Napi érdekes - 392

2021. július 04. JTom

1898_an_inuit_man_warms_up_his_wife_s_feet_in_greenland.jpg

NAPI SZUBJEKTÍV, KIEMELT KÉP: 1898. Grönlandi inuit férfi melegíti felesége lábait

1847_the_brothers_grimm.jpg

1847. A Grimm fivérek. Jacob Grimm és Wilhelm Grimm mesegyűjtők és nyelvtudósok. Kevesen tudják, de volt egy öccsük is, Ludwig Emil, akiből festő és rézmetsző lett

1900_gandhi_middle_row_fifth_from_the_left_end_in_the_natal_indian_ambulance_corp_during_the_second_boer_war.jpg

1900. Mohandász Karamcsand Gandhi, későbbi nevén Mahátma Gandhi (a középső sorban ötödik balról) az indiai orvosi alakulat tagjaként a második búr háborúban, a dél-afrikai Natalban

1913_man_poses_in_front_of_a_derailed_tram_istanbul.jpg

1913. Férfiak egy kisiklott isztambuli villamos mellett

1914_military_ceremony_for_archduke_franz_ferdinand_and_his_officers_upon_arrival_in_bosnia.jpg

1914. Ferenc Ferdinánd, osztrák-magyar trónörökös Boszniába érkezik. Másnap feleségével együtt merénylet áldozata lett, amely közvetlenül hozzájárult az első világháború kitöréséhez

1917_portuguese_soldiers_wait_their_turn_to_test_their_physical_and_moral_resistance_under_the_effects_of_gas_in_a_sealed_practice_chamber.jpg

1917. Portugál katonák gázkamrai tesztre várnak

1937_audi_record_car_auto_union_typ_c_stromlinie_on_the_avus_s_43_degree_bank_made_from_brick.jpg

1937. Audi, azaz akkor még Auto Union Typ C Stromlinie típusú járműve az AVUS pálya 43 fokos dőlésű, téglaburkolatú pályáján

1940_training_of_icelandic_soldiers.png

1940. Izland 60 fős haderejéből néhányan lőgyakorlaton

1941_a_voros_hadsereg_csapatai_az_irani_tabriz_utcain.jpeg

1941. A Vörös Hadsereg csapatai az iráni Tebriz utcáin. A Szovjetunió csak 1946-ban vonult ki Iránból

1941_mussolini_on_the_eastern_front.jpg

1941. Mussolini, olasz fasiszta miniszterelnök a keleti frontra látogat

1943_dambuster_hits_mohnesee_1943.jpg

1943. A brit légierő által lerombolt német Möhne-gát. A gátrobbantásban 859-en haltak meg. A sors iróniája, hogy közülük legalább 526 orosz munkaszolgálatos nő volt

1945_marcius_u_s_army_medical_personnel_examining_a_mortally_wounded_german_civilian_in_cologne.png

1945. március. Amerikai felcserek próbálnak segíteni egy halálos sérülést szenvedett német nőn Kölnben

1945_szovjet_noi_gulag.jpg

1945. Szovjet női gulág, azaz kényszermunkatábor egyik lakókörlete

1961_belgraders_storm_the_belgian_embassy_protesting_the_murder_of_patrice_lumumba_over_80_people_were_injured_by_the_police.jpg

1961. Belgrádiak tüntetnek a belga nagykövetség előtt Patrice Lumumba, Kongó első demokratikusan megválasztott vezetőjének kivégzése miatt. A békésnek egyáltalán nem mondható összecsapásokban nyolcvanan sérültek meg a rendőrségi beavatkozás során

1967_united_states_soldier_holds_up_a_jungle_centipede_during_the_vietnam_war.jpg

1967. Amerikai katona Vietnámban egy hatalmas, őserdei százlábúval

1986_lada_cars_are_loaded_on_to_russian_fishing_ships_for_transport_back_to_soviet_union_for_resale.jpg

1986. Lada gépkocsikat rakodnak be egy szovjet halászhajóba Nagy-Britanniában. Az otthoninál sokkal jobb minőségű autókat hazai piacra szánták

1987_a_sri_lankan_sailor_beating_the_indian_prime_minister_rajiv_gandhi_with_his_rifle.jpg

1987. Egy Sri Lankai tengerészkadét, a hivatalos állami látogatáson fegyverével fejbe üti Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnököt. Videófelvételen az eset:

 

1991_the_croatian_town_of_dubrovnik_burns_after_bombardment_from_the_yugoslav_navy.jpg

1991. A horvát kikötőváros, Dubrovnik ég a jugoszláv haditengerészet ostroma során

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9316606434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inner Circle 2021.07.05. 14:38:59

Zed is not dead yet: leleményesek voltak a gátrobbantók, de mire mindez összejött, addig vacakoltak (még egy saját gátat is leromboltak próbaképpen valahol Skóciában), hogy az egész manőverrel inkább a németek jártak jól. Ha az angolok ugyanennyi erőforrást a hagyományos hadviselésbe fektetnek, jóval nagyobb károkat okozhattak volna.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2021.07.05. 14:39:01

@bioLarzen: köszi. Igen, ez a perspektívás dolog lehet, bár akkor sem tiszta

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2021.07.05. 14:40:37

@Örömhernyó: én az sforban találkoztam még bögyösfaros kövér fekete nőkkel, meg nagyon vékony fehér fickókkal is anno :)

chrisred 2021.07.05. 14:44:21

@Kedélyes Paraszt: A történelmi alapú mártírszerep külső szemlélők jelentős részéből ilyen gondolatokat vált ki, de gondolj bele, hogy másokban ugyanez jelentkezik, ha mi Trianon miatt várunk a világtól részvétet.

Örömhernyó 2021.07.05. 15:28:47

@Kedélyes Paraszt: Igen, ez a nyugati médiában erőltetett kép, hogy lám Teherán elit negyedében nyugati ruhákban járhattak a lányok, tanulhattak, bikiniben bulizhattak.
Kicsit utána kellene ennek olvasnod.
A fent leírt nyugatias életvitel a lakosság pár tized százalékának volt megadatva.
A sah kiárusította az ország olajkicsét az őt a nép nyakára ültető amerikaiaknak, briteknek.
A titkosszolgálata, belső ellenzék ellen felépített besúgóhálózata, titkosrendőrsége a legdurvább volt a térségben, az izraeliek és a CIA képezte ki.
A jelenlegi amerikai elit mindig azt a hamis dilemmát állítja a világ elé, hogy milyen jó volt a sah alatt a mostani iráni teokratikus köztársasághoz képest. A sah alatt se volt jó az átlagembernek, sőt! A mostani nehéz helyzet pedig amiatt van, mert Amerika embargókat vezetett be Irán ellen, támogatta minden eszközzel a brutális iraki rezsimet Irán ellen stb.

A valódi kérdés, hogy mennyivel lett volna jobb Mosaddegh alatt Irán helyzete. Egy demokratikus, felvilágosult ország lett volna, csak az volt a bökkenő, hogy nem az amerikai és brit olajcégek érdekeit nézte, hanem a saját népe érdekeit.

Örömhernyó 2021.07.05. 15:35:49

@Club Sandwich: Az irániak a jelenlegi rendszert inkább szükséges rossznak tekintik, ami pont azért jött el, mert Amerika a nyakukba ültette a sahot korábban.
Az irániak tudják, hogy Mosaddegh megpuccsolásától indultak a bajok. Ha ő marad a miniszterelnök és az ő irányvonala megy tovább, akkor egy független, demokratikus Irán lenne a mai napig is.

A sah kb. olyan önkényúr volt, mint a szaúdi király, csak még annyi önállósága se volt, mindent kiárusított az amerikaiaknak, briteknek.

Örömhernyó 2021.07.05. 15:44:47

@chrisred: Én nem tagadom meg senkitől, hogy a vélt vagy valós ősei vélt vagy valós szenvedései miatt siránkozzon. Magyar, néger, zsidó, akárki. Mindenkinek joga van a saját gyászához, ha az nem is indokolt.

De az nevetséges, hogy másoktóo elvárják, hogy térdepeljenek, velük érezzenek, a legborzasztóbb dolognak tartsák a több száz éve történt vélt vagy valós sérelmeket.
Ebből politikai vagy gazdasági tőkét kovácsoljanak.
Amerikában a rabszolgatartás 1860-as évek közepére megszűnt. Főleg, mert elavulttá vált, majd jogilag is megszüntették.
A jobbágyság csak később szűnt meg Oroszországban, de valahogy nem hallom, hogy az orosz emberek emiatt autókat gyújtogatnának, lövöldöznének.

USA-nak az a baja, hogy nem volt soha idegen hatalom által megszállva, meghódítva, mióta megalakult. Ha lett volna ilyen időszak, akkor lenne egy közös trauma, ellenségkép. Magyarországnak meg szinte ebből állt a történelme, így az, hogy a magyar jobbágyokat is elnyomták, meg se üti az ingerküszöböt.

Mindenesetre 150 éves sérelmeket azok szoktak előrángatni, akiknek nem sok mondanivalója van a jövőre nézve, nem sokat tesznek hozzá a jelen kérdéseihez.

chrisred 2021.07.05. 15:47:33

@Örömhernyó: Ez meg biztosan az orosz médiában erőltetett kép, hogy arrafelé minden rosszat a gonosz nyugatiak teremtettek. Pedig ők ugyanúgy nyomultak arrafelé, hogy rátegyék a kezüket az olajkincsre, Moszadek szovjetbarát kormány mellett ott volt a szovjet támogatással megvalósított katonai puccs Irakban és Szíriában, mindezt betetőzve az afgán kalanddal. Ez volt a hidegháború.

chrisred 2021.07.05. 15:49:23

@Örömhernyó: "A jobbágyság csak később szűnt meg Oroszországban, de valahogy nem hallom, hogy az orosz emberek emiatt autókat gyújtogatnának, lövöldöznének."

Úgy tűnik, kimaradt nálad egy hetvenéves szakasz az orosz történelemből, amikor milliókat mészároltak le arrafelé emiatt, kezdve a Romanov családdal.

chrisred 2021.07.05. 15:52:38

@Örömhernyó: "USA-nak az a baja, hogy nem volt soha idegen hatalom által megszállva, meghódítva, mióta megalakult."

Ahhoz képest egy idegen hatalom gyarmata volt.

veghist 2021.07.05. 15:56:58

@Apuci Wakillama: Valószínűleg nem őt. Itt egy részletes elemzés: anicursor.com/esser.html
Egyébként Katharina Esser volt a neve.

Kedélyes Paraszt 2021.07.05. 16:46:37

@chrisred: még talán majdnem igazat is adnék, de mégsem. Nekem nincs semmilyen utólagos elvárásom Trianonnal szemben. Egy vesztes háborúból kerültünk ki, és olyan békét kötöttünk, amilyet tudtunk. Mondhatnám, hogy még ennek is örülhetünk. Talán még szembe is fújt a passzátszél.
Én azt nem értem, hogy a történelmet megváltoztatni nem lehet. Eltörölni sem. Ezért tartom egy értelmetlen mozgalomnak, mert a múltat el akarja törölni. Pedig az emberiség történelme az elmúlt 3-10-20e év alatt arról szólt, hogy időnként leigázzuk a szomszédot, elhurcoljuk, hogy helyettünk dolgozzon. Akkoriban ez volt az egyik legjelentősebb erőforrás. Usraelben meg Dél-Afrikában az elmúlt évtizedekig "divatban" volt az apartheid valamilyen formája. Ennek az utózöngéi szerintem azok az események, amik kiváltották ezt az only back malter life cuccot. De ugye érted a visszásságát?

Kedélyes Paraszt 2021.07.05. 16:50:35

@enpera: én azt látom, hogy a katona keze nem előre, hanem oldalra van kinyújtva. Szóval inkább tűnik manipuláltnak a kép.

Öngerjesztő Erg 2021.07.05. 17:06:04

Korabeli magyar mondás: Csombét kötöttek a Lumumba Kaszavubujára :)

Gázkamra-gyakorlat: ilyenen én is voltam katona koromban, nem volt vészes, kicsit könnyeztetett csak a gyakorló gáz. Vicces volt, hogy pár ember kimaradt: akiknek 4-esnél (5-ösnél?) erősebb dioptriájú szemüvege volt és egy srác, akinek olyan kicsi volt a feje, hogy a legkisebb gázálarc is szelelt rajta. Őket gondolom gáztámadás esetére már előre a veszteséglistára számították volna..

ymel 2021.07.05. 17:32:27

@ozur: A szazlabu letezik. Nagyon fotosopnak nez ki, de valszeg, megsem az. A huszadekkora is, ha atmaszik rajtad, ego fajdalmakkal kinlodsz. Ez a vietnami passz, hogy csinalja, hogy semmi baja vnexpress.net/ret-khong-lo-dai-43-cm-bo-khap-nguoi-chu-3869067.html

Club Sandwich 2021.07.05. 17:40:45

@McBlade: @buszrajongó: Igen kozben utananeztem en is, koszonom. Szoval akkor mondhatjuk hogy a kep kb. 94 nyaran-oszen keszulhetett, annal hamarabb gyakorlatilag kizart.

Club Sandwich 2021.07.05. 17:41:31

@ymel: jesszus, ezt en doglott allapotban sem piszkalnam meg bottal sem, nemhogy rajtam maszkaljon! Brrrrrrr :(

MIG-31 2021.07.05. 18:11:48

@bioLarzen: vagy egyszerűen döglött volt, és azzal pózolt. :)

gigabursch 2021.07.05. 21:05:55

@enpera:
Fura is, hogy a feka belgák letétdepelgetnek.
Ez két dolgot jelent nálam:
1) IQ-nindzsa küszöbmajmok
2) a témák is részesei voltak a rabszolga exportnak, tehát a saját felmenőik tettei miatt térdelgetnek.

gigabursch 2021.07.05. 21:18:39

@gigabursch:
Témák => fekák
Android okostelefon intelligens szójavítás

Roan 2021.07.05. 22:19:12

@Örömhernyó: A közhiedelemmel ellentétben a Ferenc József-föld soha nem volt a monarchia gyarmata, mivel a monarchia nem jelentette be rá az igényét. Ami a térdelést illeti, az a rasszizmus ellen szól, ami nem a rabszolgatartás következménye, nem kell, hogy rabszolgatartó társadalomból származó ahhoz, hogy rasszista légy.

¿Qué tapas hay? 2021.07.05. 22:27:15

@SomiTomi: Ez szép levezetés, pár kiegészítés hozzá:
1) Az UIC SÍNrendszer létező fogalom az UIC által szabványosított sínprofilokra (UIC54, 54E, 60, 60E, 61R, 68R, 71 stb. vö. az UIC 861 döntvénysort)
2) Nemzetközi vasúti szabványosítás létezett az UIC (1922) előtt is. Európában a legfőbb szervezet a VDEv (Német Vasútigazgatóságok Egyesülete, később VMEv Középeurópai Vasútegylet) volt 1846-tól, ami neve ellenére Európa jelentős területét lefedte, 1914-ben összesen 113000 km hálózathosszal. A kontinentális Európában máig használt alapvető műszaki paramétereket a Műszaki Egység két konferenciája (1882 és 1886 Bern) rögzítette (pl. a máig használatos tranzitszelvény vagy pl. a négyszögkulcs). Az UIC kifejezetten francia és Monarchia-utódállami ötletből létrejött revansszervezet, a német kontinentális vasúti hegemónia megtörésére találták ki még a portorosei konferencián. A sors iróniája, hogy azután célszerűségi okból az UIC gyakorlatilag változatlanul átvette a VD(M)Ev, a TE és a TV műszaki szabályait.

bioLarzen 2021.07.05. 22:39:47

@ymel: A bloggernek nem tiszte a képek háttérinfóinak utánajárni - de többek között ettől is olyan jó itt a törzsközönség: valaki mindig tudja, amit tudni akarunk ;)

bioLarzen 2021.07.05. 22:41:04

@enpera: Ami nagyjából tuti, hogy nem akkora ez a dög, mint egy fél ember ;)
(vagy egy szokatlanul arányos törpe fogja...)

bioLarzen 2021.07.05. 22:43:17

@gigabursch: Amikor a telefon intelligensebb mint egy rasszista :D

Zed is not dead yet 2021.07.05. 22:43:34

@Inner Circle: Na igen. Bár ez végülis egy éles főpróba volt, aztán ki tudja, ha a háború még sokáig elhúzódik, csináltak-e volna megint ilyet?

Örömhernyó 2021.07.06. 02:31:04

@chrisred: Az USA sose volt idegen hatalom által megszállva. Angliának voltak amerikai gyarmatai, de az még nem az Egyesült Államok volt.
És vicces módon pont az a brit gyarmati uralom alóli felszabadulás, függetlenedés, nemzetté válás az egyetlen közös pont az amerikaiaknak. Majdnem minden későbbi történelmi eseményt sokféleképp ítélnek meg, még a polgárháborút is.

@Roan: A fehérek térdepeltetése azt sugallja, hogy a fehérek rasszisták, minden más rassz meg nem. Holott miért is lehet nyugaton a néger? Mert a fehérek nem rasszisták, sőt, a legkevésbé rasszisták a világon.
Ez az egész hiszti egy pótcselekvés, célja, hogy elterelje a figyelmet arról, amivel valóban foglalkozni kellene, csak megoldhatatlan.
A nagy cégek és korrupt politikusok örülnek, hogy ilyen álproblémákkal szórakoztatják magukat az emberek. Amíg térdel, addig se azzal foglalkozik, hogy eladják az összes adatát, kiszervezik a munkáját Indiába, ellehetetlenítik az átlagember számára az ingatlanszerzést (miközben a tech óriások felvásárlják az összes földet), bónuszt fizetnek a bukott bankároknak, lerohannak országokat.
A térdepleltetést elviselő ember nem gondolkodik, csak virtue signal-t nyom.

Örömhernyó 2021.07.06. 02:34:28

@chrisred: Ha így gondolkodunk, hogy most kiirtunk egy népet, lerohanunk egy országot, majd évtizedekkel később bánkódunk, amikor ez hozza a közösségi médiában a like-okat, akkor soha nem fog végetérni az erőszak a világban.

Örömhernyó 2021.07.06. 02:39:36

@Százholdasközöny: a Qing dinasztiát gyűlölték a kínaiak, idegeneknek tartották őket

A nyugatiak amúgy a boxerlázadás után a Kína által fizetett kártérítést arra használtak, hogy Kínát felemeljék. Addig a kínaiak középkori szinten éltek, babonákban hittek.
Például a legjobb, leghíresebb, legnagyobb presztizsű kínai egyetemet is akkor alapították az amerikaiak.

Nem véletlen, hogy 1911-ben a kínaiak elzavarták a császárt.

chrisred 2021.07.06. 08:09:09

@Kedélyes Paraszt: Én úgy értelmezem, hogy nem a történelmet akarják újra megváltoztatni, hanem a történelem számukra negatív eseményeinek jelenleg is élő emlékeit. Nagyjából mint ahogy (nem csak) Magyarország hozzááll a Benes dekrétumokhoz. A te elméleted szerint azt kellene mondani, hogy régen történt, megtehették, oké, lépjünk túl rajta,

chrisred 2021.07.06. 08:10:20

@Örömhernyó: Akkor a világ legtöbb országa nem volt soha megszállva, mert gyarm,ati sorból kiszabadulva nyerte el az önállóságát.

chrisred 2021.07.06. 08:11:21

@Örömhernyó: Akkor szerinted az a jó megoldás, hogy a bűntetteket elkövetők utódai se kérjenek bocsánatot?

CSOKKI MÁLNA 2021.07.06. 08:20:37

@Örömhernyó: Pinochetet is a chilei réz miatt nyomták be a hatalomba az amcsik.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.06. 08:22:02

@Örömhernyó:

Hawaii úgy lett az USA tagállama, hogy egyszerűen bevonult az amerikai hadsereg oda.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.06. 08:31:33

@chrisred: Feketék adtak el feketéket, fehéreknek. Mellesleg megjegyzem, Jamaica első rabszolgái írek voltak. Cromwellék csúnyán elbántak az írekkel. Kb. negyedével csökkent akkoriban az ír lakosság a sok halott, és deportált miatt. Szóval egy angol-ír meccsen sztem az íreknek nem kellene térdelni..

chrisred 2021.07.06. 09:06:31

@CSOKKI MÁLNA: Szerintem meg ezt az írek nélkülünk is el tudják dönteni.

mult-kor.hu/cikk.php?id=16740

"Waddell Cunningham, a belfasti Kereskedelmi Kamara egyik alapítója és a Kikötői Tanács első elnöke is azok közé tartozott, akik hasznot húztak a rabszolgaságból, és rabszolga-kereskedelemmel foglalkozó társaságot igyekeztek létrehozni Belfastban. A nyugat-indiai árucikkeket forgalmazó kereskedő nem csak a rabszolgamunkával előállított termékekkel kereskedett, hanem közvetlenül is részt vett a karib-tengeri szigetek között folyó rabszolga-kereskedelemben. A hétéves háború után ültetvényt szerzett magának Dominikán, amelyet Belfastnak nevezett el, 1786-ban pedig megpróbált Belfastban is rabszolga-kereskedelmi társaságot alapítani."

sollozzo 2021.07.06. 09:49:14

A százlábús kép akkora fake, mint a ház. A rajta szereplő katona nyilatkozta később: "Hate to be that guy but it's actually a normal centipede on a bit of fishing wire in-front of the camera. Forced perspective."

Roan 2021.07.06. 10:09:14

@Örömhernyó: a fehérek térdepeltetése - nem, a feketék keztek el térdelni, és azok, akik egyetértenek velük, akár feketék, fehérek, sárgák, most szintén térdelnek. Itt az elvi egytértés a lényeg, nem az ország, vagy a bőrszín. Hogy ez mennyire jó, vagy hatékony, az más kérdés.

Mert a fehérek nem rasszisták - na, ez a kijelentés per definitionem rasszizmus :)

Ami meg a nagy cégek szerepét illeti, szerintem nekik nem kell ilyeneket kitalálni, hogy eltereljék a figyelmet, mivel az emberek önként egyeznek bele, hogy használják az adataikat.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2021.07.06. 10:18:13

@¿Qué tapas hay?: Köszi a kiegészítést, a sínprofilokat nem akartam már ide keverni (mert az átjárhatósághoz kevésbé kapcsolódik), az UIC előtti szervezetekről viszont lényegében semmit nem tudtam.

BölcsÉsz 2021.07.06. 10:22:30

Önként egyezem bele, hogy a bankban lemásolják a személyim és a lakcímkártyám. Ha nem egyezem bele önként, nem nyithatok számlát, és nem hajthatok végre semmilyen tranzakciót.

ozur 2021.07.06. 10:23:56

@sollozzo: Jobban megnézve tényleg látható hogy valami fonal megy felfele a százlábú tetején, a karja felett pedig a csomó másik vége. Én is csak annyit találtam redditen egy rövid keresés után, hogy így csinálták. Bizonyíték nincs rá, de hihető.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.07.06. 10:38:20

1914. Egy rohadék szerb terrorista megölt egy másik rohadék Habsburg elnyomót, ennek "hála", Magyarország elvesztette a területe kétharmadát...Fákk 20. század, Feró bácsinak igaza van... . :-(((((((
Gondolom, a portugál katonák repesve örülnek, hogy a vágóhídra hajtják őket, vagy jó lesz a maszk, vagy nem, de az egyik biztos...
:-||
A német gát vizének megindulása medve durva lehetett...
A szovjeteknél is volt valami ilyesmi, de azt talán maguk robbantották fel(?)
A százlábú nem sz@ rral gurigáz... :-O Eddig ilyenből csak 3 centist láttam, ez meg egy jó méter hosszú. :D
Ezexerint a szovjetek nem csak Magyarországról hordták haza a kockaladát, komoly.
A képalá viszont egy kicsit logikátlan, szerintem pont, hogy Nyugatra szánták, az meg nem a hazai piac...
Az indiai kadettet bebörizték legalább vagy 200 évre?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.07.06. 11:02:09

Elolvasva a kommenteket, a százlábúnál az a vonalszerűség szerintem csak valami hajszál, vagy szkennelési piszok, stb, az biztosan nem tartja meg feszíti a dög testét.A perspektivikus torzítást is kilőném, ahhoz nem ilyen pózban kéne legyen a csávónak a karja a testéhez képest.Szóval ez ekkora volt, csak kérdés, hogy igazi-e vajon?

MostKomolyan??? 2021.07.06. 11:36:54

@Roan: Pedig tudomásom szerint a gyarmatunk volt. Csak egy kicsit kacifántosan. Mivel az expedíció indulásakor a császár azt nem támogatta, valamilyen ecpedíciós levelet nem írt meg, ezért az csak félhivatalos volt, mert pénzt meg adott hozzá, de nem a császár, hanem az udvar. Így felfedezésekor nem is tartottak volna rá igényt, de mivel Ferenc József-földnek nevezték, így de facto gyarmat lett. Viszont ezért nem is jelölhették meg igényként a háború végén, mivel "jogalap nélküli jóhiszemű tulajdonosai" voltunk. :)

Ugyanitt olvastam, hogy a Tiencsin-beli "gyarmatunk" pedig pont de jure gyarmat volt, viszont valójában sose volt gyarmatunk. Mivel azt - az akkor ingoványos, lápos, mocsaras területet - csak egyetlen utvonal miatt felügyeltük valamilyen szállítási előnyök, miatt. Vagy mások szállításainak akadályoztatása miatt. Ez nem teljesen volt tiszta számomra.
Viszont ott volt "gyarmatlevél" vagy minek hívják.
Csak amikor az okosok elkezdtek ezeken vitatkozni, hogy mi minősül gyarmatnak, voltak olyan kitételek is, hogy valamilyen szintű közigazgatás, meg egyéb dolgok létrehozása is kellett.
Persze amit "ŐK" annak minősítettek, mivel ugye "a történelmet a győztesek írják"

(...na hátha megtalálom ezt a cikket...)

Roan 2021.07.06. 12:08:45

@MostKomolyan???: Ennyire nem ástam bele magam, de úgy rémlik, hogy arisztokraták, bankok finanszírozták, illetve a hadügyminisztérium is. És bár felfedezték a területet, nem támasztottak igényt; szvsz a névadás miatt nem hiszem, hogy követelhették volna. Illetve, maga az expedíció célja sem gyarmatosítás, földszerzés volt, mivel eredetileg az északkeleti átjárót keresték, az - gondolom - sokkal nagyobb haszonnal járt volna, mint egy kietlen földdarab, amit egy vagyon megtartani (szállítások, rendszeres jelenlét stb.).

CSOKKI MÁLNA 2021.07.06. 12:25:53

@chrisred: Sztem meg nem lenne túl hiteles, hogy a pályán az írek és az angolok is térdélnek. Sokkal adekvátabb lenne, ha az angolok térdelnek le az írek előtt, és jó hangosan bocsánatot kérnek, annyi gonoszságot követtek el ellenük. Ha már történelmi igazságtétel.A fekete rabszolgaságon pedig feketék is kerestek jó sokat..

chrisred 2021.07.06. 12:35:43

@CSOKKI MÁLNA: Ez az angolok meg az írek problémája.

Carradine a gardróbszekrényben 2021.07.06. 13:07:27

Rohadjak meg papírzsákban, de én érteni vélem, hogy mi a hiba a Ladás kép aláírásában.

Idézem: "1986. Lada gépkocsikat rakodnak be egy szovjet halászhajóba Nagy-Britanniában. Az otthoninál sokkal jobb minőségű autókat hazai piacra szánták"

Ebben a mondatban két lehetőség is van a SZÁNTÁK eredeti kifejezés céljára, de a képaláírásból nem derül ki egyértelműen, hogy a poszt toló kinek gondolta.

Eredetileg a Togliatti autógyár ezt a jobb minőségben készült kocsit az angol piacra SZÁNTA, majd az az orosz halász, aki elhajózott érte Angliába, ott megvette, ő meg a hazai (orosz) piacra SZÁNTA, hogy jó áron eladja.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.06. 16:55:23

@chrisred: Ha ők vannak a pályán, ez az elsődleges, ha történelmi igazságtételről van szó.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.06. 16:58:43

@Carradine a gardróbszekrényben:

" "1986. Lada gépkocsikat rakodnak be egy szovjet halászhajóba Nagy-Britanniában. Az otthoninál sokkal jobb minőségű autókat hazai piacra szánták"

Sztem helyesen:
1986. Lada gépkocsikat rakodnak KI egy szovjet halászhajóRÓL Nagy.Britanniában. Az otthoniaknál sokkal jobb minőségű autókat NEM a hazai piacra szánták."

Club Sandwich 2021.07.06. 18:08:50

@CSOKKI MÁLNA: Az a baj, hogy tenyleg befele pakoltak, hazavinni a szajret...

Egy Hun Hunniából 2021.07.06. 20:16:10

A szegény ember kifogja AZT az aranyhalat akitől CSAKegyet kívánhat:-Szeretnék király lenni! - dönti el végül
Következő pillanatban vonaton ébred, valaki megrázza a vállát: -Ébredjen felség, megérkeztünk Szarajevóba!
(Csak ha valaki nem ismerte volna)

Örömhernyó 2021.07.07. 12:40:09

@chrisred: És? Volt egy még komolyabb elnyomás a cári korszak után. Ettől még verhetné az átlag orosz az asztalt, hogy az őseit jobbágysorba kényszerítették.

@Roan: Az, hogy a színtiszta fehér emberek által épített társadalmakba nyomul több milliárd színesbőrű és ott az otthoni esélyeinél ezerszer jobbak a gyerekei esélyei a beilleszkedésre, felemelkedésre, azt mutatja, hogy a fehérek a legkevésbé rasszista embercsoport. Ázsiában élek. Itt teljesen elképzelhetetlen olyan migrációs politika, mint a fehér országokban. Eleve ázsiai országokból se lehet csak úgy bevándorolni más ázsiai országokba. Jártam, éltem, dolgoztam életemben 3 kontinensen. A fehér országoknál befogadóbbak nincsenek. Egy ázsiai ismerősöm panaszkodott, hogy őket lenézték Új-Zélandon, amikor nulla nyelvtudással és mindenféle szakma nélkül családostól bevándoroltak. De ingyen iskolába járhattak (igaz, nem teljesített jól, mert nem érdekelte semmi), aztán 8 év alatt állampolgáságot kaptak, munkát is kaptak. Kérdeztem tőle, hogy itt Ázsiában ha átmegy egy másik országbay kapott-e volna olyan lehetőségeket. Nem. Állampolgárságot soha. Még állandó tartózkodási engedélyt se valószínű, hacsak nem házasodik helyiekkel. Szóval lehet, hogy van egy-két hillybilly nyugaton, aki utálja a külföldekieket, de rendszerszinten a leginkább befogadó országok a fehérek.

chrisred 2021.07.07. 13:45:00

@Örömhernyó: Akkor nem értetted, az MLM (Muzhik Lives Matter) a Téli Palota ostromával kezdve már megtörtént, nekik ilyen lapot már nem osztanak.

Roan 2021.07.07. 14:27:31

@Örömhernyó: Ázsiát-Afrikát ennyire nem ismerem, csak pár alkalommal jártam arrafelé turistaként, de elég szélsőségek vannak, pl. Vietnámban, ha jól tudom, eddig összesen 2 külföldi kapta meg a vietnámi állampolgárságot, míg Dubajban helyieket egyáltalán nem látni, csak bevándorlókat (akik viszont nem állampolgárok). Azonban a befogadás és az elfogadás két külön dolog, azaz hiába engeded meg valakinek, hogy ott éljen, ha ha akár jog által, akár társadalmi elfogadottság által másodrendű polgárnak számítanak.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.08. 19:19:52

@chrisred: Aztán mi történt a muzsikokkal Sztálin idején? Nem sok jó..

Club Sandwich 2021.07.09. 04:23:30

@CSOKKI MÁLNA: Jesszus. Hogy kell ide facepalm emojit berakni?

chrisred 2021.07.09. 08:46:56

@CSOKKI MÁLNA: Ugyanez elmondható az amerikai feketékre is, polgárjogi mozgalmak vagy BLM ide-oda.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 17:17:50

@chrisred: Az amerikai feketékért rengeteget tett a kormányzat az utóbbi fél évszázadban. Az, hogy nem tudtak élni a lehetőséggel, sajnos őket minősíti. Egyéként keményen rasszista társaság, tisztelet a kivételnek.

chrisred 2021.07.09. 19:53:46

@CSOKKI MÁLNA: Hát, ha úgy vesszük, a muzsikokért is többet tett a szovjethatalom, mint a cári rendszer.

pitcairn2 2021.07.11. 09:04:50

@chrisred:

a New York-ból, Londonból, Zürichből és hasonló helyekről exportált/finanszírozott "forradalmároknak" és a hozzájuk csapódott bűnözőknek ugyan mi közük volt a muzsikokhoz?!

pitcairn2 2021.07.11. 09:06:56

@chrisred:

azért a kirablás és ellehetetlenítés, illetve a szociális segélyekkel való korrumpálás nagyon különböző dolgok...

CSOKKI MÁLNA 2021.07.11. 13:56:54

@chrisred: Mondjuk lesöpörte a padlásokat éhínséget idézve elő, és deportálta jó néhányukat Szibériába.

chrisred 2021.07.12. 08:49:44

@CSOKKI MÁLNA: Mert a cári időkben ilyen nem történt?

pitcairn2 2021.07.12. 15:24:39

@chrisred:

Ilyen még véletlenül sem, 1914 előtt egyébként is "amerikai típusú" földosztás volt Szibériában ...

" The settlers received on average 16.5 hectares of land per man. The total area allocated was 21 million hectares. Migrants received a small state subsidy, exemption from some taxes, and advice from state agencies specifically developed to help with peasant resettlement.[6]"

en.wikipedia.org/wiki/Stolypin_reform#Colonization

pitcairn2 2021.07.12. 15:27:23

@chrisred:

ennek köszönhetően vált az Orosz Birodalom a világ legnagyobb gabonaexportőrévé...

"By 1910, Russian wheat constituted 36.4% of the total world export of wheat."

en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_the_Russian_Empire#Exports

chrisred 2021.07.13. 07:59:32

@pitcairn2: Hát akkor milyen volt?

www.nkp.hu/tankonyv/tortenelem_7/lecke_03_016

"Az 1914-ben kirobbant és évekig elhúzódó világháború kimerítette az ország tartalékait és az emberek tűrőképességét. A nagy véráldozatokkal járó hadi sikerek, később pedig a mind gyakrabban bekövetkező katonai vereségek aláásták a cári rendszer iránti bizalmat.

A gabona és a hús nagy részét a hadsereg számára foglalták le, ezért éhínség sújtotta a lakosságot. Mindez tömegtüntetésekhez és sztrájkokhoz vezetett a városokban, a falvakban pedig éhséglázadások törtek ki 1917 első hónapjaiban. "

pitcairn2 2021.07.13. 18:06:05

@chrisred:

az hadihelyzet volt + masszívan átpolitizált történet

ergo

érdemes minden kinyilatkoztatott "igazságot" igen nagy fenntartással fogadni

mint tudjuk a történelmet a győztesek írják...

II Miklós a hozzá kötődő rezsimmel együtt pedig ebben a tekintetben afféle "patás ördögként" lett beskatulyázva 1917 után

a valódi éhínség a hadikommunizmussal köszöntött be

en.wikipedia.org/wiki/Russian_famine_of_1921%E2%80%931922

és bizony a nyugatról exportált feltűnően jól feltőkésített elftársak elleni első népi felkelések is vidéken robbantak ki

en.wikipedia.org/wiki/Tambov_Rebellion

valószínűleg a muzsikok nem voltak eléggé "ideológiailag képzettek":)

pitcairn2 2021.07.13. 18:08:13

@chrisred:

különben ha vmit mindenképpen a cári rezsim nyakába akarsz varrni az inkább a kontinentális háború kirobbantásában játszott kulcsszerepük legyen

oszt ebből csinált Nagy Britannia világháborút...

pitcairn2 2021.07.13. 18:12:26

@chrisred:

a Stolypin-féle földosztás által Szibériába csábított muzsikok különösen rühellték a nyugatos elftársakat...

en.wikipedia.org/wiki/West_Siberian_rebellion

pitcairn2 2021.07.13. 18:16:47

@pitcairn2:

az is igen érdekes, hogy vörösök és a fehérek mellett milyen kevés szó esik a hivatalos történetírásban a jobbára parasztokból verbuválódó zöldekről...

en.wikipedia.org/wiki/Green_armies

és ők nagyon nem szerették elftársékat...

chrisred 2021.07.13. 20:07:44

@pitcairn2: Ajánlott alkotás a Ragyogj, ragyogj, csillagom, bár ott anarchistáknak nevezték a zöldeket, és még a fehéreknél is negatívabbnak voltak beállítva.

chrisred 2021.07.13. 20:09:38

@pitcairn2: Én nem akarok semmit a nyakukba akasztani, arról volt szó, hogy a cári idők jobbágyai miért nem indítanak blm mozgalmat. Erre írtam, hogy az már megvolt 1917-ben.

gigabursch 2021.07.13. 21:31:29

@chrisred:
A nem nagy, nem októberi, nem szocialista, nem forradalomhoz legkevésbé nekik volt közük.

chrisred 2021.07.14. 05:28:22

@gigabursch: Kábé mint a feketék döntő többségének a blm-hez. De attól még a nevükben csinálták. Vajon mit keresett a szoovjet zászlóban a sarló?

gigabursch 2021.07.14. 19:21:25

@chrisred:
Mit keresett Kádár és Rákosi korszakban a nemzeti lobogóban a piros, a fehér és a zöld?

chrisred 2021.07.15. 08:08:59

@gigabursch: A komcsik a 48-as forradalom örököseinek tartották magukat, azért is került fel a zászlóra a Kossuth címer.

chrisred 2021.07.15. 08:11:48

@chrisred: Mármint 46-49 között., nem a Rákosi és a Kádár korszakban.

gigabursch 2021.07.16. 00:14:56

@chrisred:
Jujjj, Cicus, ugye ezt te sem gondolod komolyan!
Az internáci komcsik Lenin et. örököseinek tartották magukat.
A kossuth-izmus csak álca volt.

gigabursch 2021.07.16. 00:15:36

@chrisred:
Amúgy nem a kérdésre válaszoltál.
(mint rendszeresen)

chrisred 2021.07.16. 05:23:07

@gigabursch: De igen. Vagy nem tudod, hogy mikortól lett nemzeti zászló a piros-fehér-zöld trikolór.

chrisred 2021.07.16. 05:26:10

@gigabursch: Cicus, ezt nem gondolhatod komolyan. Egy politikus mindig álca mögé bújik, semmi mást nem akar, csak hatalmat. Ugyanannyira tartották magukat Lenin örököseinek, mint a 48-asok örököseinek. Csak nekik gyarmati helytartóként helyi, és a megszálló hatalom álcáját is egyszerre fel kellett venni.

Örömhernyó 2021.07.18. 08:51:46

@chrisred: Ez nem így működik ám. Az amerikai rabszolgákat felszabadították, 150 év alatt elenyésztek a sérelmeik, a négerek, latinók, indiánok kapnak ingyen egyetemi férőhelyeket, kvótákat, mindenféle segélyeket, ráadásul volt egy néger elnökük is (akinek a fekete őseinek amúgy semmi köze az amerikai rabszolgákhoz, apja kenyai volt). Az orosz muzsikok távolról figyelték a bolsevik forradalmat, semmi közük nem volt hozzá. A bolsevista elit egy zsidó értelmiségi klikk volt, egyetlen paraszti származású sem volt köztük. Az orosz muzsikot a bolsevikok is elnyomták, semmi beleszólásuk nem volt abba, hogy merre tartson az ország.

Azt ugye tudod, hogy a komcsik pont hogy eltávolították a Kossuth-címert. Perszehog, tudod, csak direkt hazudozol itt. A Rákosi és Kádár címerek mennyiben hasonlítanak a Kossuth címerre? A Kossuth címer a koalíciós időszakban, a kisgazdák idején volt elismert jelkép, meg rövid ideig akkor, amikor 56-ban a nép felkelt és a komcsikat felhúzták a fára.

Örömhernyó 2021.07.18. 09:34:14

@chrisred: A bűntetteket elkövetők utódainak semmi köze ahhoz, amit 1000 vagy 150 éve tettek az elődeik. Ez egy rettenetesen beteg hozzáállás, hogy a történelmi eseményekért ma élőknek vezekelni kellene.
A magyarok kérjenek bocsánatot a szlovákoktól és szlovénoktól, mert szétszakítottak a pannonszlávokat és most is a földjükön élnek? Jelzem, bennem több szlovák vér folyik, mint magyar, vagy kb. fele-fele.
A mongolok mikor kérnek elnézést a tatárjárasért?
Miközben a nyugat egyik kezével bocsánatot kér ma a volt gyarmatoktól, másik kezével bonbákat szór más népekre, diktátorokat támogat stb.
Inkább a jelenre és jövőre kellene fókuszálni, mert a múltba fordulva onanizálás sehova se vezet. A török hiába kérne elnézést a magyaroktól a 150 éves megszállásért (amit amúgy ők nem így értékelnek,sose kérnének bocsánatot), ha közben a Szíriában lefejezőterroristákat támogatnak meg mészárolják a kurdokat.
A bocsánatkérés álszent dolog, de nem csak a bocsánatkérő részéről, hanem a bocsánatkérést kikövetelő részéről is. Mindig attól követelik ki a bocsánatkérést, akitől pénzt várhatnak.
A szaúdi, egyiptomi, török, algériai, tunéziai, perzsa rabszolgatartók utódaitól senki nem vár bocsánatkérést, mert pénzt belőlük nem látnának.

Én abban hiszek, hogy a jelenben és jövőben kellene úgy bánni az emberekkel, hogy ne kelljen a jövőben bocsánatot kérni. Ez nehezebb, mert valós érdekeket sért, ha ma nem nyomhatnak el a hatalmasok gyengébbeket. Ma nehéz jó embernek lenni. A múltért bocsánatot kérni könnyű.

Örömhernyó 2021.07.18. 09:52:28

@Roan: Igen, ez teljesen igaz, Ázsiában szinte teljesen lehetetlen állampolgárságot szerezni külföldiként a legtöbb országban. Itt ahol élek, mindig hatalmas újságcímlapos hír, ha egy külföldi megkapja a helyi állampolgárságot. Olyan átjáróházról, mint az EU meg a világon sehol álmodni se lehet.
Lehet fikázni az EU-t, de az, amit létrehozott Európa, hogy Bulgáriától Írországig, Finnországtól Portugáliáig lehet szabadon mozogni, lakni, dolgozni, az a világon egyedülálló dolog. Mármint az, hogy ezt pár évtized alatt szerződésekkel, háború, hódítás nélkül hozták össze.

Japánban például ha valaki külföldiként egy japánhoz megy feleségül (vagy vesz feleségül egy japán nőt), akkor kb. sose szerezheti meg az állampolgárságot. Igaz, dolgozhat, élhet ideiglenes tartózkodási engedéllyel Japánban.

Kínában ha egy külföldi házasságot köt egy kínaival, akkor még munkavállalási engedélyt se kaphat Kínában soha, nemhogy állampolgárságot! Tehát az ázsiai országok eleve azt akarják, hogy ha egy állampolgáruk házasodik külföldivel, akkor lehetőleg ne ott éljenek, hanem költözzenek el onnan, vagy ha ott is élnek, a külföldi sose lehessen állampolgár, illetve ne vehesse el a helyiektől a munkát. Vagy ha ott él a külföldi házastárs, akkor semmiképp ne szerezhessen jogokat, földet, a közös gyerekeik felett felügyeleti jogot.

Ugyanezek az ázsiaiak (nem csak szegény országokból) előszeretettel vándorolnak be nyugati országokba, ahol verik az asztalt állampolgárságért, segélyért, munkáért. Ázsiai ismerőseim simán megtartják itteni, ázsiai országbeli állampolgárságukat, mellé felveszik a nyugati országét is. Közben az ázsiai országokban tilos a kettős állampolgárság, de ezt saját állampolgáraikkal szemben nem kényszerítik ki. Kettős mérce.

Egy ázsiainak ezerszer könnyebb megszerezni az ausztrál, kanadai, német, brit, magyar vagy ír állampolgárságot, mint a szomszédos ázsiai ország állampolgárságát. Mert a fehér társadalmak ennyire nyitottak, liberálisak.

chrisred 2021.07.19. 08:11:02

@Örömhernyó: "Az amerikai rabszolgákat felszabadították, 150 év alatt elenyésztek a sérelmeik, a négerek, latinók, indiánok kapnak ingyen egyetemi férőhelyeket, kvótákat, mindenféle segélyeket, ráadásul volt egy néger elnökük is..."

A rabszolgatartást eltörölte az alkotmány, de a faji szegregáció törvényi szinten még egy évszázadig fennmaradt. Amúgy Oroszországban is nagyjából akkor violt a jobbágyfelszabadítás, a bolsevikok kvótával és ösztöndíjakal segítették a munkás-paraszt származásúakat. Hruscsov apja például muzsik volt.

"Az orosz muzsikot a bolsevikok is elnyomták, semmi beleszólásuk nem volt abba, hogy merre tartson az ország."

Mert a feketéknek nagyon sok beleszólásuk volt. :)

"Azt ugye tudod, hogy a komcsik pont hogy eltávolították a Kossuth-címert."

Mivel leírtam, hogy Rákosi eltávolította, te hazudozol. Szerinted a komcsiknak 1946-49 között nem volt köze ahhoz, hogy mi kerüljön a zászlóra? :)I

regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/89-012/ch34.html

"November 4-én azonban fordult a világ. A Népszabadság november 10-i száma már a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány nevében sürgette az élet megindulását, de „híven hazaias ifjúságunk kívánságához” megígérte, hogy hazánk címere a Kossuth-címer lesz. Másnapi rádióbeszédében Kádár János is elkötelezte magát a Kossuth-címer, a magyar katonaruha és március 15. piros betűs ünnepe mellett. S amit korábban nem tett meg a Dobi István vezette Elnöki Tanács, november l2-én megjelent határozatában a Kossuth-címert a legközelebbi országgyűlésig hivatalosan is a Magyar Népköztársaság címerének nyilvánította."

chrisred 2021.07.19. 08:13:51

@Örömhernyó: "A bűntetteket elkövetők utódainak semmi köze ahhoz, amit 1000 vagy 150 éve tettek az elődeik. Ez egy rettenetesen beteg hozzáállás, hogy a történelmi eseményekért ma élőknek vezekelni kellene."

Mivel nem derül ki, hogy melyik hozzászólásomra regálsz, ugyanúgy hazugságnak nevezem, hogy ezt úgy állítod be, mintha az én gondolatom lenne. Még csak hasonlót sem írtam le. Nem kötelezek senkit, hogy bocsánatot kérjen, de nem is tiltakozom ellene, ha megteszi.

chrisred 2021.07.19. 08:16:11

@Örömhernyó: "Kínában ha egy külföldi házasságot köt egy kínaival, akkor még munkavállalási engedélyt se kaphat Kínában soha, nemhogy állampolgárságot!"

Ez nem igaz, simán kaphat bárki munkavállalásit Kínában, ha letelepedik. Az állampolgárság más kérdés, Kínában nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Valaki vagy kínai és semmi más, vagy nem az.

gintonic.azigazi 2021.08.04. 12:28:31

@chrisred: a muzsiknak a car alatt nem tudott keletkezni termeloeszkoze es vagyona, a szovjet hatalom alatt effektive lett csak nem volt a neven. A car alatt eheztek, 1960 utan mar nem.

Miota lett ralatasom az orosz vilagra megertem azokat akik visszasirjak a szovjet idoket : letbiztonsag es rend volt.

( volt egy orosz aki azt mondta nekem: ha mi nem megyunk be hozzatok ott meg mindig kozepkor lenne...hat van benne valami.

bioLarzen 2021.08.06. 15:25:02

@gintonic.azigazi: ezek szerint... szerinted Magyarországon 56 előtt középkor volt?

gintonic.azigazi 2021.08.06. 16:54:07

@bioLarzen: 1945, nem 1956. Igen, 1945 elott a legtisztabb kozepkor volt, a tulajdonjogi viszonyokat es a politikai berendezkedes gyakorlati mukodeset tekintve mindenkepp.

gintonic.azigazi 2021.08.06. 16:56:39

Kinaban allampolgarsagot kaphatsz UGY hogy soha nem kell kinaban elj es/vagy ott adozz - Silicon Valleyben sok a szuletett amerikai aki kinai allampolgar is es soha nem jart kinaban. Hazvasarlasnal kifejezett elony ha az adozas felol nezzuk....

Sok butasag van itt mostanaban, kb az utobbi harom negy honapban, regebben nem irkaltak ennyi szamarsagot ( most nem errol a kinai citizenshiprol van csak szo )

gintonic.azigazi 2021.08.06. 16:57:52

“ A bűntetteket elkövetők utódainak semmi köze ahhoz, amit 1000 vagy 150 éve tettek az elődeik.”

Ezzel vigyazzunk kerem, a nemetseg errol tudna beszelni...

bioLarzen 2021.08.07. 10:46:26

@bioLarzen: Aha.
Szerencse, hogy a szovjeteknél/oroszoknál már a századelőn is fejlett, modern társadalom virágzott...
süti beállítások módosítása