben még egy kép is megjelent az összedőlt épületről.  rengeteg ember bedőlt az álhírnek, többen fel is háborodtak, egyik olvasó tapintatlan és förtelmes tréfának  találta. Mindazonáltal, 1985-ben a The Science Digest az egyik legjobb álhírnek titulálta a cikket.

 

naked-ice-borer_480_poster.jpg

1995. április 1.
A forrófejű meztelen jégfúró
Az amerikai Discover Magazin arról számolt be, hogy a neves biológus, Dr. Aprile Pazzo (olaszul Április Bolondja) új állatfajt fedezett fel az Antarktiszon. Az állat fején csontos kiszögellések vannak, amelyeket számos véredény táplál, így rendkívül magas hőmérsékletre képesek felmelegedni. E különleges szerv révén az állat nagy sebességgel olvasztja maga körül a jeget, így sikeresen vadászik pingvinekre. Nem sokkal később Dr. Pazzo azt is felvetette, hogy a forrófejű jégfúró lehet a felelős Philippe Poisson legendás Déli-sark felfedező 1837-es rejtélyes eltűnéséért is. A Discover soha annyi e-mailt nem kapott még cikkel kapcsolatban, mint a mostani a felfedezésnél.

 

bk.jpg

1998. április 1.
A balkezes Whopper
Az USA Today című amerikai lapban a Burger King 1998-ban egy teljes oldalon hirdette legújabb termékét, a Left Handed Whoppert, a 32 millió amerikai balkezesnek szánt hamburgert. A hirdetés szerint az új Whopper ugyanazt tartalmazta, mint a hagyományos (paradicsomot, salátát, stb-t), de alkotóelemeit a balkezes fogyasztók miatt 180 fokkal elfordították. Másnap a Burger King elárulta, hogy a hirdetés csupán tréfa volt, ennek ellenére több ezer fogyasztó kereste fel éttermeiket, az új szendvicset kérve. Persze a többség maradt a már megszokott ,,jobbkezes” változat mellett.

 

sanseriffe2-425x545.jpg

1977. április 1.
San Seriffe szigete
A brit The Guardian hétoldalas mellékletben emlékezett meg az Indiai-óceánban található San Serriffe állam tízéves fennállásáról. A mellékletben számos cikket közöltek e kevésbé ismert nemzet földrajzáról és kultúrájáról. Az ország két fő szigetből, Upper Caisse-ből és Lower Caisse-ből áll. Fővárosa Bodoni, vezetője pedig Pica tábornok. A Guardian szerkesztőségének telefonja egész nap csörgött, az olvasók még több információt szerettek volna megtudni erről az idillikus üdülőhelyről. Csak keveseknek tűnt fel, hogy a szigettel kapcsolatos minden név a nyomdász terminológiából származott.

 

(Forrás: Museum of Hoaxes)

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr415875256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.04.01. 09:41:31

"A helyi viccmester Porky Bickar több száz használt gumiabroncsot hordott a vulkán kráterébe, majd gyújtotta be azokat, a lakosság legnagyobb rémületére."

Na ez aztán a trollság csúcsa! Nem lennék meglepve, ha ezért kapott volna egy könnyű, átmozgató, reggeli verést. 8-) A többi nagyon jó, köszi szépen!

Globetrotter2014 2014.04.01. 15:27:16

Az. Mekkora trollság :)

De a balkezes Whopper mekkora ötlet már... :)

Locassen 2014.04.01. 16:15:50

@Sam. Joe: igazából mindenki jót nevetett rajta (+ előre szólt a légiközlekedési hatóságnak, meg a rendőrségnek is, hogy mi lesz, azok meg együtt vigyorogtak vele)

Viszont 7 évvel később levelet kapott egy denveri ügyésztől, amiben ez állt: "Most túl messzire mentél, te kis nyavalyás!", és mellé volt csatolva egy fénykép a St. Helen vulkánról:)

manes 2014.04.01. 16:23:48

@ZF2:
szerintem ezt ma is beszopnák sokan:):)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.04.01. 16:31:24

@Locassen: Na jó, az kicsit menti, ha meg tényleg senki nem rémült meg, akkor OK. Jó, én így vagyok bekötve, Rémi Gailliardot is sokszor beutalnám pofozásra, mert nem találom viccesnek, hogy bosszant másokat. A tromf az ügyésztől viszont óriási! 8-)

Globetrotter2014 2014.04.01. 16:35:05

@manes: inkább xopjam be és szaladjak minthogy egyszer megpörköljön.

De akkor is mekkora xaemétség :)

Oki1100 2014.04.01. 16:48:31

@Sam. Joe: 4 eveig tervezte a trefat :D Komolyak voltak az akkori viccmesterek :)

impala 2014.04.01. 16:55:48

én folyton whopper menüt veszek a Burgerben fiamnak, aki balkezes :)

'it's cool to know nothing' 2014.04.01. 17:28:08

Ausztráliában nincs is Sidney nevű város. Vagy nem ez volt benne az átverés?

walter sobchak 2014.04.01. 18:04:40

Ezt a balkezes Whoppert be lehetne vezetni, szerintem komolyan megdobná a Burger King forgalmát, ha reklámoznák :D. Akár arra is kihegyezhetnék a reklámot, hogy semmi értelme :D. Mivel én is balkezes vagyok, tuti azt kérnék. Utána meg lehetne balhézni, hogy nem pont 180 fokkal vannak elfordítva a cuccok benne, és úgy szar, ide a panaszkönyvet. :D

Emlékeztek, 2007-ben az akkor átadás előtt álló Kőröshegyi völgyhídról azt híresztelték, hogy megdőlt, és földrengést fog okozni, ha összedől :D. Akkor ugye még MSN-korszak volt, két helyről is megkaptam az üzenet, hogy úristen (pont aznap jártam arra), meg már mentek a politizálós fröcsögések is iwiwen :D.

www.origo.hu/itthon/20070401hidomlassal.html

Ma pedig ezt kaptam: :D

m.mohacsiujsag.hu/mohacs/hir/helyi-hireink/ma-kezdik-meg-a-mohacsnal-elsullyedt-nemet-u-boot-kiemeleset---vilagszenzacio-lehet

Albert Bundy 2014.04.01. 18:11:01

A balkezes hamburger nagyon kemény:)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.01. 19:53:14

A forrófejű jégfúró kapcsán azért a levelek többsége gondolom arról szólt, hogy anyjukkal szórakozzanak.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.04.01. 20:59:34

Szerintem is a balkezes hamburger a legjobb, hihetetlenül egyszerű és elegáns. :)
A bolygós is nagyon tetszett, annyira jellemző az emberek reakciója! :)))

CernaGeza 2014.04.01. 22:45:47

Emlékszem gyerekkoromból egy olyan hoax tévésorozatra, hogy "olajfaló". Még általános iskolai biológiaórán is levetítették tanulságul.

Emlékeim szerint a csak kőolajszármazékokon élő lényt éjszakára egy járó motorú lada níva kipufogója alá tették dobozostul, hogy nehogy megölje a friss levegő. :P

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.04.01. 23:12:44

@CernaGeza: ...és ne felejtsd ki az Igazi Mao című alkotást sem! legalább akkora, mint az olajfaló.

Gyűrött Papír 2014.04.01. 23:16:07

@CernaGeza: Jaja! '88 környékén lehetett kb. Én bevallom bekajáltam. :)
www.youtube.com/watch?v=BauXIDKrNyc

Gyűrött Papír 2014.04.01. 23:19:10

Ami viszont eddig nálam a prímet viszi, az a veszélyes dihidrogén-oxid vegyület és a betiltásáért lobbizók :)

Első mohikán 2014.04.01. 23:58:32

Ja, a víz nagyon toxikus anyag...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.04.02. 10:14:41

@CernaGeza: @Gyűrött Papír: az Olajfalók és az Igazi Mao is fönt van a Yt-on, ha nosztalgiázni támadna kedvetek, én néhány hónapja néztem meg újra. Az Igazi Maót azért szeretem, jobban, mert magyar gyártás. Siklósi Szilveszter 1994-es áldokumentumfilmje.
süti beállítások módosítása